পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয়
রাজনিতী দলশিংগী ফ্লোরগী লুচিংবশিংগা লৈঙাক্কা লোইননা ঙসি মীফম পাঙথোকখ্রে
রাজনিতী দল খুদিংমক্না পার্লিয়ামেন্ততা নীংথিনা মথৌ চত্থনবগীদমক মতেং পাংহন্নিংইঃ পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রী কিরেন রিজিজু
পার্লিয়ামেন্তকী অশেংবা শক্তম অসি মতম চুপ্পদা ঙাক্কদবনিঃ ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহ
21 JUL 2024 5:06PM by PIB Imphal
পার্লিয়ামেন্তকী বজেত সেসন ২০২৪ হৌদ্রিঙৈ মাংওইননা রাজনিতী দলশিংগী ফ্লোরগী লুচিংবশিং অমসুং লৈঙাক্কা ঙসি কেন্দ্রগী ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ময়াই তাংবল লৌদুনা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে। ১৮শুবা লোক সভা শেম্লবা মতুংদা পার্লিয়ামেন্তকী হাউজ অনিমক্কী ফ্লোরগী লুচিংবশিংগী অহানবা মীফমদা মন্ত্রীনা পুম্নমকপু তরাম্না ওকখি। মহাক্কী হৌদোক ৱারোলদা, কেন্দ্রগী পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রী কিরেন রিজিজুনা পার্লিয়ামেন্তকী বজেত সেসন অসি জুলাই ২২, ২০২৪ দগী হৌরগনি হায়না পাউদমখি অমসুং লৈঙাক্কী বিজিনেসতা লৈরিবা অথু অকাই লাকপা লাক্তবগী মতুং ইন্না সেসন অসি ওগস্ত ১২, ২০২৪, নিংথৌকাবা নুমিৎতা লোইশিল্লবা য়াই। সেসন অসিনা নুমিৎ ২২ গী মনুং অসিদা সিত্তিং ১৬ লৈগনি। মন্ত্রীনা মসিমসু পাউদমখি মদুদি সেসন অসিনা মরুওইনা জুলাই ২৩, ২০২৪ গী লৈবাকপোকপা নুমিত্তা লোক সভাদা লান্থোক্কদবা ২০২৪-২৫কী কেন্দ্রগী বজেতকা মরী লৈনবা শেলথুমগী বিজিনেস্তা মরুওইনা খন্নগনি। অদুমওইনমক, সেসন অসিগী মনুংদা অতোপ্পা তঙাইফদবা লেজিস্লেতিব অমসুং অতৈ বিজিনেসশিংসু লৌখৎকনি। একনোমিক সর্ভে ওব ইন্দিয়াসু জুলাই ২২, ২০২৪গী নিংথৌকাবা নুমিত্তা পার্লিয়ামেন্তকী হাউসকী তেবলদা থমগনি। য়ুনিয়ন তেরিতোরী জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী ২০২৪গী বজেতনা জুলাই ২৩, ২০২৪দা লান্থোক্কনি। লেজিস্লেতিব বিজিনেসকী আইতেম ৬ অমসুং ফাইনান্সিএল বিজিনেসকী আইতেম ৩সু হায়রিবা সেসন অসিগী মনুংদা লৌখৎনবা খন্দোকখ্রে।
পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী কেদ্রগী মন্ত্রীনা মখা তানা ফোংদোকখি মদুদি লৈঙাক অসিনা মতম চুপ্পদা হাউসকী ফ্লোরদা মরী লৈনবা প্রিসাইদিং ওফিসরনা রুল্স ওব প্রোসিজ্যুর অমসুং কন্দক্ত ওব বিজিনেসকী মখাদা অয়াবা পীবা ইস্যু অমহেক্তা খন্ননৈনবা শেম শাদুনা লৈ। মহাক্না দল খুদিংমক্কী লুচিংবশিংদা পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিনা নীংথিনা মথৌ চত্থনবগীদমক চপ চানা মতেং পাংবীনবা হায়জখি। মীফম অদুদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী অমসুং কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজরগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমসুং রাজ্য সভাদা হাউসকী লুচিংবা ওইবীরিবা শ্রী জগত প্রকাশ নাদা, লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয় অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী রাজ্যগী মন্ত্রী ওইরিবা শ্রী আর্জুন রাম মেঘৱাল অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয় অমসুং ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী রাজ্যগী মন্ত্রী ওইরিবা দা. এল উরুগান্সু শরুক য়াখি।
মীফম অদুগী লোইশিন ৱারোল পীরদুনা শ্রী রাজনাথ সিংহ, কেন্দ্রগী ঙাকশেল মন্ত্রীনা মীফম অদুদা মরুওইবা মতাংশিং পুখৎলকপশিংবু খঙজিনবগা লোইননা লুচিংবা খুদিংমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি। ঐখোয় খুদিংমক্না প্রোসিদিং চত্থরিঙৈদা পার্লিয়ামেন্তকী অশেংবা শক্তম ঙাকমিন্নগদবনি হায়না মহাক্না থমখি। লৈঙাক্না পার্লিয়ামেন্তকী হাউশিংগী কাংলোন অমসুং মরী লৈনবা প্রিসাইদিং ওফিসর অদুগী ৱারেপকী মতুং ইন্না ইস্যুশিং অসি খন্ননবা শেম শারে হায়খি।
অপুনবা ওইনা মীফম অদুদা রাজনিতি দল নিফুমাথোইগী লুচিংবা য়াংখৈ মঙানা শরুক য়াখি।
১৮শুবা লোক সভাগী ২শুবা সেসন্দা অমসুং রাজ্য সভাগী ২৬৫শুবা সেসন্দা লৌখৎখৎপা য়ারিবা বিলশিংগী লিস্ত
১ – লেজিস্লেতিব বিজিনেসঃ-
1. ফাইনান্স (নম্বর ২) বিল, ২০২৪
2. দিজাস্তর মেনেজমেন্ত (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২৪
3. বোইলর্স বিল, ২০২৪
4. ভারতিয়া বায়ুয়ন বিধেয়ক, ২০২৪
5. কোফী (প্রোমোসন অমসুং দিবেলপমেন্ত) বিল, ২০২৪
6. রবর (প্রোমোসন অমসুং দিবেলপমেন্ত) বিল, ২০২৪
২- ফাইনান্সিএল বিজিনেসঃ-
1. কেন্দ্রগী বজেত, ২০২৪-২৫কী মতাংদা জেনরেল দিস্কসন
2. ২০২৪-২৫কী গ্রান্তকী খন্ননৈনবা অমসুং ভোতিং ওন দিমান্দ অমসুং মরী লৈনবা চুনবা বিল হৌদোকপা, খন্নবা অমসুং পাস/রিতন
3. য়ুনিয়ন তেরিতোরী জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী শেনবা চহি ২০২৪-২৫ কী গ্রান্তশিংগী খন্নবা অমসুং ভোতিং ওন দিমান্দ অমসুং মরী লৈনবা চুনবা বিল হৌদোকপা, খন্নবা অমসুং পাস/রিতন।

