Ministry of Defence
Prime Minister Shri Narendra Modi to lead 78th Independence Day celebrations from Red Fort on August 15, 2024
The iconic monument to witness unfolding vision of ‘Viksit Bharat @ 2047’
Approx. 6,000 Special Guests invited to witness the grand ceremony
14 AUG 2024 2:15PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will lead the Nation in celebrating the 78th Independence Day from the historic Red Fort in Delhi on August 15, 2024. He will unfurl the National Flag and deliver the customary address to the nation from the ramparts of the iconic monument. The theme of this year’s Independence Day is ‘Viksit Bharat @ 2047’. The celebrations will serve as a platform to provide a renewed push to the Government’s efforts towards transforming the country into a developed nation by 2047.
Special Guests
With the aim to increase Jan Bhagidari in this festival of national fervour, around 6,000 Special Guests have been invited to witness the celebrations at Red Fort this year. These people from different walks of life, categorised as youth, tribal community, farmers, women and other special guests, have excelled in various fields with the help of various government schemes/initiatives.
Students benefiting from Atal Innovation Mission & PM SHRI (Prime Minister’s Schools for Rising India) scheme, and volunteers of Mera Yuva Bharat (MY Bharat) & National Service Scheme under ‘Meri Maati Mera Desh’ will attend the event. The guests also include Tribal artisans/Van Dhan Vikas Members and Tribal Entrepreneurs funded by National Scheduled Tribes Finance & Development Corporation; and beneficiaries of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi, Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana and representatives of Farmers Producing Organisations.
Accredited Social Health Activist (ASHA), Auxiliary Nurse Midwife (ANM) & Anganwadi workers; elected women representatives; beneficiaries of Sankalp: Hub for Empowerment of Women, Lakhpati Didi & Drone Didi initiatives and Sakhi Kendra scheme; and workers of Child Welfare Committee & District Child Protection Units will also witness the ceremony.
The Indian contingent which took part in the recently-concluded Paris Olympics has also been invited to participate in the celebrations. One guest from each block of Aspirational Blocks Programme; workers of Border Roads Organisation; students from PRERANA School programme; and sarpanches of Gram Panchayats which achieved saturation in priority sector schemes will also attend the event.
Nearly 2,000 people from various States/Union Territories dressed in traditional attire have also been invited to witness the grand ceremony. Three thousand (3,000) winners of different online competitions, organised by Ministry of Defence in collaboration with MyGov and Akashvani, will also be part of the celebrations.
The Ceremony
Upon his arrival at the Red Fort, the Prime Minister will be received by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, Raksha Rajya Mantri Shri Sanjay Seth and Defence Secretary Shri Giridhar Aramane. The Defence Secretary will introduce the General Officer Commanding (GoC), Delhi Area Lieutenant General Bhavnish Kumar to the Prime Minister. The GoC, Delhi Area will then conduct Shri Narendra Modi to the Saluting Base where a combined Inter-Services and Delhi Police Guard will present general salute to the Prime Minister. Thereafter, the Prime Minister will inspect the Guard of Honour.
The Guard of Honour contingent for the Prime Minister will consist of one officer & 24 personnel each from the Army, Navy, Air Force & Delhi Police. The Indian Navy is the coordinating service this year. The Guard of Honour will be commanded by Commander Arun Kumar Mehta. The Army contingent in the Prime Minister’s Guard will be commanded by Major Arjun Singh, the Naval contingent by Lieutenant Commander Gulia Bhavesh NK and the Air Force contingent by Squadron Leader Akshara Uniyal. The Delhi Police contingent will be commanded by Additional DCP Anurag Dwivedi.
After inspecting the Guard of Honour, the Prime Minister will proceed to the ramparts of the Red Fort where he will be greeted by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, Raksha Rajya Mantri Shri Sanjay Seth, Chief of Defence Staff General Anil Chauhan, Chief of the Army Staff General Upendra Dwivedi, Chief of the Naval Staff Admiral Dinesh K Tripathi and Chief of the Air Staff Air Chief Marshal VR Chaudhari. The GoC, Delhi area will conduct the Prime Minister to the dais on the ramparts to unfurl the National Flag.
Lieutenant Sanjeet Saini will assist the Prime Minister in unfurling the National Flag. It will be synchronised with the 21 Gun Salute by the valiant gunners of the 1721 Field Battery (Ceremonial). The ceremonial battery, utilising the indigenous 105mm Light Field Guns, will be commanded by Major Sabnis Kaushik and the Gun Position Officer will be Naib Subedar (AIG) Anuthosh Sarkar.
