বিত্ত মন্ত্ৰালয়
বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল অৰ্থনীতিসমূহৰ অন্যতম হোৱা স্বত্বেও ভাৰতৰ বাৰ্ষিক জনমূৰি কাৰ্বন নিৰ্গমন হাৰ হৈছে গোলকীয় গড়ৰ প্ৰায় এক-তৃতীয়াংশহে
‘২ ডিগ্ৰী চেণ্টিগ্ৰেড উষ্ণতা’ৰ সৈতে সংগতি ৰখা ভাৰত হৈছে একমাত্ৰ ‘জি-২০’ ৰাষ্ট্ৰ: ‘আইএফচি’-ৰ প্ৰতিবেদন
লক্ষ্য বৰ্ষ ২০৩০-ৰ ভিতৰত নিৰ্গমনৰ তীব্ৰতা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ‘এনডিচি’-ৰ লক্ষ্য ভাৰতে ১১ বছৰ আগতেই প্ৰাপ্ত কৰিছে
‘সেউজগৃহ গেছ নিৰ্গমন’ৰ প্ৰসংগৰ পৰা ভাৰতে ইয়াৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ প্ৰসংগক সফলতাৰে পৃথক কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে
মিছন লাইফ: জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু বহনক্ষম জীৱন যাপনৰ বাবে গণ আন্দোলন
জলবায়ু পৰিৱৰ্তন প্ৰশমন আৰু স্থিতিস্থাপকতা গঢ়ি তোলাৰ দিশত ভাৰতে কেবাটাও আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পদক্ষেপৰ নেতৃত্ব দিছে
22 JUL 2024 2:21PM by PIB Guwahati
বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল অৰ্থনীতিসমূহৰ অন্যতম হোৱা স্বত্বেও ভাৰতৰ বাৰ্ষিক জনমূৰি কাৰ্বন নিৰ্গমনৰ হাৰ হৈছে গোলকীয় গড়ৰ মাত্ৰ এক-তৃতীয়াংশহে। আজি সংসদত দেশৰ ‘অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৩-২৪’ উথ্থাপন কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে এই তথ্য সদৰী কৰে।
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সাফল্যৰ প্ৰসংগত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সমীক্ষাটোত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্ত নিগমৰ শেহতীয়া প্ৰতিবেদনৰ উদ্ধৃতি দি উল্লেখ কৰা হৈছে যে ভাৰত হৈছে ‘২ ডিগ্ৰী চেণ্টিগ্ৰেড উষ্ণতা’ৰ সৈতে সংগতি ৰখা একমাত্ৰ ‘জি-২০’ ৰাষ্ট্ৰ। সমীক্ষাটোত আৰু উল্লেখ কৰা হৈছে যে ভাৰতৰ বিকাশৰ কৌশলগত বিশেষত্ব হৈছে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰভাৱ নিয়ন্ত্ৰণ কৰা আৰু একে সময়তে উন্নয়নমূলক প্ৰাথমিকতাসমূহত আকাংক্ষিত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা।
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনেৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে সম্ভৱ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰগতি
ভাৰতে প্ৰথম ‘এনডিচি;-ৰ বেছিভাগ লক্ষ্যই আগতীয়াকৈ প্ৰাপ্ত কৰিছিল। ৰাষ্ট্ৰখনে লক্ষ্য বৰ্ষ-২০৩০ৰ ক্ৰমে ন আৰু এঘাৰ বছৰ আগতে, অৰ্থাত্, ২০২১ চনত অ-জীৱাশ্ম ইন্ধন-আধাৰিত শক্তি উৎসসমূহৰ পৰা ৪০ শতাংশ সংগ্ৰহযোগ্য বৈদ্যুতিক শক্তি-ৰ স্থাপিত সামৰ্থ্য অৰ্জন কৰাৰ বিপৰীতে ২০১৯ চনত ভাৰতৰ ‘জিডিপি’ৰ কাৰ্বন নিৰ্গমন তীব্ৰতা ২০০৫ৰ স্তৰৰ পৰা ৩৩ শতাংশ হ্ৰাস কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল।
