তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
ভারতকী উপ রাস্ত্রপতিনা 10শুবা নেস্নেল হেন্দলুম দেগী পালন থৌরম হৌদোকখ্রে
হেন্দলুম ইন্দস্ত্রীনা সস্তেনেবিলিতী অমসুং ইনর্জী ইফিসিএন্সীদা মীৎয়েং থম্মি: শ্রী গিরিরাজ সিংহ
ভারতকী হেন্দলুম ইন্দস্ত্রী অসি নুপীশিংনা লমজিংলি: শ্রী সিংহ
07 AUG 2024 6:09PM by PIB Imphal
ঙসি উপ রাস্ত্রপতি জগদীপ ধনখরনা অথোইবা মীথুংলেন ওইদুনা 10শুবা নেস্নেল হেন্দলুমগী থৌরম পাঙথোকখ্রে। তেক্সতাইল্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী গিরিরাজ সিংহ অমসুং রাজ্য মন্ত্রী শ্রী পবিত্রা মার্ঘেরিতাসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
শ্রী ধনখরনা মহাক্কী ৱারোল পীবদা হায়খি মদুদি হেন্দলুম প্রদক্তশিং অসিনা প্রধান মন্ত্রীগী “বি ভোকেল ফোর লোকেল” কেম্পেনগী মরু ওইবা মচাক অমা ওইরি। মহাক্না হায়, ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী অকিবা লৈবনা মরম ওইদুনা হেন্দলুমশিং প্রমোৎ তৌবা হায়বা অসি তানফম অসিগী খ্বাইদগী মথৌ তাবনি, লৈবাক অসিগী মথৌ তাবনি অমসুং গ্রহা অসিগী মথৌ তাবনি। উপ রাস্ত্রপতিনা হায় ইকনোমিক নেস্নেলিজম অসি ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন চাউখ*ৎহনবা অমসুং শেন্মিৎলোনদা মীপাল তাংদনবগীদমক মরু ওই।
শ্রী সিংহনা মহাক্কী ৱারোলদা হায় মদুদি ভারত অসি সস্তেনেবিলিতী অমসুং ইনর্জী ইফিসিএন্সীদা মীৎয়েং থম্মিবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা হেন্দলুম কম্ম্যুনিতীনি। মালেমনা সস্তেনেবল প্রদক্তশিং শিজিন্নবগী মাইকৈদা চংশিল্লি অমসুং হেন্দলুম ইন্দস্ত্রীনা জিরো-কার্বোন ফুতপ্রিন্ত অমসুং ইনর্জী চাদবা পুথোক্লি হায়না ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না মখা তাই মদুদি হেন্দলুম ইন্দস্ত্রী অসি জিরো-ৱাতর ফুতপ্রিন্ত সেক্তর অমসু ওইরি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায় পি.এম. নরেন্দ্র মোদীনা লমজিং-লমতাকপীদুনা সরকার অসিনা ওগস্ত 7, 2015দগী নেস্নেল হেন্দলুম দে পাঙথোকপা হৌখি। মহাক্না হায় ফী শারিবশিং অমসুং ইন্দিজিনস ইন্দস্ত্রীশিং পুক্নিং থৌগৎনবা 1905কী চপ মান্নবা নুমিৎ অসিদা হৌদোকখিবা স্বাদেশি ইহৌবু নীংশিংবা ওইনা পালন তৌনবা তাং অসি খনখি। শ্রী সিংহনা হায়খি পি.এম. নরেন্দ্র মোদীনা ক্লস্তর দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (CPD)গী মখাদা তেক্নোলোজী, মার্কেতিং, দিজাইন অমসুং ফেশন পুশিন্নবা খোঙথাংশিং পায়খৎলি অমসুং হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা ফী শারিবশিংগী ফিয়র রিম্যুনরেসন ফংহন্নবা মাইকৈদা থবক তৌরি। সরকারনা ফী শারিবশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগী ইনকমগী খুদোংচাবশিং ফগৎহন্নবা তেক্সতাইল ভেল্যু চেন ফগৎহন্নবা হোৎনরি।
লৈবাক অসিদা হেন্দলুম সেক্তর অসি নুপীশিংনা লুচিংবনা মরম ওইদুনা হেন্দলুম ৱিভরশিংগী চাদা 70দি নুপীশিংনি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ত্রেদিস্নেল ৱিভিংগী মরুওইবা অদুসু পনখি অমসুং ৱিভরশিংদা মখোয়গী অঙাংশিংদা মান্নবা ত্রেদিসন অদু পীবীনবা তকশিনখি। মখোয়গী হৈশিংবা হেনগৎহন্নবা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ হেন্দলুম তেক্নোলোজী (IIHT) গ মপুং ফানা শীজিন্ননবা মহাক্না মখোয়দা তকশিনখি।
হেন্দলুম পোত্থোকশিং অথুবা মতমদা শিজিন্নবগী তঙাই ফদবা অদু পল্লদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হেন্দলুম পোত্থোকশিং অসি নাগরিকশিংনা অথুবা মতমদা পাক শন্না শীজিন্নরগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি। মহাক্না ওফিসিএলশিংদা হন্দলুমগী মার্কেত মালেম শীনবা থুংনা পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং ৱিভরশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগীদমক্তা থবক ফংহন্নবা হোৎনবদা মতেং পাংনবা হায়খি।

Ministry of Textiles
Vice President of India inaugurates the 10th National Handloom Day celebrations
Handloom industry focused around sustainability and energy efficiency: Shri Giriraj Singh
India’s handloom industry is women-led: Shri Singh
07 AUG 2024 6:09PM by PIB Delhi
The 10th National Handloom was celebrated here today with Vice President Jagdeep Dhankhar as the chief guest. Union Minister of Textiles Shri Giriraj Singh and Minister of State Shri Pabitra Margherita also attended the event.
Shri Dhankhar during his address emphasised that handloom products are the core component of Prime Minister's "Be Vocal for Local" campaign. Promoting handlooms is the need of the hour, need of the country, and need of the planet due to the threat of climate change, he said. The Vice President said economic nationalism is fundamental to our economic growth and economic independence.
Shri Singh during his speech said that India has the largest handloom community in the world focused around sustainability and energy efficiency. The world is moving towards usage of sustainable products and handloom industry produces zero-carbon footprint and does not consume any energy, he said adding that Handloom industry is also a zero-water footprint sector.
The Union Minister noted that guided by PM Narendra Modi, the Government started celebrating National Handloom Day from August 7, 2015. He mentioned that the date was chosen to commemorate the Swadeshi Movement launched on the same day in 1905 to encourage weavers and indigenous industries. Shri Singh highlighted PM Narendra Modi’s efforts to bring technology, marketing, design and fashion under the Cluster Development Programme (CDP) and said that his government is working towards providing fair remuneration to the weavers. The Government is trying to improve the textile value chain for better income opportunities for the weavers and their families, he added.
70% of handloom weavers in the country are women as Handloom sector is women-led, the Minister said. The Union Minister also highlighted the importance of traditional weaving and urged the weavers to impart the same tradition to their children. He urged them to fully utilize the Indian Institute of Handloom Technology (IIHT) to raise their skills.
Emphasising the need for faster adoption of handloom products, the Union Minister expressed hope that handloom products will soon be widely used by the citizens. He asked the officials to work hard help India expand the handlooms market worldwide and boost employment opportunities for weavers and their families.