Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the foundation stone laying ceremony of Vadhvan Port in Palghar, Maharashtra
30 AUG 2024 6:09PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Maharashtra Governor C.P. Radhakrishnan ji, our popular Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri Rajiv Ranjan Singh ji and Sarbananda Sonowal ji, Deputy Chief Ministers of Maharashtra Devendra Fadnavis ji and Ajit Dada Pawar ji, my other colleagues in the Union Cabinet, ministers of the Maharashtra government, other distinguished guests, and my dear brothers and sisters!
Today is the death anniversary of Sant Senaji Maharaj. I bow before him. I extend my greetings to all my dear sisters and brothers.
Friends,
Before speaking at today's event, I want to express the feelings of my heart. When the Bharatiya Janata Party selected me as the candidate for the Prime Minister's post in 2013, the first thing I did was visit the Raigad Fort and pray before the Samadhi of Chhatrapati Shivaji Maharaj. Just as a devotee prays to his deity with devotion, I took blessings with that devotion to begin a new journey of national service. Recently, what happened in Sindhudurg … Chhatrapati Shivaji Maharaj is not just a name for me and my colleagues. For us, Chhatrapati Shivaji Maharaj is not merely a king, monarch, or ruler; he is our revered deity. Today, I bow my head and ask for forgiveness at the feet of my revered deity, Chhatrapati Shivaji Maharaj. Our values are different; we are not the kind of people who frequently insult the great son of Mother Bharat, the brave Veer Savarkar, who was born on this very land, by hurling baseless abuses at him. They continually disrespect him, crush the feelings of patriots. Even after insulting Veer Savarkar, they are not ready to apologize and are willing to fight legal battles in the courts. The people of Maharashtra should now recognize the values of those who do not feel remorse after insulting such a great son. And these are our values that the first thing I did today upon arriving on this land was to bow my head and ask for forgiveness at the feet of my revered deity, Chhatrapati Shivaji Maharaj. Not only that, but I also bow my head and ask for forgiveness from all those who consider Chhatrapati Shivaji Maharaj as their deity and whose hearts have been deeply hurt. My values are different. For us, nothing is greater than our revered deity.
Friends,
Today is a historic day in the development journey of Maharashtra. It is a very significant day for Bharat’s development journey. A ‘Viksit Maharashtra’ (Developed Maharashtra) is an essential part of the vision of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). That is why, whether in the last ten years or in my government's current third term, major decisions have been continuously made for Maharashtra. Maharashtra has the necessary strength and resources for development. It has a long coastline, and these shores have a centuries-old history of international trade. Moreover, there are immense possibilities for the future here. To ensure that Maharashtra and the country fully benefit from these opportunities, the foundation stone of the Vadhavan Port has been laid today. More than Rs. 76,000 crores will be spent on this port. It will be the largest container port in the country. Not only in the country, but it will also be one of the most significant ports in the world in terms of depth. Today, the total number of containers that pass through all the container ports in the country, I am talking about the total of the entire country, will be more than what will be handled at the Vadhavan Port alone. You can imagine how big a centre this port will become for trade and industrial progress in Maharashtra and the country. Until now, this region has been known for ancient forts, but now it will also be known for its modern port. I extend my heartfelt congratulations to the people of Palghar, Maharashtra, and the entire country.
Friends,
Just 2-3 days ago, our government also approved the development of the Dighi Port Industrial Area. This is double good news for the people of Maharashtra. This industrial area is set to be developed in Chhatrapati Shivaji Maharaj's capital, Raigad. Therefore, it will symbolize the identity of Maharashtra and the dreams of Chhatrapati Shivaji Maharaj. The Dighi Port Industrial Area will also promote tourism and eco-resorts.
Friends,
Today, more than Rs. 700 crores worth of development projects have been inaugurated for our fisherman brothers and sisters. Additionally, projects worth over Rs. 400 crores in various parts of the country have also been inaugurated from here. I extend my congratulations to my fisherman brothers and sisters, and to all of you, for these projects. Whether it's the Vadhavan Port, the development of the Dighi Port Industrial Area, or the fisheries plans, such significant works are happening only with the blessings of Mata Mahalaxmi Devi, Mata Jivdani, and Lord Tungareshwar. I bow a hundred times before Mata Mahalaxmi Devi, Mata Jivdani, and Lord Tungareshwar!
Friends,
There was a time when Bharat was counted among the world's most prosperous and powerful nations. A significant foundation of Bharat's prosperity was its maritime strength. Who would know this better than Maharashtra? Chhatrapati Shivaji Maharaj took maritime trade and naval power to new heights. He created new policies and made decisions for the country's progress. Our strength was such that even the entire East India Company was no match for the sea commander Kanhoji Angre. But, that legacy was not given the attention it deserved after independence. Bharat lagged behind in industrial development and trade.
But friends,
This is now a new Bharat. The new Bharat learns from history, the new Bharat recognizes its strength, the new Bharat acknowledges its pride, and the new Bharat is setting new milestones in maritime infrastructure leaving behind every trace of colonialism.
