ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ସପ୍ତମ ଏନସିଓଆରଡି ଶୀର୍ଷସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ନାର୍କୋଟିକ୍ସ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ‘ମାନସ’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ମାନସରେ ଏକ ଟୋଲ୍ ଫ୍ରି ନମ୍ବର ୧୯୩୩, ଏକ ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲ, ଏକ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ଏବଂ ଉମଙ୍ଗ ଆପ୍ ରହିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ନିଶାମୁକ୍ତି ଏବଂ ଥଇଥାନ ଉପରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଗ୍ରହଣ, ନିଶା କାରବାର ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏନସିବି ୨୪x୭ ସହ ବେନାମୀ ଭାବେ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା କି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଡ୍ରଗ୍ସ କବଳରୁ ଦୂରେଇ ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ହିଁ ସମ୍ଭବ
ମୋଦୀ ସରକାର ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 'ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ' ଆଧାରରେ ଏବଂ ଢାଞ୍ଚାଗତ, ସଂସ୍ଥାଗତ ଏବଂ ସୂଚନାମୂଳକ ସଂସ୍କାରର ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହି ସଂଗ୍ରାମ ଲଢ଼ିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି
ଡ୍ରଗ୍ସର ପୂରା ବ୍ୟବସାୟ ଏବେ ନାର୍କୋ ଆତଙ୍କବାଦ ସହ ଜଡ଼ିତ, ଡ୍ରଗ୍ସରୁ ମିଳିଥିବା ଅର୍ଥ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିପଦ ପାଲଟିଛିସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସିର ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ଡ୍ରଗ୍ସ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଧରିବା ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାର ସମଗ୍ର ନେଟୱାର୍କକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବା ଦିଗରେ ହେବା ଉଚିତ୍
ଆମେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ଗୋଟିଏ ଗ୍ରାମ୍ ଡ୍ରଗ୍ସ ଭାରତକୁ ଆସିବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଭାରତର ସୀମାକୁ ନିଶା କାରବାର ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବୁ ନାହିଁ
ନିଶା ଯୋଗାଣ ପ୍ରତିହତ ପାଇଁ ଏକ
18 JUL 2024 8:22PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ନାର୍କୋ-ସମନ୍ୱୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଓଆରଡି)ର ସପ୍ତମ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀନଗରଠାରେ ଜାତୀୟ ନାର୍କୋଟିକ୍ସ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ‘ମାନସ’ (ମାଦକ ପଦାର୍ଥ ନିଷେଧ ଅସୂଚନା କେନ୍ଦ୍ର)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ନାର୍କୋଟିକ୍ସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ବ୍ୟୁରୋ (ଏନସିବି) ଜୋନାଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଭାବେ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଏନସିବି ‘ବାର୍ଷିକ ରିପୋର୍ଟ ୨୦୨୩’ ଏବଂ ‘ନଶା ମୁକ୍ତ ଭାରତ’ ଉପରେ ସଂକଳନ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରିଛନ୍ତି।
ବୈଠକରେ ନିଜ ଅଭିଭାଷଣରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଡ୍ରଗ୍ସ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଚାଲୁ ରହିଛି ଏବଂ ଆମେ ଏହାକୁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଭାବରେ ଆଗେଇ ନେବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରକୃତ ଲଢ଼େଇ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି କାରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଏହି ଲଢେଇରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଅଛୁ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୩୫ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଶପଥ ନେବେ ଏବଂ ୩୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ସେମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଶପଥ ନ ନେଲେ ଆମେ ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ଜିତିପାରିବୁ ନାହିଁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଲଢ଼େଇରେ ଜିତି ପାରିବେ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହି ଲଢେଇକୁ ଦେଶର ୧୩୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ରହିବା ଉଚିତ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି, ଯାହା କେବଳ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଡ୍ରଗ୍ସ କବଳରୁ ଦୂରେଇ ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡ୍ରଗ୍ସ ବିରୋଧରେ ଏହି ଲଢ଼େଇ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଏହାକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାର ସହ ଲଢ଼ିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଯଦି ଆମେ ଏହି ଲଢ଼େଇକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ନ ଦେବୁ ତେବେ ଆମେ ଏହାକୁ ଜିତିପାରିବୁ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନିଶାମୁକ୍ତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଏକ ବିରାଟ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସଚେତନ ହୋଇଛୁ ଏବଂ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଯଦି ଆମେ ସାହସିକତାର ସହ ଲଢ଼ିବା ତେବେ ଆମେ ଏହି ଲଢ଼େଇ ଜିତିପାରିବା ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଦୀ ସରକାର ‘ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ’ ଆଧାରରେ ଏବଂ ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ - ଢାଞ୍ଚାଗତ, ସଂସ୍ଥାଗତ ଏବଂ ସୂଚନାଗତ ସଂସ୍କାର ଆଧାରରେ ଏହି ଲଢ଼େଇ ଲଢ଼ିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି। ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ୫୯୩୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଲକ୍ଷ ୫୨ ହଜାର କେଜି ଡ୍ରଗ୍ସ ଜବତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପରିମାଣ ୫ ଲକ୍ଷ ୪୩ ହଜାର କେଜିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ୨୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ଡ୍ରଗ୍ସ ନେଟୱାର୍କକୁ ସଫଳତାର ସହ ଭାଙ୍ଗି ଦିଆଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡ୍ରଗ୍ସର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କ୍ଷତି ହେଉଛି ଏହା ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦିଏ ଏବଂ ନିଶାଗ୍ରସ୍ତମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପୂରା ପରିବାରକୁ ଚରମ ନିରାଶା ଏବଂ ହୀନ ମାନସିକତାର ଶିକାର କରନ୍ତି । ଏବେ ଏକ ନୂଆ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି କାରଣ ଏହି ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସାୟ ନାର୍କୋ ଆତଙ୍କବାଦ ସହ ଜଡିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଡ୍ରଗ୍ସରୁ ଆସୁଥିବା ଅର୍ଥ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଗମ୍ଭୀର ବିପଦ ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିଶା କାରବାର ଯୋଗୁଁ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅର୍ଥନୈତିକ କାରବାରର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି। ଏଭଳି ଅନେକ ସଂଗଠନ ଗଠନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ନିଶା କାରବାର ନୁହେଁ ବରଂ ବେଆଇନ ହାଓ୍ଵାଲା କାରବାର ଓ ଟିକସ ଚୋରିରେ ମଧ୍ୟ ସଂପୃକ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ଚୋରା ଚାଲାଣ ଏବେ ଏକ ବହୁସ୍ତରୀୟ ଅପରାଧରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯାହାକୁ ଆମକୁ ଦୃଢ଼ ଏବଂ କଠୋର ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସି, ବିଶେଷ କରି ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ କେବଳ ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଧରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାର କାରବାରରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ଧରିବା ଏବଂ ସମଗ୍ର ନେଟୱାର୍କକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ୍ । ଏଥିପାଇଁ ‘ଉପରୁ ତଳ’ ଏବଂ ‘ତଳୁ ଉପର’ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାଞ୍ଚ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଦେଶର ସୀମାରେ ଡ୍ରଗ୍ସ ମହଜୁଦ୍ ରହିଛି, ତେବେ ଏହାର ତଦନ୍ତ କରି ଏହା ପଛରେ ଥିବା ପୂରା ନେଟୱାର୍କକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟ 'ଟପ୍ ଟୁ ବଟମ୍' ଏବଂ 'ବଟମ୍ ଟୁ ଟପ୍' ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଅନେକ ବଡ଼ ଡ୍ରଗ୍ସ ମାମଲାର ତଦନ୍ତ କରିବାରେ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ଡ୍ରଗ୍ସ ସମସ୍ୟା ଏବେ ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁଛି ଏବଂ ନିକଟରେ ଅନେକ ବେଆଇନ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଧରାପଡ଼ିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ତଦନ୍ତ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଏଜେନ୍ସି ଏନସିବିଠାରୁ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ନେବା ଉଚିତ ଏବଂ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କୁ ରୋକିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଆମେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ଗୋଟିଏ ଗ୍ରାମ୍ ଡ୍ରଗ୍ସ ମଧ୍ୟ ଭାରତକୁ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଭାରତର ସୀମାକୁ ନିଶା କାରବାର ପାଇଁ କୌଣସି ଉପାୟରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବୁ ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡ୍ରଗ୍ସ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ଆସିଲେ କିମ୍ବା ଯେଉଁ ସ୍ଥାନକୁ ବି ପ୍ରେରଣ କରାଗଲେ ତାକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନିଆଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏକାଠି ଲଢ଼ିଲେ ହିଁ ଆମେ ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ଜିତିପାରିବୁ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ୨୦୧୪ ରୁ ଏନସିଓଆରଡିର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଉତ୍ସାହଜନକ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ଏନସିଓଆରଡି କାର୍ଯ୍ୟ ନକଲେ ଏହି ଲଢ଼େଇ ସଫଳତାର ସହ ଲଢ଼ାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ଏନସିଓଆରଡି କେବଳ ଆଲୋଚନାର ମଞ୍ଚ ନୁହେଁ ବରଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଓ ସମୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଜିଲ୍ଲା ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରି ତାହାର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଦରକାର ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନସିଓଆରଡି ବୈଠକ ଆଉଟକମ୍ ଭିତ୍ତିକ ଏବଂ ଫଳାଫଳ ଭିତ୍ତିକ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବା, ଏହାର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏହାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି। ପିଆଇଟିଏନଡିପିଏସର ବ୍ୟବହାର ବଢ଼ାଇବାକୁ ସେ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସିକୁ କହିଛନ୍ତି। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଏଜେନ୍ସି ଗୁଡ଼ିକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ‘ଜାଣିବାର ଆବଶ୍ୟକତା’, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମକୁ ‘ଡ୍ୟୁଟି ଟୁ ସେୟାର’ (ଜଣାଇବାର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ) ଆଡ଼କୁ ଯିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହି ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଔଷଧ ଯୋଗାଣ ଦିଗରେ କଠୋର ଆଭିମୁଖ୍ୟ, ଚାହିଦା ହ୍ରାସ ଦିଗରେ ରଣନୈତିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ ଦିଗରେ ମାନବୀୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ରହିବା ଦରକାର। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ତିନୋଟି ଅଲଗା ଅଲଗା କିନ୍ତୁ ଏହା ନକଲେ ସଫଳତା ହାସଲ କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ମାନସ ପୋର୍ଟାଲ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଆହୁରି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ନିଆଯାଇଛି ଯାହାକୁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ୟୁନିଟରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ବଜେଟର ଏକ ଅଂଶ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଖୁବଶୀଘ୍ର ସରକାର ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟର ପ୍ରାଥମିକ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ କିଟ୍ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମାମଲା ରୁଜୁ କରିବା ଆହୁରି ସହଜ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିଶା ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଧାର୍ମିକ, ଯୁବ ଏବଂ ରୋଟାରୀ ସଂଗଠନ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେବା ଉଚିତ । ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଡ୍ରଗ୍ସ ବିରୋଧରେ ଏହି ଲଢେଇରେ ଆମକୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ଅଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମକୁ ଏହାର ଗତି ଏବଂ ପରିସର ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବେଗ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ବ୍ୟାପକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଅନେକ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଶ୍ରୀନଗରସ୍ଥିତ ଜୋନାଲ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଭାରତର ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ ସୀମା ଦେଇ ନିଶା କାରବାର ରୋକିବା ଦିଗରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ। ଏନସିବିର ଏବେ ୩୦ଟି