ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାଇନ୍ସ ଆଡଭାନ୍ସ ଜର୍ଣ୍ଣାଲରେ ହୋଇଥିବା ଅଧ୍ୟୟନରୁ ୨୦୨୦ରେ ଅତିରିକ୍ତ ମୃତ୍ୟୁହାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରୁଥିବା ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟ ଗୁଡିକ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ଅନସ୍ୱୀକାର୍ଯ୍ୟ ଆକଳନ ଉପରେ ଆଧାରିତ
ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୦ରେସାଇନ୍ସ ଆଡଭାନ୍ସ ପେପରରେ ପ୍ରକାଶିତ ଅତିରିକ୍ତ ମୃତ୍ୟୁହାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱହୀନ ଏବଂ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ଆକଳନ
ଅଧ୍ୟୟନ ଭୁଲ୍ ଏବଂ ଲେଖକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁସରଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦ୍ଧତିରେ ଗମ୍ଭୀର ତ୍ରୁଟି ରହିଛି; ଦାବିଗୁଡ଼ିକ ଅସଙ୍ଗତ ଏବଂ ଅସ୍ପଷ୍ଟ
ସାଇନ୍ସ ଆଡଭାନ୍ସ ପେପରରେ ପ୍ରକାଶିତ ୧୧.୯ ଲକ୍ଷ ମୃତ୍ୟୁ ତୁଳନାରେ ଭାରତରେ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ୨୦୨୦ରେ ସର୍ବକାଳୀନ ଅତିରିକ୍ତ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ଯଥେଷ୍ଟ କମ୍
ଅଧ୍ୟୟନର ଫଳାଫଳ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କୋଭିଡ୍ -୧୯ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ମଧ୍ୟରେ ଅସଙ୍ଗତି ରହିଛି ଯାହାକି ଏହାର ବିଶ୍ୱସନୀୟତାକୁ ଆହୁରି ଦୁର୍ବଳ କରିଥାଏ
ଅଧ୍ୟୟନ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ନାଗରିକ ପଞ୍ଜୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ସିଆରଏସ)କୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୨୦୨୦ରେ ମୃତ୍ୟୁ ପଞ୍ଜୀକରଣରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି (୯୯%ରୁ ଅଧିକ) ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି, ଏହା କେବଳ ମହାମାରୀ ପାଇଁ ଦାୟୀ ନୁହେଁ
20 JUL 2024 12:14PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୦ ମସିହାରେ ଭାରତରେ କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆୟୁଷ ଉପରେ ଏକ ଏକାଡେମିକ୍ ଜର୍ଣ୍ଣାଲ ସାଇନ୍ସ ଆଡଭାନ୍ସରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ଗବେଷଣାରୁ ମିଳିଥିବା ତଥ୍ୟକୁ କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ ଅସମ୍ଭବ ଏବଂ ଅନସ୍ୱୀକାର୍ଯ୍ୟ ଆକଳନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ।
ଜାତୀୟ ପରିବାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସର୍ବେକ୍ଷଣ-୫ ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ର ବିଶ୍ଳେଷଣର ମାନକ ପଦ୍ଧତି ଅନୁସରଣ କରିବା ବିଷୟରେ ଲେଖକମାନେ ଦାବି କରୁଥିବା ବେଳେ ପଦ୍ଧତିରେ ଗମ୍ଭୀର ତ୍ରୁଟି ରହିଛି । ସବୁଠାରୁ ଗମ୍ଭୀର ତ୍ରୁଟି ହେଉଛି ଲେଖକମାନେ ଜାନୁଆରୀରୁ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୧ ମଧ୍ୟରେ ଏନଏଫଏଚଏସ ସର୍ଭେରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ଏକ ସବ୍ ସେଟ୍ ନେଇଛନ୍ତି, ୨୦୨୦ରେ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ମୃତ୍ୟୁହାରକୁ ୨୦୧୯ ସହିତ ତୁଳନା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଫଳାଫଳକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆକଳନ କରିଛନ୍ତି । ଏନଏଫଏଚଏସ ନମୁନା କେବଳ ସେତେବେଳେ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ ଯେତେବେଳେ ଏହାକୁ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏହି ବିଶ୍ଳେଷଣରେ ୧୪ଟି ରାଜ୍ୟର ୨୩ ପ୍ରତିଶତ ପରିବାରକୁ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଅନ୍ୟ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ତ୍ରୁଟି ହେଉଛି କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀର ଶୀର୍ଷରେ ଥିବା ସମୟରେ ଏହି ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଥିବା ସମୟ ଯୋଗୁଁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ନମୁନାରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଚୟନ ଏବଂ ରିପୋର୍ଟିଂ ପକ୍ଷପାତିତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ।
ଭାରତ ସମେତ ନିମ୍ନ ଓ ମଧ୍ୟମ ଆୟକାରୀ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଞ୍ଜୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦୁର୍ବଳ ବୋଲି ଦାବି କରି ଏଭଳି ବିଶ୍ଳେଷଣର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଭୁଲ ଯୁକ୍ତି ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଏହା ଠିକ୍ ନୁହେଁ। ଭାରତରେ ନାଗରିକ ପଞ୍ଜିକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ସିଆରଏସ) ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ୯୯% ରୁ ଅଧିକ ମୃତ୍ୟୁକୁ ସାମିଲ କରିଥାଏ। ଏହି ରିପୋର୍ଟିଂ ୨୦୧୫ରେ ୭୫% ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୦ରେ ଏହା ୯୯% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ୨୦୧୯ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୦ରେ ମୃତ୍ୟୁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ୪.୭୪ ଲକ୍ଷ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୦୧୮ ଓ ୨୦୧୯ରେ ମୃତ୍ୟୁ ପଞ୍ଜୀକରଣରେ ୪.୮୬ ଲକ୍ଷ ଓ ୬.୯୦ ଲକ୍ଷ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ, ସିଆରଏସରେ ବର୍ଷକୁ ସମସ୍ତ ଅତିରିକ୍ତ ମୃତ୍ୟୁ ମହାମାରୀ ପାଇଁ ଦାୟୀ ନୁହେଁ। ସିଆରଏସରେ ମୃତ୍ୟୁ ପଞ୍ଜୀକରଣ (୨୦୧୯ରେ ଏହା ୯୨%) ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବର୍ଷରେ ଏକ ବୃହତ ଜନସଂଖ୍ୟା ଆଧାର କାରଣରୁ ମଧ୍ୟ ଅତିରିକ୍ତ ସଂଖ୍ୟା ରହିଛି ।
