প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মহারাস্ত্রগী পালঘরদা ভাধভন পোর্তকী উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
30 AUG 2024 6:09PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
মহারাস্ত্রগী রাজ্যপাল সি.পি. রাধাকৃষ্ণনজী, ঐখোয়গী মীয়াম্না পাম্নবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী একনাথ শিন্দে জী, কেন্দ্রগী কেবিনেৎকী ঐগী মরুপ শ্রী রাজীব রঞ্জন সিংহ জী, সর্বানন্দ সোনোৱলজী, মহারাস্ত্রগী উপ-মুখ্য মন্ত্রী দেবেন্দ্র ফদনাবীসজী, অজীত দাদা পৱারজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী ঐগী অতৈ মরুপশিং, মহারাস্ত্র সকরারগী মন্ত্রূ অমসুং মশক নাইবা মীওইশিং অমসুং ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং!
ঙসি অসি সেন্ত সেনাজী মহারাজকী মপোক কুমওননি। ঐনা মখোয়দা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিংদা অদোমগী মনাই ওইরিবা ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঙসি, থৌরম অসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনদ্রিঙৈ মমাংদা, ঐহাক্না ঐহাক্কী থম্মোয়গী পুক্নিংগী ওইবা ৱাখল্লোনশিং অদু ফোংদোকপা পাম্মি। 2013দা ভারত জনতা পার্তীনা ঐহাকপু প্রধান মন্ত্রীগী কেন্দিদেৎ ওইনা কনফর্ম তৌরকপা মতমদা ঐহাক্না অহানবা ওইনা রাইগাদ ফোর্ৎতা চৎখি অমসুং ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী সমাদীগী মমাংদা ফমদুনা লাই খুরুমখি। ভক্ত অমনা মহাক্কী দেবতাদা ইকায় খুম্নবা উৎপগা লোয়ননা, ঐহাক্না মহাক্কী য়াইফ-মঙ্গোল লৌখি অমসুং লৈবাক্কী সেবাগী অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌখি। সিন্ধুদুর্গতা হন্দক থোকখিবা থৌদোক্না ঐহাক অমসুং ঐহাক্কী মরুপশিং পুম্নমক্কীদমক, ছত্রপতি শিবাজী মহারাজ অসি মমিং অমখক্তমক নত্তে। ঐখোয়গীদমক্তদি, ছত্রপতি শিবাজী মহারাজ অসি নিংথৌ খক্তমক নত্তে, মহারাজ, স্তেতস্ মেন অমনি, ঐখোয়গীদমক্তদি ছত্রপতি শিবাজী মহারাজ অসি ঐখোয়গী লাইনি। অমসুং ঙসি ঐহাক্না ঐহাক্কী ঈশ্বর, ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঐখোয়গী ভেল্যুশিং অসি তোঙান-তোঙানবা ওইরি। ঐখোয়না ভারতকী মপা, ভারতকী মচা ওইরিবা বীর সাভারকরবু ইকায় খুম্নদবা উৎলিবা মীওইশিং নত্তে। ঐখোয়না অথৌবশিংগী পুক্নিংগী অৱাবা অদু কোকহল্লি। অদুম ওইনমক, বীর সাভরকরবু ইকায় খুম্নদবা উৎলিবা লাল্লে হায়জবা পামদবা মীওইশিংনা কোর্ত্তা লান্থেংনবা শেম-শারি। মহারাস্ত্রগী মীয়াম্না অসিগুম্বা অফাওবা মচানুপা অমবু ইকায় খুম্নদবা মীওইশিংগী মগুনশিং অদু হৌজিক খঙগদবনি। অমসুং মসি ঐখোয়গী ভেল্যুশিংনি, ঐহাক্না লমদম অসিদা লাকপা মতমদা, ঐহাক্না খ্বাইদগী অহানবা তৌরিবসি ঐহাক্কী নুংশিরবা লাই, ছত্রপতি শিবাজী মহারাজগী খুয়া খাদা খুরুমজখি অমসুং মসি খক্তমক নত্তে, অসিগুম্বা নুংশিজরবা লাইবু ইকায় খুম্নবা উৎলিবা মীওইশিংদা মখোয়গী থম্মোয়দা পোকপা অৱাবা অদুগীদমক ঐহাক্না ইকায় খুম্নবা উৎলি অমসুং মখোয়দা নুংঙাইতবা ফোংদোকচরি। ঐগী ভেল্যুশিংদি তোঙাল্লি। ঐখোয়গীদমক্তদি, ঐখোয়গী আইদোলদগী হেন্না চাউবা করিসু লৈতে।
মরুপশিং,