সেইদৰে, ৩১ মে’ ২০২৪ তাৰিখ পৰ্যন্ত ৰাষ্ট্ৰখনে বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ স্থাপিত সামৰ্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত অ-জীৱাশ্ম উৎসৰ অংশ এপ্ৰিল ২০১৪-ৰ ৩২ শতাংশৰ পৰা ৪৫.৪ শতাংশত উপনীত হৈছে। ২০০৫ চনৰ পৰা ২০১৯ চন পৰ্যন্ত সৃষ্ট ১.৯৭ বিলিয়ন টন ‘কাৰ্বন অৱশোষণ-সামৰ্থ্য’ক বুনিয়াদ কৰি ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত গছ আৰু বনাঞ্চলমূহৰ জৰিয়তে ২.৫ৰ পৰা ৩.০ বিলিয়ন টন অতিৰিক্ত ‘কাৰ্বন অৱশোষণ-সামৰ্থ্য’ সৃষ্টি কৰাৰ পথত আগবাঢ়িছে।
২০০৫ আৰু ২০১৯ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ জিডিপি প্ৰায় সাত শতাংশৰ ‘বাৰ্ষিক চক্ৰবৃদ্ধি বিকাশ হাৰ’ (চিএজিআৰ)ৰে বৃদ্ধি হৈছে, আনহাতে নিৰ্গমনৰ হাৰ বৃদ্ধি হৈছে প্ৰায় চাৰি শতাংশ ‘চিএজিআৰ’-ত। অৰ্থাৎ, নিৰ্গমন বৃদ্ধিৰ হাৰ আমাৰ ‘জিডিপি’ বৃদ্ধিৰ হাৰতকৈ কম। ভাৰতে সেউজগৃহ গেছ নিৰ্গমনৰ প্ৰসংগৰ পৰা যে ইয়াৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ প্ৰসংগক সফলতাৰে পৃথক কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে এই কথাই সেই কথাকে প্ৰতীয়মান কৰে।
ভাৰতৰ মুঠ ‘অভিযোজন-প্ৰাসংগিক ব্যয়’ ২০১৫-১৬ বৰ্ষৰ ‘জিডিপি’ৰ ৩.৭ শতাংশৰ পৰা ২০২১-২০২২ বৰ্ষত জিডিপিৰ ৫.৬০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যি কথাই জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰে মোকবিলা কৰিব পৰা পদক্ষেপ আৰু উন্নয়ন পৰিকল্পনাই অভিযোজনসূচকতাৰ সংকেত বহন কৰিছে।
নিম্ন কাৰ্বন বিকাশ আৰু শক্তি সংৰচনা
বৰ্ধিত অৰ্থনীতিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰাথমিকতা আৰু আকাংক্ষা পূৰণ কৰিবলৈ ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা ২ৰ পৰা ২.৫ গুণ বৃদ্ধি হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। সম্পদ সীমিত বুলি বিবেচনা কৰি জৰীপটোৱে আঙুলিয়াই দিছে যে শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ গতিয়ে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতি স্থিতিস্থাপকতা উন্নত কৰাৰ বাবে আৰু নিৰন্তৰ সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে সম্পদৰ বৈকল্পিক চাহিদা সৃষ্টিত গুৰুত্ব দিব লাগিব।
শক্তি পৰিৱৰ্তন আৰু আগুৱাই যোৱাৰ পথৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ
কাৰ্বনৰ নিম্ন নিৰ্গমন পথ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে সন্মুখীন হ’বলগীয়া বিভিন্ন প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাটোত উল্লেখ কৰা হৈছে যে নৱীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু পৰিষ্কাৰ ইন্ধনৰ সম্প্ৰসাৰণে ভূমি আৰু পানীৰ চাহিদা বৃদ্ধি কৰিব। বেছিভাগ নৱীকৰণযোগ্য শক্তি উত্সই হৈছে ভূমি-নিবিড় আৰু বিভিন্ন শক্তি উৎসৰ ভিতৰত এনে উত্সসমূহে সৰ্বাধিক ভূমি ব্যৱহাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা দাবী কৰে। সেইদৰে, নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে বেটাৰীৰ দৰে সংৰক্ষণ প্ৰযুক্তিৰ প্ৰয়োজন হয় যাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ উপলব্ধতাৰ প্ৰয়োজন হয় আৰু এনে খনিজ পদাৰ্থৰ উৎসসমূহ ভৌগোলিকভাৱে কেন্দ্ৰীভূত হয়।
