Prime Minister's Office
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Nation from the ramparts of the Red Fort on the 78th Independence Day
15 AUG 2024 3:04PM by PIB Delhi
Following are the highlights from his Speech
1. General
• We have only one resolve - Nation First. For us, national interest is paramount.
• Bharat's reputation has enhanced globally, and the world's perception of Bharat has shifted.
• If 140 crore citizens of my country, 140 crores of my family members set out with a resolution, determine a direction and march forward step by step, shoulder to shoulder, no matter how great the challenges, how intense the scarcity or the struggle for resources, we can overcome every challenge and build a prosperous Bharat and achieve the goal of a ‘Viksit Bharat’ by 2047.
• The commitment to live for the country can create a Viksit Bharat.
• Every citizen's dream & resolution is evident in the commitment of Viksit Bharat 2047.
• In today’s India, there is no place for a Mai-Baap culture.
• When the people of this nation possess such broad thinking and grand dreams, when their resolve is reflected in these words, it strengthens a new resolve within us.
• I extend my deep respect to the greats who are protecting the country with full dedication and commitment for national defence and nation building.
• Our patriotic zeal and faith in democracy have become an inspiration for the world.
• We have moved from the stale status-quo mindset to one of growth and reforms.
• Our path of reforms has become a blueprint for growth.
• This is a ‘Golden Era for Bharat’ in terms of opportunities, despite gloomy global conditions.
• We must not let this opportunity slip away. If we seize this moment and move forward with our dreams and resolutions, we will fulfil the nation's aspirations for a 'Swarnim Bharat' (Golden India) and achieve our goal of a developed Bharat by 2047.
• A new and modern system is being established in every field, be it the tourism sector, MSMEs, education, healthcare, transport, agriculture, or the farming sector.
• We aim to advance in line with our country’s unique conditions while adopting the best practices from around the world.
• Every sector requires modernization and innovation, with an emphasis on integrating technology.
• Less government interference in the lives of ordinary citizens is an important part of our vision of Viksit Bharat 2047.
• At least two annual reforms in each of the 3 lakh institutions operating across the country are mandated, then it could result in around 25-30 lakh reforms annually leading to increased confidence of common man.
• Our aim is to accelerate progress in every sector, focusing on three key areas. Firstly, we must create new opportunities across all sectors. Secondly, we should work towards strengthening the supporting infrastructure required for evolving systems. And thirdly, we must prioritize and enhance the basic amenities for our citizens.
• Natural catastrophes are becoming a huge cause of concern for us.
• I express my deepest condolences to all those affected by recent natural disasters and assure that the nation stands with them in this hour of crisis.
• Compassion is central to our approach. We are moving forward with both equality and compassion at the core of our work.
• We are here to serve each of you, every family and every region.
• To pursue the dream of a developed India, from the ramparts of the Red Fort today, I bow my head in gratitude and thank the crores of countrymen for blessing us and choosing us to serve the nation.
• I assure you all that we have to move forward to new heights, with a new zeal.
• We are not amongst those who watch from the sides and revel in the glory of small achievements.
• We are from a culture of seekers of new knowledge and resilience; the go-getters who relentlessly aspire for higher achievements.
• We want to scale newer heights of development and we wish to inculcate this habit among our citizens.
• There is a certain section of people who cannot think beyond their own welfare and do not care about the well-being of others. Such individuals, with their distorted mindset, are a concern. The country must avoid these people, who are mired in despair.
• These pessimistic elements are not merely hopeless; they are nurturing a negative mindset that dreams of destruction and seeks to undermine our collective progress. The country needs to recognize this threat.
• I want to assure my fellow citizens that with our good intentions, integrity, and dedication to the nation, we will win over even those who oppose us.
• We will leave no stone unturned in fulfilling our commitments, changing the destiny of 140 crore citizens, securing their future, and realizing the nation's dreams.
• Corruption at all levels has shattered the common man’s faith in the system.
• I want to create an environment of fear for the corrupt, so the tradition of looting the common citizen comes to an end.
• The attempt to sow such seeds in society, the glorification of corruption, and the continuous efforts to increase the acceptance of the corrupt have become a significant challenge for a healthy society and a matter of great concern.
• The Constitution has been instrumental in fortifying Bharat's democracy for the last 75 years. It has safeguarded the rights of our dalits, the oppressed, the exploited and the deprived sections of the society.
• It is crucial for citizens to focus on the duties enshrined in the Constitution as we celebrate 75 years of our Constitution.
• The responsibility of abiding by the duties extends beyond just the citizens to various institutions of the country.
• When we all fulfil our responsibilities collectively, we naturally become guardians of each other’s rights.
• By performing our duties, we inherently protect these rights without needing any additional effort.
• Dynastic politics and casteism are causing significant harm to the democracy of Bharat.
• We must align our aspirations and our efforts to ensure that the 21st century, destined to be the century of Bharat, becomes a ‘Swarnim Bharat’ (Golden India), and make ‘Viksit Bharat’ in this century and advance towards fulfilling those dreams.
• I live for you, I live for your future, I live for the bright future of Mother India.
1. Ministry of Defence
• We are becoming self-reliant in the defence sector.
• India has gradually emerged and is establishing itself as an exporter and manufacturer of various Defence Equipment.
• When our armed forces conduct Surgical Strikes, our heart fills with pride and our heads are held high.
• 140 crore Indians today feel proud and confident of episodes of valour of our armed forces.
1. Ministry of Finance
• India is proud of its success in the ‘Fintech’ sector.
• We have successfully doubled the per capita income of individuals.
• We have made significant strides in setting new records in employment and self-employment
• Multiple reforms were implemented to strengthen the banking sector. And today, as a result, our banks have secured their place among the selected strong banks in the world.
• Strong banking system becomes the greatest strength to meet the needs of the common poor, especially middle-class families.
• Banks are the biggest support for our MSMEs.
• Various under-privileged sections of society like the cattle-rearers, fishermen, street vendors are now connecting with banks and are achieving new heights, and becoming partners in the path to development.
• Numerous financial policies are being continuously developed to advance the nation and the country's trust in these new systems is steadily growing.
• If there was any country that has swiftly improved its economy amidst the global covid pandemic, it is Bharat.
