ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କାର୍ଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସରେ ଲଦାଖରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ ସମାରୋହରେ ଯୋଗ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜିକ୍ ସିନକୁନ୍‍ ଲା ଟନେଲ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ବିସ୍ଫୋରଣ ଦେଖିଲେ
"କାର୍ଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସ ଦେଶ ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଅମର ବଳିଦାନ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଏ "
କାର୍ଗିଲରେ ଆମେ କେବଳ ଯୁଦ୍ଧ ଜିତିନାହୁଁ, ସତ୍ୟ, ସଂଯମ ଓ ଶକ୍ତିର ଏକ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଉଦାହରଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛୁ
ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ନୂଆ ଭବିଷ୍ୟତ କଥା କହୁଛି, ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନର କଥା କହୁଛି
ଲଦାଖର ବିକାଶ ଓ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସିନକୁନ୍‍ ଲା ଟନେଲ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ
ଗତ ୫ ବର୍ଷ ରେ ଲଦାଖର ବଜେଟ ୧୧୦୦ କୋଟିରୁ ୬୦୦୦ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
"ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସେନାକୁ ସଜାଗ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଯୁଦ୍ଧ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖିବା"
ସତ କଥା ହେଉଛି ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନାରେ ଦେଶର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ସହ ଦେଶକୁ ଦକ୍ଷ ଯୁବକ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ
କାର୍ଗିଲର ବିଜୟ କୌଣସି ସରକାର କିମ୍ବା କୌଣସି ଦଳର ବିଜୟ ନୁହେଁ। ଏହି ବିଜୟ ଦେଶର
26 JUL 2024 11:33AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଲଦାଖରେ ୨୫ତମ କାର୍ଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସ ଅବସରରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ ସମୟରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ବୀରମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ସମାରୋହରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନସିଓମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଗିଲ ଯୁଦ୍ଧ ସମ୍ପର୍କରେ ଗୌରବଗାଥାର ସୂଚନା ଶୁଣିଥିଲେ ଏବଂ ଅମର ସସ୍ମରଣ: ସ୍ମାରକୀ କୁଟୀର ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ସେ ବୀର ଭୂମି ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ଲଦାଖର ସିନକୁନ ଲା ଟନେଲ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ବିସ୍ଫୋରଣକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଖିଥିଲେ । ସିନକୁନ୍‍ ଲା ଟନେଲ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟରେ ନିମୁ - ପଦୁମ୍ - ଦର୍ଚା ରୋଡରେ ପ୍ରାୟ ୧୫,୮୦୦ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତାରେ ୪.୧ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବର ଟ୍ୱିନ୍-ଟ୍ୟୁବ ଟନେଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଛି ଯାହା ଲେହକୁ ସବୁଦିନିଆ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଲଦାଖର ଗୌରବମୟ ଭୂମି କାର୍ଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସର ୨୫ ତମ ବାର୍ଷିକୀର ସାକ୍ଷୀ । "କାର୍ଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସ ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଏ ଯେ ଦେଶ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ବଳିଦାନ ଅମର", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ମାସ, ବର୍ଷ, ଦଶନ୍ଧି ଓ ଶତାବ୍ଦୀ ବିତି ଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଯେଉଁ ବଳିଦାନ ଦିଆଯାଇଛି, ତାହାକୁ ଭୁଲିହେ ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସୁପରହିରୋଙ୍କ ନିକଟରେ ଦେଶ ସର୍ବଦା ଋଣୀ ଏବଂ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
କାର୍ଗିଲ ଯୁଦ୍ଧର ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେତେବେଳେ ସୈନିକମାନଙ୍କ ସହିତ ରହିବା ପାଇଁ ସେ ସୌଭାଗ୍ୟବାନ ଥିଲେ ଏବଂ ଆମ ସୈନିକମାନେ କିପରି ଏତେ ଉଚ୍ଚତାରେ ଏକ କଠିନ ଅପରେସନ କରିଥିଲେ ତାହା ସେ ଆଜି ବି ମନେ ରଖିଛନ୍ତି । ମାତୃଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ଦେଶର ବୀର ପୁତ୍ରମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
କାର୍ଗିଲରେ ଆମେ କେବଳ ଯୁଦ୍ଧ ଜିତିନାହୁଁ ବରଂ ସତ୍ୟ, ସଂଯମ ଓ ଶକ୍ତିର ଏକ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଉଦାହରଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଭାରତ ଶାନ୍ତି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଥିବା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାକିସ୍ତାନର ପ୍ରତାରଣା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। "ମିଥ୍ୟା ଏବଂ ଆତଙ୍କକୁ ସତ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଆଣ୍ଠେଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା", ବୋଲି ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି।
ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିନ୍ଦା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅତୀତରେ ପାକିସ୍ତାନ ସବୁବେଳେ ପରାଜୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି। ପାକିସ୍ତାନ ତା'ର ଅତୀତରୁ କିଛି ଶିଖିନାହିଁ ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରହିବା ପାଇଁ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଛାୟା ଯୁଦ୍ଧ ଆଳରେ ଯୁଦ୍ଧ ଜାରି ରଖିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଘୃଣ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବେ ପୂରଣ ହେବ ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଆମର ବୀରମାନେ ସମସ୍ତ ଆତଙ୍କୀ ପ୍ରୟାସକୁ ଦମନ କରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଲଦାଖ ହେଉ କି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର, ବିକାଶରେ ଆସୁଥିବା ସମସ୍ତ ଆହ୍ବାନକୁ ଭାରତ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଆଜିଠାରୁ ଅଗଷ୍ଟ ୫ ତାରିଖରେ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ କୁ ୫ ବର୍ଷ ପୂରିବ ଏବଂ ଆଜିର ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ସ୍ୱପ୍ନରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏକ ନୂଆ ଭବିଷ୍ୟତ କଥା କହୁଛି ବୋଲି ସେ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଗତିର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜି-୨୦ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ, ସିନେମା ହଲ୍ ଖୋଲିବା ଏବଂ ସାଢ଼େ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ତାଜିଆ ଶୋଭାଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପୃଥିବୀର ଏହି ସ୍ୱର୍ଗ ଶାନ୍ତି ଓ ସମୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗତି କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଲଦାଖରେ ଘଟୁଥିବା ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସିନକୁନ ଲା ଟନେଲ ଜରିଆରେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଋତୁରେ ସାରା ବର୍ଷ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିବ । ଲଦାଖର ବିକାଶ ଓ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏହି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ। ଲଦାଖବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଆହୁରି ସହଜ କରିବ କାରଣ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତିକୂଳ ପାଗ ଯୋଗୁଁ ସେମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅନେକ ଅସୁବିଧା ଦୂର ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲଦାଖର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଇରାନରୁ କାର୍ଗିଲ ଅଞ୍ଚଳରୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ପ୍ରୟାସ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଲଦାଖ ପଠାଇବା ପୂର୍ବରୁ ଜୈସଲମେରରେ ଏକ ଅବରୋଧ ଜୋନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିବା କଥା ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଲଦାଖବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଅଧିକ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବଜେଟ୍ ୧୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୬୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ପ୍ରାୟ ୬ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସଡ଼କ, ବିଜୁଳି, ପାଣି, ଶିକ୍ଷା, ବିଜୁଳି ଯୋଗାଣ ହେଉ, ରୋଜଗାର ହେଉ, ଲଦାଖର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗ ବଦଳୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାମଗ୍ରିକ ଯୋଜନାର ପ୍ରୟୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଲଦାଖର ପରିବାରଗୁଡ଼ିକରେ ପାନୀୟ ଜଳର ୯୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ କଭରେଜ୍, ଲଦାଖର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଆଗାମୀ ସିନ୍ଧୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ସମଗ୍ର ଲଦାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ୪ଜି ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ୧ରେ ସର୍ବକାଳୀନ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ୧୩ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଜୋଜିଲା ଟନେଲ ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ।
ସୀମାନ୍ତ ଅଂଚଳ ପାଇଁ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସୀମା ସଡ଼କ ସଂଗଠନ (ବିଆରଓ) ସେଲା ଟନେଲ ସମେତ ୩୩୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି, ଯାହା କି ନୂତନ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଦିଗକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି ।
ସାମରିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉନ୍ନତିକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଉପକରଣ ସହିତ ଆଧୁନିକ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଅତୀତରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରର ଉନ୍ନତି ର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ତେବେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଂସ୍କାରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଆମ ସେନାକୁ ଅଧିକ ସକ୍ଷମ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ରୟରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶଧନ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପକୁ ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା ବିକାଶ ବଜେଟରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରୟାସର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ୧.