শুন্দ্রংগী বিভাগ
ISROনা আর্থ ওবজর্বেসন সেতলাইত EOS-08 থাগৎখ্রে
16 AUG 2024 10:51AM by PIB Imphal
ISROগী খ্বায়দগী নৌবা আর্থ ওবজর্বেসন সেতলাইত ‘EOS-08’ ঙসি পুং ৯:১৭ তাবদা শ্রীহরিকোতাদা লৈবা সতিস ধৱন স্পেস সেন্তরদগী স্মোল সেতলাইত লোঞ্চ ভেহিকল (SSLV-D3)না থাগৎখ্রে‍।
EOS-08 মিসনগী মরুওইবা পান্দমশিংগী মনুংদা মাইক্রোসেতলাইত অমা দিজাইন তৌবা অমসুং শেমগৎপা, মাইক্রোসেতলাইত বসকা চুনবা পেলোদ ইন্সত্রুমেন্ত শেম্বা, অমসুং তুংগী ওপরেস্নেল সেতলাইতশিংগী মথৌ তাবা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং হাপচিন্বা য়াওরি‍।
মাইক্রোসেত/IMS-1 বসতা শাখিবা, EOS-08 অসিনা পেলেদ অহুম: ইলেক্ত্রো ওপ্তিকেল ইনফ্রারেদ পেলোদ (EOIR), গ্লোবেল নেভিগেসন সেতলাইত সিস্তেম-রিফ্লেক্তোমিত্রী পেলোদ (GNSS-R), অমসুং SiC UV দোসিমিতর পুরি‍। EOIR পেলোদ অসি সেতলাইত বেজ সর্ভিলেন্স, দিজাস্তর মোনিতরিং, এনভাইরনমেন্তেল মোনিতরিং, ফাইয়র দিতেক্সন, ভোল্কেনিক এক্তিবিতী ওবজর্বেসন, অমসুং ইন্দস্ত্রিএল অমসুং পৱার প্লান্ত দিজাস্তর মোনিতরিংনচিংবা থবক থৌওংশিংদা নুংথিল অমসুং নুমিদাং অনিমক্তা, মিদ-ৱেব IR (MIR) অমসুং লোং-ৱেব IR (LWIR) বেন্দশিংদা মমি লোকশিন্নবা দিজাইন তৌবনি‍।
GNSS-R পেলোদনা সমুদ্র ইমায়গী নুংশিৎ নৈনবা, লৈহাউদা য়াওবা ঈশিং মনিল নৈনবা, হিমালয়ন রীজন্দা ক্রাইওস্ফিয়র থিজিন্বা, ঈশিং ঈচাও খঙদোকপা, অমসুং কংফাল মনুংগী ঈশিং তুংবা মফমশিং খঙদোকপনচিংবা থবক থৌওংশিংগীদমক GNSS-R দা য়ুম্ফম ওইবা রিমোত সেন্সিং শীজিন্নবা ঙম্বগী মতিং উৎলি‍। অমরোমদা, SiC UV দোসিমিতরনা গগনয়ান মিসনগী ক্রু মোদ্যুলগী ভিউ পোর্ত্তা UV রেদিএসন য়েংশিল্লি অমসুং গম্মা রেদিএসনগী হায়-দোজ এলার্ম সেন্সর ওইনসু থবক তৌরি‍।
স্পেসক্রাফ্ত মিসন কনফিগরেসন অসি সর্কুলর লো আর্থ ওর্বিত্তা (LEO) কিমি ৪৭৫কী অৱাংবদা ৩৭.৪ পৈথনা মথৌ তৌনবা শেম্বনি, অমসুং চহি ১গী মিসনগী মপুন্সি লৈ‍। সেতলাইত অসি কেজি ১৭৫.৫ লুম্মি অমসুং ৱাত ৪২০ রোমগী মৈ পুথোকই‍। মসিনা SSLV-D3 লোঞ্চ ভেহিকলগা ইন্তরফেস তৌই‍।
EOS-08না য়াম্লবা মথৌশিং মতিং লৈবা য়ুনিৎ অমখক্তংদা পুনশিল্লিবা কম্ম্যুনিকেসন, বেজবেন্দ, স্তোরেজ, এন্দ পোজিসনিং (CBSP) পেকেজ হায়না খঙনবা ইন্তিগ্রেতেদ এভিওনিক্স সিস্তেমগুম্বা সেতলাইত মেনফ্রেম সিস্তেমগী লমদা মশক থোক্না খুমাঙ চাওশিন্বা মফম উৎলি‍। সিস্তেম অসি ৪০০ Gbগী দেতা স্তোরেজ সপ্পোর্ত তৌবা কম্মর্সিএল ওফ-দি-সেল্ফ (COTS) অমসুং ইভালুএসন বোর্দশিং শীজিন্নদুনা কোল্দ রিদন্দেন্ত সিস্তেমগা লোয়ননা দিজাইন তৌবনি‍। মসিগী মথক্তা, সেতলাইত অসিদা ওনবোর্দ তেক্নোলোজী দিমোন্সত্রেসনগী মরুওইবা মচাকশিং ওইনা মথৌ তৌবা PCB হাপ্পা স্ত্রকচরেল পেনেল অমা, মনুংদা হাপ্পা বেত্তরী অমা, মাইক্রো-DGA (দুএল গিম্বাল এন্তিনা) অমা, M-PAA (ফেজ এরে এন্তিনা) অমা, অমসুং ফ্লেক্সিবল সোলার পেনেল অমা য়াওরি‍।
