Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister, Shri Narendra Modi's address from the ramparts of Red Fort on the occasion of 78th Independence Day
15 AUG 2024 2:30PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
My dear countrymen, my family members!
Today is that auspicious moment when we pay our respects to the innumerable revered brave freedom fighters who sacrificed their lives for the country and committed themselves for the freedom of the country; who struggled throughout their lives, embraced the gallows bravely with slogans of Bharat Mata ki Jai. It is a festival to remember their grit, resolve and patriotic virtues. It is due to these bravehearts that we have the good fortune of breathing freely on this festival of independence. The country is deeply indebted to them. We express our reverence towards every such great personality.
Dear Countrymen,
Today I extend my deep respect to all those who are protecting the country with full dedication with commitment for nation building; and are also trying to take the country to new heights. Be it our farmers, the high morale of the youth, the contributions of our mothers and sisters; or the dalits, oppressed, exploited, deprived; today their patriotic zeal and faith in democracy have become an inspiration for the world. I salute all such people with deep respect.
Dear Countrymen,
This year as well as for a few years in the past, natural disasters are becoming a huge cause of concern for us. Many people have lost their family and property, the nation has also incurred huge losses several times. Today I express my deepest condolences to all of them and assure that the nation stands with them in this hour of crisis.
Dear Countrymen,
Let us now recall the days of pre independence. During the hundreds of years of slavery, every period has been a struggle. Be it our youth, older people, farmers, women, or tribals, they have continuously fought against slavery. History is proof that even before the much-remembered Revolt of 1857, there were many tribal areas in our country where battles for independence were fought.
Friends,
Before independence, 40 crore countrymen showed immense spirit and capability. They marched forward with a dream, a resolution, and fought tirelessly. There was only one voice—"Vande Mataram," and only one dream—Bharat’s freedom. We are proud that their blood runs in our veins today. They were our ancestors. They were just 40 crore. Just 40 crore people uprooted a global power and broke the shackles of slavery. If our ancestors, whose blood flows in our veins, could achieve this, then today we are a country of 140 crore people. If 40 crore people could break the shackles of slavery, if 40 crore people could fulfill the dream of achieving freedom, then 140 crore citizens of my country, 140 crore of my family members, if they set out with a resolution, determine a direction and march forward step by step, shoulder to shoulder, no matter how great the challenges, how intense the scarcity or the struggle for resources, we can overcome every challenge and build a prosperous Bharat. We can achieve the goal of a ‘Viksit Bharat’ by 2047. If 40 crore countrymen could give us freedom with their hard work, dedication, renunciation and sacrifice, then 140 crore countrymen can also build a prosperous Bharat with the same spirit.
Friends,
There was a time when people were committed to die for the country, and we achieved freedom. Today is the time to commit to living for the country. If the commitment to die for the country could bring us freedom, then the commitment to live for the country can also create a prosperous Bharat.
Friends,
Viksit Bharat 2047 is not just a phrase for speeches. There is hard work going behind it. Suggestions are being taken from many people across the country and we have sought suggestions from the citizens. I am pleased that crores of citizens have given countless suggestions for a Viksit Bharat 2047. Every citizen's dream is reflected in this. Every citizen's resolution is evident in this. Be it the youth, the elderly, villagers, farmers, dalits, tribals, people living in the mountains, forests or cities, everyone has given valuable suggestions to build a Viksit Bharat by 2047 when the country celebrates 100 years of its Independence.
I was immensely pleased to read these suggestions. What did they write? Some people proposed making Bharat the skill capital of the world. For a Viksit Bharat 2047, some suggested transforming the country into a global manufacturing hub. Some suggested that our universities should achieve global status. There were also those who questioned why our media shouldn't be global after so many years of independence. Others expressed the belief that our skilled youth should become the first choice of the world. Some suggested that Bharat should become self-reliant in every aspect of life as soon as possible. Many advocated that the coarse grains produced by our farmers, which we call Shri Anna, these superfoods should reach every dining table across the globe. We must strengthen the nutrition of the world and also support the small farmers of India. Several people highlighted the need for governance reforms in various entities in the country, including local self-government institutions. Concerns about delays in the judicial system were also frequently expressed along with the need for judicial reforms. Many wrote that it's the need of the hour to build many greenfield cities. One individual suggested launching a campaign for capacity building among the Government and administration in the face of increasing natural disasters. Others envisioned that Bharat's own space station should be established as soon as possible. Some emphasized that Bharat should develop into a hub for traditional medicine and wellness as the world embraces holistic healthcare. Yet another remarked that there should be no delay in Bharat becoming the world's third-largest economy.
Friends,
I was reading these suggestions because they have been provided by my fellow citizens. These are suggestions from the common citizens of my country. I believe that when the people of this nation possess such big thoughts and grand dreams, when their resolve is reflected in these words, it strengthens a new resolve within us. Our self-confidence reaches new heights, and this belief of people is not just an intellectual debate; it has emerged from experiences. This belief is the result of long-term hard work. Therefore, when the common man hears from the ramparts of the Red Fort that electricity will be provided to 18,000 villages in Bharat within a specific timeframe and that promise is fulfilled, their confidence is strengthened. When it is said that even after so many years of independence, there are still 2.5 crore families living in darkness without electricity, and when 2. 5 Crore homes receive electricity, then the confidence of the common man increases. When we talk about ‘Swachh Bharat’ clean Bharat, from affluent sections of society to rural families, people living in poor colonies or small children, every family today is embracing a clean environment and encouraging dialogue on cleanliness. Every citizen is behaving responsibly and checking on each other to ensure a social change towards clean habits and environment. I believe this is a true reflection of a new consciousness that has come within the country.
When it is announced from the ramparts of Red Fort that three crore families today receive clean drinking water from their taps, it is essential that all our families receive pure and clean drinking water. Through the Jal Jeevan Mission, 12 crore families are receiving hygienic tap water supply in a short duration. Today 15 crore families are the beneficiaries of this scheme. Who among our people were deprived of these facilities? Who was left behind? The forward strata of society did not face such lack of amenities. It is the dalits, the marginalized people, the exploited segment, the tribal brothers and sisters, people who dwell in slums and shackles, it is they who are devoid of such basic necessities. We made efforts to fulfill many such basic needs and the benefits of the results have been received by all members of the society.
We have given the mantra of Vocal for Local. Today I am happy that it has become a new mantra for economic development. Every district is now taking pride in their produce. One District One Product is the new wave now. Every district has now started thinking in the direction of exporting the product under One District One Product. The districts had taken the resolve of Renewable energy. India has achieved more in this sector than G 20 Nations collectively. India is working hard to become self-reliant in the energy sector and to resolve the challenges caused by Global warming.
Friends,
Our nation feels immensely proud of our success in Fintech which even the world wants to learn from us. This makes us feel even more proud of our abilities.
Friends,
How can we forget the crisis faced during the corona pandemic? It was in our own country that the fastest vaccination drive in the world was carried out. Now when our own army conducts surgical strikes and air strikes, the hearts of the youth are filled with pride and heads are held high. It is because of these that 140 crore countrymen today feel proud and confident.
Friends,
There has been a deliberate effort on all these aspects. The tradition of reform has been given further impetus. When political leadership is determined to bring empowerment and is resolute towards development then the government machinery also starts enabling and ensuring robust implementations. And when every citizen starts participating actively towards achieving these dreams then the desirable outcomes are bound to be achieved.
My dear countrymen,
Let us not forget that we as a nation have been facing tough situations even after several decades of freedom. This is because of our attitude of ‘chalta hai’ and accepting the status quo. We do not believe or participate in actuating the change. We do not challenge the status quo and do nothing new thinking that it will create more problems. There was an environment of status Quo, to make do with what is available, people believed that nothing is going to happen. We had to break this mentality; we had to fill ourselves with confidence, and we made efforts in that direction. Many people would say, "Why should we work for the next generation now? Let's focus on the present." But the ordinary citizens of the country did not want that; they were waiting for change, they desired change, they were eager for it. But no one gave importance to their dreams, hopes and aspirations. As a result, they continued to struggle through hardships. They waited for reforms. We were given the responsibility and we implemented significant reforms . Be it the poor, the middle class, the underprivileged , our growing urban population, the dreams and resolutions of the youth, their aspirations, we chose the path of reforms to bring about change in their lives. And I want to assure the citizens of the country that our commitment to reforms is not limited to the editorials of pink papers. Our commitment to reforms is not for a few days of applause. Our process of reforms is not driven by compulsion but by the intention to strengthen the nation. Therefore, today, I can say that our path of reforms has become a blueprint for growth. Our reforms, this growth, the change, these are not just topics for debate clubs, intellectual society or experts.
Friends,
We have not done this due to political compulsions. Whatever we do, we do not think by calculating political gains and losses. Our only resolution is—Nation First, Nation First, the nation's interest is supreme. We take steps with the resolution that my India should become great.
Friends,
There is a long story when it comes to reforms and it might take hours If I go into its discussion. But I want to give a small example. The reforms in the banking sector—Think about the state of the banking sector—there was neither development, nor expansion, nor trust. Not only that, the kind of activities that were going on led our banks into crises. We implemented multiple reforms to strengthen the banking sector. And today, as a result, our banks have secured their place among the selected strong banks in the world. And when banks become strong, the power of the formal economy is also strengthened. When a banking system is established, it becomes the greatest strength to meet the needs of the common poor, especially middle-class families.
Whether it's a home loan, a vehicle loan, a loan for my farmer to buy a tractor, a loan for my youth to start a start-up, a loan for education for the youth, or a loan to go abroad—these are all made possible through banks. I am happy that even my cattle rearers and my brothers and sisters involved in fisheries are benefiting from banks today. I am happy that millions of my street vendors are now connecting with banks, achieving new heights, and becoming partners in the path to development. Banks are the biggest support for our MSMEs and our small industries. They need money for daily expenses to progress further, and that has become possible today because of our strong banks.
Friends,
Although our country gained independence, a "Maai-Baap" culture took root unfortunately, where people were forced to constantly plead with the government, seek favors, and rely on references or recommendations. Today, we have transformed that model of governance. Now, it is the government that reaches out to the beneficiaries; it is the government that delivers gas stoves to their homes, brings water supply to their households, provides electricity, and offers financial assistance to encourage them to touch new heights of development. The government is actively taking steps to promote the skill development of our youngsters.
Friends,
Our government is deeply committed to major reforms, and through these efforts, we aim to set the country on a path of progress.
Friends,
New systems are being established in the country. To advance the nation, numerous financial policies are being continuously developed, and the country's trust in these new systems is steadily growing. Those who are 20-25 years old today, and who were only 12-15 years old a decade ago, have witnessed this transformation taking place before their eyes. In just 10 years, their dreams have taken shape, sharpened, and ignited a new sense of self-confidence, which is now emerging as a formidable strength of the nation. Today, Bharat's reputation has enhanced globally, and the world's perception of Bharat has changed.
The doors of opportunities are now wide open for our youth around the world. Countless new employment opportunities, which had eluded us for so many years after independence, are now at their doorstep. Possibilities have expanded, and new opportunities are being created. The youth of my country no longer wish to move slowly. They do not believe in incremental progress. Instead, they are in the mood to take leaps, to achieve new milestones by making bold strides. I would like to say that this is a Golden Era for Bharat. Compared to global conditions also this is indeed our golden period.
My dear countrymen,
We must not let this opportunity slip away. If we seize this moment and move forward with our dreams and resolutions, we will fulfill the nation's aspirations for a 'Swarnim Bharat' (Golden India) and achieve our goal of a developed Bharat by 2047. We have broken free from the shackles of centuries.
Today, whether it is the tourism sector, MSMEs, education, healthcare, transport, agriculture, or the farming sector, a new and modern system is being established in every field. We aim to advance in line with our country’s unique conditions while adopting the best practices from around the world. Every sector requires modernization and innovation, with an emphasis on integrating technology. Thanks to our new policies in every sector, these fields are gaining new support and strength. We must remove all obstacles, overcome any downturns, and move forward with full vigor, blossoming, achieving our dreams, and realizing success. We must internalize this vision and move decisively in that direction.
Now you can witness the massive change that is happening. I am throwing light on the changes happening at the grassroots through the women self-help groups. In the past decade, 10 crore sisters have become a part of these women self-help groups. 10 crore new sisters. I am feeling proud that 10 crore women from ordinary rural families are now becoming economically independent and self-reliant. When women become financially independent, they start contributing in important decision making in their families. They become guarantors and custodians of social transformation. I am equally proud of several CEOs from India who are playing compelling roles at the global level today. It is indeed fulfilling to see that while on the one hand our CEOs are dominating the global business landscape, on the other hand one crore mothers and sisters joined women self-help groups and are becoming ‘lakhpati didis’. This is a matter of immense pride for me as well. We have now decided to increase the fund allocated to women self-help groups from 10 lakhs to 20 lakhs. Until now, a total of nine lakh crore funds have been channeled via banks to these self-help groups which is enabling them to further their various works.
My friends,
My young minds kindly be mindful of the fact that the space sector is opening up new future for us. This is a very important aspect of development which we shall pay more emphasis on. We have introduced several new reforms in this sector. We have removed several restrictions that were gripping the growth of this sector. India is seeing a surge in startups in the space sector. This sector is now becoming very vibrant and is going to play a crucial role in making our country a powerful nation. We are futuristic in our vision while strengthening the sector. We feel proud that today private satellites and rockets are being launched in our own country. I can vouch for this fact that if policies are right, intentions are true with complete commitment towards national development then we are bound to achieve great outcomes.
My dear Countrymen,
Today our nation has opened up immense possibilities and new opportunities. We need to focus on two more advancements which have catapulted our economic growth and development. First is the development of modern infrastructure in which we have grown leaps and bounds. Second is Ease of Living. The common people should also have access to an affordable dignified lifestyle and basic amenities.
In the past decade we have witnessed humongous infrastructure development by providing state of art railways, airport, ports, robust roadways,broadband connectivity so that facilities reach the last mile such as ensuring every village and even forest zones get a school, modern hospitals and Arogya mandirs are built in faraway places to provide affordable healthcare to the marginalized through Ayushman Bharat schemes. Several medical colleges and hospitals are being built. Sixty thousand ponds ‘Amrit Sarovars’ have been revived and replenished. Optical fiber networks have already been installed in Two lakhs Panchayats. Many farmers are benefitting now due to the huge network of canals. Four crore pukka homes have given a new lease of life to the poor. Three crore new homes have been promised in an effort to further this national agenda.
Our North East India is now a hub for medical infrastructure and this transformation has helped us touch the lives by delivering accessible healthcare till the last mile. We have constructed roads connecting the remotest of villages and borders to bring these regions to the mainstream. Through these robust infrastructure networks, we have been able to fulfill the needs of the Dalits, exploited, deprived, backward, tribals, indigenous and inhabitants of forests, hills and far flung border areas. It has been a pivotal agenda while designing reforms to ensure holistic schemes for our citizens engaged in fisheries, animal husbandry.
Fulfilling the needs of our fisherfolk brothers and sisters, transforming the lives of our livestock keepers, striving for comprehensive development—this has been a part of our policies, our
intentions, our reforms, our programs, and our work style. And my young people get the greatest benefit due to these efforts. They get new opportunities, new possibilities arise for them to step into new areas, and this is what is providing the most employment, they have had the most opportunities to gain employment during this period.
Our middle-class families naturally have expectations of a quality life. They contribute significantly to the country, so it is the country's responsibility to fulfill their expectations of quality life. We continuously strive to free them from bureaucratic hurdles. And I have envisioned that by 2047, when the dream of a Viksit Bharat will be realized, a component of this dream will be that there will be less government interference in the lives of ordinary citizens. We are committed to the kind of system where governance is not missing where it is necessary and where there is no impact due to delays caused by the government.
My dear fellow citizens,
We pay attention to even the smallest of needs. We focus on even the smallest necessities and work accordingly. Whether it is ensuring that the stove in our poor households keeps burning or ensuring that a poor mother does not have to go to sleep with worries in her mind, we are running a free healthcare plan. (Free) electricity, water, and gas (connections) are now in saturation mode, and when we talk about saturation, it means 100%. When saturation occurs, it does not carry the color of casteism and that of leftist ideology. When the mantra of saturation is embraced, the true essence of "Sabka Saath, Sabka Vikas" is realized.
We have taken steps to reduce government interference in people's lives. The government used to burden ordinary citizens with thousands of compliances. We have eliminated over 1,500 laws so that citizens are not trapped in a web of legal complexities. There were laws created for small mistakes that could send people to jail. We have abolished the practice of imprisonment for minor offenses and removed provisions in the law that sent people to jail. Today, as we talk
about the legacy of taking pride in our freedom, we have replaced the centuries-old criminal laws with new criminal laws known as (Bharatiya) Nyaya Sanhita. At the core of this is not punishment but the idea of ensuring justice for citizens.
We are working on a nationwide mission to create Ease of Living. I emphasize this at every level of government. I urge all elected representatives, regardless of party or state, to take steps on a mission mode for Ease of Living. I request our youth, professionals, and everyone to keep writing to the government about the trivial issues they face with their solutions. They should inform the government. There is no harm in removing unnecessary difficulties. I firmly believe that today's governments are sensitive. Whether it is local self-governance, state governments, or the central government, they will give importance to this issue.
Reforms in governance are essential for the dream of a Viksit Bharat by 2047. We must push forward with these reforms so that opportunities are created in the lives of ordinary citizens, and obstacles are eliminated. Citizens should experience dignity in their lives, and no one should ever have to say, "This was my right, and I did not get it." People should not have to look for what they deserve. Therefore, the delivery system in governance needs to be strengthened further. Look at what happens when we talk about reforms in the country. Today, there are approximately 3 lakh institutions operating across the country. Whether it’s Panchayats, Nagar Panchayats, Nagar Palikas, Mahanagar Palikas, Union Territories, States, Districts, or the Centre, these 3 lakh small units are active. I appeal to these units today: If each of you undertake just two reforms per year at your level, reforms that directly benefit the common man, I am not asking for much, my friends. Whether it’s a Panchayat, a State Government, or any department, simply implement two reforms a year and put them into practice. Imagine the impact—this could result in around 25-30 lakh reforms annually. When 25-30 lakh reforms are made, the confidence of the common man will soar. This newfound confidence will be instrumental in elevating our nation to new heights. That is why we must step forward to initiate changes within our own spheres, break free from outdated systems, come forward to create the change, and act courageously. The needs of the common man are often small, but they can face challenges even at the Panchayat level. If we can address these issues, I am certain that we can realize our dreams.
My dear countrymen,
Today, our nation is brimming with aspirations. The youth of our country are eager to soar new heights and achieve greatness. Therefore, our aim is to accelerate progress in every sector, focusing on three key areas. Firstly, we must create new opportunities across all sectors. Secondly, we should work towards strengthening the supporting infrastructure required for evolving systems. And thirdly, we must prioritize and enhance the basic amenities for our citizens. These three aspects have fostered an aspirational society in Bharat, resulting in a society that is brimming with confidence. We are moving forward with immense passion by combining the aspirations of our citizens with the energy of our youth and the strength of our nation. I believe we have made significant strides in setting new records in employment and self-employment. Today, we have successfully doubled the per capita income. Bharat's contribution to global growth is substantial, our exports are continuously rising, our foreign exchange reserves have doubled, and global institutions have increasingly placed their trust in Bharat. I believe that Bharat is on the right path, advancing at a fast pace, and that our dreams have great power. Alongside all this, our path of sensitivity energizes us and awakens a new consciousness. Compassion is central to our approach. And we are moving forward with both equality and compassion at the core of our work.
Friends,
When I think of the Corona period, if there is any country that has swiftly improved its economy amidst the global pandemic, it is Bharat. This reassures me that we are on the right path. When the Tricolour is proudly fluttered at every house, transcending caste and creed, it affirms that the country is moving in the right direction. Today, the entire nation is united under the Tricolour — every house is adorned with it, with no distinctions of caste, creed, higher-class, or lower-class; we are all Indians. This unity is a testament to the strength of our direction. When we lift 25 crore people out of poverty, it reinforces our belief that we have maintained our momentum, and our dreams will soon be fulfilled. When more than 100 aspiring districts are competing with the best districts in their respective states, we feel that both our direction and momentum of growth are certainly strong. Our tribal population is small but dispersed in really small groups across the country in remote locations and the government is concerned about their well-being and development. To ensure that the benefits of PM Jan Mann schemes reach each of them at various remote settlements in villages, hills and forests is a challenge for the government but we are not leaving any stone unturned. It gives fulfillment when you work compassionately. We should not only regard and respect women but we should make decisions with empathy for their wellness. In this earnest, we have extended paid maternity leave from 12 weeks to 26 weeks for working women. We are responsible for the child in her lap who will become a good citizen only if the mother is taken care of. This motivates us to make compassionate decisions for the females of our country.
When my specially-abled brothers and sisters start communicating in the Indian sign language, or benefit from the campaign of inclusive and accessible nation through ‘Sugamya’ (accessible) Bharat, s/he feels respected and enjoys dignity as a citizen of the country. It is amazing to see our sportspersons come out in flying colors in paralympics. They draw strength from our compassion. We are making equitable decisions with high sensitivity towards our ostracized transgender society by bringing amendments and introducing new laws for their incursion into the mainstream and ensuring dignity, respect and equality for all. Thus, we are moving in the right direction of change. We have embarked onto the ‘Trividh Marg’ (three-way route) and are seeing a direct benefit of the spirit of service to all.