Ministry of Parliamentary Affairs
Meeting of Government with Floor Leaders of Political Parties Held Today
Co-operation for the Smooth Functioning of Parliament Sought from All Political Parties: Shri Kiren Rijiju, Minister for Parliamentary Affairs
Sanctity of the Parliament should always be Maintained: Defence Minister Shri Rajnath Singh
21 JUL 2024 5:06PM by PIB Delhi
A meeting of the Government with Floor Leaders of all Political Parties has been held under the Chairmanship of Shri Rajnath Singh, Union Minister of Defence today, before the commencement of the Budget Session of Parliament, 2024. Minister welcomed all in the first meeting of the floor leaders of both the Houses of Parliament after constitution of the 18th Lok Sabha. In his opening address, Union Minister for Parliamentary Affairs, Shri Kiren Rijiju informed that the Budget Session of Parliament will commence on Monday, the 22nd of July, 2024 and subject to exigencies of government business, the session may conclude on Monday, the 12th of August, 2024. The Session will provide 16 sittings spread over a period of 22 days. Minister also informed that this Session will mainly be devoted to the financial business relating to Union Budget for 2024-25 which will be presented to Lok Sabha on Tuesday, the 23rd of July, 2024. However, essential legislative and other business will also be taken up during the session. The Economic Survey of India will be laid on the table of the houses of Parliament on Monday, the 22nd of July, 2024. The Budget for Union Territory of Jammu and Kashmir for 2024 will also be presented on the 23rd of July, 2024. Tentatively 6 items of legislative business and 3 items of financial business have been identified for being taken up during this session.
The Union Minister for Parliamentary Affairs further stated that the Government is always ready to discuss on the floor of the House, any issue as permitted under Rules of Procedure and Conduct of Business by respective Presiding Officers. He also requested all party leaders for active cooperation and support for the smooth functioning of the two Houses of Parliament. The meeting was also attended by Union Minister for Health & Family Welfare and Ministry of Chemicals & Fertilizers, Shri Jagat Prakash Nadda, who is also Leader of the House in Rajya Sabha, Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Law & Justice and Minister of State in the Ministry of Parliamentary Affairs, Shri Arjun Ram Meghwal and Minister of State in the Ministry of Parliamentary Affairs and Minister of State in the Ministry of Information and Broadcasting, Dr. L. Murugan.
Concluding the meeting, Shri Rajnath Singh, Union Minister for Defence, thanked all the leaders for raising and drawing attention towards important issues highlighted in the meeting which have been noted. He also stated that we should maintain sanctity of the Parliament during its proceedings. Government is ready for discussion on all these issues subject to the rules of the respective Houses of Parliament and the decisions of the respective Presiding Officers.
In total, the meeting has been attended by fifty-five Leaders from forty-one political parties.
LIST OF BILLS LIKELY TO BE TAKEN UP DURING THE 2nd SESSON OF 18th LOK SABHA AND 265th SESSION OF RAJYA SABHA
I – LEGISLATIVE BUSINESS:-
1. The Finance (No. 2) Bill, 2024
2. The Disaster Management (Amendment) Bill, 2024
3. The Boilers Bill, 2024
4. The Bhartiya Vayuyan Vidheyak, 2024
5. The Coffee (Promotion and Development) Bill, 2024
6. The Rubber (Promotion and Development) Bill, 2024
II – FINANCIAL BUSINESS:-
1. General Discussion on Union Budget, 2024-25
2. Discussion and Voting on Demands for Grants for 2024-25 and introduction, consideration and passing/return of the related Appropriation Bill.
3. Discussion and Voting on Demands for Grants of Union Territory of Jammu & Kashmir for the financial year 2024-25 and introduction, consideration and passing/return of the related Appropriation Bill.