স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
নুপীশিংগী স্কিল দিবলপমেন্ত সেন্তর
24 JUL 2024 3:19PM by PIB Imphal
তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং হায়বদি প্রধান মন্ত্রী কৌসাল বিকাস য়োজনা, জন সিক্ষান সংস্থান, নেসনেল এপপ্রেতিসসিপ প্রোমোসন স্কিম অমসুং ক্রাফমেন্স ত্রেনিং স্কিমগী মখাদা ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিতুৎশিংগী খুৎথাংদা নুপীশিং য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংবগী কাংলুপ খুদিংমক্তা ভারত সরকারগী স্কিল ইন্দিয়া মিসনগী মখাদা স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মিনিস্ত্রিনা স্কিল, রি-স্কিল, অমসুং অপ-স্কিলগী ত্রেনিং কয়া সেন্তরশিং/কোলেজশিং/ইন্সতিতুৎশিংদা পাংথোক্লি।
প্রধান মন্ত্রী কৌসাল বিকাস য়োজনাগী মখাদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা লৈফম অমসুং চাবা থকপগী খরচ পুম্নমক সরকারনা পুথোক্লি। জে.এস.এস স্কিমগী মখাদা নুপীশিং অমসুং খুন্নাইগী তোল্লবা কাংলুপশিংদা মীৎয়েং চংলি। কোর্স খুদিংমক্তা আই.তি.আই(সরকার অমসুং লনাই) শিংদা নুপীশিংগী সিত চাদা ৩০ খাকপা ভারত সরকারনা অয়াবা পীরে অমসুং হায়রিবা সিতশিং অদু রাজ্য/য়ু.তিশিংগী মখোয়গী রিজার্বেসনগী থৌশিল মতুংইন্না মেনশিনগনি। নেসনেল স্কিল ত্রেনিং ইন্সতিতুৎ 19 অমসুং নুপীশিং খক্তগী আই.তি.আই 300 লৈরি।
এম.এস.দি.ই স্কিম হেক হৌদোকপদগী, জুন 2024 ফাওবদা, ত্রেনিং পীখিবা অপুনবা কেন্দিদেতশিংগী মনুংদা নুপীশিংনা 36.59% ওইখি অমসুং জে.এস.এসগী ত্রেনিংদা নুপীশিংনা 82.01% অমসুং পি.এম.কে.ভি.ৱাইদা 44.30% শরুক য়াখি।
দরকার ওইবদা য়ুম্ফম ওইরগা স্কিল দিবলপমেন্ত সেন্তরশিং লিংখৎপনি। নুপীশিং খক্তগী এন.এস.তি.আই, অপুনবা আই.তি.আই অমসুং নুপীশিং খক্তগী আই.তি.আই মশিং এন্নেক্সর-I দা পীরি।
এন্নেক্সর-I
রাজ্য/য়ু.তিগী ওইনা নুপীশিংগী এন.এস.তি.আই অমসুং আই.তি.আই সেন্তরশিং (30.06.2024 ফাওবদা):
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
এন.এস.তি.আই(নুপীশিংগী)
অপুনবা আই.তি.আই(সরকার অমসুং লনাই অনিমক)
অপুনবা আই.তি.আই
নুপীশিং খক্তগী
1
অন্দমনা অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0
4
0
2
অন্ধ্র প্রদেস
0
521
6
3
অরুনাচল প্রদেস
0
7
1
4
অসাম
0
46
4
5
বিহার
1
1377
45
6
চান্দিগর
0
2
1
7
ছতিসগর
0
232
2
8
দিল্লি
0
53
5
9
গৱা
1
13
1
10
গুজরাত
1
503
19
11
হরিয়ানা
1
389
22
12
হিমাচল প্রদেস
1
270
12
13
জম্মু অমসুং কাস্মির
1
50
6
14
ঝারখন্দ
0
348
13
15
কর্নাতকা
1
1504
17
16
কেরলা
1
464
16
17
লাদাখ
0
3
1
18
লাক্ষদ্বিপ
0
1
0
19
মধ্য প্রদেস
1
1077
14
20
মহারাস্ত্রা
1
1042
16
21
মনিপুর
0
10
1
22
মেঘালয়
1
8
2
23
মিজোরম
0
3
0
24
নাগালেন্দ
0
9
0
25
ওরিসা
0
525
1
26
পুদুচেরি
0
15
1
27
পঞ্জাব
1
351
38
28
রাজস্থান
1
1620
9
29
সিক্কিম
0
4
0
30
তামিল নাদু
1
503
10
31
তেলঙ্গানা
1
302
4
32
দাদ্রা অমসুং নগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
0
4
0
33
ত্রিপুরা
1
22
1
34
উত্তর প্রদেস
2
3263
46
35
উত্তরখন্দ
0
187
1
36
নোংচুপ বেঙ্গল
1
302
4
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপকী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা) শ্রী জায়ান্ত চৌধুরিনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