The National Flag Guard, comprising one officer and 32 Other Ranks each from the Army, Navy & Air Force and 128 personnel of Delhi Police, will present the Rashtriya Salute at the time of unfurling of the National Flag by the Prime Minister. Commander Vinay Dubey will be in command of this Inter-Services Guard and Police Guard.
The Army Contingent in the National Flag Guard will be commanded by Major Dinesh Ngangom, the Naval contingent by Lieutenant Commander Sachin Dhankhar and the Air Force Contingent by Squadron Leader CS Shravan Devaiah. The Delhi Police contingent will be commanded by Additional DCP Achin Garg.
After being unfurled, the Tricolour will receive a ‘Rashtriya Salute’. The Punjab Regiment Military band, consisting of one JCO and 25 Other Ranks, will play the National Anthem during the unfurling of the National Flag and presenting the ‘Rashtriya Salute’. The Band will be conducted by Subedar Major Rajinder Singh.
As soon as the National Flag is unfurled by the Prime Minister, flower petals will be showered at the venue by two Advanced Light Helicopters Dhruv of the Indian Air Force in the Line Astern Formation. The captains of the helicopters will be Wing Commander Amber Agarwal and Wing Commander Rahul Nainwal.
After the showering of flower petals, the Prime Minister will address the Nation. At the conclusion of his speech, the cadets of National Cadet Corps (NCC) will sing the National Anthem. A total of 2,000 boy and girl cadets (Army, Navy and Air Force) from different schools across the country will participate in the celebrations. These cadets will be seated on Gyanpath, opposite the Rampart. They will be forming ‘My भारत’ logo with customised tricolour kits. A total of 500 National Service Scheme (NSS) Volunteers will also take part.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ওগস্ত ১৫,২০২৪ দা লাল কিলাদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংদুনা ৭৮শুবা নিংতম্বা নুমিৎ থৌরম পাংথোক্কনি
শিংথানিঙাই ওইরবা মোনুমেন্ত অসিদা ‘বিকসিত ভারত @ 2047’ গী পান্দম লাউথোক্কনি
অচৌবা থৌরম অসিদা শরুক য়ানবা অখন্নবা অতিথি ৬,০০০ রোম চেবাউ পীখ্রে
14 AUG 2024 2:15PM by PIB Imphal
ওগস্ত ১৫,২০২৪ দা পুৱারি ওইরবা লাল কিলাদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মীয়াম লুচিংদুনা ৭৮শুবা নিংতম্বা নুমিৎ থৌরম পাংথোক্কনি। মহাক্না জাতিগী ফিরাল পাইহনগনি অমসুং শিংথানিঙাই ওইরবা মোনুমেন্ত অসিদগী লৈবাক্কী মীয়ামদা ৱা ঙাংগনি। চহি অসিগী নিংতম্বা নুমিৎ থৌরমগী পান্দমদি ‘বিকসিত ভারত @ 2047’ নি। ২০৪৭ ফাওবগী মনুংদা লৈবাক অসি চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংদা অনৌবা ইনোৎ অমা পীনবা থৌরম অসিনা মফম অমা ওইনা থবক তৌগনি।
অখন্নবা অতিথিশিং