After 60 years, we have been chosen to serve the nation for the third consecutive time. In response to the blessings that 140 crore countrymen have given to me, I have only one message: We are here to serve each of you, every family and every region. With this power of your blessings, we aspire to achieve new heights of development. To pursue the dream of a developed India, from the ramparts of the Red Fort today, I bow my head in gratitude and thank the crores of countrymen for blessing us and choosing us to serve the nation. And I assure you all that we have to move forward to new heights, with a new zeal. We are not amongst those who watch from the sides and revel in the glory of small achievements. We are from a culture of seekers of new knowledge and resilience; the go-getters who relentlessly aspire for higher achievements. We want to scale newer heights of development and we wish to inculcate this habit among our citizens.
My dear countrymen,
Today, through the new education policy, we want to transform the current education system in line with the requirements of the 21st century. We have to prepare future ready skilled resources in India to meet the expectations of the fast paced development. The new education policy has a huge role to play in retaining new talent in India. I do not want the youth of my country to be forced to study abroad. A middle-class family spends lakhs and crores of rupees to send their children to study abroad. We want to develop an education system so that the youth of our country do not need to go abroad. Our middle-class families need not spend lakhs and crores of rupees. Not only that, we also want to create such institutions that attract people from abroad to come to Bharat instead. Recently, we have revived the pride of Bihar's glorious history by reconstructing Nalanda University. Nalanda University has resumed its operations once again. However, we must once again, in the field of education revive that centuries-old Nalanda spirit, live that Nalanda spirit, and with great confidence, work towards bringing new consciousness to the world’s traditions of knowledge in the field of education. I firmly believe that the new education policy emphasizes the importance of the mother tongue. I urge the state governments and all institutions in the country that the country’s talent should not be hindered because of language. Language should not be a barrier. The strength of the mother tongue empowers even the poorest child in our country to fulfill their dreams. Therefore, we must emphasize the importance of studying in the mother tongue, the role of the mother tongue in life, and its place in the family.
My dear fellow citizens,
As we witness the changes in the world today, the importance of skills has greatly increased. Therefore, we want to give new impetus to skills. Keeping Industry 4.0 in mind, we aim for skill development. We also want skill development for capacity building in every sector of life, including in the agricultural sector. We want to focus on developing new skills even in our sanitation sector. Therefore, we have come out with the Skill India Programme on a much broader scale this time. We have earmarked a large fund in this year’s Budget for this purpose. In the Budget, we have also emphasized internships, so that our youth can gain experience, develop their capacity building and showcase their skills in the market. I want to prepare skilled youth in this manner. And friends, observing the global situation today, I can clearly see that Bharat’s skilled manpower, our skilful youth will be making their mark in the global job market, and we are moving forward with that dream.
Friends,
The world is changing rapidly and the importance of science and technology is increasing in every aspect of life. We need to place significant emphasis on science. I have noticed that there has been a new atmosphere of interest in science and technology in our schools and colleges after the success of Chandrayaan mission. This new enthusiasm must be nurtured by our educational institutions. The Government of India has also increased support for research. We have established more chairs. We have created the National Research Foundation providing it with a legal framework to develop a permanent system that continuously strengthens research. This research foundation will carry out that work. It is a matter of great pride that we have decided to allocate one lakh crore rupees for research and innovation in the Budget so that the ideas of our country’s youth can be realized.
Friends,
Even today, our children are going abroad for medical education. Most of them come from middle-class families, and they spend a huge amount of money. Over the last 10 years, we have increased the number of medical seats to nearly one lakh. Approximately 25,000 young people go abroad each year for medical education. Sometimes, I get surprised to hear about the countries they have to visit to pursue medical education. Therefore, we have decided that 75,000 new seats will be created in the medical field in the next five years.
My dear countrymen,
A Viksit Bharat of 2047 must also be a healthy Bharat. To ensure this, we must focus on the nutrition of children starting today as they are the first generation of a developed Bharat. That is why we have launched a nutrition campaign paying special attention to their well-being. We have initiated the National Nutrition Mission (POSHAN Abhiyaan), prioritizing nutrition.
My dear countrymen,
Transforming our agricultural system is crucial and the need of the hour. We must break free from the age-old traditions that have held us back for centuries, and we are actively supporting our farmers in this endeavor. We have been continuously working towards this transformation. Today, we provide farmers with easy access to loans and assist them with the latest technology. We are assisting the farmers to ensure value addition to their produce. We are also making comprehensive arrangements for marketing their produce so that the farmers have end to end assistance, and we are committed to moving forward in this direction.
Today, as the entire world is concerned about Mother Earth, we see the health of our soil deteriorating day by day due to the use of fertilizers. The productivity of our Mother Earth (soil) is also depleting and declining. At this critical time, I want to express my gratitude to the lakhs of farmers in our country who have chosen the path of organic farming and have taken on the responsibility of nurturing and protecting our Mother Earth. In this year's budget, we have also made significant provisions and introduced substantial schemes to promote and support organic farming.
My dear countrymen,
When I observe the state of the world today, I see that the entire world is turning towards holistic healthcare where organic food has emerged as the preferred choice. If there is any nation that can create a global food basket of organic food, it is my country and its farmers. This is why we aspire to move forward with this vision in the coming days, so that our nation can become the organic food basket for the world as it increasingly demands organic food.
We are striving to ensure that the lives of farmers are made easier, villages have top-class internet connectivity, farmers have access to healthcare facilities and their children get access to smart schools as well as employment opportunities. Given the challenges of sustaining an entire family on small plots of land, we are making comprehensive efforts to equip the youth with the skills needed to secure new jobs and create additional sources of income.
In recent years, we have focused on a women-led development model. Be it innovation, employment or entrepreneurship, women are making significant strides in every sector. It’s not just about increasing participation, women are also taking on leadership roles. Today, in many areas—be it our defence sector, the Air Force, the Army, the Navy, or our space sector—we are witnessing the strength and capabilities of our women.
On the other hand, there are some pressing concerns which bring me a lot of trauma, hence, I once again wish to highlight them from the ramparts of the Red Fort. As a society we should seriously dwell upon the atrocities being meted out to our mother, sisters and daughters. The outrage is visible in the nation and among the citizens. I can feel this outrage. The states, society and the nation have to take serious cognizance of this malefaction. Crimes against women should be investigated without any delay. Those committing such demonic acts must be booked prima facie to reinstate the trust on the government, judiciary and civil society. I also want to mention that the rape victims - our mothers and daughters are highlighted all over the media and discussed in society, however the rapist does not make the news. Now the need of the hour is that there should be a wide discussion about the criminals who get punished so that even those who commit such sins fear the consequences including hanging to death. I feel that it is very important to create this fear.
My dear countrymen,
We have a habit of downsizing our own efforts and achievements as a nation. We unfortunately have stopped taking pride in our nationality for whatever reason. It was humiliating many times to hear ‘being late’ as a typical Indian mindset. We have worked hard to improve the perception of Indians at the global level. In the past even toys were imported in India. We have witnessed such days too. But today we are proud that our toy industry has also become a name to reckon with in the global market. We have started exporting toys. There was a time when mobile phones were being imported, but today India has a large hub of manufacturing ecosystem of mobile phones and we have started exporting them all over the world. Such is the prowess of India.
Friends,
Future of the world is connected with semiconductors, modern technology and AI. We have embarked on the semiconductor mission and aspire to have Made In India products which are available at competitive rates for the world. We have great talent pools and our youth should dream big in this sector. India has been into research and now we should move towards manufacturing as well. We have the capability and prowess to provide end to end solutions to the world in this sector.
Friends,
We have also seen the days when we had to struggle even for 2G. Today we can see the meteoric scaling up and Roll Out of 5G across the latitude and longitude of the country. Friends, we are not going to stop anywhere soon. We shall not agree to stop at 5G only. We are already working in the mission mode for 6G and we shall surprise the world with our progress. I can say this with full confidence.
My dear friends,
Talking about the Defence Sector, we were in the habit of questioning any increase in the Defence Budget. No one ever tried to know where the funds were utilized. The Defence Budget was spent on imports from other countries. I am deeply grateful to our Defence Forces as we see their promise in becoming self-reliant in this sector as well. They have shared a list of things that they have resolved not to import any more. We should learn true patriotism from our army. With this spirit we are becoming self-reliant in the defence sector. In the field of Defence Manufacturing India has also marked its presence. I am elated to say that our defence sector which was dependent on importing even small items, has gradually emerged and is establishing itself as exporter and manufacturer of various Defence Equipment.
We want to promote the manufacturing sector because it is crucial for addressing unemployment. Today, the Production-Linked Incentive (PLI) scheme has been a great success. Foreign Direct Investment (FDI) reforms have also given us significant strength. MSMEs (Micro, Small, and Medium Enterprises) have gained considerable momentum. A new system has been developed, and as a result, our manufacturing sector is on the path to becoming a global manufacturing hub. With a country that has such a large youth population and the capability to harness it, we aim to advance in the world of manufacturing with great strength, especially in Industry 4.0. We have also focused on the necessary skill development for this. We have introduced new models in skill development. We have encouraged public participation so that we can quickly develop skills according to immediate requirements. As I speak from the ramparts of the Red Fort, I am confident that the day is not far when Bharat will become an industrial manufacturing hub and the world will look up to it.
Today, many of the world’s leading companies want to invest in Bharat. I have observed this after the elections, and the majority of people requesting to meet with me in my third term are investors. These are global investors who want to come to Bharat and invest here. This is a
huge golden opportunity. I urge state governments to establish clear policies to attract investors. Provide assurance of good governance and build their confidence in the law and order situation. Every state should engage in healthy competition to attract investors. This competition will bring investment to their states, providing local youth with opportunities and creating jobs.
If policies need to be changed, states should adapt them according to global requirements. If land is required, states should create a land bank. The more proactive the states are in working towards good governance with a single-point focus and make efforts in this regard, the more likely it is that these investors will stay for the long term. This cannot be done by the central government alone; state governments play a crucial role because the projects will be implemented in the states. Daily interaction with state governments is essential for the projects to succeed. Therefore, I urge the states that as the world is increasingly attracted to Bharat and is committed to investing in Bharat, it is our responsibility to move forward with clear policies, leaving behind old habits. You will see the results in your state, and I assure you that your state will shine.
Friends,
It is important for Bharat to be recognized for its best quality. For the world, we now need to focus on the field of design and emphasize "Design in India." We must strive to make Indian Standards synonymous with International Standards. When Indian Standards become International Standards, it will make it easier for our products to receive global acceptance. This will depend on the quality of our production, the quality of our services, and the quality of our approach. Therefore, we must focus on quality as we move forward. We have the talent. We can offer many new things to the world in the field of design. We must embrace the call of "Design in India" and move forward with the dream of "Design in India and Design for the World."
I see a vast market emerging in the world of gaming. However, even today, the influence of gaming and the profits from creating these games are primarily held by foreign companies. Bharat has a rich heritage and we can bring new talent into the world of gaming. We can attract children worldwide to games made in our country. I want the children of Bharat, the youth of Bharat, Bharat’s IT professionals, and Bharat’s AI professionals to lead the world of gaming. In the gaming world, our products should make an impact globally. Our animators have the potential to work globally. We can establish a strong presence in the animation industry and should strive to work in that direction.
My dear countrymen,
Today, global warming and climate change are pressing issues and are being discussed across various sectors worldwide. Bharat has undertaken numerous initiatives in this regard. We have demonstrated our commitment through tangible actions, not mere words, and have achieved results that have astonished the world. We were pioneers in banning single-use plastics and have significantly advanced our renewable energy efforts, infusing new strength in this field. We are moving towards a net-zero future in the coming years and I remember the targets set in the Paris Accord. From the ramparts of the Red Fort, I wish to highlight the achievements of my countrymen. What the G-20 nations could not accomplish, our citizens have achieved. If any G-20 country has met its Paris Accord targets ahead of time, it is only my country, my Bharat. I take immense pride in this accomplishment. We have met our renewable energy targets and are ambitiously working towards reaching the target of 500 GW of renewable energy by 2030. It's indeed a massive goal! The world may be astonished by this goal, but I confidently assure my fellow countrymen that we will achieve it. This will benefit humanity, secure our future, and ensure a bright future for our children. We are also committed to making our railways net-zero carbon emitter by 2030.
Friends,
The PM Surya Ghar Free Electricity Scheme is set to provide new strength, and its benefits will be felt by the average families in our country, particularly the middle class, when their electricity bills become free. The demand for electric vehicles is on the rise. Those who generate electricity from solar energy under the PM Surya Ghar Yojana, can also reduce their fuel costs.
Friends,
We aim to become a global hub through the Green Hydrogen Mission. Policies have been rapidly formulated, and their implementation is progressing swiftly. Bharat is committed to advancing green hydrogen as a new energy source. These efforts address concerns about climate change and global warming, while also opening up significant opportunities for green jobs. Thus, as the importance of green jobs expands in the near future, to seize this opportunity and provide employment for our youngsters, we must focus on promoting and expanding the green job sector.
My dear countrymen,
Today, under this tricolor flag, we are joined by the young athletes who have proudly represented Bharat on the global Olympic stage. On behalf of 140 crore fellow countrymen, I extend my congratulations to all the athletes and players of our nation. I also offer my best wishes with the hope that we will continue to strive towards new goals with renewed dreams, resolutions, and unwavering effort. In a few days, a large Indian delegation will depart for Paris for the Paralympics. I also convey my heartfelt best wishes to all our Paralympic athletes.
Friends,
India hosted the G-20, and it was organized across various cities in our country. More than 200 events were conducted! G-20 was never held in such a grand manner before, this was a first. This proves that Bharat has the capability to organize major international events and possesses unparalleled hospitality. With this established, our goal is clear: to host the 2036 Olympics on Indian soil. We are preparing for this and making significant progress towards it.
Friends,
It is our social responsibility to support the most disadvantaged members of society. If we leave anyone behind, it hampers our collective progress. Therefore, we can only truly advance if we uplift those who are lagging behind. It is our duty to make every effort to include the neglected regions, the marginalized communities, our small farmers, tribal brothers and sisters in the forests, our mothers and sisters, our laborers, and our workers, ensuring they are brought up to our level. The pace of this effort has already accelerated, and we will soon see these communities catch up with us, thereby strengthening our collective power. We must approach this task with great sensitivity and seize the significant opportunity that lies ahead.
What could be a more significant occasion for fostering sensitivity than this? Even before the 1857 freedom struggle, a tribal youth in our country stood firm against the British. At the age of 20-22, he challenged them fiercely, and today, he is revered as Bhagwan Birsa Munda. As we approach the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, let us draw inspiration from his legacy. Who could serve as a greater inspiration than Bhagwan Birsa Munda, exemplifying how even an individual of modest means can exhibit profound patriotism? As we celebrate Bhagwan Birsa Munda's birth anniversary, let our sensitivity and compassion for society deepen. Let us commit to including every member of our community—the poor, the Dalits, the backward, the tribals—and advance together with this resolution.
My dear countrymen,
We are moving forward with determination and making significant progress. However, it is also true that there are some individuals who are unable to appreciate this progress. There are those who cannot think beyond their own welfare and do not care about the well-being of others. Such individuals, with their distorted mindset, are a concern. The country must avoid these people, who are mired in despair. When a handful of such individuals, consumed by their own negativity, spread this kind of toxicity, it leads to anarchy, destruction, chaos, and severe setbacks that necessitate immense efforts to rectify. These pessimistic elements are not merely hopeless; they are nurturing a negative mindset that dreams of destruction and seeks to undermine our collective progress. The country needs to recognize this threat. Nonetheless, I want to assure my fellow citizens that with our good intentions, integrity, and dedication to the nation, we will win over even those who oppose us. We will not waver from our commitment to advance our country, and I pledge to uphold this resolve.
Friends,
Challenges are abundant, both internal and external. As we grow stronger and gain more attention, these challenges are bound to increase. External challenges, in particular, are likely to escalate, and I am well aware of this. However, I want to convey to such forces that the development of Bharat does not mean a threat to anyone. Even in the past, when we were prosperous, we never dragged the world into wars. We are the land of Buddha, and war is not our path. Therefore, the world need not worry. As Bharat progresses, I urge the global community to understand Bharat’s values and its thousands of years of history. Do not perceive us as a threat. Do not resort to strategies that might make it harder for a land capable of contributing to the welfare of all humanity. But I also want to tell my fellow citizens that no matter how many challenges we face, confronting challenges is in Bharat’s nature. We will not waver, tire, stop, or bow down. We will leave no stone unturned in fulfilling our commitments, changing the destiny of 140 crore citizens, securing their future, and realizing the nation's dreams. I assure you that we will triumph over every ill-intent with our good intentions.
My dear countrymen,
Changes in the social fabric can sometimes lead to significant challenges. Every citizen has been troubled by the termite of corruption. Corruption at all levels has shattered the common man’s faith in the system. The anger caused by the injustice to one's abilities and potential harms the nation's progress. That is why I have launched a widespread war against corruption. I know this battle comes at a price; it costs me my reputation. But no reputation can be more important than the nation, and no dream of mine can be bigger than the nation’s dreams. Hence, my fight against corruption will continue with complete sincerity and at a fast pace, and action will be taken against the corrupt. I want to create an environment of fear for the corrupt, so the tradition of looting the common citizen comes to an end. However, the biggest new challenge is not just dealing with the corrupt but also the high-level societal change that has emerged. This has become a significant challenge and a grave concern for society. We have a great Constitution. Can anyone imagine that some people in our own country are glorifying corruption? They are openly celebrating corruption. The attempt to sow such seeds in society, the glorification of corruption, and the continuous efforts to increase the acceptance of the corrupt have become a significant challenge for a healthy society and a matter of great concern. By distancing ourselves from corrupt individuals in society, we can create an environment where those who are corrupt will fear taking that path. However, if corruption is glorified, even those who are currently honest may begin to see it as a mark of prestige leading them to believe that engaging in such behavior is acceptable.
My dear countrymen,
I understand the concerns regarding recent events in Bangladesh, especially given our proximity as a neighboring country. I hope that the situation there soon returns to normalcy. The primary concern of our 140 crore citizens is to ensure the safety of Hindus, the minorities in Bangladesh. Bharat has always desired that our neighboring countries pursue a path of contentment and peace. Our commitment to peace is deeply rooted in our culture. In the days to come, our positive thoughts will continue to accompany Bangladesh on its development journey because we are the people dedicated to the welfare of humanity.
My dear countrymen,
As we mark the 75th anniversary of our Constitution, it is important to reflect on its pivotal role in uniting and strengthening our nation. Over these 75 years, the Constitution has been instrumental in fortifying Bharat's democracy and safeguarding the rights of our dalits, the oppressed, the exploited and the deprived sections of the society. As we celebrate 75 years of the Indian Constitution, it is crucial for citizens to focus on the duties enshrined in the Constitution, and when I talk about duty, I do not just want to put a burden on the citizens. This responsibility extends beyond just the citizens to the Central Government, its employees, State Governments, State Government employees, and every local self-governing institution, whether it be a Panchayat, Municipalities, Municipal Corporations, Tehsil, or District. However, it is also essential that all 140 crore citizens recognise their duties. When we all fulfill our responsibilities collectively, we naturally become guardians of each other’s rights. By performing our duties, we inherently protect these rights without needing any additional effort. I hope we will embrace this mindset which will not only strengthen our democracy but also enhance our collective strength, propelling us forward with renewed power.
My dear countrymen,
In our country, the Supreme Court has repeatedly addressed the issue of the Uniform Civil Code. Numerous orders have been issued, reflecting the belief of a significant portion of our population—and rightly so—that the current Civil Code resembles a Communal Civil Code, one that is discriminatory. As we celebrate 75 years of the Constitution, we must hold extensive discussions on this subject as the Supreme Court advocates for this change. And it is our collective responsibility to realize the vision of the framers of our Constitution. We should welcome diverse opinions and perspectives. Laws that divide our nation based on religion and foster discrimination have no place in modern society. Therefore, I assert that it is time for the country to demand a Secular Civil Code. After 75 years of a Communal Civil Code, it is crucial to move towards a Secular Civil Code. Once this shift takes place, it will eliminate religious discrimination and will bridge the gap felt by ordinary citizens.