• Development of modern infrastructure & Ease of Living should be focused to catapult our economic growth and development.
• In the past decade, we have witnessed humongous infrastructure development by providing state of art railways, airport, ports, and robust roadways network to ensure government connectivity.
• I urge all elected representatives, regardless of party or state, to take steps on a
mission mode to ensure Ease of Living.
• India is bound to become the third-largest economy during my third term, and that I will work three times harder, at three times the speed and with three times the scale so that the dreams we have for the nation are realized sooner.
1. Ministry of Agriculture & Farmers' Welfare
• Transformation in the agriculture sector is the crucial need of the hour.
• I am grateful to all the farmers who have chosen the path of natural farming and taken a resolve to serve our Mother Earth.
• Substantial schemes with significant provisions were introduced in this year’s budget to promote and support organic farming.
• We must strengthen the nutrition of the world and also support the small farmers of India.
• India and her farmers have the potential to create a global food basket of organic food.
• Sixty thousand ‘Amrit Sarovars’ (ponds) have been revived and replenished.
1. Ministry of External Affairs
• G-20 was never held in such a grand manner before.
• Bharat has the capability to organize major international events and possesses unparalleled hospitality.
• External challenges, in particular, are likely to escalate.
• I want to convey to such forces that the development of Bharat does not mean a threat to anyone.
• We are the land of Buddha, and war is not our path. Therefore, the world need not worry.
• I hope that the situation in Bangladesh soon returns to normalcy, especially given our proximity as a neighbouring country.
• The primary concern of our 140 crore citizens is to ensure the safety of Hindus, the minorities in Bangladesh.
• Bharat has always desired that our neighbouring countries pursue a path of contentment and peace.
• Our commitment to peace is deeply rooted in our culture.
1. Ministry of Communication
• Optical fibre networks have already been installed in two lakhs Panchayats.
• India is already working in mission mode for 6G and we shall surprise the world with our progress.
1. Department of Space
• Space sector is opening up a new future for us.
• India is seeing a surge in startups in the space sector.
• Today, private satellites and rockets are being launched in our own country.
• The success of Chandrayaan mission has piqued a new atmosphere of interest in science and technology in our schools and colleges.
1. Ministry of Social Justice and Empowerment
• We chose the path of reforms to bring about change in the lives of the poor, the middle class, the underprivileged, our growing urban population, the dreams and resolutions of the youth & their aspirations.
• When political leadership is determined to bring empowerment and is resolute towards development, then the government machinery also starts enabling and ensuring robust implementations.
• When every citizen starts participating actively towards ensuring empowerment and development, then the outcomes are bound to be valuable for the nation.
• Last mile connectivity has ensured every village and even forest zones get a school, modern hospitals and Arogya mandirs are built in faraway geographies to provide affordable healthcare to the marginalised through Ayushman Bharat schemes.
• When the mantra of saturation is embraced, the true essence of "Sabka Saath, Sabka Vikas" is realized.
• When we lift 25 crore people out of poverty, it reinforces our belief that we have maintained our momentum, and our dreams will soon be fulfilled.
• When my specially-abled brothers and sisters start communicating in the Indian sign language, or benefit from the campaign of inclusive and accessible nation through Sugamya Bharat, s/he feels respected and enjoys dignity as a citizen of the country.
• It is amazing to see our sportspersons come out in flying colors in Paralympics.
• Equitable decisions with high sensitivity towards our ostracized transgender society were undertaken by bringing amendments and introducing new laws for their incursion into the mainstream and ensuring dignity, respect and equality for all.
• We have embarked onto the ‘Trividh Marg’ (three-way route) and are seeing a direct benefit of the spirit of service to all.
• It is our duty to make every effort to include the neglected regions, the marginalized communities, our small farmers, tribal brothers and sisters in the forests, our mothers and sisters, our laborers, and our workers, ensuring they are uplifted and empowered.
1. Ministry of Education
• 75,000 new seats will be introduced in the medical sector in the next 5 years.
• Through the new education policy, we want to transform the current education system in line with the requirements of the 21st century.
• We will revive the spirit of ancient Nalanda University, positioning India as a global education hub by promoting higher learning and research.
• We have to prepare future ready skilled resources in India to meet the expectations of the fast-paced development.
• We want to develop an education system so that the youth of our country don’t need to go abroad. Our middle-class families need not spend lakhs and crores of rupees. Not only that, we also want to create such institutions that attract people from abroad to come to Bharat instead.
• India’s talent should not be hindered because of language. The strength of the mother tongue empowers even the poorest child in our country to fulfil their dreams.
• ‘National Research Foundation’ was created, providing it with a legal framework to develop a permanent system that continuously strengthens research.
• It is a matter of great pride that we have decided to allocate one lakh crore rupees for research and innovation in the Budget so that the ideas of our country’s youth can be realized.
1. Ministry of Tribal Affairs
• Youngsters, farmers, women and tribals, everyone fought continuously against slavery.
• We are leaving no stone unturned to ensure that the benefits of PM Jan Mann schemes reach each of tribal brethren at various remote settlements in villages, hills and forests.
• As we approach the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, let us draw inspiration from his legacy.
1. Ministry of Women & Child Development
• We have launched the National Nutrition Mission with special focus on the first generation of Viksit Bharat.
• 10 crore women have become a part of women self-help groups in the last decade.
• Women become guarantors and custodians of social transformation when they are financially empowered.
• One crore mothers and sisters joined women self-help groups and are becoming ‘lakhpati didis’.
• Funds allocated to women self-help groups will be increased from 10 lakhs to 20 lakhs.
• Till date, a total of nine lakh crore funds has been channeled via banks to these self-help groups.
• The paid maternity leave was extended from 12 weeks to 26 weeks for working women by our Government.
• Women are taking on leadership roles. Today, in many areas—be it our defence sector, the Air Force, the Army, the Navy, or our space sector—we are witnessing the strength and capabilities of our women.
• As a society we should seriously dwell upon the atrocities being meted out to our mother, sisters and daughters.
• Crimes against women should be investigated without any delay. Those committing such demonic acts must be booked prima facie to reinstate the trust on the government, judiciary and civil society.
