Ministry of Housing & Urban Affairs
PROVIDING PUCCA HOUSES TO ALL IN URBAN AREAS
29 JUL 2024 1:13PM by PIB Delhi
‘Land’ and ‘Colonization’ are State subjects. Therefore, schemes related to housing for their citizens are implemented by States/Union Territories (UTs). However, Ministry of Housing and Urban Affairs supplements the efforts of States/UTs by providing Central assistance under Pradhan Mantri Awas Yojana- Urban (PMAY-U) since 25.06.2015 to provide pucca houses with basic civic amenities to all eligible urban beneficiaries across the country. The scheme has four verticals namely, Beneficiary-led individual house construction/enhancements (BLC), Affordable Housing in Partnership (AHP), “In-Situ” Slum Redevelopment (ISSR) and Credit Linked Subsidy Scheme (CLSS).
PMAY-U is a demand driven scheme and Government of India has not fixed any target for construction of houses. Based on the demand for housing in the urban areas, States/UTs prepare project proposals and after approval of State Level Sanctioning & Monitoring Committee (SLSMC), these are submitted to this Ministry for sanctioning of admissible Central assistance by Central Sanctioning & Monitoring Committee (CSMC). Government of India is providing its fixed share as Central assistance of ₹1.0 lakh per house under ISSR, ₹1.5 lakh per house for AHP and BLC verticals of PMAY-U. Under CLSS vertical of PMAY-U, an interest subsidy at the rate of 6.5% which amounts upto ₹2.67 lakh per house was provided for beneficiaries of Economically Weaker Sections (EWS) and Lower Income Group (LIG) category. The remaining cost of the house as per Detailed Project Report (DPR) is shared by States/UTs/Urban Local Bodies (ULBs)/Beneficiaries.
Central assistance under PMAY-U is released to States/UTs in three installments of 40%, 40% and 20%. The release of Central assistance is incumbent upon fulfillment of mandatory compliances by the concerned States/UTs as per operational guidelines and other instructions issued by Ministry of Finance. Due installment of Central assistance is released as soon as requisite compliances are achieved in sanctioned projects.
Based on the proposals submitted by States/UTs, a total of 118.64 lakh houses have been sanctioned under PMAY-U by the Ministry as on 15.07.2024. Of the sanctioned houses, 114.33 lakh have been grounded for construction; of which 85.04 lakh have been completed/delivered. State/UT-wise details of number of houses sanctioned, grounded, completed/delivered along with Central assistance sanctioned and released under PMAY-U is given at Annexure.
The timeline for completion of projects varies from State to State and generally it takes 12-36 months in different verticals of the scheme and as per DPRs of respective projects. The completion timeline for houses depends on various factors like availability of encumbrance free land, statutory compliances for start of construction, arrangement of funds by beneficiaries etc. States/UTs have been advised to expedite the construction of sanctioned houses so that all houses are completed within the stipulated timeline. The scheme period, which was earlier upto 31.03.2022, has been extended upto 31.12.2024, except for Credit Linked Subsidy Scheme (CLSS) vertical, to complete all the houses sanctioned without changing the funding pattern and implementation methodology.
This information was given by the Minister of State for Housing & Urban Affairs, Shri Tokhan Sahu, in a written reply in the Rajya Sabha today.
Annexure
States/UTs-wise details of number of houses sanctioned, grounded for construction and completed/delivered along with Central assistance sanctioned and released so far under PMAY-U
Sr. No.
