স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
শীনফম 18 দা মখোয়গী খুৎশিং অমসুং খুৎলায়শিংনা থবক শুরিবা খুৎহৈবশিংদা পি.এম বিশ্বকর্মা য়োজননা মতেং পাংলি
খুৎহৈবশিংগী মমাংঙৈগী লৈরক্লবা হৈথোই-শিংথোইবা ফগৎহনবা অমসুং মতমগা চুনহনবা
05 AUG 2024 1:04PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী রাজ্য/য়ু.তি 26 শীনবা থুংনা পি.এম বিশ্বর্কমা য়োজনাগী মখাদা খুৎহৈবশিংগী হৈথোই-শিংথোইবা হেনগৎহন্নবা বেসিক স্কিল ত্রেনিংগী মওংদা ত্রেনিং পীরে।
জুলাই 19, 2024 ফাওবদা, পি.এম বিশ্বর্কমা য়োজনাগী মখাদা বেসিক স্কিল ত্রেনিং পীখ্রবা রাজ্য/য়ু.তিগী কেন্দিদেদ মশিং এন্নেক্সর-I দা পীরে।
শীনফম 18 দা মখোয়গী খুৎশিং অমসুং খুৎলায়শিংনা থবক শুরিবা খুৎহৈবশিং মতেং পাংনবা 17.09.2023 পি.এম বিশ্বাকর্মা য়োজনা হৌদোকখি। স্কিম অসিগী কম্পোনেন্তশিংগী মনুংদা শেন্থং পীবা, পি.এম বিশ্বাকর্মা সর্তিফিকেদ অমসুং আই.দি কার্দ পীবা, স্কিল হেনগৎহনবা, খুৎলায় লৈবদা মতেং পাংবা, দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিংগী মতেং পাংবা অমসুং য়োনফমগী মতেং পাংবনি। য়োজনা অসিগী পান্দমদি খুৎহৈবশিং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং ওইনবা অমসুং মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা মতেং পাংবনি। স্কিম অসিনা খুৎহৈবশিংগী স্কিল হেনগৎহনগনি অমসুং মখোয়গী থবক্তা অনৌবা মতমগী খুৎলায়শিং অমসুং তেক্নোলোজি শীজিন্নহনগনি। মসিগী মথক্তা, মখোয়দা লৈবাক মনুংদা অমসুং মপান লৈবাকশিংগী কৈথেলশিংগা শম্নহনগনি।
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু অমসুং মহারাস্ত্রাগী মাইপাক্না শরুক য়াখিবা অমসুং রেজিস্তার তৌখিবা অপুনবা কেন্দিদেদ মশিং এন্নেক্সর- II দা পীরে।
29.07.2024 ফাওবদা, এপ্লিকেসন 56,526 দা লুপা করোর 551.80 গী লোন সেঙ্কসন তৌখ্রে অমসুং স্কিমগী ক্রেদিদ কম্পোনেন্তগী মখাদা লৈবাক শীনবা থুংনা এপ্লিকেসন 15,878 দা লুপা করোর 132.49 গী লোনশিং য়েন্থোকখ্রে। অমসুং বেনিফিসরি লাখ 14.38 মাইপাক্না রেজিস্তার তৌবগী মনুংদা, কেন্দিদেদ 9,05,328 না কৈথেলগী মতেং পাংনবা অপাম্বা খনখি।
স্কিম অসি ভারত সরকারগী মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেস মিনিস্ত্রি, স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মিনিস্ত্রি, ফাইনান্সিএল সর্বিসেস দিপার্তমেন্ত অমসুং ফাইনান্স মিনিস্ত্রিনা পুন্না পায়খৎপনি। লৈবাক শীনবা থুংনা পি.এম বিশ্বকর্মা য়োনা ফজনা পায়খৎনবা ফাইনান্সিএল সর্বিসেস দিপার্তমেন্ত, মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেস মিনিস্ত্রি অমসুং স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরিশিংনা পুন্না চিয়ারপর্সন ওইদুনা নেসনেল স্তরিং কম্মিতিগী মীফমশিং চাংনাইনা পাংথোক্লি।
এন্নেক্সর-I
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
বেসিক স্কিল ত্রেনিংগী মখাদা সর্তিফাইদ তৌখ্রবা কেন্দিদেদ মশিং
(জুলাই 19 , 2024 ফাওবদা)
1.
অন্ধ্র প্রদেস
47,235
1.
অসাম
28,169
1.
বিহার
3,966
1.
চান্দিগর
33
1.
ছতিসগর
14,621
1.
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
0
1.