ঙসি অসি মহারাস্ত্রগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎতা পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অমনি। ঙসি অসি ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎকী য়াম্না চাউরবা নুমিৎ অমনি। দিবেলপ তৌরবা মহারাস্ত্রা অসি দিবেলপ তৌরবা ভারতকী ৱারেপকী খ্বাইদগী মরু ওইবা শরুক্নি। মসিনা মরম ওইদুনা, হৌখিবা চহি 10 নত্ত্রগা ঐহাক্কী সরকারগী অহুমশুবা তর্ম ওইরবসু, মহারাস্ত্রগীদমক অচৌবা ৱারেপশিং লেপ্পা লৈতনা লৌখৎলি। মহারাস্ত্রদা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মথৌ তাবা কেপাসিতীশিং অমসুং রিসোর্সশিং লৈ। মসিদা সমুদ্রগী কোস্তশিংসু লৈ, মসিগী কোস্তশিং অসিদগী চহি চা কয়াগী পুৱারীগী ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদসু লৈ। অমসুং তুংলমচৎকীদমক অচৌবা ওইথোকপা য়াবশিংসু লৈরি। মহারাস্ত্র অমসুং লৈবাক অসিনা খুদোংচাবশিং অসিগী মপুং ফানা কান্নবা ফংহন্নবা, ঙসি ভাধভন পোর্তকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। পোর্ত অসিদা লুপা করোর লিশিং 76 হেন্না চাদিং তৌগনি। মসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা কন্তেনর পোর্ত ওইরগনি। মসি লৈবাক অসিগী খক্তা নত্তনা মালেমগী খ্বাইদগী অরুবা পোর্তশিংগী মনুংদা অমা ওইরগনি। ঙসি, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী কন্তেনর পোর্ত পুম্নমক্তগী লাকপা অমসুং চৎপা অপুনবা কন্তেনরশিংগী মশিং অদুগী মতাংদা ঙাংলি। ভাধভন পোর্ত অমখক্তনা ঙসি লাকপা অমসুং চৎপা কন্তেনরশিংগী অপুনবা মশিংদগী হেন্না কন্তেনরশিং হেন্দল তৌগনি। পোর্ত অসি মহারাস্ত্র অমসুং লৈবাক অসিদা ললোন-ইতিক অমসুং ইন্দস্ত্রীগী চাউখৎ-থৌরাংগী অচৌবা মফম অমা ওইরক্লগনি হায়বসি অদোম্না খনবা য়াই। হৌজিক ফাওবদা হায়রিবা মফম অসি অরিবা মতমগী লানবনশিংগীদমক খঙনরম্মি, হৌজিক্তি হায়রিবা মফম অসি অনৌবা মতমগী পোর্তকীদমকসু খঙনরগনি। পালঘরগী মীয়াম, মহারাস্ত্রগী মীয়াম অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়াম্বু ঐনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা দিঘী পোর্ত ইন্দস্ত্রীএল এরিয়া শেমগৎনবা নুমিৎ 2-3গী মমাংদা অয়াবা পীখ্রে। মসিনা তাক্লিবদি মসি মহারাস্ত্রগী মীয়ামগীদমক শরুক অনি ওইরিবা নুংঙাইবা পাউনি। ইন্দস্ত্রীএল এরিয়া অসি ছত্রপতি শিবাজী মহারাজগী কোনুং রাইগাদতা শেমগৎকনি। মরম অদুনা, মসি মহারাস্ত্রগী মশক মওং অমসুং ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী মঙলানগী খুদম অমসু ওইগনি। দিঘী পোর্ত ইন্দস্ত্রীএল এরিয়া অসিনা তুরিজম অমসুং ইকো-রিজোর্ৎশিংসু প্রমোৎ তৌগনি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঙামীগী ইচিল-ইনাওশিংগীদমক লুপা করোর 700 হেনবগী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা লুপা করোর 400 হেনবগী প্রোজেক্তশিংসু মফম অসিদগী হৌদোকখ্রে। মসিগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক ঐহাক্না ঐহাক্কী ঙামীগী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি। ভাধভন পোর্ত ওইগেরা, দিঘী পোর্ত ইন্দস্ত্রীএল এরিয়াগী চাউখৎপা ওইগেরা, নৎত্রগা ফিসরিজ স্কিম ওইগেরা, অসিগুম্বা অচৌবা থবকশিং অসি মাতা মহালক্ষ্মী দেবী, মাতা জিবদানী অমসুং ভগৱান তুঙ্গারেশ্বরগী য়াইফ-মঙ্গোলগা লোয়ননা পাংথোক্লি। ঐহাক্না মাতা মহালক্ষ্মী দেবী, মাতা জীবদানী অমসুং লোর্দ তুঙ্গরেশ্বরবু ইকায় খুম্নবা উৎচরি!