୨୦୨୦ରେ ସାଇନ୍ସ ଆଡଭାନ୍ସ ପେପରରେ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୧୧.୯ ଲକ୍ଷ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱହୀନ ଓ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ଆକଳନ ବୋଲି ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି। ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ଯେ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଅତ୍ୟଧିକ ମୃତ୍ୟୁହାର ଅର୍ଥ ସମସ୍ତ କାରଣରୁ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଏବଂ ଏହାକୁ ସିଧାସଳଖ କୋଭିଡ୍-୧୯ ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁ ସହିତ ତୁଳନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ।
ଗବେଷକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ଆକଳନର ଭୁଲ ପ୍ରକୃତି ଭାରତର ନମୁନା ପଞ୍ଜୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଏସଆରଏସ)ର ତଥ୍ୟରୁ ଆହୁରି ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି। ଦେଶର ୩୬ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ୮୮୪୨ଟି ନମୁନା ୟୁନିଟରେ ୨୪ ଲକ୍ଷ ପରିବାରର ପ୍ରାୟ ୮୪ ଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଏସ୍ଆରଏସ୍‍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛି। ୨୦୧୮ ଏବଂ ୨୦୧୯ ପାଇଁ ଏନଏଫଏଚଏସ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ନମୁନା ପଞ୍ଜୀକରଣ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ବିଶ୍ଳେଷଣର ଫଳାଫଳ ତୁଳନାତ୍ମକ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇବାପାଇଁ ଲେଖକମାନେ ବହୁତ କଷ୍ଟ ଅନୁଭବ କରିଥିବା ବେଳେ ସେମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ରିପୋର୍ଟ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୯ ତଥ୍ୟ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୦ରେ ଏସଆରଏସ ଡାଟା ଅତ୍ୟଧିକ ମୃତ୍ୟୁହାର ଦେଖାଏ (୨୦୨୦ରେ ସାମଗ୍ରିକ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ୬.୦/୧୦୦୦, ୨୦୧୯ରେ ସାମଗ୍ରିକ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ୬.୦/୧୦୦୦) ଏବଂ ଆୟୁଷରେ କୌଣସି ହ୍ରାସ ଘଟିନାହିଁ ।
ଏହି ଗବେଷଣାପତ୍ରରେ ବୟସ ଏବଂ ଲିଙ୍ଗ ଉପରେ ଫଳାଫଳ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି ଭାରତରେ କୋଭିଡ୍ -୧୯ ଉପରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ଡାଟାର ବିପରୀତ । ଏହି ଗବେଷଣାରେ ଦାବି କରାଯାଇଛି ଯେ ମହିଳା ଏବଂ କମ୍ ବୟସ ବର୍ଗରେ (ବିଶେଷକରି ୦-୧୯ ବର୍ଷ ବୟସ୍କ ପିଲା)ଙ୍କ ଠାରେ ଅଧିକ ମୃତ୍ୟୁହାର ରହିଛି। କୋଭିଡ୍ -୧୯ କାରଣରୁ ରେକର୍ଡ ହୋଇଥିବା ପ୍ରାୟ ୫.୩ ଲକ୍ଷ ମୃତ୍ୟୁର ତଥ୍ୟ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ଓ ପଞ୍ଜୀକରଣର ଗବେଷଣା ତଥ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ମହିଳାଙ୍କ ତୁଳନାରେ ପୁରୁଷମାନଙ୍କ ଠାରେ (୨:୧) ଏବଂ ବୟସ୍କ ବୟସ ବର୍ଗରେ (୦-୧୫ ବର୍ଷ ପିଲାଙ୍କ ତୁଳନାରେ ୬୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କୋଭିଡ୍-୧୯ କାରଣରୁ ଅଧିକ ମୃତ୍ୟୁହାର ଦର୍ଶାଉଛି। ପ୍ରକାଶିତ ଖବରକାଗଜର ଏହି ଅସଙ୍ଗତ ଏବଂ ଅସ୍ପଷ୍ଟ ଫଳାଫଳ ଏହାର ଦାବି ଉପରେ କୌଣସି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆହୁରି ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ।
ଶେଷରେ, ଭାରତରେ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୦ରେ ସର୍ବକାଳୀନ ଅତିରିକ୍ତ ମୃତ୍ୟୁହାର ସାଇନ୍ସ ଆଡଭାନ୍ସ ପେପରରେ ପ୍ରକାଶିତ ୧୧.୯ ଲକ୍ଷ ମୃତ୍ୟୁ ତୁଳନାରେ ଯଥେଷ୍ଟ କମ୍। ଆଜି ପ୍ରକାଶିତ ପେପର ପଦ୍ଧତିଗତ ଭାବରେ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଫଳାଫଳ ଦର୍ଶାଉଛି ଯାହା ଅସମ୍ଭବ ଏବଂ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ ।

Ministry of Health and Family Welfare
Media reports highlighting Excess Mortality in 2020 from study in journal Science Advances based on untenable and unacceptable estimates
Excess mortality reported in the Science Advances paper in 2020 over the previous year is a gross and misleading overestimate
The study is erroneous and methodology followed by the authors has critical flaws; the claims are inconsistent and unexplainable
The all-cause excess mortality in 2020 compared with the previous year in India is markedly less than the 11.9 lakh deaths reported in the Science Advances paper
Discrepancies between the study's findings and established Covid-19 mortality patterns further undermine its credibility
Study fails to acknowledge India's robust Civil Registration System (CRS), which recorded a substantial increase in death registrations (over 99%) in 2020, not solely attributable to the pandemic
20 JUL 2024 12:14PM by PIB Delhi
Some media reports have highlighted the findings from a paper published today in an academic journal Science Advances on life expectancy during the Covid-19 pandemic in India in 2020. These are based on untenable and unacceptable estimates.
While the authors claim to follow standard methodology of analyzing National Family Health Survey-5 NFHS-5), there are critical flaws in methodology. The most important flaw is that the authors have taken a subset of households included in the NFHS survey between January and April 2021, compared mortality in these households in 2020 with 2019, and extrapolated the results to the entire country. The NFHS sample is representative of the country only when it is considered as a whole. The 23% of households included in this analysis from part of 14 states cannot be considered representative of the country. The other critical flaw is related to possible selection and reporting biases in the included sample due to the time in which these data were collected, at the peak of the Covid-19 pandemic.
The paper erroneously argues for the need for such analyses claiming that vital registration system in low and middle income countries including India is weak. This is far from being correct. The Civil Registration System (CRS) in India is highly robust and captures over 99% of deaths. This reporting has constantly increased from 75% in 2015 to over 99% in 2020. Data from this system shows death registration has increased by 4.74 lakh in the year 2020 compared to 2019. There was a similar increase of 4.86 lakh and 6.90 lakh in death registration in the year 2018 and 2019 over the respective previous years. Notably, all excess deaths in a year in the CRS are not attributable to the pandemic. Excess number is also due to an increasing trend of death registration in CRS (it was 92% in 2019) and a larger population base in the succeeding year.
It is strongly asserted that an excess mortality of about 11.9 lakh deaths reported in the Science Advances paper in 2020 over the previous year is a gross and misleading overestimate. It is noteworthy that excess mortality during the pandemic means increase in deaths due to all causes, and cannot be equated with deaths that were directly caused by Covid-19.
The erroneous nature of the estimates published by the researchers is further corroborated by data from India’s Sample registration System (SRS). SRS covers around 84 lakhs population in 24 lakh households in 8842 sample units spread across 36 States/UTs in the country. While the authors take great pains to show that results from NFHS analyses and Sample Registration Survey analyses for 2018 and 2019 are comparable, they completely fail to report that SRS data in 2020 shows very little, if any, excess mortality compared with 2019 data (Crude death rate 6.0/1000 in 2020, Crude death rate 6.0/1000 in 2019) and no reduction in life expectancy.
The paper reports results on age and sex, that are contrary to research and program data on Covid-19 in India. The paper claims that excess mortality was greater in females and in younger age groups (particularly 0-19 year old children). Data on about 5.3 lakh recorded deaths due to Covid-19, as well as research data from cohorts and registries consistently shows higher mortality due to Covid-19 in males than females (2:1) and in older age groups (several fold higher in > 60 years olds than in 0-15 year old children). These inconsistent and unexplainable results in the published paper further reduce any confidence in its claims.
In conclusion, the all-cause excess mortality in 2020 compared with the previous year in India is markedly less than the 11.9 lakh deaths reported in the Science Advances paper The paper published today is methodologically flawed and shows results that are untenable and unacceptable.