Friends,
In the last decade, development along Bharat's coastal regions has gained unprecedented momentum. We have modernized ports and developed waterways. The government has emphasized that shipbuilding should happen in Bharat, providing employment opportunities for our people. Billions of rupees have been invested in this direction, and today, we are seeing the results. The capacity of most ports has doubled compared to before, private investment has increased, and the turnaround time for ships has decreased. Who benefits from this? Our industries, our traders, who have seen their costs reduced. It is also benefiting our youth, who are getting new opportunities. It is also benefiting our sailors, who are experiencing improved facilities.
Friends,
The entire world is watching the Vadhavan Port today. There are very few ports in the world that match the depth of the Vadhavan Port which has a depth of 20 meters. Thousands of ships will dock here, and containers will be handled, transforming the economic landscape of the entire region. The government will also connect the Vadhavan Port with rail and highway connectivity. Many new businesses will start here due to this port. Warehousing activities will accelerate, and its location is a golden opportunity, with the Western Dedicated Freight Corridor and the Delhi-Mumbai Expressway being very close. Cargo will pass throughout the year from here, and the maximum benefit will go to you, the people of Maharashtra, and to my future generations.
Friends,
The development of Maharashtra is a top priority for me. Today, Maharashtra is reaping the benefits of the 'Make in India' initiative. Today, Maharashtra is benefiting from the Atmanirbhar Bharat (Self-Reliant India) campaign. Today, Maharashtra is playing a significant role in Bharat's progress, but it is unfortunate that the opposition parties in Maharashtra have always tried to put brakes on your development and welfare. I will give you another example of this today.
Brothers and sisters,
For many years, our country has needed a large and modern port to facilitate trade with the world. Maharashtra's Palghar is the most suitable place for this. This port can operate in all seasons. However, this project was delayed for 60 years. Some people didn't allow this crucial work for Maharashtra and the country to even begin. In 2014, when you gave us the opportunity to serve in Delhi, and when our colleague Devendra ji's government came into power in 2016, serious work on this project began. The decision to build the port was made in 2020, but after that, the government changed, and for two and a half years, no work was done here. Tell me, this project alone is estimated to bring in several lakh crore rupees of investment and create around 12 lakh jobs. Who has a problem with this development of Maharashtra? Who were the people that were putting brakes on Maharashtra's progress? Who were the people that were against providing employment to the youth of Maharashtra? Why did the previous governments not allow this work to progress? The people of Maharashtra should never forget this. The truth is, some people want to keep Maharashtra behind, while our NDA government, and our Mahayuti (grand alliance) government here, want to make Maharashtra the leader in the country.
Friends,
When it comes to opportunities related to the sea, our fisherman brothers and sisters are the most important stakeholders. Fisherman brothers and sisters! With our 526 fishing villages and a population of 15 lakh fishermen, Maharashtra has a significant presence in the fisheries sector. Just now, I was speaking with the beneficiaries of the PM Matsya Sampada scheme. The transformation this sector has seen in the past ten years is visible today through their hard work, and how government schemes have changed the lives of crores of fishermen. You should also be happy to know the impact of your hard work! Today, Bharat has become the second-largest fish producer in the world. In 2014, the country produced only 80 lakh tonnes of fish. Today, Bharat produces nearly 170 lakh tonnes of fish. This means that fish production has doubled in just 10 years. Today, Bharat's seafood exports are also growing rapidly. Ten years ago, the country exported less than Rs. 20,000 crore worth of shrimp. Today, more than Rs. 40,000 crore worth of shrimp is being exported. This means that shrimp exports have also more than doubled. The success of the Blue Revolution scheme we started is visible everywhere. This scheme has created lakhs of new job opportunities. Due to our government's continuous efforts, the income of crores of fishermen has increased, and their standard of living has improved.
Friends,
Our government is also working to increase the participation of women in fish production. Thousands of women have been supported under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana. You also know that those who go out to fish often face life-threatening risks. Their families, especially the women at home, live in constant worry. We are reducing these risks with modern technology and satellite assistance. The vessel communication system that has been started today will be a great blessing for our fisherman brothers and sisters. The government is going to install 100,000 transponders on fishing vessels. With this, our fishermen will always be connected with their families, boat owners, the fisheries department, and those ensuring safety at sea. During cyclones or any untoward incidents at sea, our fishermen will be able to send messages to the concerned people on shore through satellite. Saving your life and reaching you first during a crisis is a top priority for the government.
Friends,
To ensure that our fishermen's boats return safely, more than 110 fishing harbours and landing centres are being built. Whether it's the cold chain, processing facilities, loans for boats, or the PM Matsya Sampada Yojana, all these schemes have been designed for the benefit of our fisherman brothers and sisters. We are paying more attention to the development of coastal villages. We are also strengthening government institutions and cooperatives for fishermen to enhance your capabilities.
