Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister, Shri Narendra Modi's address from the ramparts of Red Fort on the occasion of 78th Independence Day
15 AUG 2024 2:30PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
My dear countrymen, my family members!
Today is that auspicious moment when we pay our respects to the innumerable revered brave freedom fighters who sacrificed their lives for the country and committed themselves for the freedom of the country; who struggled throughout their lives, embraced the gallows bravely with slogans of Bharat Mata ki Jai. It is a festival to remember their grit, resolve and patriotic virtues. It is due to these bravehearts that we have the good fortune of breathing freely on this festival of independence. The country is deeply indebted to them. We express our reverence towards every such great personality.
Dear Countrymen,
Today I extend my deep respect to all those who are protecting the country with full dedication with commitment for nation building; and are also trying to take the country to new heights. Be it our farmers, the high morale of the youth, the contributions of our mothers and sisters; or the dalits, oppressed, exploited, deprived; today their patriotic zeal and faith in democracy have become an inspiration for the world. I salute all such people with deep respect.
Dear Countrymen,
This year as well as for a few years in the past, natural disasters are becoming a huge cause of concern for us. Many people have lost their family and property, the nation has also incurred huge losses several times. Today I express my deepest condolences to all of them and assure that the nation stands with them in this hour of crisis.
Dear Countrymen,
Let us now recall the days of pre independence. During the hundreds of years of slavery, every period has been a struggle. Be it our youth, older people, farmers, women, or tribals, they have continuously fought against slavery. History is proof that even before the much-remembered Revolt of 1857, there were many tribal areas in our country where battles for independence were fought.
Friends,
Before independence, 40 crore countrymen showed immense spirit and capability. They marched forward with a dream, a resolution, and fought tirelessly. There was only one voice—"Vande Mataram," and only one dream—Bharat’s freedom. We are proud that their blood runs in our veins today. They were our ancestors. They were just 40 crore. Just 40 crore people uprooted a global power and broke the shackles of slavery. If our ancestors, whose blood flows in our veins, could achieve this, then today we are a country of 140 crore people. If 40 crore people could break the shackles of slavery, if 40 crore people could fulfill the dream of achieving freedom, then 140 crore citizens of my country, 140 crore of my family members, if they set out with a resolution, determine a direction and march forward step by step, shoulder to shoulder, no matter how great the challenges, how intense the scarcity or the struggle for resources, we can overcome every challenge and build a prosperous Bharat. We can achieve the goal of a ‘Viksit Bharat’ by 2047. If 40 crore countrymen could give us freedom with their hard work, dedication, renunciation and sacrifice, then 140 crore countrymen can also build a prosperous Bharat with the same spirit.
Friends,
There was a time when people were committed to die for the country, and we achieved freedom. Today is the time to commit to living for the country. If the commitment to die for the country could bring us freedom, then the commitment to live for the country can also create a prosperous Bharat.
Friends,
Viksit Bharat 2047 is not just a phrase for speeches. There is hard work going behind it. Suggestions are being taken from many people across the country and we have sought suggestions from the citizens. I am pleased that crores of citizens have given countless suggestions for a Viksit Bharat 2047. Every citizen's dream is reflected in this. Every citizen's resolution is evident in this. Be it the youth, the elderly, villagers, farmers, dalits, tribals, people living in the mountains, forests or cities, everyone has given valuable suggestions to build a Viksit Bharat by 2047 when the country celebrates 100 years of its Independence.
I was immensely pleased to read these suggestions. What did they write? Some people proposed making Bharat the skill capital of the world. For a Viksit Bharat 2047, some suggested transforming the country into a global manufacturing hub. Some suggested that our universities should achieve global status. There were also those who questioned why our media shouldn't be global after so many years of independence. Others expressed the belief that our skilled youth should become the first choice of the world. Some suggested that Bharat should become self-reliant in every aspect of life as soon as possible. Many advocated that the coarse grains produced by our farmers, which we call Shri Anna, these superfoods should reach every dining table across the globe. We must strengthen the nutrition of the world and also support the small farmers of India. Several people highlighted the need for governance reforms in various entities in the country, including local self-government institutions. Concerns about delays in the judicial system were also frequently expressed along with the need for judicial reforms. Many wrote that it's the need of the hour to build many greenfield cities. One individual suggested launching a campaign for capacity building among the Government and administration in the face of increasing natural disasters. Others envisioned that Bharat's own space station should be established as soon as possible. Some emphasized that Bharat should develop into a hub for traditional medicine and wellness as the world embraces holistic healthcare. Yet another remarked that there should be no delay in Bharat becoming the world's third-largest economy.
Friends,
I was reading these suggestions because they have been provided by my fellow citizens. These are suggestions from the common citizens of my country. I believe that when the people of this nation possess such big thoughts and grand dreams, when their resolve is reflected in these words, it strengthens a new resolve within us. Our self-confidence reaches new heights, and this belief of people is not just an intellectual debate; it has emerged from experiences. This belief is the result of long-term hard work. Therefore, when the common man hears from the ramparts of the Red Fort that electricity will be provided to 18,000 villages in Bharat within a specific timeframe and that promise is fulfilled, their confidence is strengthened. When it is said that even after so many years of independence, there are still 2.5 crore families living in darkness without electricity, and when 2. 5 Crore homes receive electricity, then the confidence of the common man increases. When we talk about ‘Swachh Bharat’ clean Bharat, from affluent sections of society to rural families, people living in poor colonies or small children, every family today is embracing a clean environment and encouraging dialogue on cleanliness. Every citizen is behaving responsibly and checking on each other to ensure a social change towards clean habits and environment. I believe this is a true reflection of a new consciousness that has come within the country.
When it is announced from the ramparts of Red Fort that three crore families today receive clean drinking water from their taps, it is essential that all our families receive pure and clean drinking water. Through the Jal Jeevan Mission, 12 crore families are receiving hygienic tap water supply in a short duration. Today 15 crore families are the beneficiaries of this scheme. Who among our people were deprived of these facilities? Who was left behind? The forward strata of society did not face such lack of amenities. It is the dalits, the marginalized people, the exploited segment, the tribal brothers and sisters, people who dwell in slums and shackles, it is they who are devoid of such basic necessities. We made efforts to fulfill many such basic needs and the benefits of the results have been received by all members of the society.
We have given the mantra of Vocal for Local. Today I am happy that it has become a new mantra for economic development. Every district is now taking pride in their produce. One District One Product is the new wave now. Every district has now started thinking in the direction of exporting the product under One District One Product. The districts had taken the resolve of Renewable energy. India has achieved more in this sector than G 20 Nations collectively. India is working hard to become self-reliant in the energy sector and to resolve the challenges caused by Global warming.
Friends,
Our nation feels immensely proud of our success in Fintech which even the world wants to learn from us. This makes us feel even more proud of our abilities.
Friends,
How can we forget the crisis faced during the corona pandemic? It was in our own country that the fastest vaccination drive in the world was carried out. Now when our own army conducts surgical strikes and air strikes, the hearts of the youth are filled with pride and heads are held high. It is because of these that 140 crore countrymen today feel proud and confident.
Friends,
There has been a deliberate effort on all these aspects. The tradition of reform has been given further impetus. When political leadership is determined to bring empowerment and is resolute towards development then the government machinery also starts enabling and ensuring robust implementations. And when every citizen starts participating actively towards achieving these dreams then the desirable outcomes are bound to be achieved.
My dear countrymen,
Let us not forget that we as a nation have been facing tough situations even after several decades of freedom. This is because of our attitude of ‘chalta hai’ and accepting the status quo. We do not believe or participate in actuating the change. We do not challenge the status quo and do nothing new thinking that it will create more problems. There was an environment of status Quo, to make do with what is available, people believed that nothing is going to happen. We had to break this mentality; we had to fill ourselves with confidence, and we made efforts in that direction. Many people would say, "Why should we work for the next generation now? Let's focus on the present." But the ordinary citizens of the country did not want that; they were waiting for change, they desired change, they were eager for it. But no one gave importance to their dreams, hopes and aspirations. As a result, they continued to struggle through hardships. They waited for reforms. We were given the responsibility and we implemented significant reforms . Be it the poor, the middle class, the underprivileged , our growing urban population, the dreams and resolutions of the youth, their aspirations, we chose the path of reforms to bring about change in their lives. And I want to assure the citizens of the country that our commitment to reforms is not limited to the editorials of pink papers. Our commitment to reforms is not for a few days of applause. Our process of reforms is not driven by compulsion but by the intention to strengthen the nation. Therefore, today, I can say that our path of reforms has become a blueprint for growth. Our reforms, this growth, the change, these are not just topics for debate clubs, intellectual society or experts.
Friends,
We have not done this due to political compulsions. Whatever we do, we do not think by calculating political gains and losses. Our only resolution is—Nation First, Nation First, the nation's interest is supreme. We take steps with the resolution that my India should become great.
Friends,
There is a long story when it comes to reforms and it might take hours If I go into its discussion. But I want to give a small example. The reforms in the banking sector—Think about the state of the banking sector—there was neither development, nor expansion, nor trust. Not only that, the kind of activities that were going on led our banks into crises. We implemented multiple reforms to strengthen the banking sector. And today, as a result, our banks have secured their place among the selected strong banks in the world. And when banks become strong, the power of the formal economy is also strengthened. When a banking system is established, it becomes the greatest strength to meet the needs of the common poor, especially middle-class families.
Whether it's a home loan, a vehicle loan, a loan for my farmer to buy a tractor, a loan for my youth to start a start-up, a loan for education for the youth, or a loan to go abroad—these are all made possible through banks. I am happy that even my cattle rearers and my brothers and sisters involved in fisheries are benefiting from banks today. I am happy that millions of my street vendors are now connecting with banks, achieving new heights, and becoming partners in the path to development. Banks are the biggest support for our MSMEs and our small industries. They need money for daily expenses to progress further, and that has become possible today because of our strong banks.
Friends,
Although our country gained independence, a "Maai-Baap" culture took root unfortunately, where people were forced to constantly plead with the government, seek favors, and rely on references or recommendations. Today, we have transformed that model of governance. Now, it is the government that reaches out to the beneficiaries; it is the government that delivers gas stoves to their homes, brings water supply to their households, provides electricity, and offers financial assistance to encourage them to touch new heights of development. The government is actively taking steps to promote the skill development of our youngsters.
Friends,
Our government is deeply committed to major reforms, and through these efforts, we aim to set the country on a path of progress.
Friends,
New systems are being established in the country. To advance the nation, numerous financial policies are being continuously developed, and the country's trust in these new systems is steadily growing. Those who are 20-25 years old today, and who were only 12-15 years old a decade ago, have witnessed this transformation taking place before their eyes. In just 10 years, their dreams have taken shape, sharpened, and ignited a new sense of self-confidence, which is now emerging as a formidable strength of the nation. Today, Bharat's reputation has enhanced globally, and the world's perception of Bharat has changed.
The doors of opportunities are now wide open for our youth around the world. Countless new employment opportunities, which had eluded us for so many years after independence, are now at their doorstep. Possibilities have expanded, and new opportunities are being created. The youth of my country no longer wish to move slowly. They do not believe in incremental progress. Instead, they are in the mood to take leaps, to achieve new milestones by making bold strides. I would like to say that this is a Golden Era for Bharat. Compared to global conditions also this is indeed our golden period.
My dear countrymen,
We must not let this opportunity slip away. If we seize this moment and move forward with our dreams and resolutions, we will fulfill the nation's aspirations for a 'Swarnim Bharat' (Golden India) and achieve our goal of a developed Bharat by 2047. We have broken free from the shackles of centuries.
Today, whether it is the tourism sector, MSMEs, education, healthcare, transport, agriculture, or the farming sector, a new and modern system is being established in every field. We aim to advance in line with our country’s unique conditions while adopting the best practices from around the world. Every sector requires modernization and innovation, with an emphasis on integrating technology. Thanks to our new policies in every sector, these fields are gaining new support and strength. We must remove all obstacles, overcome any downturns, and move forward with full vigor, blossoming, achieving our dreams, and realizing success. We must internalize this vision and move decisively in that direction.
Now you can witness the massive change that is happening. I am throwing light on the changes happening at the grassroots through the women self-help groups. In the past decade, 10 crore sisters have become a part of these women self-help groups. 10 crore new sisters. I am feeling proud that 10 crore women from ordinary rural families are now becoming economically independent and self-reliant. When women become financially independent, they start contributing in important decision making in their families. They become guarantors and custodians of social transformation. I am equally proud of several CEOs from India who are playing compelling roles at the global level today. It is indeed fulfilling to see that while on the one hand our CEOs are dominating the global business landscape, on the other hand one crore mothers and sisters joined women self-help groups and are becoming ‘lakhpati didis’. This is a matter of immense pride for me as well. We have now decided to increase the fund allocated to women self-help groups from 10 lakhs to 20 lakhs. Until now, a total of nine lakh crore funds have been channeled via banks to these self-help groups which is enabling them to further their various works.
My friends,
My young minds kindly be mindful of the fact that the space sector is opening up new future for us. This is a very important aspect of development which we shall pay more emphasis on. We have introduced several new reforms in this sector. We have removed several restrictions that were gripping the growth of this sector. India is seeing a surge in startups in the space sector. This sector is now becoming very vibrant and is going to play a crucial role in making our country a powerful nation. We are futuristic in our vision while strengthening the sector. We feel proud that today private satellites and rockets are being launched in our own country. I can vouch for this fact that if policies are right, intentions are true with complete commitment towards national development then we are bound to achieve great outcomes.
My dear Countrymen,
Today our nation has opened up immense possibilities and new opportunities. We need to focus on two more advancements which have catapulted our economic growth and development. First is the development of modern infrastructure in which we have grown leaps and bounds. Second is Ease of Living. The common people should also have access to an affordable dignified lifestyle and basic amenities.
In the past decade we have witnessed humongous infrastructure development by providing state of art railways, airport, ports, robust roadways,broadband connectivity so that facilities reach the last mile such as ensuring every village and even forest zones get a school, modern hospitals and Arogya mandirs are built in faraway places to provide affordable healthcare to the marginalized through Ayushman Bharat schemes. Several medical colleges and hospitals are being built. Sixty thousand ponds ‘Amrit Sarovars’ have been revived and replenished. Optical fiber networks have already been installed in Two lakhs Panchayats. Many farmers are benefitting now due to the huge network of canals. Four crore pukka homes have given a new lease of life to the poor. Three crore new homes have been promised in an effort to further this national agenda.
Our North East India is now a hub for medical infrastructure and this transformation has helped us touch the lives by delivering accessible healthcare till the last mile. We have constructed roads connecting the remotest of villages and borders to bring these regions to the mainstream. Through these robust infrastructure networks, we have been able to fulfill the needs of the Dalits, exploited, deprived, backward, tribals, indigenous and inhabitants of forests, hills and far flung border areas. It has been a pivotal agenda while designing reforms to ensure holistic schemes for our citizens engaged in fisheries, animal husbandry.
Fulfilling the needs of our fisherfolk brothers and sisters, transforming the lives of our livestock keepers, striving for comprehensive development—this has been a part of our policies, our
intentions, our reforms, our programs, and our work style. And my young people get the greatest benefit due to these efforts. They get new opportunities, new possibilities arise for them to step into new areas, and this is what is providing the most employment, they have had the most opportunities to gain employment during this period.
Our middle-class families naturally have expectations of a quality life. They contribute significantly to the country, so it is the country's responsibility to fulfill their expectations of quality life. We continuously strive to free them from bureaucratic hurdles. And I have envisioned that by 2047, when the dream of a Viksit Bharat will be realized, a component of this dream will be that there will be less government interference in the lives of ordinary citizens. We are committed to the kind of system where governance is not missing where it is necessary and where there is no impact due to delays caused by the government.
My dear fellow citizens,
We pay attention to even the smallest of needs. We focus on even the smallest necessities and work accordingly. Whether it is ensuring that the stove in our poor households keeps burning or ensuring that a poor mother does not have to go to sleep with worries in her mind, we are running a free healthcare plan. (Free) electricity, water, and gas (connections) are now in saturation mode, and when we talk about saturation, it means 100%. When saturation occurs, it does not carry the color of casteism and that of leftist ideology. When the mantra of saturation is embraced, the true essence of "Sabka Saath, Sabka Vikas" is realized.
We have taken steps to reduce government interference in people's lives. The government used to burden ordinary citizens with thousands of compliances. We have eliminated over 1,500 laws so that citizens are not trapped in a web of legal complexities. There were laws created for small mistakes that could send people to jail. We have abolished the practice of imprisonment for minor offenses and removed provisions in the law that sent people to jail. Today, as we talk
about the legacy of taking pride in our freedom, we have replaced the centuries-old criminal laws with new criminal laws known as (Bharatiya) Nyaya Sanhita. At the core of this is not punishment but the idea of ensuring justice for citizens.
We are working on a nationwide mission to create Ease of Living. I emphasize this at every level of government. I urge all elected representatives, regardless of party or state, to take steps on a mission mode for Ease of Living. I request our youth, professionals, and everyone to keep writing to the government about the trivial issues they face with their solutions. They should inform the government. There is no harm in removing unnecessary difficulties. I firmly believe that today's governments are sensitive. Whether it is local self-governance, state governments, or the central government, they will give importance to this issue.
