লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
POCSOগীদমক থম্বা ফাস্ত ত্রেক স্পেসিএল কোর্ত
09 AUG 2024 12:38PM by PIB Imphal
ক্রিমিনেল লো এমেন্দমেন্ত এক্ত, 2018গী মখাদা অকক্নবা মতমগী মনুংদা রেপ অমসুং প্রোতেক্সন ওফ চিলদ্রেন ফ্রোম সেকচুএল ওফেন্সেস (POCSO) এক্তকা মরী লৈনবা পন্দুনা লৈরিবা কেসশিংগী ত্রাইল অমসুং দিস্পোজেল য়াংশিনহন্নবা ওক্তোবর 2019দগী অখন্ননা POCSO কোর্তশিং য়াওনা কেন্দ্র সরকারনা ফাস্ত ত্রেক স্পেসিএল কোর্তশিং (FTSCশিং) লিংখৎনবা সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর তৌরবা স্কিম অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি,
স্কিম অসি অহানবদা চহি অমগী ওইনা পায়খৎপা হৌখি, মসি মার্চ, 2023 ফাওবা শাংদোকখি। লুপা করোর 1952.23গী আউৎলেগা লোয়ননা লুপা করোর 1207.24না নির্ভয়া ফন্দদগী সেন্ত্রেল শিয়র ওইনা পীদুনা স্কিম অসি হৌজিক 31.03.2026 ফাওবা শাংদোক্লে। ফন্দশিং অসি CSS পেত্তর্ন (60:40, 90:10) গী মতুং ইন্না জুদিসিএল ওফিসর অমা, সপ্পোর্ত স্তাফ 7 অমসুং নুমিৎ খুদিংগী চংগদবা শেনফমশিংগীদমক্তা ফ্লেক্সি গ্রান্ত অমা পীগনি। FTSC স্কিমগী মখাদা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ফন্দশিং অসি মরী লৈনবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা ফঙ্কস্নেল কোর্তশিংগী মশীংগী মতুং ইন্না রিইম্বর্সমেন্ত বেসিস অমদা থাদোকই। স্কিম অসি হৌরকপদগী, চহিগী মতুং ইন্না FTSC স্কিমগী মখাদা কেন্দ্র সরকারনা পীবা অমসুং থাদোকখিবা শেনফম অদু মখাদা পীরি:
(লুপা করোরদা)
শেনবা চহি
এল্লোকেৎ তৌখিবা বজেৎ
কাইথখিবদ সেন্ত্রেল শিয়রগী ফন্দশিং
2019-20
140.00
140.00
2020-21
160.00
160.00
2021-22
180.00
134.55*
2022-23
200.00
200.00
2023-24
200.00
200.00
2024-25
200.00
82.78 (হৌজিক ফাওবদা)
অপুনবা
1080.00
917.33
* কোবিদনা মরম ওইদুনা 2021-22দা এল্লোকেৎ তৌখিবা বজেৎ অসিগী ওইনা ফন্দশিং হন্থনা কাইথখি অমসুং রাজ্যশিংনা অনৌবা PFMS সিস্তেমদা ওন-বোর্দ তৌবদা মতম চংখি।
হায় কোর্তশিংদগী মে, 2024 ফাওবদা ফংখিবা ঈ-পাউগী মতুং ইন্না লৈবাক শিনবা থুংনা রাজ্য/য়ু.তি. 30দা POCSO (e-POCSO) কোর্ত 410 য়াওনা FYSC 755 মথৌ তৌরি। মখোয়না কেস 2,53,000 হেন্না লোইশিন্নখ্রে। রাজ্যগী ওইনা ফঙ্কস্নেল ফাস্ত ত্রেক স্পেসিএল কোর্তশিংগী মশিং অমসুং 31.05.2024 ফাওবদা লোইশিনখিবা কেসশিংগী মশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সরদা পীরি।
এনেক্সর
মে 2024 ফাওবদা দিস্পোস তৌখিবা কেসশিংগী মশিংগা লোয়ননা রাজ্য/য়ু.তিগী ওইবা ফঙ্কস্নেল ফাস্ত ত্রেক স্পেসিএল কোর্তশিংগী মশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
সিরিএল মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.
