কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
হৌখিবা চহি অমসিদা ইন্তরনেত সব্সক্রাইবর করোর ৭.৩ অমসুং ব্রোদবেন্দ সব্সক্রাইবর করোর ৭.৭ হাপচিল্লক্লে
ভারতকী তেলিকোম সেক্তরনা ২০২৩-২০২৪দা শিংথানিংঙাই ওইবা গ্রোথ লৈরে
তেলিফোন সব্সক্রাইবর মশিং করোর ১১৯.৯ য়ৌরে
ব্রোদবেন্দ সর্ভিসশিংনা চাদা ৯.১৫গী গ্রোথ রেত্তা মথক্তা কাদুনা চৎলি
20 AUG 2024 2:00PM by PIB Imphal
তেলিকোম রিগুলেতরী ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (তি.আর.এ.আই.)না ফোঙবা চহিগী রিপোর্ত্তা পনখিবগুম্না ভারতকী তেলিকোম সেক্তরনদা শেন্বা চহি ২০২৩-২০২৪ মনুংদা শিংথানিংঙাই ওইবা গ্রোথ লাকপা উরি‍।
রিপোর্ত অসিনা তোঙান তোঙানবা সর্ভিসশিংদা মশক থোক্না গ্রোথকী ত্রেন্দ অমসুং মরুওইবা পেরামিতরশিং ফোঙদোক্লি‍। রিপোর্ত অসি সর্ভিস প্রোভাইদরশিংনা পীখৎলকপা ৱাফমগী মখা পোন্না শেম্বনি‍। রিপোর্ত অসিনা ভারতকী মপুং ওইবা তেলি-দেন্সিতী মার্চ ২০২৩ লোইশিল্লকপদা ৮৪.৫১% ওইরম্বদগী মার্চ ২০২৪ লোইশিল্লকপদা ৮৫.৬৯%দা কাখৎলক্তুনা ১.৩৯%গী চহিগী গ্রোথ উবা ফংলি‍।
রিপোর্ত অসিগী মরুওইবা ফাইন্দিংশিং:
১. অপুন্বা ইন্তরনেত সব্সক্রাইবর হেনগৎলকপা: ইন্তরনেত সব্সক্রাইবরগী অপুন্বা মশিং মার্চ ২০২৩ লোইশিল্লকপদা করোর ৮৮.১ ওইরম্বদগী মার্চ ২০২৪ লোইশিল্লকপদা করোর ৯৫.৪ ওইদুনা চহিগী গ্রোথকী চাং ৮.৩০% ওইইববগা লোয়ননা হৌখিবা চহি অমসিদা ইন্তরনেত সব্সক্রাইবর মশিং করোর ৭.৩ হাপচিল্লকখ্রে‍।
২. ব্রোদবেন্দ সব্সক্রাইবরগী দোমিনেন্স: ব্রোদবেন্দ সর্ভিসশিংনা মখোয়গী মথক্তা কাখৎপগী লম্বীদা চত্তুনা, ব্রোদবেন্দ সব্সক্রাইবর মশিং মার্চ ২০২৩দা করোর ৮৪.৬ ওইরম্বদগী মার্চ ২০২৪দা করোর ৯২.৪ য়ৌরে‍। ব্রোদবেন্দ সব্সক্রাইবর মশিং করোর ৭.৮ হাপচিল্লক্তুনা ৯.১৫%গী অচৌবা গ্রোথ রেত অসিনা খোঙজেল য়াঙবা কন্নেক্তিবিতীগী মরুওইবা উৎলি‍।
৩. এক্সপোনেন্সিএল দেতা কঞ্জুম্পসন: ৱাইয়রলেস দেতা সব্সক্রাইবর মশিং মার্চ ২০২৩ লোইশিল্লকপদা করোর ৮৪.৬ ওইরম্বদগী মার্চ ২০২৪ লোইশিল্লকপদা করোর ৯১.৩দা হেনগৎলক্তুনা, চহিগী গ্রোথ রেত ৭.৯৩% ওইরি‍। মখা তানা, ৱাইয়রলেস দেতা শীজিন্নবগী অপুন্বা ভোল্যুম, ২১.৬৯%গী চহিগী গ্রোথ রেতকা লোয়ননা ২০২২-২৩ মনুংদা ১,৬০,০৫৪ পি.বি. ওইরম্বদগী ২০২৩-২৪ মনুংদা ১,৯৪,৭৭৪ পি.বি. ওইরে‍।
৪. তেলি-দেন্সিতী হেনগৎলকপা: ভারতকী তেলিফোন সব্সক্রাইবর মশিং মার্চ ২০২৩ লোইশিল্লকপদা করোর ১১৭.২ ওইরম্বদগী মার্চ ২০২৪ লোইশিল্লকপদা করোর ১১৯.৯ ওইদুনা চহিগী গ্রোথ রেত ২.৩০% ওইরি‍। ভারতকী মপুং ওইবা তেলি-দেন্সিতী ১.৩৯৯%গী চহিগী গ্রোথ রেতকা লোয়ননা মার্চ ২০২৩ লোইশিল্লকপদা ৮৪.৫১% ওইরম্বদগী মার্চ ২০২৪ লোইশিল্লকপদা ৮৫.৬৯% য়ৌরে‍।
৫. থাদা সব্সক্রাইবর অমমমগী এভরেজ মিনতস ওফ য়ুজেজ (এম.ও.য়ু.) ৪.৭৩%গী চহিগী গ্রোথ রেতকা লোয়ননা ২০২২-২৩ মনুংদা ৯১৯ ওইরম্বদগী ২০২৩-২৪ মনুংদা ৯৬৩দা হেনগৎলকখি‍।
৬. এদজস্তেদ গ্রোস রিভিন্যু (এ.জি.আর.)সু ৮.২৪%গী চহিগী গ্রোথ রেতকা লোয়ননা ২০২২-২৩দা লুপা করোর ২,৪৯,৯০৮ ওইরম্বদগী ২০২৩-২৪দা লুপা করোর ২,৭০,৫০৪দা হেনগৎলে‍।
রিপোর্ত অসিনা শেন্বা চহি ২০২৩-২৪গী ওইবা ভারতকী তেলিকোম সর্ভিসশিংগী মরুওইবা পেরামিতরশিং অমসুং গ্রোথ রেত উৎপগা লোয়ননা, তেলিকোম সর্ভিসশিংগী চাউরক্পা মীৎয়েঙ অমসু পীরি অমদি তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিং, রীছর্চ এজেন্সীশিং অমসুং এনালিস্তশিংগী রিফরেন্স দোকুমেন্ত অমসু ওইরগনি‍।

Ministry of Communications