Reforms in governance are essential for the dream of a Viksit Bharat by 2047. We must push forward with these reforms so that opportunities are created in the lives of ordinary citizens, and obstacles are eliminated. Citizens should experience dignity in their lives, and no one should ever have to say, "This was my right, and I did not get it." People should not have to look for what they deserve. Therefore, the delivery system in governance needs to be strengthened further. Look at what happens when we talk about reforms in the country. Today, there are approximately 3 lakh institutions operating across the country. Whether it’s Panchayats, Nagar Panchayats, Nagar Palikas, Mahanagar Palikas, Union Territories, States, Districts, or the Centre, these 3 lakh small units are active. I appeal to these units today: If each of you undertake just two reforms per year at your level, reforms that directly benefit the common man, I am not asking for much, my friends. Whether it’s a Panchayat, a State Government, or any department, simply implement two reforms a year and put them into practice. Imagine the impact—this could result in around 25-30 lakh reforms annually. When 25-30 lakh reforms are made, the confidence of the common man will soar. This newfound confidence will be instrumental in elevating our nation to new heights. That is why we must step forward to initiate changes within our own spheres, break free from outdated systems, come forward to create the change, and act courageously. The needs of the common man are often small, but they can face challenges even at the Panchayat level. If we can address these issues, I am certain that we can realize our dreams.
My dear countrymen,
Today, our nation is brimming with aspirations. The youth of our country are eager to soar new heights and achieve greatness. Therefore, our aim is to accelerate progress in every sector, focusing on three key areas. Firstly, we must create new opportunities across all sectors. Secondly, we should work towards strengthening the supporting infrastructure required for evolving systems. And thirdly, we must prioritize and enhance the basic amenities for our citizens. These three aspects have fostered an aspirational society in Bharat, resulting in a society that is brimming with confidence. We are moving forward with immense passion by combining the aspirations of our citizens with the energy of our youth and the strength of our nation. I believe we have made significant strides in setting new records in employment and self-employment. Today, we have successfully doubled the per capita income. Bharat's contribution to global growth is substantial, our exports are continuously rising, our foreign exchange reserves have doubled, and global institutions have increasingly placed their trust in Bharat. I believe that Bharat is on the right path, advancing at a fast pace, and that our dreams have great power. Alongside all this, our path of sensitivity energizes us and awakens a new consciousness. Compassion is central to our approach. And we are moving forward with both equality and compassion at the core of our work.
Friends,
When I think of the Corona period, if there is any country that has swiftly improved its economy amidst the global pandemic, it is Bharat. This reassures me that we are on the right path. When the Tricolour is proudly fluttered at every house, transcending caste and creed, it affirms that the country is moving in the right direction. Today, the entire nation is united under the Tricolour — every house is adorned with it, with no distinctions of caste, creed, higher-class, or lower-class; we are all Indians. This unity is a testament to the strength of our direction. When we lift 25 crore people out of poverty, it reinforces our belief that we have maintained our momentum, and our dreams will soon be fulfilled. When more than 100 aspiring districts are competing with the best districts in their respective states, we feel that both our direction and momentum of growth are certainly strong. Our tribal population is small but dispersed in really small groups across the country in remote locations and the government is concerned about their well-being and development. To ensure that the benefits of PM Jan Mann schemes reach each of them at various remote settlements in villages, hills and forests is a challenge for the government but we are not leaving any stone unturned. It gives fulfillment when you work compassionately. We should not only regard and respect women but we should make decisions with empathy for their wellness. In this earnest, we have extended paid maternity leave from 12 weeks to 26 weeks for working women. We are responsible for the child in her lap who will become a good citizen only if the mother is taken care of. This motivates us to make compassionate decisions for the females of our country.
When my specially-abled brothers and sisters start communicating in the Indian sign language, or benefit from the campaign of inclusive and accessible nation through ‘Sugamya’ (accessible) Bharat, s/he feels respected and enjoys dignity as a citizen of the country. It is amazing to see our sportspersons come out in flying colors in paralympics. They draw strength from our compassion. We are making equitable decisions with high sensitivity towards our ostracized transgender society by bringing amendments and introducing new laws for their incursion into the mainstream and ensuring dignity, respect and equality for all. Thus, we are moving in the right direction of change. We have embarked onto the ‘Trividh Marg’ (three-way route) and are seeing a direct benefit of the spirit of service to all.
After 60 years, we have been chosen to serve the nation for the third consecutive time. In response to the blessings that 140 crore countrymen have given to me, I have only one message: We are here to serve each of you, every family and every region. With this power of your blessings, we aspire to achieve new heights of development. To pursue the dream of a developed India, from the ramparts of the Red Fort today, I bow my head in gratitude and thank the crores of countrymen for blessing us and choosing us to serve the nation. And I assure you all that we have to move forward to new heights, with a new zeal. We are not amongst those who watch from the sides and revel in the glory of small achievements. We are from a culture of seekers of new knowledge and resilience; the go-getters who relentlessly aspire for higher achievements. We want to scale newer heights of development and we wish to inculcate this habit among our citizens.
My dear countrymen,
Today, through the new education policy, we want to transform the current education system in line with the requirements of the 21st century. We have to prepare future ready skilled resources in India to meet the expectations of the fast paced development. The new education policy has a huge role to play in retaining new talent in India. I do not want the youth of my country to be forced to study abroad. A middle-class family spends lakhs and crores of rupees to send their children to study abroad. We want to develop an education system so that the youth of our country do not need to go abroad. Our middle-class families need not spend lakhs and crores of rupees. Not only that, we also want to create such institutions that attract people from abroad to come to Bharat instead. Recently, we have revived the pride of Bihar's glorious history by reconstructing Nalanda University. Nalanda University has resumed its operations once again. However, we must once again, in the field of education revive that centuries-old Nalanda spirit, live that Nalanda spirit, and with great confidence, work towards bringing new consciousness to the world’s traditions of knowledge in the field of education. I firmly believe that the new education policy emphasizes the importance of the mother tongue. I urge the state governments and all institutions in the country that the country’s talent should not be hindered because of language. Language should not be a barrier. The strength of the mother tongue empowers even the poorest child in our country to fulfill their dreams. Therefore, we must emphasize the importance of studying in the mother tongue, the role of the mother tongue in life, and its place in the family.
My dear fellow citizens,
As we witness the changes in the world today, the importance of skills has greatly increased. Therefore, we want to give new impetus to skills. Keeping Industry 4.0 in mind, we aim for skill development. We also want skill development for capacity building in every sector of life, including in the agricultural sector. We want to focus on developing new skills even in our sanitation sector. Therefore, we have come out with the Skill India Programme on a much broader scale this time. We have earmarked a large fund in this year’s Budget for this purpose. In the Budget, we have also emphasized internships, so that our youth can gain experience, develop their capacity building and showcase their skills in the market. I want to prepare skilled youth in this manner. And friends, observing the global situation today, I can clearly see that Bharat’s skilled manpower, our skilful youth will be making their mark in the global job market, and we are moving forward with that dream.
Friends,
The world is changing rapidly and the importance of science and technology is increasing in every aspect of life. We need to place significant emphasis on science. I have noticed that there has been a new atmosphere of interest in science and technology in our schools and colleges after the success of Chandrayaan mission. This new enthusiasm must be nurtured by our educational institutions. The Government of India has also increased support for research. We have established more chairs. We have created the National Research Foundation providing it with a legal framework to develop a permanent system that continuously strengthens research. This research foundation will carry out that work. It is a matter of great pride that we have decided to allocate one lakh crore rupees for research and innovation in the Budget so that the ideas of our country’s youth can be realized.
Friends,
Even today, our children are going abroad for medical education. Most of them come from middle-class families, and they spend a huge amount of money. Over the last 10 years, we have increased the number of medical seats to nearly one lakh. Approximately 25,000 young people go abroad each year for medical education. Sometimes, I get surprised to hear about the countries they have to visit to pursue medical education. Therefore, we have decided that 75,000 new seats will be created in the medical field in the next five years.
My dear countrymen,
A Viksit Bharat of 2047 must also be a healthy Bharat. To ensure this, we must focus on the nutrition of children starting today as they are the first generation of a developed Bharat. That is why we have launched a nutrition campaign paying special attention to their well-being. We have initiated the National Nutrition Mission (POSHAN Abhiyaan), prioritizing nutrition.
My dear countrymen,
Transforming our agricultural system is crucial and the need of the hour. We must break free from the age-old traditions that have held us back for centuries, and we are actively supporting our farmers in this endeavor. We have been continuously working towards this transformation. Today, we provide farmers with easy access to loans and assist them with the latest technology. We are assisting the farmers to ensure value addition to their produce. We are also making comprehensive arrangements for marketing their produce so that the farmers have end to end assistance, and we are committed to moving forward in this direction.
Today, as the entire world is concerned about Mother Earth, we see the health of our soil deteriorating day by day due to the use of fertilizers. The productivity of our Mother Earth (soil) is also depleting and declining. At this critical time, I want to express my gratitude to the lakhs of farmers in our country who have chosen the path of organic farming and have taken on the responsibility of nurturing and protecting our Mother Earth. In this year's budget, we have also made significant provisions and introduced substantial schemes to promote and support organic farming.
My dear countrymen,
When I observe the state of the world today, I see that the entire world is turning towards holistic healthcare where organic food has emerged as the preferred choice. If there is any nation that can create a global food basket of organic food, it is my country and its farmers. This is why we aspire to move forward with this vision in the coming days, so that our nation can become the organic food basket for the world as it increasingly demands organic food.
We are striving to ensure that the lives of farmers are made easier, villages have top-class internet connectivity, farmers have access to healthcare facilities and their children get access to smart schools as well as employment opportunities. Given the challenges of sustaining an entire family on small plots of land, we are making comprehensive efforts to equip the youth with the skills needed to secure new jobs and create additional sources of income.
In recent years, we have focused on a women-led development model. Be it innovation, employment or entrepreneurship, women are making significant strides in every sector. It’s not just about increasing participation, women are also taking on leadership roles. Today, in many areas—be it our defence sector, the Air Force, the Army, the Navy, or our space sector—we are witnessing the strength and capabilities of our women.
On the other hand, there are some pressing concerns which bring me a lot of trauma, hence, I once again wish to highlight them from the ramparts of the Red Fort. As a society we should seriously dwell upon the atrocities being meted out to our mother, sisters and daughters. The outrage is visible in the nation and among the citizens. I can feel this outrage. The states, society and the nation have to take serious cognizance of this malefaction. Crimes against women should be investigated without any delay. Those committing such demonic acts must be booked prima facie to reinstate the trust on the government, judiciary and civil society. I also want to mention that the rape victims - our mothers and daughters are highlighted all over the media and discussed in society, however the rapist does not make the news. Now the need of the hour is that there should be a wide discussion about the criminals who get punished so that even those who commit such sins fear the consequences including hanging to death. I feel that it is very important to create this fear.
My dear countrymen,
We have a habit of downsizing our own efforts and achievements as a nation. We unfortunately have stopped taking pride in our nationality for whatever reason. It was humiliating many times to hear ‘being late’ as a typical Indian mindset. We have worked hard to improve the perception of Indians at the global level. In the past even toys were imported in India. We have witnessed such days too. But today we are proud that our toy industry has also become a name to reckon with in the global market. We have started exporting toys. There was a time when mobile phones were being imported, but today India has a large hub of manufacturing ecosystem of mobile phones and we have started exporting them all over the world. Such is the prowess of India.
Friends,
Future of the world is connected with semiconductors, modern technology and AI. We have embarked on the semiconductor mission and aspire to have Made In India products which are available at competitive rates for the world. We have great talent pools and our youth should dream big in this sector. India has been into research and now we should move towards manufacturing as well. We have the capability and prowess to provide end to end solutions to the world in this sector.
Friends,
We have also seen the days when we had to struggle even for 2G. Today we can see the meteoric scaling up and Roll Out of 5G across the latitude and longitude of the country. Friends, we are not going to stop anywhere soon. We shall not agree to stop at 5G only. We are already working in the mission mode for 6G and we shall surprise the world with our progress. I can say this with full confidence.
My dear friends,
Talking about the Defence Sector, we were in the habit of questioning any increase in the Defence Budget. No one ever tried to know where the funds were utilized. The Defence Budget was spent on imports from other countries. I am deeply grateful to our Defence Forces as we see their promise in becoming self-reliant in this sector as well. They have shared a list of things that they have resolved not to import any more. We should learn true patriotism from our army. With this spirit we are becoming self-reliant in the defence sector. In the field of Defence Manufacturing India has also marked its presence. I am elated to say that our defence sector which was dependent on importing even small items, has gradually emerged and is establishing itself as exporter and manufacturer of various Defence Equipment.
We want to promote the manufacturing sector because it is crucial for addressing unemployment. Today, the Production-Linked Incentive (PLI) scheme has been a great success. Foreign Direct Investment (FDI) reforms have also given us significant strength. MSMEs (Micro, Small, and Medium Enterprises) have gained considerable momentum. A new system has been developed, and as a result, our manufacturing sector is on the path to becoming a global manufacturing hub. With a country that has such a large youth population and the capability to harness it, we aim to advance in the world of manufacturing with great strength, especially in Industry 4.0. We have also focused on the necessary skill development for this. We have introduced new models in skill development. We have encouraged public participation so that we can quickly develop skills according to immediate requirements. As I speak from the ramparts of the Red Fort, I am confident that the day is not far when Bharat will become an industrial manufacturing hub and the world will look up to it.
Today, many of the world’s leading companies want to invest in Bharat. I have observed this after the elections, and the majority of people requesting to meet with me in my third term are investors. These are global investors who want to come to Bharat and invest here. This is a
huge golden opportunity. I urge state governments to establish clear policies to attract investors. Provide assurance of good governance and build their confidence in the law and order situation. Every state should engage in healthy competition to attract investors. This competition will bring investment to their states, providing local youth with opportunities and creating jobs.
If policies need to be changed, states should adapt them according to global requirements. If land is required, states should create a land bank. The more proactive the states are in working towards good governance with a single-point focus and make efforts in this regard, the more likely it is that these investors will stay for the long term. This cannot be done by the central government alone; state governments play a crucial role because the projects will be implemented in the states. Daily interaction with state governments is essential for the projects to succeed. Therefore, I urge the states that as the world is increasingly attracted to Bharat and is committed to investing in Bharat, it is our responsibility to move forward with clear policies, leaving behind old habits. You will see the results in your state, and I assure you that your state will shine.
Friends,
It is important for Bharat to be recognized for its best quality. For the world, we now need to focus on the field of design and emphasize "Design in India." We must strive to make Indian Standards synonymous with International Standards. When Indian Standards become International Standards, it will make it easier for our products to receive global acceptance. This will depend on the quality of our production, the quality of our services, and the quality of our approach. Therefore, we must focus on quality as we move forward. We have the talent. We can offer many new things to the world in the field of design. We must embrace the call of "Design in India" and move forward with the dream of "Design in India and Design for the World."
I see a vast market emerging in the world of gaming. However, even today, the influence of gaming and the profits from creating these games are primarily held by foreign companies. Bharat has a rich heritage and we can bring new talent into the world of gaming. We can attract children worldwide to games made in our country. I want the children of Bharat, the youth of Bharat, Bharat’s IT professionals, and Bharat’s AI professionals to lead the world of gaming. In the gaming world, our products should make an impact globally. Our animators have the potential to work globally. We can establish a strong presence in the animation industry and should strive to work in that direction.
My dear countrymen,
Today, global warming and climate change are pressing issues and are being discussed across various sectors worldwide. Bharat has undertaken numerous initiatives in this regard. We have demonstrated our commitment through tangible actions, not mere words, and have achieved results that have astonished the world. We were pioneers in banning single-use plastics and have significantly advanced our renewable energy efforts, infusing new strength in this field. We are moving towards a net-zero future in the coming years and I remember the targets set in the Paris Accord. From the ramparts of the Red Fort, I wish to highlight the achievements of my countrymen. What the G-20 nations could not accomplish, our citizens have achieved. If any G-20 country has met its Paris Accord targets ahead of time, it is only my country, my Bharat. I take immense pride in this accomplishment. We have met our renewable energy targets and are ambitiously working towards reaching the target of 500 GW of renewable energy by 2030. It's indeed a massive goal! The world may be astonished by this goal, but I confidently assure my fellow countrymen that we will achieve it. This will benefit humanity, secure our future, and ensure a bright future for our children. We are also committed to making our railways net-zero carbon emitter by 2030.
Friends,
The PM Surya Ghar Free Electricity Scheme is set to provide new strength, and its benefits will be felt by the average families in our country, particularly the middle class, when their electricity bills become free. The demand for electric vehicles is on the rise. Those who generate electricity from solar energy under the PM Surya Ghar Yojana, can also reduce their fuel costs.
Friends,
We aim to become a global hub through the Green Hydrogen Mission. Policies have been rapidly formulated, and their implementation is progressing swiftly. Bharat is committed to advancing green hydrogen as a new energy source. These efforts address concerns about climate change and global warming, while also opening up significant opportunities for green jobs. Thus, as the importance of green jobs expands in the near future, to seize this opportunity and provide employment for our youngsters, we must focus on promoting and expanding the green job sector.