শক্তি সুৰক্ষাক সমৰ্থন কৰাৰ সময়ত পৰিষ্কাৰ শক্তিৰ পৰিৱৰ্তন ত্বৰান্বিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত শক্তি দক্ষতা ব্যৱস্থাৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি জৰীপটোৱে শক্তি দক্ষতা উন্নত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা কেবাটাও পদক্ষেপৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তাৰে কেইটামানৰ ভিতৰত আছে ভৱনৰ বাবে ‘শক্তি সংৰক্ষণ ভৱন সংহিতা’ (ইচিবিচি) আৰু সঁজুলিৰ বাবে ‘তৰা-মূল্যাংকিত কাৰ্যসূচী’, বহনক্ষম জীৱনশৈলী গ্ৰহণৰ বাবে ‘লাইফষ্টাইল ফৰ এনভাৰ্নমেণ্ট’ (লাইফ) উদ্যোগ, ঔদ্যোগিক খণ্ডৰ বাবে ‘পাৰফৰ্ম, এচিভ, এণ্ড ট্ৰেড (পিএটি) আঁচনি’, আৰু পৰিবহন খণ্ডৰ বাবে বৈদ্যুতিক বাহনৰ বাবে ‘চাৰ্জিং আন্তঃগাঁথনি’ ইত্যাদি।
ওপৰোক্ত সকলো পদক্ষেপৰ অৰ্থই হৈছে প্ৰায় ১,৯৪,৩২০ কোটি টকাৰ মুঠ বাৰ্ষিক ব্যয় ৰাহি কৰাৰ লগতে কাৰ্বন ডাই অক্সাইডৰ বাৰ্ষিক নিৰ্গমন প্ৰায় ৩০৬ নিযুত টন হ্ৰাস কৰা।
বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে বিত্ত
জৰীপটোৱে উল্লেখ কৰিছে যে দেশখনে কাম-কাজৰ পৰিৱেশ উন্নত কৰিবলৈ আৰু অধিক পৰিমাণৰ সম্পদ অনুপ্ৰেৰিত কৰিবলৈ বহুতো ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। অৰ্থনীতিৰ বিকাশে সৃষ্টি কৰিব পৰা কাৰ্বন নিৰ্গমনৰ তীব্ৰতা হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰচেষ্টাত অৰিহণা যোগাব পৰাকৈ চৰকাৰে ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিবলৈ ২০২৩-ৰ জানুৱাৰী-ফেব্ৰুৱাৰীৰ সময়ছোৱাত ১৬,০০০ কোটি টকা পৰিমাণৰ ‘সাৰ্বভৌম সেউজ বণ্ড’-ৰ বিষয়টো হাতত লৈছিল। পিছত অক্টোবৰ-ডিচেম্বৰ ২০২৩-ত ‘সাৰ্বভৌম সেউজ বণ্ড’-ৰ জৰিয়তে ২০,০০০ কোটি টকা সংগ্ৰহ কৰা হয়।
সেইদৰে, ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেঙ্কে দেশত এক সেউজ বিত্তীয় পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলা আৰু বিকশিত কৰাৰ বাবে নিয়ন্ত্ৰিত প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে ‘সেউজ জমা গ্ৰহণ পৰিকাঠামো’ কাৰ্যকৰী কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও, আৰবিআই-য়ে ইয়াৰ ‘প্ৰাথমিকতা খণ্ড ঋণ (পিএছএল) বিধি-নিয়ম’ৰ জৰিয়তে নৱীকৰণযোগ্য শক্তিক উদগণি দি আহিছে।
ভাৰতৰ অভিনৱ সেউজ ক্ৰেডিট কাৰ্যসূচী