ଜୋନାଲ ଅଫିସ ଓ ୭ ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ରହିଛି। ଏନସିବିର ବାର୍ଷିକ ରିପୋର୍ଟ-୨୦୨୩ରେ ଡ୍ରଗ୍ସ ଚୋରା ଚାଲାଣ ଏବଂ ଡ୍ରଗ୍ସ ଅପବ୍ୟବହାର ବିରୋଧରେ ଚାଲିଥିବା ଯୁଦ୍ଧରେ ଏନସିବି/ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସିର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ଦ୍ୱାରା ଜବତ ହୋଇଥିବା ସାମଗ୍ରୀ, ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ଚୋରା ଚାଲାଣ ଉପରେ ସଦ୍ୟତମ ଧାରା, ନାର୍କୋଟିକ୍ ଡ୍ରଗ୍ସ ଆଣ୍ଡ ସାଇକୋଟ୍ରୋପିକ୍ ସବଷ୍ଟେନ୍ସ ଆକ୍ଟ (ପିଆଇଟିଏନଡିପିଏସ୍)ରେ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ, ମନି ଲଣ୍ଡରିଂ ନିବାରଣ ଆଇନ (ପିଏମ୍ଏଲ୍ଏ) ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସମେତ ଆର୍ଥିକ ତଦନ୍ତ ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟରେ ତଥ୍ୟ ରହିଛି। ମାନସ (ମାଦକ ପଦର୍ଥ ନିଷେଧ ଅସୂଚନା କେନ୍ଦ୍ର) ରେ ଟୋଲ୍ ଫ୍ରି ନମ୍ବର ୧୯୩୩, ଏକ ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲ, ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ଏବଂ ଉମଙ୍ଗ ଆପ୍ ରହିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନାଗରିକମାନେ ନିଶା କାରବାର /ଚୋରା ଚାଲାଣ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ନିଶା କାରବାର/ ଚୋରା ଚାଲାଣ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେବା ପାଇଁ କିମ୍ବା ନିଶା ସେବନ, ନିଶାମୁକ୍ତି ଏବଂ ଥଇଥାନ ଭଳି ସମସ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ପରାମର୍ଶ ଦେବା ପାଇଁ ଏନସିବି ସହ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ ।
ବେଆଇନ ଚାଷ ଏକ ବଡ଼ ବିପଦ ଏବଂ ବେଆଇନ ଚାଷକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଏଜେନ୍ସିଦ୍ୱାରା ଏଭଳି ବେଆଇନ ଚାଷକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଏନସିବି ବିସାଗ-ଏନ ସହିତ ମିଶି ଏକ ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ "ମ୍ୟାପଡ୍ରଗ୍‌ସ" ବିକଶିତ କରିଛି।
ଏହି ବୈଠକରେ ନିଶା ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବିଭାଗ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସିର ମୁଖ୍ୟମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ରାଜସ୍ୱ ସଚିବ, ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ସଶକ୍ତୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଏନସିବିର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ସମେତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ କର୍ମକର୍ତ୍ତାମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ବୈଠକରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ, ଡିଜିଏସପି ଏବଂ ନିଶା ନିବାରଣ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ମୁଖ୍ୟମାନେ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ବୈଠକରେ ଏନସିବି, ଡିଆରଆଇ, ଇଡି, ବିଏସଏଫ, ଏସଏସବି, ସିଆରପିଏଫ, ସିଆଇଏସଏଫ, ଆରପିଏଫ, ଭାରତୀୟ ନୌସେନା, ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ, ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ଇ ଇତ୍ୟାଦିର ବରିଷ୍ଠ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chairs 7th NCORD top-level meeting and launches the National Narcotics Helpline ‘MANAS’ in New Delhi today
MANAS will have a toll-free number 1933, a web portal, a mobile app and UMANG app so that citizens of the country can anonymously connect with NCB 24x7 for seeking advice on de-addiction and rehabilitation, sharing information on drug trafficking
Prime Minister Modi has set a target to make India first in every field by 2047, which is possible only by keeping the younger generation away from the scourge of drugs
The Modi government has tried to fight this battle in last 5 years based on the ‘Whole of Government Approach’ and on the three pillars of Structural, Institutional and Informational Reforms
The entire business of drugs is now associated with narco-terror, the money from the proceeds of drugs has become the most serious threat to the security of the country
The goal of all agencies should be not just to catch those who use drugs but to dismantle its entire network
We will not allow a single gram of drugs to come into India from anywhere, nor will we allow India's borders to be used for drug trade in any way