গৱা
2,464
1.
গুজরাত
81,542
1.
হরিয়ানা
7,414
1.
হিমাচল প্রদেস
1,261
1.
জে অমসুং কে
82,514
1.
ঝারখন্দ
8,722
1.
কর্নাতকা
1,12,737
1.
কেরলা
589
1.
লাদাখ
1,032
1.
মধ্য প্রদেস
17,316
1.
মহারাস্ত্রা
37,413
1.
মনিপুর
715
1.
নাগালেন্দ
227
1.
ওরিসা
6,922
1.
পঞ্জাব
1,560
1.
রাজস্থান
25,166
1.
তেলঙ্গানা
12,832
1.
ত্রিপুরা
3,685
1.
উত্তর প্রদেস
16,477
1.
উত্তরখন্দ
3,223
অপুনবা
5,17,835
এন্নেক্সর-II
রাজ্য/য়ু.তি
শরুক য়াখিবা/এপ্লিকেসন ফংখিবা মশিং
মাইপাক্না রেজিস্ত্রেসন তৌখিবা মশিং
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
6,338
565
মহারাস্ত্রা
12,03,359
1,11,861
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অদমা স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা) শ্রী জায়ান্ত চৌধুরিনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
PM Vishwakarma Scheme provides end-to-end support to artisans and craftspeople of 18 trades who work with their hands and tools
Upgradation and Modernization of traditional skills of artisans and craftspeople
05 AUG 2024 1:04PM by PIB Delhi
Formal training in the form of Basic Skill Training has been initiated for upgradation and modernization of traditional skills of artisans and craftspeople under the PM Vishwakarma Scheme across 26 States/UTs of the country.
The State/UT wise number of candidates trained in the Basic Skill Training of PM Vishwakarma Scheme as on 19th July 2024 is given at Annexure-I.
The PM Vishwakarma Scheme was launched on 17.09.2023 to provide end-to-end support to artisans and craftspeople of 18 trades who work with their hands and tools. The Scheme’s components include recognition through PM Vishwakarma Certificate and ID Card, Skill Upgradation, Toolkit Incentive, Credit Support, Incentive for Digital Transactions and Marketing Support. The objective of the scheme is to help the traditional artisans and craftspeople to become entrepreneurs and self-reliant. It is expected that the scheme will generate livelihood opportunities for artisans and craftspeople, enhance their skills, and integrate modern tools and technology into their work. Additionally, they will be provided with linkages to domestic and global markets.
The details of the total number of enrolments and successful registrations in the UT of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu and Maharashtra State are at Annexure-II.
As of 29.07.2024, loan sanctions have been granted to 56,526 applications, totaling Rs. 551.80 crore, and loan disbursements have been made to 15,878 applications, totaling Rs. 132.49 crore across the country under the credit component of the scheme and 9,05,328 applicants have opted for marketing support, out of total 14.38 lakh successfully registered eligible beneficiaries.
The Scheme is being conjointly implemented by the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MoMSME), the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) and the Department of Financial Services (DFS), Ministry of Finance (MoF), Government of India. For the smooth implementation of PM Vishwakarma across the country, National Steering Committee meetings are being held regularly under the co-chairmanship of the Secretaries of DFS, MSDE & MoMSME.
Annexure I
S.
No
State/UTs
Number of candidates certified under Basic Skill Training
(as on 19th July, 2024)
1.
Andhra Pradesh
47,235
1.
Assam
28,169
1.
Bihar
3,966
1.
Chandigarh
33
1.
Chhattisgarh
14,621
1.
Daman and Diu and Dadra & Nagar Haveli
0
1.
Goa
2,464
1.
Gujarat
81,542
1.
Haryana
7,414
1.
Himachal Pradesh
1,261
1.
Jammu and Kashmir
82,514
1.
Jharkhand
8,722
1.
Karnataka
1,12,737
1.
Kerala
589
1.
Ladakh
1,032
1.
Madhya Pradesh
17,316
1.
Maharashtra
37,413
1.
Manipur
715
1.
Nagaland
227
1.
Odisha
6,922
1.
Punjab
1,560
1.
Rajasthan
25,166
1.
Telangana
12,832
1.
Tripura
3,685
1.
Uttar Pradesh
16,477
1.
Uttarakhand
3,223
Grand Total
5,17,835
Annexure II
State/UT
Number of Enrolments/ Applications Received
Number of Successful Registrations
Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu
6,338
565
Maharashtra
12,03,359
1,11,861
This information was given by the Minister of State (Independent Charge), Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), Shri Jayant Chaudhary in a written reply in the Lok Sabha today.