• The need of the hour is that there should be a wide discussion about the criminals who get punished so that even those who commit such sins fear the consequences including hanging to death. I feel that it is very important to create this fear.
1. Ministry of Health and Family Welfare
• India must tread the path of ‘Swasth Bharat’.
• India achieved the fastest vaccination drive of crores of population against Covid.
1. Ministry of Environment, Forest and Climate Change
• India’s focus is now on green growth and green jobs
• Green jobs are imperative in India's efforts to combat climate change.
• India commits to become a global hub through the Green Hydrogen Mission.
• India was a pioneer in banning single-use plastics and to significantly advance our renewable energy efforts.
• India has been the only country among the G20 nations to meet its Paris Accord goals, ahead of time.
• We have met our renewable energy targets and are ambitiously working towards reaching the target of 500 GW of renewable energy by 2030.
1. Ministry of Commerce and Industry
• “Vocal for Local” has become a new mantra for economic development.
• “One District One Product” is the new wave now.
• Bharat will become an industrial manufacturing hub and the world will look up to it.
• We must embrace the call of "Design in India" and move forward with the dream of "Design in India and Design for the World."
• State governments should establish clear policies to attract investments, offer assurances of good governance, and ensure confidence in the law-and-order situation.
• India's commits to become a global leader in semiconductor production
• India must leverage its rich ancient legacy and literature to come up with Made in India gaming products.
• Indian professionals must lead the global gaming market, not just in playing but also in producing games.
• Indian standards should aspire to become international benchmarks.
• Bharat's contribution to global growth is substantial, our exports are continuously rising, our foreign exchange reserves have doubled, and global institutions have increasingly placed their trust in Bharat.
• We are proud that our toy industry has also become a name to reckon with in the global market. We have started exporting toys.
• There was a time when mobile phones were being imported, but today India has a large hub of manufacturing ecosystem of mobile phones and we have started exporting them all over the world. Such is the prowess of India.
1. Ministry of Railways
• Government is committed to make its railways a net-zero carbon emitter by 2030.
1. Ministry of Jal Shakti
• Every family today is embracing a clean environment and encouraging dialogue on cleanliness.
• Every citizen is behaving responsibly and checking on each other to ensure a social change towards clean habits and environment.
• Today, 12 crore families are receiving hygienic tap water supply through Jal Jeevan Mission in a short duration.
1. Ministry of Housing and Urban Affairs
• Four crore pukka homes have given a new lease of life to the poor.
• Three crore new homes have been promised in an effort to further this national agenda.
1. Ministry of Animal Husbandry
• Along with striving for comprehensive development, fulfilling the needs and aspirations of our fishermen and livestock keepers has been a part of our policies, our intentions, our reforms, our programs, and our work style.
1. Ministry of Culture
• Today, we honour the brave freedom fighters who fought for our nation’s freedom. Our country remains forever indebted to their sacrifice and service.
• Independence Day is a festival to remember their grit, resolve and patriotic virtues. It is due to these Bravehearts that we have the good fortune of breathing freely on this festival of independence. This country is deeply indebted to them.
• Today, the entire nation is united under the Tricolour — every house is adorned with it, with no distinctions of caste, creed, higher-class, or lower-class; we are all Indians. This unity is a testament to the strength of our direction.
1. Ministry of New and Renewable Energy
• India has achieved more in the renewable energy sector than G 20 Nations collectively.
• India is working hard to become self-reliant in the energy sector.
• The PM Surya Ghar Free Electricity Scheme is set to provide new strength, and its benefits will be felt by the average families in our country, particularly the middle class, when their electricity bills become free. Those who generate electricity from solar energy under the PM Surya Ghar Yojana, can also reduce their fuel costs.
• The demand for electric vehicles is on the rise.
1. Ministry of Power
• When a common man hears from the ramparts of the Red Fort that electricity will be provided to 18,000 villages in Bharat within a specific timeframe and that promise is fulfilled, their confidence is strengthened.
• There are still 2.5 crore Indian families living in darkness without electricity.
1. Ministry of Road Transport and Highways
• We have constructed roads connecting the remotest of villages and borders to bring these regions to the mainstream.
• Through these robust infrastructure networks, we have been able to fulfill the needs of the Dalits, victimized, exploited, deprived, backward, tribals, indigenous, aboriginals and inhabitants of forests and hills and far away border areas.
1. Ministry of Youth Affairs & Sports
• The aim is to train India's youth and become the skill capital of the world.
• 1 lakh youth should be inducted into the political system, specifically those with no history of politics in their families.
• Given the challenges of sustaining an entire family on small plots of land, we are making comprehensive efforts to equip the youth with the skills needed to secure new jobs and create additional sources of income.
• On behalf of 140 crore fellow countrymen, I extend my congratulations to all the athletes and players of our nation who represented India in the Paris Olympics.
• I also convey my heartfelt best wishes to all our Paralympic athletes.
• Our goal is clear: to host the 2036 Olympics on Indian soil. We are preparing for this and making significant progress towards it.
1. Ministry of DONER
• North East India is now a hub for medical infrastructure and this transformation has helped us touch the lives by delivering accessible healthcare till the last mile.
1. Ministry of Skill Development
• Government is actively taking steps to promote the skill development of our youngsters.
• We have earmarked a huge fund in this year’s Budget for Skill India Programme.
• Internships for youth, emphasized in this budget, helps gain experience, build their capacity and showcase their skills in the market.
• Bharat’s skilled manpower will make their mark in the global job market. We are moving forward with that dream.
1. Ministry of Law & Justice
• The current Civil Code resembles a Communal Civil Code, one that is discriminatory.
• Laws that divide our nation based on religion and foster discrimination have no place in modern society.
• After 75 years of a Communal Civil Code, it is crucial to move towards a Secular Civil Code.
• It is our collective responsibility to realize the vision of the framers of our Constitution.
• We should welcome diverse opinions and perspectives regarding the secular civil code.
• India should come forward to embrace the concept of "One Nation One Election".
• Over 1,500 laws were eliminated to ensure citizens are not trapped in a web of legal complexities.
• We have replaced the centuries-old criminal laws with new criminal laws known as Bharatiya Nyaya Sanhita, whose idea at core is to ensure justice for citizens as against British ideology of reprimand and punishment.
