সংসদীয় পৰিক্ৰমা
ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ সদনৰ নেতাসকলৰ সৈতে চৰকাৰৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হয় আজি
সংসদৰ কাম-কাজ সুকলমে পৰিচালনা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সকলো দলৰে সহযোগিতা বিচৰা হয়: সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী কিৰেন ৰিজিজু
সংসদৰ গৰিমা সদায়ে বৰ্তাই ৰখা উচিত: প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং
21 JUL 2024 5:06PM by PIB Guwahati
সংসদৰ বাজেট অধিৱেশন, ২০২৪ আৰম্ভ হোৱাৰ পূৰ্বে আজি কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙৰ অধ্যক্ষতাত সকলো ৰাজনৈতিক দলৰ সদনৰ নেতাসকলৰ সৈতে চৰকাৰৰ এখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। অষ্টাদশ লোকসভা গঠনৰ পিছত সংসদৰ দুয়োখন সদনৰ দলীয় নেতাসকলৰ সৈতে অনুষ্ঠিত প্ৰথমখন বৈঠকত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সকলোকে আদৰণি জনায়। কেন্দ্ৰীয় সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী কিৰেন ৰিজিজুৱে তেওঁৰ উদ্বোধনী ভাষণত জনায় যে সংসদৰ বাজেট অধিৱেশন সোমবাৰে, অৰ্থাত্ ২২ জুলাই, ২০২৪ তাৰিখে আৰম্ভ হ'ব আৰু চৰকাৰী কাম-কাজৰ আৱশ্যকতা সাপেক্ষে অধিৱেশনখন ১২ আগষ্ট, ২০২৪ তাৰিখ, সোমবাৰে সামৰণি পৰিব পাৰে। ২২ দিনীয়া অধিৱেশনখনত ১৬ খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হ’ব। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে জনায় যে এই অধিৱেশন মুখ্যতঃ ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট সম্পৰ্কীয় বিত্তীয় কাম-কাজৰ নামত সমৰ্পিত হ'ব আৰু ২৩ জুলাই, ২০২৪, মঙলবাৰে লোকসভাত বাজেট উপস্থাপন কৰা হ'ব। অৱশ্যে, অধিৱেশনৰ সময়ছোৱাত অত্যাৱশ্যকীয় আইনী আৰু অন্যান্য বিষয়ৰ কাৰ্যসূচীও গ্ৰহণ কৰা হ'ব। ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা সোমবাৰে, ২২ জুলাই, ২০২৪ তাৰিখে সদনত উপস্থাপন কৰা হ'ব। কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল জম্মু-কাশ্মীৰৰ বাবে ২০২৪ চনৰ বাজেটো ২৩ জুলাইত উপস্থাপন কৰা হ'ব। এই অধিৱেশনত সদ্যহতে ৬টা ন্যায়িক আৰু ৩টা বিত্তীয় প্ৰসংগৰ কাৰ্যসূচী অন্তৰ্ভূক্ত কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে সংশ্লিষ্ট পীঠাধ্যক্ষসকলৰ দ্বাৰা সদনৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰু কাৰ্যক্ৰম পৰিচালনা বিধি-নিয়মৰ অধীনত অনুমোদিত যিকোনো বিষয় সদনৰ মজিয়াত আলোচনা কৰিবলৈ চৰকাৰ সদায় সাজু আছে। তেওঁ সংসদৰ দুয়োখন সদনৰ কাম-কাজ সুকলমে পৰিচালিত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সক্ৰিয় সহযোগিতা আৰু সমৰ্থনৰ বাবে সকলো দলৰ নেতাসকলক অনুৰোধ জনায়। বৈঠকত ৰাজ্যসভাৰ নেতা তথা কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য তথা পৰিয়াল কল্যাণ আৰু ৰসায়ন আৰু সাৰ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী জগত প্ৰকাশ নাড্ডা, আইন আৰু ন্যায় দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱাল আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী আৰু তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ এল মুৰুগানো উপস্থিত আছিল।
বৈঠকৰ সামৰণি মাৰি কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে বৈঠকত উল্লেখ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহৰ প্ৰতি মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰাৰ বাবে সকলো নেতাক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে আমি সংসদৰ কাৰ্যক্ৰমৰ সময়ত সদনৰ গৰিমা বৰ্তাই ৰখা উচিত। সংসদৰ সংশ্লিষ্ট সদনৰ নিয়ম আৰু সংশ্লিষ্ট পীঠাধ্যক্ষসকলৰ সিদ্ধান্ত সাপেক্ষে সকলোবোৰ বিষয়ত আলোচনাৰ বাবে চৰকাৰ সাজু আছে।
বৈঠকখনত মুঠতে ৪১টা ৰাজনৈতিক দলৰ ৫৫ গৰাকী নেতা উপস্থিত আছিল।
অষ্টাদশ লোকসভাৰ দ্বিতীয় অধিৱেশন আৰু ৰাজ্যসভাৰ ২৬৫ সংখ্যক অধিৱেশনৰ সময়ত গ্ৰহণ কৰিব লগা বিধেয়কৰ সাম্ভাব্য তালিকা
(ক) ন্যায়িক বিধেয়ক:-
১. বিত্ত (নং ২) বিধেয়ক, ২০২৪
২. দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৪
৩. বয়লাৰ বিধেয়ক, ২০২৪
৪. ভাৰতীয় বায়ুযান বিধেয়ক, ২০২৪
৫. কফি (উদগণি আৰু বিকাশ) বিধেয়ক, ২০২৪
৬. ৰবৰ (উদগণি আৰু বিকাশ) বিধেয়ক, ২০২৪
(খ) বিত্তীয় প্ৰসংগ:-
১. কেন্দ্ৰীয় বাজেট, ২০২৪-২৫ সন্দৰ্ভত সাধাৰণ আলোচনা।
২. ২০২৪-২৫ চনৰ বাবে অনুদানৰ দাবী আৰু সম্পৰ্কিত বিনিয়োজন বিধেয়কৰ প্ৰৱৰ্তন, বিবেচনা আৰু গৃহীতকৰণ/ঘূৰাই পঠোৱা সন্দৰ্ভত আলোচনা আৰু ভোটদান।
৩. ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ অনুদানৰ দাবী আৰু আনুষংগিক বিনিয়োজন বিধেয়কৰ প্ৰৱৰ্তন, বিবেচনা আৰু গৃহীতকৰণ/ঘূৰাই পঠোৱা সন্দৰ্ভত আলোচনা আৰু ভোটদান।

Ministry of Parliamentary Affairs