My dear countrymen,
When I always talk about the concern of dynastic politics and casteism in the country, I believe they are causing significant harm to the democracy of Bharat. We need to free the country and politics from dynastic politics and casteism. Today, I see that the young people in front of me are associated with the "MY Bharat" organization. It is written very well. "MY Bharat" has several missions. One of the missions is to bring one lakh young people into political life as representatives as soon as possible. Initially, we want to bring forward one lakh young people whose families have no political background—those whose parents, siblings, uncles, aunts have never been involved in politics, in any generation. We want fresh blood, one lakh such talented young people, whether they come into the panchayat, municipal corporations, district councils, state assemblies, or the Lok Sabha. We want new young people with no previous political history in their families to enter politics so that we can be freed from casteism and dynastic politics thereby enriching democracy. It is not necessary that they join a particular party; they should join whichever party they prefer and become representatives. The country should decide that if one lakh such young people whose families are far removed from politics enter the system in the near future, it will lead to new thinking and new capabilities while also enriching democracy. Therefore, we need to move in this direction. I would also like to say that frequent elections are becoming a hindrance to the country's progress, creating obstacles. Today, it has become easy to link any scheme with elections, because elections are happening somewhere in the country every three or six months. Whenever you announce any scheme, you see in the media that it is linked to elections. Every scheme is coloured by the hue of elections. Hence, there has been extensive discussion in the country. All political parties have expressed their views. A committee has prepared a very good report. The country needs to come forward to embrace the concept of "One Nation One Election". From the ramparts of the Red Fort with the Tricolor as witness, I urge the political parties and those who understand the Constitution of the country, to come forward to make the dream of "One Nation One Election" a reality for the progress of Bharat and the maximum utilization of its resources for the common people.
My dear countrymen,
This is the golden period of Bharat. Viksit Bharat 2047 awaits us. This country is committed to moving forward with a firm resolution by overcoming obstacles, hurdles and challenges. And friends, I see clearly, there is no hesitation in my thoughts. There is no veil in front of my dreams. I can see clearly that the blood of our ancestors is in the veins of the 140 crore people. If those 40 crore people could fulfill the dreams of independence, then 140 crore citizens can realize the dream of a prosperous Bharat. 140 crore citizens can realize the dream of a Viksit Bharat. As I have said before, the country is bound to become the third-largest economy during my third term, and that I will work three times harder, at three times the speed and with three times the scale so that the dreams we have for the nation are realized sooner. Every moment of mine is for the nation; every second is dedicated to the country; every bit of my being is solely for Maa Bharati. Therefore, with the commitment of working 24x7 and with the vision of a Viksit Bharat by 2047, I call upon my fellow citizens: Let us make the dreams of our forefathers a resolution, connect our dreams to them and add our efforts to them. Let us align our aspirations and our efforts to ensure that the 21st century, which is destined to be the century of Bharat, becomes a ‘Swarnim Bharat’ (Golden India), and make ‘Viksit Bharat’ in this century and advance towards fulfilling those dreams. As an independent Bharat is reaching new milestones after 75 years of its journey, let us not leave any stone unturned. And I assure you that I will leave no stone unturned in the wake of the responsibility you have entrusted in me. I will never shy away from hard work. I never back down in courage; I never fear facing challenges. Why? Because I live for you, I live for your future, I live for the bright future of Mother India. Let us move forward with firm resolve under the shadow of the national flag, under the shadow of the Tricolour, to realize those dreams. Speak with me:
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Jai Hind!
Jai Hind!
Jai Hind!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা 78শুবা নীংতম নুমিত্তা লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী লৈবাক মীয়ামদা থমখিবা ৱারোল
15 AUG 2024 2:30PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈচা, ইমুং মনুংশিং,
ঙসি অসি লৈবাক্কীদমক্তা মপুন্সি কত্থোকখিবা অমসুং লৈবাক্কী নীংতম্বগীদমক্তা মশাগী পুন্সিগী খন্দনা ভারত ইমানা য়াইফরে হায়বা খোল্লাও লাওদুনা লৈশুমশঙদা অমসুং ফাঁসি য়ানফমদা কাখৎখিবা থৌনা ফরবা নীংতম লান্মী কয়া নীংশিংবগী নুমিৎনি। মখোয়গী খোঙফম চেৎপা, ৱাশক অমসুং লৈবাক নীংবগী মতৌবু নীংশিংবগী কুহ্মৈ অমসু ওইরিবনি। নীংতম্বগী নুংঙাইবা ফংলিবা অসিদি মখোয়গুম্বা অথৌবশিংগী মরমদগীনি। লৈবাক অসিনা মখোয়গী মফমদা শীংঙমদ্রবা লমন অমা তোল্লবনি। মখোয়গুম্বা অথোইবা মীওই খুদিংগী মফমদা ঐখোয়না ঙসি ইকায় খুম্নজরি।
ঐগী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং
লৈবাক অসিবু খোঙফম চেৎনা অমসুং থৱাই য়াওনা ঙাক শেল্লিবা অমসুং লৈবাক্কী অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা হোৎনরিবা মীপুম খুদিংবু ঐহাক্না ঙসি ইকায় খুম্নজরি। ঐখোয়গী লৌমী, জৱান, নহারোলশিংগী থৌনা, ঐখোয়গী মমা-মপাংশিংগী থৌদাং, দলিত, অৱাবা তারবা, শোত্থরবশিং ওইরো, মখোয়না গনতন্ত্রদা থাজবা অমসুং লৈবাক নীংবগী মতৌনা মালেমগী ইথিল ঐহাক্না ঙসি অসিগুম্বা মীওই পুম্নমকপু ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
নুংশিজরবা লৈবাক মীয়াম,
চহি অসিদা অমসুং হৌখিবা চহী খরদা মহৌশাগী অৱা-অনাশিং অসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয় পুম্নমক্কী অৱাবশিং অসুম অসুম হেনগৎলক্লি। মহৌশাগী অৱাবা অসিদা মীওই কয়ানা মখোয়গী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং মাংখি, মখোয়গী পোৎলমশিং মাংখি, লৈবাক অসিনা কয়ারক হন্না মাংখি। ঐহাক্না মখোয় পুম্নমক্কী মফমদা নুংঙাইতবা ফোংদোকচরি অমসুং লৈবাক অসিনা অৱাবা তারবা মতম অসিদা মখোয় পুম্নমক্কীদমক লেপ্লি হায়না ঐহাক্না থাজবা পীজরি।
ঐগী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং!
ঐখোয়না নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈগী মমাংগী নুমিৎশিং, চহি চা কয়া মীখা পোনবগী মতম, মতম কয়াগী লান্থেংশিং নিংশিংগদবনি। নহা ওইরিবশিং, অহল ওইরিবশিং, লৌমী ওইরিবশিং, নুপী ওইরিবশিং, অহল ওইরিবশিং, মখোয়না মতম চুপ্পগী ওইনা লান চত্থদুনা লাক্লি। ঐখোয়না নীংশিংলিবা 1857কী নীংতম্বগী লানগী মমাংদা, নীংতম লান শোক্নখিবা ত্রাইবেলশিংগী মফম কয়া অমা লৈরম্মিবনি।
মরুপশিং,
নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈগী মমাংদা, লৈবাক অসিগী মীওই করোর 40না চাউরবা থৌনা অমসুং তৌবা ঙম্বগী মতিক অদু উৎখি। মখোয়না মঙলান, ৱারেপ অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনখি, অমসুং চোকথবা লৈতনা লান্থেংনখি। "বন্দে মাতরম" অমসুং "ভারতকী নীংতম্বা" হায়বা ৱাফমখক ঙাংখি। ঙসিদি মখোয়গী ঈনা ঐখোয়গী শিংলিদা চেল্লিবা অসিদা ঐখোয়না চাউথোকচবা পোকই। মখোয় অসি ঐখোয়গী ইমা ইপাশিংনি। মখোয় অসি করোর 40 খক্তনি। মীওই করোর 40 খক্তনা মালেমগী শক্তি অমা থুগাইখি অমসুং মীনায় ওইবগী য়োৎলিং থদৎখি। চাউরবা শিংনবা কয়া থেংনরবা ফাওবা মখোয়না অমত্তা ওইনা চৎমিন্নদুনা মসিগুম্বা নীংতম্বা পুরকপগী থবক পাংথোকপা ঙম্লবদি, ঐখোয়শু মসিমক পাংথোকপা ঙমগনি অমসুং নুংঙাই য়াইফবা ভারত অমা শেম্বা ঙমগনি। ঐখোয়না 2047 ফাওবদা ফংগনি খল্লিবা 'ভিক্সিৎ ভারত'কী পান্দম অসি ফংলগনি। করিগুম্বা লৈবাক অসিগী মীওই করোর 40না মখোয়গী কন্না হোৎনদুনা, মখোয়গী থৱায় য়াওনা, মখোয়গী থৱায় কত্তুনা অমসুং মখোয়গী থৱায় কত্তুনা ঐখোয়দা নীংতম্বা পীবা ঙম্লবদি, লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140না চপ মান্নবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা চাউখৎপা ভারত অমা শেম্বা ঙমগনি।
মরুপশিং,
মতম অমা লৈরম্মি, মদুদা মীওই কয়ানা লৈবাক অসিগীদমক শিরগে লেপ্নরম্মি অমসুং নীংতম্বা ফংখি। ঙসি অসি লৈবাক অসিগীদমক্তা হিংনবগী অচেৎপা ফিরেপ লৌবগী মতম্নি। লৈবাক অসিগীদমক শিবা ঙম্নবগী থৌনা অসিনা মনিংতম্বা পীবা ঙম্লবদি লৈবাক অসিগীদমক হিংবগী থৌনা অসিনা ভারতপু চাউখৎপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
2047 ফাওবদা বিকশিৎ ভারত ওইগনি হায়বসি ৱা খক্তমক ঙাংবা নত্তে, মসিগীদমক্তা কন্না হোৎনরি। লৈবাক অসিগী মীওই করোর করোরগী ৱাখল্লোনশিং লৌখৎলি অমসুং ঐখোয়না লৈবাক মীয়ামদগী ৱাখল্লোনশিং লৌখৎলি। অমসুং ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়া অমনা 2047 ফাওবদা ভারত চাউখৎনবা মশীং থীঙমদ্রবা ৱাখল্লোনশিং পীরক্লি। লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্কী মঙলানশিং অদু ঐহাক্না উবা ফংলি। লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না লৌখৎলিবা ৱারেপশিং অদু উবা ফংই। নহা ওইরো, অহল ওইরো, খুঙ্গংগী মীওই ওইরো, লৌমী ওইরো, দলিত ওইরো, আদিবাসী ওইরো, চীংগী মীওই ওইরো, জঙ্গলগী মীওই ওইরো, শহরগী মীওই ওইরো, মীপুম খুদিংমক্না 2047দা লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী চহী 100 মপুং ফারকপদা চাউখৎলবা ভারতকীদমক মমল য়াম্লবা ৱাখল্লোনশিং থম্লি। অমসুং ঐহাক্না মসিগী খোংথাংশিং অসি য়েংবদা, ঐহাক্কী পুক্নিং নুংঙাইখি, মখোয়না ইখিবশিং অদুদা, মীওই খরনা মালেমগী স্কিল কেপিতেল অমা শেম্নবা খোংথাং অসি ঐখোয়গী মাংদা থমখি। 2047 ফাওবদা চাউখৎলবা ভারতকীদমক ভারতপু মেন্যুফেকচরিংগী গ্লোবেল হব অমা ওইহন্নবা মীওই খরনা ৱাফম থমখি। মীওই খরনা ভারতকী ঐখোয়গী য়ুনিভর্সিতীশিং গ্লোবেল ওইহন্নবা ৱাফম থমখি। মীওই খরনা হায়খি মদুদি নীংতম্বগী চহি কয়াগী মতুংদা ঐখোয়গী মিদিয়া অসি মালেমগী থাক্তা লৈরোইদবনি। মীওই খরনা ঐখোয়গী হৈ-শিংলবা নহারোলশিং অসি মালেমগী অহানবা অপাম্বা ওইগদবনি হায়নসু ফোঙদোকখি। মীওই খরনা ভারত অসি অথুবা মতমদা পুন্সিগী লম খুদিংমক্তা আত্মানির্ভর ওইগদবনি হায়না ফোংদোকখি।
মীওই কয়ানা ঐখোয়গী লৌমীশিংনা শঙ্গোম অমসুং মহৈ-মরোং পুথোক্লিবা, ঐখোয়না শ্রী অন্না হায়না খঙনবা, সুপর ফুদ অসি মালেমগী দাইনিং তেবল খুদিংদা ফংহনগদবনি হায়না হায়খি। ঐখোয়না মালেমগী পোত্থোকপুসু মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি অমসুং ভারতকী অপীকপা লৌমীশিংবুসু মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। লৈবাক অসিদা লোকেল স্বরাজগী ইন্সতিত্যুসনশিংদগী হৌরগা মখল কয়াগী ইকাইখুম্নবা অমসুং মশক থোকপা ইন্সতিত্যুসন কয়া লৈরি। মীওই কয়ানা ইখি মদুদি ৱায়েল-পথাপকী মনুংদা অয়েৎপা লৈরকপদা মখোয়না থেংনবা অৱাবা ফোঙদোকখি অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ৱায়েল-পথাপকী থৌওংদা অহোংবা পুরকপা য়াম্না মথৌ তাই হায়নসু হায়খি। মীওই কয়ানা ইখি মদুদি গ্রীন ফিল্দ সিতিজ কয়া শেমগৎপা অসি মতমগী মথৌ তাবনি। কনাগুম্বা অমনা হেনগৎলক্লিবা মহৌশাগী অৱা-অনাশিংগী মরক্তা লৈঙাক-শাসনদা কেপাসিতী বিল্দিং তৌনবা থৌরাং অমা পায়খৎনবা ৱাফম থমখি। মীওই কয়ানা স্পেসতা ভারতকী স্পেস স্তেসন অথুবা মতমদা শেমগৎনবা অপাম্বা অদু উখি। ভারতকী ত্রেদিস্নেল মেদিসিন, ঐখোয়গী ঔশধী ওসি খঙলদুনা মালেম অসিনা হোলিস্তিক হেল্থকেয়রগী মায়কৈদা চংশিল্লি। ঐখোয়না ভারতকী ত্রেদিস্নেল ঔশধী অমসুং ৱেলনেস হাব অমা ওইনা ভারতপু চাউখৎহনগদবনি। ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীগী অহুমশুবা মফমদা অথুবা মতমদা ওইগদবনি হায়নশু মখোয়না ফোংদোক্লি।
মরুপশিং,
ঐহাক্কী লৈবাক মীয়ামদা পীনরক্লিবা পাউতাকশিং ঐহাক্না পারে। হায়রিবশিং অসি ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী মীচম প্রজাশিংনা পীরকপা ৱাফমশিংনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি লৈবাক অসিগী মীয়াম্না অসিগুম্বা অচৌবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং অচৌবা মঙলানশিং লৈবা মতমদা, মখোয়গী ৱারেপ অসি ৱাহৈশিং অসিদা ফোংদোকপা মতমদা, মসিনা ঐখোয়গী মনুংদা অনৌবা ৱারেপ অমা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ঐখোয়গী ইশাদা থাজবা অসি অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌরকই, অমসুং মীয়ামগী থাজবা অসি ইন্তলেকচুএল দিবেৎ অমখক্তং নত্তে; মসি এক্সপরিয়েন্সতগী থোরকপনি। মসিগী থাজবা অসি মতম শাংনা কন্না হোৎনবগী মহৈনি। মরম অদুনা, ভারতকী খুঙ্গং 18,000দা অকক্নবা মতমগী মনুংদা মৈ ফংহল্লগনি অমসুং অচেৎপা ৱাফম অসি মপুং ফাহল্লগনি হায়না লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী মীচম প্রজাশিংনা খঙলকপা মতমদা, মখোয়গী থাজবা অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। নীংতম্বা ফংলবা চহি কয়াগী মতুংদা, ইমুং করোর 2.5না মৈ ফংলমদনা অমম্বদা হিংলম্মি, হৌজিক্তি ইমুং করোর 5দা ইলেক্ত্রিসিতী ফংহল্লে, মদুদগী মীচম প্রজাগী থাজবা হেনগৎলক্লি। ঐখোয়না 'স্বচ্ছ ভারত' ক্লিন ভারতকী মতাংদা ৱা ঙাংলিঙৈদা, খুন্নাইগী লায়রবা মীওইশিংদগী হৌরগা খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা, লায়রবা কোলোনীদা লৈবা মীওইশিংদগী হৌরগা অপীকপা অঙাংশিং ফাওবা, ইমুং খুদিংমক্না ঙসিদি ক্লিন এনভাইরনমেন্ত অমা অমসুং স্বচ্ছতাগী মতাংদা ৱারী শানবগী থৌনা লৈরি। নাগরিক খুদিংমক্না মশা-মউ ফনা লৈনবা অমসুং অকোয়বগী ফিভম শেংদোক্নবা হোৎনবদা খুন্নাইগী অহোংবা অমা লৈহন্নবা মশা-মউ ফনা লৈনবা অমসুং অমগা অমগা য়েংশিন্নবা হোৎনরি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মসি লৈবাক অসিদা লাক্লিবা অনৌবা ৱাখল্লোনগী অচুম্বা মমি অমনি।