মরুপশিং,
মতম অমদা ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউখৎপা অমসুং খ্বাইদগী শক্তি লৈরবা লৈবাক অমা ওইনা লৌনরম্মি। ভারতকী চাউখৎপগী মরুওইবা য়ুম্ফমদি মাগী সমুদ্রগী শক্তিনি। ঐখোয়গী শক্তি অসি মহারাস্ত্রাদগী হেন্না কনানা হেন্না খঙগনি? ছত্রপতি শিবাজী মহারাজনা সমুদ্রগী ললোন-ইতিক অমসুং সমুদ্রগী শক্তিদা অনৌবা থাক অমা পীখি। মহাক্না অনৌবা পোলিসীশিং শেমখি অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎপগীদমক ৱারেপ লৌখি। মতম অমদদি ঐখোয়গী পাঙ্গল অসি অদুক্কী মতিক চাউখি মদুদি দারিয়া সরং কানহোজী এংগ্রেনা ইস্ত ইন্দিয়া কম্পনী পুম্ববু মায়থিবা পীখি। অদুবু, নীংতম্বগী মতুংদা, লিগেসি অদুদা মীৎয়েং চংখিদে। ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্ততগীনা ত্রেদ ফাওবদা, ভারত অসি শোত্থনা লৈহনখি।
অদুবু মরুপশিং,
হৌজিক ভারত অসি অনৌবা ভারত অমনি। অনৌবা ভারতনা পুৱারীদগী মহৈ তম্লি, অনৌবা ভারতনা মাগী ওইথোকপা য়াবশিং খঙলে, অনৌবা ভারতনা মাগী ইকাই খুম্নবা খঙলে, মীখা পোনবগী য়োৎলিং থদৎতুনা অনৌবা ভারতনা মেরিতাইম ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অনৌবা মাইলস্তোনশিং শেমগৎলি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি তরা অসিদা, ভারতকী সমুদ্রগী লম্বীদা চাউখৎ-থৌরাং অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা খোঙজেল য়াংখৎলে। ঐখোয়না পোর্তশিং অসি মোদর্নাইজ তৌরে। ঐখোয়না ঈশিংগী লম্বীশিং শেমগৎলে। ভারত্তা জহাজ শাগদবনি অমসুং ভারতমচাশিংদা থবক ফংহনগদবনি হায়না সরকারনা অকনবা ৱাফম থম্লি। মসিগী মাইকৈ অসিদা লুপা করোর লাখ কয়া থাদখ্রে। ঙসিদি ঐখোয়না মসিগী মহৈ অদুসু উবা ফংলি। হান্নগা চাংদম্নবদা পোর্ত অয়াম্বগী কেপাসিতী শরুক অনি হেনগৎখ্রে, প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্তসু হেনগৎখ্রে, পোর্ত্তা চৎপা অমসুং পোর্ত্তগী হল্লকপদা জহাজশিংনা চংগদবা মতমসু হন্থখ্রে। মসিগী কান্নবা অসি কনানা ফংবগে? ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীশিং, ঐখোয়গী ত্রেদরশিং, মখোয়গী মমল হন্থরে। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মসিগী কান্নবা ফংলি, মখোয়না অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংলি। মসিগী কান্নবা অসি সেলরশিংনা ফংলি, মখোয়গী খুদোংচাবশিং হেনগৎলক্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি মালেম পুম্বনা ভাধভন পোর্ত্তা মীৎয়েং থম্লি। মীতর 20 লুবা ভাধবভন পোর্তকা মান্নবা মালেমদা পোর্ত কয়া লৈতে। পোর্ত অসিদা জহাজ অমসুং কন্তেনর লিশিং কয়া লাক্কনি, লমদম অসিগী শেনমিৎলোনগী ফিভম হোংলগনি। সরকারনা ভাধভন পোর্তপু রেল অমসুং হায়ৱে কন্নেক্তিবিতীগা শম্নহল্লগনি। পোর্ত অসিনা মরম ওইদুনা মফম অসিদা অনৌবা ললোন-ইতিক কয়া অমা হৌরগনি। মফম অসিদা ৱেয়রহাউজিংগী থবকশিং খোঙজেল য়াংখৎহল্লগনি অমসুং মসিগী মফম অসি সনাগী মথক্তা তম্ফা থিনবনি, ৱেস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রাইৎ কোরিদোর, দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্রেসৱে, পুম্নমক য়াম্না নক্না লৈরি। কার্গো অসি চহি চুপ্পা মফমসিদগী লাক্কনি অমসুং চৎকনি, অমসুং মসিদগী অদোম্না খ্বাইদগী কান্নবা ফংগনি, মহারাস্ত্রগী ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিংনা মসি ফংগনি, ঐহাক্কী অনৌবা মীরোলনা মসি ফংগনি।
মরুপশিং,
মহারাস্ত্রগী চাউখৎ-থৌরাং অসি ঐহাক্কী খ্বাইদগী চাউবা প্রাইওরিতিনি। ঙসিদি মহারাস্ত্রনা 'মেক ইন ইন্দিয়া'গী কান্নবা ফংলি। ঙসিদি মহারাস্ত্রনা আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী কান্নবা ফংলি। ঙসি ঐখোয়গী মহারাস্ত্রনা ভারতকী চাউখৎ থৌরাংদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। অদুবু মসি য়াম্না নুংঙাইতবা অমনি মদুদি ওপোজিসন পার্তীশিংনা মতম পুম্নমক্তা নখোয়গী চাউখৎ থৌরাংদা অমসুং অদোমগী য়াইফ-থৌরাংদা ব্রেক থম্নবা হোৎনরি। ঙসি ঐহাক্না অদোমদা মসিগী অতোপ্পা খুদম অমা পীজরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মালেমগা ললোন-ইতিক তৌনবা চহি কয়াগী মমাংদগী অচৌবা অমসুং মোদর্ন পোর্ত অমা মথৌ তাদুনা লাক্লি। মসিগীদমক্তা মহারাস্ত্রগী পালঘর অসি খ্বাইদগী চুনবা মফম অমনি। পোর্ত অসিনা পন্থা খুদিংগী থবক তৌবা ঙম্মি। অদুবু, প্রোজেক্ত অসি চহি 60 চুপ্না লেপহন্দুনা থমখি। মীওই খরনা মহারাস্ত্রা অমসুং লৈবাক অসিগীদমক অসিগুম্বা মরুওইবা থবক অসি হৌনবা অয়াবা পীখিদে। 