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଆମଦାନିକାରୀ ଦେଶ ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହୋଇଥିବା ଦେଶର ଅତୀତର ଛବି ତୁଳନାରେ ଆଜି ଭାରତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ରପ୍ତାନିକାରୀ ଦେଶ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ୫୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ସାମରିକ ଉପକରଣ ଆମଦାନୀ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନାକୁ ଅନ୍ୟତମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ବୋଲି ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଭାରତୀୟ ଫୋକସ୍ ର ହାରାହାରି ବୟସ ବିଶ୍ୱ ହାରାହାରି ଠାରୁ ଅଧିକ ହେବା ନେଇ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଲାଗି ରହିଥିବା ଚିନ୍ତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅତୀତରେ ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ କରାଯାଉଥିବା ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିନ୍ତାର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ନଥିଲା । ଏହି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପ୍ରସଙ୍ଗର ଖୋଲାଖୋଲି ରାଜନୀତିକରଣ କୁ ନେଇ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଅଗ୍ନିପଥର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସେନାକୁ ସଜାଗ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଯୁଦ୍ଧ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖିବା"। ବାୟୁସେନା ବିମାନଗୁଡିକର ର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ଅତୀତର ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଅତୀତର ଅନିଚ୍ଛାକୁ ସେ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସତ କଥା ହେଉଛି ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନା ଦେଶର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ଦେଶକୁ ଦକ୍ଷ ଯୁବକ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ । ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧସାମରିକ ବାହିନୀରେ ମଧ୍ୟ ଅଗ୍ନିବୀରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନା ପଛରେ ପେନସନ ବୋଝ ବଞ୍ଚାଇବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ବୋଲି କୁହାଯାଉଥିବା ପ୍ରଚାରକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଥିବା ଯବାନଙ୍କ ପେନସନ ବୋଝ ୩୦ ବର୍ଷ ପରେ ଆସିବ, ତେଣୁ ଏହି ଯୋଜନା ପଛର କାରଣ ଏହା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଆମେ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛୁ କାରଣ ଆମ ପାଇଁ ରାଜନୀତି ଅପେକ୍ଷା ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଛନ୍ତି, ଅତୀତରେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର କୌଣସି ସମ୍ମାନ ନାହିଁ । ୱାନ୍ ରାଙ୍କ ୱାନ୍ ପେନସନ୍ ଉପରେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଦେଇଥିବା ମିଥ୍ୟା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ହିଁ ଏହି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ପୂର୍ବତନ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏମାନେ ହିଁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ସହିଦଙ୍କ ପାଇଁ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରିନାହାଁନ୍ତି, ସୀମାରେ ମୁତୟନ ଆମ ଯବାନମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ବୁଲେଟପ୍ରୁଫ୍ ଜ୍ୟାକେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିନାହାଁନ୍ତି ଏବଂ କାର୍ଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସକୁ ଅଣଦେଖା କରୁଥିଲେ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, କାର୍ଗିଲର ବିଜୟ କୌଣସି ସରକାର କିମ୍ବା କୌଣସି ଦଳର ବିଜୟ ନୁହେଁ। ଏହି ବିଜୟ ଦେଶର, ଏହି ବିଜୟ ହେଉଛି ଦେଶର ଐତିହ୍ୟ । ଏହା ଦେଶର ଗର୍ବ ଓ ସ୍ୱାଭିମାନର ପର୍ବ। ସେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ତରଫରୁ ବୀର ଯବାନମାନଙ୍କୁ ସଲାମ କରିବା ସହ କାର୍ଗିଲ ବିଜୟର ୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଲଦାଖର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ବ୍ରିଗେଡିୟର (ଡ. ) ବିଡି ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ସେଠ, ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ୍ ଜେନେରାଲ ଅନିଲ ଚୌହାନ ଏବଂ ତିନି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ସେନା ମୁଖ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସିନକୁନ୍‍ ଲା ଟନେଲ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟରେ ୪.୧ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବର ଟ୍ୱିନ୍-ଟ୍ୟୁବ ଟନେଲ ରହିଛି ଯାହା ଲେହକୁ ସରୁଦିନିଆ ଯୋଗାଯୋଗ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ନିମୁ - ପଦୁମ - ଦରଚା ରୋଡରେ ପ୍ରାୟ ୧୫,୮୦୦ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତାରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ । ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଲେ ଏହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଟନେଲ ହେବ। ସିନକୁନ୍‍ ଲା ଟନେଲ୍ କେବଳ ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଏବଂ ଉପକରଣର ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଗତିବିଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଲଦାଖରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।

Prime Minister's Office
PM pays homage on Kargil Vijay Diwas and attends Shradhanjali Samaroh in Ladakh
