শেল-থুম মন্ত্রালয়
মথং চহি ১০দা স্পেস ইকোনোমি শরুক ৫ চাউখৎনবা লুপা করোর ১০০০গী ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দ অমা য়ুনিয়ন বজেতনা লাউথোক্লে
মোবাইল ফোন, মোবাইল প্রিন্তেদ সর্কুইত বোর্দ এসেমব্লি অমসুং মোবাইল চার্জরদা বি.সি.দি চাদা ১৫ হন্থরে
রেসিস্তরশিং শানবা ওক্সিজেন ফ্রি কোপ্পরদা কস্তমস দ্যুতি লৌথোক্লগনি অমসুং কন্নেক্তরশিং শানবা অকক্নবা পার্ত খরদা দ্যুতি লৌথোক্লগনি
অকক্নবা তেলিকোম খুৎলায় খরদা পি.সি.বি.এদা কস্তমস দ্যুতি চাদা ১০ দগী চাদা ১৫ দা হেনগৎনবা বজেত ২০২৪-২৫ তা পুখৎলে
23 JUL 2024 12:53PM by PIB Imphal
শেন্মিৎলোন্দা দিজিতেলগী থবকশিং শীজিন্ননবা ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি নিরমলা সিতারমন্না থৌরাং কয়া লাউথোক্লে। ঙসি সংসদতা য়ুনিয়ন বজেত ২০২৪-২৫ পুথোক্লদুনা, য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি পোৎথোক পুথোকপা হেনগৎনবা অমসুং শেন্মিৎলোন্দা থোং মান্নদবা হন্থহন্নবা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা লৈবাক অসিদা মাইপাক্না তেক্নোলোজি শীজিন্নরে। দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অমসুং ইন্নোবেসনশিংদা লনাই কাংবুনা শেন থাদবা অসিনা মীচম মীয়াম্না তেক্নোলোজি লাইনা শীজিন্নবা ফংলে অমসুং মরুওইনা কৈথেল, লাইরিক-লাইশু, হকশেল অমসুং থবকশিং লাইনা ফংহল্লে।
তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অমসুং দিজিতেলগী থবকশিং পাংথোকপগী শরুক অমা ওইনা মখাগী থৌরাংশিং অসি লাউথোক্লে।
দেতা অমসুং স্তেতিসতিক্স
দেতাগী থবকশিং, খোমজিনবা, শেম-শাবা অমসুং দেতা মেনেজ তৌবা অমসুং স্তেতিসতিক্সকী থবকশিং ফগৎনবা, দিজিতেল ইন্দিয়া মিসনগী মখাদা লিংখৎপশিং য়াওনা, তোঙান-তোঙানবা সেক্তোরেল দেতা বেজশিং, তেক্নোলোজি তুলশিংগা লোয়ননা মপুংফানা শীজিন্নগনি হায়না য়ুনিয়ন ফাইনান্স মিনিস্তরনা হায়খি
মোবাইল ফোনশিং অমসুং মরী লৈনবা পার্তশিং
য়ুনিয়ন ফাইনান্স মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা মোবাইল ফোন শাবা শরুক অহুম হেনগৎলে অমসুং হৌখিবা চহি ১০দা মপান লৈবাকশিংদা মোবাইল ফোনশিং থাদোকপা শরুক ১০০ হেনগৎতুনা, ভারতকী মোবাইল ফোন উদ্যোগ মপুংফারে। ফোন শীজিন্নরিবশিংগী য়াইফনবা য়েংলগা, মোবাইল ফোন, মোবাইল প্রিন্তেদ সর্কুইত বোর্দ এসেমব্লি অমসুং মোবাইল চার্জরদা বি.সি.দি চাদা ১৫ হন্থরে।
ইলেক্ত্রোনিক্স
য়ুনিয়ন ফাইনান্স মিনিস্তরনা হায়খি লৈবাক অসিগী ইলেক্ত্রোনিক্স উদ্যোগ অসি মগুন হেনগৎহন্নবা রেসিস্তরশিং শানবা ওক্সিজেন ফ্রি কোপ্পরদা কস্তমস দ্যুতি লৌথোক্লগনি অমসুং কন্নেক্তরশিং শানবা অকক্নবা পার্ত খরদা দ্যুতি লৌথোক্লগনি।
তেলিকম্মুনিকেসনগী খুৎলায়
লৈবাক অসিদা মেনুফেকচরিংদা মতেং পাংনবা,অকক্নবা তেলিকোমগী খুৎলায়গী পি.সি.বি.এদা বি.সি.দি চাদা ১০ দগী চাদা ১৫ দা হেনগৎনবা পান্দম থম্লে হায়না ফাইনান্স মিনিস্তরনা লাউথোকখি।
দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (দি পি আই) এপ্লিকেসনশিং
পোৎথোক পুথোকপা হেনগৎনবা, ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবশিং লৌনবা অমসুং লনাই কাংবুনা ইন্নোবেসন পাংথোক্নবা দি.পি.আই চাউখৎনবা ৱাফম ফাইনান্স মিনিস্তরনা পুথোকখি। থবকশিং হায়বদি ক্রেদিদ, ই-কম্মর্স, লাইরিক-লাইশু, হকশেল, লো অমসুং জসতিস, লোজিসতিক্স, এম.এস.এম.ই, সর্বিস ফংহনবা অমসুং সহরগী লৈঙাক্তা দি.পি.আই এপ্লিকেসনশিং শীজিন্নবা হেনগৎহনবা থৌরাং তৌরে।
ফাইনান্স মিনিস্তরনা হায়খি মথং চহি ১০দা স্পেস ইকোনোমি শরুক ৫ চাউখৎনবা লুপা করোর ১০০০গী ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দ অমা লিংখৎলগনি।