**Some items have involvement of more than one ministry, accordingly they may be repeated

|
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୭୮ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅବସରରେ ଲାଲକିଲ୍ଲା ପ୍ରାଚୀରରୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
15 AUG 2024 3:04PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୁଖ୍ୟାଂଶଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା :
1. ସାଧାରଣ
- ଆମର କେବଳ ଗୋଟିଏ ସଂକଳ୍ପ ଅଛି- ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ । ଆମ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ସର୍ବୋଚ୍ଚ।
- ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାରତର ଖ୍ୟାତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ଧାରଣା ବଦଳିଯାଇଛି ।
- ଯଦି ମୋ ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକ, ମୋ ପରିବାରର ୧୪୦ କୋଟି ସଦସ୍ୟ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗେଇ ଆସିବେ, ଏକ ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରି କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବେ, ତା’ହେଲେ ଯେତେ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ, ଅଭାବ କିମ୍ବା ସମ୍ବଳ ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ଗଠନ କରିପାରିବା ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ‘ବିକଶିତ ଭାରତ’ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବା।
- ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ ।
- ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ସଂକଳ୍ପ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଣାପଡୁଛି ।
- ଆଜିର ଭାରତରେ ମାଇ-ବାପ (ଗୋଲାମୀ) ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ।
- ଯେତେବେଳେ ଏହି ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କର ଏତେ ବ୍ୟାପକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ମହାନ ସ୍ୱପ୍ନ ଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଏହି ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଆମ ଭିତରେ ଏକ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ ।
- ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା କରୁଥିବା ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଗଭୀର ସମ୍ମାନ ଜଣାଉଛି ।
- ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ଆମର ଦେଶାତ୍ମବୋଧ ଓ ବିଶ୍ୱାସ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟିଛି।
- ଅତୀତର ସ୍ଥିତାବସ୍ଥା ମାନସିକତାରୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ସଂସ୍କାର କୁ ଆମେ ଆଗେଇ ଆସିଛୁ।
- ଆମର ସଂସ୍କାର ପଥ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ବ୍ଲୁ-ପ୍ରିଣ୍ଟ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
- ବିଶ୍ଵରେ ଶୋଚନୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ସୁଯୋଗ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା ହେଉଛି ‘ଭାରତ ପାଇଁ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ’।
- ଆମେ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା ହେବାକୁ ଦେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଯଦି ଆମେ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଉପଯୋଗ କରି ନିଜ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ, ତେବେ ଆମେ ‘ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଭାରତ’ ପାଇଁ ଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବୁ ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବୁ।
- ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ପରିବହନ, ଚାଷ ହେଉ କିମ୍ବା କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଓ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି।
- ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ଆମ ଦେଶର ଅନନ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ ।
- ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଅଭିନବତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
- ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନରେ କମ୍ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତ -୨୦୪୭ ପାଇଁ ଆମ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ।
- ସାରା ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ୩ ଲକ୍ଷ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଅତି କମରେ ଦୁଇଟି ବାର୍ଷିକ ସଂସ୍କାର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ, ତେବେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୨୫-୩୦ ଲକ୍ଷ ସଂସ୍କାର ହୋଇପାରିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
- ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ପ୍ରଥମତଃ ଆମକୁ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ବିକଶିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ। ଏବଂ ତୃତୀୟତଃ, ଆମେ ଆମର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୌଳିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଚିତ୍ ।
- ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆମ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର କାରଣ ପାଲଟିଛି।
- ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି ମୁଁ ଗଭୀର ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି ।
- କରୁଣା ହେଉଛି ଆମ ଆଭିମୁଖ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ । ଆମେ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟର ମୂଳରେ ଉଭୟ ସମାନତା ଏବଂ କରୁଣା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ ।
- ଆମେ ଏଠାରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳର ସେବା କରିବାକୁ ଆସିଛୁ ।
- ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଲାଲକିଲ୍ଲା ପ୍ରାଚୀରରୁ ମୁଁ କୃତଜ୍ଞତାରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇଛି ଏବଂ କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଯେ ସେମାନେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି ଓ ଆମକୁ ଦେଶର ସେବା ପାଇଁ ଚୟନ କରିଛନ୍ତି।
- ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଆମକୁ ଏକ ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ସହିତ, ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଆଡ଼କୁ ଆଗେଇ ଯିବାକୁ ପଡିବ।
- ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନାହୁଁ ଯେଉଁମାନେ ଆଂଶିକ ଭାବେ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଛୋଟ ଛୋଟ ସଫଳତାର ଗୌରବକୁ ଉପଭୋଗ କରୁଛନ୍ତି ।
- ଆମେ ନୂତନ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ଖୋଜୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂସ୍କୃତିରୁ ଆସିଛୁ; ଯେଉଁମାନେ ନିରନ୍ତର ଉଚ୍ଚ ସଫଳତା ପାଇଁ ଇଚ୍ଛା କରନ୍ତି ।
- ଆମେ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖର ଛୁଇଁବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଆମ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ।
- ଏପରି ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବର୍ଗର ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ନିଜ କଲ୍ୟାଣ ବାହାରେ ଚିନ୍ତା କରିପାରନ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଏଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ନିଜର ବିକୃତ ମାନସିକତା ସହ ଚିନ୍ତାର କାରଣ ପାଲଟିଛନ୍ତି। ନିରାଶାରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିବା ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ଏଡ଼ାଇବା ଦରକାର।
- ଏହି ନିରାଶାବାଦୀ ତତ୍ତ୍ୱ କେବଳ ନିରାଶାଜନକ ନୁହେଁ; ସେମାନେ ଏକ ନକାରାତ୍ମକ ମାନସିକତା ପୋଷଣ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ବିନାଶର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖାଉଛି । ଏହା ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରଗତିକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି। ଏହି ବିପଦକୁ ଦେଶ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ଦରକାର।
- ମୁଁ ମୋର ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆମର ମହତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ସଚ୍ଚୋଟତା ଏବଂ ଦେଶ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ ଦ୍ୱାରା ଆମକୁ ବିରୋଧ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ବିଜୟ ଲାଭ କରିବୁ ।