7.3 crore internet subscribers and 7.7 crore broadband subscribers added in last one year
Indian Telecom Sector Records Remarkable Growth in 2023-2024
Number of telephone subscribers reaches 119.9 crore
Broadband services maintain upward trajectory with growth rate of 9.15 per cent
20 AUG 2024 2:00PM by PIB Delhi
Indian telecom sector has witnessed remarkable growth during the financial year 2023-2024, as highlighted in the annual report released by the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI).
The report highlights significant growth trends and key parameters across various services. The Report has been prepared based on the information furnished by the Service Providers. The report shows that the overall tele-density in India increased from 84.51% at the end of March 2023 to 85.69% at the end of March 2024 at yearly rate of growth of 1.39%.
Key findings in the report:
1. Surge in Total Internet Subscribers: Total number of internet subscribers increased from 88.1 crore at the end of March 2023 to 95.4 crore at the end of March 2024 with yearly rate of growth of 8.30%, leading to addition of 7.3 crore internet subscribers in the last one year.
2. Dominance of Broadband Subscribers: Broadband services maintained their upward trajectory, with the number of broadband subscribers increasing from 84.6 crore in March 2023 to 92.4 crore in March 2024. This robust growth rate of 9.15% with a massive addition of 7.8 Crore Broadband subscribers underscores the importance of high-speed connectivity.
3. Exponential Data Consumption: Number of wireless data subscribers has increased from 84.6 crore at the end of March 2023 to 91.3 crore at the end of March 2024 with yearly rate of growth of 7.93%. Further, total volume of wireless data usage increased from 1,60,054 PB during the year 2022-23 to 1,94,774 PB during the year 2023-24 with yearly growth of 21.69%.
4. Rise in Tele density: The number of telephone subscribers in India increased from 117.2 crore at the end of March 2023 to 119.9 crore at the end of March 2024, registering a yearly rate of growth 2.30%. The overall Tele-density in India increased from 84.51% at the end of March 2023 to 85.69% at the end of March 2024 at yearly rate of growth of 1.39%.
5. Average Minutes of Usage (MOUs) per subscriber per month increased from 919 during the year 2022-23 to 963 in 2023-24 with yearly rate of growth of 4.73%.
6. Adjusted Gross Revenue (AGR) also increased from Rs 2,49,908 crore in the year 2022-23 to Rs 2,70,504 crore in the year 2023-24 with yearly rate of growth of 8.24%.
This Report while presenting the Key Parameters and growth trends for the Telecom Services in India for the financial year 2023-24, also provides a broad perspective on the Telecom Services and to serve as a reference document for various stakeholders, research agencies and analysts.