My dear countrymen,
Today, under this tricolor flag, we are joined by the young athletes who have proudly represented Bharat on the global Olympic stage. On behalf of 140 crore fellow countrymen, I extend my congratulations to all the athletes and players of our nation. I also offer my best wishes with the hope that we will continue to strive towards new goals with renewed dreams, resolutions, and unwavering effort. In a few days, a large Indian delegation will depart for Paris for the Paralympics. I also convey my heartfelt best wishes to all our Paralympic athletes.
Friends,
India hosted the G-20, and it was organized across various cities in our country. More than 200 events were conducted! G-20 was never held in such a grand manner before, this was a first. This proves that Bharat has the capability to organize major international events and possesses unparalleled hospitality. With this established, our goal is clear: to host the 2036 Olympics on Indian soil. We are preparing for this and making significant progress towards it.
Friends,
It is our social responsibility to support the most disadvantaged members of society. If we leave anyone behind, it hampers our collective progress. Therefore, we can only truly advance if we uplift those who are lagging behind. It is our duty to make every effort to include the neglected regions, the marginalized communities, our small farmers, tribal brothers and sisters in the forests, our mothers and sisters, our laborers, and our workers, ensuring they are brought up to our level. The pace of this effort has already accelerated, and we will soon see these communities catch up with us, thereby strengthening our collective power. We must approach this task with great sensitivity and seize the significant opportunity that lies ahead.
What could be a more significant occasion for fostering sensitivity than this? Even before the 1857 freedom struggle, a tribal youth in our country stood firm against the British. At the age of 20-22, he challenged them fiercely, and today, he is revered as Bhagwan Birsa Munda. As we approach the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, let us draw inspiration from his legacy. Who could serve as a greater inspiration than Bhagwan Birsa Munda, exemplifying how even an individual of modest means can exhibit profound patriotism? As we celebrate Bhagwan Birsa Munda's birth anniversary, let our sensitivity and compassion for society deepen. Let us commit to including every member of our community—the poor, the Dalits, the backward, the tribals—and advance together with this resolution.
My dear countrymen,
We are moving forward with determination and making significant progress. However, it is also true that there are some individuals who are unable to appreciate this progress. There are those who cannot think beyond their own welfare and do not care about the well-being of others. Such individuals, with their distorted mindset, are a concern. The country must avoid these people, who are mired in despair. When a handful of such individuals, consumed by their own negativity, spread this kind of toxicity, it leads to anarchy, destruction, chaos, and severe setbacks that necessitate immense efforts to rectify. These pessimistic elements are not merely hopeless; they are nurturing a negative mindset that dreams of destruction and seeks to undermine our collective progress. The country needs to recognize this threat. Nonetheless, I want to assure my fellow citizens that with our good intentions, integrity, and dedication to the nation, we will win over even those who oppose us. We will not waver from our commitment to advance our country, and I pledge to uphold this resolve.
Friends,
Challenges are abundant, both internal and external. As we grow stronger and gain more attention, these challenges are bound to increase. External challenges, in particular, are likely to escalate, and I am well aware of this. However, I want to convey to such forces that the development of Bharat does not mean a threat to anyone. Even in the past, when we were prosperous, we never dragged the world into wars. We are the land of Buddha, and war is not our path. Therefore, the world need not worry. As Bharat progresses, I urge the global community to understand Bharat’s values and its thousands of years of history. Do not perceive us as a threat. Do not resort to strategies that might make it harder for a land capable of contributing to the welfare of all humanity. But I also want to tell my fellow citizens that no matter how many challenges we face, confronting challenges is in Bharat’s nature. We will not waver, tire, stop, or bow down. We will leave no stone unturned in fulfilling our commitments, changing the destiny of 140 crore citizens, securing their future, and realizing the nation's dreams. I assure you that we will triumph over every ill-intent with our good intentions.
My dear countrymen,
Changes in the social fabric can sometimes lead to significant challenges. Every citizen has been troubled by the termite of corruption. Corruption at all levels has shattered the common man’s faith in the system. The anger caused by the injustice to one's abilities and potential harms the nation's progress. That is why I have launched a widespread war against corruption. I know this battle comes at a price; it costs me my reputation. But no reputation can be more important than the nation, and no dream of mine can be bigger than the nation’s dreams. Hence, my fight against corruption will continue with complete sincerity and at a fast pace, and action will be taken against the corrupt. I want to create an environment of fear for the corrupt, so the tradition of looting the common citizen comes to an end. However, the biggest new challenge is not just dealing with the corrupt but also the high-level societal change that has emerged. This has become a significant challenge and a grave concern for society. We have a great Constitution. Can anyone imagine that some people in our own country are glorifying corruption? They are openly celebrating corruption. The attempt to sow such seeds in society, the glorification of corruption, and the continuous efforts to increase the acceptance of the corrupt have become a significant challenge for a healthy society and a matter of great concern. By distancing ourselves from corrupt individuals in society, we can create an environment where those who are corrupt will fear taking that path. However, if corruption is glorified, even those who are currently honest may begin to see it as a mark of prestige leading them to believe that engaging in such behavior is acceptable.
My dear countrymen,
I understand the concerns regarding recent events in Bangladesh, especially given our proximity as a neighboring country. I hope that the situation there soon returns to normalcy. The primary concern of our 140 crore citizens is to ensure the safety of Hindus, the minorities in Bangladesh. Bharat has always desired that our neighboring countries pursue a path of contentment and peace. Our commitment to peace is deeply rooted in our culture. In the days to come, our positive thoughts will continue to accompany Bangladesh on its development journey because we are the people dedicated to the welfare of humanity.
My dear countrymen,
As we mark the 75th anniversary of our Constitution, it is important to reflect on its pivotal role in uniting and strengthening our nation. Over these 75 years, the Constitution has been instrumental in fortifying Bharat's democracy and safeguarding the rights of our dalits, the oppressed, the exploited and the deprived sections of the society. As we celebrate 75 years of the Indian Constitution, it is crucial for citizens to focus on the duties enshrined in the Constitution, and when I talk about duty, I do not just want to put a burden on the citizens. This responsibility extends beyond just the citizens to the Central Government, its employees, State Governments, State Government employees, and every local self-governing institution, whether it be a Panchayat, Municipalities, Municipal Corporations, Tehsil, or District. However, it is also essential that all 140 crore citizens recognise their duties. When we all fulfill our responsibilities collectively, we naturally become guardians of each other’s rights. By performing our duties, we inherently protect these rights without needing any additional effort. I hope we will embrace this mindset which will not only strengthen our democracy but also enhance our collective strength, propelling us forward with renewed power.
My dear countrymen,
In our country, the Supreme Court has repeatedly addressed the issue of the Uniform Civil Code. Numerous orders have been issued, reflecting the belief of a significant portion of our population—and rightly so—that the current Civil Code resembles a Communal Civil Code, one that is discriminatory. As we celebrate 75 years of the Constitution, we must hold extensive discussions on this subject as the Supreme Court advocates for this change. And it is our collective responsibility to realize the vision of the framers of our Constitution. We should welcome diverse opinions and perspectives. Laws that divide our nation based on religion and foster discrimination have no place in modern society. Therefore, I assert that it is time for the country to demand a Secular Civil Code. After 75 years of a Communal Civil Code, it is crucial to move towards a Secular Civil Code. Once this shift takes place, it will eliminate religious discrimination and will bridge the gap felt by ordinary citizens.
My dear countrymen,
When I always talk about the concern of dynastic politics and casteism in the country, I believe they are causing significant harm to the democracy of Bharat. We need to free the country and politics from dynastic politics and casteism. Today, I see that the young people in front of me are associated with the "MY Bharat" organization. It is written very well. "MY Bharat" has several missions. One of the missions is to bring one lakh young people into political life as representatives as soon as possible. Initially, we want to bring forward one lakh young people whose families have no political background—those whose parents, siblings, uncles, aunts have never been involved in politics, in any generation. We want fresh blood, one lakh such talented young people, whether they come into the panchayat, municipal corporations, district councils, state assemblies, or the Lok Sabha. We want new young people with no previous political history in their families to enter politics so that we can be freed from casteism and dynastic politics thereby enriching democracy. It is not necessary that they join a particular party; they should join whichever party they prefer and become representatives. The country should decide that if one lakh such young people whose families are far removed from politics enter the system in the near future, it will lead to new thinking and new capabilities while also enriching democracy. Therefore, we need to move in this direction. I would also like to say that frequent elections are becoming a hindrance to the country's progress, creating obstacles. Today, it has become easy to link any scheme with elections, because elections are happening somewhere in the country every three or six months. Whenever you announce any scheme, you see in the media that it is linked to elections. Every scheme is coloured by the hue of elections. Hence, there has been extensive discussion in the country. All political parties have expressed their views. A committee has prepared a very good report. The country needs to come forward to embrace the concept of "One Nation One Election". From the ramparts of the Red Fort with the Tricolor as witness, I urge the political parties and those who understand the Constitution of the country, to come forward to make the dream of "One Nation One Election" a reality for the progress of Bharat and the maximum utilization of its resources for the common people.
My dear countrymen,
This is the golden period of Bharat. Viksit Bharat 2047 awaits us. This country is committed to moving forward with a firm resolution by overcoming obstacles, hurdles and challenges. And friends, I see clearly, there is no hesitation in my thoughts. There is no veil in front of my dreams. I can see clearly that the blood of our ancestors is in the veins of the 140 crore people. If those 40 crore people could fulfill the dreams of independence, then 140 crore citizens can realize the dream of a prosperous Bharat. 140 crore citizens can realize the dream of a Viksit Bharat. As I have said before, the country is bound to become the third-largest economy during my third term, and that I will work three times harder, at three times the speed and with three times the scale so that the dreams we have for the nation are realized sooner. Every moment of mine is for the nation; every second is dedicated to the country; every bit of my being is solely for Maa Bharati. Therefore, with the commitment of working 24x7 and with the vision of a Viksit Bharat by 2047, I call upon my fellow citizens: Let us make the dreams of our forefathers a resolution, connect our dreams to them and add our efforts to them. Let us align our aspirations and our efforts to ensure that the 21st century, which is destined to be the century of Bharat, becomes a ‘Swarnim Bharat’ (Golden India), and make ‘Viksit Bharat’ in this century and advance towards fulfilling those dreams. As an independent Bharat is reaching new milestones after 75 years of its journey, let us not leave any stone unturned. And I assure you that I will leave no stone unturned in the wake of the responsibility you have entrusted in me. I will never shy away from hard work. I never back down in courage; I never fear facing challenges. Why? Because I live for you, I live for your future, I live for the bright future of Mother India. Let us move forward with firm resolve under the shadow of the national flag, under the shadow of the Tricolour, to realize those dreams. Speak with me:
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Jai Hind!
Jai Hind!
Jai Hind!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୭୮ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅବସରରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
15 AUG 2024 2:30PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀ, ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ!
ଆଜି ହେଉଛି ସେହି ଶୁଭ ମୁହୂର୍ତ୍ତ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଶ ପାଇଁ ଜୀବନ ଦେଇଥିବା, ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ନିଜକୁ ସମର୍ପଣ କରିଦେଇଥିବା, ଆଜୀବନ ସଂଘର୍ଷ କରିଥିବା, ଫାଶୀର ଖୁଣ୍ଟରେ ଭାରତ ମା’ କୀ ଜୟର ସ୍ଳୋଗାନ ଦେଇ ଅଗଣିତ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସାହାସୀକତାର ସହ ଫାଶୀକୁ ଆଲିଙ୍ଗନ କରିଥିଲେ । ଆଜି ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବାର ଏକ ପର୍ବ । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନେ ଆଜି ଆମକୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ପର୍ବରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତାର ନିଶ୍ୱାସ ନେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଋଣୀ । ଏଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହାପୁରୁଷଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମେ ଆମର ଶ୍ରଦ୍ଧା ଭାବ ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଆଜି, ଯେଉଁ ମହାନୁଭବ ରାଷ୍ଟ୍ର ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏବଂ ଦେଶ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ଦେଶ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହିତ ଦେଶକୁ ରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେ ଆମର କୃଷକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ସେନା ହୁଅନ୍ତୁ , ଆମର ମନୋବଳ ହେଉ, ଆମ ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ର ଅବଦାନ ହେଉ, କିମ୍ବା ଦଳିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ପୀଡିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଶୋଷିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ବଞ୍ଚିତ ହୁଅନ୍ତୁ; ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ପ୍ରତି ନିଷ୍ଠା, ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଶ୍ରଦ୍ଧା ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଅଟେ । ମୁଁ ଆଜି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଦର ପୂର୍ବକ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀ,
ଚଳିତ ବର୍ଷ ତଥା ଅତୀତରେ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ କାରଣରୁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଚିନ୍ତା ବଢିଯାଇଥିଲା । ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଅନେକ ଲୋକ ନିଜର ପରିବାରଜନଙ୍କୁ ଓ ସମ୍ପତ୍ତି ହରାଇଛନ୍ତି, ଦେଶ ଅନେକ ଥର ବିପୁଳ କ୍ଷତି ମଧ୍ୟ ସହିଛି । ଆଜି ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି ।
ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀ,
ଏବେ ଆସନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବ ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇବା । ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱ ସମୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମୟ ଏକ ସଂଘର୍ଷମୟ ଥିଲା । ଆମର ଯୁବକ ହୁଅନ୍ତୁ, ବୟୋଜେଷ୍ଠ ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, କୃଷକ ହୁଅନ୍ତୁ, ମହିଳା ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଆଦିବାସୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ସେମାନେ ନିରନ୍ତର ଦାସତ୍ୱ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ଇତିହାସ ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି ଯେ ୧୮୫୭ର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ସଂଗ୍ରାମକୁ ଆମେ ସ୍ମରଣ କରିଥାଉ, ତା’ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଆମ ଦେଶରେ ଅନେକ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଲଢେଇ କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା ।
ସାଥିମାନେ,
