ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଟାସ୍କଫୋର୍ସର ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରକାଶିତ
ଏହି ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର (ଡିପିଆଇ)ର ସଂଜ୍ଞା ଏବଂ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ବ୍ରାଜିଲ୍ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଆଗେଇ ନିଆଯିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି
ବିନା ଡିପିଆଇରେ ଯାହା ୫୦ ବର୍ଷ ସମୟ ଲାଗିଥାନ୍ତା ତାହାକୁ ଭାରତ ୯ ବର୍ଷରେ ହାସଲ କରିଛି: ଜି-୨୦ ଇଣ୍ଡିଆ ସେର୍ପା ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଡିପିଆଇ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତ ଗତିପଥ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାରେ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ: ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ନନ୍ଦନ ନିଲେକାନି
15 JUL 2024 5:12PM by PIB Bhubaneswar
'ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ'ର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରିପୋର୍ଟ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି। ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଏହି ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ସେର୍ପା ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ ଏବଂ ଇନ୍‌ଫୋସିସର ସହ-ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ତଥା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ୟୁଆଇଡିଏଆଇ (ଆଧାର)ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ନନ୍ଦନ ନିଲେକାନି।
ଏହି ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର କାର୍ଯ୍ୟ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର (ଡିପିଆଇ)ର ସଂଜ୍ଞା ଢାଞ୍ଚାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ବ୍ରାଜିଲ ତଥା ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ।
ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଫଳ ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପରେ ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଶେଷ ହେବା ପରେ, ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ରିପୋର୍ଟ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଡିପିଆଇର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ୱେବସାଇଟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରିପୋର୍ଟ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି:
https://dea.gov.in/sites/default/files/Report%20of%20Indias%20G20%20Task%20Force%20On%20Digital%20Public%20Infrastructure.pdf
ରିପୋର୍ଟ ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ସେର୍ପା ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ କହିଛନ୍ତି, ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚରରେ ଭାରତ ଏକ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ପୋଲ ଭଲ୍ଟ କରିଛି। ବିନା ଡିପିଆଇରେ ଯାହା ୫୦ ବର୍ଷ ଲାଗିଥାନ୍ତା ତାହା ଆମେ ୯ ବର୍ଷରେ ହାସଲ କରିଥିଲୁ। ଆଜି ଭାରତରେ ୟୁପିଆଇ ରାସ୍ତାକଡ଼ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବଡ଼ ବଡ଼ ସପିଂ ମଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ ସ୍ତରରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସର୍ବାଧିକ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର ହେଉଛି, ଯାହାର ଅଂଶ ପ୍ରାୟ ୪୬% ରହିଛି। ୧୬୦ ନିୟୁତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୪.୫ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଟ୍ରାନ୍ସଫର ହେଉ କିମ୍ବା ମୋବାଇଲରେ ଡିଜିଟାଲ ଟିକା ସାର୍ଟିଫିକେଟ ସହ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨.୫ ନିୟୁତ ଟିକା ବଣ୍ଟନ ସୁବିଧା ହେଉ, ଏସବୁ କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀରୁ ମୁକୁଳିବା ପାଇଁ ଭାରତ ପାଇଁ ସହାୟକ ହୋଇଛି। ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ବହୁତ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ, ଏହି ରିପୋର୍ଟ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ହେବ।
ଏହି ଅବସରରେ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ନନ୍ଦନ ନିଲେକାନି କହିଲେ, ସାରା ବିଶ୍ୱର ସରକାର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସେମାନେ ପ୍ରକୃତରେ ଏସଡିଜି ଏବଂ ସାମାଜିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯଥା ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ସମ୍ଭବ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଡିପିଆଇ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ନାଟକୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ଶାସନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର କ୍ଷମତା ଡିପିଆଇ ପାଖରେ ଅଛି । ଏହା ଭାରତରେ ଘଟିଛି ଏବଂ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆଧାର ଆଇଡି ସିଷ୍ଟମରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୧.