হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
এজুকেসন মন্ত্রালয়না স্কুলশিংগী মহৈরোইশিংগী তেক্ত কায়দনবগীদমক্তা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা “স্কুল সেফতী অমসুং সেক্যুরিতীগী গাইদলাইন” থবক্তা পাংথোক্লবো খঙহনখ্রে
রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা মখোয়গী মফমশিংদা স্কুল সেফতী অমসুং সেক্যুরিতীগী গাইদলাইন – 2021গী নোতিফিকেসনগী স্তেতস খঙহন্নবা ৱাফমশু থমখ্রে
23 AUG 2024 1:56PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী এজুকেসন মন্ত্রালয়না স্কুল অমসুং অতোপ্পা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা লৈবা অঙাংশিংগী সেফতী অমসুং সেক্যুরিতী ফংহন্নবা অচেৎপা ৱাফম থম্লি। প্রোসিজর, একাউন্তেবিলিতী অমসুং মহৈরোইশিংবু ঙাক শেনবগীদমক, ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা সুপ্রিম কোর্তকী রিত পিতিসন (ক্রিমিনেল) নম্বর ১৩৬, ২০১৭ অমসুং রিত পিতিসন (সিভিল) নম্বর ৮৭৪, ২০১৭গী ওর্দরগী মতুং ইন্না, এজুকেসন মন্ত্রালয়গী স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী দিপার্তমেন্ত (দি.ও.এস.ই.এল.)না পোক্সোগী গাইদলাইনশিংগা মান্ননা "গাইদলাইনস ওন স্কুল সেফতী এন্দ সেক্যুরিতী-২০২১" শেমখ্রে। মসিগী গাইদলাইনশিং অসিদা সরকারগী, সরকারনা মতেং পাংলিবা অমসুং প্রাইবেৎ স্কুলশিংদা মহৈ তম্লিবা অঙাংশিংগী সেফতী অমসুং সেক্যুরিতীগী মতাংদা স্কুল মেনেজমেন্তকী পাউখুম পীনবগী প্রোভিজনশিং য়াওরি। মসিগী মথক্তা, গাইদলাইনশিং অসিদা প্রিভেন্তিব এজুকেসন, স্তেকহোল্দর কয়াগী পাউখুম পীনবা, রিপোর্ত তৌবগী থৌওং, মরি লৈনবা আইনগী প্রোভিজনশিং, সপোর্ত অমসুং কাউন্সেলিং অমসুং সেফ এনভাইরনমেন্তগীদমক থৌরাংশিং য়াউরি। হায়রিবা গাইদলাইনশিং অসি এক্সেসিবিলিটি, ইনক্লুসিভিতী অমসুং পোজিতিব ওইবা লর্নিং আউতলেৎশিংগীদমক য়াম্না মরু ওই।
2. গাইদলাইনশিং অসি রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং/দি.ও.এস.ই.এল.গী ওতোনোমস বোদীশিং অমসুং স্তেকহোল্দর মন্ত্রালয় পুম্নমক্তা ১.১০.২০২১দা শন্দোকখ্রে। গাইদলাইনশিং অসি এদভাইজরি ওইবা মওংদা ওইরি। মসিদা স্কুলদা অঙাংশিংগী সেফতী অমসুং সেক্যুরিতী লৈহন্নবগীদমক তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিং অমসুং তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংগী থৌদাং অদু অকুপ্পা মরোল পীরি। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মখোয়না রাজ্য/য়ু.তি.গী অখন্নবা মথৌ তাবশিং অদুগী মতুং ইন্না দরকার ওই হায়না লৌরবদি মখোয়না গাইদলাইনশিং অসিদা অহেনবা/মোদিফিকেসনশিং য়াওবা য়াই অমসুং গাইদলাইনশিং অসি নোতিফাই তৌবা য়াই হায়না পাউতাক পীখি। মসিগী গাইদলাইনশিং অসি DoSELগী ৱেবসাইত্তা https://dsel.education.gov.in/sites/default/files/2021-10/guidelines_sss.pdf দা অপলোদ তৌরি।
মসিগী গাইদলাইনশিং অসিগী পান্দমদি:
অঙাংশিংগী হোলিস্তিক দিবেলপমেন্তকীদমক সেফ অমসুং সেক্যুর স্কুল এনভাইরনমেন্ত পুন্না শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা মহৈরোইশিং অমসুং মমা-মপাশিং য়াওনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কী মরক্তা ৱাখল্লোন অমা শেমগৎপা।
তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংবু হকশেল অমসুং সেক্যুরিতীগী তোঙান-তোঙানবা এস্পেক্তশিং হায়বদি ফিজিকেল, সোসিও-ইমোস্নেল, কোগনিতিব অমসুং মহৌশাগী ওইবা দিজাস্তরশিংগা মরী লৈনবা এক্তশিং, পোলিসীশিং, থৌওংশিং অমসুং গাইদলাইনশিংগী মতাংদা খঙহনবা।
তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংদা শক্তি পীনবা অমসুং মসিগী গাইদলাইন অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মখোয়না লৌরিবা থৌদাং অদুগী মতাংদা ময়েক শেংহনবা।
স্কুলশিংদা অঙাংশিংবু সেফ অমসুং সেক্যুর ওইহন্নবগীদমক স্কুল মেনেজমেন্ত অমসুং প্রিন্সিপালশিং অমসুং প্রাইবেৎ/নেসাইদ স্কুলশিংদা ওজাশিংদা, অমসুং সরকার/সরকারনা মতেং পাংলিবা স্কুলশিংদা হেদ/ইন-চার্জ হেদ, ওজাশিং অমসুং এজুকেসন এদমিনিস্ত্রেসনদা পাউখুম পীনবা (অদুগী মনুংদা অঙাংশিংবু স্কুলদা পুথোক পুশিন তৌবদা, স্কুল চৎপদা নত্ত্রগা স্কুলগী ত্রান্সপোর্ত অমদা মখোয়গী য়ুমদা হল্লকপদা) ।