Name of the
State/ UT
Physical Progress of Houses (Nos)
Financial Progress in respect of Central Assistance (in Crore)
Sanctioned
Grounded
Completed/ Delivered
Sanctioned
Released
1
States
Andhra Pradesh
21,37,028
19,90,937
9,73,837
32,568.27
23,800.26
2
Bihar
3,14,477
3,05,811
1,47,979
4,950.45
3,368.00
3
Chhattisgarh
3,02,663
2,89,128
2,38,894
4,810.98
4,088.81
4
Goa
3,146
3,146
3,145
74.76
75.04
5
Gujarat
10,05,204
9,83,778
9,18,185
21,064.34
19,805.76
6
Haryana
1,15,034
93,153
68,114
2,171.64
1,673.50
7
Himachal Pradesh
12,758
12,668
10,705
215.95
202.02
8
Jharkhand
2,29,156
2,13,534
1,42,810
3,603.31
2,987.87
9
Karnataka
6,38,121
5,73,160
3,69,449
10,614.43
7,168.29
10
Kerala
1,67,322
1,47,721
1,23,453
2,781.18
2,293.45
11
Madhya Pradesh
9,61,147
9,49,265
8,01,068
15,930.45
15,284.69
12
Maharashtra
13,64,923
11,16,949
8,55,339
25,548.21
19,323.37
13
Odisha
2,03,380
1,80,647
1,47,148
3,176.98
2,479.75
14
Punjab
1,32,235
1,16,264
83,894
2,342.54
1,825.79
15
Rajasthan
3,19,863
2,64,357
1,91,971
5,891.46
4,693.97
16
Tamil Nadu
6,80,347
6,63,430
5,70,294
11,185.30
10,135.67
17
Telangana
2,50,084
2,44,219
2,24,659
4,475.66
3,718.27
18
Uttar Pradesh
17,76,823
17,33,051
15,47,101
27,962.68
26,065.17
19
Uttarakhand
64,391
60,160
34,504
1,176.51
940.86
20
West Bengal
6,68,953
6,12,998
4,00,257
10,773.50
7,675.93
Sub- total (States) :-
1,13,47,055
1,05,54,376
78,52,806
1,91,318.59
1,57,606.50
21
North East States
Arunachal Pradesh
8,499
8,070
7,753
182.38
161.18
22
Assam
1,76,643
1,60,473
1,02,712
2,674.26
2,065.73
23
Manipur
56,037
48,657
14,699
841.39
471.91
24
Meghalaya
4,758
3,793
1,632
72.35
43.31
25
Mizoram
39,605
39,215
11,069
607.80
447.22
26
Nagaland
31,860
31,841
22,850
503.91
393.41
27
Sikkim
316
316
202
6.13
7.09
28
Tripura
92,854
84,751
74,049
1,494.35
1,273.47
Sub- total (N.E. States) :-
4,10,572
3,77,116
2,34,966
6,382.57
4,863.31
29
Union Territories
A&N Island
376
376
47
5.84
2.93
30
Chandigarh
1,256
1,256
1,256
28.78
28.78
31
DNH & DD
9,947
9,947
9,230
214.40
200.27
32
Delhi
29,976
29,976
29,976
692.53
692.53
33
J&K
47,040
42,894
24,244
724.94
483.48
34
Ladakh
1,307
1,014
843
30.22
24.05
35
Lakshadweep
-
-
-
-
-
36
Puducherry
15,995
15,271
9,994
254.12
223.19
Sub- total (UT) :-
1,05,897
1,00,734
75,590
1,950.84
1,655.23
Grand Total :-
118.64 Lakh
114.33 Lakh*
85.04 Lakh*
2.00 Lakh Cr.
1.64 Lakh Cr.
* Includes completed (3.41 lakh)/ grounded (4.01 lakh) houses of JnNURM during mission period.

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
সহরগী মফম পুম্নমক্তা পক্কাগী য়ুমশিং ফংহনবা
29 JUL 2024 1:13PM by PIB Imphal