Witnesses First Blast of the Strategic Shinkun La Tunnel Project
“Kargil Vijay Diwas reminds us that the sacrifices made for the nation are immortal”
“In Kargil, we not only won the war, we presented an incredible example of truth, restraint and strength”
“Today Jammu and Kashmir is talking about a new future, talking about big dreams”
“Shinkun La tunnel will open doors of new possibilities for the development and better future of Ladakh”
“In the last 5 years, Ladakh’s Budget has increased from 1100 crore to 6000 crore”
“Purpose of Agnipath Scheme is to keep forces young and continuously battle-ready”
“The truth is that the Agnipath scheme will increase the strength of the country and the country will also get capable youth”
“The victory of Kargil was not the victory of any government or any party. This victory belongs to the country”
26 JUL 2024 11:33AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi paid homage to the bravehearts who made the supreme sacrifice in the line of duty on the occasion of 25th Kargil Vijay Diwas in Ladakh today. He also attended the Shraddhanjali Samaroh. The Prime Minister heard the Gaurav Gatha: Briefing on Kargil War by NCOs and visited Amar Sansmaran: Hut of Remembrance. He also visited the Veer Bhoomi.
The Prime Minister also witnessed the first blast of the Shinkun La Tunnel Project in Ladakh, virtually today. Shinkun La Tunnel Project consists of a 4.1 km long Twin-Tube tunnel to be constructed at around 15,800 feet on the Nimu – Padum – Darcha Road to provide all-weather connectivity to Leh.
Addressing the Shrddhanjali Samaroh, the Prime Minister said that the glorious land of Ladakh is witness to the 25th year anniversary of Kargil Vijay Diwas. “Kargil Vijay Diwas reminds us that the sacrifices made for the nation are immortal”, PM Modi remarked. Even though months, years, decades and centuries pass by, the Prime Minister underlined that the lives laid down to protect the nation’s borders cannot be erased. “The nation is forever indebted and deeply grateful to the mighty superheroes of our armed forces”, PM Modi added.
Recalling the days of Kargil war, the Prime Minister said he was fortunate to be amidst the soldiers back then, adding that he still remembers how our soldiers carried out a difficult operation at such a height. “I salute the brave sons of the country who made the supreme sacrifice to protect the motherland,” Shri Modi said.
“In Kargil, we not only won the war, we presented an incredible example of 'truth, restraint and strength”, Prime Minister Modi remarked. The Prime Minister threw light on Pakistan’s deceit at the time when India was making all efforts to maintain peace. “ Falsehood and terror were brought down to their knees by truth”, he added.
Condemning terrorism, the Prime Minister said that Pakistan has always faced defeat in the past. “Pakistan has not learnt anything from its past and has continued to wage war in the garb of terrorism and proxy wars to stay relevant,” Shri Modi continued. The Prime Minister asserted that the nefarious intentions of terrorists will never be fulfilled. “Our bravehearts will trample all the terror attempts,” he added.
“India will overcome all challenges that come in the way of development, be it Ladakh or Jammu & Kashmir”, the Prime Minister reiterated. He reminded that in a few days from now on 5th of August, the abrogation of Article 370 will complete 5 years and the Jammu & Kashmir of today is talking about a new future full of dreams. The Prime Minister gave examples of progress and mentioned holding G20 meetings in the UT, government’s focus on infrastructure development and tourism, cinema halls opening up, and tazia procession being initiated after three and a half decades. “This heaven on earth is swiftly moving in the direction of peace and prosperity”, the Prime Minister added.
Underlining the developments taking place in Ladakh, the Prime Minister said through Shinkun La Tunnel, the union territory will remain connected with the whole country throughout the year, in every season. “This tunnel will open doors of new possibilities for the development and better future of Ladakh.” Congratulating the people of Ladakh, the Prime Minister said that this tunnel will further make their lives easier as the numerous hardships faced by them due to the region’s extreme weather will be eased.
