Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr. Jitendra Singh to launch the New Single Simplified Pension Application Form 6-A and Integration e-HRMS with Bhavishya
Form Simplification is aimed at improving Ease of Living for Pensioners
29 AUG 2024 11:22AM by PIB Delhi
The Department of Pension & Pensioners’ Welfare (DoPPW) is dedicated in improving the Ease of Living for pensioners through continuous enhancements in Pension Rules and Procedures. The DoPPW had notified the CCS (Pension) Rules, 2021, and these rules have been integrated with Bhavishya.
DoPPW vide its notification dated 16th July, 2024 released New Single Simplified Pension Application Form 6-A. This form will be available in Bhavishya/e-HRMS to all the Central Government Employees who are going to retire in December 2024 and onwards. The retiring officials, who are on e-HRMS, will fill Form 6-A through e-HRMS (only Superannuation cases) and the retiring officials, who are not on e-HRMS, will fill Form 6-A in Bhavishya.
This new form is integrated with Bhavishya/e-HRMS. This New form and its integration with Bhavishya/e-HRMS will be launched on 30th August 2024, at National Media Center, New Delhi, under auspicious presence of Dr. Jitendra Singh, Union Minister of State (Independent Charge) Science and Technology, Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences, MoS PMO, Department of Atomic Energy, Department of Space, Personnel, Public Grievances and Pensions.
This is an action point of DoPPW's 100 days of Action plan for new government that has been fulfilled. Form Simplification has been an important initiative of Government's "Maximum Governance - Minimum Government" policy.
In this new form a total 9 Forms/Formats have been merged. The old Forms/Formats that have been merged are Form 6, 8, 4, 3, A, Format 1, Format 9, FMA and Zero Option Form.In order to incorporate this change, amendment to Rules 53, 57, 58, 59, 60 of CCS Pension Rules, 2021 have been made. The amendment has been notified following the due process of consultations with all the stakeholders such as Dept of Expenditure, Dept of Law & Justice, Controller General of Accounts, Comptroller & Auditor General of India, Dept of Personnel and Training.
This new form and related changes in the business process of Bhavishya, will be a game changer, on the one hand simplifies the pension form submission for the employee to a single sign only and on the other hand achieves the end-to-end digitisation of the entire process of pension processing till the start of pension payment after retirement. This paves the path towards paperless working in the whole process of pension. With a pensioner friendly User Interface, now the pensioner need not to worry about the forms which he has filled or might have missed.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা অনৌবা সিঙ্গল সিম্প্লিফাইদ পেন্সন এপ্লিকেসন ফোর্ম 6-A অমসুং ভাভিশ্যাগা e-HRMSগী ইন্তিগ্রেসন লোঞ্চ তৌগনি