লাল কিল্লাগী ফম্বাক্তগী ইমুং করোর অহুমদা ঙসি নুমিদাংৱাইরমদা থক্নবা অশেংবা ঈশিং ফংলে হায়না লাউথোকপা মতমদা, ঐখোয়গী ইমুং মনুং খুদিংমক্না অশেংবা অমসুং অশেংবা থক্নবা ঈশিং ফংহনবা অসি তঙাইফদে। জল জীবন মিসনগী খুত্থাংদা ইমুং করোর 12দা অতেনবা মতমগী মনুংদা অফবা ঈশিং ফংহল্লে। ঙসিদি ইমুং করোর 15না স্কিম অসিগী কান্নবা ফংলি। ঐখোয়গী মীয়ামগী মরক্তগী কনানা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসি ফংলমদ্রিবনো? কনা চিত্থহৌবগে? খুন্নাইগী মাংলোমদা চংশিল্লিবা কাংলুপশিং অসি অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং লৈতবা থেংনদ্রি। দলিতশিং, লাইরবগী খয়াত্তা তাখ্রবা মীওইশিং, লল্লোন-থুমগী শিংনরকপা মীওইশিং, ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিং, স্লমদা লৈবা মীওইশিং অসি অসিগুম্বা মরুওইবা মথৌ তাবশিং ফংদ্রিবা মীওইশিংনি। অসিগুম্বা তঙাই ফদবা কয়া অমা ফংহন্নবা ঐখোয়না হোৎনখি অমসুং মসিগী মহৈশিং অসি খুন্নাই অসিগী মীওই পুম্নমক্না ফংখি।
ঐখোয়না ভোকেল ফোর লোকেলগী মন্ত্র পীখি। ঙসি ঐঙোন্দা নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ভোকেল ফোর লোকেলনা শেন্মিৎলোনগীদমক অনৌবা মন্ত্র অমা ওইরক্লি। দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্না মখোয়গী পোত্থোকশিং অসিদা চাউথোকচবা পোক্লি। দিস্ত্রিক্ত অমগা পোত্থোক অমগা মরী লৈনহল্লে। হৌজিক্তি জিলা অমদগী পোত্থোক অমা, জিলা অমদগী পোত্থোক অমা করম্না এক্সপোর্ত তৌগনি হায়না জিলা খুদিংমক্না খনবা হৌরে। রিন্যুএবল ইনর্জীগী ৱাশক লৌখি। জি.20 গ্রুপকী লৈবাকশিংনা তৌখিবা অদুদগী ভারতনা হেন্না তৌখ্রে। অমসুং ভারতনা ইনর্জীগী লমদা আত্মানির্ভর ওইনবা, গ্লোবেল ৱার্মিংগী চিংনবশিংদগী মুত্থৎনবা ঐখোয়না থবক তৌরি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা ঙসি ফিনতেককী মাইপাকপশিং অসিদা চাউথোকচবা পোক্লি। মদুদগী ঐখোয়গী ইকাই খুম্নবা অসি হেঙ্গৎলকখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না কোরোনানা থোকহনবা অৱাবা মতমশিং অসি করম্না কাওবা ঙমগনি? মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা মীওই করোর কয়াদা ভেক্সিন কাপ্পা অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা পাংথোক্লি। লৈবাক অসিগী লান্মীনা সর্জিকেল স্ত্রাইক পাংথোকপা মতমদা, লৈবাক অসিগী লান্মীনা এয়র স্ত্রাইক পাংথোকপা মতমদা, লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী থাজবা অসি ৱাংখৎলি, থাজবগী চাং য়াম্না হেল্লে, চাউথোকচবা ফাওই। অমসুং ঙসি লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140গী থম্মোয় অসি চাউথোকচবা অমসুং থাজবগা লোইননা মপুং ফাহল্লি।
মরুপশিং,
হায়রিবা পুম্নমক অসিগীদমক্তা নীংথিনা খল্লবা খোংথাং অমা পায়খৎলি। রিফোর্মগী চৎনবী অসিনা শক্তি পীরি। মওং-মতৌশিং অসি লৌখৎতুনা অমসুং রাজনিতীগী লুচিংবশিংগী ৱারেপ, শক্তি অমসুং থাজবা লৈরকপা মতমদা, সরকারগী মেছিনরীনা মদু চৎনহন্নবা অচেৎপা থৌনাগা লোয়ননা থবক পায়খৎপা মতমদা অমসুং লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না মসিগী মঙলানশিং অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক মীয়ামগী শরুক য়ানবা, মীয়ামগী খোঙজং অমা শেম্নবা হোৎনরকপা মতমদা, ঐখোয়না অচেৎপা মহৈ অমা ফংই।
ঐখোয়না নীংতম্বা ফংলবা চহী তরাগী খুজিং কয়াগী মতুংদসু লৈবাক অমা ওইনা ঐখোয়না অরুবা ফিভম কয়া মায়োক্নদুনা লাক্লি হায়বসি ঐখোয়না নিংশিংগদবনি। মসিগী মরমদি ঐখোয়গী 'চলতা হে'গী ৱাখল্লোন অমসুং স্তেতস ক্বো অসিনি। ঐখোয়না অহোংবা পুরকপদা থাজদে নত্ত্রগা থৌদাং লৌদে। ঐখোয়না স্তেতস ক্বো অসি শিংনদে অমসুং মসিনা হেন্না খুদোংচাদবা কয়া অমা লৈহল্লগনি হায়না খন্দুনা অনৌবা করিগুম্বা অমত্তা তৌদে। স্তেতস কোওগী অকোয়বগী ফিভম লৈরম্মি, ফংলিবা খুদোংচাবশিং অদুগা লোয়ননবা হোৎনরম্মি, করিগুম্বা অমত্তা থোক্লরোই হায়না মীয়াম্না থাজরম্মি। ঐখোয়না ৱাখল্লোন অসিবু থুগায়বা তাই; ঐখোয়না ঐখোয়দা থাজবা থম্বা তাই, অমসুং ঐখোয়না মসিগী মাইকৈ অসিদা হোৎনখি। মীওই কয়ানা হায়গনি, "হৌজিক্তি ঐখোয়না তুংগী চারোন-শুরোনগীদমক করিগী থবক তৌগদৌরিবনো? হৌজিক্কী মতম অসিদা মীৎয়েং চংসি।" অদুবু লৈবাক অসিগী মীচম প্রজাশিংনা মসি পামখিদে। মখোয়না অহোংবা অমা লাক্নবা ঙাইরি, মখোয়না অহোংবা অমা পাম্মি, মখোয়না অহোংবা অদুগীদমক থাজবা থম্লি। অদুবু কনাগুম্বা অমত্তনা মখোয়গী মঙলানশিং, আশাশিং অমসুং এস্পিরেসনশিংদা মরুওইবা পীখিদে। মসিনা মরম ওইদুনা, মখোয়না অৱা-অনা কয়া মায়োক্নদুনা লেপ্তনা হোৎনখি। মখোয়না রিফোর্মশিংগীদমক ঙাইরি। ঐখোয়না থৌদাং লৌখি অমসুং ঐখোয়না মরুওইবা রিফোর্মশিং পায়খৎখি । লায়রবশিং, মিদ্দল ক্লাস, খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈরিবশিং, ঐখোয়গী শহরগী মীশিং হেনগৎলক্লিবা, নহারোলশিংগী মঙলান অমসুং ৱারেপশিং, মখোয়গী অপাম্বশিং, মখোয়গী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবা ঐখোয়না রিফোর্মগী লম্বী খনখি। অমসুং ঐহাক্না লৈবাক অসিগী প্রজাশিংদা থাজবা পীবা পাম্মি মদুদি রিফোর্মশিংগীদমক ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অসি রোজ পেপরশিংগী এদিটোরিএলশিংদা অকক্নবা ওইদে। রিফোর্মশিংগীদমক ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অসি নুমিৎ খরনিগী থাগৎচবগীদমক নত্তে। ঐখোয়গী রিফোর্মশিংগী থৌওং অসিদি পুক্নিং থৌগৎপদগী নত্তে অদুবু লৈবাক অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দমদগীনি। মরম অসিনা, ঙসি ঐহাক্না হায়জবা য়ারি মদুদি ঐখোয়গী রিফোর্মগী লম্বী অসি গ্রোথকী ব্লুপ্রিন্ত অমা ওইরে। ঐখোয়গী রিফোর্মশিং, চাউখৎপা, অহোংবা অসি খন্ন-নৈনবগী ক্লবশিং, ইন্তলেকচুএল সোসাইতীশিং নৎত্রগা এক্সপর্তশিংগী খন্ন-নৈনবগী হীরমশিং খক্তা নত্তে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মসি রাজনিতীগী ওইবা মরম্না তৌখিদে। ঐখোয়না করি তৌরবসু, ঐখোয়না রাজনিতীগী কান্নবশিং অমসুং মাং-তাকপশিং অদু খন্নবগী মতুং ইন্না খল্লোই। ঐখোয়গী অমত্তা ঙাইরবা ৱারেপদি "নেসন ফর্স্ত, নেসন ফর্স্ত, নেসনগী কান্নবা অসি খ্বাইদগী ৱাংবনি।" ঐগী ভারত অসি চাউখৎহন্নবা ৱারেপ লৌদুনা ঐখোয়না খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলি।
মরুপশিং,
রিফোর্মশিংগী মতাংদা শাংবা ৱারী অমা লৈ অমসুং মদুগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা ঐহাক্না পুং কয়া অমা চঙবা য়াই। অদুবু ঐহাক্না অপীকপা খুদম অমা পীবা পাম্মি। বেঙ্কিং সেক্তরদা শেমদোক-শাদোকপা বেঙ্কিং সেক্তরগী ফীভমগী মতাংদা খল্লু মদুদা চাউখৎপা, চাউখৎপা, থাজবা লৈতে। মসি খক্তা নত্তনা, চত্থরিবা থবক থৌরমশিং অসিনা ঐখোয়গী বেঙ্কশিং অসি অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। ঐখোয়না বেঙ্কিং সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা রিফোর্ম কয়া অমা পায়খৎলে। অমসুং ঙসিদি, মসিগী মহৈ ওইনা, ঐখোয়গী বেঙ্কশিংনা মালেমগী খনগৎলবা মপাঙ্গল কনবা বেঙ্কশিংগী মরক্তা মখোয়গী মফম অমা কনবা ঙম্লে। অমসুং বেঙ্কশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎলকপা মতমদা, ফোর্মেল ইকোনোমীগী শক্তিসু মপাঙ্গল কনখৎলকই। বেঙ্কিং সিস্তেম অমা লিংখৎলকপা মতমদা, মসিনা লায়রবশিংগী, মরুওইনা মিদল ক্লাসকী ইমুংশিংগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা খ্বাইদগী চাউবা শক্তি ওইরকই।
য়ুমগী লোন, গাড়ীগী লোন, ঐগী লৌমী অমনা ত্রেক্তর অমা লৈনবা লোন, ঐগী নহাশিংনা স্তার্ত-অপ অমা হৌনবা লোন, নহাশিংগী মহৈ তম্বগী লোন, মপাল লমদা চৎনবা লোন - পুম্নমক অসি বেঙ্কশিংনা ওইথোকহল্লি। ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ঐহাক্কী শা-ষন য়োকপা মীওইশিং অমসুং ঙা য়োকপগী লমদা থবক তৌরিবা ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিংসু ঙসি বেঙ্কশিংদগী কান্নবা ফংলি। ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি হৌজিক ঐহাক্কী লম্বীদা পোৎ য়োনবা মীওই মিলিয়ন কয়ানা বেঙ্কশিংগা মরী লৈনরি, অনৌবা অৱাংবা থাকশিং ফংলি, অমসুং চাউখৎপগী লম্বীদা পার্তনর ওইরি। বেঙ্কশিং অসি ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই.শিং অমসুং ঐখোয়গী অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিংগী খ্বাইদগী চাউবা ঙাক্লৌনি। মখোয়না মখা তানা খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক নুমিৎ খুদিংগী চংগদবা শেলগী মথৌ তাই, অমসুং মসি ঙসিদি ঐখোয়গী মপাঙ্গল কনবা বেঙ্কশিংনা ওইথোকহল্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী খুদোংচাবা ফংলবসু, "মাই-বাপ" চৎনবী অমা লৈরকখি, মসিদা মীয়াম্না লৈঙাক্কী মফমদা লেপ্পা লৈতনা হায়জবা, মতেং লৌবা, অমসুং রেফরেন্স নত্ত্রগা রিকমেন্দেসনদা থাজবা থমগদবনি। ঙসিদি, ঐখোয়না লৈঙাক্কী মোদেল অদু হোংদোক্লে। হৌজিক্তি, কান্নবা ফংলবা মীওইশিং অদুদা সরকারনা মতেং পাংলি। গ্যাস স্তোবশিং মখোয়গী য়ুমদা পীবা, মখোয়গী য়ুমদা ঈশিং ফংহনবা, মৈ ফংহনবা, অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা থাক্তা য়ৌহন্নবা মখোয়বু পুক্নিং থৌগৎনবা শেলগী তেংবাং পীবা অসি সরকারনি। সরকারনা ঐখোয়গী নহারোলশিংগী হৈশিংবা হেনগৎহন্নবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকার অসি মরুওইবা রিফোর্মশিংদা অচেৎপা থাজবা থম্লি, অমসুং মসিগী হোৎনরিবশিং অসিগী খুত্থাংদা ঐখোয়না লৈবাক অসিবু চাউখৎপগী লম্বীদা পুরক্নবা পান্দম থম্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা অনৌবা সিস্তেমশিং লিংখৎলি। লৈবাক অসিবু খুমাং চাউশিলহন্নবা, শেল-থুমগী পোলিসী কয়া লেপ্তনা শেমগৎলি, অমসুং লৈবাক অসিনা অনৌবা সিস্তেমশিং অসিদা থাজবা হেনগৎলক্লি। ঙসি চহি 20-25 শুরবী অমসুং চহী তরাগী মমাংদা চহি 12-15 শুরবী মীওইশিংনা মখোয়গী মীৎয়েংগা লোয়ননা অহোংবা অসি উবা ফংলি। চহী 10 খক্তদা, মখোয়গী মঙলানশিং অসি মওং-মরিল তানা লৈরকখি, মপাঙ্গল কনখৎহনখি, অমসুং মশা-মশানা থাজবগী অনৌবা ৱাখল্লোন অমা পোকহনখি, মসি হৌজিক লৈবাক অসিগী শিংথানিংঙাই ওইবা পাঙ্গল অমা ওইরক্লি। ঙসি ভারতকী মিংচৎ অসি মালেম পুম্বদা হেনগৎলে অমসুং ভারতকী মরমদা মালেমগী মীৎয়েং হোংলে
মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক্তা খুদোংচাবশিংগী থোঙনাউশিং অসি হৌজিক পাক শন্না হাংলি। নীংতম্বগী মতুংদগী চহি কয়া ঐখোয়দগী লাপ্না লৈরম্বা থবক ফংবগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া অমা হৌজিক মখোয়গী থোঙনাউদা লৈরে। ওইথোকপা য়াবশিং হেনগৎলে, অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি। ঐগী লৈবাক্কী নহারোলশিংনা তপ্না-তপ্না চৎপা পামদে। মখোয়না তপ্না-তপ্না খুমাং চাওশিল্লকপা থাজদে। মদুগী মহুত্তা, মখোয়না থৌনা লৈনা খোংজেল য়াংনা চংশিল্লগা অনৌবা মাইপাকপগী তাঙ্ককশিং য়ৌনবা হোৎনরি। ভারতকীদমক্তা মসি গোল্দন ইরা অমনি হায়না ঐনা হায়জনীংই। মালেমগী ফীভমগা চাংদম্নবদা মসি ঐখোয়গী গোল্দন পেরিওদনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঐখোয়না মসিগী খুদোংচাবা অসি মাংহন্দবা য়াহল্লোইদবনি। ঐখোয়না হৌজিক্কী তাঙ্কক অসি শীজিন্নরবদি অমসুং ঐখোয়গী মঙলান অমসুং ৱারেপশিংগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লবদি, ঐখোয়না 'স্বর্ণিম ভারত' (গোল্দন ইন্দিয়া) গীদমক লৈবাক্কী অপাম্বশিং অদু মপুং ফাহনগনি অমসুং 2047 ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমগী ঐখোয়গী পান্দম অদু ফংলগনি। ঐখোয়না চহি চা কয়াগী চৈথেংশিংদগী লাপথোক্লে।
ঙসিদি, তুরিজম সেক্তর, এম.এস.এম.ই., এজুকেসন, হেল্থকেয়র, ত্রান্সপোর্ত, এগ্রিকলচর, ফার্মিং সেক্তর ওইগেরা, হীরম খুদিংমক্তা অনৌবা অমসুং মোদর্ন সিস্তেম অমা লিংখৎলি। মালেম পুম্বদগী খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শিজিন্নদুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী অখন্নবা ফিভমগা চুনবা মওংদা মাংলোমদা চংশিনবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি। সেক্তর খুদিংমক্তা তেক্নোলোজী পুন্সিন্নবদা মরুওইবা পীরদুনা মোদর্নাইজেসন অমসুং ইন্নোবেসন মথৌ তাই। সেক্তর খুদিংমক্তা ঐখোয়গী অনৌবা পোলিসীশিংগী মতেংদগী, লমশিং অসিনা অনৌবা সপোর্ত অমসুং পাঙ্গল ফংলি। ঐখোয়না খুদোংচাদবা খুদিংমক লৌথোক্কদবনি, অশোয়বা খুদিংমক মায়োক্নগদবনি, অমসুং মপুং ফানা থৌনা লৈদুনা মাংলোমদা চংশিনগদবনি, চাউখৎপা, ঐখোয়গী মঙলানশিং ফংবা, অমসুং মাইপাকপা। ঐখোয়না ভিজন অসিবু মনুং চন্না লৌগদবনি অমসুং মদুগী মাইকৈদা অকনবা খোঙথাং লৌগদবনি।
হৌজিক থোক্লিবা অচৌবা অহোংবা অসি অদোম্না উবা ফংলি। নুপীশিংগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী খুত্থাংদা তৃণমূলদা থোক্লিবা অহোংবশিং অদু ঐহাক্না ময়েক শেংহল্লি। হৌখিবা দিকেদ অমদা, নুপী কোতি 10না নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অসিদা শরুক য়াখ্রে। অনৌবা কোতি 10নি। ঐহাক্না চাউথোকচবা ফাওই মদুদি খুঙ্গংগী ইমুংশিংগী নুপী কোতি 10না হৌজিক্তি শেন্মিৎলোনগী মতাংদা মনিং তম্না অমসুং মশা মথন্তা মশাগী ওইজবা লৈরে। নুপীশিংনা শেল থুমগী মতাংদা মনিং তম্লকপা মতমদা, মখোয়না মখোয়গী ইমুং মনুংগী মরুওইবা ৱারেপ লৌবদা শরুক য়াবা হৌরকই। মখোয়না খুন্নাইগী অহোংবা পুরকপগী গেরেন্তর অমসুং কস্তোরি ওই। ঙসি মালেমগী থাক্তা শিংথানীংঙাই ওইবা থৌদাংশিং লৌরিবা ভারতকী সি.ই.ও. কয়াগীদমক ঐহাকসু চপ মান্ননা চাউথোকচরি। নাকল অমরোমদা ঐখোয়গী সি.ই.ও.শিংনা মালেমগী ললোন-ইতিক্কী লমদা মকোক থোংলিবা অদুগা নাকল অমরোমদা মমা অমসুং ইচিল-ইনাও করোর অমা নুপীগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদা য়াওদুনা 'লক্ষপতি দিদিস' ওইরক্লিবা অসি উবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মসি ঐহাক্কীসু চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। হৌজিক ঐখোয়না নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা পীরিবা ফন্দ অসি লাখ 10দগী লাখ 20দা হেনগৎহন্নবা ৱারেপ লৌরে। হৌজিক ফাওবদা, অপুনবা শেনফম কোতি লাখ নিপান অসি বেঙ্কশিংগী খুত্থাংদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অসিদা পীখ্রে। মসিনা মখোয়বু মখোয়গী তোঙান-তোঙানবা থবকশিং মখা তানা পায়খৎপা ঙমহল্লি।
ঐগী মরূপশিং,