There must be a ruthless approach to drug supply, a strategic approach to demand reduction, and a humane approach to harm reduction
NCORD meetings should be outcome-based and result-oriented
Earlier, the motto of our agencies was ‘Need to Know’, but now we should move towards ‘Duty to Share’ and this major change will have to be adopted by all agencies
Soon, the government is going to provide kits for primary testing of narcotics at a cheaper rate, which will make filing cases much easier
18 JUL 2024 8:22PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chaired 7th Apex Level Meeting of Narco-Coordination Center (NCORD) in Vigyan Bhawan, New Delhi today. On this occasion, Home Minister launched National Narcotics Helpline ‘MANAS’ (Madak Padarth Nishedh Asuchna Kendra) and virtually inaugurated Narcotics Control Bureau (NCB) Zonal Office at Srinagar. Shri Amit Shah also released NCB ‘Annual Report 2023’ and Compendium on ‘Nasha Mukt Bharat’.
In his address during the meeting, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the fight against drugs is being carried out in a very serious manner and we have been successful in taking it forward as a campaign. He said that the real fight has begun now because now we are at a crucial juncture in this fight. Shri Shah said that unless every citizen of the country below the age of 35 does not pledge to fight this battle and every citizen above the age of 35 does not pledge to guide them, we cannot win this battle. He added that even the governments cannot win this battle, rather there should be an approach to take this battle to the 130-crore people of the country.
Union Home Minister said that Prime Minister Modi has set a target to make India first in every field by 2047, which is possible only by keeping the younger generation away from the scourge of drugs. He said that this fight against drugs is very important and it needs to be fought with seriousness and priority. He said that if we do not give top priority to this fight, we will not be able to win it. Shri Shah said that Prime Minister Modi's vision of a drug-free India is a huge challenge and a resolution. He said that we have now become aware and at this critical juncture if we fight together bravely, then we can win this fight.
Shri Amit Shah said that in the last 5 years, the Modi Government has tried to fight this battle on the basis of ‘Whole of Government Approach’ and on the three pillars – Structural, Institutional and Informational Reforms. He said that from the year 2004 to 2013, one lakh 52 thousand kg of drugs worth Rs 5,933 crore were seized, while in the ten years from 2014 to 2024, this quantity increased to 5,43,000 kg, which is worth more than Rs 22,000 crore. Shri Shah said that due to the efforts of the Modi Government, many drug networks have been successfully dismantled.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the biggest disadvantage of drugs is that it destroys our future generations and the addicts make their entire family suffer from extreme despair and inferiority complex. He said that a new danger has emerged now that this entire business is getting linked with narco terror and the money coming from drugs is emerging as the most serious threat to the security of the country. Shri Shah said due to the drug trade, other channels of economic transactions meant to weaken our economy have also been strengthened. Many such organizations have been formed which are getting involved not only in drug trade but also in illegal hawala dealings and tax evasion. He said that drug smuggling has now become a multi-layered crime which we need to deal with robustly and stringently.
