হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মীদিয়া রিপোর্তশিংনা সাইন্স এদভান্স হায়বা জর্নেলগী স্তদীদগী ২০২০দা এক্সেস মোর্তালিতী লৈ হায়খিবদু য়ুম্ফম য়াওদবা অমসুং য়াফম থোক্তবা এস্তিমেতশিংনি
২০২০দা সাইন্স এদভান্স পেপরনা কা হেনবা মোর্তালিতী ফোংখিবদু অরানবা এস্তিমেতনি
স্তেদী অদু অরানবনি অমসুং অইবনা চত্থখিবা মেথদোলোজী অদুদা শাথিনা লানবা লৈ; ক্লেম অদু চাং নাইদে অমসুং শন্দোক্না তাক্তে
ভারত্তা মমাং চহিগা চাংদম্নবদা ২০২০দা কা হেনবা মোর্তালিতী রেত লৈ হায়খিবদু সাইন্স এদভান্স পেপরদা রিপোর্ত তৌখিবা লৈতবগী মশীং লাখ ১১.৯ দগী তাখি
স্তদী অদুগী ফাইন্দিং অমসুং কোবিদ -১৯গী মোর্তালিতী পেতর্নগী মরক্তা লৈরিবা চয়েৎনবনা মখা তানা মদুগী থাজনিংঙাই ওইদে হায়বা তাকই
স্তদী অসিনা ভারতকী মতীক লৈরবা সিভিল রেজিস্ত্রেসন সিস্তেম (সি.আর.এস.) খঙবা ঙমদে, মসিনা ২০২০দা শিবগী রেজিস্ত্রেসন হেনগৎহল্লি (৯৯% হেন্না), লাইচৎ খক্তগীনি হায়না হায়দ্রি
20 JUL 2024 12:14PM by PIB Imphal
ঙসি ফোংবা একাদেমিক জর্নেল সাইন্স এদভান্স না ভারত্তা ২০২০গী মনুংদা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা লাইফ এক্সপেক্তেন্সীগী মতাং ফংলকপা খরা ফোংখি। হায়রিবশিং অসি অরানবা এস্তিমেতনি।
অইবনা নেসনেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে-৫ এন.এফ.ঐচ.এস-৫ নৈনবগী মেথোলোজী ঙাক্না চৎলি হায়জরবসু মেথদোলোজী অদুদা শাথিনা লানবা লৈ। খ্বাইদগী মরুওইবা অরানবা অমা হায়রবদি অইবনা জনুৱারী অমসুং এপ্রিল ২০২১গী মরক্তা লৈবা এন.এফ.ঐচ.এস.কী সর্ভেদা য়াওবা ইমুংগী সবসেতশিং লৌশিল্লি, ২০২০ গী হায়রিবা ইমুংশিং অসিগী মোর্তালিতী অদু ২০১৯গা চাংদম্নৈ অমসুং মদুগী ফল অদু লৈবাক পুম্বগী ওইনা পাশিল্লি। এন.এফ.ঐচ.এস. সেম্পল অসি মপুং ওইনা লৌরবদদা লৈবাক অসিগী মহুৎ শিনবা য়াগনি। রাজ্য ১৪গী শরুক খরদগী লৌবা এনালাইসিসতা য়াওবা ইমুং ২৩% না লৈবাক শীন থুংনা মহুৎ শিনবা য়ারোই। অতোপ্পা মরুওইবা অরানবা অমনা হায়রিবা দেতাশিং অসি কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা খোমখিবনা মসিদা য়াওরিবা সেম্পলশিং অসিগী সেলেক্সন অমসুং রিপোর্তিংদা লৈবা চয়েৎনবগা মরী লৈনৈ।
চেফোং অসিদা চাগা নেম্বা অমসুং ময়াইদা লৈবা লৈবাকশিং ভারত য়াওনা হায়রিবশিং অসিগী মরুইবা রেজিস্ত্রেসন সিস্তেম অসি শোল্লি হায়না লান্না হায়জিনবা অসিনি। মসি অচুম্বদগী য়াম্না লাপ্না লৈখ্রে। ভারতকী সিভিল রেজিস্ত্রেসন সিস্তেম (সি.আর.এস.) অসি য়াম্না মতীক মগুন লৈবা অমসুং লৈতবগী ৯৯% লৌবা অমনি। মসিগী রিপোর্তিং অসি ২০১৫দা ৭৫% ওইরম্বদগী ২০২০দা ৯৯% দা হেনগৎলে। সিস্তেম অসিদগী ফংবা দেতানা ৎলে মদুদি শিবগী রেজিস্ত্রেসন অসি ২০১৯গা চাংদম্নবদা ২০২০দা লাখ ৪.৭৪ দা হেনগৎলে। অসিগুম্না ২০১৮ অমসুং ২০১৯ দা মথং শিৎনা লাখ ৪.৮৬ অমসুং ৬.৯০ দা হেনগৎলকপসু লৈখ্রে। পনবা য়াই, সি.আর.এস.তা লৈরিবা চহি অমগী অহেনবা শিবগী চাং অসি লাইচৎননি হায়না হায়দে। অহেনবা মশীং অসি সি.আর.এস. (২০১৯দা ৯২% ওইরম্বা) শিবগী রেজিস্ত্রেসন তৌবগী চাং হেনগৎলকপা অমসুং থংনবা চহিদা মীশিং হেনগৎলকপননি।
মসিমসু চাউনা হায়রি মদুদি ২০২০দা সাইন্স এদভান্স পেপরনা কা হেনবা মোর্তালিতী ফোংখিবদু অরানবা এস্তিমেতনি। মসিমসু পনবা য়াই মদুদি লাইচৎকী মনুংদা লৈখিবা অহেনবা শিবগী চাং অসি মরম পউম্নমক্না শিবগী চাং হেনগৎলকপনি, মসি কোবিদ-১৯ খক্তনা হকথেংননা থোকহনবগা মান্নশিনবা য়ারোই।