୩ ବିଲିୟନ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଖରେ ଏହି ଡିଜିଟାଲ ଆଇଡି ରହିଛି ଏବଂ ଆଧାର ମାଧ୍ୟମରେ ଦୈନିକ ହାରାହାରି ୧୦ ନିୟୁତ ଇକେୱାଇସି ସୁବିଧା କରାଯାଉଛି । ଇତିମଧ୍ୟରେ, ୟୁପିଆଇ ମାସିକ ୧୩ ବିଲିୟନ କାରବାରକୁ ସୁଗମ କରିଥାଏ, ପ୍ରାୟ ୩୫୦ ନିୟୁତ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ୫୦ ନିୟୁତ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇଥାଏ ଏବଂ ଡିପିଆଇ ସକ୍ଷମ ସିଧାସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାରେ ୪୧ ବିଲିୟନ ଡଲାର ସଞ୍ଚୟ କରିଛି । ତେଣୁ, ଏହା ଆଉ ଏକ ବିକଳ୍ପ କିମ୍ବା ବିଳାସ ନୁହେଁ, ଆମେ ଯେଉଁଠାରେ ଚାହୁଁଛୁ ସେଠାକୁ ଯିବା ପାଇଁ ଡିପିଆଇ ଜରୁରୀ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଡିପିଆଇ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତ ଗତିପଥ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାରେ ଏହି ରିପୋର୍ଟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବିକାଶମୂଳକ ଏଜେଣ୍ଡା ଉପରେ ବୈଶ୍ୱିକ ନୀତି ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଚଳାଇବାପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଲୋକଙ୍କ ବିକାଶ ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଅନ୍ୟତମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସକ୍ଷମ ହେଉଛି ବୈଷୟିକ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ । ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଡିପିଆଇ) – ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟ, ଦ୍ରୁତ ଦେୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସହମତି ଭିତ୍ତିକ ଡାଟା ଆଦାନପ୍ରଦାନ - ଦର୍ଶାଇଛି ଯେ କିପରି ୧.୪ ବିଲିୟନ ବ୍ୟକ୍ତି ଆର୍ଥିକ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ, ଟିକସ, ଦକ୍ଷତା ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବେ । ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସରକାରୀ ଏବଂ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ଭାଗିଦାରୀର ପରିଣାମ, ଭାରତୀୟ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଆକାର ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସହାୟକ ହେବ । ଏଭଳି ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉଭୟ ଉନ୍ନତ ତଥା ଉଦୀୟମାନ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଘରୋଇ ଏବଂ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଉତ୍ପାଦକତା ରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିପାରିବ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିପାରିବ । ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଭାରତ ଡିପିଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସଫଳତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଏକ ଦୃଢ଼ ଡିଜିଟାଲ ଏଜେଣ୍ଡା ଚଳାଇପାରିବ ଏବଂ ଉଭୟ ଫାଇନାନ୍ସ ଟ୍ରାକ୍ ଏବଂ ସେର୍ପା ଟ୍ରାକ୍ ଅଧୀନରେ ଡିପିଆଇ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ବିତରଣ ଉପରେ ସମସ୍ତ ଜି-୨୦ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସର୍ବସମ୍ମତ ସମର୍ଥନ ହାସଲ କରିପାରିବ।
ଡିପିଆଇ ଉପରେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ର ରିପୋର୍ଟ ବିଷୟରେ
ଏହି ରିପୋର୍ଟରେ ତିନୋଟି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଅଂଶ କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଯାହା ସାମୂହିକ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଡିପିଆଇ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରେ । ଭାଗ ରେ, ଡିପିଆଇ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏକ ପରିବର୍ତନକାରୀ ପାରାଡାଇମ୍ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ଯାହା ଅଭିନବ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରେ । ରିପୋର୍ଟର ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାଗରେ ଭାରତ କିପରି ନିଜର ଡିପିଆଇ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛି, ବିଶେଷକରି ୨୦୨୩ ରେ ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଫାଇନାନ୍ସ ଟ୍ରାକ୍ର ଗ୍ଲୋବାଲ ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଫର୍ ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ ଇନକ୍ଲୁଜେସନ୍ (ଜିପିଏଫ୍ଆଇ) ଏବଂ ଶେର୍ପା ଟ୍ରାକ୍ର ଡିଜିଟାଲ୍ ଇକୋନୋମି ୱାର୍କିଂ ଗ୍ରୁପ୍ (ଡିଇଡବ୍ଲ୍ୟୁଜି) ସମେତ ଏହାର ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଧୀନରେ ରହିଛି। ରିପୋର୍ଟର ୩ୟ ଭାଗରେ ଏକ ଆଗୁଆ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିପିଆଇକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ରଣନୈତିକ ବ୍ଲୁପ୍ରିଣ୍ଟ ଏବଂ ଏହାର ବିଭିନ୍ନ ନୀତି ସୁପାରିସ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।
ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଦେଶ ବିଶେଷ କରି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ଡିପିଆଇ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଉପସ୍ଥିତିର ପରିସର ସହିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନର ଏକ ବିଦ୍ୟମାନ ସଂସ୍ଥାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ରିପୋର୍ଟରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି। ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କର ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ କିପରି ବିକଶିତ କରି ସରକାରୀ ସେବା ଯୋଗାଣରେ ବ୍ୟାପକ ଉନ୍ନତି ମାଧ୍ୟମରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିପାରିବେ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣି ଏବଂ ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରି ଲୋକ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବେ ତାହା ଉପରେ ବିଚାର କରୁଛନ୍ତି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ, ବିଶେଷକରି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଡିପିଆଇ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତ ଗତିପଥ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାରେ ଏହି ରିପୋର୍ଟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ବିଷୟରେ
ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଡିପିଆଇ) ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ପ୍ରେସିଡେନ୍ସି ଏଜେଣ୍ଡା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ହାସଲ କରିବା ର ତଦାରଖ ଏବଂ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୩ରେ ଏହି ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଡିପିଆଇ ଗ୍ରହଣ କରି ଜି-୨୦ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ କିପରି ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବେ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ନୀତି ଏବଂ ନିୟମାବଳୀରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିଥିଲା। ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ଗଠନ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି ।
'ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ'ର ଗଠନ ନିମ୍ନଲିଖିତ:
ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷ
୧. ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ (ଭାରତର ଜି-୨୦ ସେର୍ପା)
୨. ଶ୍ରୀ ନନ୍ଦନ ନିଲେକାଣୀ
ସଦସ୍ୟମାନେ
୩. ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ସଚିବ(ଡିଇଏ), ସଦସ୍ୟ ସଂଯୋଜକ
୪. ସଚିବ, ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ ସର୍ଭିସେସ୍ (ଡିଇଏ) ବିଭାଗ
୫. ସଚିବ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା (ଏମ୍ଇଆଇଟିୱାଇ)
୬. ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ
୭. ଡେପୁଟି ଗଭର୍ଣ୍ଣର, ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆରବିଆଇ)
୮. ସିଇଓ, ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଫର ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମିଂ ଇଣ୍ଡିଆ (ନୀତି ଆୟୋଗ)
୯. ମୁଖ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରାମର୍ଶଦାତା, ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ (ଡିଇଏ)
୧୦. ସିଇଓ, ୟୁନିକ୍ ଆଇଡେଣ୍ଟିଫିକେସନ୍ ଅଥରିଟି ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ୟୁଆଇଡିଏଆଇ)
୧୧. ଏମଡି, ନ୍ୟାସନାଲ ପେମେଣ୍ଟ କର୍ପୋରେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏନପିସିଆଇ)

Ministry of Finance
Report of India’s G20 Task Force on Digital Public Infrastructure released
Work of the Task Force led to acceptance of definition and framework of the Digital Public Infrastructure (DPI) during India’s G20 Presidency, expected to be taken forward during the Brazilian and South African G20 Presidencies
India achieved in 9 years what would have taken 50 years without DPI: G20 India Sherpa Shri Amitabh Kant
Report will play a key role in defining the future course of DPI approach and actions around the globe: Co-Chair of Task Force Shri Nandan Nilekani
15 JUL 2024 5:12PM by PIB Delhi
The final ‘Report of India’s G20 Task Force on Digital Public Infrastructure’ by ‘India’s G20 Task Force on Digital Public Infrastructure for Economic Transformation, Financial Inclusion and Development’ was released in New Delhi, today. The Task Force was led by the Co-Chairs — Shri Amitabh Kant, G20 Sherpa of India and Shri Nandan Nilekani, Co-founder and Chairman of Infosys and the Founding Chairman of UIDAI (Aadhaar).
The work of this Task Force had led to the acceptance of the definition and framework of the Digital Public Infrastructure (DPI) during India’s G20 Presidency and will be taken forward for implementation during the Brazilian and South African Presidencies.
After a very successful G20 Presidency and upon the culmination of its tenure, the Report of the Task Force is aimed at strengthening the foundations of DPI worldwide. The complete report is available on the website of Department of Economic Affairs, Ministry of Finance at:
https://dea.gov.in/sites/default/files/Report%20of%20Indias%20G20%20Task%20Force%20On%20Digital%20Public%20Infrastructure.pdf
On the occasion of releasing the report, Shri Amitabh Kant, G20 Sherpa of India, said, “India did an incredible pole vault in Digital Public Infrastructure. We achieved in 9 years what would have taken 50 years without DPI. Today in India, UPI is used at all levels from street vendors to large shopping malls, with the highest percentage of digital transactions globally, accounting for nearly 46% share. All these proved to be building blocks for India to steer through the COVID-19 pandemic, be it transfer $4.5 billion into the bank accounts of 160 million beneficiaries or facilitate distribution of 2.5 million vaccinations in two years with digital vaccine certificates on mobiles. We are far advanced in terms of digitisation and I am confident, this report will be the guiding North Star for the world to follow.”