ফোর্ম সিম্প্লিফিকেসন অসিনা পেন্সনরশিংগীদমক ইজ ওফ লিবিং হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্মি
29 AUG 2024 11:22AM by PIB Imphal
পেন্সন অমসুং পেন্সনরশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী বিভাগ (DoPPW) অসিনা পেন্সনগী কাংলোন অমসুং থৌওংশিংদা লেপ্পা লৈতনা হেন্না খুমাং চাউশিলহন্দুনা পেন্সনরশিংগী ইজ ওফ লিবিং হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। DoPPWনা CCS (পেন্সন) রুলস, 2021গী নোতিফিকেসন পীখি অমসুং হায়রিবা কাংলোনশিং অসি ভাভিশ্যাগা পুনশিন্নখ্রে। ‌
DoPPW না জুলাই 16, 2024দা থোকখিবা নোতিফিকেসনগী মতুং ইন্না অনৌবা সিঙ্গল সিম্প্লিফাইদ পেন্সন এপ্লিকেসন ফোর্ম 6-A ফোংখ্রে। ফোর্ম অসি 2024গী দিসেম্বরদগী রিতায়র তৌগদৌরিবা কেন্দ্র সরকারগী এমপ্লোয়ী পুম্নমক্তা ভাভিশ্যা/ e-HRMSদা ফংলগনি। e-HRMSদা য়াওরিবা রিতায়র তৌগদবা ওফিসিএলশিংনা e-HRMS (সুপরেনুএসন কেসশিং খক্তদা) গী খুত্থাংদা ফোর্ম 6-A অমসুং e-HRMSদা য়াওদবা রিতায়র তৌগদবা ওফিসিএলশিংনা ভাভিশ্যাদা ফোর্ম 6-A মেনগদবনি।
অনৌবা ফোর্ম অসি ভাভিশ্যা/ e-HRMSগা পুনশিন্নখ্রে। অনৌবা মওং অসিগা ভাভিশ্যা/ e-HRMSগা পুনশিনবা অসি 2024গী ওগস্ত 30দা ন্যু দিল্লীগী নেস্নেল মীদিয়া সেন্তরদা কেন্দ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), আর্থ সাইন্সকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), PMO, এতোমিক ইনর্জীগী বিভাগ, স্পেস, পর্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্স অমসুং পেন্সনগী বিভাগকী MoS, দা. জিতেন্দ্রনা শরুক য়াদুনা হৌদোক্কনি।
মসি অনৌবা সরকারগীদমক DoPPWগী নুমিৎ 100গী এক্সন প্লানগী এক্সন পোইন্ত অমনি অমসুং মসি মপুং ফানা পাংথোকখি। ফোর্ম সিম্প্লিফিকেসন অসি সরকারগী "মেক্সিমম গবর্নান্স - মিনিমম গবর্নমেন্ত" পোলিসীগী মরুওইবা খোঙথাং অমনি।
অনৌবা ফোর্ম অসিদা অপুনবা ফোর্ম/ফোর্মেত 9 পুন্সিনখ্রে। পুন্না পুনশিন্নখিবা হান্নগী ফোর্মশিং/ফোর্মশিং অদুদি ফোর্ম 6, 8, 4, 3, A ফোর্ম 1, ফোর্ম 9, FMA অমসুং জিরো ওপসন ফোর্মনি। অহোংবা অসি য়াওহন্নবগীদমক CCS পেন্সন রুল্স, 2021গী রুল 53, 57, 58, 59, 60 শেমদোকখ্রে। অহোংবা অসি দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচর, দিপার্তমেন্ত ওফ লো এন্দ জস্তিস, কন্ত্রোল্লর জেনরেল ওফ একাউন্তস, কম্পত্রোলর এন্দ ওদিতর জেনরেল ওফ ইন্দিয়া, দিপার্তমেন্ত ওফ পর্সনেল এন্দ ত্রেনিং অসিনচিংবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা তান্নরবা মতুংদা নোতিফাই তৌখ্রে।
মসিগী অনৌবা মওং অমসুং মসিগা মরী লৈনবা ভাভিশ্যাগী বিজিনেস প্রোসেস্তা অহোংবা পুরকপা অসিনা গেম চেঞ্জর অমা ওইরগনি। অমরোমদা এমপ্লোয়ী অমনা পেনসনগী ফোর্ম সবমিসন তৌবদা সিঙ্গল সাইন অমখক্তদা চঙহল্লগনি। অমরোমদা পেনসন প্রোসেসিংগী প্রোসেস পুম্নমক এন্দ-টু-এন্দ দিজিতেলাইজ তৌরগনি। মসিনা পেন্সনগী থৌওং পুম্বদা পেপরলেস ৱার্কিংগী লম্বী য়াৎলি। পেন্সনর ফ্রেন্দলী য়ুজর ইন্তরফেস অমা লৈবনা, পেন্সনর অদুনা মহাক্না মেনশিনখ্রবা নৎত্রগা মেলহৌদ্রবা হায়বগী ৱাখল ৱাবা মথৌ তাদ্রে।