ঐহাক্কী নহা ওইরিবা ৱাখল্লোনশিং, স্পেস সেক্তরনা ঐখোয়গী অনৌবা তুংলমচৎ অমা হাংলি হায়বা ৱাফম অসিদা পুক্নিং চিংশিনবিয়ু। মসি চাউখৎ-থৌরাংগী য়াম্না মরুওইবা এস্পেক্ত অমনি অমসুং ঐখোয়না মসিদা অহেনবা মিৎয়েং থমগনি। সেক্তর অসিদা ঐখোয়না অনৌবা রিফোর্ম কয়া অমা হৌদোক্লে। সেক্তর অসিগী চাউখৎলকপদা অথিংবা কয়া অমা ঐখোয়না লৌথোক্লে। ভারতনা স্পেস সেক্তরদা স্তার্ত-অপশিং হেনগৎলকপা উরি। মসিগী সেক্তর অসি হৌজিক য়াম্না থৌনা ফবা ওইরক্লি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু শক্তি লৈবা লৈবাক অমা ওইহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। সেক্তর অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা ঐখোয়না ঐখোয়গী মিৎয়েংদা ফ্যুচরস্তিক ওইরি। ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা প্রাইবেৎ সেতলাইৎশিং অমসুং রোকেতশিং থাগৎলিবা অসিদা ঐখোয়না চাউথোকচবা ফাওই। ঐহাক্না মসিদা থাজবা পীজরি মদুদি করিগুম্বা পোলিসীশিং অসি অচুম্বা ওইরবদি, অপাম্বা অদু অচুম্বা ওইরবদি, লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী মায়কৈদা মপুং ফানা চংশিনবা ওইরবদি ঐখোয়না অচৌবা মহৈ অমা ফংলগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা অচৌবা ওইথোকপা য়াবশিং অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। ঐখোয়না ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন চাউখৎপা অমসুং চাউখৎপা হেনগৎহনখিবা অতোপ্পা খুমাং চাউশিনবা অনিদা মিৎয়েং চংবা মথৌ তাই। অহানবদা, ঐখোয়না য়াম্না চাউনা চাউখৎলক্লিবা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপনি। অনিশুবদা, পুন্সি মহিং লায়থোকহনবা। মীচম প্রজাগী মফমদসু শেল চঙনা লায়রবা পুন্সি মহিং অমসুং তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং ফংহনগদবনি।
হৌখিবা চহী তরা অসিদা ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচরগী চাউখৎ-থৌরাং য়াম্না চাউনা উবা ফংলে। অরিবা মতমগী রেলৱেজ, এয়রপোর্ত, পোর্তশিং, মপাঙ্গল কনবা লম্বীশিং, ব্রোদবেন্দ কনেক্তিবিতী ফংহন্দুনা খুদোংচাবশিং অসি অরোইবা মাইল ফাওবা য়ৌহনখ্রে। খুঙ্গং খুদিংমক্তা স্কুল অমা ফংহন্নবা অমসুং উমংগী মফমশিং ফাওবা ফংহন্নবা হোৎনখ্রে। অওনবা লাকপা মফমশিংদা অওনবা লাকপা হোস্পিতালশিং অমসুং আরোগ্য মন্দিরশিং শাখ্রে। আয়ুশ্মান ভারত স্কিমশিংগী খুত্থাংদা লায়রবশিংদা মমল হোংবা হেল্থকেয়র ফংহনখ্রে। মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোস্পিতাল কয়া অমা শাগৎলি। অমৃত সরোবরগী ঈশিং তুরেল লিশিং 60বু অমুক হন্না পুথোকখ্রে। ওপ্তিকেল ফাইবর নেতৱার্ক অসি হান্ননা পঞ্চায়ৎ লাখ অনিদা ইনস্তোল তৌখ্রে। অচৌবা চেং-চেংশিংগী নেৎৱার্ক অসিনা মরম ওইদুনা লৌমী কয়া অমা হৌজিক কান্নবা ফংলি। পুক্কা হোম করোর মরিনা লাইরবশিংদা অনৌবা পুন্সি অমা পীরে। নেস্নেল এজেন্দা অসিবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনবা অসিদা অনৌবা য়ুম কোতি অহুমগী অয়াবা পীখ্রে।
ঐখোয়গী অৱাং-নোংপোক ভারত অসি হৌজিক মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী হব অমা ওইরে অমসুং মসিগী অহোংবা অসিনা অরোইবা মাইল ফাওবদা এক্সেসিবল ওইবা হেল্থকেয়র ফংহন্দুনা পুন্সিদা মহিংদা মতেং পাংলি। ঐখোয়না খ্বাইদগী অরাপ্পা খুঙ্গংশিং অমসুং ঙমখৈশিংবু শম্নহন্নবা লম্বীশিং শেম্লে। মসিনা লমদমশিং অসি মরুওইবা মওংদা পুরক্লগনি। হায়রিবা মপাঙ্গল কনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর নেতৱর্কশিং অসিগী খুত্থাংদা ঐখোয়না দলিতশিং, শিন্মীশিং, লায়রবাশিং, ত্রাইবেলশিং, লমদমসিগী মীওইশিং অমসুং উমংশিং, চীংগী লমশিং অমসুং অরাপ্পা ঙমখৈগী মফমশিংদা লৈবা মীওইশিংগী মথৌ তাবশিং অদু ফংহনবদা ঙম্লে। ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দরীদা থবক তৌরিবা ঐখোয়গী নাগরিকশিংগীদমক হোলিস্তিক স্কিমশিং ফংহন্নবা রিফোর্মশিং দিজাইন তৌবদা মসি মরু ওইবা এজেন্দা অমা ওইরি।
ঐখোয়গী ঙা য়োকপা ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংগী মথৌ তাবশিং ফংহনবা, ঐখোয়গী শা-ষন য়োকপা মীওইশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা, মপুং ফানা চাউখৎনবা হোৎনবা অসি ঐখোয়গী পোলিসীশিংগী শরুক অমা ওইরি।
ঐখোয়গী পান্দমশিং, ঐখোয়গী রিফোর্মশিং, ঐখোয়গী প্রোগ্রামশিং, অমসুং ঐখোয়গী থবক তৌবগী মওংশিং। অমসুং ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মীওইশিংনা মসিগী হোৎনবা অসিদগী খ্বাইদগী চাউনা কান্নবা ফংলি। মখোয়না অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংলি, মখোয়না অনৌবা লমশিংদা চংশিনবগী অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং লৈরি, অমসুং মসিনা খ্বাইদগী হেন্না থবক পীরি, মখোয়না মতম অসিদা থবক ফংনবগী খ্বাইদগী হেন্না খুদোংচাবা ফংলি।
ঐখোয়গী মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিংনা মহৌশানা অফবা পুন্সি অমা ফংগনি হায়না আশা তৌই। মখোয়না লৈবাক অসিদা য়াম্না কান্নবা পীরি। মরম অদুনা মখোয়গী পুন্সি মহিংগী মগুনগী আশাশিং অদু মপুং ফাহন্নবগী থৌদাং অসি লৈবাক অসিগীনি। ঐখোয়না মখোয়বু ব্যুরোক্রেতিক ওইবা অৱা-অনাদগী কোকহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। অমসুং 2047 ফাওবদা, বিক্সিত ভারতকী মঙলান অসি মঙফাওনরকপা মতমদা, মসিগী মঙলান অসিগী মচাক অমা ওইগনি মদুদি গবর্নমেন্তনা মীচম প্রজাগী পুন্সিদা চঙশিল্লকপা অসি হন্থরগনি। ঐখোয়না গবর্নান্স অসি মথৌ তাবা মফমদা লৈতবা অমসুং গবর্নমেন্তনা মরম ওইদুনা থেংথরকপদগী অকায়বা লৈতবা মখলগী সিস্তেম অমগীদমক হোৎনরি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়না খ্বাইদগী পীকপা মথৌ তাবশিংদসু পুক্নিং চিংশিল্লি। ঐখোয়না খ্বাইদগী পীকপা মথৌ তাবশিংদসু মিৎয়েং চংলি অমসুং মদুগী মতুং ইন্না থবক তৌরি। ঐখোয়গী লায়রবা ইমুংশিংগী স্তোব লেপ্তনা মৈ থকপা ঙম্নবা নৎত্রগা লায়রবা মমা অমনা মহাক্কী ৱাখলদা চিংনবা লৈদুনা চংদ্রবসু ঐখোয়না লেম্না হেল্থকেয়র প্লেন অমা পায়খৎলি। (ফ্রী) ইলেক্ত্রিসিতী, ঈশিং অমসুং গ্যাস (কনেক্সনশিং) অসি হৌজিক সেচুরেসন মোদতা লৈরে, অমসুং ঐখোয়না সেচুরেসনগী মতাংদা ৱারী শারবদি, মসিনা 100% তাকই। সেচুরেসন থোকপা মতমদা, মসি কাস্তীজম অমসুং লেফতিস্ত আইদিওলোজীগী মচু লৈতে। সেচুরেসনগী মন্ত্র অসি লৌশিনবা মতমদা, "সবকা সাথ, সবকা বিকাস"কী অশেংবা মগুন অদু খঙবা ঙমগনি।
ঐখোয়না মীয়ামগী পুন্সিদা লৈঙাক্না চিংনবগী চাং হন্থহন্নবা খোংথাংশিং লৌখৎলি। লৈঙাক্না মীচম প্রজাশিংদা চৎন-কাঙলোনশিং ঙাক্না চৎনবগী চৈরাক পীখি। নাগরিকশিংনা আইনগী ওইবা কমপ্লেক্সিতীগী ৱেব অমদা পন্দুনা লৈহন্দনবা ঐখোয়না আইন 1,500 হেন্না মুত্থৎখ্রে। অপীকপা অশোয়বা খরগীদমক্তা মীওইশিংবু জেলদা থাদবা ঙম্বা আইনশিং লৈরম্মি। ঐখোয়না অপীকপা ওফেন্সকীদমক জেলদা থম্বগী চৎনবী মুত্থৎখ্রে অমসুং মীওইশিং জেলদা থম্বগী আইনগী প্রোভিজনশিং লৌথোকখ্রে। ঙসি, ঐখোয়না ৱারী শানরিঙৈদা
ঐখোয়গী নীংতম্বা অসিদা চাউথোকচবা পোক্নবগীদমক, ঐখোয়না চহি চা কয়াদগী চৎনদুনা লাক্লবা ক্রিমিনেল লোশিংবু (ভারতীয়) ন্যয়া সনহিতা হায়না খঙনবা অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিংগা মহুৎ শিনখ্রে। মসিগী মপুং ওইবা ৱাখল্লোন অসি চৈরাক পীবা নত্তে অদুবু নাগরিকশিংগীদমক অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবগী ৱাখল্লোন অদুনি।
ঐখোয়না ইজ ওফ লিভিং শেমগৎনবা লৈবাক শীনবা থুংনা মিসন অমা পায়খৎলি। ঐহাক্না মসি লৈঙাক্কী থাক খুদিংমক্তা ফোংদোকচরি। দল নৎত্রগা রাজ্যগী খেৎনবা লৈতনা, মীখলদা মীরেপ ওইরবা মীহুৎ খুদিংমকপু ঐনা ইজ ওফ লিভিংগীদমক মিসন মোদতা খোঙথাং লৌখৎনবা তকশিনজরি। ঐহাক্না ঐখোয়গী নহাশিং, প্রোফেস্নেলশিং অমসুং মীপুম খুদিংমকপু মখোয়গী সোলুসনশিংগা লোয়ননা মখোয়না থেংনরিবা অচৌবা সমস্যাশিংগী মতাংদা সরকারদা ইদুনা লৈনবা হায়জরি। মখোয়না সরকারদা পাউতাক পীগদবনি। তঙাইফদবা নত্তবা অৱা-অনাশিং লৌথোকপদা অশোইবা লৈতে। ঙসিগী লৈঙাকশিং অসি সেন্সিতিব ওই হায়না ঐনা থাজৈ। লোকেল ওতোনোমী লৈঙাক ওইগেরা, স্তেৎ লৈঙাক ওইগেরা, নৎত্রগা সেন্ত্রেল লৈঙাক ওইগেরা, মখোয়না ইসু অসিবু মরুওইবা পীগনি।
2047 ফাওবদা বিক্সিত ভারত অমগী মংলান অদু ফংবা ঙম্নবগীদমক গবর্নান্সতা রিফোর্মশিং অসি তঙাইফদবা অমনি। মীচম প্রজাগী পুন্সিদা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা অমসুং খুদোংচাদবশিং মুত্থৎনবা ঐখোয়না রিফোর্মশিং অসি মাংলোমদা পুখৎকদবনি। নাগরিকশিংনা মখোয়গী পুন্সিদা ইকাই খুম্নবা ফংহনগদবনি, অমসুং কনাগুম্বা অমত্তনা, "মসি ঐগী হকনি, অমসুং ঐনা মসি ফংখিদে" হায়রোইদবনি। মীশিংনা মখোয়না ফংফম থোকপা অদুগীদমক য়েংদুনা লৈরোইদবনি। মরম অদুনা, গবর্নান্সতা দেলিভরী সিস্তেম অসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মথৌ তাই। ঐখোয়না লৈবাক অসিদা রিফোর্মগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা করি থোকপগে হায়বদু য়েংবিয়ু। ঙসিদি, লৈবাক শীনবা থুংনা চাউরাক্না ইন্সতিত্যুসন লাখ 3 মথৌ তৌরি। পঞ্চায়ৎ, নগর পঞ্চায়ৎ, নগর পালিকা, মহানগর পালিকা, য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং, রাজ্যশিং, জিলাশিং নৎত্রগা কেন্দ্র ওইরো, হায়রিবা অপীকপা য়ুনিৎ লাখ 3 অসি এক্তিব ওইরি। ঙসি ঐহাক্না হায়রিবা য়ুনিৎশিং অসিদা হায়জরি মদুদি করিগুম্বা নখোয় খুদিংনা চহিগী ওইনা রিফোর্ম অনি খক্তমক, নখোয়গী থাক্তা, মীচম প্রজাগী হকথেংননা কান্নবা ফংহনগদবা রিফোর্মশিং পায়খৎলবদি, ঐহাক্না য়াম্না ৱাংনা হায়জদে, ঐহাক্কী মরূপশিং। পঞ্চায়ত অমা ওইরো, রাজ্য সরকার অমা ওইরো, নত্ত্রগা দিপার্তমেন্ত অমা ওইরো, চহি অমদা রিফোর্ম অনি খক্তমক পায়খৎপীয়ু অমসুং মখোয়বু থবক ওইনা পাংথোকপীয়ু। মসিনা চহি খুদিংগী চাউরাক্না রিফোর্ম লাখ 25-30 থোকহল্লগনি। রিফোর্ম লাখ 25-30 তৌরকপা মতমদা, মীপুম খুদিংমক্কী থাজবা হেনগৎলগনি। অনৌবা থাজবা অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু অনৌবা থাক্তা পুখৎপদা মতেং পাংগনি। মরম অসিনা ঐখোয়না ঐখোয়গী লমদমসিদা অহোংবা পুরক্নবা খোংজেল য়াংনা চংশিনগদবনি, মতমগা চুনদ্রবা পথাপশিংদগী লাপথোক্কদবনি, অহোংবা পুরক্নবা খোংজেল য়াংনা চংশিনগদবনি, অমসুং থৌনা লৈনা থবক তৌগদবনি। মীচম প্রজাগী মথৌ তাবশিং অসি অয়াম্বা মতমদা পীকই, অদুবু মখোয়না পঞ্চায়তকী থাক ফাওবদা অৱাবা মায়োক্নরকপা য়াই। করিগুম্বা ঐখোয়না হায়রিবা ৱাফমশিং অসি থেংনবা ঙম্লবদি, ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয়না ঐখোয়গী মঙলানশিং অদু মংফাওনহনগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঙসিদি, ঐখোয়গী লৈবাক অসি এস্পিরেসনশিংনা মপুং ফাহল্লি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা অনৌবা অৱাংবা থাক্তা চঙশিনবা অমসুং চাউথোকচবা ফংনবা হোৎনরি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী পান্দমদি সেক্তর খুদিংমক্তা অওনবা পুরকপা অসিনি, মরুওইবা হীরম অহুমদা মীৎয়েং থম্লি। অহানবদা, ঐখোয়না সেক্তর খুদিংমক্তা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগদবনি। অনিশুবদা, ঐখোয়না ইভোলুসন তৌরিবা সিস্তেমশিংগীদমক মথৌ তাবা সপোর্তিং ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনগদবনি। অমসুং অহুমশুবদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী নাগরিকশিংগীদমক মরুওইবা খুদোংচাবশিংবু মরুওইনা লৌগদবনি অমসুং হেনগৎহনগদবনি। হায়রিবা হীরম অহুম অসিনা ভারত্তা অপাম্বা লৈবা খুন্নাই অমা শেমগৎলক্লি, মসিনা খুন্নাই অসিদা থাজবা লৈহল্লি। ঐখোয়না ঐখোয়গী নাগরিকশিংগী আশাশিং, ঐখোয়গী নহারোলশিংগী ইনর্জী অমসুং ঐখোয়গী জাতিগী মপাঙ্গলগা পুনশিন্দুনা চাউরবা পুক্নিং থৌগৎপগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়না থবক শুবা অমসুং মশানা থবক শুবগী লমদা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্বদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লে। ঙসিদি, ঐখোয়না মাইপাক্না পর্ কেপিতা ইনকম অসি শরুক অনি হেনগৎহনখ্রে। মালেমগী চাউখৎ-থৌরাংদা ভারতকী থৌদাং অসি য়াম্না চাউই, ঐখোয়গী এক্সপোর্তশিং লেপ্তনা হেনগৎলক্লি, ঐখোয়গী ফোরেন এক্সচেঞ্জ রিজর্বশিং অসি শরুক অনি হেনগৎলে, অমসুং মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা ভারততা মখোয়গী থাজবা হেনগৎলক্লি। ঐনা থাজৈ মদুদি ভারত অসি অচুম্বা লম্বীদা য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি, অমসুং ঐখোয়গী মঙলানশিংদা অচৌবা শক্তি লৈ। মসিগী পুম্নমক অসিগী মথক্তা, ঐখোয়গী সেন্সিতিবিতীগী লম্বী অসিনা ঐখোয়দা ইনর্জী পীরি অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোন অমা পোকহল্লি। ঐখোয়গী এপ্রোচ অসিদা নুংশিবা হায়বসি মরুওই। অমসুং ঐখোয়না ঐখোয়গী থবকশিংগী ময়োংদা ইক্বেলিতী অমসুং কোম্বেসন অনিমকগা লোইননা মাংলোমদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
কোরোনাগী মতমগী মতাংদা ঐহাক্না খল্লকপা মতমদা, মালেমগী ওইবা লাইচৎ অসিগী মরক্তা লৈবাক অমনা মখোয়গী শেন্মিৎলোন অসি খোংজেল য়াংনা ফগৎহনখিবা লৈরবদি, মদু ভারতনি। মসিনা ঐখোয়না অচুম্বা লম্বীদা চৎলি হায়বা ঐহাকপু থাজহল্লি। ত্রাইকলর অসি কাস্ত অমসুং ক্রোদকী ৱাংমদা য়ুমথোং খুদিংদা চাউথোকচবা ফাওদুনা উরবদি, লৈবাক অসিনা অচুম্বা মাইকৈদা চংশিল্লি হায়বা তাকই। ঙসিদি, জাতি পুম্নমক ত্রিকোলরগী মখাদা অমত্তা ওইরে। য়ুম খুদিংমক্না মসিগা লোয়ননা লৈতেংই। কাস্ত, ধর্ম, অৱাংবা থাক নত্ত্রগা অনেম্বা থাক্কী খেন্নবা লৈতে। ঐখোয় পুম্নমক ভারত মচাশিংনি। মসিগী অপুনবা অসিনা ঐখোয়গী মাইকৈগী মপাঙ্গল অদুগী খুদম্নি। ঐখোয়না মীওই করোর 25বু লায়রবা ফিবমদগী কোকহনবা ঙম্লবদি, মসিনা ঐখোয়গী থাজবা অসি অমুক্কা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, অমসুং ঐখোয়গী মঙলানশিং অসি অথুবা মতমদা মপুং ফাহনগনি। এস্পিরেতিব দিস্ত্রিক্ত 100 হেনবনা মশা মশাগী রাজ্যগী খ্বাইদগী ফবা দিস্ত্রিক্তশিংগা চাংদম্নবা মতমদা, ঐখোয়গী দিরেক্সন অমসুং গ্রোথকী ইম্পেৎ অনিমক শিংথানীংঙাই ওই হায়না ঐখোয়না ফাওই। ঐখোয়গী ত্রাইবেল পোপুলেসন অসি পীক্লি অদুবু লৈবাক অসিগী অরাপ্পা মফমশিংদা অচৌবা অপীকপা কাঙলুপশিংদা শন্দোক্লি অমসুং সরকারনা মখোয়গী য়াইফনবা অমসুং চাউখৎনবা খন্নরি। পি.এম. জন মন্ স্কিমশিংগী কান্নবশিং অসি মখোয় খুদিংমক্তা, খুঙ্গংশিং, চীংশিং অমসুং উমংশিংদা লৈবা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা ফংহনবসি সরকারগীদমক অৱাবা অমনি অদুবু ঐখোয়না অমত্তা থাদোক্তে । করিগুম্বা নহাক্না নুংশিনবা উৎলবদি, থবক তৌবদা অপেনবা পোকই। ঐখোয়না নুপীশিংবু ইকাই খুম্নবা অমসুং ইকাই খুম্নবা উৎপতা নত্তনা মখোয়গী য়াইফনবগীদমক ইম্পেথীগা লোয়ননা ৱারেপ লৌগদবনি। অসিগুম্না তৌনবগীদমক, ঐখোয়না থবক শুবা নুপীশিংগীদমক মেতর্নিতি লিভ অসি চয়োল 12দগী চয়োল 26 ফাওবা শাংদোক্লে। মমা অদু য়েংশিনবা তারবদি খক্তদা অফবা নাগরিক অমা ওইগদবা মহাক্কী মখুৎতা লৈবা অঙাং অদুগীদমক ঐখোয়না থৌদাং লৌই। মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী নুপীশিংগীদমক নুংশিজবা ফিরেপ লৌবদা ঐখোয়দা পুক্নিং থৌগৎলি।
ঐগী দিব্যাং ইচিল-ইনাওশিংনা ইন্দিয়ন সাইন লেঙ্গুএজতা পাউ ফাওনবা হৌরকপা, নৎত্রগা 'সুগম্যা' ভারতকী খুত্থাংদা ইনক্লুসিব অমসুং এক্সেসিবল নেসনগী কেম্পেনদগী কান্নবা ফংলকপা মতমদা, মহাক্না লৈবাক অসিগী নাগরিক অমা ওইনা ইকায় খুম্নবা অমসুং ইকাই খুম্নবা ফংই। পেরালিম্পিক্সতা ঐখোয়গী শান্নরোইশিং অসি উরিবা মচুশিংদা উবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। মখোয়না ঐখোয়গী নুংশিবদগী পাঙ্গল লৌই। ঐখোয়না ত্রান্সজেন্দর খুন্নাইগী মায়োক্তা অচুম্বা ৱারেপশিং লৌরি। মসিগীদমক ঐখোয়না অহোংবা পুরক্লি অমসুং অনৌবা আইনশিং শেম্লে। অসুম্না, ঐখোয়না অহোংবা পুরক্নবা অচুম্বা মাইকৈদা চংশিল্লি। ঐখোয়না ত্রিভিধ মার্গ (থ্রি-ৱেজ রুত) হৌরে অমসুং মীপুম খুদিংমক্কী সেবা তৌবগী ৱাখল্লোন অসিগী হকথেংননা কান্নবা ফংলি।
