ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜୁଲାଇ ୨୧ ତାରିଖରେ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟିର ୪୬ତମ ଅଧିବେଶନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରୁଛି
ଏହି ବୈଠକରେ ୧୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ୨୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଯୋଗ ଦେବେ
20 JUL 2024 5:31PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୁଲାଇ ୨୧, ୨୦୨୪ ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟାରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟିର ୪୬ତମ ଅଧିବେଶନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମାବେଶକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ । ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ୟୁନେସ୍କୋ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶିକା ଅଡ୍ରେ ଆଜୋଲେ ଯୋଗ ଦେବେ ।
ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରୁଛି । ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ୨୧ରୁ ୩୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ଏହା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବର୍ଷକୁ ଥରେ ବୈଠକ କରି ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ ମାମଲାର ପରିଚାଳନା କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ସ୍ଥାନିତ ହେବାକୁ ଥିବା ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ଉପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପାଇଁ ଦାୟୀ ରହିଥାଏ । ଏହି ବୈଠକରେ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ନୂତନ ସ୍ଥାନ ମନୋନୀତ ପ୍ରସ୍ତାବ, ୧୨୪ଟି ବିଦ୍ୟମାନ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ପତ୍ତିର ସଂରକ୍ଷଣ ସ୍ଥିତି ରିପୋର୍ଟ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହାୟତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ପାଣ୍ଠିର ଉପଯୋଗ ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବ । ଏହି ବୈଠକରେ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ୨୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଓ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଯୋଗ ଦେବେ ।
ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକ ସହିତ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ଯୁବ ପେସାଦାର ମଂଚ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ପରିଚାଳକ ମଂଚ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଅଫ୍ ଟ୍ରେଜର ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଦେଶକୁ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇଥିବା କିଛି କଳାକୃତି ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୩୫୦ରୁ ଅଧିକ କଳାକୃତି ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ , ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଏଆର ଏବଂ ଭିଆର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରି ଭାରତର ୩ଟି ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ: ରାଣୀ କି ଭାବ, ପାତନ, ଗୁଜରାଟ, କୈଳାସ ମନ୍ଦିର, ଏଲୋରା ଗୁମ୍ଫା, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର; ଏବଂ ହୋୟଶାଲା ମନ୍ଦିର, ହାଲେବିଡ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ପାଇଁ ଏକ ଗହନ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । । ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ବିକାଶ ସହିତ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ, ପୁରାତନ ସଭ୍ୟତା, ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା, ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ 'ଅତୁଳନୀୟ ଭାରତ' ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜିତ କରାଯିବ ।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate 46th Session of World Heritage Committee on 21st July at Bharat Mandapam
India is hosting the World Heritage Committee Meeting for the first time
Meeting will be attended by more than 2000 national and international delegates from more than 150 countries
20 JUL 2024 5:31PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the 46th Session of the World Heritage Committee on 21st July 2024 at 7 PM at Bharat Mandapam in New Delhi. Prime Minister will also address the gathering on the occasion. DG UNESCO, Ms Audrey Azoulay will also attend the inaugural event.
India is hosting the World Heritage Committee Meeting for the first time. It will take place from 21 to 31 July, 2024, at Bharat Mandapam in New Delhi. The World Heritage Committee meets once a year and is responsible for managing all matters pertaining to World Heritage and deciding on sites to be inscribed on the World Heritage list. During this meeting, proposals for nominating new sites on the World Heritage list, State of Conservation reports of 124 existing World Heritage properties, International Assistance and Utilisation of World Heritage Funds, etc., will be discussed. Meeting will be attended by more than 2000 international and national delegates from more than 150 countries.
Along with the World Heritage Committee Meeting, World Heritage Young Professionals’ Forum and World Heritage Site Managers’ Forum are also being held in the sidelines.
Further, various exhibitions will also be set up at Bharat Mandapam to showcase India’s culture. The Return of Treasures Exhibition will showcase some of the retrieved artefacts brought back to the country. Till date, more than 350 artefacts have been brought back. Further, by using the latest AR & VR technologies, an immersive experience will be offered for 3 world heritage sites of India: Rani ki Vav, Patan, Gujarat; Kailasa Temple, Ellora Caves, Maharashtra; and Hoysala Temple, Halebid, Karnataka. Also, an ‘Incredible India’ exhibition will be set up to highlight India’s rich cultural heritage, age-old civilization, geographical diversity, tourism destinations along with modern developments in the field of Information Technology and infrastructure.