লৈবাক্কী হরাও-তয়াম্বা কুহ্মৈ অসিদা মীয়াম শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা, চহি অসিদা লাল কিলাদা থৌরম শরুক য়ানবা চাউরাক্নবা অখন্নবা অতিথি ৬০০০ রোম চেবাউ পীখ্রে। শরুক য়াগদৌরিবা মীওইশিং অসি তোঙান-তোঙানবা শীনফমশিংগী মীওইশিং, নহারোলশিং, ত্রাইবেলশিং, লৌমীশিং, নুপীশিং, অখন্নবা অতিথিশিং অমসুং সরকারগী স্কিমশিংগী মতেংদগী তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা মাইপাক্লবা মীওইশিং য়াওরি।
অতল ইন্নোবেসন মিসন অমসুং পি.এম শ্রী স্কিমগী কান্নবা ফংলবা মহৈরোয়শিং, মেরা যুব ভারত(মাই ভারত) অমসুং নেসনেল সর্বিস স্কিমগী মখাদা ‘মেরি মাতি মেরা দেস’ স্কিমগী ভোলুন্তিয়ারশিং থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি। অতিথিশিংগী মনুংদা ত্রাইবেল খুৎহৈবশিং/বন ধন বিকাস মেম্বরশিং অমসুং নেসনেল সেদুল ত্রাইবস ফাইনান্স এন্দ দিবলপমেন্ত কোর্পোরেসন্না শেন্থং পীবা ত্রাইবল ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং অমসুং প্রধান মন্ত্রী কিষান সম্মান নিধি, প্রধান মন্ত্রী ফাসাল বিমা য়োজনাগী বেনিফিসরিশিং অমসুং ফার্মরস প্রদুসিং ওর্গনাইজেসনশিংগী মীহুৎশিং য়াওরি।
অশা, এ.এন.এম অমসুং অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং, মীখলদা খল্লকপা নুপী মীহুৎশিং, সংকল্প: হব ফোর ইম্পৱারমেন্ত ওফ ৱুমেন, লাখপতি দিদি অমসুং দ্রোন দিদিগী বেনিফিসরিশিং অমসুং সাখি কেন্দ্র স্কিম অমসুং চাইল্দ ৱেলফিয়ার কম্মিতি অমসুং দিস্ত্রিক চাইল্দ প্রোতেক্সন য়ুনিতশিংগী ৱার্করশিং থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি।
হন্দক পাংথোকখিবা পেরিস ওলেম্পিক্সতা শরুক য়াখিবা ভারতকী শান্নরোয়শিং থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি। এস্পিরেসনেল ব্লোকস প্রোগ্রামগী ব্লোক অমমমদগী মীওই অমা, বি.আর.ওগী শিন্মীশিং, প্রেরানা স্কুল প্রোগ্রামগী মহৈরোয়শিং অমসুং মরুওইবা স্কিমশিং মপুংফানা পায়খৎলবা গ্রাম পঞ্চায়তশিংগী সরপঞ্চশিং থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি।
তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী মীওই ২,০০০ রোম নাতকী ফিজোল শেৎতুনা থৌরম অসি শরুক য়াগনি। দিফেন্স মিনিস্ত্রিনা MyGov অমসুং অকাসবানিগা লোয়ননা শীনখিবা তোঙান-তোঙানবা ওনলাইন চাংদম্নবশিংদা মাইপাক্লবা মীওই ৩০০০ রোম থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি।
থৌরম
প্রধান মন্ত্রীনা লাল কিলাদা থুংলবদা দিফেন্স মিনিস্তর শ্রী রাজনাথ সিংহ, দিফেন্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সঞ্জয় সেথ অমসুং দিফেন্স সেক্রেতরি শ্রী গিরিধার অরামানেনা তরাম্না ওক্কনি। দিফেন্স সেক্রেতরিনা জেনেরেল ওফিসার কমান্দিং(জি ও সি), দিল্লি এরিয়া লেপ্তনেন্ত জেনেরেল ভাবনিস কুমার প্রধান মন্ত্রীদা শক তাক্কনি। জি.ও.সি, দিল্লি এরিয়ানা প্রধান মন্ত্রী সেলুতিং বেজ ফাওবা পুগনি অমসুং মফম অদুদা প্রধান মন্ত্রীদা ইন্তর-সর্বিসেস অমসুং দিল্লি পুলিসকী অপুনবা জেনেরেল সেলুত পীগনি। তুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা গার্দ ওফ ওনর য়েংগনি।