- ଆମର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିବା, ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇବା, ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ଆମେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡିବୁ ନାହିଁ ।
- ସବୁ ସ୍ତରରେ ଦୁର୍ନୀତି ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ରହିଥିବା ଆସ୍ଥାକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଛି।
- ମୁଁ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଭୟର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତେଣୁ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଲୁଟ୍ କରିବାର ପରମ୍ପରା ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
- ସମାଜରେ ଏଭଳି ବିହନ ବୁଣିବାର ପ୍ରୟାସ, ଦୁର୍ନୀତିର ମହିମା ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ଗ୍ରହଣୀୟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଏକ ସୁସ୍ଥ ସମାଜ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି ।
- ଗତ ୭୫ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସମ୍ବିଧାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଏହା ଆମ ଦଳିତ, ଶୋଷିତ, ଅବହେଳିତ ଏବଂ ସମାଜର ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଛି।
- ଆମେ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରୁଥିବାବେଳେ ନାଗରିକମାନେ ସମ୍ବିଧାନରେ ଥିବା କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଜରୁରୀ ।
- କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ କେବଳ ନାଗରିକଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପିଛି ।
- ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିତ ଭାବରେ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିଥାଉ, ଆମେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ପରସ୍ପରର ଅଧିକାର ରକ୍ଷକ ହୋଇଥାଉ ।
- ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରି, ଆମେ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରୟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ନଥାଇ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଏହି ଅଧିକାରଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଥାଉ ।
- ବଂଶବାଦ ଓ ଜାତିବାଦ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଯଥେଷ୍ଟ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଛି।
- ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଯେପରି ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ତାହାକୁ ‘ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଭାରତ’ରେ ପରିଣତ କରିବା ଏବଂ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀରେ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ’ରେ ପରିଣତ କରିବା ତଥା ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଆମର ଆକାଂକ୍ଷା ଓ ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ଏକାଠି କରିବାକୁ ହେବ ।
- ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏବଂ ଭାରତ ମାତାର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଜୀବନକୁ ସମର୍ପି ଦେଇଛି ।
2. ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେଉଛୁ।
- ଭାରତ ଧୀରେ ଧୀରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣର ରପ୍ତାନିକାରୀ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଭାବରେ ନିଜକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରୁଛି ।
- ଯେତେବେଳେ ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସର୍ଜିକାଲ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କରିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମ ହୃଦୟ ଗର୍ବରେ ଭରିଯାଏ ଏବଂ ଆମର ମୁଣ୍ଡ ଉଚ୍ଚ ହୋଇଯାଏ ।
- ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଆଜି ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ବୀରତ୍ୱ କୁ ନେଇ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ।
3. ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ‘ଫିନଟେକ୍’ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳତା ପାଇଁ ଭାରତ ଗର୍ବିତ।
- ଆମେ ସଫଳତାର ସହ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ମୁଣ୍ଡପିଛା ଆୟକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛୁ ।
- ନିଯୁକ୍ତି ଓ ସ୍ୱରୋଜଗାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛୁ
- ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଧିକ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଉ ଆଜି, ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ବିଶ୍ୱର ବଛା ବଛା ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଛନ୍ତି ।
- ସାଧାରଣ ଗରିବ, ବିଶେଷ କରି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ସୁଦୃଢ଼ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି ।
- ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡ଼ିକ ଆମର ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସହାୟକ ପାଲଟିଛନ୍ତି।
- ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗ ଯଥା ଗୋପାଳକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀମାନେ ଏବେ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ କରିବା ସହ ବିକାଶ ପଥରେ ସହଭାଗୀ ହେଉଛନ୍ତି।
- ଦେଶକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଅନେକ ଆର୍ଥିକ ନୀତି ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହି ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।
- ବିଶ୍ୱ କରୋନା ମହାମାରୀ ମଧ୍ୟରେ ଯଦି କୌଣସି ଦେଶ ନିଜର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦ୍ରୁତ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି, ସେ ଦେଶ ହେଉଛି ଭାରତ।
- ଆମର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣର ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍ ।
- ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ରେଳପଥ, ବିମାନବନ୍ଦର, ବନ୍ଦର ଏବଂ ସରକାରୀ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମଜବୁତ ସଡ଼କ ପଥ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରଦାନ କରି ବ୍ୟାପକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଦେଖିଛୁ ।
- ଦଳ କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ ନିର୍ବିଶେଷରେ ସମସ୍ତ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି
ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମିଶନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ
- ମୋର ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଭାରତ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ତିନି ଗୁଣ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବି, ତିନି ଗୁଣ ବେଗରେ ଏବଂ ତିନି ଗୁଣ ବ୍ୟାପକତା ସହିତ ଯେପରି ଦେଶ ପାଇଁ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ଶୀଘ୍ର ସାକାର ହେବ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବି।
4. କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ।
- ମୁଁ ସମସ୍ତ କୃଷକଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ମାର୍ଗ ବାଛିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ସେବା କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି ।
- ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଓ ସମର୍ଥନ ଦେବା ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଯଥେଷ୍ଟ ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା।
- ଆମେ ବିଶ୍ୱର ପୋଷଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ଭାରତର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରିବା ଦରକାର ।
- ଭାରତ ଏବଂ ତା’ର କୃଷକମାନେ ଜୈବିକ ଖାଦ୍ୟର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଖାଦ୍ୟ ବାସ୍କେଟ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ।
- ୬୦ ହଜାର ‘ଅମୃତ ସରୋବର’ (ପୋଖରୀ)ର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଓ ପୁନନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି।
5. ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଜି-୨୦ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ବି ଏତେ ଭବ୍ୟ ଢଙ୍ଗରେ ଆୟୋଜନ ହୋଇନଥିଲା।