SKILL DEVELOPMENT CENTRE FOR WOMEN
24 JUL 2024 3:19PM by PIB Delhi
Under the Government of India’s Skill India Mission (SIM) , the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) delivers skill, re-skill and up-skill training through an extensive network of skill development centres/colleges/ institutes etc. under various schemes, viz. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY), Jan Sikhshan Sansthan (JSS), National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS) and Craftsman Training Scheme (CTS) through Industrial Training Institutes (ITIs), to all the sections of the society across the country including women.
In order to increase the participation of women under PMKVY, conveyance cost and expenditure towards boarding & lodging facilities are provided. Under the JSS scheme, focus is being given to women and other vulnerable sections. Government of India approved 30% reservation of seats for women candidates in all ITIs (Govt. & Private) in all courses and these seats could be filled based on the general reservation policy of each respective State/UTs. There are 19 National Skill Training Institutes (NSTI) and more than 300 ITIs exclusively for women.
Under the scheme of MSDE since inception, till June, 2024, women constituted about 36.59% of total candidates trained with share of women being as high as 82.01% and 44.30% under short term training programmes, namely JSS and PMKVY respectively.
Skill development centres are set up on the basis of assessment of demand. State-wise number of NSTIs exclusively for women, Total ITIs and Women ITIs are at Annexure-I.
Annexure-I
State/ Union Territory-wise number of NSTIs and ITIs Centers (As on 30.06.2024):
S. No.
State/UT
NSTI (for Women)
Total ITIs (Government and Private)
Total ITIs
Exclusively for women
1
Andaman And Nicobar Islands
0
4
0
2
Andhra Pradesh
0
521
6
3
Arunachal Pradesh
0
7
1
4
Assam
0
46
4
5
Bihar
1
1377
45
6
Chandigarh
0
2
1
7
Chhattisgarh
0
232
2
8
Delhi
0
53
5
9
Goa
1
13
1
10
Gujarat
1
503
19
11
Haryana
1
389
22
12
Himachal Pradesh
1
270
12
13
Jammu And Kashmir
1
50
6
14
Jharkhand
0
348
13
15
Karnataka
1
1504
17
16
Kerala
1
464
16
17
Ladakh
0
3
1
18
Lakshadweep
0
1
0
19
Madhya Pradesh
1
1077
14
20
Maharashtra
1
1042
16
21
Manipur
0
10
1
22
Meghalaya
1
8
2
23
Mizoram
0
3
0
24
Nagaland
0
9
0
25
Odisha
0
525
1
26
Puducherry
0
15
1
27
Punjab
1
351
38
28
Rajasthan
1
1620
9
29
Sikkim
0
4
0
30
Tamil Nadu
1
503
10
31
Telangana
1
302
4
32
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
0
4
0
33
Tripura
1
22
1
34
Uttar Pradesh
2
3263
46
35
Uttarakhand
0
187
1
36
West Bengal
1
302
4
This information was given by the Minister of State (Independent Charge), Ministry of Skill Development, and Entrepreneurship Shri Jayant Chaudhary in a written reply in the Rajya Sabha today.