রিসর্চরশিংনা ফোংলিবা এস্তিমেততা য়াওরিবা চাউনা লানবা অসি ভারতকী সেম্পল রেজিস্ত্রেসন সিস্তেম (এস.আর.এস.)তগী ফংবা দেতানা প্রমান তৌরি। এস.আর.এস. না লৈবাক অসিগী রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৩৬কী সেম্পল য়ুনিত ৮৮৪২ দা লৈবা য়ুম্থোং লাখ ২৪ গী মীওই লাখ ৮৪ কোল্লি। অইবনা এন.এফ.ঐচ.এস. এনালাইসিস্তগী অমসুং ২০১৮ অমসুং ২০১৯ গী সেম্পল রেজিস্ত্রেসন সর্ভে এনালাইসিসকী ফল অদু চাংদম্নবা য়াই হায়না উৎনবা হোৎনবদা অৱাবা লৈবগা লোইননা, ২০১৯ গী দেতা (২০২০দা ক্রুদ দেথ রেত ৬.০/১০০০, ২০১৯গী ক্রুদ দেথ রেত ৬.০/১০০০) অমসুং লাইফ এক্সপেক্তেন্সী হন্থরকপগী দেতা চাংদম্নবদা অহেনবা মোর্তেলিতী লৈরবসু মখোয়না ২০২০গী এস.আর.এস. দেতা অদু খজিক খক্তনি হায়না উৎপা ঙমখিদে।
চেফোং অসিগী রিপোর্তশিংদা চহি অমসুং নুপা নুপীগী ফল পীরবসু, হায়রিবসি ভারতকী কোবিদ-১৯গী রিসর্চ অমসুং প্রোগ্রাম দেতাগা খেন্নবা লৈ। চেফোং অসিনা নুপী অমসুং নহা ওইরিবা চহি কাংলুপত (চহি ০-১৯ ফাওবগী কাংলুপ)না হেন্না অহেনবা মোর্তালিতী লৈ হায়রি। রেকোর্দ তৌরবা লৈতবা লাখ ৫.৩গী দেতানদি কোবিদ-১৯ ননি হায়রি, অদুগা কোহোর্ত অমসুং রেজিস্ত্রীশিংগী রিসর্চ দেতানদি চাং নাইনা কোবিদ-১৯না লোইতবগী চাং অসি নুপানা হেন্না পীরি (২:১) অমসুং চহি য়াম্বা কাংলুপ ( > চহি ৬০ না চহি ০-১৫দগী হেল্লি)। ফোংলিবা চেফোং অসিদা য়াওরিবা মান্নদবা অমসুং শন্দোক্না তাক্তবা ফলশিং অসিনা হেন্না থাজবা হন্থহল্লি।
লোইশিল্লকপা, ভারত্তা মমাং চহিগা চাংদম্নবদা ২০২০দা কা হেনবা মোর্তালিতী রেত লৈ হায়খিবদু সাইন্স এদভান্স পেপরদা রিপোর্ত তৌখিবা লৈতবগী মশীং লাখ ১১.৯ দগী তাখি। ঙসি ফোংলিবা চেফোং অসি মেথদোলোজিকেল ওইনা য়েংবদা লাল্লি অমসুং থাজনিংঙাই ওইদবা ফল পীরি।

Ministry of Health and Family Welfare
Media reports highlighting Excess Mortality in 2020 from study in journal Science Advances based on untenable and unacceptable estimates
Excess mortality reported in the Science Advances paper in 2020 over the previous year is a gross and misleading overestimate
The study is erroneous and methodology followed by the authors has critical flaws; the claims are inconsistent and unexplainable
The all-cause excess mortality in 2020 compared with the previous year in India is markedly less than the 11.9 lakh deaths reported in the Science Advances paper
Discrepancies between the study's findings and established Covid-19 mortality patterns further undermine its credibility
Study fails to acknowledge India's robust Civil Registration System (CRS), which recorded a substantial increase in death registrations (over 99%) in 2020, not solely attributable to the pandemic
20 JUL 2024 12:14PM by PIB Delhi
Some media reports have highlighted the findings from a paper published today in an academic journal Science Advances on life expectancy during the Covid-19 pandemic in India in 2020. These are based on untenable and unacceptable estimates.
While the authors claim to follow standard methodology of analyzing National Family Health Survey-5 NFHS-5), there are critical flaws in methodology. The most important flaw is that the authors have taken a subset of households included in the NFHS survey between January and April 2021, compared mortality in these households in 2020 with 2019, and extrapolated the results to the entire country. The NFHS sample is representative of the country only when it is considered as a whole. The 23% of households included in this analysis from part of 14 states cannot be considered representative of the country. The other critical flaw is related to possible selection and reporting biases in the included sample due to the time in which these data were collected, at the peak of the Covid-19 pandemic.