- ଭାରତରେ ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ଅତୁଳନୀୟ ଆତିଥେୟତା ରହିଛି ।
- ବାହ୍ୟ ଆହ୍ୱାନ ବିଶେଷ ଭାବେ ବଢ଼ିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
- ମୁଁ ଏଭଳି ଶକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଭାରତର ବିକାଶ କାହା ପାଇଁ ବିପଦ ନୁହେଁ ।
- ଆମେ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଦେଶ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ଆମର ମାର୍ଗ ନୁହେଁ । ତେଣୁ ବିଶ୍ୱକୁ ଚିନ୍ତା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ।
- ବିଶେଷ କରି ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶ ଭାବେ ଆମର ଘନିଷ୍ଠତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବାଂଲାଦେଶର ସ୍ଥିତି ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସ୍ୱାଭାବିକ ହେବ ବୋଲି ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି।
- ଆମର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକ ଚିନ୍ତା ହେଉଛି ବାଂଲାଦେଶରେ ହିନ୍ଦୁ, ସଂଖ୍ୟାଲଘୁଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ।
- ଭାରତ ସର୍ବଦା ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆମ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶମାନେ ସନ୍ତୋଷ ଓ ଶାନ୍ତିର ମାର୍ଗ ଆପଣାନ୍ତୁ।
- ଶାନ୍ତି ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ ।
6. ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ନେଟୱାର୍କ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।
- ଭାରତ ୬-ଜି ପାଇଁ ମିଶନ ମୋଡରେ କାମ କରୁଛି ଏବଂ ଆମେ ଆମର ପ୍ରଗତି ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ ।
7. ମହାକାଶ ବିଭାଗ
- ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ଆମ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଭବିଷ୍ୟତ ଖୋଲିଛି।
- ଭାରତରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
- ଆଜି ଆମ ନିଜ ଦେଶରେ ଘରୋଇ ଉପଗ୍ରହ ଓ ରକେଟ୍ ଉତକ୍ଷେପଣ କରାଯାଉଛି।
- ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଅଭିଯାନର ସଫଳତା ଆମ ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜରେ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହର ଏକ ନୂତନ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
8. ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ସଶକ୍ତୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଗରିବ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ଅବହେଳିତଙ୍କ ସମେତ ଆମର ବଢ଼ୁଥିବା ସହରାଞ୍ଚଳ ଜନସଂଖ୍ୟା, ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ସଂକଳ୍ପ ତଥା ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମେ ସଂସ୍କାରର ମାର୍ଗ ବାଛିଥିଲୁ ।
- ଯେତେବେଳେ ରାଜନୈତିକ ନେତୃତ୍ୱ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଆଣିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଏବଂ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଦୃଢ଼ ଅଟନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସରକାରୀ କଳ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ରୂପାୟନକୁ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦିଏ ।
- ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହାର ଫଳାଫଳ ଦେଶ ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟବାନ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ ।
- ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପଛୁଆ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ସ୍କୁଲ, ଆଧୁନିକ ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ।
- ସାଚୁରେସନ୍ ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଗଲେ ‘ସବ୍ କା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ର ପ୍ରକୃତ ସାର ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ।
- ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାର କଲୁ, ଏହା ଆମର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ଼ କଲା ଯେ ଆମେ ଆମର ଗତି ବଜାୟ ରଖିଛୁ ଏବଂ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ପୂରଣ ହେବ ।
- ଯେତେବେଳେ ମୋର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଭାରତୀୟ ସାଙ୍କେତିକ ଭାଷାରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି, କିମ୍ବା ସୁଗମ୍ୟ ଭାରତ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସୁଲଭ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଅଭିଯାନରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେ ଦେଶର ନାଗରିକ ଭାବରେ ସମ୍ମାନିତ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଏବଂ ସମ୍ମାନ ଲାଭ କରିଥା’ନ୍ତି ।
- ପାରା ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଆମର କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନେ ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ବାନା ଉଡ଼ାଇବା ବେଶ୍‌ ଉତ୍ସାହପ୍ରଦ।
- ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାତ କିନ୍ନର ସମାଜ ପ୍ରତି ଉଚ୍ଚ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ପ୍ରଦର୍ଶନ ସହିତ ସମାନତାପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା । ଆଇନଗତ ସଂଶୋଧନ ଆଣି ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତରେ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ମାନ, ସମ୍ମାନ ଓ ସମାନତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିଲା ।
- ଆମେ ‘ତ୍ରିବିଧ ମାର୍ଗ’ (ତ୍ରିମୁଖୀ ମାର୍ଗ)କୁ ଯାଇଛୁ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ସେବା ଭାବନାର ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଦେଖୁଛୁ ।
- ଅବହେଳିତ ଅଞ୍ଚଳ, ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଜଙ୍ଗଲରେ ଥିବା ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀ, ଆମର ମା’ ଭଉଣୀ, ଆମର ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଆମର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ।
9. ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମେଡିକାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୭୫ ହଜାର ନୂଆ ସିଟ୍ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ।
- ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ବର୍ତ୍ତମାନର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ।
- ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଓ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରି ଆମେ ପ୍ରାଚୀନ ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଭାବନାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବୁ ।
- ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର ଆଶା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଭାରତରେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କୁଶଳୀ ମାନବସମ୍ବଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
- ଆମେ ଏକ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିଦେଶ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ଆମର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ଆମେ ଏପରି ଅନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଯାହା ବିଦେଶରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଭାରତ ଆସିବା କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବ।
- ଭାଷା କାରଣରୁ ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ବାଧାର ସମ୍ମୁଖିନ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ମାତୃଭାଷାର ଶକ୍ତି ଆମ ଦେଶର ଗରିବ ପିଲାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାକୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ ।
- ‘ନ୍ୟାସନାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫାଉଣ୍ଡେସନ’ ଗଠନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଗବେଷଣାକୁ ନିରନ୍ତର ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବା ଲାଗି ଏକ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
- ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଆମେ ବଜେଟରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ସାକାର ହୋଇପାରିବ ।
10. ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଯୁବକ, କୃଷକ, ମହିଳା ଓ ଆଦିବାସୀ ସମସ୍ତେ ଦାସତ୍ୱ ବିରୋଧରେ ନିରନ୍ତର ଲଢ଼େଇ କରିଥିଲେ।