ଦାସତ୍ୱର ଏତେ ଲମ୍ବା ଅବଧି, ଅତ୍ୟାଚାରୀ ଶାସକ, ଅକଥନୀୟ ଯାତନା ଅତି ସାଧାରଣ ମଣିଷଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ତା’ ସତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ, ସେହି ସମୟରେ ଜନସଂଖ୍ୟା ହିସାବରେ ପ୍ରାୟ ୪୦କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଯେଉଁ ଅସୀମ ମନୋବଳ ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଖାଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଗୋଟିଆ ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ ଚାଲିଲେ, ଗୋଟିଏ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲେ ଏବଂ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ଲଢ଼େଇ କଲେ। କେବଳ ଗୋଟିଏ ସ୍ୱର ଥିଲା - "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍", ଏବଂ କେବଳ ଗୋଟିଏ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା- ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା । ଆମେ ଗର୍ବିତ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ରକ୍ତ ଆଜି ଆମ ଶିରାରେ ଚାଲୁଛି । ସେମାନେ ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷ ଥିଲେ। ତାହା ଥିଲା ମାତ୍ର ୪୦ କୋଟି। ମାତ୍ର ୪୦ କୋଟି ଲୋକ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତିକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରି ଦାସତ୍ୱର ବନ୍ଧନ ଭାଙ୍ଗିଦେଇଛନ୍ତି। ଯଦି ଆମ ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ରକ୍ତ ଆମ ଶିରାପ୍ରଶିରାରେ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି, ଆଜି ଆମେ ୧୪୦ କୋଟି ଅଛୁ। ଯଦି ୪୦ କୋଟି ଲୋକ ଦାସତ୍ୱର ବନ୍ଧନ ଭାଙ୍ଗିପାରିବେ, ଯଦି ୪୦ କୋଟି ଲୋକ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିପାରିବେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ନେଇ ଯଦି ରହିପାରିବେ ତେବେ ସେମାନେ ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକ, ମୋ ପରିବାରର ୧୪୦ କୋଟି ସଦସ୍ୟ, ଯଦି ସେମାନେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ବାହାରିଯାଆନ୍ତି, ଗୋଟିଏ ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରି ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି, ପାଦରେ ପାଦ ମିଳାଇ, ତେ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ହେଉ ନା କାହିଁକି କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ। ତେବେ ସମ୍ବଳର ଯେତେ ଅଭାବ ବା ସଂଘର୍ଷ ଯେତେ ତୀବ୍ର ହେଉ ନା କାହିଁକି ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ଗଠନ କରିପାରିବା । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବା । ଯଦି ୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ନିଜର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ନିଷ୍ଠା, ତ୍ୟାଗ ଓ ବଳିଦାନ ବଳରେ ଆମକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦେଇପାରିବେ ତେବେ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବନାରେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ଗଠନ କରିପାରିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ମରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଥିଲେ ଏବଂ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିଥିଲୁ । ଆଜି ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ହେବାର ସମୟ ଆସିଛି। ଦେଶ ପାଇଁ ମରିବାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଯଦି ଆମକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦେଇପାରିବ, ତେବେ ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମଧ୍ୟ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭, ଏହା କେବଳ ଭାଷଣର ପାଇଁ ଶବ୍ଦ ନୁହେଁ , ଏହା ପଛରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଚାଲିଛି। ଦେଶରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଠାରୁ ପରାମର୍ଶ ନିଆଯାଉଛି ଏବଂ ଆମେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଠାରୁ ପରାମର୍ଶ ଲୋଡିଛୁ । ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ମୋ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ପାଇଁ ଅଗଣିତ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି । ଏଥିରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ସ୍ପଷ୍ଟ ଝଲସି ଥାଏ। ଯୁବବର୍ଗ ହୁଅନ୍ତୁ, ବୟସ୍କ ହୁଅନ୍ତୁ, ଗ୍ରାମବାସୀ ହୁଅନ୍ତୁ, କୃଷକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଦଳିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆଦିବାସୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ପର୍ବତ, ପାହାଡ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଜଙ୍ଗଲ ସହରରେ ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକ ୨୦୪୭ରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନରେ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରୁଥିବ, ସେତେବେଳେ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିକଶିତ ଗଠନ ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ମୂଲ୍ୟବାନ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଏବଂ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଏହି ପରାମର୍ଶ ଗୁଡିକୁ ଦେଖୁଥିଲି, ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ହେଉଥିଲି । ସେମାନେ କ'ଣ ଲେଖିଲେ, କିଛି ଲୋକ କହିଲେ ଯେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଦକ୍ଷ ରାଜଧାନୀ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ। ୨୦୪୭ ରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ କିଛି ଲୋକ ଦେଶକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । କିଛି ଲୋକ ଭାରତକୁ ଆମର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିବା ଉଚିତ୍ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ଆମ ଗଣମାଧ୍ୟମ କାହିଁକି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି କିଛି ଲୋକ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। କିଛି ଲୋକ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। ଯେ ଆମର କୁଶଳୀ ଯୁବକମାନେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ପସନ୍ଦ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି କେହି କେହି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।
ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ମୋଟା ଶସ୍ୟ, ଯାହାକୁ ଆମେ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ବୋଲି କହିଥାଉ, ଏହି ସୁପରଫୁଡ୍ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଅନେକ ମତ ଦେଇଥିଲେ । ଆମେ ବିଶ୍ୱର ପୋଷଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ଭାରତର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରିବା ଦରକାର। ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସମେତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥାରେ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଅନେକ ଲୋକ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ନ୍ୟାୟିକ ସଂସ୍କାରର ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବିଳମ୍ବକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ବାରମ୍ବାର ଉଦ୍‌ବେଗ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା। ଅନେକ ଲେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ସହର ନିର୍ମାଣ କରିବା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ବଢୁଥିବା ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସରକାର ଓ ପ୍ରଶାସନ ମଧ୍ୟରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।
ବହୁତ ଲୋକ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ, ମହାକାଶରେ ଭାରତର ସ୍ପେସ ଷ୍ଟେସନ ଯଥାଶୀଘ୍ର ନିର୍ମାଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ବିଶ୍ୱ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବାରୁ ଭାରତରେ ଯେଉଁ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଅଛି, ଆମର ଔଷଧିକୁ ନେଇ ବିଶ୍ୱ ଯେତେବେଳେ ଆଜି ସୁସ୍ଥତାର ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ସେତେବେଳେ ଆମେ ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧଗୁଡିକୁ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । କେହି ଏବେ ଆଉ ବିଳମ୍ବ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯଥାଶୀଘ୍ର ବିଶବରର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରଣିତ ହେବା ଦରକାର ।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଏହି ପରାମର୍ଶ ଗୁଡିକ ପଢ଼ୁଥିଲି ଏଥିପାଇଁ କାରଣ ସେଗୁଡିକ ମୋର ସାଥୀ ଦେଶବାସୀମାନେ ଦେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଏସବୁ ମୋ ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନେ ଏହି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଏତେ ବଡ଼ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଏତେ ବଡ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିବ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶବାସୀଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ଏହି ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଆମ ଭିତରେ ଏକ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଦୃଢ ହୋଇଥାଇଥାଏ । ଆମର ମନରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନୂଆ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ କେବଳ ଏକ ବୌଦ୍ଧିକ ବିତର୍କ ନୁହେଁ; ଏହା ଅନୁଭୂତିରୁ ଉଭା ହୋଇଛି । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଫଳ । ତେଣୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ୧୮ ହଜାର ଗାଁକୁ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ସେହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ ହେବ ବୋଲି ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ସାଧାରଣ ଲୋକ ଶୁଣିଲେ ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦୃଢ଼ ହୋଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥାଏ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ବି ଅଢେଇ କୋଟି ପରିବାର ଏମିତି ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠି ବିଜୁଳି ବିନା ଅନ୍ଧାରରେ ରହୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଅଢେଇ କୋଟି ପରିବାର ଅନ୍ଧାରରେ ଜୀବନ ବିତାଉଛନ୍ତି । ଅଢେଇ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଘରେ ବିଜୁଳି ପହଞ୍ଚି ଯାଇଛି । ସେତେବେଳେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢିଯାଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ 'ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ' ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ କଥା କହୁଛୁ, ସମାଜର ସମୃଦ୍ଧ ବର୍ଗଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର, ଗରିବ ବସ୍ତିରେ ରହୁଥିବା ଲୋକ କିମ୍ବା ଛୋଟ ଛୋଟ ପିଲା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଆଜି ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିବେଶକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଚରଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପରସ୍ପରକୁ ଯାଞ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଏହା ଭାରତ ଭିତରେ ଆସିଥିବା ଏକ ନୂତନ ଚେତନାର ପ୍ରତିଫଳନ ।
ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ କୁହାଯିବ ଯେ, ଆମର ଲାଲକିଲ୍ଲା ପ୍ରାଚୀରରୁ ଆଜି ତିନି କୋଟି ପରିବାରକୁ ସେମାନଙ୍କ ନଳରୁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ମିଳୁଛି ବୋଲି ଘୋଷଣା କରାଗଲେ ଆମ ସମସ୍ତ ପରିବାରକୁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ମିଳିବା ନିହାତି ଜରୁରୀ। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଜରିଆରେ ବାର କୋଟି ପରିବାରକୁ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଟ୍ୟାପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରାଯାଉଛି। ଆଜି ପନ୍ଦର କୋଟି ପରିବାର ଏହି ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆମ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଏ ଏହି ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ? କିଏ ପଛରେ ରହିଗଲା? ସମାଜର ପଛୁଆ ବର୍ଗର ଲୋକମାନେ ଏଭଳି ସୁବିଧାସୁଯୋଗର ଅଭାବର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇନଥିଲେ। ଦଳିତ, ଅବହେଳିତ ଲୋକ, ଶୋଷିତ ବର୍ଗ, ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀ, ବସ୍ତି ଓ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନେ ହିଁ ଏଭଳି ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେଉଥିଲେ । ଏଭଳି ଅନେକ ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଏହାର ସୁଫଳ ସମାଜର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମିଳିଛି ।
ଆମେ ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲର ମନ୍ତ୍ର ଦେଇଛୁ। ଆଜି ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହା ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ମନ୍ତ୍ର ପାଲଟିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ଏବେ ନିଜ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ପ୍ରଡକ୍ଟ ଏବେ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ଏବେ ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ଅଧୀନରେ ଉତ୍ପାଦର ରପ୍ତାନି ଦିଗରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ। ମିଳିତ ଭାବେ ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ର ତୁଳନାରେ ଭାରତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି। ଏବଂ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ ୱାର୍ମିଂ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଭାରତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଫିନଟେକ୍ ରେ ଆମର ସଫଳତା ପାଇଁ ଆମ ଦେଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯାହାକି ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଆମଠାରୁ ଶିଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ସେତେବେଳେ ଆମର ଗର୍ବ ଆହୁରି ବଢିଯାଇଥାଏ ।
ସାଥିମାନେ,
କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ସଙ୍କଟକୁ ଆମେ କେମିତି ଭୁଲିପାରିବା? ଆମ ନିଜ ଦେଶରେ ହିଁ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଥିଲା । ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଆମ ସେନା ସର୍ଜିକାଲ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ଏବଂ ଏୟାର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କରିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହି ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ହୃଦୟ ଗର୍ବରେ ଭରିଯାଇଯାଏ ଏବଂ ମୁଣ୍ଡ ଉଚ୍ଚ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଏହି କାରଣରୁ ଆଜି ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଗର୍ବ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଭରିଯାଇଥାଏ ।
ସାଥିମାନେ,
ଏ ସବୁ ଦିଗ ଉପରେ ଜାଣିଶୁଣି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ସଂସ୍କାରର ପରମ୍ପରାକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି। ଯେତେବେଳେ ରାଜନୈତିକ ନେତୃତ୍ୱ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଆଣିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଏବଂ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଦୃଢ଼ ଅଟନ୍ତି ସେତେବେଳେ ସରକାରୀ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ମଧ୍ୟ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ରୂପାୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦିଏ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନପୂରଣ ଦିଗରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଆଶାନୁରୂପ ଫଳାଫଳ ମିଳିବା ନିଶ୍ଚିତ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ,
ଆମେ ଭୁଲିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛୁ । ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଆମର ‘ଚାଲିଛି’ ଆରେ ସାଥି ଏମିତି ହିଁ ଚାଲିବ, ଆମକୁ କ’ଣ କଷ୍ଟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ଆଉ ମାମଳାର ଆଗାମୀ ପିଢି ଦେଖିବ, ଆମକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି, ମଜା କରିବା, ଆଗରେ ଯିଏ ଅଛନ୍ତି ସେ ତାଙ୍କର ବୁଝିନ୍ତେ, ଆମେ ନିଜ ସମୟ ବାହାର କରିଥାଉ । ଯଦି ନୂଆ କିଛି କରିବାକୁ ବୁଝିବେ, ପୁଣି ବିଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଜଣାନାହିଁ ଦେଶରେ ଏକ ସ୍ଥିତାବସ୍ଥାର ବାତାବରଣ ଥିଲା । ଏବଂ ଲୋକମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ କିଛି ଆଉ ହେବ ନାହିଁ । ଚାଲ ଏମିତି ହିଁ ମନ ହୋଇଯାଇଥିଲା ।
ଆମକୁ ଏହି ମାନସିକତାକୁ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ପଡ଼ିଲା, ଆମକୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ନିଜକୁ ଭରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା ଏବଂ ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲୁ । ଅନେକ ଲୋକ କହୁଥିଲେ, "ଆମେ ଏବେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ କାହିଁକି କାମ କରିବୁ? ଆସନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ। କିନ୍ତୁ ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନେ ତାହା ଚାହୁଁନଥିଲେ; ସେମାନେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଥିଲେ, ପରିବର୍ତ୍ତନ ଚାହୁଁଥିଲେ, ସେମାନେ ଏଥିପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ ଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ, ଆଶା ଓ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ କେହି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇନଥିଲେ। ଫଳରେ ସେମାନେ କଷ୍ଟ ସହି ଚାଲିଥିଲେ। ସେମାନେ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଆମକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲୁ ।
ଗରିବ ହୁଅନ୍ତୁ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଅବହେଳିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ବଢ଼ୁଥିବା ସହରାଞ୍ଚଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ହେଉ, ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ସଂକଳ୍ପ ହେଉ, ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ହେଉ, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମେ ସଂସ୍କାରର ମାର୍ଗ ବାଛିଥିଲୁ। ଏବଂ ମୁଁ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସଂସ୍କାର ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା କେବଳ ଗୋଲାପୀ ଖବରକାଗଜର ସମ୍ପାଦକୀୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା କିଛି ଦିନର ପ୍ରଶଂସା ପାଇଁ ନୁହେଁ । ଆମର ସଂସ୍କାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକତା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପରିଚାଳିତ । ତେଣୁ ଆଜି ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ଆମର ସଂସ୍କାର ପଥ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ବ୍ଲୁପ୍ରିଣ୍ଟ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଆମର ସଂସ୍କାର, ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଏସବୁ କେବଳ ବିତର୍କ କ୍ଲବ୍‌, ବୌଦ୍ଧିକ ସମାଜ କିମ୍ବା ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରସଙ୍ଗ ନୁହେଁ।
ସାଥିମାନେ,
ରାଜନୈତିକ ବାଧ୍ୟବାଧକତା କାରଣରୁ ଆମେ ଏହା କରିନାହୁଁ। ଆମେ ଯାହା ବି କରୁ, ରାଜନୈତିକ ଲାଭ ଓ କ୍ଷତିର ହିସାବ କରି ଚିନ୍ତା କରୁନାହୁଁ। ଆମର ଏକମାତ୍ର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି- ନେସନ ଫାଷ୍ଟ, ନେସନ ଫାଷ୍ଟ, ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥ ସର୍ବୋଚ୍ଚ । ମୋ ଭାରତ ଯେଭଳି ମହାନ ହେବା ଉଚିତ, ସେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆମେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ସଂସ୍କାରର କଥା ଆସିଥାଏ ଏକ ଲମ୍ବା କାହାଣୀ ଅଛି, ଯଦି ମୁଁ ଏହାର ଆଲୋଚନାକୁ ଯିବି ତେବେ ଏଥିପାଇଁ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଲାଗିପାରେ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏକ ଛୋଟ ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ହେଲା, ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ- ନା ବିକାଶ ହୋଇଥିଲା, ନା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଥିଲା, ନା ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା। ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ଯେଉଁ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଚାଲିଥିଲା, ତାହା ଆମ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ସଙ୍କଟ ଭିତରକୁ ଠେଲି ଦେଇଥିଲା। ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକାଧିକ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ। ଏବଂ ଆଜି, ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ବିଶ୍ୱରେ ଚୟନିତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଛନ୍ତି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥନୀତିର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଥାଏ । ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଲେ ସାଧାରଣ ଗରିବ, ବିଶେଷ କରି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଯାଏ
ଯଦି ସେମାନଙ୍କୁ ଗୃହ ଋଣ ଆବଶ୍ୟକ, ସେମାନଙ୍କୁ ଗାଡି ଋଣ ଆବଶ୍ୟକ, ମୋ କୃଷକଙ୍କୁ ପାଇଁ ଟ୍ରାକ୍ଟର କିଣିବା ପାଇଁ ଋଣ ଦରକାର, ମୋର , ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଋଣ ଦରକାର, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଋଣ ଦରକାର କିମ୍ବା ବିଦେଶ ଯିବା ପାଇଁ ଋଣ ଦରକାର - ଏସବୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମୋର ଗୋପାଳକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ରେ ନିୟୋଜିତ ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମୋର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡର ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ନୂତନ ଉନ୍ନତି ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶ ପଥରେ ଅଂଶୀଦାର ହେଉଛନ୍ତି । ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡ଼ିକ ଆମର ଏମ୍ ଏସ୍ ଏମ୍ ଇ ଏବଂ ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସହାୟତା। ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଟଙ୍କା ଦରକାର, ଏବଂ ଆମର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବ୍ୟାଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଆମ ଦେଶରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ମିଳିଲା, କିନ୍ତୁ ଲୋକମାନେ ଏକ ପ୍ରକାରରେ "ମାଇ-ବାପ୍‌" ସଂସ୍କୃତିରେ ଗତି କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା । ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟରେ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । କାହାର ସୁପାରିସ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିଲେ । ଆଜି ଆମେ ସେହି ଶାସନ ମଡେଲକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛୁ। ଏବେ ସରକାର ହିଁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି। ସରକାର ହିଁ ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ଗ୍ୟାସ ଚୁଲା ପହଞ୍ଚାଇଥାନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇଥାନ୍ତି, ବିଜୁଳି ଯୋଗାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରକୁ ଛୁଇଁବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ôଥକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମ ସରକାର ବଡ଼ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଗଭୀର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଦେଶକୁ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ ।