সমীক্ষাটোত ভাৰত চৰকাৰৰ ‘মিছন লাইফ’-ৰ বিষয়ে কোৱা হৈছে, যাক জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু সংৰক্ষণ আৰু সংযম নীতিক আধাৰ কৰি বহনক্ষম জীৱন ধাৰণৰ বাবে এক গণ আন্দোলন হিচাপে পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। ইয়াত আৰু কোৱা হৈছে যে ‘লাইফ’-ৰ প্ৰচেষ্টাক শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু পৰিৱেশ-অনুকূল পদ্ধতিক উৎসাহিত কৰিবলৈ, চৰকাৰে ‘গ্ৰীণ ক্ৰেডিট কাৰ্যসূচী’ (জিচিপি)ৰ দৰে স্বেচ্ছামূলক পাৰিপাৰ্শ্বিক কাৰ্যকলাপকো সমৰ্থন কৰে, যি ব্যক্তি, সম্প্ৰদায়, ব্যক্তিগত খণ্ডৰ উদ্যোগ আৰু কোম্পানীবোৰক পুৰস্কাৰ হিচাপে ‘সেউজ ক্ৰেডিট’ প্ৰদান কৰি পৰিৱেশ-ইতিবাচক কাৰ্যকলাপত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পদক্ষেপৰ নেতৃত্ব দিছে
সমীক্ষাটোত ভাৰতে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন প্ৰশমন আৰু স্থিতিস্থাপকতা গঢ়ি তোলাৰ দিশত কেবাটাও আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পদক্ষেপৰ নেতৃত্ব দিয়াৰ বিষয়ে বিস্তৃতভাৱে আলোচনা কৰা হৈছে। ‘আন্তৰ্জাতিক সৌৰ মিত্ৰতা’ (আইএছএ), ‘এক বিশ্ব, এক সূৰ্য, এক গ্ৰিড’ (অ’এছঅ’ডব্লিউঅ’জি), ‘দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট’ (চিডিআৰআই), ‘দ্বীপ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বাবে স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনি’ (আইআৰআইএছ) আৰু ‘উদ্যোগ পৰিৱৰ্তন সম্পৰ্কীয় নেতৃত্ব প্ৰদানকাৰী গোট’ (লীডআইটি) হৈছে এনে কেইটামান গুৰুত্বপূৰ্ণ উদাহৰণ।

Ministry of Finance
DESPITE BEING ONE OF THE FASTEST-GROWING ECONOMIES IN THE WORLD, INDIA’S ANNUAL PER CAPITA CARBON EMISSION IS ONLY ABOUT ONE-THIRD OF THE GLOBAL AVERAGE
INDIA IS THE ONLY G20 NATION IN LINE WITH 2-DEGREE CENTIGRADE WARMING: IFC REPORT
INDIA ACHIEVES ITS NDC TARGET OF REDUCING EMISSION INTENSITY 11 YEAR IN ADVANCE BEFORE THE TARGET YEAR 2030
INDIA SUCCESSFULLY DECOUPLES ITS ECONOMIC GROWTH FROM GREENHOUSE GAS EMISSIONS
MISSION LIFE: MASS MOVEMENT TO ADDRESS CLIMATE CHANGE AND FOSTER SUSTAINABLE LIVING
INDIA LEADING SEVERAL INTERNATIONAL INITIATIVES TOWARDS CLIMATE CHANGE MITIGATION AND BUILDING RESILIENCE
22 JUL 2024 2:21PM by PIB Delhi
Despite being one of the fastest-growing economies in the World, India’s annual per capita carbon emission is only about one-third of the global average, states Economic Survey 2023-24, which was tabled in Parliament today by Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman.
Delving further into India’s achievements on addressing climate change, the Survey quoted a recent report by the International Finance Corporation, which highlighted that India is the only G20 nation in line with 2-degree centigrade warming. The survey further mentioned that the hallmark of India’s growth strategy is to manage the impact of climate change and at the same time give desired focus to developmental priorities.