Ministry of Finance
UNION BUDGET ANNOUNCES A VENTURE CAPITAL FUND OF ₹ 1,000 CRORE TO EXPAND THE SPACE ECONOMY BY 5 TIMES IN THE NEXT 10 YEARS
CUSTOMS DUTY REDUCTION TO 15 PER CENT ON MOBILE PHONE, MOBILE PCBA AND MOBILE CHARGER
CUSTOMS DUTY PROPOSED TO BE REMOVED ON OXYGEN FREE COPPER FOR MANUFACTURE OF RESISTORS AND TO EXEMPT CERTAIN PARTS FOR MANUFACTURE OF CONNECTORS.
BUDGET 2024-25 PROPOSES TO INCREASE THE CUSTOMS DUTY FROM 10 TO 15 PER CENT ON PCBA OF SPECIFIED TELECOM EQUIPMENT
23 JUL 2024 12:53PM by PIB Delhi
The Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman has announced several measures to step up adoption of technology towards digitalization of the economy. While presenting the Union Budget 2024-2025 in the Parliament today, the Union Minister said that the country has successfully used technology for improving productivity and bridging inequality in the economy during past 10 years. She said public investment in digital infrastructure and innovations by the private sector have helped in improving access of all citizens, particularly the common people, to market resources, education, health and services.
Following measures were announced as part of adoption of technology and improving digitalization efforts.
DATA AND STATISTICS
For improving data governance, collection, processing and management of data and statistics, different sectoral data bases, including those established under the Digital India mission, will be utilized with active use of technology tools, the Union Finance Minister announced.
MOBILE PHONE AND RELATED PARTS
The Finance Minister emphasized that with a three-fold increase in domestic production and almost 100-fold jump in exports of mobile phones over the last six years, the Indian mobile phone industry has matured. In the interest of consumers, the budget proposes to reduce the Customs duty on mobile phone, mobile PCBA and mobile charger to 15 per cent.
ELECTRONICS
The Finance Minister also said that to increase value addition in the domestic electronics industry, the government proposes to remove the customs duty, subject to conditions, on oxygen free copper for manufacture of resistors and to exempt certain parts for manufacture of connectors.
TELECOMMUNICATION EQUIPMENT
To incentivise domestic manufacturing, the Finance Minister also proposes to increase the Customs duty from 10 to 15 per cent on PCBA of specified telecom equipment.
DIGITAL PUBLIC INFRASTRUCTURE (DPI) APPLICATIONS
Turning to the services sector, the Finance Minister proposes development of DPI applications at population scale for productivity gains, business opportunities, and innovation by the private sector. These are planned in the areas of credit, e-commerce, education, health, law and justice, logistics, MSME, services delivery, and urban governance.
The Finance Minister also said that with continued emphasis on expanding the space economy by 5 times in the next 10 years, a venture capital fund of Rs. 1,000 crore will be set up.