প্রধান মন্ত্রীগী গার্দ ওফ ওনর কন্তিঞ্জেন্তদা ওফিসার অমা অমসুং লান্মী, নেভি, এয়ার ফোর্স অমসুং দিল্লি পুলিসতগী মীওই ২৪/২৪ য়াওরি। চহি অসিগী ওইনা ভারত নেভিনা মতেং পাংবগী থবক তৌরি। গার্দ ওফ ওনর অসি কমান্দর অরুন কুমার মহেতানা লুচিংগনি। প্রধান মন্ত্রীগী গার্দকী আর্মি কন্তিঞ্জেন্ত মেজর অর্জুন সিংহনা লুচিংগনি, নেভিগী কন্তিঞ্জেন্তনা লেপ্তনেন্ত কমান্দর গুলিয়া ভাবেস এন.কেনা লুচিংগনি অমসুং এয়র ফোর্স কন্তিঞ্জেন্তনা ইসক্বাদ্রোন লিদর এক্ষারা উনিয়ালনা লুচিংগনি। দিল্লি পুলিসকী কন্তিঞ্জেন্তনা এদিসেনল দি.সি.পি অনুরাগ দ্বিবেদিনা লুচিংগনি।
গার্দ ওফ ওনর য়েংলবা মতুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা লাল কিলাদা চঙশিনখিবা মতমদা মফম অদুদা মহাক দিফেন্স মিনিস্তর শ্রী রাজনাথ সিংহ, দিফেন্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সঞ্জয় সেথ, চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ জেনেরেল অনিল চৌহান, চীফ ওফ আর্মি স্তাফ জেনেরেল উপেন্দ্র দ্বিবেদি, চীফ ওফ নেভেল স্তাফ এদিমরেল দিনেস কে ত্রিপাথি অমসুং চীফ ওফ এয়র স্তাফ এয়র চীফ মার্সেল ভি.আর চৌধুরিনা তরাম্না ওক্কনি। জাতিগী ফিরাল পাইহন্নবগীদমক জি.ও.সি দিল্লি এরিয়ানা প্রধান মন্ত্রী লাল কিলাগী দাইজ ফাওবা পুখৎকনি।
জাতিগী ফিরাল পাইহনবদা লেপ্তনেন্ত সনজিৎ সাইনিনা প্রধান মন্ত্রীগী মতেং পাংগনি। ফিরাল চিংখৎলিঙৈ মনুংদা ১৭২১ ফিল্দ বেত্তরি(সেরিমোনিএল)গী গন্নরশিংনা গন সেলুত ২১ পীগনি। সেরিমোনিএল বেত্তরি অসিনা ১০৫ এম.এম লাইত ফিল্দ গনশিং শীজিন্নগনি অমসুং মেজর সাবনিস কাউসিকনা লুচিংগনি অমসুং গন পোজিসন ওফিসারনা নাইক সুবেদার অনুতোস সরকারনা ওইগনি।
লান্মী, নেভি অমসুং এয়র ফোর্সতগী ওথর রেঙ্ক ৩২/৩২ অমসুং দিল্লি পুলিসকী পর্সোনেল ১২৮ অমসুং ওফিসার অমা য়াওবা নেসনেল ফ্লেগ গার্দনা প্রধান মন্ত্রীনা জাতিগী ফিরাল পাইহনবা মতমদা রাস্ত্রিয়া সেলুত পীগনি। মসিগী ইন্তর-সর্বিসেস অমসুং পুলিস গার্দ অসি কমান্দর বিনয় দুবেনা লুচিংগনি।
নেসনেল ফ্লেগ গার্দতা আর্মিগী কন্তিঞ্জেন্ত মেজর দিনেস ঙাঙোম, নেভেল কন্তিঞ্জেন্তনা লেপ্তনেন্ত কমান্দর সাচিন ধানখার অমসুং এয়র ফোর্স কন্তিঞ্জেন্তনা ইসক্বাদ্রোন লিদর সি.এস শ্রাধন দেবাইয়ানা লুচিংগনি। এদিসনেল দি.সি.পি অচিন গার্গনা দিল্লি পুলিস কন্তিঞ্জেন্ত লুচিংগনি।
ফিরাল পাইহল্লবা মতুংদা, মচু অহুমগী ফিরালদা ‘রাস্ত্রিয়া সেলুত’ পীগনি। জাতিগী ফিরাল পাইহল্লিঙৈ মনুংদা জে.সি.ও অমা অমসুং অতোপ্পা রেঙ্ক ২৫ য়াওবা পঞ্জাব রেজিমেন্ত মিলিতরি বেন্দনা নেসনেল এন্থেম খোঙগনি অমসুং রাস্ত্রিয়া সেলুত পীগনি। বেন্দ অদু সুবেদার মেজর রাজিন্দর সিংহনা লুচিংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা জাতিগী ফিরাল পাইহনবা হেক লোইবগা, ইন্দিয়ান এয়র ফোর্সকী এদভান্স লাইত হেলিকোপ্তর ধ্রুব অনিনা লাইন এস্তর্ন ফোর্মেসন্দা মফম অদুদা লৈনাশিং চাইথরক্কনি। হেলিকোপ্তরশিং অদুগী কেপ্তেনশিং ৱিং কমান্দর অম্বর অগরৱাল অমসুং ৱিং কমান্দর রাহুল নাইনৱালনা ওইগনি।
লৈনাশিং চাইথবা লোইরবা মতুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা ৱা ঙাংগনি। মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, এন.সি.সিগী কেদেদশিংনা নেসনেল এন্থেম শক্কনি। থৌরম অসিদা লৈবাক শীনবা থুংবগী তোঙান-তোঙানবা স্কুলশিংগী অপুনবা নুপামচা অমসুং নুপীমচা কেদেদ ২০০০ শরুক য়াগনি। হায়রিবা কেদেদশিং অসি লাল কিলাগী মায়োক্নবদা লৈবা গ্যানপথতা ফমগনি। মখোয়না মচু অহুমগী কিতশিংগা লোয়ননা ‘My भारत’ লোগো শেমগনি। থৌরম অসিদা এন.এস.এস ভোলুন্তিয়ার ৫০০ শরুক য়াগনি।