Shri Amit Shah said that all agencies, especially the state police, not only should aim to catch those who use drugs but also to catch those involved in its trade and dismantle the entire network. He said that for this, there is a need to emphasize on ‘Top to Bottom’ and ‘Bottom to Top’ probe. He said that if a stock of drugs is caught on the country's border, there is a need to investigate it and dismantle the entire network behind it. Home Minister said that Gujarat has done a very good job of investigating many big drug cases with a ‘Top to Bottom’ and ‘Bottom to Top’ approach. He said that the problem of synthetic drugs is now coming to the fore in India as well and recently many illegal laboratories have been caught. He said that all the state investigation and other agencies should take detailed information about this from the NCB and work to stop such activities in their respective states. Shri Shah said that our goal should be that neither will we allow even a single gram of drugs to enter India from anywhere nor will we allow India's borders to be used in any way for drug trade. He said that drugs should be taken seriously wherever they come from or wherever they go and unless the whole world fights together, we cannot win this battle.
Shri Amit Shah said that he has put a lot of emphasis on the implementation of NCORD since 2014 and it helped in providing encouraging results. He said that unless the district level NCORD works, these battles will not be fought successfully. He emphasized that the district level NCORDs should not only be a forum for discussion but also decision and review. He said the district should set its own goals and review them. He said that NCORD meetings should be outcome-based and result-oriented. Shri Shah said that setting a fixed target, reviewing it, and strategizing according to the local situation should be an important part of it. He also asked all agencies to increase the use of PITNDPS. The Home Minister said that earlier the motto of our agencies was ‘Need to Know’, but now we should move towards ‘Duty to Share’ and this major change will have to be adopted by all agencies. Shri Shah said that there should be a ruthless approach towards supply of drugs, a strategic approach towards demand reduction and a humane approach towards harm reduction. He said that all three are different but unless they do this they will not be successful.
The Union Home Minister said that today the MANAS portal has also been launched and along with it many other initiatives have also been taken which will have to reach every unit of the states and districts. He said states should spend a part of their budget on narcotics forensics. He said, soon, the government is going to provide kits for primary testing of narcotics at a cheaper rate, which will make filing of cases much easier. Shri Shah said that the Ministry of Social Justice and Empowerment has taken up the Nasha Mukt Bharat campaign well and all religious, youth and Rotary organisations should join it. Shri Amit Shah said that we have a long way to go in this fight against drugs and now we have to increase its speed and scope. He said that we should leave no stone unturned to increase the speed and to increase the comprehensiveness, we have to take many colleagues along.
The Zonal office at Srinagar in Jammu and Kashmir will focus towards curbing drug trafficking through the northwestern border of India. NCB now has 30 zonal offices and 7 regional offices. The Annual Report-2023 of NCB highlights the efforts and accomplishments of NCB/all other agencies in its ongoing war against Drug Trafficking and Drug abuse. It contains the data for seizures done by all agencies in recent years, the latest trends on drug trafficking, action under Prevention of Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act (PITNDPS), financial investigation including action under Prevention of Money Laundering Act (PMLA) etc. The MANAS (Madak Padarth Nishedh Asuchna Kendra) will have a toll-free number 1933, a web portal, a mobile App and Umang App so that citizens can connect with NCB round-the-clock with anonymity to share information on drug peddling /trafficking or consult related to their issues like drug abuse, de-addiction and rehabilitation.
Illicit cultivation is one big menace to be tackled, and, NCB along with BISAG-N has developed a web portal and mobile app “MAPDRUGS'' to curb illegal cultivation and provide accurate GIS information so that such illicit cultivation can be destroyed by the concerned agencies.
All Stakeholders - all ministries, departments, State government and heads of all agencies, working towards Nasha Mukt Bharat attended the meeting. Senior Central Government functionaries including the Union Home Secretary, Revenue Secretary, Secretary Ministry of Social Justice & Empowerment (MoSJ&E), Director of the Intelligence Bureau and Director General of NCB, participated in the meeting. Chief Secretaries, DGsP, and Anti-Narcotics Task Force Heads of all states and union territories participated in the meeting virtually. Senior representatives of NCB, DRI, ED, BSF, SSB, CRPF, CISF, RPF, Indian Navy, Indian Coast Guard, MoSJ&E, etc. also attended the meeting.