ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସପ୍ତମ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୋଷଣ ମାସ ୨୦୨୪ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ
ମିଶନ ପୋଷଣ ୨.୦ ସାରା ଦେଶରେ ଶିଶୁ, କିଶୋରୀ, ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଏବଂ ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମା’ଙ୍କ ପୁଷ୍ଟିହୀନତା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ
ରକ୍ତହୀନତା, ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନିରୀକ୍ଷଣ, ପରିପୂରକ ଖାଦ୍ୟ, ପୋଷଣ ବି ପଢ଼ାଇ ଭି, ଉନ୍ନତ ଶାସନ ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଏକ ପେଡ୍ ମା’ କେ ନାମ ସପ୍ତମ ପୋଷଣ ମାସର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ
31 AUG 2024 5:57PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରସ୍ଥିତ ମହାତ୍ମା ମନ୍ଦିରରୁ ସପ୍ତମ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୋଷଣ ମାସର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପୋଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସଚେତନତା ଏବଂ ସୁସ୍ଥତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ, ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଭାନୁବେନ ବାବରିଆ, ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୦ଟାରୁ ସାଢ଼େ ୧୧ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ‘ଏକ ପେଡ଼ ମା କେ ନାମ’ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।ଗୁଜରାଟ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ମିଶି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗାନ୍ଧୀନଗରସ୍ଥିତ ଏକ ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏହି ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ଓ ପରିବେଶ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱର ଗୁରୁତ୍ୱର ପ୍ରତୀକ ସ୍ୱରୂପ ଫଳ ଗଛ ରୋପଣ କରିଥିଲେ।
ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମହାତ୍ମା ମନ୍ଦିରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଓ ସୁସ୍ଥ ମାନବ ସମ୍ବଳ ନିର୍ମାଣରେ ପୋଷଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଶିଶୁ ଓ କିଶୋରଙ୍କ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଜୀବନଚର୍ଯ୍ୟା ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପୁଷ୍ଟିହୀନତାର ମୁକାବିଲା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସୁଶାସନ, ସମନ୍ୱୟ, ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି, ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ମାଲିକାନା ଭଳି ଚାରୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଉପରେ ପୋଷଣ ୨.୦ର ସଫଳତା ନିର୍ଭର କରେ ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅନୀଲ ମଲ୍ଲିକ ମଧ୍ୟ ଏହି ସଭାରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଖାଦ୍ୟ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ଦୈନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ଉତ୍ପାଦିତ ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିଥିଲେ।
ଗର୍ଭବତୀ ଓ ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମା’ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୋଷଣ ଝୁଡ଼ି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନ୍ନପ୍ରାସନ କରାଯାଇଥିଲା। ବାହଲି ଡିକ୍ରି ଯୋଜନା, ବିଧବା ପେନସନ୍ ଯୋଜନା, ବିଧବା ପୁନର୍ବିବାହ ସହାୟତା ଯୋଜନା ଓ ମହିଳା ସ୍ୱାଲମ୍ବନ ଯୋଜନା ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ନିଜ ନିଜ ଯୋଜନାର ହକ୍‌ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ବିଭିନ୍ନ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଯଥା : ପୋଷଣ ଟ୍ରାକର, ପୋଷଣ ଭି ପଢାଇ ଭି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପୋଷଣ ଓ ମହିଳା ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଯଥା ‘ଭଙ୍ଗୀ ପ୍ରସାରଣ’, ୧୮୧ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ଇତ୍ୟାଦି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ସ୍ତନ୍ୟପାନ ଓ ପରିପୂରକ ଖାଦ୍ୟ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଓ ନାଟକ ପୋଷଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଅଧିକ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲା ।
ସପ୍ତମ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୋଷଣ ମାସ ୨୦୨୪ରେ ରକ୍ତହୀନତା, ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନିରୀକ୍ଷଣ, ପରିପୂରକ ଖାଦ୍ୟ, ପୋଷଣ ଭି ପଢାଇ ଭି, ଉନ୍ନତ ଶାସନ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ‘ସୁପୋଷିତ ଭାରତ’ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୋଷଣ ମାସ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପର୍ବ ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଏହା ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନର ରୂପ ନେଉଛି । ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହାର ମିଶନ ପୋଷଣ ୨.୦ ଜରିଆରେ ସାରା ଦେଶରେ ଶିଶୁ, କିଶୋରୀ, ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଏବଂ ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମା’ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୁଷ୍ଟିହୀନତାର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ମାସେ ଧରି ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ଏହି ଅଭିଯାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପୁଷ୍ଟିହୀନତାର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସୁସ୍ଥତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ତୀବ୍ର କରିବା ।

Ministry of Women and Child Development
Union Minister Smt Annpurna Devi launches 7th Rashtriya Poshan Maah 2024
Mission Poshan 2.0, is committed to fight malnutrition among children, adolescent girls, pregnant women and lactating mothers across the country: Union Minister Smt Annpurna Devi
Anaemia, Growth Monitoring, Complementary Feeding, Poshan Bhi Padhai Bhi, Technology for better Governance, and Ek Ped Maa Ke Naam are focus themes of 7th Poshan Maah
31 AUG 2024 5:57PM by PIB Delhi
The 7th Rashtriya Poshan Maah was launched from Mahatma Mandir, Gandhinagar, Gujarat today. The event, centered on promoting nutrition related awareness and well-being across the nation, was graced by Smt. Annpurna Devi, Union Minister for Women and Child Development, Shri Bhupendrabhai Patel, Chief Minister of Gujarat, Smt. Bhanuben Babariya, Minister of Women and Child Development, Government of Gujarat, senior officers from Government of India and State Government of Gujarat, and other dignitaries.
The day began with a nation-wide plantation drive under "Ek Ped Maa Ke Naam" from 10:00 AM -11:30 AM. The Union Minister, along with the Gujarat WCD Minister and senior officers, lead the drive and planted fruit-bearing trees at an Anganwadi Centre at Gandhinagar, symbolizing the importance of nutrition and environmental sustainability.
The main event was held at Mahatma Mandir. The keynote address was delivered by the Chief Guest, Chief Minister of Gujarat. Speaking on the occasion, Shri Bhupendrabhai Patel, emphasized on importance of nutrition in building strong and healthy human resources for the growth of development of this country.
In her address the Union Minister for Women and Child Development, Smt. Annpurna Devi emphasized on ensuring better health of children and adolescents and fighting malnutrition by focusing on lifecycle approach. She emphasised on the four pillars – good governance, convergence, capacity building, community participation and ownership on which the success of Poshan 2.0 rests.
Shri Anil Malik, Secretary, Ministry of Women and Child Development, Government of India also addressed the august gathering and spoke on promoting diet diversity and importance of including locally grown wholesome foods in daily diets.
Nutri baskets for pregnant & lactating mothers were provided and annaprashan for infants was held. Beneficiaries under various schemes, including Vahli Dikri Yojna, Widow Pension Scheme, Widow Remarriage Assistance Scheme, and Mahila Swalamban Yojna, etc were handed over their respective scheme entitlements by the dignitaries.
An exhibition showcasing various important initiatives viz; the Poshan Tracker, Poshan Bhi Padhai Bhi and other nutrition and women’s safety related initiatives taken by the State like ‘Vangi Pradarshan’, , 181 helpline, etc was also organized at the venue.
Several regional Cultural performances and plays on important themes like breastfeeding and complementary feeding further underscored the importance of nutrition.
The 7th Rashtriya Poshan Maah 2024 will focus on the themes of Anaemia, Growth Monitoring, Complementary Feeding, Poshan Bhi Padhai Bhi, Technology for better Governance, and Ek Ped Maa Ke Naam.
To take forward the vision of Prime Minister of a ‘Suposhit Bharat’, the Union Minister said “Poshan Maah is becoming a nationwide festival and is taking the form of a Jan Andolan. Ministry of Women and Child Development through its Mission Poshan 2.0, is committed to fight malnutrition among children, adolescent girls, pregnant women and lactating mothers across the country”. The month-long campaign aims to further intensify efforts to combat malnutrition and promote holistic well being across the nation.