The paper erroneously argues for the need for such analyses claiming that vital registration system in low and middle income countries including India is weak. This is far from being correct. The Civil Registration System (CRS) in India is highly robust and captures over 99% of deaths. This reporting has constantly increased from 75% in 2015 to over 99% in 2020. Data from this system shows death registration has increased by 4.74 lakh in the year 2020 compared to 2019. There was a similar increase of 4.86 lakh and 6.90 lakh in death registration in the year 2018 and 2019 over the respective previous years. Notably, all excess deaths in a year in the CRS are not attributable to the pandemic. Excess number is also due to an increasing trend of death registration in CRS (it was 92% in 2019) and a larger population base in the succeeding year.
It is strongly asserted that an excess mortality of about 11.9 lakh deaths reported in the Science Advances paper in 2020 over the previous year is a gross and misleading overestimate. It is noteworthy that excess mortality during the pandemic means increase in deaths due to all causes, and cannot be equated with deaths that were directly caused by Covid-19.
The erroneous nature of the estimates published by the researchers is further corroborated by data from India’s Sample registration System (SRS). SRS covers around 84 lakhs population in 24 lakh households in 8842 sample units spread across 36 States/UTs in the country. While the authors take great pains to show that results from NFHS analyses and Sample Registration Survey analyses for 2018 and 2019 are comparable, they completely fail to report that SRS data in 2020 shows very little, if any, excess mortality compared with 2019 data (Crude death rate 6.0/1000 in 2020, Crude death rate 6.0/1000 in 2019) and no reduction in life expectancy.
The paper reports results on age and sex, that are contrary to research and program data on Covid-19 in India. The paper claims that excess mortality was greater in females and in younger age groups (particularly 0-19 year old children). Data on about 5.3 lakh recorded deaths due to Covid-19, as well as research data from cohorts and registries consistently shows higher mortality due to Covid-19 in males than females (2:1) and in older age groups (several fold higher in > 60 years olds than in 0-15 year old children). These inconsistent and unexplainable results in the published paper further reduce any confidence in its claims.
In conclusion, the all-cause excess mortality in 2020 compared with the previous year in India is markedly less than the 11.9 lakh deaths reported in the Science Advances paper The paper published today is methodologically flawed and shows results that are untenable and unacceptable.