চহি 60গী মতুংদা, ঐখোয়না লৈবাক অসিবু মথং-মথং ওইনা অহুমশুবা ওইনা সেবা তৌনবা খনখ্রে। লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140না ঐঙোন্দা পীরিবা য়াইফ-পাউজেল অসিগী পাউখুম ওইনা ঐহাক্কী পাউজেল অসি অমখক্তনি: ঐখোয়না মফম অসিদা অদোম খুদিংমক, ইমুং খুদিংমক্তা অমসুং লমদম খুদিংমক্তা মতেং পাংনবা লাক্লি। অদোমগী য়াইফ-পাউজেলগী শক্তি অসিগা লোইননা, ঐখোয়না চাউখৎপগী অনৌবা অৱাংবা থাক অমা ফংবা পাম্মি। চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অদু ফংনবগীদমক, ঙসি রেদ ফোর্ৎকী ফম্বাক্তগী ঐহাক্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি অমসুং লৈবাক অসিগী সেবা তৌনবা ঐহাকপু খনবীবগীদমক ঐহাক্না লৈবাক অসিগী মীওই কোতি কয়াগী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। অমসুং ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু থাজবা পীজরি মদুদি ঐখোয়না অনৌবা অৱাংবা থাক্তা, অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা চংশিনবা তাই। ঐখোয়না নাকল অমদগী য়েংলিবা অমসুং অপীকপা মাইপাকপশিংগী মগুনদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লিবা মীওইশিংগী মরক্তা নত্তে। ঐখোয়না অনৌবা লৌশিং অমসুং রেসিলিয়েন্সকীদমক হোৎনবা মীওইশিংগী কলচরদগীনি; হেন্না ৱাংবা মাইপাকপগীদমক লেপ্পা লৈতনা হোৎনবা মীওইশিংনি। ঐখোয়না চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা অৱাংবা থাক্তা চঙশিনবা পাম্মি অমসুং ঐখোয়না ঐখোয়গী নাগরিকশিংগী মরক্তা মসিগী ৱাখল্লোন অসি পোকহনবা পাম্মি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঙসি, অনৌবা এজুকেসন পোলিসীগী খুত্থাংদা, ঐখোয়না হৌজিক লৈরিবা এজুকেসন সিস্তেম অসি 21শুবা চহিচাগী মথৌ তাবশিংগা চুনবা মওংদা শেমদোকপা পাম্মি। ঐখোয়না ভারতকী তুংলমচৎকীদমক শেম-শারিবা হৈশিংবা রিসোর্সশিং অসি য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লিবা অসিগা মরী লৈননা শেম-শাবা তাই। অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা ভারত্তা অনৌবা তেলেন্তশিং থম্নবা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক্কী নহাশিংবু মপান্দা মহৈ তম্বা চৎনবা হোৎনহনবা পামদে। মিদ্দল ক্লাসকী ইমুং অমনা মখোয়গী অঙাংশিংবু মপাল লমদা মহৈ তম্নবা থম্নবা লুপা লাখ কয়া অমসুং করোর কয়া চাদিং তৌরি। ঐখোয়না এজুকেসন সিস্তেম অমা চাউখৎহনবা পাম্মি মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা মপাল লমদা চৎপগী তঙাইফদবা লৈরোই। ঐখোয়গী মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিংনা লুপা লাখ কয়া অমসুং করোর কয়া চাদিং তৌবগী তঙাইফদবা লৈতে। মসি খক্তা নত্তনা, ঐখোয়না অসিগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংসু শেমগৎপা পাম্মি মদুদি মপানগী মীওইশিংবু ভারত্তা লাক্নবা পুক্নিং চিংশিনগনি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, ঐখোয়না নালন্দা য়ুনিভর্সিতী অমুক হন্না শেমগৎতুনা বিহারগী শিংথানীংঙাই ওইরবা পুৱারীবু অমুক হন্না হিংহনখ্রে। নালন্দা য়ুনিভর্সিতীনা অমুক্কা হন্না মথৌ তৌবা হৌখ্রে। অদুম ওইনমক, ঐখোয়না অমুক্কা হন্না, এজুকেসনগী লমদা চহি চা কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা নালন্দাগী স্পিরিৎ অদু অমুক্কা হন্না হিংহনগদবনি, নালন্দাগী স্পিরিৎ অদু হিংগদবনি, অমসুং চাউরবা থাজবগা লোইননা, এজুকেসনগী লমদা মালেমগী লৌশিংগী চৎনবীদা অনৌবা ৱাখল্লোন অমা পুরক্নবা হোৎনগদবনি। অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা মমাগী লোলগী মরুওইবা অদু পুক্নিং চিংশিনলি হায়না ঐনা থাজৈ। ঐহাক্না রাজ্য সরকারশিং অমসুং লৈবাক অসিগী ইন্সতিত্যুসন পুম্নমক্তা হায়জরি মদুদি লৈবাক অসিগী হৈশিংবা অসি লোলগী মরমদা অথিংবা লৈহল্লোইদবনি। লোলনা অথিংবা ওইহল্লোইদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী লায়রবা অঙাংশীংবুসু মখোয়গী মঙলানশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক মমাগী লোলগী পাঙ্গল অসিনা শক্তি পীরি। মরম অদুনা, ঐখোয়না মমাগী লোলদা নৈনবগী মরুওইবা, পুন্সিদা মমাগী লোলগী থৌদাং, অমসুং ইমুং মনুংদা মসিগী মফম অসি মরুওইনা পনগদবনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঙসি ঐখোয়না মালেমদা অহোংবা লাক্লিবা অসি উবদা, স্কিলগী মরুওইবা অসি য়াম্না হেনগৎলক্লি। মরম অদুনা, ঐখোয়না স্কিলশিংদা অনৌবা থৌনা পীনবা পাম্মি। ইন্দস্ত্রী 4.0বু ৱাখলদা থমদুনা, ঐখোয়না স্কিল দিবেলপমেন্তদা পান্দম থম্লি। লৌউ-শিংউগী সেক্তর য়াওনা পুন্সিগী সেক্তর খুদিংদা কেপাসিতী বিল্দিংগীদমক্তা ঐখোয়না স্কিল দিবেলপমেন্তসু পাম্মি। ঐখোয়গী সেনিতেসন সেক্তরদসু অনৌবা স্কিলশিং শেমগৎপদা ঐখোয়না মীৎয়েং থম্লি। মরম অদুনা, ঐখোয়না স্কিল ইন্দিয়া প্রোগ্রাম অসি য়াম্না পাক-চাওনা হৌদোক্লে। মসিগীদমক ঐখোয়না চহি অসিগী বজেৎতা অচৌবা ফন্দ অমা থম্লে। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা এক্সপরিয়েন্স লৌবা, মখোয়গী কেপাসিতী বিল্দিং শেমগৎপা অমসুং কৈথেলদা মখোয়গী স্কিলশিং উৎনবা ঐখোয়না বজেত্তা ইন্তর্নশিপকী মতাংদসু মিৎয়েং থম্লি। ঐহাক্না অসিগুম্বা মওংদা হৈ-শিংলবা নহাশিং শেমগৎপা পাম্মি। অমসুং মরূপশিং, ঙসি মালেমগী ওইরিবা ফীভম অসি য়েংলদুনা ঐহাক্না ময়েক শেংনা উরি মদুদি ভারতকী হৈথোই-শিংথোইরবা মীৎয়েং, ঐখোয়গী হৈথোই-শিংথোইরবা নহাশিংনা মালেমগী থবক ফংবগী কৈথেলদা মখোয়গী ময়েক লারক্লগনি, অমসুং ঐখোয়না মসিগী মঙলান অদুগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
মালেম অসি য়াম্না থুনা হোংলক্লি অমসুং পুন্সিগী হীরম খুদিংমক্তা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মরুওইবা হেনগৎলক্লি। ঐখোয়না সাইন্সতা মরুওইবা মীৎয়েং থমগদবনি। চন্দ্রয়ান মিসন মাই পাক্লবা মতুংদা ঐখোয়গী স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিংদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা অনৌবা পুক্নিং চিংশিনবগী ফীভম অমা লৈরকপা ঐনা উবা ফংলে। অনৌবা থৌনা অসি ঐখোয়গী এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংনা ফগৎহনগদবনি। ভারত সরকারনা রিসর্চকীদমক্তা মতেং পীনবা হেনগৎহনখ্রে। ঐখোয়না অহেনবা চেয়রশিং শেম্লে। ঐখোয়না নেস্নেল রিসর্স ফাউন্দেসন অমা শেম্লে। মসিনা রিসর্স লেপ্পা লৈতনা মপাঙ্গল কনখৎহনগদবা পর্মানেন্ত সিস্তেম অমা শেমগৎনবা লিগেল ফ্রেমৱার্ক অমা পীরি। রিসর্চ ফাউন্দেসন অসিনা থবক অসি পাংথোক্কনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী ৱাখল্লোনশিং অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক ঐখোয়না রিসর্স অমসুং ইন্নোবেসনগীদমক বজেৎ অসিদা লুপা করোর লাখ অমা থাদোক্নবা ৱারেপ লৌখিবা অসি চাউথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি।
মরুপশিং,
ঙসি ফাওবদা ঐখোয়গী অঙাংশিংনা মেদিকেল এজুকেসনগীদমক মপাল লমদা চৎলি। মখোয় অয়াম্বদি মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংদগীনি, অমসুং মখোয়না শেল য়াম্না চাদিং তৌই। হৌখিবা চহি 10 অসিদা, ঐখোয়না মেদিকেল সিৎশিং লাখ অমা হেনগৎহনখ্রে। চহি খুদিংগী চাউরাক্না নহা 25,000না মেদিকেল এজুকেসনগীদমক্তা মপাল লমদা চৎলি। করিগুম্বা মতমদা, মখোয়না মেদিকেল এজুকেসন তম্নবগীদমক চৎকদবা লৈবাকশিংগী মরমদা তাবদা ঐহাক য়াম্না চমম্নৈ। মরম অদুনা, লাক্কদৌরিবা চহি মঙা অসিদা মেদিকেলগী লমদা অনৌবা সিৎ 75,000 শেমগৎনবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
2047কী বিক্সিত ভারত অসিসু হকচাং ফনা লৈবা ভারত অমা ওইগদবনি। মসি ফংহন্নবা, ঐখোয়না ঙসিদগী হৌদুনা অঙাংশিংগী ন্যুত্রিসনদা মীৎয়েং থমগদবনি মরমদি মখোয় অসি চাউখৎলবা ভারত অমগী অহানবা জেনরেসননি। মরম অসিনা ঐখোয়না ন্যুত্রিসন কেম্পেন অমা হৌদোক্লে অমসুং মখোয়গী য়াইফ-থৌরাংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়না নেস্নেল ন্যুত্রিসন মিসন (পোশন অভিয়ান) হৌদোক্লে।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী পথাপ অসি শেমদোকপা অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং মতম অসিগী মথৌ তাই। চহি চা কয়াদগী ঐখোয়বু থিংদুনা লাক্লবা চহি কয়াগী ওইবা চৎনবীশিং অসিদগী ঐখোয়না লাপথোক্কদবনি, অমসুং মসিগী হোৎনবা অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী লৌমীশিংবু থৌনা লৈনা মতেং পাংলি। অসিগুম্বা অহোংবা পুরক্নবা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। ঙসিদি, ঐখোয়না লৌমীশিংদা লোন ফংহন্নবা অমসুং খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীগা লোইননা মতেং পাংলি। ঐখোয়না লৌমীশিংবু মখোয়গী পোত্থোকশিংদা ভেল্যু এদিসন ফংহন্নবা মতেং পাংলি। ঐখোয়না লৌমীশিংগী পোত্থোকশিং কৈথেলদা য়োনবগীদমক পাক-চাউবা থৌরাংশিংসু পায়খৎলি। মসিনা লৌমীশিংবু অরোইবা তেংবাং ফংহল্লগনি। ঐখোয়না মসিগী মাইকৈ অসিদা মাংলোমদা চংশিনবা লেপ্লি।
ঙসিদি, মালেম পুম্বনা মমা পৃথীবিগী মরমদা পুক্নিং চিংশিন্দুনা লৈরি। ঐখোয়না উরি মদুদি নোংম-নোংমগী ফর্টিলাইজর শীজিন্নবনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী লৈহাওগী হকচাং ফনা লৈতবা হেনগৎলক্লি। ঐখোয়গী মমা পৃথীবিগী পোত্থোক পুথোকপা ঙম্বগী চাংসু হন্থরক্লি অমসুং হন্থরক্লি। অরুবা মতম অসিদা, ঐহাক্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী লৌমী লাখ কয়াবু থাগৎপা ফোংদোকচরি। মখোয়না ওর্গানিক ফার্মিংগী লম্বীদা চংশিল্লি। চহি অসিগী বজেৎ অসিদা, ঐখোয়না ওর্গানিক ফার্মিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং সপোর্ত তৌনবা অচৌবা স্কিমশিং অমসুং মরু ওইবা প্রোভিজনশিংসু পুথোকখ্রে।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঙসিগী মালেমগী ফীভম অসি য়েংবদা, মালেম পুম্বনা ওর্গানিক ফুদ অসি খ্বাইদগী পাম্নবা পাম্বৈ অমা ওইরক্লিবা হোলিস্তিক হেল্থকেয়রগী মায়কৈদা চংশিল্লি। ওর্গানিক ফুদকী মালেমগী ওইবা ফুদ বস্কেত অমা শেম্বা ঙম্বা লৈবাক অমা লৈরবদি মদু ঐহাক্কী লৈবাক অমসুং মসিগী লৌমীশিং অসিনি। মসিনা মরম ওইদুনা লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিং অসিদা ঐখোয়না ভিজন অসিগা লোইননা মাংলোমদা চংশিনবা পাম্মি।
লৌমীশিংগী পুন্সিদা লাইনা-লাইচৎ অসি লাকহন্নবা, খুঙ্গংশিংদা অৱাংবা থাক্কী ইন্তর্নেৎ কনেক্তিবিতী লৈহন্নবা, লৌমীশিংদা হকশেলগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা অমসুং মখোয়গী অঙাংশিংদা স্মার্ত স্কুলশিং অমসুং থবক ফংহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। অপীকপা লমখৈদা ইমুং অমা মপুং ফানা হিংহন্নবগী শিংনবশিং অসি য়েংলগা, ঐখোয়না নহাশিংবু অনৌবা থবক ফংহন্নবা অমসুং অহেনবা ইনকমগী সোর্সশিং শেমগৎনবগীদমক মথৌ তাবা স্কিলশিং পীনবা হোৎনবা য়াবা পুম্নমক তৌরি।
হৌখিবা চহিশিংদা, ঐখোয়না নুপীশিংনা লুচিংবা চাউখৎ-থৌরাংগী মোদেল অমদা মীৎয়েং থম্লি। ইনোবেসন, এমপ্লোইমেন্ত নত্ত্রগা এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপ ওইগেরা, সেক্তর খুদিংমক্তা নুপীশিংনা চাউনা খুমাং চাউশিল্লি। মসি শরুক য়াবা হেনগৎহনবতা নত্তনা নুপীশিংনা লুচিংবগী থৌদাংসু লৌরি। ঙসি, লম কয়াদা - ঐখোয়গী দিফেন্স সেক্তর ওইগেরা, এয়র ফোর্স ওইগেরা, আর্মী ওইগেরা, নেভী ওইগেরা, নৎত্রগা ঐখোয়গী স্পেস সেক্তর ওইগেরা - ঐখোয়না ঐখোয়গী নুপীশিংগী পাঙ্গল অমসুং তৌবা ঙম্বশিং অদু উবা ফংলি।
অতোপ্পা নাকল অমরোমদা, ঐঙোন্দা অৱাবা কয়া পীরিবা মরুওইবা ৱাফম খরসু লৈ, মরম অদুনা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না মখোয়শিং অসি রেদ ফোর্ৎকী ফম্বাক্তগী ফোংদোকচরি। খুন্নাই অমা ওইনা ঐখোয়না ঐখোয়গী ইমা, ইচিল-ইনাও অমসুং মচানুপীশিংদা চত্থরিবা অৱা-অনাশিং অদুগী মতাংদা কুপ্না খন্নগদবনি। লৈবাক অসিদা অমসুং নাগরিকশিংগী মরক্তা অৱাবা অসি উবা ফংলি। ঐহাক্না মসিগী অৱাবা অসি ফাওবা ঙম্মী। রাজ্যশিং, খুন্নাই অমসুং লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা ফত্তবশিং অসি থোইদোক্না লৌশিনবা তাই। নুপীশিংগী মায়োক্তা থোকপা ক্রাইমশিং অসি অথুবা মতমদা থিগৎকদবনি। অসিগুম্বা ফত্তবা থবকশিং অসি পাংথোক্লিবা মীওইশিং অসি সরকার, জুদিসিয়রী অমসুং সিভিল সোসাইতীদা থাজবা অমুক হন্না থম্নবগীদমক প্রাইমা ফেসিয়র ওইনা বুক তৌগদবনি। ঐহাক্না মসিসু পনজগে মদুদি রেপ ভিক্তিমশিং - ঐখোয়গী মমা অমসুং মচানুপীশিং অসি মীদিয়া পুম্নমক্তা শন্দোক্না তাক্লি অমসুং খুন্নাইদা খন্ন-নৈনরি, অদুম ওইনমক রেপিস্তরনা পাউ ফাওনদে। হৌজিক্কী মতমগী মথৌ তাবা অসিদি, ক্রাইমিনেলশিং অদুগী মরমদা পাক-শন্না খন্ন-নৈনগদবনি। মরম অদুনা অসিগুম্বা অশোয়বা থবকশিং পাংথোক্লিবা মীওইশিং অসি ফাওবা, মখোয়বু থাঙ্গৎপদা য়াওনা, মসিগী ফলশিং অদুদা থাজবা থমগদবনি। মসিগী থাজবা অসি শেমগৎপা অসি য়াম্না মরু ওই হায়না ঐনা খল্লি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
লৈবাক অমা ওইনা ঐখোয়গী হোৎনরিবশিং অমসুং মাইপাকপশিংবু য়াম্নমক হন্থনা য়েংবগী চৎনবী অমা ঐখোয়না লৈ। ঐখোয়না মরম অমা নৎত্রগা অমগী ঐখোয়গী নেস্নেলগীদমক চাউথোকচবা লেপখ্রে। ভারতকী অখন্নবা ৱাখল্লোন অমা ওইনা "অয়ুক থংবা" হায়বা অসি তাবা মতমদা য়াম্না কায়নখি। মালেমগী থাক্তা ভারত মচাশিংগী ৱাখল্লোন ফগৎহন্নবা ঐখোয়না কন্না হোৎনরি। মমাংদা শান্নপোৎশিং ফাওবা ভারত্তা পুশিল্লম্মি। ঐখোয়না অসিগুম্বা নুমিৎশিং অসিসু উবা ফংলি। অদুবু ঙসিদি ঐখোয়গী শান্নপোৎকী ইন্দস্ত্রী অসি মালেমগী কৈথেলদা মমিং অমা ওইরকপদা ঐখোয়না চাউথোকচরি। ঐখোয়না শান্নপোৎশিং এক্সপোর্ত তৌবা হৌরে। মতম অমদা মোবাইল ফোনশিং ইমপোর্ত তৌরম্মি, অদুবু ঙসিদি ভারত্তা মোবাইল ফোন পুথোকপগী অচৌবা মফম অমা লৈরে অমসুং ঐখোয়না মালেম পুম্বদা মখোয়শিং অসি এক্সপোর্ত তৌবা হৌরে। অসিগুম্বা অসি ভারতকী থৌনা অদুনি।
মরুপশিং,
মালেমগী তুংলমচৎ অসি সেমিকন্দক্তরশিং, মোদর্ন তেক্নোলোজী অমসুং এ.আই.গা মরী লৈনৈ। ঐখোয়না সেমিকন্দক্তর মিসন হৌদোক্লে অমসুং মালেমগীদমক্তা কম্পিতিতিব ওইবা মমলদা ফংহনগদবা মেদ ইন ইন্দিয়া প্রদক্তশিং লৈহন্নবা পান্দম থম্লি। ঐখোয়গী তেলেন্ত পুল য়াম্না লৈরি অমসুং ঐখোয়গী নহারোলশিংনা সেক্তর অসিদা চাউনা ৱাখল খনবা তাই। ভারতনা রিসর্সতা চংশিল্লি অমসুং হৌজিক ঐখোয়না মেন্যুফেকচরিংদসু চংশিনগদবনি। সেক্তর অসিদা মালেমদা অরোইবা ৱারোইশিন পুরক্নবা ঐখোয়না তৌবা ঙম্বা অমসুং হৈশিংবা লৈ।
মরুপশিং,
ঐখোয়না 2G ফংনবগীদমক হোৎনখিবা মতমশিং অদুসু উখ্রে। ঙসিদি ঐখোয়না লৈবাক অসিগী অৱাংবা অমসুং অশাংবা মফমশিংদা 5জিগী রোল আউৎ অসি উবা ফংলে। মরূপশিং, ঐখোয়না অথুবা মতমদা মফম অমত্তদা লেপ্লরোই। ঐখোয়না 5G খক্তদা লেপকদবনি হায়না য়ানরোই। ঐখোয়না 6Gগীদমক মিসন মোদতা থবক চত্থরি অমসুং ঐখোয়না ঐখোয়গী প্রোগ্রেসকা লোয়ননা মালেমদা খোইদাজগনি। মসি ঐহাক্না মপুং ফানা থাজবা থম্মী।
ঐহাক্কী নুংশিরবা মরূপশিং,