2014দা, নখোয় পুম্নমক্না ঐখোয়দা দিল্লীদা থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীখি। 2016দা ঐখোয়গী মরুপ দেবেন্দ্রজীগী সরকার লাকপা মতমদা, মহাক্না মসিদা কুপ্না থবক তৌবা হৌখি। 2020দা মফম অসিদা পোর্ত অমা শাবগী ৱারেপসু লৌখি, অদুবু মদুগী মতুংদা সরকার হোংলকখি অমসুং মফম অসিদা চহি অনি অমসুং তংখায় ফাওবা থবক অমত্তা পায়খৎখিদে। অদোম্না ঐঙোন্দা হায়বিগনু, প্রোজেক্ত অসিদগী লুপা করোর লাখ কয়াগী ইনভেস্তমেন্ত লাক্কনি হায়না পানরি। মফম অসিদা চাউরাক্না থবক্কী খুদোংচাবা লাখ 12 শেম্লগনি। মহারাস্ত্রগী চাউখৎ-থৌরাং অসিদা কনানা অয়েৎপা পীরিবগে? মহারাস্ত্রাগী চাউখৎ-থৌরাংবু থিংলিবা মীওইশিং অদু কনানো? মহারাস্ত্রগী নহারোলশিংনা থবক ফংহনবদা অয়েৎপা পীরম্বা মীওইশিং অসি কনানো? মমাংগী সরকারশিং অদুনা থবক অসিবু মাংলোমদা চংশিনবদা করিগীদমক অয়াবা পীখিদবগে? মসি মহারাস্ত্রগী মীয়াম্না কৈদৌঙৈদা কাউরোইদবনি। অচুম্বা ৱাফমদি মীওই খরনা মহারাস্ত্রবু মাংলোমদা চংশিনহনবা পামখিদে অদুগা ঐখোয়গী NDA সরকারনা, ঐখোয়গী মহায়ুতি সরকারনা, মহারাস্ত্রবু লৈবাক অসিদা মাংলোমদা পুখৎপা পাম্মি।
মরুপশিং,
সমুদ্রগা মরী লৈনবা খুদোংচাবশিংগী মতাং লাকপদা, মসিদা খ্বাইদগী মরুওইবা স্তেকহোল্দরশিং অসি ঐখোয়গী ঙামীশিংনি। ঙা ফাবা ইচিল-ইনাওশিং! অদোমগী খুঙ্গং 575, কোলিৱাদাগী ঙা ফাবা খুঙ্গং, অমসুং মহারাস্ত্রদা ঙা ফাবা মীওই লাখ 15গী মীশিংগা লোয়ননা, ঙা ফাবা সেক্তর অসি য়াম্না চাউই। ঐহাক্না পি.এম. মেতস্য সম্পাদাগী কান্নবা ফংলবশিংগসু ৱারী শানখি। ঙসি ঐখোয়না উবা ফংলি মদুদি মখোয়না কন্না হোৎনবনা মরম ওইদুনা চহি 10গী মনুংদা সেক্তর অসিগী মওং মতৌদা অহোংবা লাক্লি। লৈবাক অসিগী স্কিমশিং, সরকারগী সেবাগী ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইদুনা ঙামী করোর কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা লাক্লি। নখোয়না কন্না হোৎনবনা করি কান্নবা ফংলবগে হায়বদু খঙবদা নখোয়সু নুংঙাইগনি! ঙসিদি ভারত অসি মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা ঙা পুথোকপা লৈবাক ওইরে। 2014দা লৈবাক অসিদা ঙা তোন লাখ 80 খক্তমক পুথোকখি। ঙসিদি ভারতনা ঙা তোন লাখ 170 পুথোক্লি। মসিনা তাকপদি অদোম্না চহি 10গী মনুংদা ঙাগী পোত্থোকপু শরুক অনি হেনগৎহনখ্রে। ঙসিদি ভারতকী শ্রিম্প এক্সপোর্তসু য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি। চহি 10গী মমাংদা, লৈবাক অসিদগী লুপা করোর লিশিং 20দগী হন্থনা শ্রিম্প এক্সপোর্ত তৌখি। ঙসিদি লুপা করোর লিশিং 40গী শেনফম ওইগদবা শ্রিম্প এক্সপোর্ত তৌরি। মসিনা তাক্লিবদি ঙসিদি শ্রিম্প এক্সপোর্ত অসি শরুক অনি হেনগৎলে। ঐখোয়না হৌদোকখিবা ব্লু রিভোলুসন স্কিমগী মাই পাকপা অসি মফম পুম্নমক্তা উবা ফংলি। স্কিম অসিনা অনৌবা থবক ফংবগী খুদোংচাবা লাখ কয়া ফংহল্লে। ঐখোয়গী সরকারনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনবনা মরম ওইদুনা, ঙামী করোর কয়াগী পোত্থোক হেনগৎলক্লি, মখোয়গী পুন্সি মহিংসু ফগৎলক্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা ঙা পুথোকপদা নুপীশিংগী শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পাদা য়োজনাগী মখাদা নুপী লিশিং কয়াদা তেংবাং পীখ্রে। ঙা ফাবা চৎপা মীওইশিংনা মখোয়গী পুন্সিগী রিস্ক লৌনরম্মি হায়বসিসু অদোম্না খঙই। য়ুম অদুগী নুপীশিং, ইমুং মনুং পুম্নমক ৱাখল ৱানা লৈখি। অনৌবা তেক্নোলোজী অমসুং সেতলাইৎকী মতেংদগী ঐখোয়না হায়রিবা খুদোংথীবশিং অসিসু হন্থহল্লি। ঙসি হৌদোকখিবা ভেসেল কম্ম্যুনিকেসন সিস্তেম অসি ঐখোয়গী