Meeting of Government with Floor Leaders of Political Parties Held Today
Co-operation for the Smooth Functioning of Parliament Sought from All Political Parties: Shri Kiren Rijiju, Minister for Parliamentary Affairs
Sanctity of the Parliament should always be Maintained: Defence Minister Shri Rajnath Singh
21 JUL 2024 5:06PM by PIB Delhi
A meeting of the Government with Floor Leaders of all Political Parties has been held under the Chairmanship of Shri Rajnath Singh, Union Minister of Defence today, before the commencement of the Budget Session of Parliament, 2024. Minister welcomed all in the first meeting of the floor leaders of both the Houses of Parliament after constitution of the 18th Lok Sabha. In his opening address, Union Minister for Parliamentary Affairs, Shri Kiren Rijiju informed that the Budget Session of Parliament will commence on Monday, the 22nd of July, 2024 and subject to exigencies of government business, the session may conclude on Monday, the 12th of August, 2024. The Session will provide 16 sittings spread over a period of 22 days. Minister also informed that this Session will mainly be devoted to the financial business relating to Union Budget for 2024-25 which will be presented to Lok Sabha on Tuesday, the 23rd of July, 2024. However, essential legislative and other business will also be taken up during the session. The Economic Survey of India will be laid on the table of the houses of Parliament on Monday, the 22nd of July, 2024. The Budget for Union Territory of Jammu and Kashmir for 2024 will also be presented on the 23rd of July, 2024. Tentatively 6 items of legislative business and 3 items of financial business have been identified for being taken up during this session.
The Union Minister for Parliamentary Affairs further stated that the Government is always ready to discuss on the floor of the House, any issue as permitted under Rules of Procedure and Conduct of Business by respective Presiding Officers. He also requested all party leaders for active cooperation and support for the smooth functioning of the two Houses of Parliament. The meeting was also attended by Union Minister for Health & Family Welfare and Ministry of Chemicals & Fertilizers, Shri Jagat Prakash Nadda, who is also Leader of the House in Rajya Sabha, Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Law & Justice and Minister of State in the Ministry of Parliamentary Affairs, Shri Arjun Ram Meghwal and Minister of State in the Ministry of Parliamentary Affairs and Minister of State in the Ministry of Information and Broadcasting, Dr. L. Murugan.
Concluding the meeting, Shri Rajnath Singh, Union Minister for Defence, thanked all the leaders for raising and drawing attention towards important issues highlighted in the meeting which have been noted. He also stated that we should maintain sanctity of the Parliament during its proceedings. Government is ready for discussion on all these issues subject to the rules of the respective Houses of Parliament and the decisions of the respective Presiding Officers.
In total, the meeting has been attended by fifty-five Leaders from forty-one political parties.
LIST OF BILLS LIKELY TO BE TAKEN UP DURING THE 2nd SESSON OF 18th LOK SABHA AND 265th SESSION OF RAJYA SABHA
I – LEGISLATIVE BUSINESS:-
1. The Finance (No. 2) Bill, 2024
2. The Disaster Management (Amendment) Bill, 2024
3. The Boilers Bill, 2024
4. The Bhartiya Vayuyan Vidheyak, 2024
5. The Coffee (Promotion and Development) Bill, 2024
6. The Rubber (Promotion and Development) Bill, 2024
II – FINANCIAL BUSINESS:-
1. General Discussion on Union Budget, 2024-25
2. Discussion and Voting on Demands for Grants for 2024-25 and introduction, consideration and passing/return of the related Appropriation Bill.
3. Discussion and Voting on Demands for Grants of Union Territory of Jammu & Kashmir for the financial year 2024-25 and introduction, consideration and passing/return of the related Appropriation Bill.