বিত্ত মন্ত্ৰালয়
সকলো শ্ৰেণীৰ বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে 'এঞ্জেল টেক্স' বাতিল
বিদেশী কোম্পানীসমূহৰ কৰ্পৰেট কৰৰ হাৰ ৩৫ শতাংশলৈ হ্ৰাস
বিত্তীয় খণ্ডৰ প্ৰতি দৃষ্টি আৰু কৌশল বাস্তৱায়িত কৰা হ’ব
জলবায়ু বিত্তৰ বাবে শ্ৰেণীবিভাজন
প্ৰত্যক্ষ বৈদেশিক বিনিয়োগ আৰু বহিঃৰাষ্ট্ৰৰ বিনিয়োগৰ নিয়ম আৰু বিধি সৰল কৰা হ’ব
ঘৰুৱা ক্ৰুজ চলোৱা বিদেশী জাহাজ কোম্পানীসমূহৰ বাবে সৰল কৰ ব্যৱস্থা
23 JUL 2024 1:11PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমনে আজি সংসদত ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট দাখিলৰ সময়তে সকলো শ্ৰেণীৰ বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে ‘এঞ্জেল টেক্স’ বিলুপ্তকৰণৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়। তেওঁ লগতে কয় যে এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতীয় ষ্টাৰ্ট-আপ বাতাবৰণক শক্তিশালী, উদ্যোগীকৰণৰ মনোভাৱ বৃদ্ধি আৰু উদ্ভাৱনক সমৰ্থন কৰা।
ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে বৈদেশিক পুঁজিক আকৰ্ষিত কৰিবলৈ বিদেশী কোম্পানীসমূহৰ ওপৰত কৰ্পৰেট কৰৰ হাৰ ৪০ শতাংশৰপৰা ৩৫ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰস্তাৱো মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আগবঢ়ায়।
শ্ৰীমতী সীতাৰমনে অৰ্থনীতিৰ বিত্তীয় প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে বিত্তীয় খণ্ডৰ দৃষ্টি আৰু কৌশলৰাজি প্ৰয়োগেৰে আকাৰ, ক্ষমতা আৰু দক্ষতাৰ ক্ষেত্ৰত খণ্ডটোক সাজু কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰদ্বাৰা আগন্তুক পাঁচ বছৰৰ বাবে কাৰ্য্যপন্থা নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব তথা চৰকাৰ, নিয়ন্ত্ৰক, বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান আৰু বজাৰত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ কাম-কাজক পথ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জলবায়ু বিত্তৰ বাবে শ্ৰেণীবিভাজনৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়। ইয়াৰদ্বাৰা জলবায়ু অভিযোজন আৰু প্ৰশমনৰ বাবে পুঁজিৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি পাব বুলি আশা কৰা হৈছে, যিয়ে ভাৰতক জলবায়ু অংগীকাৰ আৰু সেউজ পৰিৱৰ্তনত উপনীত হোৱাত সহায় কৰিব পাৰে।
“আমাৰ চৰকাৰে বিমান আৰু জাহাজৰ লিজিঙৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ বাবে এক কাৰ্য্যক্ষম আৰু নমনীয় পদ্ধতিৰ অৰ্থে প্ৰয়োজনীয় আইনগত অনুমোদন বিচাৰিব আৰু ‘ভেৰিয়েবল কোম্পানী গাঁথনি’ৰ জৰিয়তে ব্যক্তিগত ইকুইটিৰ পুলড পুঁজি বিচাৰিব”, শ্ৰীমতী সীতাৰমনে লগতে কয়।
প্ৰত্যক্ষ বৈদেশিক বিনিয়োগৰ সুবিধাৰ বাবে, অগ্ৰাধিকাৰক উদ্দীপনা যোগাবলৈ আৰু বহিঃৰাষ্ট্ৰৰ বিনিয়োগৰ বাবে ভাৰতীয় টকাক মুদ্ৰা হিচাপে ব্যৱহাৰৰ সুযোগ প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে প্ৰত্যক্ষ বৈদেশিক বিনিয়োগ আৰু বহিঃৰাষ্ট্ৰৰ বিনিয়োগৰ নিয়ম-নীতি সৰল কৰা হ’ব।
বৃহৎ সংখ্যক দক্ষ শ্ৰমিকক নিয়োগ কৰা হীৰা কাটিং আৰু পলিচিং উদ্যোগৰ বিকাশৰ বাবে বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কেঁচা হীৰা বিক্ৰী কৰা বিদেশী খনন কোম্পানীসমূহৰ বাবে নিৰাপদ বন্দৰৰ হাৰৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়।
ইয়াৰ উপৰিও শ্ৰীমতী সীতাৰমনে দেশত ঘৰুৱা ক্ৰুজ চলোৱা বিদেশী জাহাজ কোম্পানীসমূহৰ বাবে সহজ কৰ ব্যৱস্থাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়। ইয়াৰ দ্বাৰা ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ প্ৰচণ্ড সম্ভাৱনাক বাস্তৱায়িতকৰণত সহায়ক হ’ব আৰু দেশৰ এই নিয়োগ সৃষ্টিকাৰী উদ্যোগটোক এক উদ্দীপনা প্ৰদান কৰা হ’ব।

Ministry of Finance
'ANGEL TAX' ABOLISHED FOR ALL CLASSES OF INVESTORS
CORPORATE TAX RATE ON FOREIGN COMPANIES REDUCED TO 35 PER CENT
FINANCIAL SECTOR VISION AND STRATEGY DOCUMENT WILL BE ROLLED OUT
TAXONOMY FOR CLIMATE FINANCE TO BE DEVELOPED
RULES AND REGULATIONS FOR FOREIGN DIRECT INVESTMENT AND OVERSEAS INVESTMENTS WILL BE SIMPLIFIED
SIMPLER TAX REGIME FOR FOREIGN SHIPPING COMPANIES OPERATING DOMESTIC CRUISES
23 JUL 2024 1:11PM by PIB Delhi
The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman proposed to abolish ‘angel tax’ for all classes of investors, while presenting the Union Budget 2024-25 in Parliament today. She added that this move is aimed to bolster the Indian start-up eco-system, boost the entrepreneurial spirit and support innovation.
The Minister also proposed to reduce the corporate tax rate on foreign companies from 40 to 35 per cent to attract foreign capital for India’s development needs.
Smt. Sitharaman announced to bring out a financial sector vision and strategy document to meet financing needs of the economy and prepare the sector in terms of size, capacity and skills. She added that this would set the agenda for the upcoming five years and guide the work of the government, regulators, financial institutions and market participants.
The Minister further proposed to develop taxonomy for climate finance. This is expected to enhance the availability of capital for climate adaptation and mitigation, which can help achieve India’s climate commitments and green transition.
“Our government will seek the required legislative approval for providing an efficient and flexible mode for financing leasing of aircrafts and ships, and pooled funds of private equity through a ‘variable company structure’,” added Smt. Sitharaman.
To facilitate foreign direct investments, nudge prioritization, and promote opportunities for using Indian Rupee as a currency for overseas investments, the Finance Minister announced that the rules and regulations for Foreign Direct Investment and Overseas Investments will be simplified.
To promote the development of diamond cutting and polishing industry which employs a large number of skilled workers, the Finance Minister proposed to provide for safe harbor rates for foreign mining companies selling raw diamonds.
Further, Smt. Sitharaman proposed a simpler tax regime for foreign shipping companies operating domestic cruises in the country. This will help in realizing the tremendous potential of cruise tourism and give a fillip to this employment generating industry in the country.