Significant Progress Made by India on Climate Action
India achieved most targets of the first NDC well in advance. Nation achieved 40 per cent cumulative electrical power installed capacity from non-fossil fuel-based energy sources in 2021 and reduced the emission intensity of India’s GDP from 2005 levels by 33 per cent in 2019– nine and eleven years before the target year of 2030, respectively.
Further, as of 31 May 2024, the share of non-fossil sources in the installed electricity generation capacity has reached 45.4 per cent up from 32 per cent in April 2014. India is also on track to make an additional carbon sink of 2.5 to 3.0 billion tonnes through tree and forest cover by 2030, with a carbon sink of 1.97 billion tonnes of CO2 equivalent having already been created from 2005 to 2019.
India’s GDP between 2005 and 2019 has grown with a Compound Annual Growth Rate (CAGR) of about seven per cent, whereas the emissions grew at a CAGR of about four per cent. i.e., the rate of emissions growth is lower than the rate of growth of our GDP. This shows that India has successfully decoupled its economic growth from greenhouse gas emissions, reducing the emission intensity of its GDP.
India’s total adaptation-relevant expenditure has increased from 3.7 per cent of GDP in 2015-16 to 5.60 per cent of the GDP in 2021-2022, indicating integration of climate resilience and adaptation into development plans.
Low Carbon Development and Energy Composition
India’s energy needs are expected to grow 2 to 2.5 times by 2047 to meet a growing economy's developmental priorities and aspirations. Considering that resources are limited, the survey pointed out that the pace of energy transition would need to factor in alternative demands on the resources for improving resilience to climate change and for sustained social and economic development.
Challenges for Energy Transition and Way Forward
Highlighting various challenges to India’s development of a low-carbon path, Economic Survey mentioned that expanding renewable energy and clean fuels will increase demand for land and water. Most renewables are land-intensive and demand the highest land use requirements among the different energy sources. Further, the expansion of renewable energy requires battery storage technologies which in turn require the availability of critical minerals and the source of such minerals is geographically concentrated.
Recognising the importance of energy efficiency measures in accelerating clean energy transitions while supporting energy security, the Survey highlighted several initiatives taken by the Government to improve energy efficiency. Some of them include implementing Energy Conservation Building Code (ECBC) for buildings, Standards and Labelling (S&L) and Star-rated program for appliances, Lifestyle for Environment (LiFE) initiative for encouraging the adoption of sustainable lifestyles, Perform, Achieve, and Trade (PAT) scheme for industrial sector, and Charging Infrastructure for Electric Vehicles for transport sector, among others.
All above mentioned initiatives translates to a total annual cost savings of approximately ₹1,94,320 Crore and an annual CO2 emissions reduction of around 306 million tonnes.
Finance for Sustainable Development
The Survey outlines that country has taken many measures to improve the business environment and catalyse greater quantum of resources. The Government undertook the issue of sovereign green bonds amounting to ₹16,000 Crore in January-February 2023 to raise proceeds for public sector projects that would contribute to the efforts to reduce the intensity of the economy's emissions, followed by ₹20,000 Crore raised through sovereign green bonds in October-December 2023.
Further, RBI has implemented the Framework for Acceptance of Green Deposits for the Regulated Entities to foster and develop a green finance ecosystem in the country. In addition, the RBI promotes renewable energy through its Priority Sector Lending (PSL) rules.
India's Innovative Green Credit Program
The Survey talks about the Government of India’s Mission LiFE, which is envisaged as a mass movement to address climate change and foster sustainable living based on conservation and moderation principles. It further states that to bolster LiFE’s effort and encourage eco-friendly practices, the Government also supports voluntary environmental actions such as the Green Credit Programme (GCP), which incentivises individuals, communities, private sector industries, and companies to participate in environment-positive activities by offering green credits as rewards.
India leading International Initiatives Addressing Climate Change Issues
The survey extensively talks about India leading several international initiatives towards climate change mitigation and building resilience. The International Solar Alliance (ISA), One World, One Sun, One Grid (OSOWOG), the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), the Infrastructure for Resilient Island States’ (IRIS) and the Leadership Group for Industry Transition (LeadIT) are some of such important examples.