‘লেন্দ’ অমসুং ‘কোলোনাইজেসন’ অসি রাজ্যগী সবজেক্তশিংনি। মরম অসিনা রাজ্যশিং/UTশিংনা মখোয়গী প্রজাশিংগী হাউসিংগা মরী লৈনবা স্কিমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌই। অদুম ওইনমক হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রীনা রা রাজ্যশিং/UTশিংগী খোঙথাংশিং অসিদা মতেং পাংনবা ওইনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা সহরগী ইলিজিবল ওইবা বেনিফিসরী পুম্নমক্তা তঙাই ফবা সিভিক এমেনিতীশিং য়াওবা পক্কাগী য়ুমশিং ফংহন্নবা 25.06.2015দগী হৌদুনা প্রধান মন্ত্রী অৱাজ য়োজনা- অর্বান(PMAY-U)গী মখাদা কেন্দ্রনা তেংবাং পীথরি। স্কিম অসিগী ভর্তিকেল মরি লৈ, মমিং ওইনা পল্লবদা বেনিফিসরী-লেদ ইন্দিভিজুএল হাউস কনস্ত্রক্সন/এনহেন্সমেন্ত (BLC), এফোর্দেবল হাউসিং ইন পার্তনরশিপ (AHP), “ইন-সিতু” স্লম রিদেবেলপমেন্ত (ISSR) অমসুং ক্রেদিৎ লিঙ্ক সবসিদী স্কিম (CLSS)।
PMAY-U অসি দিমান্দ দ্রিভন স্কিম অমনি অমসুং ভারত সরকারনা য়ুমশিং শাবগী তার্গেৎ অমত্তা লেপতে। সহরগী মফমশিংদা হাউসিংগী দিমান্দদা য়ুম্ফম ওইরগা রাজ্যশিং/UTশিংনা প্রোজেক্ত প্রপোজেলশিং শেমখি অমসুং স্তেৎ লেভেল সেঙ্কসনিং এন্দ মোনিতরিং কম্মিতী (SLSMC)গী অয়াবা ফংলবা মতুংদা সেন্ত্রেল সেঙ্কসনিং এন্দ মোনিতরিং কম্মিতী (SLSMC) দগী লৌবা য়াবা কেন্দ্রগী তেংবাং লৌনবা সেঙ্কসন তৌনবা মন্ত্রালয়দা পীশিনখি। ভারত সরকারনা PMAY-Uগী ভর্তিকলশিং ISSRগী মখাদা য়ুম অমদা লুপা লাখ 1.0, AHP অমসুং BLCদা য়ুম অমগী লুপা লাখ 1.5গী কেন্দ্রগী তেংবাং ওইনা ফিক্স শিয়র পীরি। PMAY-Uগী ভর্তিকল CLSSগী মখাদা ইকনোমিকেল্লী ৱীকর সেক্সনস (EWS) অমসুং লোৱর গ্রুপ (LIG) কেতেগোরীগী বেনিফিসরীশিংদা য়ুম অমদা লুপা লাখ 2.67 ফাওবগী 6.5%গী রেৎতা ইন্তরেস্ত সবসিদী অমা পীখি। দিতেল্দ প্রোজেক্ত রিপোর্ত (DPR)গী মতুং ইন্না য়ুমগী লেমহৌরিবা শেনফম অদু রাজ্য/UT/অর্বান লোকেল বোদীশিং (ULB)/বেনিফিসরীশিংনা শিয়র তৌখি।
PMAY-Uগী মখাদা কেন্দ্রগী তেংবাং অসি 40%, 40% অমসুং 20% তাঙ্কক অহুম থোক্না রাজ্যশিং/UTশিংদা কাইথখি। কেন্দ্রগী তেংবাং কাইথবা অসি ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিং অমসুং শেল-থুম মন্ত্রালয়না থোকপা অতৈ ইন্সত্রক্সনশিংগী মতুং ইন্না মরী লৈনবা রাজ্যশিং/UTশিংনা মেন্দতরী কমপ্লেয়েন্সশিং ঙাকপা মতমদা ফংই। কেন্দ্রগী শেন্থং অসি তাঙ্কক নাইবনা সেঙ্কসন প্রোজেক্তদা মথৌ তাবা কমপ্লায়েন্সশিং ঙাকপগা কাইথৈ।
রাজ্যশিং/UTশিংনা পীরকপা প্রপোজেলশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা 15.07.2024 ফাওবদা মন্ত্রালয়না PMAY-Uগী মখাদা পুন্না য়ুম লাখ 118.64 সেঙ্কসন তৌখি। সেঙ্কসন তৌখিবা য়ুমশিং অসিদগী লাখ 114.33গী য়ুম্ফম থোনখ্রে; মসিগী মনুংদা লাখ 85.04 লোইশিনখ্রে। PMAY-U গী মখাদা কেন্দ্রগী তেংবাং পীখিবা অমসুং কাইথখিবা সেঙ্কসন তৌখিবা, য়ুম্ফম থোনখি, লোইশিনখিবা য়ুমশিংগী ওইবা রাজ্যশিং/UTশিংগী মশিং এনেক্সরদা পীরি
প্রোজেক্তশিং অসি লোইশিনবগী মতম অসি রাজ্য অমদগী রাজ্য অমদা খেন্নৈ অমসুং মহৌশানা মসি স্কিম অসিগী তোঙান-তোঙানবা ভর্তিকলশিংদা অমসুং প্রোজেক্তশিংগী DPRশিংগী মতুং ইন্না থা 12-36 ফাওবা চঙই। য়ুমশিং শাবগী মতম অসি ইঙ্কমব্রেন্স ফ্রী ওইবা লম লৈবগী চাং, য়ুম শাবগী থবক হৌনবগীদমক স্তেচুএতরি কমপ্লায়েন্সশিং, বেনিফিসরীশিংনা ফন্দশিংগী এরেঞ্জমেন্ত অসিনচিংবা মখল কয়াগী ফেক্তরশিংগী মখা পোল্লি। রাজ্যশিং/UTশিংদা অয়াবা পীরবা য়ুমশিং অসি অথুবা মতমদা শাবা য়াহন্নবা খঙহনখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা য়ুম পুম্নমক অসি লেপ্পা মতমগী মনুংদা শাবা লোইশিনগনি। স্কিম অসিগী মতম অসি মমাংদা 31.03.2022 ফাওবনি, ক্রেদিৎ লিঙ্ক তৌরবা সবসিদী স্কিম (সি.এল.এস.এস.) গী ভর্তিকল নত্তনা 31.12.2024 ফাওবা শাংদোক্লে। স্কিম অসিনা ফন্দিং পেতর্ন অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসন মেথোদোলোজী হোংহন্দনা অয়াবা পীরবা য়ুম পুম্নমক লোইশিন্নবা হোৎনগনি।