ঙাকশেলগী সেক্তরগী মতাংদা ঐখোয়না ঙাকশেলগী বজেৎ হেনগৎলকপদা ৱাহং হংবগী চৎনবী লৈ। ফন্দশিং অদু কদাইদা শিজিন্নবগে হায়বদু কনা অমত্তনা খঙনবা হোৎনখিদে। দিফেন্স বজেৎ অসি অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপদা শিজিন্নখি। মসিগী সেক্তর অসিদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগীদমক ঐখোয়গী দিফেন্স ফোর্সশিংদা ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি। মখোয়না মখা তানা পুশিল্লরোই হায়না ৱারেপ লৌখিবা পোৎলমশিংগী লিস্ত অমা শেয়র তৌখ্রে। ঐখোয়না ঐখোয়গী লান্মীদগী অশেংবা পেত্রিওতিজম তম্বা তাই। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ঐখোয়না দিফেন্স সেক্তরদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্লে। দিফেন্স মেন্যুফেকচরিংগী লমদসু ভারতনা মশাগী মফম অমা মশক তাক্লি। ঐহাক্না হায়বদা নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ঐখোয়গী দিফেন্স সেক্তর অসি অপীকপা পোৎলমশিং ইম্পোর্ত তৌবদা য়ুম্ফম ওইরম্মি, তপ্না-তপ্না ইকাই খুম্নরক্লি অমসুং তোঙান তোঙানবা দিফেন্স ইক্বিপমেন্তশিংগী এক্সপোর্তর অমসুং মেনুফেকচরর অমা ওইনা মশাবু মশক তাক্লি।
ঐখোয়না মেন্যুফেকচরিং সেক্তরবু শৌগৎপা পাম্মি মরমদি মসিনা থবক ফংদবগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা য়াম্না মরু ওই। ঙসিদি, প্রদক্সন-লিঙ্কেদ ইন্সেন্তিব (পি.এল.আই.) স্কিম অসি য়াম্না মায় পাক্লি। ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত (এফ.দি.আই.) গী রিফোর্মশিংনা ঐখোয়দা শিংথানীংঙাই ওইবা শক্তি পীরি। এম.এস.এম.ই.শিং (মাইক্রো, স্মোল, অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস) অসি য়াম্না চাউনা চাউখৎলক্লি। অনৌবা সিস্তেম অমা শেমগৎলে, অমসুং মসিগী মহৈ ওইনা ঐখোয়গী মেন্যুফেকচরিং সেক্তর অসি মালেমগী মেন্যুফেকচরিং হব অমা ওইনবগী লম্বীদা চংশিল্লি। অসিগুম্বা অচৌবা নহা ওইরিবা মীশিং অমসুং মদুবু শীজিন্নবা ঙম্বা লৈবাক অমা লৈবনা, ঐখোয়না মালেমগী মেন্যুফেকচরিংদা, মরুওইনা ইন্দস্ত্রী 4.0দা অচৌবা পাঙ্গলগা লোয়ননা খুমাং চাউশিলহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না মথৌ তাবা স্কিল দিবেলপমেন্ততা মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়না স্কিল দিবেলপমেন্তকী অনৌবা মোদেলশিং পুথোক্লে। ঐখোয়না মীয়াম্বু শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা তঙাইফদবা মতুং ইন্না ঐখোয়না অথুবা মতমদা স্কিলশিং শেমগৎপা ঙমগনি। লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী ঐনা হায়জরি মদুদি ভারত অসি ইন্দস্ত্রীএল মেনুফেকচরিং হব অমা ওইরকপা অমসুং মালেমনা মসিগীদমক ইকায় খুম্নবা উৎকদৌরিবা মতম অসি লাপ্ত্রে হায়না ঐনা থাজৈ।
ঙসিদি মালেমগী মকোক থোংবা কম্পেনী কয়ানা ভারত্তা শেল থাদবা পাম্লি। ঐহাক্না মীখলগী মতুংদা মসি উবা ফংখি, অমসুং ঐহাক্কী অহুমশুবা তর্মদা ঐহাক্কা উননবা হায়জরিবা মীওই অয়াম্বদি ইনভেস্তরশিংনি। মখোয় অসি ভারততা লাকপা অমসুং মফম অসিদা শেল থাদবা পাম্বা মালেমগী ইনভেস্তরশিংনি। মসিদি
অচৌবা সনাগী খুদোংচাবা অমনি। ঐনা রাজ্য সরকারশিংদা ইনভেস্তরশিংবু পুক্নিং চিংশিন্নবা ময়েক শেংবা পোলিসীশিং শেম্নবা হায়জরি। অফবা গবর্নান্সকীদমক থাজবা পীবা অমসুং লো এন্দ ওর্দরগী ফিভমদা মখোয়গী থাজবা হেনগৎহনবা। রাজ্য খুদিংমক্না ইনভেস্তরশিংবু পুক্নিং চিংশিন্নবা হকচাং ফনা চাংদম্নবা মথৌ তাই। মসিগী কম্পিতিসন অসিনা মখোয়গী রাজ্যশিংদা ইনভেস্তমেন্ত পুরক্লগনি, লোকেল নহারোলশিংদা খুদোংচাবা পীগনি অমসুং থবক ফংহল্লগনি।
পোলিসীশিং অসি হোংদোকপা মথৌ তারবদি, রাজ্যশিংনা মখোয়বু মালেমগী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না শেমদোকপা তাই। করিগুম্বা লম তানবগী মথৌ তারবদি, স্তেতশিংনা লেন্দ বেঙ্ক অমা শেমগদবনি। রাজ্যশিংনা অফবা গবর্নান্সকী মায়কৈদা অকনবা মীৎয়েং চংদুনা থবক পায়খৎলকপা অমসুং মসিগী মতাংদা হোৎনবা হেনগৎলকপা মতমদা, ইনভেস্তরশিং অসি মতম শাংনা লৈহন্নবগী ওইথোকপা হেনগৎলকই। মসি সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তনা খক্তনা তৌবা ঙম্লোই; প্রোজেক্তশিং অসি রাজ্যশিংদা পায়খৎকনি মরম্না রাজ্য সরকারশিংনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। প্রোজেক্তশিং অসি মাই পাক্নবগীদমক রাজ্য সরকারশিংগা নোংমদা ৱারী শানবগী মথৌ তাই। মরম অদুনা, মালেমনা ভারতকীদমক হেন্না কন্না পুক্নিং চিংশিল্লক্লি অমসুং ভারত্তা শেল থাদনবা ৱাশক লৌরক্লি। ঐখোয়গী থৌদাংদি অরিবা চৎনবীশিং অসি মাংহন্দুনা ময়েক শেংবা পোলিসীশিংগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবনি। অদোম্না অদোমগী স্তেৎকী মহৈশিং উবা ফংলগনি, অমসুং ঐহাক্না অদোমদা থাজবা পীজরি মদুদি অদোমগী স্তেৎ অসি চাউখৎলক্লগনি।
মরুপশিং,
ভারত অসি খ্বাইদগী ফবা মগুনগীদমক শকখঙবা অসি য়াম্না মরু ওই। মালেমগী ওইনা, ঐখোয়না হৌজিক দিজাইনগী লমদা মীৎয়েং থমগদবনি অমসুং "দিজাইন ইন ইন্দিয়া"দা মিৎয়েং থমগদবনি। ঐখোয়না ইন্দিয়ন স্তেন্দর্দশিংবু ইন্তর্নেস্নেল স্তেন্দর্দশিংগা মান্নবা ওইহন্নবা হোৎনগদবনি। ভারতকী স্তেন্দর্দশিং অসি ইন্তর্নেস্নেল স্তেন্দর্দশিং ওইরকপা মতমদা, ঐখোয়গী পোত্থোকশিং অসি মালেমগী থাক্তা য়ানবগী খুদোংচাবা ফংহনবা ঙম্লগনি। মসি ঐখোয়গী প্রদক্সনগী মগুন, ঐখোয়গী সর্ভিসশিংগী মগুন, অমসুং ঐখোয়গী এপ্রোচকী মগুনগী মখা পোল্লি। মরম অদুনা, ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিল্লকপদা ক্বালিতীদা মীৎয়েং থমগদবনি। ঐখোয়গী তেলেন্ত লৈ। ঐখোয়না দিজাইনগী লমদা মালেমদা অনৌবা পোৎলম কয়া অমা পীবা ঙম্মী। ঐখোয়না "দিজাইন ইন ইন্দিয়া"গী খোল্লাও অসি লৌশিনগদবনি অমসুং "দিজাইন ইন ইন্দিয়া অমসুং দিজাইন ফোর ৱার্ল্দ"গী মঙলান অদুগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনগদবনি।
গেমিংগী মালেমদা অচৌবা কৈথেল অমা থোরক্লিবদু ঐনা উরি। অদুম ওইনমক, ঙসি ফাওবদা, গেমিংগী ইথিল অমসুং গেমশিং অসি শেমগৎপদগী ফংলকপা শেন্দোইশিং অসি মরুওইনা মীরমগী কম্পেনীশিংনা পায়রি। ভারতকী মপুং ওইবা হেরিতেজ লৈ অমসুং ঐখোয়না গেমিংগী মালেম অসিদা অনৌবা তেলেন্তশিং পুরকপা ঙমগনি। ঐখোয়না মালেমগী অঙাংশিংবু ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা শেম্বা শান্নবুংশিংদা পুক্নিং চিংশিনবা ঙম্মী। ভারতকী অঙাংশিং, ভারতকী নহাশিং, ভারতকী আই.তি. প্রোফেস্নেলশিং, অমসুং ভারতকী এ.আই. প্রোফেস্নেলশিংনা গেমিংগী মালেম অসিদা লমজিংবা পাম্মি। গেমিংগী মালেমদা ঐখোয়গী পোত্থোকশিংনা মালেমগী থাক্তা ইথিল পীগদবনি। ঐখোয়গী এনিমেস্তরশিংনা মালেম শিনবা থুংনা থবক তৌবা ঙম্বগী খুদোংচাবা লৈ। ঐখোয়না এনিমেসন ইন্দস্ত্রীদা মপাঙ্গল কনবা মফম অমা শেম্বা ঙমগনি অমসুং মদুগী মায়কৈদা থবক তৌনবা হোৎনবা তাই।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঙসিদি, গ্লোবেল ৱার্মিং অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অসি মালেমগী তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা খন্ন-নৈনরিবা মরুওইবা ৱাফমশিংনি। ভারতনা মসিগী মতাংদা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলি। ঐখোয়না ঐখোয়গী থৌদাং অসি ৱারোল খক্তদা নত্তনা মশক থোকপা থবকশিংগা লোয়ননা উৎলি, অমসুং মালেম পুম্বদা শিংথানিংঙাই ওইবা মহৈশিং ফংলি। ঐখোয়না সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিকশিং থিংবদা খোংজেল য়াঙনা চংশিনখি অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জীগী লমদা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসি য়াম্না চাউখৎহনখি, লম অসিদা অনৌবা পাঙ্গল হাপচিনখি। ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা নেৎ-জিরো তুংলমচৎ অমগী মায়কৈদা চংশিল্লি অমসুং পেরিস এগ্রীমেন্ততা থমখিবা পান্দমশিং অদু ঐহাক্না নীংশিংলি। রেদ ফোর্ৎকী ফক্লাংশিং অসিদগী ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক মীয়ামগী মাইপাকপশিংবু শকখঙবা পাম্মি। জি-20গী লৈবাকশিংনা পাংথোকপা ঙমখিদবা অদু ঐখোয়গী নাগরিকশিংনা পাংথোকখ্রে। করিগুম্বা জি-20গী লৈবাক অমত্তনা পেরিস এগ্রীমেন্তকী পান্দমশিং মতমগী মাংওইননা ফংবা ঙম্লবদি, মদু ঐহাক্কী লৈবাক, ঐহাক্কী ভারত খক্তনি। মসিগী মাইপাকপসিদা ঐহাক চাউথোকচরি। ঐখোয়না রিন্যুএবল ইনর্জীগী পান্দম ফংলে অমসুং 2030 ফাওবদা রিন্যুএবল ইনর্জীগী গিগাৱাৎ 500গী পান্দম ফংনবা হোৎনবা হৌরে। মসি তশেংনা অচৌবা পান্দম অমনি! মালেম অসিনা মসিগী পান্দম অসি য়েংবদা হরাওবা পোকপা য়াই, অদুবু ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক্কী মীওইশিংদা ঐখোয়না মসি ফংলগনি হায়না থাজবা পীজরি। মসিনা মীওইবা খুন্নাইদা কান্নবা পীগনি, ঐখোয়গী তুংলমচৎপু ঙাকথোক্কনি, অমসুং ঐখোয়গী অঙাংশিংগী অফবা তুংলমচৎ অমা লৈহল্লগনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী রেলৱেজশিংবু 2030 ফাওবদা নেৎ জেরো কার্বন ইমিৎতর ওইহন্নবা হোৎনরি।
মরুপশিং,
পি.এম. সুর্য গার ফ্রী ইলেক্ত্রিসিতী স্কিম্না অনৌবা শক্তি পীগনি। অমসুং মসিগী কান্নবা অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্কী ইমুংশিংনা, মরু ওইনা মিদল ক্লাসকী মীওইশিংনা, মখোয়গী ইলেক্ত্রিসিতী বিলশিং ফ্রী ওইরকপা মতমদা ফংলগনি। ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিংগী দিমান্দ হেনগৎলক্লি। পি.এম. সুর্যা গার য়োজনাগী মখাদা সোলর ইনর্জীদগী মৈ পুথোক্লিবা মীওইশিংনা মখোয়গী ফ্যুলগী মমলসু হন্থহনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসনগী খুত্থাংদা মালেমগী হব অমা ওইনবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি। পোলিসীশিং অসি য়াম্না থুনা শেম্লে, অমসুং মখোয়বু থবক ওইনা পাংথোকপদা খোংজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। ভারতনা গ্রীন হাইদ্রোজেনবু অনৌবা ইনর্জীগী সোর্স অমা ওইনা পুথোকপদা অচেৎপা ৱাফম থম্লি। মসিগী হোৎনবা অসিনা খন্ননিংঙাই ওইবা ৱাফমশিং কোকহল্লি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঙসি, মচু অহুমগী ফিরাল অসিগী মখাদা, মালেমগী ওলিম্পিক্কী থাক্তা ভারতকী মহুৎ শিন্দুনা চাউথোকচবা পোক্লিবা নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিং অসি ঐখোয়গী মরক্তা লৈরে। ঐহাক্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী শান্নরোইশিং অমসুং শান্নরোইশিংদা লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140গী মায়কৈদগী নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না ঐহাক্কী য়াইফ-পাউজেলশিংসু পীজরি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয়না অনৌবা পান্দমশিং, অনৌবা মঙলানশিং অমসুং লেপ্পা লৈতনা হোৎনদুনা অনৌবা পান্দমশিং ফংনবা হোৎনগনি। নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, পেরালিম্পিক্সকীদমক ভারতকী মীহুৎ কাংবু অমা পেরিসতা চৎকনি। ঐহাক্না ঐখোয়গী পেরালিম্পিক শান্নরোয় পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ভারতনা জি-20গী য়ুম্বু ওইখি অমসুং মসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা শহরশিংদা পাংথোকখি। থৌরম 200 হেন্না পাঙথোকখি! জি-20 অসি মমাংদা অসিগুম্বা মওং অমদা অমুক্তা পাংথোকখিদ্রি, মসি অহানবা ওইখি। মসিনা উৎলি মদুদি ভারতনা অচৌবা ইন্তর্নেস্নেল ইভেন্তশিং পাংথোকপা ঙম্বগী মপাঙ্গল লৈ অমসুং অতৈগা মান্নদবা হোস্পিতালিতী লৈ। মসিদা য়ুম্ফম ওইরগা, ঐখোয়গী পান্দম অসি ময়েক শেংলে: 2036কী ওলিম্পিক্স অসি ভারতকী লৈমায়দা পাংথোক্নবা। ঐখোয়না মসিগীদমক্তা শেম-শাদুনা লৈরি অমসুং মসিগী মায়কৈদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লি।
মরুপশিং,
খুন্নাইগী খ্বাইদগী খুদোংচাদবা মীওইশিংবু মতেং পাংবা অসি ঐখোয়গী খুন্নাইগী থৌদাংনি। করিগুম্বা ঐখোয়না কনাগুম্বা অমবু মাংহল্লবদি, মসিনা ঐখোয়গী অপুনবা খোংজেলদা অকায়বা পীগনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না তুং কোইনা চৎলিবা মীওইশিংবু শৌগৎলবদি ঐখোয়না তুং কোইনা চৎপা ঙমগনি। কান্নবা ফংদ্রিবা লমদমশিং, লাপথোক্লবা কম্ম্যুনিতীশিং, ঐখোয়গী অপীকপা লৌমীশিং, উমংশিংদা লৈরিবা ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিং, ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিং, ঐখোয়গী শিন্মীশিং, অমসুং ঐখোয়গী শিন্মীশিং অসি ঐখোয়গী থাক্তা পুরক্নবা হোৎনদুনা মখোয়বু শরুক য়াহন্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি। মসিগী হোৎনবগী খোঙজেল অসি হান্ননা হেনগৎলক্লি, অমসুং অথুবা মতমদা কম্ম্যুনিতীশিং অসিনা ঐখোয়গা লোইননা চৎমিন্নবা উবা ফংলগনি, মসিনা ঐখোয়গী অপুনবা শক্তি অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। ঐখোয়না মসিগী থবক অসি য়াম্না সেন্সিতিব ওইবা মওংদা লৌখৎকদবনি অমসুং মাংলোমদা লাক্লিবা মরুওইবা খুদোংচাবা অসি লৌখৎকদবনি।
মসিদগী হেন্না সেন্সিতিবিতী ফগৎহন্নবগীদমক হেন্না মরু ওইবা তাঞ্জা অমা করি লৈবগে? 1857কী নীংতম লানগী মমাঙদসু, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ত্রাইবেলগী নহাশিংনা বৃটিশকী মায়োক্তা লেপখি। চহি 20-22 শুরকপদা, মহাক্না মখোয়বু অকনবা মওংদা চেলেঞ্জ তৌখি, অমসুং ঙসিদি, মহাকপু ভগৱান বীরসা মুন্দা হায়না ইকাই খুম্নরি। ঐখোয়না ভগৱান বীরসা মুন্দাগী 150শুবা মপোক কুমওন লাকপগা লোয়ননা, ঐখোয়না মহাক্কী লিগেসীদগী ইথিল লৌসি। লায়রবা মীওই অমা ফাওবা মতৌ করম্না পেত্রিওতিজমবু মপুং ফানা উৎপা ঙম্বগী খুদম অমা ওইনা ভগৱান বির্সা মুন্দাদগী হেন্না চাউবা ইথিল পীবা অমা কনানা লৈরমগনি? ঐখোয়না ভগবান বীরসা মুন্দাগী মপোক কুমওন পালন তৌরিঙৈ অসিদা, খুন্নাই অসিগীদমক ঐখোয়গী সেন্সিতিবিতী অমসুং কোমথোকপা অসি হেন্না চেৎশিলহল্লসি। ঐখোয়গী কম্ম্যুনিতীগী মীহুৎ খুদিংমক - লাইরবশিং, দলিতশিং, তুং কোইনা চৎলবশিং, ত্রাইবেলশিং - য়াওহন্নবা ঐখোয়না থৌদাং লৌসি অমসুং মসিগী ৱারেপ অসিগা লোইননা পুন্না মাংলোমদা চংশিনসি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঐখোয়না পুক্নিং চিংশিন্দুনা মাংলোমদা চংশিল্লি অমসুং মরুওইবা খুমাং চাউশিল্লি। অদুম ওইনমক, মসিগী খুমাং চাউশিল্লক্লিবা অসি খঙবা ঙমদবা মীওই খরসু লৈ হায়বসিসু অচুম্বনি। মশাগী য়াইফ-থৌরাংগী ৱাংমদা খল্লোইদবা অমসুং অতোপ্পগী য়াইফ-থৌরাংগী মতাংদা খল্লোইদবা মীওইশিং লৈ। মখোয়না খল্লকপা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা অসিগুম্বা মীওইশিং অসি খন্ননিংঙাই ওই। লৈবাক অসিনা হায়নিংঙাই লৈতনা অৱা-অনা তারবা মীওইশিং অসিদগী লাপথোক্কদবনি। অসিগুম্বা মীওই খরনা মখোয়গী মশাগী নেগেতিবিতীনা থল্লবা মতুংদা, অসিগুম্বা মখলগী তেক্সিন অসি শন্দোকপা মতমদা, মসিনা এনার্কি, মাং-তাকহনবা, অৱা-অনা থোকহনবা, অমসুং অচৌবা অশোই-অঙাম থোকহল্লকই অমসুং মসি শেংদোক্নবগীদমক চাউনা হোৎনবগী মথৌ তাই। পেসিমিস্তিক ইলিমেন্তশিং অসি আশা লৈতবা নত্তে; মখোয়না মাং-তাক্নবা অমসুং ঐখোয়গী অপুনবা খোংজেলদা মাং-তাক্নবা হোৎনবা নেগেতিব ওইবা ৱাখল্লোন অমা পুথোক্লি। লৈবাক অসিনা মসিগী খুদোংথীবা অসিবু মশক খঙবা মথৌ তাই। অদুম ওইনমক, ঐহাক্না ঐহাক্কী মরূপ নাগরিকশিংদা থাজবা পীবা পাম্মি মদুদি ঐখোয়গী অফবা ৱাখল্লোন, ইন্তিগ্রেতী, অমসুং লৈবাক্কীদমক কত্থোকপগা লোইননা, ঐখোয়না ঐখোয়গী মায়োক্তা লৈবা মীওইশিং ফাওবা মায় পাক্কনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু খুমাং চাউশিলহন্নবা ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদুদগী তপথরোই, অমসুং ঐহাক্না মসিগী ৱারেপ অসি ঙাক্না চৎকনি হায়না থাজবা পীজরি।