ঙামীগী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংগীদমক অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইরগনি। সরকারনা ঙা ফাবগী জহাজশিংদা ত্রান্সপোন্দর লাখ অমা ইনস্তোল তৌগদৌরি। মসিগী মতেংগা লোয়ননা ঐখোয়গী ঙামীশিংনা মখোয়গী ইমুং-মনুংশিং, হী মপুশিং, ঙা য়োকপগী দিপার্তমেন্ত, সমুদ্রবু ঙাক-শেনবশিংগা মতম পুম্নমক্তা শম্নদুনা লৈগনি। সাইক্লোন অমা থোকপা মতমদা, সমুদ্রদা খুদোংথীবা থৌদোক অমা থোকপা মতমদা, ঐখোয়গী ঙামীশিংনা মখোয়গী পাউশিং অদু সেতেলাইতকী মতেংগা লোয়ননা কংফালদা লৈবা মরী লৈনবশিংদা মখোয়না পাউ পীবা ঙম্ম। খুদোংচাদবা মতমদা মখোয়গী পুন্সি কনবা, মখোয়দা থুনা ইহান হানবা য়ৌশিনবা অসি সরকারগী য়াম্না মরুওইবা থৌদাং অমনি।
মরুপশিং,
ঙা ফাবা ইচিল-ইনাওশিংগী হীশিং অসি শাফনা হল্লকপা ঙম্নবগীদমক ফিশিং পোর্ত 110 হেনবা অমসুং লন্দিং সেন্তরশিং শাগৎলি। কোল্দ চেন, প্রোসেসিং সিস্তেম, বোত লোন স্কিম, নৎত্রগা পি.এম. মতস্য সম্পদা য়োজনা ওইগেরা, হায়রিবা স্কিমশিং অসি ঙামী ইচিল-ইনাওশিংগী কান্ননবগীদমক্তা শেমখ্রে। ঐখোয়না সমুদ্র মপালগী খুঙ্গংশিং চাউখৎহনবদা অহেনবা মীৎয়েং চংলি। ঙামীশিং, সরকারগী ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিংসু নখোয়গী শক্তি হেনগৎহন্নবা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
মরুপশিং,
শোত্থরবশিংগীদমক থবক তৌরবসু নত্রগা লায়রবশিংদা খুদোংচাবা পীরবসু, BJP অমসুং NDA সরকারশিংনা মপুং ফানা কত্থোক্তুনা অমসুং পুকচেল শেংবা মওংদা থবক তৌরি। অদোম্না উবা ফংই, লৈবাক অসিদা চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদগী ঙা ফারিবা অমসুং ত্রাইবেলশিংগী ফিভম করম্বা ওইরম্মি? হায়রিবা খুন্নাই অসি মমাংগী সরকারশিংগী পোলিসীশিংদা মতম পুম্নমক্তা মার্জিনদা থম্লি। লৈবাক অসিদা ত্রাইবেলশিংনা দোমিনেৎ তৌবা অসিগুম্বা অচৌবা মফম অমা লৈরি। অদুম ওইনমক, ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবা দিপার্তমেন্ত অমত্তা শেমখিদে। তোঙানবা ত্রাইবেল মন্ত্রালয় অমা BJP NDA সরকারনা লিংখৎখি। ঐখোয়গী সরকারনা ঙামীশিংগী য়াইফনবা তোঙানবা মন্ত্রালয় অমসু শেমখি। মতম পুম্নমক্তা য়েংহৌদবা ত্রাইবেল এরিয়াশিং অসি হৌজিক পি.এম. জনমান য়োজনাগী কান্নবা ফংলি। ঐখোয়গী ত্রাইবেল খুন্নাই, ঐখোয়গী ঙামী খুন্নাই অসিনা ঙসি ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংদা অচৌবা থৌদাং লৌরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না মহায়ুতী সরকারবু অতোপ্পা ৱাফম অমগীদমক অখন্ননা থাগৎপা ফোংদোকচরি। নুপীশিংনা লুচিংবা চাউখৎ থৌরাংগী লমদা, মহারাস্ত্রনা নুপীশিংদা শক্তি পীনবগী লমদা লৈবাক অসিদা মায়কৈ অমা উৎলি। ঙসি মহারাস্ত্রদা নুপীশিংনা অৱাংবা থাক্কী থবক কয়া পাংথোক্লি। রাজ্য অসিগী পুৱারীদা ইহান হানবা ওইনা, সুজতা সৌনিক জীনা রাজ্য অসিগী চীফ সেক্রেতরী ওইনা রাজ্যগী লৈঙাক্কী লমজিং-লমতাক্লি। অহানবা ওইনা, DGP রশ্মি শুক্লাজীনা রাজ্যগী পুলিস ফোর্সপু লুচিংলি। অহানবা ওইনা শোমিতা বিস্বাসজীনা রাজ্য অসিগী ফোরেস্ত ফোর্সকী হেদ ওইনা লুচিংলি। অহানবা ওইনা, শ্রীমতী. সুবর্ন কেৱলেজীনা রাজ্য অসিগী লো দিপার্তমেন্তকী হেদ ওইনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। মসিগা মান্ননা, জয়া ভগৎজীনা রাজ্য অসিগী প্রিন্সিপাল একাউন্তেন্ত জেনরেল ওইনা থৌদাং লৌখ্রে। অমসুং মুম্বাইদা লৈবা কস্তম দিপার্তমেন্তকী লুচিংবা অসি প্রচি স্বারোপজীগী খুৎতা লৈ। মুম্বাইগী অচৌবা অমসুং অন্দরগ্রাউন্দ মেত্রো-3 অসি মুম্বাই মেত্রোগী MD অশ্বিনী ভীদেজীনা লুচিংলি। মহারাস্ত্রদা নুপীশিংনা হায়র এজুকেসনগী লমদসু মাংজিল থানা চংশিল্লি। মহারাস্ত্র হেল্থ য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চাঞ্চেলর ওইনা লেফতেনেন্ত জেনরেল দোক্তর মাধুরী কানিৎকরনা লুচিংলি। দোক্তর অপোরবা পালকরনা মহারাস্ত্র স্কিল্স য়ুনিভর্সিতীগী অহানবা ভাইস চাঞ্চেলর ওইনা অনৌবা থৌরাংশিং লৌখৎলি। মহারাস্ত্রদা নুপীশিংনা মখোয়গী খ্বাইদগী ফবা তৌবা ঙম্বগী মতুং ইন্না পাংথোক্লিবা অসিগুম্বা অচৌবা অমসুং থৌদাং লৈবা ফম কয়া অমা লৈরি। মখোয়গী মাইপাকপা অসিনা 21শুবা চহিচাগী নুপীগী শক্তিনা খুন্নাই অসিদা অনৌবা মায়কৈ অমা পীনবা শেম-শারি। নুপীগী শক্তি অসি চাউখৎলবা ভারতকী অচৌবা য়ুম্ফম অমনি।