মরুওইবা পান্দম অমা হায়রগদি স্কুলদা অঙাংশিংগী সেফতী অমসুং সেক্যুরিতীগী মতাংদা ইন্দিভিজুএল নত্ত্রগা মেনেজমেন্ত অমহেক্তগী শরুক অমা হেক্তনা লাইথোকপা লৈরকপগী মাইয়োক্তা "জিরো তোলরেন্স পোলিসী"দা মরুওইবা পীবনি।

Ministry of Education
Ministry of Education directs all States/UT to implement “Guidelines on School Safety and Security” to ensure safety and security of children in schools
States/UTs also requested to inform status of notification of Guidelines on School Safety and Security-2021 in their State/UT
23 AUG 2024 1:56PM by PIB Delhi
The Ministry of Education, Government of India is deeply committed to ensuring the safety and security of children in schools and other educational institutions. To strengthen procedures, accountability and safeguard the students, in pursuance of the order of Hon’ble Supreme Court in the Writ Petition (Criminal) No. 136 of 2017 and Writ Petition (Civil) No. 874 of 2017, Department of School Education and Literacy (DoSEL), Ministry of Education has developed ‘Guidelines on School Safety and Security-2021’, which are in alignment with the POCSO Guidelines. These guidelines inter -alia, contain provisions for fixing the accountability of the school management in the matter of safety and security of children studying in Government, Government-aided and Private Schools. Further, the guidelines provide measures for preventive education, accountability of various stakeholders, reporting procedure, concerned legal provisions, support and counselling and safe environment. These guidelines are crucial to accessibility, inclusiveness and positive learning outcomes.
2. The guidelines had been circulated to all States/UTs/Autonomous Bodies of DoSEL and Stakeholder Ministries on 01.10.2021. The guidelines which are advisory in nature, detail the accountability of various stakeholders and different departments in ensuring the safety and security of children in schools. States/UTs were informed that they may incorporate additions/modifications to these guidelines, if deemed necessary, according to the State/UT specific requirements and notify these guidelines. These guidelines are uploaded on the website of DoSEL at https://dsel.education.gov.in/sites/default/files/2021-10/guidelines_sss.pdf.
The purpose of these guidelines is:
• to create an understanding among all stakeholders, including students and parents, on the need for co-creating a safe and secure school environment for the holistic development of children.
• to make different stakeholders aware about the acts, policies, procedures and guidelines already available on different aspects of safety and security i.e., physical, socio-emotional, cognitive and specific to natural disasters as well.
• to empower different stakeholders and enable clarity on their role in the implementation of this guideline.
• to fix accountability for keeping children safe and secure in schools (including while children are transported to and fro, to attend school or go back to their homes in a school transport) on School Management and Principals and Teachers in Private/Unaided Schools, and Head/in-charge Head of School, Teachers and education administration in case of government/government-aided schools.
• A key purpose is to emphasize the ‘Zero Tolerance Policy’ against any negligence on the part of any individual or management when it comes to the safety and security of children in schools.