সেতলাইত অসিনা মাগী এন্তিনা পোইন্তিং মেকানিজমদা সেকেন্দ অমদা দিগ্রী ৬কী খোঙজেলদা উংবা ঙম্বা অমসুং ±1 দিগ্রীগী পোইন্তি এক্যুরেসী অমা থম্বা ঙম্বা অপীকপা দিজাইন অমা হাপ্লি‍। অপীকপা ফেজ এরে এন্তিনানা মখা তানা ঈ-পাউ ফাওনবগী মতিং হেনগৎহল্লি, অদুগা ফ্লেক্সিবল সোলার পেনেল অসিদা থুপচিন্বা য়াবা সোলার পেনেল সবস্ত্রেত, GFRP ত্যুব, অমসুং CFRP হনীকোম্ব রিজিদ এন্দ পেনেল য়াওবগা লোয়ননা, মৈ হেন্না পুথোকপা ঙমহল্লি অমসুং স্ত্রকচরেল ইন্তেগ্রিতী ফগৎহল্লি‍। ৩৫০ W/mKগী হায় থর্মেল কন্দক্তিবিতীগীদমক খঙনবা পাইরোলাইতিক গ্রাফাইইত সীত দফ্যুজর প্লেত অসিনা অরুম্বা হন্থহল্লি অমসুং সেতলাইতকী তোঙান তোঙানবা মথৌশিংদা শীজিন্নফম লৈ‍। মখা তানা, EOS-08 মিসন অসিনা হিঞ্জ-বেজ ফিক্সচর শীজিন্নবা অনৌবা হাউসকীপিং পেনেলশিং হাপচিন্বগী অনৌবা পাম্বৈ অমা শীজিন্নুনা, এসেমব্লী, ইন্তিগ্রেসন, অমসুং তেস্তিং (AIT) ফেজকী মতম মশক থোক্না হন্থহল্লি‍।
অতৈ অনৌবা স্কীমশিং হাপচিন্দুনা, EOS-08 মিসন অসিনা X-Band দেতা ত্রান্সমিতরশিংগীদমক পল্স সেপিং অমসুং ফ্রিক্বেন্সী কম্পেন্সেতেদ মোদুলেসন (FCM) শীজিন্নদুনা X-band দেতা ত্রান্সমিত্তরশিংগী খুত্থাঙদা সেতলাইত তেক্নোলোজীগী ফীভম ফগৎহল্লি‍। সেতিলাইত অসিগী বেত্তরী মেনেজমেন্ত সিস্তেম অসিনা SSTCR-based চার্জিং অমসুং বস রিগুলেসন শীজিন্নদুনা মথং মনাও নাইনা ৬ Hz কী চাংদা স্ত্রিংশিং য়াওহন্বা অমসুং য়াওহন্দবগী থবক তৌই‍।
মিসন অসিগী ইন্দিজিনাইজেসনগী থৌরাং অসি মসিগী সোলার সেল ফেব্রিকেসন থৌওং অমসুং মাইক্রোসেত এপ্লিকেসনগীদমক নেনো-স্তার সেন্সর অমা শীজিন্নরিবা অসিনা উৎলি‍। মসিগী মথক্তা, ইনর্সিএল সিস্তেম অসিনা ভাইব্রেসন এতেনুএত হেনগৎহল্লিবা রিএক্সসন ৱীল আইসোলেতরদগী কান্নবা ফংই অমসুং সিঙ্গল এন্তিনা ইন্তরফেস অমা TTC অমসুং SPS এপ্লিকেসনশিংদা শীজিন্নৈ‍। থর্মেল মেনেজমেন্ত অসি COTS কম্পোনেন্তশিংগী থর্মেল প্রোপর্তীশিং হেন্দল তৌনবা AFE, BGA, কিন্তেক্স EPGA, জর্মনিয়ম ব্লেক কাপ্তোন, অমসুং STAMET (Si-Al Alloy) ব্লেক কাপ্তোননচিংবা পোৎলমশিং শীজিন্নদুনা হেনগৎহল্লি‍। মিসন অসিদা ওতো-লোঞ্চ পেদ ইনিসিএলাইজেসন ফীচর অমা শীজিন্নদুনা, মিসন মেনেজমেন্ত ইনোভেত তৌনবগী খোঙফম হেন্না ময়েক শেংনা উৎলি‍।

Department of Space
ISRO launches Earth Observation Satellite EOS-08
16 AUG 2024 10:51AM by PIB Delhi
ISRO’s latest Earth Observation Satellite ‘EOS-08’ launched by the Small Satellite Launch Vehicle (SSLV)-D3 today at 9:17 hrs from Satish Dhawan Space Centre, Shriharikota.