মরুপশিং,
‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস' অসি NDA সরকারগী মন্ত্রনি। অদোমগী মতেংগা লোয়ননা ঐখোয়না মহারাস্ত্রবু চাউখৎপগী অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। মহায়ুতী সরকারদা অদোমগী য়াইফ-মঙ্গোল মখা তানা পীবিয়ু। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না অদোমদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি অমসুং লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা পোর্ত অমসুং মশিং য়াম্লবা ঙামীশিংগীদমক স্কিমশিং অসিগীদমক অদোমবু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু–
ভারত ইমানা য়াইফরে,
খুৎ অনিমক থাংগৎতুনা হৌনা হায়বীয়ু-
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ঙসি সমুদ্রগী ঈচেল খুদিংমকসু অদোমগা লোয়ননা ঈশৈ শক্লি -
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the foundation stone laying ceremony of Vadhvan Port in Palghar, Maharashtra
30 AUG 2024 6:09PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Maharashtra Governor C.P. Radhakrishnan ji, our popular Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri Rajiv Ranjan Singh ji and Sarbananda Sonowal ji, Deputy Chief Ministers of Maharashtra Devendra Fadnavis ji and Ajit Dada Pawar ji, my other colleagues in the Union Cabinet, ministers of the Maharashtra government, other distinguished guests, and my dear brothers and sisters!
Today is the death anniversary of Sant Senaji Maharaj. I bow before him. I extend my greetings to all my dear sisters and brothers.
Friends,
Before speaking at today's event, I want to express the feelings of my heart. When the Bharatiya Janata Party selected me as the candidate for the Prime Minister's post in 2013, the first thing I did was visit the Raigad Fort and pray before the Samadhi of Chhatrapati Shivaji Maharaj. Just as a devotee prays to his deity with devotion, I took blessings with that devotion to begin a new journey of national service. Recently, what happened in Sindhudurg … Chhatrapati Shivaji Maharaj is not just a name for me and my colleagues. For us, Chhatrapati Shivaji Maharaj is not merely a king, monarch, or ruler; he is our revered deity. Today, I bow my head and ask for forgiveness at the feet of my revered deity, Chhatrapati Shivaji Maharaj. Our values are different; we are not the kind of people who frequently insult the great son of Mother Bharat, the brave Veer Savarkar, who was born on this very land, by hurling baseless abuses at him. They continually disrespect him, crush the feelings of patriots. Even after insulting Veer Savarkar, they are not ready to apologize and are willing to fight legal battles in the courts. The people of Maharashtra should now recognize the values of those who do not feel remorse after insulting such a great son. And these are our values that the first thing I did today upon arriving on this land was to bow my head and ask for forgiveness at the feet of my revered deity, Chhatrapati Shivaji Maharaj. Not only that, but I also bow my head and ask for forgiveness from all those who consider Chhatrapati Shivaji Maharaj as their deity and whose hearts have been deeply hurt. My values are different. For us, nothing is greater than our revered deity.