On the occasion, Co-Chair of Task Force, Shri Nandan Nilekani, said, “Governments and businesses around the world are increasingly realising that if they really want to achieve SDGs and social goals like inclusive growth, it has to have underlying DPI to make that happen. DPI has the power to dramatically improve the lives of citizens and transform governance. It has happened here in India and it started with the Aadhaar ID system, aimed at providing a digital identity to every Indian. Now, around 1.3 billion Indians possess this digital ID and on average 10 million eKYC per day is being facilitated through Aadhar. Meanwhile in payment, UPI facilitates 13 billion transactions monthly, serving about 350 million individuals and 50 million merchants and DPI enabled direct transfer has saved Government $41 billion across Central Government Schemes. Therefore, it’s no longer a choice or a luxury, DPI is essential to get to where we want. This Report will play a key role in defining the future course of DPI approach and actions around the globe.”
India's G20 Presidency provided a significant opportunity to set and drive the global policy discourse on key economic and developmental agenda. One of the critical enablers for the development and empowerment of people is technological innovations and technology-led economic transformation. India's digital public infrastructure (DPI) – digital identity, fast payment system along with consent-based data sharing - has demonstrated how 1.4 billion individuals can access socio-economically important services in the field of finance, health, education, e-Governance, taxation, skills etc. This infrastructure is a result of strong partnership between the public & private sectors, unlocking innovations to address the size and diversity of the Indian population. Such digital highways can significantly improve productivity of private and public sectors alike in both advanced as well as emerging economies and benefit citizens across the world to achieve higher and sustainable growth. India during its G20 Presidency could steer a strong digital agenda by showcasing India’s achievements in the field of DPI and also could gather unanimous support from all G20 members on DPI related reports and deliverables under both Finance Track and Sherpa Tracks.
ABOUT THE REPORT OF INDIA’S G20 TASK FORCE ON DPI
The Report encompasses three essential parts that collectively unravel the approach for global DPI advancement and adoption. In Part 1, the DPI Approach emerges as a transformative paradigm that effectively addresses global challenges through innovative technological solutions. Part 2 of the Report delves into how India has steered its DPI agenda, especially during its G20 Presidency in 2023 under its various working groups including the Global Partnership for Financial Inclusion (GPFI) of Finance Track and Digital Economy Working Group (DEWG) of Sherpa Track. In Part 3 of the Report, a forward-looking perspective is presented, outlining a strategic blueprint for elevating DPI across various sectors, as well as on a global scale through a range of its policy recommendations.
The Report also highlights the need to identify an existing body of global standard with the scope of multinational presence, to foster and harness DPI ecosystem across various regions and countries especially Global South countries. Many countries across the world are considering how to develop their national digital infrastructure to accelerate economic progress through drastic improvement in provisioning public services, and foster trust between people and the institutions by improving transparency and reducing distance. The report will play a key role in defining the future course of DPI approach and actions for implementation around the globe, particularly in the Global South.
ABOUT THE TASK FORCE
The Task force was established in January 2023 to oversee and facilitate achieving India's G20 Presidency agenda and priorities on Digital Public Infrastructure (DPI) and Financial Inclusion. The Task Force looked at ways G20 member countries can boost productivity by adopting digital technology and DPI across sectors as well as help the government's digital economy policies and regulations. The composition of the Task Force is given below.
Following is the composition of ‘India's G20 Task Force on Digital Public Infrastructure for Economic Transformation, Financial Inclusion and Development’:
Co-Chairs
1. Shri Amitabh Kant (G20 Sherpa of India)
2. Shri Nandan Nilekani
Members
3. Secretary, D/o Economic Affairs (DEA), Member Coordinator
4. Secretary, D/o Financial Services (DEA)
5. Secretary, M/o Electronic and Information Technology (MeitY)
6. Secretary, M/o External Affairs (MEA)
7. Deputy Governor, Reserve Bank of India (RBI)
8. CEO, National Institution for Transforming India (NITI Aayog)
9. Chief Economic Adviser, D/o Economic Affairs (DEA)
10. CEO, Unique Identification Authority of India (UIDAI)
11. MD, National Payments Corporation of India (NPCI)