The primary objectives of the EOS-08 mission include designing and developing a microsatellite, creating payload instruments compatible with the microsatellite bus, and incorporating new technologies required for future operational satellites.
Built on the Microsat/IMS-1 bus, EOS-08 carries three payloads: Electro Optical Infrared Payload (EOIR), Global Navigation Satellite System-Reflectometry payload (GNSS-R), and SiC UV Dosimeter. The EOIR payload is designed to capture images in the Mid-Wave IR (MIR) and Long-Wave IR (LWIR) bands, both during the day and night, for applications such as satellite-based surveillance, disaster monitoring, environmental monitoring, fire detection, volcanic activity observation, and industrial and power plant disaster monitoring.
The GNSS-R payload demonstrates the capability of using GNSS-R-based remote sensing for applications such as ocean surface wind analysis, soil moisture assessment, cryosphere studies over the Himalayan region, flood detection, and inland waterbody detection. Meanwhile, the SiC UV Dosimeter monitors UV irradiance at the viewport of the Crew Module in the Gaganyaan Mission and serves as a high-dose alarm sensor for gamma radiation.
The spacecraft mission configuration is set to operate in a Circular Low Earth Orbit (LEO) at an altitude of 475 km with an inclination of 37.4°, and has a mission life of 1 year. The satellite has a mass of approximately 175.5 kg and generates power of around 420 W. It interfaces with the SSLV-D3 launch vehicle.
EOS-08 marks a significant advancement in satellite mainframe systems such as an Integrated Avionics system, known as the Communication, Baseband, Storage, and Positioning (CBSP) Package, which combines multiple functions into a single, efficient unit. This system is designed with cold redundant systems using commercial off-the-shelf (COTS) components and evaluation boards, supporting up to 400 Gb of data storage. Additionally, the satellite includes a structural panel embedded with PCB, an embedded battery, a Micro-DGA (Dual Gimbal Antenna), an M-PAA (Phased Array Antenna), and a flexible solar panel, each serving as key components for onboard technology demonstration.
The satellite employs a miniaturized design in its Antenna Pointing Mechanisms, capable of achieving a rotational speed of 6 degrees per second and maintaining a pointing accuracy of ±1 degree. The miniaturized phased array antenna further enhances communication capabilities, while the flexible solar panel incorporates a foldable solar panel substrate, GFRP tube, and CFRP honeycomb rigid end panel, offering improved power generation and structural integrity. A pyrolytic graphite sheet diffuser plate, known for its high thermal conductivity of 350 W/mK, reduces mass and finds application in various satellite functions. Furthermore, the EOS-08 mission adopts a new method of integrating housekeeping panels using a hinge-based fixture, significantly reducing the duration of the Assembly, Integration, and Testing (AIT) phase.
Incorporating additional novel schemes, the EOS-08 mission improves satellite technology through X-band data transmission, utilizing pulse shaping and Frequency Compensated Modulation (FCM) for X-Band data transmitters. The satellite’s battery management system employs SSTCR-based charging and bus regulation, sequentially including or excluding strings at a frequency of 6 Hz.
The mission’s indigenization effort is evident in its solar cell fabrication processes and the use of a Nano-Star Sensor for Microsat Applications. Additionally, the inertial system benefits from reaction wheel isolators that attenuate vibrations and a single antenna interface is utilized for TTC and SPS applications. Thermal management is enhanced using materials such as AFE BGA, Kintex FPGA, Germanium Black Kapton, and STAMET (Si-Al Alloy) Black Kapton to handle the thermal properties of COTS components. The mission also incorporates an auto-launch pad initialization feature, further demonstrating its commitment to innovative mission management.