Friends,
Whether it's working for the backward classes or providing opportunities to the underprivileged, the BJP and NDA governments have worked with full dedication and honesty. Just look at the situation of our fisherman brothers and sisters and the tribal communities over the decades in our country. The previous governments' policies always kept these communities on the margins. There are large tribal-dominated regions in the country, yet there was never a ministry dedicated to tribal welfare. It was the BJP-led NDA government that established a separate tribal ministry. Our government also created a separate ministry for the welfare of fishermen. The long-neglected tribal areas are now benefiting from the PM JANMAN scheme. Our tribal communities and our fisherman communities are making significant contributions to Bharat's progress today.
Friends,
Today, I especially want to commend the Mahayuti (grand alliance) government for another achievement. Maharashtra is leading the nation in women-led development and women's empowerment. Today, many women in Maharashtra are doing an excellent job in various high positions. For the first time in the state's history, Sujata Saunik ji is guiding the state administration as the Chief Secretary. For the first time, Rashmi Shukla ji is leading the state's police force as the DGP. For the first time, Shomita Biswas ji is leading the state's Forest Force as its chief. For the first time, Smt. Suvarna Kewale ji is handling a significant responsibility as the head of the state's Law Department. Similarly, Jaya Bhagat ji is leading as the Principal Accountant General of the state. The Customs Department in Mumbai is being led by Prachi Swaroop ji. Mumbai's vast and challenging underground Metro-3 is being led by Ashwini Bhide ji as the MD of Mumbai Metro. Women are also leading in the field of higher education in Maharashtra. Lieutenant General Dr. Madhuri Kanitkar ji is the Vice-Chancellor of Maharashtra Health University. Dr. Apoorva Palkar ji, as the first Vice-Chancellor of Maharashtra Skills University, is initiating new ventures. There are many such important and highly responsible positions where women in Maharashtra are showcasing their excellence. Their success is proof that the Nari Shakti (women’s power) of the 21st century is ready to lead society in a new direction. This Nari Shakti is a significant foundation for a ‘Viksit Bharat’.
Friends,
'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas' is the mantra of the NDA government. I am confident that we will take Maharashtra to new heights of development with your support. Please continue to bless the Mahayuti government. Once again, I extend my best wishes and congratulations to all of you for the country's largest port and for the numerous schemes for our fisherman brothers.
Say with me–
Bharat Mata Ki – Jai!
Raise both hands and shout with all your strength:
Bharat Mata Ki – Jai!
Today, every wave of the ocean is also joining its voice with yours.
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ পালঘৰত ৱধৱন বন্দৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া ভাষান্তৰ
30 AUG 2024 6:09PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী- জয়!
ভাৰত মাতা কী- জয়!
ভাৰত মাতা কী- জয়!
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল চি. পি. ৰাধাকৃষ্ণণজী, আমাৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ সিন্দেজী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিংজী আৰু সৰ্বানন্দ সোণোৱালজী, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফডনভিচজী আৰু অজিত দাদা পাৱাৰজী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ আন সহকৰ্মীসকল, মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল, অন্যান্য বিশিষ্ট অতিথিসকল আৰু মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল!
আজি সন্ত সেনাজী মহাৰাজৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকী। মই তেওঁৰ ওচৰত প্ৰণিপাত কৰিছো। মোৰ মৰমৰ ভনী আৰু ভাইসকলক মই শুভেচ্ছা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজিৰ অনুষ্ঠানত ভাষণ দিয়াৰ আগতে মই মোৰ হৃদয়ৰ অনুভূতি প্ৰকাশ কৰিব বিচাৰো। ২০১৩ চনত যেতিয়া ভাৰতীয় জনতা দলে মোক প্ৰধানমন্ত্ৰী পদৰ প্ৰাৰ্থী হিচাপে নিৰ্বাচিত কৰিছিল, তেতিয়া মই প্ৰথমে ৰায়গড় দুৰ্গলৈ গৈছিলো আৰু ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ সমাধিৰ আগত প্ৰাৰ্থনা কৰিছিলো। যেনেকৈ এজন ভক্তই তেওঁৰ দেৱতাক ভক্তিৰে প্ৰাৰ্থনা কৰে, মই সেই ভক্তিৰে ৰাষ্ট্ৰীয় সেৱাৰ এক নতুন যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিবলৈ আশীৰ্বাদ লৈছিলোঁ। শেহতীয়াকৈ সিন্ধুদুৰ্গত কি ঘটিছিল... ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ কেৱল মোৰ আৰু মোৰ সহকৰ্মীসকলৰ বাবে এটা নাম নহয়। আমাৰ বাবে ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ কেৱল এজন ৰজা, সম্ৰাট বা শাসক নহয়; তেওঁ আমাৰ পূজনীয় দেৱতা। আজি মই নতমস্তক হৈছো আৰু মোৰ পূজনীয় দেৱতা ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ পদযুগলত ক্ষমা বিচাৰিছো। আমাৰ মূল্যবোধবোৰ বেলেগ বেলেগ; আমি সেই ধৰণৰ মানুহ নহয় যিয়ে ভাৰত মাতাৰ মহান পুত্ৰ, এই মাটিত জন্মগ্ৰহণ কৰা সাহসী বীৰ সাভাৰকাৰক ভিত্তিহীন গালি পাৰি সঘনাই অপমান কৰে।