Friends,
Today is a historic day in the development journey of Maharashtra. It is a very significant day for Bharat’s development journey. A ‘Viksit Maharashtra’ (Developed Maharashtra) is an essential part of the vision of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). That is why, whether in the last ten years or in my government's current third term, major decisions have been continuously made for Maharashtra. Maharashtra has the necessary strength and resources for development. It has a long coastline, and these shores have a centuries-old history of international trade. Moreover, there are immense possibilities for the future here. To ensure that Maharashtra and the country fully benefit from these opportunities, the foundation stone of the Vadhavan Port has been laid today. More than Rs. 76,000 crores will be spent on this port. It will be the largest container port in the country. Not only in the country, but it will also be one of the most significant ports in the world in terms of depth. Today, the total number of containers that pass through all the container ports in the country, I am talking about the total of the entire country, will be more than what will be handled at the Vadhavan Port alone. You can imagine how big a centre this port will become for trade and industrial progress in Maharashtra and the country. Until now, this region has been known for ancient forts, but now it will also be known for its modern port. I extend my heartfelt congratulations to the people of Palghar, Maharashtra, and the entire country.
Friends,
Just 2-3 days ago, our government also approved the development of the Dighi Port Industrial Area. This is double good news for the people of Maharashtra. This industrial area is set to be developed in Chhatrapati Shivaji Maharaj's capital, Raigad. Therefore, it will symbolize the identity of Maharashtra and the dreams of Chhatrapati Shivaji Maharaj. The Dighi Port Industrial Area will also promote tourism and eco-resorts.
Friends,
Today, more than Rs. 700 crores worth of development projects have been inaugurated for our fisherman brothers and sisters. Additionally, projects worth over Rs. 400 crores in various parts of the country have also been inaugurated from here. I extend my congratulations to my fisherman brothers and sisters, and to all of you, for these projects. Whether it's the Vadhavan Port, the development of the Dighi Port Industrial Area, or the fisheries plans, such significant works are happening only with the blessings of Mata Mahalaxmi Devi, Mata Jivdani, and Lord Tungareshwar. I bow a hundred times before Mata Mahalaxmi Devi, Mata Jivdani, and Lord Tungareshwar!
Friends,
There was a time when Bharat was counted among the world's most prosperous and powerful nations. A significant foundation of Bharat's prosperity was its maritime strength. Who would know this better than Maharashtra? Chhatrapati Shivaji Maharaj took maritime trade and naval power to new heights. He created new policies and made decisions for the country's progress. Our strength was such that even the entire East India Company was no match for the sea commander Kanhoji Angre. But, that legacy was not given the attention it deserved after independence. Bharat lagged behind in industrial development and trade.
But friends,
This is now a new Bharat. The new Bharat learns from history, the new Bharat recognizes its strength, the new Bharat acknowledges its pride, and the new Bharat is setting new milestones in maritime infrastructure leaving behind every trace of colonialism.
Friends,
In the last decade, development along Bharat's coastal regions has gained unprecedented momentum. We have modernized ports and developed waterways. The government has emphasized that shipbuilding should happen in Bharat, providing employment opportunities for our people. Billions of rupees have been invested in this direction, and today, we are seeing the results. The capacity of most ports has doubled compared to before, private investment has increased, and the turnaround time for ships has decreased. Who benefits from this? Our industries, our traders, who have seen their costs reduced. It is also benefiting our youth, who are getting new opportunities. It is also benefiting our sailors, who are experiencing improved facilities.
Friends,
The entire world is watching the Vadhavan Port today. There are very few ports in the world that match the depth of the Vadhavan Port which has a depth of 20 meters. Thousands of ships will dock here, and containers will be handled, transforming the economic landscape of the entire region. The government will also connect the Vadhavan Port with rail and highway connectivity. Many new businesses will start here due to this port. Warehousing activities will accelerate, and its location is a golden opportunity, with the Western Dedicated Freight Corridor and the Delhi-Mumbai Expressway being very close. Cargo will pass throughout the year from here, and the maximum benefit will go to you, the people of Maharashtra, and to my future generations.
Friends,
The development of Maharashtra is a top priority for me. Today, Maharashtra is reaping the benefits of the 'Make in India' initiative. Today, Maharashtra is benefiting from the Atmanirbhar Bharat (Self-Reliant India) campaign. Today, Maharashtra is playing a significant role in Bharat's progress, but it is unfortunate that the opposition parties in Maharashtra have always tried to put brakes on your development and welfare. I will give you another example of this today.
Brothers and sisters,
For many years, our country has needed a large and modern port to facilitate trade with the world. Maharashtra's Palghar is the most suitable place for this. This port can operate in all seasons. However, this project was delayed for 60 years. Some people didn't allow this crucial work for Maharashtra and the country to even begin. In 2014, when you gave us the opportunity to serve in Delhi, and when our colleague Devendra ji's government came into power in 2016, serious work on this project began. The decision to build the port was made in 2020, but after that, the government changed, and for two and a half years, no work was done here. Tell me, this project alone is estimated to bring in several lakh crore rupees of investment and create around 12 lakh jobs. Who has a problem with this development of Maharashtra? Who were the people that were putting brakes on Maharashtra's progress? Who were the people that were against providing employment to the youth of Maharashtra? Why did the previous governments not allow this work to progress? The people of Maharashtra should never forget this. The truth is, some people want to keep Maharashtra behind, while our NDA government, and our Mahayuti (grand alliance) government here, want to make Maharashtra the leader in the country.
Friends,
When it comes to opportunities related to the sea, our fisherman brothers and sisters are the most important stakeholders. Fisherman brothers and sisters! With our 526 fishing villages and a population of 15 lakh fishermen, Maharashtra has a significant presence in the fisheries sector. Just now, I was speaking with the beneficiaries of the PM Matsya Sampada scheme. The transformation this sector has seen in the past ten years is visible today through their hard work, and how government schemes have changed the lives of crores of fishermen. You should also be happy to know the impact of your hard work! Today, Bharat has become the second-largest fish producer in the world. In 2014, the country produced only 80 lakh tonnes of fish. Today, Bharat produces nearly 170 lakh tonnes of fish. This means that fish production has doubled in just 10 years. Today, Bharat's seafood exports are also growing rapidly. Ten years ago, the country exported less than Rs. 20,000 crore worth of shrimp. Today, more than Rs. 40,000 crore worth of shrimp is being exported. This means that shrimp exports have also more than doubled. The success of the Blue Revolution scheme we started is visible everywhere. This scheme has created lakhs of new job opportunities. Due to our government's continuous efforts, the income of crores of fishermen has increased, and their standard of living has improved.
Friends,
Our government is also working to increase the participation of women in fish production. Thousands of women have been supported under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana. You also know that those who go out to fish often face life-threatening risks. Their families, especially the women at home, live in constant worry. We are reducing these risks with modern technology and satellite assistance. The vessel communication system that has been started today will be a great blessing for our fisherman brothers and sisters. The government is going to install 100,000 transponders on fishing vessels. With this, our fishermen will always be connected with their families, boat owners, the fisheries department, and those ensuring safety at sea. During cyclones or any untoward incidents at sea, our fishermen will be able to send messages to the concerned people on shore through satellite. Saving your life and reaching you first during a crisis is a top priority for the government.
Friends,
To ensure that our fishermen's boats return safely, more than 110 fishing harbours and landing centres are being built. Whether it's the cold chain, processing facilities, loans for boats, or the PM Matsya Sampada Yojana, all these schemes have been designed for the benefit of our fisherman brothers and sisters. We are paying more attention to the development of coastal villages. We are also strengthening government institutions and cooperatives for fishermen to enhance your capabilities.
Friends,
Whether it's working for the backward classes or providing opportunities to the underprivileged, the BJP and NDA governments have worked with full dedication and honesty. Just look at the situation of our fisherman brothers and sisters and the tribal communities over the decades in our country. The previous governments' policies always kept these communities on the margins. There are large tribal-dominated regions in the country, yet there was never a ministry dedicated to tribal welfare. It was the BJP-led NDA government that established a separate tribal ministry. Our government also created a separate ministry for the welfare of fishermen. The long-neglected tribal areas are now benefiting from the PM JANMAN scheme. Our tribal communities and our fisherman communities are making significant contributions to Bharat's progress today.
Friends,
Today, I especially want to commend the Mahayuti (grand alliance) government for another achievement. Maharashtra is leading the nation in women-led development and women's empowerment. Today, many women in Maharashtra are doing an excellent job in various high positions. For the first time in the state's history, Sujata Saunik ji is guiding the state administration as the Chief Secretary. For the first time, Rashmi Shukla ji is leading the state's police force as the DGP. For the first time, Shomita Biswas ji is leading the state's Forest Force as its chief. For the first time, Smt. Suvarna Kewale ji is handling a significant responsibility as the head of the state's Law Department. Similarly, Jaya Bhagat ji is leading as the Principal Accountant General of the state. The Customs Department in Mumbai is being led by Prachi Swaroop ji. Mumbai's vast and challenging underground Metro-3 is being led by Ashwini Bhide ji as the MD of Mumbai Metro. Women are also leading in the field of higher education in Maharashtra. Lieutenant General Dr. Madhuri Kanitkar ji is the Vice-Chancellor of Maharashtra Health University. Dr. Apoorva Palkar ji, as the first Vice-Chancellor of Maharashtra Skills University, is initiating new ventures. There are many such important and highly responsible positions where women in Maharashtra are showcasing their excellence. Their success is proof that the Nari Shakti (women’s power) of the 21st century is ready to lead society in a new direction. This Nari Shakti is a significant foundation for a ‘Viksit Bharat’.
Friends,
'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas' is the mantra of the NDA government. I am confident that we will take Maharashtra to new heights of development with your support. Please continue to bless the Mahayuti government. Once again, I extend my best wishes and congratulations to all of you for the country's largest port and for the numerous schemes for our fisherman brothers.
Say with me–
Bharat Mata Ki – Jai!
Raise both hands and shout with all your strength:
Bharat Mata Ki – Jai!
Today, every wave of the ocean is also joining its voice with yours.
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.