- ଗ୍ରାମ, ପାହାଡ଼ ଓ ଜଙ୍ଗଲର ବିଭିନ୍ନ ଦୁର୍ଗମ ବସ୍ତିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମାନ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଯେପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଦିବାସୀ ଭାଇଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡୁନାହୁଁ ।
- ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଖେଇ ଆସୁଥିବା ବେଳେ ଆସନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ପରମ୍ପରାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବା।
11. ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ପିଢ଼ି ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଜାତୀୟ ପୋଷଣ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ।
- ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଅଂଶବିଶେଷ ପାଲଟିଛନ୍ତି ।
- ଆର୍ଥିକ ଭାବେ ସଶକ୍ତ ହେଲେ ମହିଳାମାନେ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟର ଓ ରକ୍ଷକ ହୋଇଯାଆନ୍ତି।
- ୧ କୋଟି ମା’ ଭଉଣୀ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସାମିଲ ହୋଇ ‘ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି’ ହେଉଛନ୍ତି।
- ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ ପାଣ୍ଠିକୁ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ୨୦ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
- ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜରିଆରେ ମୋଟ ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ପଠାଯାଇଛି।
- ଆମ ସରକାର କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୈତନିକ ମାତୃତ୍ୱ ଛୁଟିକୁ ୧୨ ସପ୍ତାହରୁ ୨୬ ସପ୍ତାହକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲେ ।
- ମହିଳାମାନେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ଆଜି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ବାୟୁସେନା, ସ୍ଥଳସେନା, ନୌସେନା ହେଉ କିମ୍ବା ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ମହିଳାଙ୍କ ଶକ୍ତି ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଖୁଛୁ।
- ଏକ ସମାଜ ଭାବରେ ଆମେ ଆମ ମାଆ, ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ହେଉଥିବା ଅତ୍ୟାଚାର ଉପରେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ ।
- ମହିଳାଙ୍କ ବିରୋଧରେ ହେଉଥିବା ଅପରାଧର ତଦନ୍ତ ବିନା ବିଳମ୍ବରେ ହେବା ଦରକାର। ସରକାର, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଓ ନାଗରିକ ସମାଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏଭଳି ରାକ୍ଷସୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବିରୋଧରେ ପ୍ରାଥମିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମାମଲା ରୁଜୁ ହେବା ଦରକାର।
- ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ଦଣ୍ଡ ପାଇଥିବା ଅପରାଧୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହେବା ଉଚିତ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଯେଉଁମାନେ ଏପରି ପାପ କରିବାକୁ ଯିବେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଫାଶୀ ସମେତ ଦଣ୍ଡକୁ ଭୟ କରିବେ । ମୁଁ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ଏହି ଭୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
12. ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଭାରତକୁ ‘ସୁସ୍ଥ ଭାରତ’ ମାର୍ଗରେ ଚାଲିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
- କୋଟି କୋଟି ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ନେଇ ଭାରତ କୋଭିଡ୍ ବିରୋଧରେ ଦ୍ରୁତତମ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ହାସଲ କରିଛି ।
13. ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଭାରତର ଧ୍ୟାନ ଏବେ ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତି ଉପରେ ରହିଛି।
- ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରୟାସରେ ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତି ଜରୁରୀ ।
- ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
- ଏକକ ବ୍ୟବହୃତ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକକୁ ନିଷିଦ୍ଧ କରିବା ଏବଂ ଆମର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରୟାସକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଗ୍ରଗତି କରିବାରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ ଥିଲା ।
- ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ଦେଶ ଯିଏକି ପ୍ୟାରିସ୍ ଚୁକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି।
- ଆମେ ଆମର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିଛୁ ଏବଂ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।
14. ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ‘ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ’ ଏକ ନୂଆ ମନ୍ତ୍ର ପାଲଟିଛି।
- ‘ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ’ ଏବେ ନୂଆ ଲହର ପାଲଟିଛି ।
- ଭାରତ ଏକ ଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏହା ଉପରେ ନଜର ରଖିବ ।
- ଆମକୁ ‘‘ଡିଜାଇନ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’’ର ଆହ୍ୱାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ‘‘ଭାରତରେ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍’’ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ ।
- ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା, ସୁଶାସନର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବା ଏବଂ ଆଇନଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ସ୍ପଷ୍ଟ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
- ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
- ଭାରତ ତା’ର ସମୃଦ୍ଧ ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସାହିତ୍ୟର ଉପଯୋଗ କରି ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେମିଂ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
- ଭାରତୀୟ ପେସାଦାରମାନେ କେବଳ ଖେଳିବାରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଖେଳ ଉତ୍ପାଦନରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ଗେମିଂ ବଜାରର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
- ଭାରତୀୟ ମାନକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହେବାର ଇଚ୍ଛା ରଖିବା ଉଚିତ୍ ।
- ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତର ଅବଦାନ ଯଥେଷ୍ଟ, ଆମର ରପ୍ତାନି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଆମର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ଭାରତ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ।
- ଆମେ ଗର୍ବିତ ଯେ ଆମର ଖେଳନା ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଏକ ପରିଚିତ ନାମ ପାଲଟିଛି । ଆମେ ଖେଳନା ରପ୍ତାନି ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ।
- ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତରେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଏକ ବୃହତ୍ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି ଏବଂ ଆମେ ଏହାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ରପ୍ତାନି କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଭାରତର ଏଭଳି ଦକ୍ଷତା ରହିଛି।
15. ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ରେଳବାଇକୁ ନିଟ୍ ଶୂନ୍ୟ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନକାରୀରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
16. ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଆଜି ସ୍ୱଚ୍ଛ ବାତାବରଣ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି ।
- ସ୍ୱଚ୍ଛ ଅଭ୍ୟାସ ଓ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଚରଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପରସ୍ପରକୁ ଯାଞ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି।
- ଆଜି ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଜରିଆରେ ୧୨ କୋଟି ପରିବାରକୁ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଟ୍ୟାପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରାଯାଉଛି।
17. ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
● ୪ କୋଟି ପକ୍କା ଘର ଗରିବଙ୍କୁ ନୂଆ ଜୀବନ ଦେଇଛି।
● ଏହି ଜାତୀୟ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ୩ କୋଟି ନୂଆ ଘର ଦେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଆଯାଇଛି।