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী তোখান সাহুনা পীখিবনি।
এনেক্সর
PMAY-Uগী মখাদা কেন্দ্রগী তেংবাং সঙ্কসন অমসুং কাইথদুনা হৌজিক ফাওবদা সেঙ্কসন তৌখিবা, শানবা য়ুম্ফম থোনখিবা অমসুং লোইশিনখিবা য়ুমশিংগী রাজ্য/UTগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোলশিং
সিরিএল মশিং
রাজ্য/ UTগী মমিং
য়ুমশিংগী ফিজিকেল প্রোগ্রেস (মশিং)
কেন্দ্রগী তেংবাংগী মতুং ইন্না ফাইনান্সিএল প্রোগ্রেস (লুপা করোর)
সেঙ্কসন তৌখিবা
য়ুম্ফম থোনখিবা
লোইশিনখিবা
সেঙ্কসন তৌখিবা
কাইথখিবা
1
রাজ্যশিং
অন্ধ্র প্রদেশ
21,37,028
19,90,937
9,73,837
32,568.27
23,800.26
2
বিহার
3,14,477
3,05,811
1,47,979
4,950.45
3,368.00
3
ছত্তিগর
3,02,663
2,89,128
2,38,894
4,810.98
4,088.81
4
গোৱা
3,146
3,146
3,145
74.76
75.04
5
গুজরাত
10,05,204
9,83,778
9,18,185
21,064.34
19,805.76
6
হরিয়ানা
1,15,034
93,153
68,114
2,171.64
1,673.50
7
হিমাচল প্রদেশ
12,758
12,668
10,705
215.95
202.02
8
ঝারখন্দ
2,29,156
2,13,534
1,42,810
3,603.31
2,987.87
9
কর্নাতকা
6,38,121
5,73,160
3,69,449
10,614.43
7,168.29
10
কেরলা
1,67,322
1,47,721
1,23,453
2,781.18
2,293.45
11
মধ্য প্রদেশ
9,61,147
9,49,265
8,01,068
15,930.45
15,284.69
12
মহারাস্ত্র
13,64,923
11,16,949
8,55,339
25,548.21
19,323.37
13
ওরিশা
2,03,380
1,80,647
1,47,148
3,176.98
2,479.75
14
পঞ্জাব
1,32,235
1,16,264
83,894
2,342.54
1,825.79
15
রাজস্থান
3,19,863
2,64,357
1,91,971
5,891.46
4,693.97
16
তমিল নাদু
6,80,347
6,63,430
5,70,294
11,185.30
10,135.67
17
তেলঙ্গানা
2,50,084
2,44,219
2,24,659
4,475.66
3,718.27
18
উত্তর প্রদেশ
17,76,823
17,33,051
15,47,101
27,962.68
26,065.17
19
উত্তরাখন্দ
64,391
60,160
34,504
1,176.51
940.86
20
ৱেস্ত বেঙ্গল
6,68,953
6,12,998
4,00,257
10,773.50
7,675.93
সব-তোতেল (রাজ্যশিং) :-
1,13,47,055
1,05,54,376
78,52,806
1,91,318.59
1,57,606.50
21
অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিং
অরুনাচল প্রদেশ
8,499
8,070
7,753
182.38
161.18
22
অসাম
1,76,643
1,60,473
1,02,712
2,674.26
2,065.73
23
মনিপুর
56,037
48,657
14,699
841.39
471.91
24
মেঘালয়
4,758
3,793
1,632
72.35
43.31
25
মিজোরাম
39,605
39,215
11,069
607.80
447.22
26
নাগালেন্দ
31,860
31,841
22,850
503.91
393.41
27
সিক্কিম
316
316
202
6.13
7.09
28
ত্রিপুরা
92,854
84,751
74,049
1,494.35
1,273.47
সব-তোতেল (N.E. রাজ্যশিং) :-
4,10,572
3,77,116
2,34,966
6,382.57
4,863.31
29
য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং
A&N ঈথৎশিং
376
376
47
5.84
2.93
30
চান্দিগর
1,256
1,256
1,256
28.78
28.78
31
DNH & DD
9,947
9,947
9,230
214.40
200.27
32
দিল্লী
29,976
29,976
29,976
692.53
692.53
33
J&K
47,040
42,894
24,244
724.94
483.48
34
লদাখ
1,307
1,014
843
30.22
24.05
35
লক্ষদীপ
-
-
-
-
-
36
পুদুচেরী
15,995
15,271
9,994
254.12
223.19
সব-তোতেল (UT) :-
1,05,897
1,00,734
75,590
1,950.84
1,655.23
অপুনবা :-
118.64 Lakh
114.33 Lakh*
85.04 Lakh*
2.00 Lakh Cr.
1.64 Lakh Cr.
* মিসনগী মতমগী মনুংদা JnNURMগী লোইখ্রবা (লাখ 3.41 lakh)/ য়ুম্ফম থোনখ্রবা (লাখ 4.01) য়ুমশিং।