তেওঁলোকে নিৰন্তৰভাৱে তেওঁক অসম্মান কৰে, দেশপ্ৰেমিকসকলৰ ভাৱনাক দমন কৰে। বীৰ সাভাৰকাৰক অপমান কৰাৰ পিছতো তেওঁলোকে ক্ষমা বিচাৰিবলৈ সাজু নহয় আৰু আদালতত আইনী যুঁজ দিবলৈ ইচ্ছুক। মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণে এতিয়া এনে এজন মহান পুত্ৰক অপমান কৰাৰ পিছত অনুশোচনা নকৰাসকলৰ মূল্যবোধবোৰ চিনাক্ত কৰা উচিত। আৰু এইবোৰ আমাৰ মূল্যবোধ যে আজি এই ভূমিত উপস্থিত হোৱাৰ পিছত মই কৰা প্ৰথম কামটো আছিল মোৰ মূৰ দোৱাই আৰু মোৰ পূজনীয় দেৱতা ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ পদযুগলত ক্ষমা বিচৰা। কেৱল সেয়াই নহয়, ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজক নিজৰ দেৱতা বুলি গণ্য কৰা আৰু হৃদয়ত গভীৰভাৱে আঘাত পোৱা সকলোৰে পৰা মই নতমস্তক হৈ ক্ষমা বিচাৰিছো। মোৰ মূল্যবোধ পৃথক। আমাৰ বাবে, আমাৰ পূজনীয় দেৱতাতকৈ ডাঙৰ একো নাই।
বন্ধুসকল,
মহাৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ আজি এটা ঐতিহাসিক দিন। ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ বাবে ই এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন। 'বিকশিত মহাৰাষ্ট্ৰ"(উন্নত মহাৰাষ্ট্ৰ) হৈছে 'বিকাশিত ভাৰত" (উন্নত ভাৰত)ৰ দৃষ্টিভংগীৰ এক অপৰিহাৰ্য অংশ। সেয়েহে, যোৱা দহ বছৰত বা মোৰ চৰকাৰৰ বৰ্তমানৰ তৃতীয়টো কাৰ্যকালতে হওক, মহাৰাষ্ট্ৰৰ বাবে নিৰন্তৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় শক্তি আৰু সম্পদ আছে। ইয়াৰ এক দীঘলীয়া উপকূলীয় অঞ্চল আছে, আৰু এই উপকূলবোৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যৰ এটা শতিকা পুৰণি ইতিহাস আছে।
তদুপৰি, ইয়াত ভৱিষ্যতৰ বাবে অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু দেশখনে এই সুযোগসমূহৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে লাভান্বিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আজি ৱধৱন বন্দৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই বন্দৰটোত ৭৬০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হ"ব। এইটো দেশৰ সৰ্ববৃহৎ কণ্টেইনাৰ বন্দৰ হ"ব। কেৱল দেশতে নহয়, গভীৰতাৰ ক্ষেত্ৰতো ই বিশ্বৰ অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ বন্দৰ হ"ব। আজি, দেশৰ সকলো কণ্টেইনাৰ বন্দৰৰ মাজেৰে পাৰ হোৱা মুঠ কণ্টেইনাৰৰ সংখ্যা, মই সমগ্ৰ দেশৰ মুঠ সংখ্যাৰ কথা কৈছো, কেৱল ৱধৱন বন্দৰত নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ তুলনাত অধিক হ"ব। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে এই বন্দৰটো মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু দেশৰ বাণিজ্য আৰু ঔদ্যোগিক প্ৰগতিৰ বাবে কিমান ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব। এতিয়ালৈকে এই অঞ্চলটো প্ৰাচীন দুৰ্গৰ বাবে জনাজাত আছিল, কিন্তু এতিয়া ই ইয়াৰ আধুনিক বন্দৰৰ বাবেও জনাজাত হ'ব। মই মহাৰাষ্ট্ৰৰ পালঘৰৰ জনসাধাৰণ আৰু সমগ্ৰ দেশক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
মাত্ৰ ২-৩ দিন পূৰ্বে আমাৰ চৰকাৰেও দিঘি বন্দৰ ঔদ্যোগিক অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে অনুমোদন জনাইছিল। এইটো মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণৰ বাবে দুগুণ ভাল খবৰ। এই ঔদ্যোগিক এলেকাটো ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ ৰাজধানী ৰায়গড়ত বিকশিত কৰা হ'ব। সেয়েহে, ই মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰিচয় আৰু ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ সপোনৰ প্ৰতীক হ"ব। দিঘি বন্দৰ ঔদ্যোগিক এলেকাটোৱে পৰ্যটন আৰু ইকো-ৰিজৰ্টৰো প্ৰচাৰ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি, আমাৰ মাছমৰীয়া ভাই-ভনীসকলৰ বাবে ৭০০ কোটি টকাৰো অধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে। তদুপৰি, দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত ৪০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প ইয়াৰ পৰাই উদ্বোধন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মই মোৰ মাছমৰীয়া ভাই-ভনীসকলক আৰু আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। ৱধৱন বন্দৰেই হওক, দিঘি বন্দৰ ঔদ্যোগিক অঞ্চলৰ উন্নয়নই হওক বা মীনপালনৰ পৰিকল্পনাই হওক, এনে গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম কেৱল মাতা মহালক্ষ্মী দেৱী, মাতা জীৱদানী আৰু ভগৱান তুঙ্গেৰেশ্বৰৰ আশীৰ্বাদতহে হৈ আছে। মই মাতা মহালক্ষ্মী দেৱী, মাতা জীৱদানী আৰু ভগৱান তুঙ্গেৰেশ্বৰৰ সন্মুখত এশবাৰ প্ৰণিপাত কৰোঁ!
বন্ধুসকল,
এটা সময় আছিল যেতিয়া ভাৰতক বিশ্বৰ আটাইতকৈ সমৃদ্ধিশালী আৰু শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ ভিতৰত গণ্য কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভেটি আছিল ইয়াৰ সামুদ্ৰিক শক্তি। এইটো মহাৰাষ্ট্ৰতকৈ কোনে ভালদৰে জানিব ? ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজে সামুদ্ৰিক বাণিজ্য আৰু নৌ শক্তিক নতুন শিখৰলৈ লৈ গৈছিল। তেওঁ দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে নতুন নীতি প্ৰস্তুত কৰিছিল আৰু সিদ্ধান্ত লৈছিল। আমাৰ শক্তি ইমানেই আছিল যে আনকি সমগ্ৰ ইষ্ট ইণ্ডিয়া কোম্পানীয়েও সাগৰীয় সেনাপতি কানহোজী আংৰেৰ সৈতে কোনো প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিব পৰা নাছিল। কিন্তু, সেই উত্তৰাধিকাৰীক স্বাধীনতাৰ পিছত ইয়াৰ যোগ্য মনোযোগ দিয়া হোৱা নাছিল। ঔদ্যোগিক বিকাশ আৰু বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত পিছ পৰি থাকিল।
কিন্তু বন্ধুসকল,
এইখন এতিয়া এখন নতুন ভাৰত। নতুন ভাৰতে ইতিহাসৰ পৰা শিকিছে, নতুন ভাৰতে ইয়াৰ শক্তিক স্বীকাৰ কৰিছে, নতুন ভাৰতে ইয়াৰ গৌৰৱক স্বীকাৰ কৰিছে, আৰু নতুন ভাৰতে উপনিবেশবাদৰ প্ৰতিটো চিহ্ন এৰি সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত নতুন মাইলৰ খুঁটি স্থাপন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা দশকত ভাৰতৰ উপকূলীয় অঞ্চলসমূহৰ বিকাশে অভূতপূৰ্ব গতি লাভ কৰিছে। আমি বন্দৰসমূহ আধুনিকীকৰণ কৰিছো আৰু জলপথসমূহ বিকশিত কৰিছো। চৰকাৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে যে ভাৰতত জাহাজ নিৰ্মাণ হ'ব লাগে, যি আমাৰ জনসাধাৰণৰ বাবে নিযুক্তিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। এই দিশত কোটি কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে, আৰু আজি আমি ইয়াৰ ফলাফল দেখিবলৈ পাইছো। বেছিভাগ বন্দৰৰ ক্ষমতা পূৰ্বৰ তুলনাত দুগুণ হৈছে, ব্যক্তিগত বিনিয়োগ বৃদ্ধি পাইছে আৰু জাহাজৰ পৰিৱৰ্তনৰ সময় হ্ৰাস পাইছে। ইয়াৰ পৰা কোনে লাভৱান হ"ব? আমাৰ উদ্যোগ, আমাৰ ব্যৱসায়ীসকল, যিসকলে তেওঁলোকৰ ব্যয় হ্ৰাস হোৱা দেখিছে। ই আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলকো উপকৃত কৰিছে, যিসকলে নতুন সুযোগ লাভ কৰিছে। ই আমাৰ সেইসকল নাবিককো উপকৃত কৰিছে, যিসকলে উন্নত সুবিধাৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ বিশ্বই আজি ৱধৱন বন্দৰলৈ চাই আছে। ২০ মিটাৰ গভীৰতাৰ ৱধৱন বন্দৰৰ গভীৰতাৰ সৈতে সাদৃশ্য থকা বিশ্বৰ খুব কমসংখ্যক বন্দৰ আছে। হাজাৰ হাজাৰ জাহাজ ইয়াত ডক কৰা হ'ব, আৰু কণ্টেইনাৰবোৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰা হ' ব, যিয়ে সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক দৃশ্যপট সলনি কৰিব। চৰকাৰে ৱধৱন বন্দৰক ৰে"ল আৰু ঘাইপথৰ সৈতেও সংযোগ কৰিব। এই বন্দৰৰ বাবে ইয়াত বহুতো নতুন ব্যৱসায় আৰম্ভ হ"ব। ৱেৰহাউচিং কাৰ্যকলাপবোৰ ত্বৰান্বিত হ'ব, আৰু ইয়াৰ স্থান এক সোণালী সুযোগ, ৱেষ্টাৰ্ণ ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ আৰু দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে অতি ওচৰত আছে। ইয়াৰ পৰা গোটেই বছৰজুৰি সামগ্ৰী পাৰ হব, আৰু ইয়াৰ সৰ্বাধিক লাভ আপোনালোকলৈ, মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণলৈ আৰু মোৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মলৈ যাব।
বন্ধুসকল,
মহাৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়ন মোৰ বাবে সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ। আজি মহাৰাষ্ট্ৰই 'মেক ইন ইণ্ডিয়া" পদক্ষেপৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। আজি মহাৰাষ্ট্ৰই আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত (আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত) অভিযানৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে। আজি মহাৰাষ্ট্ৰই ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে, কিন্তু এইটো দুৰ্ভাগ্যজনক যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ বিৰোধী দলসমূহে সদায় আপোনালোকৰ উন্নয়ন আৰু কল্যাণত বাধা দিবলৈ চেষ্টা কৰি আহিছে। আজি মই আপোনালোকক ইয়াৰ আন এটা উদাহৰণ দিম।
ভাই-ভনীসকল,
বহু বছৰ ধৰি আমাৰ দেশক বিশ্বৰ সৈতে বাণিজ্য সুচল কৰি তুলিবলৈ এটা বৃহৎ আৰু আধুনিক বন্দৰৰ প্ৰয়োজন হৈ আহিছে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ পালঘৰ ইয়াৰ বাবে আটাইতকৈ উপযুক্ত স্থান। এই বন্দৰটোৱে সকলো ঋতুতে কাম কৰিব পাৰে। কিন্তু এই প্ৰকল্পটো ৬০ বছৰ ধৰি বিলম্বিত হৈ আছিল। কিছুমানে মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু দেশৰ বাবে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম আৰম্ভ কৰিবলৈও অনুমতি দিয়া নাছিল। ২০১৪ চনত যেতিয়া আপোনালোকে আমাক দিল্লীত সেৱা আগবঢ়াবলৈ সুযোগ দিছিল, আৰু ২০১৬ চনত যেতিয়া আমাৰ সহকৰ্মী দেৱেন্দ্ৰজীৰ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ আহিছিল, তেতিয়া এই প্ৰকল্পটোৰ ওপৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম আৰম্ভ হৈছিল। বন্দৰটো নিৰ্মাণৰ সিদ্ধান্ত ২০২০ চনত লোৱা হৈছিল, কিন্তু তাৰ পিছত চৰকাৰ সলনি হল, আৰু আঢ়ৈ বছৰ ধৰি ইয়াত কোনো কাম কৰা হোৱা নাছিল।
মোক কওক, কেৱল মাত্ৰ এই প্ৰকল্পটোৱে কেইবা লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ আনিব আৰু প্ৰায় ১২ লাখ চাকৰি সৃষ্টি কৰিব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ এই উন্নয়নত কাৰ সমস্যা আছে? মহাৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰগতিত বাধা দিয়া লোকসকল কোন আছিল? মহাৰাষ্ট্ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলক নিযুক্তি প্ৰদানৰ বিৰোধিতা কৰা লোকসকল কোন আছিল? পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে কিয় এই কামটো আগবাঢ়িবলৈ দিয়া নাছিল? মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণে এই কথা কেতিয়াও পাহৰিব নালাগে। সঁচা কথাটো হ"ল, কিছুমান লোকে মহাৰাষ্ট্ৰক পিছ পেলাই ৰাখিব বিচাৰে, আনহাতে আমাৰ এন. ডি. এ. চৰকাৰ আৰু ইয়াত থকা আমাৰ মহাযুটি (মহা মিত্ৰজোঁট) চৰকাৰে মহাৰাষ্ট্ৰক দেশৰ নেতা হিচাপে গঢ়ি তুলিব বিচাৰে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া সাগৰৰ সৈতে জড়িত সুযোগৰ কথা আহে, তেতিয়া আমাৰ মাছমৰীয়া ভাই-ভনীসকল আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ। মাছমৰীয়া ভাই-ভনীসকল! আমাৰ ৫২৬খন মাছমৰীয়া গাঁও আৰু ১৫ লাখ মাছমৰীয়াৰ জনসংখ্যাৰ সৈতে মহাৰাষ্ট্ৰৰ মীন খণ্ডত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপস্থিতি আছে। এইমাত্ৰ, মই প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে কথা পাতি আছিলো। যোৱা দহ বছৰত এই খণ্ডই দেখা পৰিৱৰ্তন আজি তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ জৰিয়তে দৃশ্যমান হৈছে আৰু কেনেদৰে চৰকাৰী আঁচনিসমূহে কোটি কোটি মাছমৰীয়াসকলৰ জীৱন সলনি কৰিছে। আপোনালোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ প্ৰভাৱটো জানি আপুনিও সুখী হোৱা উচিত! আজি ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ মত্স্য উৎপাদক হৈ পৰিছে। ২০১৪ চনত দেশে মাত্ৰ ৮০ লাখ টন মাছ উৎপাদন কৰিছিল। আজি ভাৰতে প্ৰায় ১৭০ লাখ টন মাছ উৎপাদন কৰে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে মাত্ৰ ১০ বছৰত মাছৰ উৎপাদন দুগুণ হৈছে। আজি ভাৰতৰ সাগৰীয় খাদ্যৰ ৰপ্তানিও দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। দহ বছৰ পূৰ্বে দেশখনে ২০,০০০ কোটিতকৈও কম মূল্যৰ মিছামাছ ৰপ্তানি কৰিছিল। আজি, ৪০,০০০ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ মিছামাছ ৰপ্তানি কৰে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে মিছামাছৰ ৰপ্তানিও দুগুণতকৈ অধিক হৈছে। আমি আৰম্ভ কৰা নীলা বিপ্লৱ আঁচনিৰ সফলতা সকলো ঠাইতে দৃশ্যমান। এই আঁচনিখনে লাখ লাখ নতুন চাকৰিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। আমাৰ চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলত কোটি কোটি মাছমৰীয়াৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি পাইছে আৰু তেওঁলোকৰ জীৱন ধাৰণৰ মানদণ্ডও উন্নত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে মাছ উৎপাদনত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বাবেও কাম কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনাৰ অধীনত হাজাৰ হাজাৰ মহিলাক সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। আপোনালোকে এইটোও জানে যে যিসকলে মাছ ধৰিবলৈ বাহিৰলৈ যায় তেওঁলোকে প্ৰায়ে জীৱনৰ বাবে বিপদ-আশংকাৰ সন্মুখীন হয়। তেওঁলোকৰ পৰিয়াল, বিশেষকৈ ঘৰৰ মহিলাসকলে নিৰন্তৰ চিন্তাৰ মাজত থাকে। আমি আধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু উপগ্ৰহৰ সহায়ত এই বিপদাশংকা হ্ৰাস কৰিছো।
আজি আৰম্ভ হোৱা জাহাজ যোগাযোগ ব্যৱস্থাটো আমাৰ মাছমৰীয়া ভাই-ভনীসকলৰ বাবে এক বৃহৎ আশীৰ্বাদ হ"ব। চৰকাৰে মাছমৰীয়া জাহাজত ১০০,০০০ ট্ৰেন্সপণ্ডাৰ স্থাপন কৰিবলৈ গৈ আছে। ইয়াৰ জৰিয়তে, আমাৰ মাছমৰীয়াসকল সদায় তেওঁলোকৰ পৰিয়াল, নাৱৰ মালিক, মীন বিভাগ আৰু সাগৰত সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰা লোকসকলৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থাকিব। ঘূৰ্ণীবতাহ বা সাগৰত যিকোনো অনাহূত ঘটনা সংঘটিত হোৱাৰ সময়ত, আমাৰ মাছমৰীয়াসকলে উপগ্ৰহৰ জৰিয়তে উপকূলত থকা সংশ্লিষ্ট লোকসকলক বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব পাৰিব। আপোনাৰ জীৱন ৰক্ষা কৰা আৰু সংকটৰ সময়ত প্ৰথমে আপোনাৰ কাষ চপাটো চৰকাৰৰ বাবে সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ মাছমৰীয়াসকলৰ নাওবোৰ সুৰক্ষিতভাৱে ঘূৰি অহাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ ১১০টাতকৈও অধিক মাছমৰীয়া বন্দৰ আৰু অৱতৰণ কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। শীতল শৃংখল, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ সুবিধা, নাৱৰ বাবে ঋণ বা প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনা, এই সকলোবোৰ আঁচনি আমাৰ মাছমৰীয়া ভাই-ভনীসকলৰ সুবিধাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। আমি উপকূলীয় গাঁওসমূহৰ উন্নয়নৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব দিছো। আমি আপোনালোকৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিবলৈ মাছমৰীয়াসকলৰ বাবে চৰকাৰী প্ৰতিষ্ঠান আৰু সমবায়সমূহকো শক্তিশালী কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
পিছপৰা শ্ৰেণীৰ বাবে কাম কৰাই হওক বা বঞ্চিত লোকসকলক সুযোগ প্ৰদান কৰাই হওক, বিজেপি আৰু এনডিএ চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠা আৰু সততাৰে কাম কৰিছে। কেৱল আমাৰ দেশত কেইবাদশক ধৰি আমাৰ মাছমৰীয়া ভাই-ভনী আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ পৰিস্থিতিলৈ চাওক। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ নীতিসমূহে সদায় এই সম্প্ৰদায়সমূহক পদানত কৰি ৰাখিছিল। দেশত বৃহৎ জনজাতীয় অধ্যুষিত অঞ্চল আছে, তথাপি জনজাতীয় কল্যাণৰ বাবে সমৰ্পিত কোনো মন্ত্ৰালয় কেতিয়াও নাছিল। বিজেপি নেতৃত্বাধীন এনডিএ চৰকাৰে এটা পৃথক জনজাতীয় মন্ত্ৰালয় স্থাপন কৰিছিল।