18. ପ୍ରାଣୀସମ୍ପଦ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ସହିତ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଓ ପଶୁସମ୍ପଦ ରକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ଆମ ନୀତି, ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ଆମ ସଂସ୍କାର, ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଛି ।
19. ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଆଜି ଆମେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସଂଗ୍ରାମ କରିଥିବା ବୀର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରୁଛୁ । ସେମାନଙ୍କ ତ୍ୟାଗ ଓ ସେବା ପାଇଁ ଆମ ଦେଶ ସର୍ବଦା ଋଣୀ ରହିଛି।
- ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କ ସାହସ, ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଦେଶାତ୍ମବୋଧ ଗୁଣକୁ ସ୍ମରଣ କରିବାର ଏକ ପର୍ବ । ଏହି ବୀରମାନଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ହିଁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ପର୍ବରେ ମୁକ୍ତ ଭାବରେ ନିଶ୍ୱାସ ନେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଆମକୁ ମିଳିଛି । ଏ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଚିର ଋଣୀ।
- ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ତଳେ ଏକାଠି ହୋଇଛି - ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ଏଥିରେ ସଜ୍ଜିତ, ଜାତି, ବର୍ଣ୍ଣ, ଉଚ୍ଚବର୍ଗ କିମ୍ବା ନିମ୍ନଶ୍ରେଣୀର କୌଣସି ଭେଦଭାବ ନାହିଁ; ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭାରତୀୟ । ଏହି ଏକତା ଆମ ଦିଗର ଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ ।
20. ନୂତନ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଭାରତ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ର ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି।
- ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି।
- ପିଏମ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ଆମ ଦେଶର ସାଧାରଣ ପରିବାର, ବିଶେଷ କରି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ମାନେ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ବିଜୁଳି ବିଲ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ ହେବ । ଯେଉଁମାନେ ପିଏମ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସୌର ଶକ୍ତିରୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବେ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଇନ୍ଧନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିପାରିବେ।
- ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନର ଚାହିଦା ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି।
21. ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ୧୮ ହଜାର ଗାଁକୁ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ଯେତେବେଳେ ଲାଲକିଲ୍ଲା ପ୍ରାଚୀରରୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଏ ଏବଂ ଏହି ଘୋଷଣା ବାସ୍ତବରେ ସାକାର ହୁଏ ସେତେବେଳେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ।
- ଏବେ ବି ୨.୫ କୋଟି ଭାରତୀୟ ପରିବାର ବିଜୁଳି ବିନା ଅନ୍ଧାରରେ ରହୁଛନ୍ତି।
22. ସଡ଼କ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମେ ଦୁର୍ଗମ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସୀମାକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ ।
- ଏହି ସୁଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନେଟୱର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଦଳିତ, ପୀଡ଼ିତ, ଶୋଷିତ, ବଞ୍ଚିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ, ଆଦିମ ଅଧିବାସୀ, ମୂଳନିବାସୀ, ସ୍ୱଦେଶୀ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ଓ ପାହାଡ଼ ଏବଂ ଦୂର ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛୁ ।
23. ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ଏବଂ ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ରାଜଧାନୀ ବା ସ୍କିଲ୍ କ୍ୟାପିଟାଲରେ ପରିଣତ କରିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ।
- ୧ ଲକ୍ଷ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ରାଜନୀତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମିଲ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପରିବାରରେ ରାଜନୀତିର କୌଣସି ଇତିହାସ ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ରାଜନୈତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ କରାଯିବା ଉଚିତ।
- ଛୋଟ ଛୋଟ ଜମିରେ ପୂରା ପରିବାର ଚଳାଇବାର ଆହ୍ୱାନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟର ଉତ୍ସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ୍‌ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ ।
- ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥିବା ଆମ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଆଥଲେଟ୍ ଓ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
- ମୁଁ ଆମର ସମସ୍ତ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ ଆଥଲେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
- ୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସକୁ ଭାରତ ମାଟିରେ ଆୟୋଜନ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ। ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛୁ ଏବଂ ଏ ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛୁ ।
24. ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆମକୁ ଶେଷ ମାଇଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁଲଭ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ କରି ଜୀବନକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ।
25. ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାର ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି।
- ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଆମେ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛୁ।
- ଏହି ବଜେଟରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ୍ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ବଜାରରେ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
- ଭାରତର ଦକ୍ଷ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିଶ୍ୱ ନିଯୁକ୍ତି ବଜାରରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ନେଇ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ।
26. ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
- ବର୍ତ୍ତମାନର ନାଗରିକ ସଂହିତା ଏକ ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ନାଗରିକ ସଂହିତା ଭଳି, ଯାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଭେଦଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ।
- ଧର୍ମ ଆଧାରରେ ଆମ ଦେଶକୁ ବିଭାଜନ କରୁଥିବା ଏବଂ ଭେଦଭାବକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଥିବା ଆଇନର ଆଧୁନିକ ସମାଜରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ ।
- ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ନାଗରିକ ସଂହିତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ଏବେ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷ ନାଗରିକ ସଂହିତା ଆଡକୁ ଯିବା ନିହାତି ଜରୁରୀ ।
- ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍‌କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଆମର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ।
- ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷ ନାଗରିକ ସଂହିତା ସମ୍ପର୍କରେ ବିଭିନ୍ନ ମତ ଓ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
- ଭାରତ ‘ଏକ ଦେଶ ଏକ ନିର୍ବାଚନ'ର ଧାରଣାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିବା ଉଚିତ।
- ନାଗରିକମାନେ ଯେପରି ଆଇନଗତ ଜଟିଳତାର ଜାଲରେ ଫସି ନ ରହିବେ ସେଥିପାଇଁ ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି।
- ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଅପରାଧିକ ଆଇନ ବଦଳରେ ଆମେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ନାମରେ ପରିଚିତ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛୁ, ଯାହାର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦଣ୍ଡ ଦେବା ଭଳି ବ୍ରିଟିଶ ବିଚାରଧାରା ବଦଳରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ।