দক্ষতা উন্নয়ন আৰু উদ্যোগশীলতা মন্ত্ৰালয়
মহিলাৰ বাবে দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ
24 JUL 2024 3:19PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ দক্ষ ভাৰত অভিযান (এছআইএম) ৰ অধীনত দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগীকৰণ মন্ত্ৰালয়ে (এমএছডিই) বিভিন্ন আঁচনি যেনে-প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনা (পিএমকেভিৱাই), জন শিক্ষণ সংস্থা (জেএছএছ), ৰাষ্ট্ৰীয় এপ্ৰেণ্টিছশ্বিপ প্ৰমোচন আঁচনি (এনএপিএছ) আৰু ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান (আইটিআই)ৰ জৰিয়তে শিল্পী প্ৰশিক্ষণ আঁচনি (চিটিএছ)ৰ অধীনত দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ/মহাবিদ্যালয়/প্ৰতিষ্ঠান আদিৰ এক বিস্তৃত নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে মহিলাকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীক দক্ষতা, পুনৰ দক্ষতা আৰু উচ্চ দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰে।
পিএমকেভিৱাইৰ অধীনত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বাবে থকা-খোৱাৰ সুবিধাৰ লগতে পৰিবহণ ব্যয়ৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়। জে এছ এছ আঁচনিৰ অধীনত মহিলা আৰু অন্যান্য দুৰ্বল শ্ৰেণীক গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। ভাৰত চৰকাৰে সকলো পাঠ্যক্ৰমত সকলো আইটিআই (চৰকাৰী আৰু ব্যক্তিগত)ত মহিলা প্ৰাৰ্থীৰ বাবে ৩০% আসন সংৰক্ষণৰ অনুমোদন জনাইছিল আৰু এই আসনসমূহ নিজ নিজ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সাধাৰণ সংৰক্ষণ নীতিৰ ভিত্তিত পূৰণ কৰিব পৰা যাব। কেৱল মহিলাৰ বাবে ১৯টা ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান (এনএছটিআই) আৰু ৩০০ৰো অধিক আইটিআই আছে।
আৰম্ভণিৰ পৰাই এমএছডিইৰ আঁচনিৰ অধীনত ২০২৪ চনৰ জুন মাহলৈকে প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত মুঠ প্ৰাৰ্থীৰ প্ৰায় ৩৬.৫৯% মহিলা আছিল আৰু হ্ৰস্বম্যাদী প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী ক্ৰমে জেএছএছ আৰু পি এম কে ভি ৱাইৰ অধীনত মহিলাৰ অংশ ৮২.০১% আৰু ৪৪.৩০% পৰ্যন্ত আছিল।
চাহিদাৰ মূল্যায়নৰ ভিত্তিত দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হয়। কেৱল মহিলাৰ বাবে এনএছটিআইৰ ৰাজ্যভিত্তিক সংখ্যা, মুঠ আইটিআই আৰু মহিলা আইটিআই ১নং পৰিশিষ্টত উল্লেখ কৰা হৈছে।
১নং পৰিশিষ্ট
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত এনএছটিআই আৰু আইটিআই কেন্দ্ৰৰ সংখ্যা (৩০.০৬.২০২৪লৈকে):
ক্ৰ.নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
এনএছটিআই (মহিলাৰ বাবে)
Total ITIs (Government and Private)
Total ITIs
Exclusively for women
1
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
0
4
0
2
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
0
521
6
3
অৰুণাচল প্ৰদেশ
0
7
1
4
অসম
0
46
4
5
বিহাৰ
1
1377
45
6
চণ্ডীগড়
0
2
1
7
চত্তীশগড়
0
232
2
8
দিল্লী
0
53
5
9
গোৱা
1
13
1
10
গুজৰাট
1
503
19
11
হাৰিয়ানা
1
389
22
12
হিমাচলপ্ৰদেশ
1
270
12
13
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
1
50
6
14
ঝাৰখণ্ড
0
348
13
15
কৰ্ণাটক
1
1504
17
16
কেৰালা
1
464
16
17
লাডাখ
0
3
1
18
লাক্ষাদ্বীপ
0
1
0
19
মধ্যপ্ৰদেশ
1
1077
14
20
মহাৰাষ্ট্ৰ
1
1042
16
21
মনিপুৰ
0
10
1
22
মেঘালয়
1
8
2
23
মিজোৰাম
0
3
0
24
নাগালেণ্ড
0
9
0
25
ওড়িশা
0
525
1
26
পুডচেৰী
0
15
1
27
পাঞ্জাৱ
1
351
38
28
ৰাজস্থান
1
1620
9
29
ছিকিম
0
4
0
30
তামিলনাডু
1
503
10
31
তেলেংগানা
1
302
4
32
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি আৰু দমন আৰু দিউ
0
4
0
33
ত্ৰিপুৰা
1
22
1
34
উত্তৰপ্ৰদেশ
2
3263
46
35
উত্তৰাখণ্ড
0
187
1
36
পশ্চিমবংগ
1
302
4
ৰাজ্যসভাত আজি এক লিখিত প্ৰশ্নৰ উত্তৰত এই তথ্য দাঙি ধৰে দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যমিতা বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) শ্ৰী জয়ন্ত চৌধুৰীয়ে।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
SKILL DEVELOPMENT CENTRE FOR WOMEN
24 JUL 2024 3:19PM by PIB Delhi
Under the Government of India’s Skill India Mission (SIM) , the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) delivers skill, re-skill and up-skill training through an extensive network of skill development centres/colleges/ institutes etc. under various schemes, viz. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY), Jan Sikhshan Sansthan (JSS), National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS) and Craftsman Training Scheme (CTS) through Industrial Training Institutes (ITIs), to all the sections of the society across the country including women.
In order to increase the participation of women under PMKVY, conveyance cost and expenditure towards boarding & lodging facilities are provided. Under the JSS scheme, focus is being given to women and other vulnerable sections. Government of India approved 30% reservation of seats for women candidates in all ITIs (Govt. & Private) in all courses and these seats could be filled based on the general reservation policy of each respective State/UTs. There are 19 National Skill Training Institutes (NSTI) and more than 300 ITIs exclusively for women.
Under the scheme of MSDE since inception, till June, 2024, women constituted about 36.59% of total candidates trained with share of women being as high as 82.01% and 44.30% under short term training programmes, namely JSS and PMKVY respectively.
Skill development centres are set up on the basis of assessment of demand. State-wise number of NSTIs exclusively for women, Total ITIs and Women ITIs are at Annexure-I.
Annexure-I
State/ Union Territory-wise number of NSTIs and ITIs Centers (As on 30.06.2024):
S. No.
State/UT
NSTI (for Women)
Total ITIs (Government and Private)
Total ITIs
Exclusively for women
1
Andaman And Nicobar Islands
0
4
0
2
Andhra Pradesh
0
521
6
3
Arunachal Pradesh
0
7
1
4
Assam
0
46
4
5
Bihar
1
1377
45
6
Chandigarh
0
2
1
7
Chhattisgarh
0
232
2
8
Delhi
0
53
5
9
Goa
1
13
1
10
Gujarat
1
503
19
11
Haryana
1
389
22
12
Himachal Pradesh
1
270
12
13
Jammu And Kashmir
1
50
6
14
Jharkhand
0
348
13
15
Karnataka
1
1504
17
16
Kerala
1
464
16
17
Ladakh
0
3
1
18
Lakshadweep
0
1
0
19
Madhya Pradesh
1
1077
14
20
Maharashtra
1
1042
16
21
Manipur
0
10
1
22
Meghalaya
1
8
2
23
Mizoram
0
3
0
24
Nagaland
0
9
0
25
Odisha
0
525
1
26
Puducherry
0
15
1
27
Punjab
1
351
38
28
Rajasthan
1
1620
9
29
Sikkim
0
4
0
30
Tamil Nadu
1
503
10
31
Telangana
1
302
4
32
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
0
4
0
33
Tripura
1
22
1
34
Uttar Pradesh
2
3263
46
35
Uttarakhand
0
187
1
36
West Bengal
1
302
4
This information was given by the Minister of State (Independent Charge), Ministry of Skill Development, and Entrepreneurship Shri Jayant Chaudhary in a written reply in the Rajya Sabha today.