ফঙ্কস্নেল কোর্তশিং
স্কিম অসি হৌখিবদগী দিস্পোজ তৌখিবগী অপুনবা
অখন্নবা POCSO য়াওনা FTSCশিং
অখন্নবা POCSO
FTSCশিং
অখন্নবা POCSO
অপুনবা
1
অন্ধ্র প্রদেশ
16
16
0
4899
4899
2
অসাম
17
17
0
5893
5893
3
বিহার
46
46
0
11798
11798
4
চান্দিগর
1
0
265
0
265
5
ছত্তিসগর
15
11
924
4044
4968
6
দিল্লী
16
11
555
1262
1817
7
গোৱা
1
0
32
34
66
8
গুজরাত
35
24
2263
9793
12056
9
হরিয়ানা
16
12
1572
4675
6247
10
হিমাচল প্রদেশ
6
3
416
1126
1542
11
জম্মু অমসুং কাশ্মির
4
2
91
101
192
12
ঝারখন্দ
22
16
2279
4537
6816
13
কর্নাতকা
31
17
3740
6657
10397
14
কেরলা
55
14
13530
6123
19653
15
মধ্য প্রদেশ
67
57
3894
22456
26350
16
মহারাস্ত্র
14
7
7258
11530
18788
17
মনিপুর
2
0
146
0
146
18
মেঘালয়
5
5
0
462
462
19
মিজোরাম
3
1
148
55
203
20
নাগালেন্দ
1
0
61
3
64
21
ওরিশা
44
23
4992
9521
14513
22
পুদুচেরী
1
1
0
83
83
23
পঞ্জাব
12
3
2055
2061
4116
24
রাজস্থান
45
30
4502
10138
14640
25
তামিল নাদু
14
14
0
7225
7225
26
তেলঙ্গানা
36
0
5993
2731
8724
27
ত্রিপুরা
3
1
203
186
389
28
উত্তর প্রদেশ
4
0
1614
0
1614
29
উত্তরাখন্দ
218
74
34091
34998
69089
30
ৱেস্ত বেঙ্গল
5
5
0
106
106
অপুনবা
755
410
90624
162497
253121
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱালনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Law and Justice
Fast Track Special Court For POCSO
09 AUG 2024 12:38PM by PIB Delhi
Pursuant to the Criminal Law Amendment Act, 2018, the Central Government has been implementing a Centrally Sponsored Scheme for setting up of Fast Track Special Courts (FTSCs), including exclusive POCSO Courts since October, 2019 for expeditious trial and disposal of pending cases pertaining to Rape and Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act, in a time-bound manner.
The Scheme was initially implemented for one year, which was extended upto March, 2023. The Scheme has now been extended till 31.03.2026, at an outlay of Rs. 1952.23 cr. with Rs. 1207.24 cr. as Central Share to be incurred from Nirbhaya Fund. The funds are released on CSS pattern (60:40, 90:10) to cover the salaries of 1 Judicial Officer along with 7 support Staff and a Flexi Grant for meeting the day-to-day expenses. Under the FTSCs Scheme, funds are released to the States/UTs on a reimbursement basis, determined by the number of functional courts in State/UT concerned. Since the inception of the scheme, year-wise funds allocated and released by the Central Government under FTSCs Scheme are as below:
(Rs. in crore)
Financial Year
Budget Allocated
Central share of funds released
2019-20
140.00
140.00
2020-21
160.00
160.00
2021-22
180.00
134.55*
2022-23
200.00
200.00
2023-24
200.00
200.00
2024-25
200.00
82.78 (Till date)
TOTAL
1080.00
917.33
*Less funds were released against Budget Allocated in 2021-22 due to COVID and States taking time to on-board the new PFMS System.
As per the information received from the High Courts up to May, 2024, 755 FTSCs including 410 exclusive POCSO (e-POCSO) Courts are functional in 30 States/UTs across the country, which have disposed of over 2,53,000 cases. The State-wise details of number of functional Fast Track Special Courts along with the number of cases disposed of as on 31.05.2024 is at Annexure.
Annexure
State/UT-wise details of number of functional Fast Track Special Courts along with the number of cases disposed as of May, 2024
Sl.
No.
State/UT
Functional Courts
Cumulative Disposal since the inception of the Scheme
FTSCs including exclusive POCSO
exclusive POCSO
FTSCs
exclusive POCSO
Total
1
Andhra Pradesh
16
16
0
4899
4899
2
Assam
17
17
0
5893
5893
3
Bihar
46
46
0
11798
11798
4
Chandigarh
1
0
265
0
265
5
Chhattisgarh
15
11
924
4044
4968
6
Delhi
16
11
555
1262
1817
7
Goa
1
0
32
34
66
8
Gujarat
35
24
2263
9793
12056
9
Haryana
16
12
1572
4675
6247
10
Himachal Pradesh
6
3
416
1126
1542
11
J&K
4
2
91
101
192
12
Jharkhand
22
16
2279
4537
6816
13
Karnataka
31
17
3740
6657
10397
14
Kerala
55
14
13530
6123
19653
15
Madhya Pradesh
67
57
3894
22456
26350
16
Maharashtra
14
7
7258
11530
18788
17
Manipur
2
0
146
0
146
18
Meghalaya
5
5
0
462
462
19
Mizoram
3
1
148
55
203
20
Nagaland
1
0
61
3
64
21
Odisha
44
23
4992
9521
14513
22
Puducherry
1
1
0
83
83
23
Punjab
12
3
2055
2061
4116
24
Rajasthan
45
30
4502
10138
14640
25
Tamil Nadu
14
14
0
7225
7225
26
Telangana
36
0
5993
2731
8724
27
Tripura
3
1
203
186
389
28
Uttarakhand
4
0
1614
0
1614
29
Uttar Pradesh
218
74
34091
34998
69089
30
West Bengal
5
5
0
106
106
TOTAL
755
410
90624
162497
253121
This information was given by the MINISTER OF STATE (INDEPENDENT CHARGE) OF THE MINISTRY OF LAW AND JUSTICE; AND MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PARLIAMENTARY AFFAIRS, SHRI ARJUN RAM MEGHWAL in a written reply in the LOK SABHA today.