আমাৰ চৰকাৰে মাছমৰীয়াসকলৰ কল্যাণৰ বাবেও এটা পৃথক মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছিল। দীৰ্ঘদিনৰ পৰা অৱহেলিত জনজাতীয় অঞ্চলসমূহে এতিয়া পিএম জনমান আঁচনিৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে। আমাৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায় আৰু আমাৰ মাছমৰীয়া সম্প্ৰদায়ে আজি ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াই আছে।
বন্ধুসকল,
আজি মই বিশেষভাৱে আন এক সাফল্যৰ বাবে মহাযুটি চৰকাৰক প্ৰশংসা কৰিব বিচাৰো। মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়ন আৰু মহিলা সবলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত মহাৰাষ্ট্ৰই দেশৰ নেতৃত্ব দি আছে। আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ বহু মহিলাই বিভিন্ন উচ্চ পদত উৎকৃষ্ট কাম কৰি আছে। ৰাজ্যখনৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে সুজাতা সৌনিকজীয়ে মুখ্য সচিব হিচাপে ৰাজ্য প্ৰশাসনক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰশ্মি শুক্লাজীয়ে ডিজিপি হিচাপে ৰাজ্যখনৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ নেতৃত্ব দি আছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে, শোমিতা বিশ্বাসজীয়ে ৰাজ্যখনৰ বন বাহিনীক ইয়াৰ মুৰব্বী হিচাপে নেতৃত্ব দিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰাজ্যখনৰ আইন বিভাগৰ মুৰব্বী হিচাপে শ্ৰীমতী সুবৰ্ণ কেৱালজীয়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দায়িত্ব পালন কৰি আছে।
একেদৰে, জয়া ভগতজীয়ে ৰাজ্যখনৰ প্ৰধান একাউণ্টেণ্ট জেনেৰেল হিচাপে নেতৃত্ব দি আছে। প্ৰাচী স্বৰূপজীয়ে মুম্বাইৰ শুল্ক বিভাগৰ নেতৃত্ব দি আছে। মুম্বাই মেট্ৰ"ৰ এম. ডি. হিচাপে মুম্বাইৰ বিশাল আৰু প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ ভূগৰ্ভস্থ মেট্ৰ"-৩-ৰ নেতৃত্ব দিছে অশ্বিনী ভিডেজীয়ে। মহাৰাষ্ট্ৰত উচ্চ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো মহিলাসকলে অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰিছে। লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল ডাঃ মাধুৰী কানিটকাৰজী মহাৰাষ্ট্ৰ স্বাস্থ্য বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উপাচাৰ্য। মহাৰাষ্ট্ৰ দক্ষতা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰথম উপাচাৰ্য হিচাপে ড0 অপূৰ্ব পালকাৰজীয়ে নতুন উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিছে। এনে বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উচ্চ দায়িত্বশীল পদ আছে, য'ত মহাৰাষ্ট্ৰৰ মহিলাসকলে তেওঁলোকৰ উৎকৃষ্টতা প্ৰদৰ্শন কৰি আছে। তেওঁলোকৰ সফলতাই প্ৰমাণ কৰে যে একবিংশ শতিকাৰ নাৰী শক্তি (মহিলা শক্তি) সমাজক এক নতুন দিশত নেতৃত্ব দিবলৈ সাজু। এই নাৰী শক্তি হৈছে 'বিকশিত ভাৰত"ৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভেটি।
বন্ধুসকল,
'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস" হৈছে এন. ডি. এ. চৰকাৰৰ মন্ত্ৰ। মই আত্মবিশ্বাসী যে আপোনালোকৰ সমৰ্থনত আমি মহাৰাষ্ট্ৰক উন্নয়নৰ নতুন শিখৰলৈ লৈ যাম। মহাযুটি চৰকাৰক অনুগ্ৰহ কৰি আশীৰ্বাদ অব্যাহত ৰাখক। আকৌ এবাৰ, মই আপোনালোক সকলোকে দেশৰ সৰ্ববৃহৎ বন্দৰ আৰু আমাৰ মাছমৰীয়া ভাতৃসকলৰ বাবে বিবিধ আঁচনিৰ বাবে শুভেচ্ছা আৰু অভিনন্দন জনাইছো।
মোৰ সৈতে কওক-
ভাৰত মাতা কি- জয়!
দুয়োখন হাত ওপৰলৈ তুলি আপোনাৰ সকলো শক্তিৰে চিঞৰক ঃ
ভাৰত মাতা কি- জয়!
আজি, সাগৰৰ প্ৰতিটো ঢৌৰ শব্দয়ো আপোনালোকৰ কণ্ঠস্বৰত যোগ দিছে।
ভাৰত মাতা কী- জয়!
ভাৰত মাতা কী- জয়!
ভাৰত মাতা কী- জয়!
বহুত বহুত ধন্যবাদ।
স্পষ্টীকৰণ ঃ এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ভাবানুবাদ। মূল ভাষণটো হিন্দীত দিয়া হৈছিল।