মরুপশিং,
ইন্তরনেল অমসুং এক্সতর্নেল অনিমক্তা শিংনবশিং অসি মশিং য়াম্মি। ঐখোয়না মপাঙ্গল কনখৎলকপা অমসুং মীৎয়েং হেন্না চঙলকপা মতমদা, হায়রিবা শিংনবশিং অসি হেনগৎলকই। মরু ওইনা, মপানগী ওইবা শিংনবশিং অসি হেনগৎলকপা য়াবগী ওইথোকপা লৈ, অমসুং ঐহাক্না মসি ফজনা খঙই। অদুম ওইনমক, ঐহাক্না অসিগুম্বা ফোর্সশিং অসিদা হায়জনীংবদি, ভারতকী চাউখৎপা হায়বসি কনাগুম্বা অমত্তদা খুদোংথিনিংঙাই ওইদে। মমাংদসু, ঐখোয়না চাউখৎলকপা মতমদা, ঐখোয়না মালেম অসিবু লানগী মায়োক্তা চংশিনখিদে। ঐখোয়না বুদ্ধগী লমদমনি, অমসুং লান অসি ঐখোয়গী লম্বী নত্তে। মরম অদুনা, মালেম অসিনা শিংনবা তঙাইফদে। ভারতনা মাংলোমদা চংশিল্লকপদা, ঐনা মালেমগী মীয়ামদা ভারতকী মগুনশিং অমসুং চহি লিশিং কয়াগী পুৱারীবু খঙনবা হায়জরি। ঐখোয়বু খুদোংথিনিংঙাই ওইনা লৌরোইদবনি। মীওইবা খুন্নাই পুম্নমক্কী য়াইফনবগীদমক্তা মতেং পাংবা ঙম্বা লমদম অমগীদমক মসি হেন্না লুবা ওইহল্লকপা য়াবা থৌরাংশিংদা চঙশিন্দবা। অদুবু ঐহাক্না ঐহাক্কী সহরগী মীওইশিংদা হায়জনীংবদি ঐখোয়না কয়াগী খুদোংচাদবশিং মায়োক্নরবসু, খুদোংচাদবশিং অসি মায়োক্নবসি ভারতকী মহৌশাদনি। ঐখোয়না তুমিন-তুমিন তৌররোই, চোকথরোই, লেপ্লোই, নত্রগা কোক হোনরোই। ঐখোয়না ঐখোয়গী অচেৎপা ৱাফমশিং অদু মপুং ফাহনবদা, নাগরিক কোতি 140গী মীরোলশিং অদু হোংদোকপদা, মখোয়গী তুংলমচৎপু ঙাকথোকপদা অমসুং লৈবাক অসিগী মঙলানশিং অদু মংফাওনহনবদা করিগুম্বা অমত্তা লেপহন্দবা য়ারোই। ঐনা অদোমদা থাজবা পীজরি মদুদি ঐখোয়গী অফবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ঐখোয়না ফত্তবা ৱাখল্লোন খুদিংমক মায়োক্নগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
খুন্নাইগী ফিবমদা অহোংবা লাকপনা করিগুম্বা মতমদা অচৌবা শিংনবশিং থোকহল্লি। নাগরিক খুদিংমক অসি তর্মাইৎ করপসননা অৱাবা পীরি। থাক খুদিংমক্তা লৈরিবা ফত্তবনা সিস্তেম অসিদা মীচম প্রজাগী থাজবা থুগাইরে। কনাগুম্বা অমগী তৌবা ঙম্বশিং অমসুং তৌবা ঙম্বশিং অদুগী মায়োক্তা তৌরকপা অরোন-অথুপ্না মরম ওইদুনা থোক্লকপা রাগনা লৈবাক অদুগী খুমাং চাওশিল্লকপদা শোকহল্লি। মসিনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না লল্লোন-ঈতিক্কী মায়োক্তা পাক-শন্না লান হৌখ্রে। মসিগী লান অসি মমল অমা লৈ হায়বা ঐ খঙই; মসিনা ঐগী মমিং লৈহল্লক্লি। অদুবু ঐগী মমিং অসি লৈবাক অসিগী মমিংদগী হেন্না মরু ওইদে অমসুং ঐগী অপাম্বা অমত্তা লৈবাক অসিগী অপাম্বাদগী হেন্না চাউবা ওইদে। মরম অদুনা, ঐহাক্না লল্লোন-ইতিক্কী মায়োক্তা মপুং ফানা অমসুং খোঙজেল য়াংনা লান্থেং চত্থখিগনি অমসুং লল্লোন-ইতিক তৌবশিংগী মায়োক্তা থবক লৌখৎকনি। ঐহাক্না লল্লোন-ইতিক তৌবশিংগী মফমদা অৱাবা পোকহন্নবগী অকোয়বগী ফিভম অমা শেম্বা পাম্মি, মরম অদুনা মীচম প্রজাশিংবু লল্লোন-ইতিক তৌবগী চৎনবী অসি লোইশিনবা পাম্মি। অদুম ওইনমক, খ্বাইদগী চাউবা অনৌবা শিংনবসি লল্লোন-ইতিক তৌবশিংবু থেংনবদা নত্তনা খুন্নাইদা থোক্লিবা অৱাংবা থাক্কী অহোংবা অসিনসু ওইরি। মসিনা খুন্নাইগী ওইনা অচৌবা শিংনরকপা অমদি অৱাবা অমা ওইরক্লি। ঐখোয়গী অফবা সংবিধান অমা লৈরি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা মীওই খরনা লল্লোন-ঈতিকপু থাগৎলি হায়বা কনাগুম্বা অমনা খল্লমগদ্রা? মখোয়না লল্লোন-ইতিকপু থোইদোক হেন্দোক্না থাগৎলি। খুন্নাইদা অসিগুম্বা মরুশিং অসি থারক্নবা হোৎনবা, লল্লোন-ইতিকপু শিংথানবগী থৌওং অমসুং লল্লোন-ইতিক তৌবশিংবু লৌবা হেনগৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবশিং অসি মশা-মউ ফবা খুন্নাই অমগীদমক মরুওইবা শিংনবনি অমসুং য়াম্না খল্লি। খুন্নাইদা লৈরিবা ফত্তবা মীওইশিংদগী লাপথোক্তুনা, ঐখোয়না ফত্তবা মীওইশিংবু মখোয়না লম্বী অদুদা চংশিনবা থিংনবা অকোয়বগী ফিভম অমা শেম্বা ঙমগনি। অদুম ওইনমক, করিগুম্বা লল্লোন-ঈতিক্কী থৌওংবু থাগৎপা ফোংদোক্লবদি, হৌজিক্তি থাজবা থম্বা মীওইশিংনসু মসি অসিগুম্বা লমচৎ-শাজৎ অসি চৎনবা য়াবা অমনি হায়না থাজবা পোকহল্লকপদগী ইকাই খুম্নবগী খুদম অমা ওইনা উবা হৌরকপা য়াই।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
বঙ্গলাদেশকী হৌখিবা থৌদোকশিংগা মরী লৈননা, মরুওইনা ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাক অমা ওইনা ঐখোয়গী নক্নবা অসি য়েংলগা খল্লিবা অসি ঐনা খঙই। মফম অদুদা লৈরিবা ফীভম অসি অথুবা মতমদা মহৌশাগা মান্নরগনি হায়না ঐনা থাজৈ। ঐখোয়গী নাগরিক কোতি 140গী মরুওইবা পুক্নিং চিংশিনবা অসি বাংলাদেশতা লৈরিবা হিন্দু, মাইনোরিতীশিংগী সেক্যুরিতী লৈহনবনি। ভারতনা মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংবু নুংঙাইবা অমসুং শান্তিগী লম্বীদা চৎপা পাম্মি। শান্তিগীদমক ঐখোয়গী থৌদাং অসি ঐখোয়গী চৎনবীদা য়াম্না চেৎশিল্লি। লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা, ঐখোয়গী পোজিতিব ওইবা ৱাখল্লোনশিং অসিনা বঙ্গলাদেশকী চাউখৎপগী খোঙচৎতা মখা তানা মতেং পাংগনি মরমদি ঐখোয়না মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা থাজবা থম্বা মীওইশিংনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঐখোয়না ঐখোয়গী সংবিধানগী চহি 75শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লিঙৈদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু পুনশিন্নবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মসিগী মরুওইবা থৌদাং অদুগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অসি য়াম্না মরু ওই। চহি 75 অসিদা, সংবিধান্না ভারতকী দেমোক্রেসীবু মপাঙ্গল কনখৎহনবদা অমসুং ঐখোয়গী দলিতশিং, অৱাবা তারবশিং, শিন্মীশিং অমসুং খুন্নাইগী শোত্থরবা কাংলুপশিংগী হকশিং ঙাকপদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। ঐখোয়না ভারতকী সংবিধানগী চহি 75 মপুং ফারকপদা, নাগরিকশিংনা সংবিধানদা য়াওরিবা থৌদাংশিংদা মীৎয়েং চংবা অসি য়াম্না মরু ওই। অমসুং ঐহাক্না থৌদাংগী মরমদা হায়রকপা মতমদা, ঐহাক্না নাগরিকশিংগী মথক্তা শিংনবখক থম্বা পামদে। মসিগী থৌদাং অসি নাগরিক খক্তদগী হেন্দোক্তুনা কেন্দ্র সরকার, মসিগী এমপ্লোয়ীশিং, রাজ্য সরকারশিং, রাজ্য সরকারগী এমপ্লোয়ীশিং, অমসুং পঞ্চায়ত, ম্যুনিসিপালিতী, ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন, তেহসিল, নৎত্রগা দিস্ত্রিক্ত ওইরবসু লোকেল ওৎ-গবর্নমেন্ত ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক্তা শন্দোক্লি। অদুম ওইনমক, নাগরিক করোর 140না মখোয়গী মথৌশিং খঙবা অসিসু তঙাইফদে। ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা ঐখোয়গী থৌদাংশিং অসি পাংথোকপা মতমদা, ঐখোয়না মশাগী ওইবা মওংদা অমনা অমগী হকশিং ঙাক্না চৎলি। ঐখোয়গী থৌদাংশিং অসি পাংথোক্তুনা, ঐখোয়না অহেনবা হোৎনবা অমত্তা চংদনা হকশিং অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্মী। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়না ৱাখল্লোন অসিবু খুমাং চাউশিলহল্লগনি। মসিনা ঐখোয়গী দেমোক্রেসীবু মপাঙ্গল কনখৎহনবতা নত্তনা ঐখোয়গী অপুনবা মপাঙ্গলসু হেনগৎহল্লগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, সুপ্রিম কোর্তনা য়ুনিফোর্ম সিভিল কোদকী ৱাফম অসি হন্না হন্না খন্নখি। হৌজিক চৎনরিবা সিভিল কোদ অসি কম্ম্যুনেল সিভিল কোদ অমগা মান্নৈ, অমসুং মসি খেন্নবা লৈ হায়না ঐখোয়গী মীয়ামগী মশীং য়াম্লবা শরুক অমনা থাজবা অদু উৎলিবা, ওর্দর কয়া অমা থোকখ্রে। ঐখোয়না সংবিধানগী চহি 75 মপুং ফারকপদা, সুপ্রিম কোর্তনা অহোংবা অসিগীদমক ৱাশক লৌরকপদা ঐখোয়না হীরম অসিগী মতাংদা পাক-শন্না খন্ন-নৈনগদবনি। ঐখোয়গী সংবিধান শেম্লিবশিংগী মীৎয়েং অদু মংফাওনহনবা হায়বসি ঐখোয়গী অপুনবা থৌদাংনি। ঐখোয়না তোঙান তোঙানবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং মীৎয়েংশিংবু তরাম্না ওকপা তাই। ধর্মদা য়ুম্ফম ওইদুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু খায়দোক্লিবা অমসুং খেন্নবা থম্ববু পুক্নিং থৌগৎলিবা আইনশিংনা হৌজিক্কী মতমগী খুন্নাই অসিদা মফম অমত্তা লৈতে। মরম অদুনা, লৈবাক অসিনা সেক্যুলর সিভিল কোদ অমা দিমান্দ তৌবগী মতম ওইরে হায়না ঐনা হায়জরি। চহি 75গী কম্ম্যুনেল সিভিল কোদ লৈরবা মতুংদা, সেক্যুলর সিভিল কোদ অমগী মায়কৈদা চংশিনবা অসি য়াম্না মরু ওই। অসিগুম্বা অহোংবা অসি লাকপদা, ধর্মগী ওইবা খেন্নবা লৈতবা ওইরগনি অমসুং মীচম প্রজাশিংনা ফাওরিবা খেন্নবা অদু মেনশিল্লগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা লৈবাক অসিদা দাইনেস্তিক পোলিসী অমসুং কাস্তীজমগী মতাংদা খন্নরকপা মতমদা, মখোয়না ভারতকী দেমোক্রেসীদা য়াম্না চাউনা খুদোংথীবা পীরি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঐখোয়না লৈবাক অমসুং রাজনিতীবু দাইনেস্তিক রাজনিতী অমসুং কাস্তীজমদগী লাপথোকপা মথৌ তাই। ঙসি ঐহাক্কী মমাংদা লৈরিবা নহাশিং অসি "মাই ভারত" ওর্গনাইজেসনগা মরী লৈনৈ। মসি য়াম্না ফজনা ইবনি। "ঐগী ভারত" অসিদা মিসন কয়া অমা লৈ। মিসনশিংগী মরক্তগী অমা হায়রগদি নহা লাখ অমা অথুবা মতমদা রাজনিতীগী পুন্সিদা মীহুৎ ওইনা পুরকপা হায়বসিনি। অহানবদা, ঐখোয়না নহা লাখ অমা পুখৎপা পাম্মি, মখোয়গী ইমুং-মনুংগী রাজনিতীগী ওইবা ফিবম লৈতবা নহাশিং, মখোয়গী মমা-মপাশিং, মচিন-মনাওশিং, মচিন-মনাওশিং, মচিন-মনাওশিং, মখোয়গী মচা-মশুশিং অমসুং মচিন-মনাওশিংনা রাজনিতীদা য়াওখিদ্রি। ঐখোয়না অনৌবা ঈ, অসিগুম্বা হৈ-শিংলবা নহা লাখ অমা পাম্মি, মখোয় পঞ্চায়ৎ, ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন, দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিল, স্তেত এসেমব্লী, নৎত্রগা লোক সভাদা লাকপা ওইরবসু। ঐখোয়না অনৌবা নহাশিংবু মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা মমাংঙৈগী পোলিতিকেল হিস্তরী লৈতবা মীওইশিংনা পোলিতিক্তা চঙলকপা পাম্মি। মসিনা ঐখোয়বু কাস্তাইজম অমসুং দাইনাস্তিক পোলিতিসতগী লাপথোকহল্লগনি অমসুং মসিনা দেমোক্রেসীবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মখোয়না অকক্নবা পার্টি অমদা য়াওবা তঙাইফদে। মখোয়না পাম্বা পার্টি অদুদা য়াওদুনা মীহুৎ ওইগদবনি। লৈবাক অসিনা ৱারেপ লৌগদবনি মদুদি করিগুম্বা রাজনীতিগা মরী লৈনদবা ইমুংগী মীওই লাখ অমা অদোমগী সিস্তেম অসিদা চঙলবদি, মসিনা অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং অনৌবা তৌবা ঙম্বগী মওং অমা পুরক্লগনি অমসুং দিমোক্রে সি অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না মসিগী মাইকৈ অসিদা চংশিনবা তাই। ঐহাক্না মসিসু হায়জনীংই মদুদি চাং নাইনা পাংথোকপা মীখলশিংনা লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী লম্বীদা অৱাবা অমা ওইহল্লি, অৱাবা কয়া অমা থোকহল্লি। ঙসিদি, স্কিম অমহেক্তবু মীখলগা মরী লৈননা শম্নবা অসি লায়না ওইরে, মরমদি লৈবাক অসিগী মফম খরদা থা অহুম নৎত্রগা তরুক্কী মরক্তা মীখল পাঙথোকই। করিগুম্বা করিগুম্বা স্কিম অমা লাউথোক্লবদি, মীদিয়াদা অদোম্না মদু মীখলগা মরী লৈনৈ হায়না উবা ফংই। স্কিম খুদিংমক অসি মীখলগী মচুগা মরী লৈনৈ। মরম অদুনা, লৈবাক অসিদা পাক-শন্না খন্ন-নৈনখি। পোলিতিকেল পার্তী পুম্নমক্না মখোয়গী মীৎয়েংশিং অদু ফোংদোকখ্রে। কমিতী অমনা য়াম্না ফবা রিপোর্ত অমা শেমখ্রে। লৈবাক অসিনা "জন অমমমগী মীখল অমমম"গী ৱাখল্লোন অসি য়ানশিন্নবা মাংলোমদা চংশিনবা মথৌ তাই। ত্রিকোলরগী খুদম ওইদুনা লাল কিল্লাগী ফক্লাংদগী ঐনা রাজনিতীগী দলশিং অমসুং লৈবাক অসিগী সংবিধানবু খঙলবা মীওইশিংদা হায়জরি মদুদি ভারতকী খুমাং চাউশিনবা অমসুং মীচম প্রজাগীদমক মসিগী রিসোর্সশিংবু খ্বাইদগী হেন্না শীজিন্ননবা "জনসন অমা, মীখল অমা"গী মংলান অসি মংফাওনহন্নবা মাংলোমদা চংশিনবা।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
মসি ভারতকী গোল্দন পেরিয়দনি। ভিক্সিত ভারত 2047না ঐখোয়বু ঙাইরি। লৈবাক অসিনা অথিংবা, অৱাবা অমসুং শিংনবশিং কোকহন্দুনা অচেৎপা ৱারেপ অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবা লেপ্লি। অমসুং মরূপশিং, ঐহাক্না ময়েক শেংনা উরি, ঐহাক্কী ৱাখল্লোনদা চিংননিংঙাই লৈতে। ঐগী মঙলানশিং অদুগী মমাংদা কান্থোকফম অমত্তা লৈতে। ঐহাক্না ময়েক শেংনা উবা ফংলি মদুদি ঐখোয়গী ইমা-ইপাশিংগী ঈনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140গী ঈশিংদা ঈ চেল্লি। করিগুম্বা মীওই করোর 40 অসিনা নীংতম্বা ফংনবগী মঙলান অদু মংফাওনহনবা ঙম্লবদি, লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140না চাউখৎপা ভারতকী মঙলান অদু মংফাওনহনবা ঙমগনি। ঐহাক্না মমাংদা হায়খিবগুম্না, লৈবাক অসিনা ঐহাক্কী অহুমশুবা তর্মগী মনুংদা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীগী অহুমশুবা মফমদা ওইগদৌরিবনি। অমসুং লৈবাক অসিগীদমক ঐখোয়না উরিবা মঙলানশিং অসি অথুবা মতমদা মঙফাওনহন্নবা ঐহাক্না শরুক অহুম হেন্না কন্না, শরুক অহুম হেন্না খোঙজেল য়াংনা অমসুং শরুক অহুম হেন্না চাউনা থবক তৌগনি। ঐহাক্কী মতম খুদিংমক লৈবাক অসিগীদমক্তনি; ঐহাক্কী সেকেন্দ খুদিংমক লৈবাক অসিগীদমক্তনি; ঐহাক্কী পুন্সিগী শরুক খুদিংমক মা ভারতীগীদমক্তনি। মরম অদুনা, 2047 ফাওবদা ভিক্সিৎ ভারতকী মঙলানগা লোয়ননা পুং 24 থবক তৌবগী অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক মীয়ামদা হায়জরি মদুদি: ঐখোয়না ঐখোয়গী অরিবা মপা-মপুশিংগী মঙলানশিং অদু ৱারেপ অমা ওইনা শেমসি, ঐখোয়গী মঙলানশিং অদু মখোয়গা শম্নসি অমসুং মখোয়দা ঐখোয়গী হোৎনবশিং অদু শরুক য়ামিন্নসি। ভারতকী চহিচা ওইগদৌরিবা 21শুবা চহিচা অসি স্বর্ণম ভারত ওইহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না ঐখোয়গী এস্পিরেসনশিং অমসুং ঐখোয়গী হোৎনরিবশিং অসি অমত্তা ওইনা পুন্সিন্নসি। চহিচা অসিদা ঐখোয়না 'ভিক্সিৎ ভারত' ওইহল্লসি অমসুং মসিগী মঙলানশিং অসি মপুং ফাহন্নবগী মায়কৈদা খোংজেল য়াংশিনসি। চহি 75গী খোঙচৎ অসিগী মতুংদা নীংতম্বগী ভারতনা অনৌবা মাইলস্তোনশিং য়ৌরকপা অসিদা, ঐখোয়না অমত্তা থাদোক্লোইদবনি। অমসুং ঐহাক্না অদোমদা থাজবা থম্লিবা থৌদাং অসি পাংথোক্নবা হোৎনবদা ঐহাক্না অমত্তা থাদোক্লোই হায়না ঐহাক্না অদোমদা থাজবা পীজরি। ঐহাক্না কন্না হোৎনবদগী কনাগুম্বা অমত্তবু থীলহৌরোই। ঐহাক্না থাজবদগী হন্থখিদে; অৱাবা মায়োক্নবদা ঐহাক্না থাজবা থম্মী। করিগীনো? মরমদি ঐহাক অদোমগীদমক হিংলি, অদোমগী তুংলমচৎকীদমক হিংলি, ভারত মমানা ফংগদবা মঙাল লৈবা তুংলমচৎকীদমক হিংলি। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী ফ্লেগ, ত্রিকোলরগী মঙালগী মখাদা, ঐখোয়গী মঙলানশিং অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক ঐখোয়না অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনসি। ঐগা লোয়ননা অমুক্তা লাওসিঃ
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
জয় হিন্দ!
জয় হিন্দ!
জয় হিন্দ!