The Prime Minister highlighted the government’s priorities towards the people of Ladakh and mentioned making efforts personally for the safe evacuation of citizens from the Kargil region from Iran during the Covid-19 pandemic. He recalled a quarantine zone being established in Jaisalmer where they were tested before being sent to Ladakh. Underlining the government’s efforts to boost ease of living and provide more services for the people of Ladakh, the Prime Minister mentioned an approximate six-time increase in the budget from Rs 1100 crores to Rs 6000 crores in the last 5 years. “Be it roads, electricity, water, education, power supply, employment, every direction of Ladakh is transforming”, PM Modi said, highlighting the application of holistic planning for the first time. He gave examples of more than 90 percent coverage of drinking water in Ladakh households under the Jal Jeevan Mission, the upcoming Sindhu Central University for quality higher education for the youth of Ladakh, work to establish a 4G network in the entire Ladakh region, and ongoing work for 13-kilometer long Zojila tunnel for all-weather connectivity on NH 1.
Referring to the ambitious targets for the border areas, the Prime Minister informed that the Border Road Organization (BRO) has completed more than 330 projects including Sela Tunnel, showcasing New INdia’s capabilities and direction.
Emphasizing the importance of upgrading military technologies, the Prime Minister said in the changing global scenarios, our defence force needs the latest weapons and equipment along with a modern working style and arrangements. Shri Modi said that the defence sector had felt the necessity to upgrade in the past as well, but unfortunately, this issue was not given much importance. “However, in the last 10 years, Defence reforms have been prioritized, making our forces more capable and self-reliant,” he added. Shri Modi further said that today a major stake in defence procurement is being given to the Indian defence industry, adding that 25 per cent has been reserved for the private sector in the defence and research development budget. “As a result of these efforts, India’s defence production has crossed 1.5 lakh crore.” The Prime Minister further said that today, India is making its mark as an arms exporter as well, contrary to its past image of a country that was counted as an arms-importing one. Shri Modi expressed happiness that our force has now decided to stop importing more than 5000 weapons and military equipment.
Lauding the defence forces for the reforms in the defence sector, the Prime Minister dwelled at length on Agnipath Scheme as one of the crucial reforms. Referring to the long pending concern for the average age of the Indian focus being above the global average, the Prime Minister said that in the past there was no willpower to deal with this critical concern which is being addressed now through the Agnipath Scheme. “Purpose of Agnipath is to keep forces young and continuously battle-ready”, the Prime Minister asserted, lamenting the blatant politicization of this sensitive subject. He criticized the past scams and past unwillingness for the modernization of the Air Force Fleet. “The truth is that the Agnipath scheme will increase the strength of the country and the country will also get capable youth. Announcements have been made to give priority to Agniveers in the private sector and paramilitary forces as well”, he said.
Rejecting the propaganda about the intention of saving pension burden as the main reason behind Agnipath Scheme, the Prime Minister reminded that pension burden of the soldiers being recruited today will come up after 30 years, therefore, this can not be the reason behind the scheme. “We have respected this decision taken by the armed forces because for us the security of the country is more important than politics”, he added.
The Prime Minister pointed out that those misleading the youth of the nation today had no regard for the armed forces in the past. Recalling the false promises made by past governments on One Rank One Pension, the Prime Minister underlined that it was the present government that implemented the scheme where ex-servicemen were given more than Rs 1.25 lakh crores. He further pointed out the neglect of past governments and said, “These are the same people who did not build a war memorial for the martyrs even after 7 decades of independence, did not provide enough bulletproof jackets to our soldiers deployed on the border and kept ignoring Kargil Vijay Diwas.”
Concluding the address, the Prime Minister said, “The victory of Kargil was not the victory of any government or any party. This victory belongs to the country, this victory is the heritage of the country. This is a festival of pride and self-respect of the country.” He saluted the brave soldiers on behalf of the entire country and conveyed his best wishes to all the countrymen on 25 years of Kargil victory.
Lieutenant Governor of Ladakh, Brig (Dr) B D Sharma, Union Minister of State for Defence, Shri Sanjay Seth, Chief of Defence Staff, Gen Anil Chauhan and the Chiefs of Army Staff of the three armed forces were present on the occasion.
Background
Shinkun La Tunnel Project consists of a 4.1 km long Twin-Tube tunnel which will be constructed at an altitude of around 15,800 feet on the Nimu – Padum – Darcha Road to provide all-weather connectivity to Leh. Once completed, it will be the highest tunnel in the world. Shinkun La tunnel will not only ensure swift and efficient movement of our armed forces and equipment but also foster economic and social development in Ladakh.