ସାଥିମାନେ,
ଦେଶରେ ନୂଆ ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଅନେକ ଆର୍ଥିକ ନୀତି ମାନ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହି ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବୟସ ଆଜି ୨୦-୨୫ ବର୍ଷ ଏବଂ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବୟସ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ମାତ୍ର ୧୨-୧୫ ବର୍ଷ ଥିଲା, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଆଖି ଆଗରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ପାଇଛନ୍ତି। ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ସେମାନଙ୍କର ଅନେକ ସ୍ୱପ୍ନ ଆକାର ନେଇଛି, ଘର ମିଳିଛି ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଏକ ନୂତନ ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିଛି, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ଆଜି ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାରତର ଖ୍ୟାତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ଧାରଣା ବଦଳିଯାଇଛି ।
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଥିବା ଆମ ର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ଦ୍ୱାର ଏବେ ଖୋଲା ରହିଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି ଆମଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିଥିବା ଅଗଣିତ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସମ୍ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ମୋ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗ ଆଉ ଧୀରେ ଧୀରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁନାହାନ୍ତି। ସେମାନେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରଗତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁନାହାନ୍ତି । ମୋ ଦେଶରେ ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀ ସାହସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ନୂଆ ଲମ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ମୁଡେରେ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ । ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତି ତୁଳନାରେ ମଧ୍ୟ ଯଦି ଆମେ ଦେଖିବା ତେବେ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଆମର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଆମେ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା ହେବାକୁ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଯଦି ଆମେ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଉପଯୋଗ କରି ଆମ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢିବା, ତେବେ ଆମେ 'ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଭାରତ' (ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ) ପାଇଁ ଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷାପୂରଣ କରିବୁ ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବୁ। ଶତାବ୍ଦୀର ବନ୍ଧନରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ଆମେ ଭାଙ୍ଗିଛୁ।
ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଏମ୍ ଏସ୍ ଏମ୍ ଇ, କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଶିକ୍ଷା ହେଉ , ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, କୃଷି ହେଉ ବା କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଓ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ଆମ ଦେଶର ଅନନ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ । ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଅଭିନବତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ନୂତନ ନୀତି ଯୋଗୁଁ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକ ନୂତନ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ହାସଲ କରୁଛି । ଆମକୁ ସମସ୍ତ ବାଧାବିଘ୍ନକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ହେବ, ଯେକୌଣସି ମାନ୍ଦାବସ୍ଥାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସାହର, ଫୁଲିବା, ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ସଫଳତାକୁ ସାକାର କରିବା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ । ଆମକୁ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ସେହି ଦିଗରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, କେତେ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସୁଛି ।
ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଧାରଣ ସ୍ତରରେ କଥା କହୁଛି, ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ହେଉଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରୁଛି । ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ୧୦ କୋଟି ଭଉଣୀ ଏହି ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟ ହୋଇଛନ୍ତି। ୧୦ କୋଟି ନୂଆ ଭଉଣୀ । ମୁଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ସାଧାରଣ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରର ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ଏବେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାବେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେଉଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନେ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ସ୍ୱାଧୀନ ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି । ସେମାନେ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନେଇ ଆସନ୍ତି ।
ମୁଁ ଭାରତର ଅନେକ ସିଇଓଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ଭାବରେ ଗର୍ବିତ ଯିଏ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଦମଦାର ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମର ସିଇଓମାନେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାବସାୟିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧିପତ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ୧ କୋଟି ମା' ଭଉଣୀ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସାମିଲ ହୋଇ 'ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି' ହେଉଛନ୍ତି। ଏହା ମୋ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ଏବେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ପାଣ୍ଠିକୁ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ୨୦ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ମୋଟ ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ସକ୍ଷମ କରୁଛି ।
ମୋର ସାଥିମାନେ,
ମୋର ଯୁବକମାନେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ, ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ନୂଆ ଭବିଷ୍ୟତ ଆମ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଛି । ଏହା ବିକାଶର ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ଯାହା ଉପରେ ଆମେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ନୂତନ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ । ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ଅନେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକହଟାଇଛୁ । ଭାରତରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଏବେ ବହୁତ ଜୀବନ୍ତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ ଆମ ଦେଶକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ଆମେ ଆମର ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ମଜବୁତ କରୁଛୁ । ଆମେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ଯେ ଆଜି ଆମ ନିଜ ଦେଶରେ ଘରୋଇ ଉପଗ୍ରହ ଏବଂ ରକେଟ୍ ଉତ୍‌କ୍ଷେପଣ କରୁଛୁ । ମୁଁ ଏହି କଥାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବି ଯେ ଯଦି ନୀତି ସଠିକ୍ ହୁଏ, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସତ ହୁଏ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିକାଶ ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଥାଏ ତେବେ ଆମେ ବଡ଼ ସଫଳତା ନିଶ୍ଚିତଭାବେ ହାସଲ କରିବୁ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀ,
ଆଜି ଆମ ଦେଶରେ ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ହେଉ । ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିପାରିବି ଆମକୁ ଆଉ ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ହେଉ, ଯେଉଁଥିରେ ବିକାଶର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଆମର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି । ପ୍ରଥମଟି ହେଉଛି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଯେଉଁଥିରେ ଆମେ ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ । ଦ୍ୱିତୀୟଟି ହେଉଛି ସହଜ ଜୀବନଯାପନ, ଯାହା ଆମର ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ରହିଛି । ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସେତିକି ଜୋର ଦେଇଛୁ ।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସ୍କୁଲ, ଆଧୁନିକ ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିବା ଭଳି ସୁବିଧା ଶେଷ ମାଇଲରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ରେଳପଥ, ବିମାନବନ୍ଦର, ବନ୍ଦର, ମଜବୁତ ରାସ୍ତା, ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରି ଆମେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କରିଛୁ । ଅନେକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଓ ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ୬୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପୋଖରୀ 'ଅମୃତ ସରୋବର'କୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି। ୨ ଲକ୍ଷ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ନେଟୱାର୍କ ଲଗାଯାଇଛି । କେନାଲର ବିଶାଳ ନେଟୱର୍କ ଯୋଗୁଁ ଏବେ ଅନେକ ଚାଷୀ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି । ୪ କୋଟି ପକ୍କା ଘର ଗରିବଙ୍କୁ ନୂଆ ଜୀବନ ଦେଇଛି। ଏହି ଜାତୀୟ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ୩ କୋଟି ନୂଆ ଘର ଦେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଆମର ଚେଷ୍ଟା ଜାରି ରହିଛି ।
ଆମ ପୂର୍ବ ଭାରତ-ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ, ଏହାର ଅଞ୍ଚଳ ଆଦି ଏହାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ କାୟାକଳ୍ପ କରିଛୁ, ତାହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଲାଭ ସମାଜର ସେହି ବର୍ଗଙ୍କ ନିକଟରେ ଆମେ ପହଞ୍ଚିଛୁ । ଯେତେବେଳେ ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି ଯାହାକୁ କେହି ଧ୍ୟାନ ଦେଉ ନଥିଲେ, ସେହି ଅଞ୍ଚଳକୁ କେହି ଦେଖୁ ନ ଥିଲେ । ଯେଉଁ ସବୁ ଗାଁକୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁ ନ ଥିଲା। ଦଳିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ପୀଡିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ବଞ୍ଚିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ପଛୁଆ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆଦିବାସୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଜଙ୍ଗଲ ବାସିନ୍ଦା ହୁଅନ୍ତୁ, ଦୂର-ସୁଦୂର ପାହାଡରେ ରହୁଥିବାଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, ସୀମା ବାସିନ୍ଦା ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିଛୁ ।
ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶର ପ୍ରୟାସ ଆମ ନୀତିରେ, ଆମ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, ଆମର ସଂସ୍କାରରେ, ଆମର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏବଂ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀରେ ହୋଇଛି ।
ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା, ଆମର ପଶୁପାଳକ ମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା, ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶର ପ୍ରୟାସ ଆମ ନୀତିରେ, ଆମ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, ଆମର ସଂସ୍କାରରେ, ଆମର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏବଂ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀରେ ରହିଛି । ଆଉ ଏସବୁ ମଧ୍ୟରୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଲାଭ ମୋ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ମିଳିଥାଏ । ସେମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି, ନୂଆ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଦ ଥାପିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ସର୍ବାଧିକ ରୋଜଗାର ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ରୋଜଗାର ପାଇବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ।
ଆମର ଯେଉଁ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର ଅଛନ୍ତି ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଜୀବନ ଧାରଣ କରିବାକୁ ଆଶା କରାଯାଏ । ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ, ତେଣୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦିଅନ୍ତି, ତେଣୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଜୀବନର ଆଶା ପୂରଣ କରିବା ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ । ସେମାନଙ୍କୁ ଅମଲାତାନ୍ତ୍ରିକ ବାଧାବିଘ୍ନରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ। ଏବଂ ମୁଁ କଳ୍ପନା କରିଛି ଯେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଯେତେବେଳେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେବ, ଏହି ସ୍ୱପ୍ନର ଏକ ଅଂଶ ହେବ ଯେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କମ୍ ହେବ । ସେଠାରେ ଏପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଆମକୁ ବାରଣ କରାଯାଇଛି ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀ,
ଆମେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଉ । ଆମେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଉ ଏବଂ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ କାମ କରିଥାଉ । ଆମ ଗରିବ ପରିବାରର ଚୁଲା ଜଳୁଥାଉ, ଗରିବର ମା'ଙ୍କୁ କେବେ ଲୁହ ପିଇ ଶୋଇବାକୁ ନ ପଡୁ , ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏକ ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଜନା ଚଳାଉଛୁ। (ମାଗଣା) ବିଦ୍ୟୁତ୍‌, ପାଣି ଏବଂ ଗ୍ୟାସ୍ (ସଂଯୋଗ) ବର୍ତ୍ତମାନ ସାଚୁରେସନ୍ ମୋଡ୍ ରେ ଅଛି, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସାଚୁରେସନ୍ ବିଷୟରେ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁ, ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଶତ ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ଦେଖାଯାଏ, ସେଥିରେ ଏହା ଜାତିବାଦର ଏବଂ ବାମପନ୍ଥୀ ବିଚାରଧାରାର ରଙ୍ଗ ଲାଗି ନଥାଏ । ସାଚୁରେସନ୍ ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଗଲେ ‘ସବ୍ କା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ର ସାକାର ହୋଇଥାଏ।
ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ। ସରକାର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଉପରେ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କାର ବୋଝ ପକାଉଥିଲେ। ନାଗରିକମାନେ ଯେପରି ଆଇନଗତ ଜଟିଳତାର ଜାଲରେ ଫସି ନ ରହିବେ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛୁ। ଛୋଟ ଛୋଟ ଭୁଲ ପାଇଁ ଆଇନ ତିଆରି କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ଲୋକଙ୍କୁ ଜେଲ ପଠାଇପାରେ । ଆମେ ସାମାନ୍ୟ ଅପରାଧ ପାଇଁ ଜେଲ ପ୍ରଥାକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛୁ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ ଜେଲ ପଠାଇବା ଆଇନରେ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ହଟାଇଛୁ । ଆଜି ଆମେ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁଛୁ। ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଗର୍ବ କରିବାର ପରମ୍ପରା ବିଷୟରେ, ଆମେ ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ଅପରାଧିକ ଆଇନକୁ ବଦଳାଇ (ଭାରତୀୟ) ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ନାମରେ ପରିଚିତ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଆଣିଛୁ । ଏହାର ମୂଳରେ ଦଣ୍ଡ ନୁହେଁ ବରଂ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଧାରଣା ରହିଛି।
ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ମିଶନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ମୁଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତି ଏହି ଜିନିଷ ଗୁଡିକ ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ମୁଁ ଜନ ପ୍ରତିନିଧି ମୁଁ କୌଣସି ଦଳର ହୁଏ କି ନ ହୁଏ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ହେଉ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ ପାଇଁ ମିଶନ ମୋଡ୍‌ରେ ପଦକ୍ଷେପ ନିଅନ୍ତୁ। ମୁଁ ଆମର ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀ, ବୃତ୍ତିଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଛୋଟ ଛୋଟ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ସହିତ ସରକାରଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖିବା ଜାରି ରଖନ୍ତୁ । ସେମାନେ ସରକାରଙ୍କୁ ଜଣାଇବା ଦରକାର। ଅନାବଶ୍ୟକ ଅସୁବିଧା ଦୂର କରିବାରେ କିଛି କ୍ଷତି ନାହିଁ। ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଆଜିର ସରକାରମାନେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାର ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱୟଂଶାସନ ହେଉ କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ ସରକାର ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ସେମାନେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବେ।
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପାଇଁ ଶାସନରେ ସଂସ୍କାର ଜରୁରୀ । ଆମକୁ ଏହି ସଂସ୍କାରକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର ହେବ । ନାଗରିକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସମ୍ମାନ ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ୍, ଏବଂ କାହାକୁ କେବେ ବି କହିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ, "ଏହା ମୋର ଅଧିକାର ଥିଲା, ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ପାଇଲି ନାହିଁ। ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯାହା ପାଇବାକୁ ପଡିବ ତାହା ଖୋଜିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ତେଣୁ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଶରେ ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁ, ସେତେବେଳେ କ'ଣ ହୁଏ । ଏବେ ସାରା ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୩ ଲକ୍ଷ ଅନୁଷ୍ଠାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ପଞ୍ଚାୟତ ହେଉ, ନଗର ପଞ୍ଚାୟତ ହେଉ, ପୌରପାଳିକା ହେଉ, ମହାନଗର ପାଳିକା ହେଉ, କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ, ରାଜ୍ୟ, ଜିଲ୍ଲା ହେଉ କିମ୍ବା କେନ୍ଦ୍ର, ଏହି ୩ ଲକ୍ଷ କ୍ଷୁଦ୍ର ୟୁନିଟ୍ ସକ୍ରିୟ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆଜି ଏହି ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ ନିବେଦନ କରୁଛି: ଯଦି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ତରରେ ବର୍ଷକୁ ମାତ୍ର ଦୁଇଟି ସଂସ୍କାର କରନ୍ତି, ସଂସ୍କାର ଯାହା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ, ତେବେ ମୁଁ ଅଧିକ କିଛି ମାଗୁନାହିଁ, ସାଥୀମାନେ। ପଞ୍ଚାୟତ ହେଉ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ହୁଅନ୍ତୁ କି କୌଣସି ବିଭାଗ, ବର୍ଷକୁ ଦୁଇଟି ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ତାହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରନ୍ତୁ। ଏହାର ପ୍ରଭାବ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ- ଏହା ଦ୍ୱାରା ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୨୫-୩୦ ଲକ୍ଷ ସଂସ୍କାର ହୋଇପାରେ । ୨୫ରୁ ୩୦ ଲକ୍ଷ ସଂସ୍କାର ହେଲେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିବ। ଏହି ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆମ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା, ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା, ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିବା ଏବଂ ସାହସିକତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ । ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରାୟତଃ ଛୋଟ ହୋଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇପାରନ୍ତି । ଯଦି ଆମେ ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିପାରିବା, ତେବେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆମେ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିପାରିବା ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଆଜି ଆମ ଦେଶ ଆକାଂକ୍ଷାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ନୂତନ ଶିଖରକୁ ପାଦ ଥାପିବା କୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ମହାନତା ହାସଲ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ । ତେଣୁ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା । ପ୍ରଥମତଃ ଆମକୁ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ବିକଶିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ। ଏବଂ ତୃତୀୟତଃ, ଆମେ ଆମର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୌଳିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଚିତ୍ । ଏହି ତିନୋଟି ଦିଗ ଭାରତରେ ଏକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ସମାଜକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି, ଯାହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଜ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ନାଗରିକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଆମ ର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର ଶକ୍ତି ସହିତ ମିଶାଇ ଆମେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ସାହର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ ।
ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଆମେ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାରରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛୁ । ଆଜି ଆମେ ସଫଳତାର ସହ ମୁଣ୍ଡପିଛା ଆୟ କୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛୁ । ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତର ଅବଦାନ ଯଥେଷ୍ଟ, ଆମର ରପ୍ତାନି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଆମର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ଭାରତ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଭାରତ ସଠିକ୍ ମାର୍ଗରେ ଅଛି, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି ଏବଂ ଆମସ୍ୱପ୍ନରେ ମହାନ ଶକ୍ତି ଅଛି । ଏସବୁ ସହିତ ଆମର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ମାର୍ଗ ଆମକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ଏକ ନୂତନ ଚେତନା ଜାଗ୍ରତ କରିଥାଏ । କରୁଣା ହେଉଛି ଆମ ଆଭିମୁଖ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ । ଏବଂ ଆମେ ଆମକାର୍ଯ୍ୟର ମୂଳରେ ଉଭୟ ସମାନତା ଏବଂ କରୁଣା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ
ସାଥିମାନେ ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କରୋନା ସମୟ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିଥାଏ । କରୋନାର, ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀ ମଧ୍ୟରେ ଯଦି କୌଣସି ଦେଶ ନିଜର ଅର୍ଥନୀତିରେ ଦ୍ରୁତ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି, ତାହା ହେଉଛି ଭାରତ । ସେତେବେଳେ ଲାଗିଥାଏ ଯେ ଆମେ ସଠିକ୍ ମାର୍ଗରେ ଅଛୁ। ଯେତେବେଳେ ଜାତି ଓ ଧର୍ମ ବର୍ଣ୍ଣାଲ ଉଦ୍ଦ୍ୱର୍କୁ ଯାଇ ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡାଯାଇଛି, ସେତେବେଳେ ଲାଗିଥାଏ ଯେ ଦେଶ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଗତି କରୁଛି । ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା, ନା କୌଣସି ଜାତି ନା କୌଣସି ବର୍ଣ୍ଣ ଅଛି, ନା କୌଣସି ବର୍ଣ୍ଣ ଅଛି, ନା କୌଣସି ଉଚ୍ଚ ଅଛି ନା ନିଚ୍ଚ ଅଛି । କୌଣସି ଭେଦଭାବ ନାହିଁ; ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭାରତୀୟ । ଏହି ଏକତା ଆମ ଦିଗର ଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ବାହାର କରିଥାଉ, ଏହା ଆମର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ଼ କରେ ଯେ ଆମେ ଆମର ଗତି ବଜାୟ ରଖିଛୁ ଏବଂ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ପୂରଣ ହେବ ।
ଯେତେବେଳେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଜିଲ୍ଲା ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ଯେ ଆମର ଦିଗ ଏବଂ ଗତି ଉଭୟ ସକ୍ଷମ । ଯେତେବେଳେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ସେହି ସହାୟତା ମିଳେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ-ମନ ଦ୍ଵାରା ଯେଉଁ ସବୁ ଯୋଜନା ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲେ, ଜନସଂଖ୍ୟା ବହୁତ କମ୍ ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଅନେକ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରେ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ପରିବାର ରହୁଥିବାରୁ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଖୋଜାଖୋଜି କରିଛୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତିତ ହୋଇଛୁ। ତା'ପରେ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହିତ କାମ କରନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଆପଣ କେତେ ସନ୍ତୋଷ ପାଆନ୍ତି । କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ବେତନପ୍ରାପ୍ତ ମାତୃତ୍ୱ ଛୁଟିକୁ ୧୨ ସପ୍ତାହରୁ ୨୬ ସପ୍ତାହକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ତା'ପରେ କେବଳ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ହିଁ ସମ୍ମାନ କରିଥାଉ ଏତିକି ନୁହେଁ, ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ମନୋଭାବ ରଖି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଥାଉ ସେତିକି ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଭାବନା ସହିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥାଉ ସେତିକି ନୁହେଁ ।
କିନ୍ତୁ ଆମେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଭାବନା ସହିତ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛୁ ଯେ ସରକାର ମା'ର କୋଳରେ ଯେଉଁ ଶିଶୁ ଲାଳନପାଳନ ହେଉଛି ତାକୁ ଏକ ଉତ୍ତମ ନାଗରୀକ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ସେଥିରେ ସରକାର ଦାୟୀ ନ ହୁଅନ୍ତୁ । ଏହି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଭାବନା ସହିତ ଆମେ ସେହି ନିର୍ଣ୍ଣୟ ନେଇଛୁ ।
ଯେତେବେଳେ ମୋର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଭାରତୀୟ ସାଙ୍କେତିକ ଭାଷା ବା ସୁଗମ୍ୟ ଭାରତର ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି, ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋର ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଅଛି ଏବଂ ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ମୋତେ ସମ୍ମାନର ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖନ୍ତି । ଆଉ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଆମ ଆଥଲେଟମାନେ ନୂଆ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ତା'ପରେ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ମୋ ମନରେ ମୋର ଭାବନା ଅଛି , ଏହି ମୋର ଭାବନାର ଶକ୍ତି ଦେଖିପାରୁଛି | ଆମ କିନ୍ନର ସମାଜ ପ୍ରତି ଆମେ ଯେଉଁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛୁ, ଆମେ ନୂତନ ଆଇନ ତିଆରି କରୁଛୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ । ତା'ପରେ ଆମ ର ପରିବର୍ତ୍ତନର ଦିଗ ଠିକ୍ ଲାଗୁଛି । ଆଜି ଆମେ ତ୍ରିବିଦ୍ ମାର୍ଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସେବା ଭାବନା ସହିତ କରାଯାଇଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଦେଖିଛୁ।
୬୦ ବର୍ଷ ପରେ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଆପଣ ଆମକୁ ଦେଶ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ମୋ ପାଇଁ ଏକମାତ୍ର ବାର୍ତ୍ତା ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ସେବା କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ସେବା କରିବା ଏବଂ ସେବା ଭାବନା ସହିତ ସମାଜର ଶକ୍ତିକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ବିକାଶର ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବା । ସେହି ବାର୍ତ୍ତା ସହିତ ମୁଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଲାଲ୍ କିଲ୍ଲାପ୍ରାଚୀରରୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇ କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇଛି। ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଆମକୁ ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ଆଗେଇ ଯିବାକୁ ପଡିବ | ଆମ ସହ ଯାହା ଘଟିଛି ସେଥିରେ ଆମେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହୋଇ ବସିନାହୁଁ, ଏହା ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ ନାହିଁ। ଆମେ ଆହୁରି କିଛି କରିବାକୁ, ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଏବଂ କିଛି ନୂଆ ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଆମେ ବିକାଶ, ସମୃଦ୍ଧି, ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା, ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ଆମେ ଆମର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସ୍ୱଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଆଜି ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ନୂତନ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଭଲ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଆଜି ଆମେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଅନୁଯାୟୀ ଆମଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପାଇଁ ମାନବ ଗୋଷ୍ଠୀ ଯେପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତିର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ମୁଁ ଚାହୁଁନାହିଁ ଯେ ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ବିଦେଶରେ ପାଠ ପଢ଼ିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୁଅନ୍ତୁ । ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପିଲାଙ୍କୁ
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଆଜି ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ନୂତନ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଭଲ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଆଜି ଆମେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଅନୁଯାୟୀ ଆମ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପାଇଁ ମାନବ ଗୋଷ୍ଠୀ ଯେପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେଥିରେ ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତିର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ମୁଁ ଚାହୁଁନାହିଁ ଯେ ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ବିଦେଶରେ ପାଠ ପଢ଼ିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୁଅନ୍ତୁ । ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପିଲାଙ୍କୁ ବିଦେଶରେ ପାଠ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ପଠାଇବାରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଯାଉଛି। ଆମେ ଏଠାରେ ଏଭଳି ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଯେ, ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିଦେଶ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ମୋର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ, କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଏଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ନିର୍ମାଣ ହେଉ କାହିଁକି ବିଦେଶରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ଭାରତ ଆସିବାକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବ ।
ନିକଟରେ ଆମେ ଆମର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସରେ ବିହାରକୁ ରଖିଛୁ। ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ପୁଣି ଥରେ ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମକୁ ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ନାଳନ୍ଦା ଭାବନାକୁ ପୁଣି ଥରେ ଜାଗ୍ରତ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଆମକୁ ସେହି ନାଲନ୍ଦା ଭାବନାକୁ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ପଡିବ, ଆମକୁ ସେହି ନାଲନ୍ଦା ଭାବନା ବିଷୟରେ ବହୁତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଜ୍ଞାନ ପରମ୍ପରାକୁ ନୂତନ ଚେତନା ଦେବାକୁ ପଡିବ | ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ମାତୃଭାଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ମୁଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ କହିବି, ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ କହିବି ଯେ ଭାଷା ଯୋଗୁଁ ଆମ ଦେଶର ପ୍ରତିଭା ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଭାଷା ଅବରୋଧ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ମାତୃଭାଷାର ଶକ୍ତି ଆମ ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ରତମ ଏବଂ ଗରିବ ମା'ଙ୍କ ପୁଅକୁ ମଧ୍ୟ ନିଜ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଆମର ମାତୃଭାଷାରେ ମାତୃଭାଷାର ସ୍ଥାନ, ଆମ ଜୀବନରେ ମାତୃଭାଷାର ସ୍ଥାନ ଏବଂ ପରିବାରରେ ମାତୃଭାଷାର ସ୍ଥାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡିବ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଆଜି ବିଶ୍ବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ତା'ପରେ ଦକ୍ଷତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବହୁତ ବଢ଼ିଯାଇଛି । ଏବଂ ଆମେ ଦକ୍ଷତାକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ | ଆମେ ଶିଳ୍ପ ୪.୦କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଚାହୁଁଛୁ। ଆମେ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଚାହୁଁଛୁ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଚାହୁଁଛୁ । ଆମେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଏବଂ ଆମେ ଏଥର ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବହୁତ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଆଣିଛୁ । ଏହି ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ୍ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଏକ ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇପାରିବେ, ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କଶକ୍ତି ବଜାରରେ ଦେଖାଯାଇପାରିବ, ଏହି ଉପାୟରେ ମୁଁ ଦକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏବଂ ସାଥୀମାନେ, ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦେଖିଲେ ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ଭାରତର ଦକ୍ଷ ମାନବ ସମ୍ବଳ, ଆମର କୁଶଳୀ ଯୁବକମାନେ ବିଶ୍ୱ ନିଯୁକ୍ତି ବଜାରରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଚିତ, ଆମେ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିଶ୍ଵ ଯେଭଳି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି, ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆମକୁ ବିଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳତା ପରେ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ପ୍ରତି ଆମ ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜରେ ଏକ ନୂତନ ଆଗ୍ରହର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ନୂତନ ଆଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏହି ମନୋଭାବକୁ ନଷ୍ଟ ନ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ସହାୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଚେୟାର ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ। ଆମେ ନ୍ୟାସନାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଗଠନ କରିଛୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ଆଇନଗତ ପରିବେଶରେ ଆଣି ଆମେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗବେଷଣା ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ଏହି ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ | ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଆମେ ବଜେଟରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିପାରିବା ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମ ଦେଶରେ ଆମ ପିଲାମାନେ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ବାହାରକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଅଧିକାଂଶ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର। ଏଥିପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହା ପରେ ଆମେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମେଡିକାଲ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା କୁ ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ । ପ୍ରତିବର୍ଷ ପାଖାପାଖି ୨୫ ହଜାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ବିଦେଶ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏଭଳି ଦେଶ କୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଛି, ବେଳେବେଳେ ମୁଁ ଏହା ବିଷୟରେ ଶୁଣିଲେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଏ | ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ଯେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମେଡିକାଲ ଲାଇନରେ ୭୫,୦୦୦ ନୂତନ ସିଟ୍ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ |
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଭାରତ ହେବା ଦରକାର । ଆଉ ସୁସ୍ଥ ଭାରତ ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ଯେଉଁ ପିଲାମାନେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପୋଷଣ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ପିଢ଼ି ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଆମେ ଜାତୀୟ ପୋଷଣ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଆମେ ପୋଷଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଆମ କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ, ଏହା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା । ଯେଉଁ ପରମ୍ପରାରେ ଆମେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିଛୁ, ବନ୍ଧା ହୋଇ ରହିଛୁ, ସେଥିରୁ ଆମେ ମୁକ୍ତି ପାଇବୁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଏହାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆଜି ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାହାଯ୍ୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ । କୃଷକ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଉତ୍ପାଦର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟର ମାର୍କେଟିଂ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରୁଛୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ଶେଷରୁ ଶେଷ ସହାୟତା ପାଇପାରିବେ, ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ କାମ କରୁଛୁ ।
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ଥିବା ବେଳେ ସାର ଯୋଗୁଁ ଆମ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦିନକୁ ଦିନ ଖରାପ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ଆମ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ହ୍ରାସ ପାଉଛି, ହ୍ରାସ ପାଉଛି ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ ମୋ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ମାର୍ଗ ବାଛିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି । ଆଉ ଏଥର ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ବହୁତ ବଡ ଯୋଜନା ସହ ବଜେଟରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛୁ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଆଜି ମୁଁ ବିଶ୍ୱର ସ୍ଥିତି ଦେଖୁଛି, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଆଡକୁ ମୁହାଁଉଛି ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ଜୈବିକ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଥମ ପସନ୍ଦ ପାଲଟିଯାଇଛି, ଯଦି କେହି ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ବାସ୍କେଟ୍ ହୋଇପାରିବେ, ତେବେ ସେ ମୋ ଦେଶର କୃଷକ ହୋଇପାରିବେ, ଏହା ମୋ ଦେଶ ହୋଇପାରିବ । ସେଥିପାଇଁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମେ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଜୈବିକ ଖାଦ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ଚାହିଦା ହେବ ଏବଂ ଆମ ଦେଶ କିପରି ଜୈବିକ ଖାଦ୍ୟର ବାସ୍କେଟ ହୋଇପାରିବ ।
ଚାଷୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା, ଗାଁରେ ଉଚ୍ଚମାନର ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ, ଚାଷୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା, ଚାଷୀଙ୍କ ପିଲାଙ୍କୁ ପାଠ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ସ୍ମାର୍ଟ ସ୍କୁଲ, ଚାଷୀଙ୍କ ପିଲାଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳିବା ଦରକାର। ଆଜି କାଲି ପୂରା ପରିବାର ପାଇଁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଚାଷ ଜମିରେ ବଞ୍ଚିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡୁଛି, ତା'ପରେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସେହି କୌଶଳ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ନୂତନ ରୋଜଗାର ଏବଂ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ଉତ୍ସ ପାଇପାରିବେ ।
ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ଵାଧୀନ ବିକାଶ ମଡେଲ୍ ଉପରେ କାମ କରିଛୁ। ଉଦ୍ଭାବନ ହେଉ, ରୋଜଗାର ହେଉ, ଉଦ୍ୟୋଗ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି। ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ମହିଳାମାନେ କେବଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ସେ କଥା ନୁହେଁ, ମହିଳାମାନେ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ଆଜି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ବାୟୁସେନା ହେଉ, ସେନା ହେଉ, ନୌସେନା ହେଉ, ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଆଜି ଆମେ ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଶକ୍ତି ଦେଖୁଛୁ। କିନ୍ତୁ ଅପରପକ୍ଷରେ କିଛି ଚିନ୍ତା ରହିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ନିଜର ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ସାମାଜିକ ସ୍ତରରେ ଆମ ମା' ଭଉଣୀଙ୍କ ଉପରେ ହେଉଥିବା ଅତ୍ୟାଚାର ବିରୋଧରେ ଦେଶର କ୍ରୋଧ ବିଷୟରେ ଆମକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହାକୁ ନେଇ ସାଧାରଣରେ ଅସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି। ମୁଁ ଏହି କ୍ରୋଧକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଦେଶ, ସମାଜ ଓ ଆମ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଏହାକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମହିଳାଙ୍କ ବିରୋଧରେ ହେଉଥିବା ଅପରାଧ ଯଥାଶୀଘ୍ର ତଦନ୍ତ ହେବା ଦରକାର। ରାକ୍ଷସ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଦଣ୍ଡ ମିଳିବା ଦରକାର, ସମାଜରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଜରୁରୀ ।
ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ମହିଳାଙ୍କ ଉପରେ ଦୁଷ୍କର୍ମ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଚାର ଘଟଣା ଘଟେ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଅନେକ ଚର୍ଚ୍ଚା, ପ୍ରଚାର ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଏଭଳି ରାକ୍ଷସୀ ମନୋଭାବର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ମିଳେ, ଖବରରେ ତାଙ୍କୁ କେଉଁଠି ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ନାହିଁ, ସେ ଏକ କୋଣରେ ତାହା ପୁଣି କେଉଁଠି ମିଛ କହୁଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ଯେଉଁମାନେ ଦଣ୍ଡପାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହେବା ଉଚିତ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଯେଉଁମାନେ ଏପରି ପାପ କରିବାକୁ ସେମାନେ ଭୟ କରିବେ ଯେ ଏହି ପାପ କରିବାର ସର୍ତ୍ତ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କୁ ଫାଶୀ ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହି ଭୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ |
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଆମ ଦେଶ ଏମିତି ଏକ ଅଭ୍ୟାସରେ ପରିଣତ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ଆମେ ଦେଶକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା, ଦେଶ ପ୍ରତି ଗର୍ବର ଅଭାବ, ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ କାହିଁକି ଏହା ଆମ ମନରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲା । ଆଉ ବେଳେବେଳେ ବିଳମ୍ବରେ ଆସିଲେ ଭାରତୀୟ ସଙ୍କେତ କହୁଥିଲୁ, ଲଜ୍ଜାରେ କଥା ହେଉଥିଲୁ। ଦେଶକୁ ଏସବୁ ଜିନିଷରୁ ବାହାର କରିବାରେ ଆମେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ। ଏକଦା କୁହାଯାଉଥିଲା ଯେ ଖେଳନା ମଧ୍ୟ ବାହାରୁ ଆସୁଥିଲା, ଆମେ ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖିଥିଲୁ। ଆଜି ମୁଁ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବି ଯେ ମୋ ଦେଶର ଖେଳନା ସେମାନଙ୍କ ଧମକ ନେଇ ଏହି ଦୁନିଆର ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚୁଛି । ଆମର ଖେଳନା ରପ୍ତାନି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ଆମେ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲୁ, ଆଜି ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନର ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଏକ ବିଶାଳ ହବ୍ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ରପ୍ତାନି କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଶକ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଭବିଷ୍ୟତ ସହିତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ସଂଯୋଜିତ ହୋଇଛି। ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସଂଯୋଜିତ, ଏଆଇ ସଂଯୋଜିତ । ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ ଉପରେ ଆମେ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏବଂ କାହିଁକି ଭାରତରେ ଉପକରଣ ଶସ୍ତାରେ ତିଆରି ହେବ ନାହିଁ, ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ କାହିଁକି ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବେ ନାହିଁ, ପ୍ରତିଭା ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି । ଏଭଳି ସମସ୍ତ ଗବେଷଣା କାର୍ଯ୍ୟ ଭାରତରେ କରାଗଲେ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇପାରିବ। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରର କାମ ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାର କ୍ଷମତା ଆମ ପାଖରେ ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମେ ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଦେଖିଥିଲୁ ୨ଜି ପାଇଁ କିପରି ସଂଘର୍ଷ ଚାଲିଥିଲା। ଆଜି ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉପକରଣରେ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ, ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୫ଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଭାରତର ପ୍ରାୟ ସବୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ୫ଜି ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ସେମାନେ ଦୁନିଆରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ୫ଜି ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଆଗୁଆ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସାଥିମାନେ, ମୁଁ କହିଲି ଯେ ଆମେ ଅଟକିବାକୁ ଯାଉନାହୁଁ, ଆମେ ଆଉ ୫ଜିରେ ଅଟକିବା ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ । ଆମେ ମିଶନ ମୋଡରେ ୬ଜି ଉପରେ କାମ କରୁଛୁ ଏବଂ ଆମେ ସେହି ଦୁନିଆରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବୁ । ମୁଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଏହା କହୁଛି । ଭାରତରେ କରାଗଲେ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇପାରିବ। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରର କାମ ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାର କ୍ଷମତା ଆମ ପାଖରେ ଅଛି ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ସାଥୀମାନେ,
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବଜେଟ୍ ଯେତେ ହେଉନା କାହିଁକି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ଆମର ଅଭ୍ୟାସରେ ପରିଣତ ହୋଇଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବଜେଟ୍ କୁଆଡ଼େ ବଢ଼ିବ ବୋଲି କେହି ଭାବୁନଥିଲେ। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବଜେଟ୍ ବିଦେଶରୁ କିଣାଯାଉଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀକୁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି, ସେମାନେ ଏଭଳି ହଜାର ହଜାର ଜିନିଷ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ବିଦେଶରୁ ଆଣିବୁ ନାହିଁ । ଆମ ସେନା ଯବାନମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ କ'ଣ କହୁଛନ୍ତି ତାହା ଦେଖାଇଛନ୍ତି। ଏବେ ଏହି କାରଣରୁ ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେଉଛୁ। ଆଜି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଛି ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଖୁସିରେ କହିପାରିବି ଯେ ଯେଉଁ ଦେଶ ବାହାରୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ଜିନିଷ ଆଣିଆସୁଥିଲା, ଆଜି ଧୀରେ ଧୀରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛୁ, ଆମେ ସେହି ଉପକରଣ ରପ୍ତାନି ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଆମେ ଧୀରେ ଧୀରେ ବିଶ୍ୱରେ ଡିଫେନ୍ସ ହବ୍ ମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛୁ । ଆମେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ କାରଣ ଏହା ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବେଶୀ ଜରୁରୀ । ଆଜି ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାକୁ ବଡ଼ ସଫଳତା ମିଳିଛି। ଏଫଡିଆଇ ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଦେଇଛି । ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ବିରାଟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଛି । ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଆମର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶ୍ୱର ଏକ ଉତ୍ପାଦନ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଯେଉଁ ଦେଶରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ଦେଶରେ ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି, ଆମେ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ୪.୦ରେ ବହୁତ ଶକ୍ତିର ସହ ଉତ୍ପାଦନ ଦୁନିଆରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଆବଶ୍ୟକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ । ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ନୂଆ ମଡେଲ୍ ସ୍ଥାପିତ କରିଛୁ। ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଆମେ ତୁରନ୍ତ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରିପାରିବା ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଯୋଡ଼ିଛୁ। ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହୁଛି ସେହି ଦିନ ଅଧିକ ଦୂର ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦନର କେନ୍ଦ୍ର ହେବ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଏହା ଦେଖୁଥିବ ।
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ବଡ ବଡ କମ୍ପାନୀ ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ମୁଁ ନିର୍ବାଚନ ପରେ ଏହା ଦେଖିଛି, ମୋର ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଯେଉଁମାନେ ମୋତେ ଭେଟିବାକୁ କହୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ହେଉଛନ୍ତି ନିବେଶକ ଲୋକ । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରୁ ନିବେଶକ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଆସିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଏହା ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ। ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ମୁଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଶାସନ, ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତିର ଆଶ୍ୱାସନା ଦିଅନ୍ତୁ। ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଆଗେଇ ଆସିବା ଦରକାର। ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେବା ଦରକାର ଯାହାଦ୍ୱାରା ନିବେଶକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟକୁ ଆସିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟର ଯୁବକମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ।
ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା ଦରକାର, ତେବେ ବିଶ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଯଦି ଜମିର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ତେବେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଜମି ଫେରସ୍ତ କରିବା ଉଚିତ୍ । ସୁଶାସନର ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଯେତେ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ହେବେ, ସେମାନେ ଯେତେ ଅଧିକ ପ୍ରୟାସ କରିବେ, ସେହି ନିବେଶକମାନେ ଫେରିବେ ନାହିଁ। ଏହା କେବଳ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କାମ ନୁହେଁ। ଏଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ର ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । କାରଣ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନିଆଯିବ, ତାହା ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ସହ ତାଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି। ତେଣୁ ମୁଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ ହେଉଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ହେଉଛି, ତା'ପରେ ଆମର ପୁରୁଣା ଅଭ୍ୟାସ ଛାଡି ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ନୀତି ନେଇ ଆଗେଇ ଆସିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ହୋଇଯାଏ । ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ଫଳାଫଳ ଦେଖିବେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଚମକିବ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣଙ୍କର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଗୁଣବତ୍ତା ପାଇଁ ଭାରତକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଆମକୁ ଡିଜାଇନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଭାରତୀୟ ମାନକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନକ ରେ ପରିଣତ ହେବା ଉଚିତ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭାରତୀୟ ମାନକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନକ ହୋଇପାରିବା, ସବୁ କିଛି ସହଜରେ ମୋହର ଲାଗିବ । ଏବଂ ଏହା ଆମଉତ୍ପାଦନର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବ । ଆମ ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ଆମ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବ। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ପଡିବ । ଆମ ପାଖରେ ପ୍ରତିଭା ରହିଛି। ଡିଜାଇନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଦୁନିଆକୁ ଅନେକ ନୂଆ ଜିନିଷ ଦେଇପାରିବା। ଭାରତରେ ଡିଜାଇନ୍: ଆମକୁ ଏହି ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଭାରତରେ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ ଆମକୁ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଗେମିଂ ଦୁନିଆରେ ଏକ ବିରାଟ ବଜାର ଉଭା ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ ଆଜି ବି ଗେମିଂ ଦୁନିଆ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ, ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁମାନେ ସେହି ଖେଳ ତିଆରି କରିଥାନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଏହାକୁ ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି ସେମାନେ ବିଦେଶରୁ ରୋଜଗାର କରିଥାନ୍ତି । ଭାରତର ଏକ ବିରାଟ ପରମ୍ପରା ରହିଛି। ଗେମିଂ ଦୁନିଆରେ ଆମେ ଅନେକ ନୂଆ ପ୍ରତିଭା ଆଣିପାରିବା । ଆମେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାଙ୍କୁ ଆମ ଦେଶର ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଗେମିଂ ପ୍ରତି ଆକୃଷ୍ଟ କରିପାରିବା । ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଭାରତର ପିଲାମାନେ, ଭାରତର ଯୁବକ, ଭାରତର ଆଇଟି ପ୍ରଫେସନାଲ, ଏଆଇ ପ୍ରୋଫେସନାଲମାନେ ସେମାନେ ଗେମିଂ ଦୁନିଆର ନେତୃତ୍ୱ ନିଅନ୍ତୁ । ଖେଳ ଦୁନିଆରେ ନୁହେଁ, ଗେମିଂ ଦୁନିଆରେ ଆମର ଉତ୍ପାଦ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉଚିତ୍ । ଏବଂ ଆମର ଆନିମେଟରମାନେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ କାମ କରିପାରିବେ । ଆମେ ଆନିମେସନ୍ ଦୁନିଆରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା, ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ କାମ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଆଜି ଗ୍ଲୋବାଲ ୱାର୍ମିଂ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚିନ୍ତା ଓ ଆଲୋଚନାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି। ଭାରତ ଏ ଦିଗରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଆମେ ଶବ୍ଦ ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ ବରଂ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛୁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଆମେ ହିଁ ଏକକ ବ୍ୟବହାର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ କୁ ନିଷିଦ୍ଧ କରିଛୁ। ଆମେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉପରେ ବିସ୍ତାର କରିଛୁ, ଆମେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଇଛୁ । ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ନେଟ୍ ଜିରୋ ଫ୍ୟୁଚର ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ । ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିରେ ଯେଉଁ ଦେଶମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ମନେ ପକାଉଛି, ଆଜି ମୁଁ ଲାଲଲ୍କିଲ୍ଲାରୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱକୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଯାହା ଜି-୨୦ ଗୋଷ୍ଠୀ କରିପାରି ନ ଥିଲେ, ତାହା ମୋ ଦେଶର ନାଗରିକ, ମୋ ଦେଶବାସୀ ଓ ଭାରତବାସୀ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ୟାରିସ୍ ଚୁକ୍ତି ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଥିବା ଜି-୨୦ ଦେଶର ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଯଦି କେହି ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ସେ ହେଉଛି ମୋ ଭାରତ ଓ ମୋ ର ଭାରତ। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ଯେ ଆମେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛୁ । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ ଯେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିକୁ ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟକୁ ନେବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କେତେ ବଡ଼ । ପୃଥିବୀର ଲୋକମାନେ କେବଳ ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ୍ ଶବ୍ଦ ଶୁଣନ୍ତି, ତାପରେ ସେମାନେ ମୋତେ ଏମିତି ସେମିତି ଦେଖନ୍ତି ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହୁଛି ଯେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବୁ । ଏବଂ ଏହା ମାନବ ଜାତିର ସେବା କରିବ, ଏହା ଆମଭବିଷ୍ୟତର ସେବା କରିବ, ଏହା ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବ। ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଆମ ରେଳବାଇରେ ଶୂନ ନିର୍ଗମନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆମେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛୁ।
ସାଥୀମାନେ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ଏହାକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଫଳ ମୋ ଦେଶର ସାଧାରଣ ପରିବାର, ବିଶେଷ କରି ମୋ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି, ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ୍ ମାଗଣା ହେବ । ବିଦ୍ୟୁତ ଯାନର ଚାହିଦା ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି। ପିଏମ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ଯୋଜନାରେ ଯଦି କେହି ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣରୁ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେ ନିଜ ଗାଡି ପାଇଁ ଯାତ୍ରା ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିପାରିବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶନ ନେଇ ଆମେ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି, ତାହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଆମେ ଭାରତରେ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଏବଂ ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସ ଜଳବାୟୁକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ, ଆମେ ଗ୍ଲୋବାଲ ୱାର୍ମିଂ କୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ । କିନ୍ତୁ ଏହା ଭିତରେ ସବୁଜ ଚାକିରି ର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଯଦି ସବୁଜ ଚାକିରିର ଗୁରୁତ୍ୱ ବଢିବ ତେବେ ପ୍ରଥମେ ଏହାକୁ ଦଖଲ କରିବା, ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେବା ଏବଂ ସବୁଜ ଚାକିରି ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଆଜି ଏହି ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ତଳେ ଆମେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଦୁନିଆରେ ଭାରତର ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କ ସହ ବସିଛୁ । ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ ମୁଁ ମୋ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଆଥଲେଟ୍, ଦେଶର ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି କାରଣ ଆମେ ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସହିତ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ | ଆଗାମୀ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଏକ ବଡ଼ ଦଳ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିବ। ମୁଁ ମୋର ସମସ୍ତ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ ଆଥଲେଟ୍ ଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ ଜି-୨୦ କୁ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା । ଭାରତର ଅନେକ ସହରରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଇଭେଣ୍ଟ ହୋଇଥିଲା, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵରେ ଜି-୨୦ ର ଏତେବଡ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବେ ବି ହୋଇନଥିଲା, ଏଥର ଏହା ଘଟିଛି। ଏହା ଗୋଟିଏ କଥା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ଯେ ଭାରତ ରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରିବାର ଶକ୍ତି ଅଛି । ଭାରତରେ ଯେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଆତିଥେୟତା କ୍ଷମତା ସର୍ବାଧିକ। ଯଦି ଏହା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି, ତେବେ ସାଥିମାନେ, ଏହା ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଯେ ୨୦୩୬ରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ମୋ ଭାରତ ମାଟିରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉ, ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛୁ, ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେଉଁମାନେ ସମାଜର ଶେଷ ଶ୍ରେଣୀର ଅଛନ୍ତି, ଏହା ଆମର ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱ, ଯଦି କେହି ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଆମ ର ପ୍ରଗତିର ଗତିକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ପଛୁଆବର୍ଗଙ୍କୁ ଏକାଠି କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଚାହିଁଲେ ସଫଳତା ମିଳିଥାଏ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ବି ଆମ ସମାଜରେ ଯେଉଁ ସବୁ ଅଞ୍ଚଳ ପଛରେ ରହିଯାଇଛି, ଯେଉଁ ସମାଜ ପଛରେ ରହିଯାଇଛି, ଯେଉଁ ସମାଜ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଛି, ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ, ଆମ ଜଙ୍ଗଲରେ ରହୁଥିବା ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀ, ଆମ ମା' ଭଉଣୀ, ଆମ ଶ୍ରମିକ, ଆମର ଶ୍ରମିକ ସାଥୀ, ଆମର ଶ୍ରମଜୀବୀ ଲୋକ। ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆମ ସହ ସମକକ୍ଷ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମକୁ ଏହା ଅଧିକ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ, ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସେମାନେ ଆମ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବେ, ସେମାନେ ଆମ ସହିତ ସମକକ୍ଷ ହେବେ, ଆମର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ | ଏବଂ ଆମକୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟବହୁତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହ କରିବାକୁ ପଡିବ | ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଆସୁଛି ।
ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଆଉ କ'ଣ ହୋଇପାରେ । ଆମେ ଜାଣିଛୁ ଯେ ୧୮୫୭ ର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶର ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକ ଇଂରେଜଙ୍କୁ ଦମନ କରିଥିଲେ । ୨୦-୨୨ ବର୍ଷ ବୟସରେ ସେ ବ୍ରିଟିଶଙ୍କୁ ନାକେଦମଙ୍କ କରିଦେଇଥିଲେ, ଯାହାଙ୍କୁ ଆଜି ଲୋକମାନେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଭାବରେ ପୂଜା କରନ୍ତି । ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଆସୁଛି । ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହେଉ। ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା କିଏ ହୋଇପାରେ ଯେତିକି ଛୋଟ ମଣିଷ ତା’ର ସମାଜ ପ୍ରତି ସେତିକି ଆଗ୍ରହ ଥାଏ । ଆସନ୍ତୁ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରିବା ବେଳେ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି, ଗରିବ, ଅବହେଳିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ ଓ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଆମକୁ ଆଗେଇ ଯିବାକୁ ହେବ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ !
ଆମେ ସଂକଳ୍ପର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ବହୁତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ସତ ଯେ କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଗତି ଦେଖି ପାରୁନାହାନ୍ତି, କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ଭଲ ବିଷୟରେ ଭାବି ପାରନ୍ତି ନାହିଁ, ଯଦି ଏହା ନିଜ ପାଇଁ ଭଲ ନୁହେଁ, ସେମାନେ କାହାର କଲ୍ୟାଣକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଏଭଳି ବିକୃତ ମାନସିକତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଲୋକଙ୍କ ଅଭାବ ନାହିଁ। ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କ ଠାରୁ ଦେଶକୁ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ନିରାଶାର ଗର୍ତ୍ତରେ ବୁଡ଼ି ଯାଉଥିବା କିଛି ହାତଗଣତି ଲୋକ ଏମିତି ଅଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ମାନଙ୍କ କୋଳରେ ବିକୃତି ଜନ୍ମ ନେଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହା ବିନାଶର କାରଣ ପାଲଟିଥାନ୍ତି, ବିନାଶର କାରଣ ହୋଇଥାନ୍ତି, ଅରାଜକତାର ବାଟ କାଢି ନେଇଥାଏ ଏବଂ ତା'ପରେ ଦେଶକୁ ଏତେ ବଡ଼ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡ଼େ, ଯାହାର ଭରଣା ପାଇଁ ଆମକୁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ । ତେଣୁ ବିକ୍ଷିପ୍ତ ନିରାଶାବାଦୀ ତତ୍ତ୍ୱମାନେ କେବଳ ନିରାଶ ନୁହଁନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ କୋଳରେ ବିକୃତି ବଢୁଥାଏ ହେଉଛନ୍ତି। ଏହି ବିକୃତି ବିନାଶର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛି, ଅପଚେଷ୍ଟାକୁ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥାନ୍ତି। ଦେଶକୁ ଏହାକୁ ବୁଝିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ, ଯେଉଁମାନେ ବିପରୀତ ମାର୍ଗରେ ଯାଉଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିବା ଆମର ଉତ୍ତମ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ଆମର ସଚ୍ଚୋଟତା, ଦେଶ ପ୍ରତି ଆମର ସମର୍ପଣ ସହିତ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାର ସଂକଳ୍ପରେ ଆମେ କେବେ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେବୁ ନାହିଁ। ଏହା ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆହ୍ୱାନ ଅଛି, ଅଗଣିତ ଆହ୍ୱାନ ଅଛି, ଆହ୍ୱାନ ଭିତରେ, ଆହ୍ୱାନ ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ଅଛି ଏବଂ ଆମେ ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେଉଛୁ, ଆମର ଧ୍ୟାନ ବଢିବା ସହିତ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ବାହାରେ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଗୁଡିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ବିଷୟରେ ଭଲ ଭାବରେ ଅବଗତ ଅଛି | କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏଭଳି ଶକ୍ତିମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଭାରତର ବିକାଶ କାହା ପାଇଁ ବିପଦ ଆଣିନଥାଏ । ଯଦିଓ ଆମେ ଦୁନିଆରେ ଧନୀ ଥିଲୁ, ତଥାପି ଆମେ କେବେ ବି ଦୁନିଆକୁ ଯୁଦ୍ଧରେ ବୁଡ଼ାଇ ନଥିଲୁ । ଆମେ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଦେଶ, ଯୁଦ୍ଧ ଆମର ମାର୍ଗ ନୁହେଁ। ତେଣୁ ବିଶ୍ୱ ଚିନ୍ତିତ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଭାରତର ପ୍ରଗତି ରେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଆପଣ ଭାରତର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବୁଝିଛନ୍ତି, ଭାରତର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଇତିହାସକୁ ବୁଝିଛନ୍ତି, ଆପଣ ଆମକୁ ସଙ୍କଟ ଭାବନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଆପଣ ସେହି କୌଶଳ ସହିତ ଜଡିତ ନୁହଁନ୍ତି, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତିପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି । ସେହି ଜମିକୁ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କିନ୍ତୁ ତଥାପି ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଯେତେ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଆକାରରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଭାରତର ସ୍ୱଭାବ । ଆମେ ହଟିବୁ ନାହିଁ, କିମ୍ବା ଆମେ ଥକିଯିବୁ ନାହିଁ, ଆମେ ଅଟକିବୁ ନାହିଁ, କିମ୍ବା ଆମେ ଅମଳ କରିବୁ ନାହିଁ । ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇବା, ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବା, ଦେଶର ଭାଗ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ଛାଡିବୁ ନାହିଁ । ମୁଁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଆମେ ଆମର ଭଲ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଖରାପ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ବିଜୟ ଲାଭ କରିବୁ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ସମାଜର ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ ବେଳେବେଳେ ବଡ଼ ଆହ୍ଵାନର କାରଣ ପାଲଟିଥାଏ। ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ଦୁର୍ନୀତିର ଶବ୍ଦକୁ ନେଇ ବ୍ୟଥିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସବୁ ସ୍ତରରେ ଦୁର୍ନୀତି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥା ଭାଙ୍ଗିଦେଇଛି। ତାଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ଶକ୍ତି ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟର କ୍ରୋଧ ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଯୁଦ୍ଧ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଏହାର ଖର୍ଚ୍ଚ ମୋତେ ସୁଝିବାକୁ ପଡୁଛି, ମୋର ଖ୍ୟାତି ଦେବାକୁ ପଡିବ, କିନ୍ତୁ ମୋର ଖ୍ୟାତି ଦେଶ ଠାରୁ ବଡ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଶର ସ୍ୱପ୍ନ ଠାରୁ ବଡ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ତେଣୁ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ମୋର ଲଢ଼େଇ ଜାରି ରହିବ, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଜାରି ରହିବ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ବିରୋଧରେ ନିଶ୍ଚିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ। ମୁଁ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଭୟର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯାହାଦ୍ୱାରା ମୋତେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଲୁଟ୍ କରିବାର ପରମ୍ପରାକୁ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ପଡିବ । କିନ୍ତୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ ନୂଆ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଆସିଛି, କେବଳ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ମୁକାବିଲା କରିବା ନୁହେଁ, ବରଂ ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରରେ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଛି ତାହା ସମାଜ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ । କେହି କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ କି ? ମୋ ନିଜ ଦେଶରେ ଏତେ ମହାନ ସମ୍ବିଧାନ ଥାଇ ମଧ୍ୟ କିଛି ଲୋକ ବାହାରକୁ ଆସୁଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଦୁର୍ନୀତିର ମହିମା ମଣ୍ଡନ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ଦୁର୍ନୀତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି। ସମାଜରେ ଏଭଳି ବିହନ ବୁଣିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି, ଭ୍ରଷ୍ଟାଚରର ମହିମା ମଣ୍ଡନ ହେଉଛି, ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ଗ୍ରହଣୀୟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଏକ ସୁସ୍ଥ ସମାଜ ପାଇଁ ବଡ଼ ଆହ୍ଵାନ ପାଲଟିଛି, ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ବଡ଼ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି। ସମାଜରେ ଦୂରତା ବଜାୟ ରଖିଲେ କୌଣସି ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ସେହି ରାସ୍ତାରେ ଯିବାକୁ ଭୟ କରିବେ। ଯଦି ଏହାକୁ ମହିମା ମଣ୍ଡନ କରାଯାଏ, ତେବେ ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଦୁର୍ନୀତିରେ ଲିପ୍ତ ନୁହଁନ୍ତି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଏହା ସମାଜରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ରଙ୍ଗ ପାଲଟି ଯାଇଥାଏ, ସେହି ମାର୍ଗରେ ଯିବା ଖରାପ ନୁହେଁ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ବାଂଲାଦେଶରେ ଯାହା କିଛି ଘଟିଛି ସେ ନେଇ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶ ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରିବା, ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି । ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ସେଠାକାର ସ୍ଥିତି ଖୁବଶୀଘ୍ର ସ୍ୱାଭାବିକ ହୋଇଯିବ । ବିଶେଷ କରି ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଚିନ୍ତା ହେଉଛି ସେଠାରେ ହିନ୍ଦୁ, ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ଓ ସେହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉ। ଭାରତ ସବୁବେଳେ ଚାହୁଁଥିଲା ଯେ ଆମ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶମାନେ ସୁଖ ଶାନ୍ତି ପଥରେ ଚାଲନ୍ତୁ। ଶାନ୍ତି, ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରହିଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବାଂଲାଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଆମେ ସର୍ବଦା ଆମର ଭଲ ଚିନ୍ତାଧାରା ନେଇ ରହିବୁ କାରଣ ଆମେ ମାନବ ଜାତିର କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁଥିବା ଲୋକ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଆମ ସମ୍ବିଧାନକୁ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରିଛି। ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ଦେଶକୁ ଏକ କରିବା ଏବଂ ଦେଶକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଆମ ଦେଶର ସମ୍ବିଧାନ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ଆମ ଦେଶର ଦଳିତ, ଶୋଷିତ, ଶୋଷିତ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ବିଧାନରେ ଥିବା କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବିଷୟରେ କହୁଛି, ମୁଁ କେବଳ ନାଗରିକଙ୍କ ଉପରେ ବୋଝ ପକାଇବାକୁ ଚାହେଁ ନାହିଁ । କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କର ମଧ୍ୟ ରହିଛି, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ କର୍ମଚାରୀଙ୍କର ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ପଞ୍ଚାୟତ ହେଉ, ପୌରପାଳିକା ହେଉ, ମହାନଗର ନିଗମ ହେଉ, ତହସିଲ, ଜିଲ୍ଲା ହେଉ, ସମସ୍ତଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ଅନୁଷ୍ଠାନର। କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ । ଯଦି ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବୁ, ତେବେ ଆମେ ଅନ୍ୟର ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଉପକରଣ ହୋଇପାରିବୁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ପୃଥକ ପ୍ରୟାସ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆମେ ଏହି ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା । ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହେବ। ଆମର ଶକ୍ତି ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଆମ ଦେଶରେ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ, ୟୁନିଫର୍ମ ସିଭିଲ୍ କୋଡ୍ କୁ ନେଇ ବାରମ୍ବାର ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ଅନେକ ଥର ଆଦେଶ ଦେଇଛୁ କାରଣ ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ବର୍ଗ ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରେ ଏକ ସତ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଛି ଯେ ଆମେ ଯେଉଁ ସିଭିଲ କୋଡ୍ କୁ ନେଇ ବଞ୍ଚୁଛୁ ସେହି ସିଭିଲ୍ କୋଡ୍ ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ପ୍ରକାର ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ନାଗରିକ ସଂହିତା, ଏକ ଭେଦଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ସିଭିଲ୍ କୋଡ୍ । ଏମିତି ସିଭିଲ୍ କୋଡ୍ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରୁଛୁ ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ଯାହା ଆମକୁ ଏହା କରିବାକୁ କହୁଛି, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଏହା କରିବାକୁ କୁହନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ପରେ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହି ବିଷୟରେ ଦେଶରେ ଆଲୋଚନା ହେବା ଉଚିତ୍ । ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହେଉ। ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଧର୍ମ ଆଧାରରେ ଦେଶକୁ ବିଭାଜନ କରୁଥିବା ଆଇନ ସହିତ ଆସିବା ଉଚିତ, ଯାହା ଉଚ୍ଚ ଓ ନିମ୍ନର କାରଣ ପାଲଟିଯାଏ, ଆଧୁନିକ ସମାଜରେ ଏଭଳି ଆଇନର କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ ଏବଂ ତେଣୁ ମୁଁ କହିବି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ଦାବି ଅଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ଏକ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷ ନାଗରିକ ସଂହିତା ହେବା ଉଚିତ୍ | ଆମେ ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ନାଗରିକ ସଂହିତାରେ ୭୫ ବର୍ଷ ବିତାଇଛୁ । ଏବେ ଆମକୁ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷ ନାଗରିକ ସଂହିତା ଆଡକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ତା'ପରେ ହିଁ ଦେଶରେ ଧର୍ମ ଆଧାରରେ ହେଉଥିବା ଭେଦଭାବରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବ ବୋଲି ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନେ ଦୂରତା ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ଏକ ଚିନ୍ତା ବିଷୟରେ ମୁଁ ସବୁବେଳେ କହୁଛି ପରିବାରବାଦ, ଜାତିବାଦ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ବହୁତ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଛି । ଆମକୁ ଦେଶ ଓ ରାଜନୀତିକୁ ପରିବାରବାଦ ଓ ଜାତିବାଦରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆଜି ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଥିବା ଯୁବକମାନେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ 'ମୋ ଭାରତ' ଲେଖିଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ସଂଗଠନର ନାମ ଲେଖାଯାଇଛି ତାହାର ଚର୍ଚା ଲେଖାଯାଇଛି। ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ଲେଖାଯାଇଛି । ମୋ ଭାରତର ଅନେକ ମିଶନ ରହିଛି । ଗୋଟିଏ ମିଶନ ହେଉଛି ଆମେ ଦେଶର ରାଜନୈତିକ ଜୀବନରେ ଏକ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ଜନପ୍ରତିନିଧି ଭାବରେ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭାବେ ଆମେ ଏପରି ଏକ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ପରିବାରରେ କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ନ ଥିବ । ଯେଉଁ ମାନଙ୍କ ଯାହାଙ୍କ ପିତାମାତା, ଭାଇଭଉଣୀ, ମାମୁଁ, ମାମୁଁ ଓ ମାଉସୀ କେବେ ରାଜନୀତିକୁ ଆସିନାହାନ୍ତି। ସେ ପଞ୍ଚାୟତ ହେଉ, ପୌରପାଳିକା ହେଉ, ଜିଲ୍ଲା ପରିଷଦ ହେଉ, ବିଧାନସଭା, ଲୋକସଭା ହେଉ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଭଳି ମେଧାବୀ ଯୁବକମାନେ ଆସିଲେ କୌଣସି ପିଢ଼ିରେ ସତେଜ ରକ୍ତ ପାଇନାହାନ୍ତି। ଏକ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଯୁବକ ରାଜନୀତିରେ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଜାତିବାଦରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବ, ପାରିବାରିକ ଶାସନରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବେ, ଗଣତନ୍ତ୍ରସମୃଦ୍ଧି ପାଇବେ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଦଳରେ ଯୋଗ ଦେବା ଜରୁରୀ ନୁହେଁ, ସେମାନେ ଯେକୌଣସି ଦଳକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତୁ। ସେ ସେହି ଦଳରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଜନପ୍ରତିନିଧି ଭାବେ ଆଗେଇ ଆସିବା ଦରକାର ।
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ରାଜନୀତି ସହ କୌଣସି ପାରିବାରିକ ସମ୍ପର୍କ ନ ଥିବା ଏଭଳି ଏକ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ନୂଆ ରକ୍ତ ନେଇ ଆସିବେ, ତା'ହେଲେ ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ନୂଆ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆସିବ ବୋଲି ଦେଶ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଦରକାର। ଗଣତନ୍ତ୍ର ସମୃଦ୍ଧ ହେବ ତେଣୁ ଆମକୁ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଦେଶରେ ବାରମ୍ବାର ନିର୍ବାଚନ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଅଚଳାବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଆଜି କୌଣସି ଯୋଜନାକୁ ନିର୍ବାଚନ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ସହଜ ହୋଇଗଲାଣି। କାରଣ ପ୍ରତି ତିନି ମାସ ଛ’ ମାସରେ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ନିର୍ବାଚନ ଚାଲିଛି। ଯଦି ଆପଣ କୌଣସି ଯୋଜନା ପ୍ରକାଶ କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଏହାକୁ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଦେଖିବେ, ଯଦି ନିର୍ବାଚନ ଆସେ, ତେବେ ଏପରି ହୁଏ, ନିର୍ବାଚନ ଆସିଲେ ଏପରି ହୁଏ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କାମକୁ ନିର୍ବାଚନର ରଙ୍ଗରେ ରଙ୍ଗିତ କରାଯାଇଛି। ତେଣୁ ଏହାକୁ ନେଇ ଦେଶରେ ବ୍ୟାପକ ବିତର୍କ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସବୁ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ନିଜ ନିଜର ମତ ରଖିଛନ୍ତି। ଏକ କମିଟି ଏହାର ରିପୋର୍ଟ ବହୁତ ଭଲ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ଗୋଟିଏ ଦେଶ ଗୋଟିଏ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ଦେଶକୁ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୁଁ ଦେଶର ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଦେଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଦେଶର ସମ୍ବିଧାନକୁ ବୁଝୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଦେଶ ଏକ ନିର୍ବାଚନର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ସମ୍ବଳକୁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ,
ଭାରତର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ହେଉଛି ୨୦୪୭ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆମକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି । ବାଧା, ପ୍ରତିବନ୍ଧକ, ଆହ୍ୱାନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏହି ଦେଶ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଏବଂ ସାଥିମାନେ, ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖିପାରୁଛି, ମୋ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ କୌଣସି ଦ୍ୱିଧା ନାହିଁ । ମୋ ସ୍ୱପ୍ନ ସାମ୍ନାରେ କୌଣସି ବୁର୍ଖା ନାହିଁ । ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଯୋଗୁଁ ଆମ ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ରକ୍ତ ଆମ ଶିରାରେ ଥିବା ଯୋଗୁଁ ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖିପାରୁଛି । ଯଦି ସେହି ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିପାରିବେ ତେବେ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିପାରିବେ । ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିପାରିବେ । ଏବଂ ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲି ଯେ ମୋର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଦେଶ ତୃତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ତିନି ଥର କାମ କରିବି, ତିନି ଗୁଣା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରିବି, ତିନି ଗୁଣ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କାମ କରିବି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶ ପାଇଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଅତି ନିକଟରୁ ପୂରଣ ହେବ, ମୋର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଦେଶ ପାଇଁ, ମୋର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷଣ ଦେଶ ପାଇଁ । ମୋର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକା ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ପାଇଁ ସେଥିପାଇଁ ୨୪ x ୭ ତେଣୁ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ଏବଂ ୨୦୪୭, ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି ଯେ ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନପୂରଣ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନିଅନ୍ତୁ, ଆମର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଯୋଡିବା, ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ କରିବା ଯାହା କି ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ଅଟେ । ସେହି ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତ ହୋଇ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତ ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ପରେ ଏକ ନୂତନ ସ୍ତରକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ଯେ, ତା'ହେଲେ ଆମେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ୁନାହୁଁ । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି, ତୁମେ ମୋତେ ଦେଇଥିବା ଦାୟିତ୍ୱ ପାଇଁ ମୁଁ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ିବି ନାହିଁ, ମୁଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମରେ କେବେ ପଛରେ ପଡ଼ିବି ନାହିଁ, ମୁଁ ସାହସରୁ କେବେ ବି ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେବି ନାହିଁ, ମୁଁ କେବେ ବି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ଭୟ କରେ ନାହିଁ, କାରଣ? ମୁଁ ଆପଣ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିଥିବାରୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିଛି । ମୁଁ ଭରତ ମାତାର ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ବଞ୍ଚୁଛି, ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପତାକା ଛାୟା ତଳେ, ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ଛାୟା ତଳେ ଦୃଢ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ, ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ।
ଜୟ ହିନ୍ଦ ।
ଜୟ ହିନ୍ଦ ।
ଜୟ ହିନ୍ଦ ।