প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মুম্বাইত ইণ্ডিয়ান নিউজপেপাৰছ ছ’চাইটি টাৱাৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
13 JUL 2024 9:07PM by PIB Guwahati
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰমেশ বাইছ জী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ সিন্দে জী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী ভাই দেৱেন্দ্ৰ ফাডনাবীছ জী, অজিত দাদা পাৱাৰ জী, ইণ্ডিয়া নিউজপেপাৰছ ছ’চাইটিৰ সভাপতি ভাই ৰাকেশ শৰ্মা জী, অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল!
প্ৰথমে, ইণ্ডিয়ান নিউজপেপাৰছ ছ’চাইটিৰ সকলো সদস্যকে অভিনন্দন জনাইছো। আজি আপোনালোক সকলোৱে মুম্বাইত এটা বিশাল আৰু আধুনিক অট্টালিকা লাভ কৰিছে। আশাকৰোঁ এই নতুন অট্টালিকাটোৱে আপোনালোকৰ কাম-কাজ সম্প্ৰসাৰিত কৰিব আৰু আপোনালোকৰ কামৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰিব, যিয়ে আমাৰ গণতন্ত্ৰক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। ইণ্ডিয়ান নিউজপেপাৰ ছ’চাইটি স্বাধীনতাৰ আগতেই অস্তিত্ব লাভ কৰা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম আৰু সেয়েহে আপোনালোক সকলোৱে দেশৰ যাত্ৰাৰ প্ৰতিটো উত্থান-পতন অতি নিবিড়ভাৱে দেখিছে, জীয়াই আছে আৰু লগতে সাধাৰণ জনতাক জনাইছে। গতিকে সংগঠন হিচাপে আপোনালোকৰ কাম যিমানেই ফলপ্ৰসূ হ'ব সিমানেই দেশ ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হ'ব।
বন্ধুসকল,
সংবাদ মাধ্যমে কেৱল দেশৰ পৰিস্থিতিৰ নীৰৱ দৰ্শক নহয়। সংবাদ মাধ্যমৰ আপোনালোক সকলোৱে পৰিস্থিতি সলনি কৰি দেশক দিশ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। আজি ভাৰত এনে এটা সময়ত উপনীত হৈছে যিসময়ত আগন্তুক ২৫ বছৰত ইয়াৰ যাত্ৰা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই ২৫ বছৰত ভাৰতৰ বিকাশৰ বাবে কাকত-আলোচনীৰ ভূমিকাও সমানেই ডাঙৰ। এই সংবাদ মাধ্যম, যিয়ে দেশৰ নাগৰিকক সজাগ কৰি তোলে। ই হৈছে সংবাদ মাধ্যম, যিয়ে দেশৰ নাগৰিকক তেওঁলোকৰ অধিকাৰৰ কথা সোঁৱৰাই থাকে। আৰু এই সংবাদ মাধ্যমেই, দেশৰ জনসাধাৰণক তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য কি সেই কথা উপলব্ধি কৰায়। আপুনিও দেখিছে যে যিসকল দেশৰ নাগৰিকে নিজৰ সামৰ্থ্যক লৈ আত্মবিশ্বাসী হৈ উঠে, তেওঁলোকে সফলতাৰ নতুন উচ্চতা লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। ভাৰততো আজিও একেই অৱস্থা হৈছে। এটা সৰু উদাহৰণ দিওঁ। এটা সময়ত একাংশ নেতাই মুকলিকৈ কৈছিল যে ডিজিটেল লেনদেন ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ হাতৰ মুঠিত নাই। এই লোকসকলে ভাবিছিল যে আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে বস্তুবোৰে এই দেশত কাম নকৰে। কিন্তু ভাৰতবাসীৰ জ্ঞান আৰু সামৰ্থ্যক বিশ্বই চকু ৰাখিছে। আজি ভাৰতে ডিজিটেল লেনদেনত বিশ্বৰ ভিতৰতে ডাঙৰ অভিলেখ ভংগ কৰি আছে। আজি ভাৰতৰ ইউ পি আইৰ বাবে আধুনিক ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মানুহৰ জীৱন-যাপনৰ সহজতা বৃদ্ধি পাইছে, মানুহৰ বাবে এঠাইৰ পৰা আন ঠাইলৈ ধন পঠোৱাটো সহজ হৈ পৰিছে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে বিশেষকৈ উপসাগৰীয় দেশসমূহত বসবাস কৰা আমাৰ দেশবাসীয়ে সৰ্বাধিক পৰিমাণৰ ৰেমিটেন্স প্ৰেৰণ কৰিছে আৰু আগতে খৰচ কৰা ধনৰাশি বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে আৰু ইয়াৰ আঁৰৰ এটা কাৰণ হৈছে ডিজিটেল বিপ্লৱ। বিশ্বৰ বৃহৎ দেশসমূহে আমাৰ প্ৰযুক্তি আৰু আমাৰ ৰূপায়ণৰ আৰ্হিটো বুজিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। এনে নহয় যে এই বৃহৎ সফলতা অকল চৰকাৰৰ দায়িত্ব। আপোনালোক সকলো সংবাদ মাধ্যমৰ লোকেও এই সফলতাত অংশ লৈছে আৰু সেইবাবেই আপোনালোক সকলোৱে অভিনন্দনৰ যোগ্য।
বন্ধুসকল,
সংবাদ মাধ্যমৰ স্বাভাৱিক ভূমিকা হ’ল বক্তৃতা আয়োজন কৰা আৰু গুৰুতৰ বিষয়ত আলোচনাক উৎসাহিত কৰা। কিন্তু, সংবাদ মাধ্যমৰ বক্তৃতাৰ দিশটোও কেতিয়াবা চৰকাৰী নীতিৰ দিশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। জানেনে চৰকাৰৰ প্ৰতিটো কাম-কাজ সদায় ভাল আৰু বেয়া, কিন্তু ভোট বৃদ্ধিৰ অভ্যাস একেই আছে। আমি আহি এই চিন্তাধাৰা সলনি কৰিছো। আপোনালোকৰ হয়তো মনত আছে, দশক দশক আগতে আমাৰ দেশত বেংক ব্যৱস্থা ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণ হৈছিল। কিন্তু, তাৰ পিছত সত্যটো আছিল যে ২০১৪ চনলৈকে দেশত ৪০-৫০ কোটি দৰিদ্ৰ লোক আছিল যাৰ বেংক একাউণ্টো নাছিল। এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণ কৰাৰ সময়ত যি কোৱা হৈছিল আৰু ২০১৪ চনত যি দেখা গৈছিল, তাৰ অৰ্থ হ’ল আধা দেশ বেংকিং ব্যৱস্থাৰ আওতাৰ বাহিৰত আছিল। আমাৰ দেশত এয়া কেতিয়াবা ইছ্যু হৈ পৰিছে নেকি? কিন্তু, আমি জন ধন যোজনাক আন্দোলন হিচাপে লৈছিলো। আমি প্ৰায় ৫০ কোটি মানুহক বেংকিং ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰিলোঁ। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আৰু দুৰ্নীতি বিৰোধী প্ৰচেষ্টাত এই কাম আমাৰ সৰ্ববৃহৎ মাধ্যম হৈ পৰিছে। একেদৰে যদি আমি স্বচ্ছতা অভিযান, ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া, ষ্টেণ্ডআপ ইণ্ডিয়া আদি অভিযানবোৰলৈ চাওঁ! এইবোৰ ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিত ক’তো খাপ নাখালে। কিন্তু, ভাৰত সলনি কৰাত দেশৰ সংবাদ মাধ্যমে তেওঁলোকক দেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বক্তৃতাৰ অংশ কৰি তুলিলে। ২০১৪ চনৰ আগতে অধিকাংশ লোকে নাজানি ষ্টাৰ্ট-আপ শব্দটো সংবাদ মাধ্যমৰ আলোচনাৰ জৰিয়তে ঘৰে ঘৰে লৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
আপানোলোক সংবাদ জগতৰ প্ৰবীণ, অতি অভিজ্ঞ। আপোনালোকৰ সিদ্ধান্তই দেশৰ সংবাদ মাধ্যমকো মাৰ্গদৰ্শন কৰে। সেয়ে আজিৰ অনুষ্ঠানত মোৰো আপোনালোকৰ প্ৰতি কেইটামান অনুৰোধ আছে।
বন্ধুসকল,
যদি চৰকাৰে কোনো কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰে তেন্তে সেয়া চৰকাৰী কাৰ্যসূচী হোৱাটো প্ৰয়োজনীয় নহয়। চৰকাৰে যদি কোনো ধাৰণাত গুৰুত্ব দিয়ে, তেন্তে সেয়া কেৱল চৰকাৰৰ ধাৰণা বুলি কোৱাটো প্ৰয়োজনীয় নহয়। দেশত অমৃত মহোৎসৱ উদযাপনৰ দৰে দেশে ঘৰে ঘৰে ত্ৰিৰংগা অভিযান আৰম্ভ কৰিলে, চৰকাৰেই এই অভিযান আৰম্ভ কৰিলেও, কিন্তু সমগ্ৰ দেশে ইয়াক আকোঁৱালি লৈ আগুৱাই লৈ গ’ল। একেদৰে আজি দেশে পৰিৱেশৰ ওপৰত ইমান গুৰুত্ব দিছে। এয়া ৰাজনীতিৰ ঊৰ্ধ্বত মানৱতাৰ ভৱিষ্যতৰ কথা। উদাহৰণ স্বৰূপে ‘এক পেড় মা কে নাম’ অভিযান আৰম্ভ হৈছে৷ ভাৰতৰ এই অভিযানৰ বিষয়ে সমগ্ৰ বিশ্বজুৰি আলোচনা আৰম্ভ হৈছে। মই কেইদিনমান আগতে জি৭ লৈ গৈছিলো আৰু এই বিষয়টো উত্থাপন কৰাৰ সময়ত তেওঁলোকৰ বৰ কৌতুহল আছিল কাৰণ সকলোৱে নিজৰ মাকক ইমানেই ভাল পায় যে তেওঁলোকে অনুভৱ কৰে যে এইটো যথেষ্ট ফলপ্ৰসূ হ’ব। সকলোৱে এই কথাকে কৈ আছিল। যদি দেশৰ অধিক সংখ্যক সংবাদ প্ৰতিষ্ঠানে ইয়াৰ লগত সহযোগ কৰে তেন্তে ই আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে অতি উপকাৰী হ’ব। এনে প্রতিটো প্রচেষ্টাক জাতীয় প্রচেষ্টা বুলি বিবেচনা কৰি আগুৱাই নিবলৈ অনুৰোধ জনালোঁ৷ এয়া চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা নহয়, দেশৰ প্ৰচেষ্টা। এইবাৰ আমিও সংবিধানৰ ৭৫সংখ্যক বছৰ উদযাপন কৰিছো। সংবিধানৰ প্ৰতি নাগৰিকৰ মাজত কৰ্তব্যবোধ আৰু সজাগতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত আপোনালোক সকলোৱে ডাঙৰ ভূমিকা ল'ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
পৰ্যটনৰ লগত জড়িত বিষয় এটাও আছে। কেৱল চৰকাৰী নীতিৰ বাবেই পৰ্যটন বৃদ্ধি নহয়। যেতিয়া আমি সকলোৱে মিলি দেশৰ ব্ৰেণ্ডিং আৰু মাৰ্কেটিং কৰো তেতিয়া দেশৰ সন্মানৰ লগতে পৰ্যটনো বৃদ্ধি পায়। আপোনালোকে দেশত পৰ্যটন বৃদ্ধিৰ বাবে নিজৰ নিজৰ উপায় বিচাৰি উলিয়াব পাৰে। এতিয়া ধৰি লওক, মহাৰাষ্ট্ৰৰ আটাইকেইখন বাতৰি কাকতে একেলগে সিদ্ধান্ত লয় যে আমি ছেপ্টেম্বৰ মাহত আমাৰ ফালৰ পৰা পশ্চিমবংগৰ পৰ্যটনক প্ৰচাৰ কৰিম, তেতিয়া মহাৰাষ্ট্ৰৰ মানুহে যেতিয়া চৌদিশে বংগ-বংগ দেখিব, তেতিয়া তেওঁলোকক ক’ব যে এইবাৰ পশ্চিমবংগ যাম। তেতিয়া পশ্চিমবংগৰ পৰ্যটকৰ সংখ্যা বৃদ্ধ পাব। ধৰি লওক আপুনি তিনিমাহৰ পিছত সিদ্ধান্ত লয় যে আমি একেলগে তামিলনাডুৰ সকলো কামতে গুৰুত্ব দিম, এজনে এই কামটো কৰিব, আনজনে সেইটো কৰিব, কিন্তু কোনো এজন তামিলনাডুৰ নহয়। তেনে কৰিলে মহাৰাষ্ট্ৰৰ মানুহে তামিলনাডুলৈ যাব বিচাৰিব। দেশৰ পৰ্যটন বৃদ্ধিৰ উপায় থাকিব লাগে আৰু যেতিয়া আপুনি এই কাম কৰিব তেতিয়া সেই ৰাজ্যসমূহতো মহাৰাষ্ট্ৰৰ বাবে একেধৰণৰ অভিযান আৰম্ভ কৰা হ’ব, যাৰ ফলত মহাৰাষ্ট্ৰৰ লাভ হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা ৰাজ্যসমূহৰ মাজত ইজনে সিজনৰ প্ৰতি আকৰ্ষণ বৃদ্ধি পাব, কৌতুহল বাঢ়িব আৰু শেষত লাভ হ’ব যে আপুনি যিখন ৰাজ্যত এই উদ্যোগ লৈছে তাতেই কামটো আৰামত আৰু কোনো অতিৰিক্ত কষ্ট নকৰাকৈয়ে কৰিব পৰা যাব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোকে মোৰ অনুৰোধ যে আপোনালোকৰ উপস্থিতি বিশ্বজুৰি প্ৰসাৰিত কৰক। আমি ভাবিব লাগিব, আমি এই জগতত নাই। সংবাদ মাধ্যমৰ ক্ষেত্ৰত আমি ১৪০ কোটি লোকৰ দেশ। ইমান ডাঙৰ দেশ, ইমান সম্ভাৱনা আছে আৰু অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে আমি ভাৰতক তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে পৰিগণিত হোৱা দেখিবলৈ ওলাইছো। ভাৰতৰ সফলতাক বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণলৈ লৈ যোৱাৰ দায়িত্ব আপোনালোকে খুব ভালদৰে পালন কৰিব পাৰে। আপোনালোকে জানে যে বিদেশত এখন দেশৰ ভাবমূৰ্তিয়ে ইয়াৰ অৰ্থনীতি আৰু বিকাশত প্ৰত্যক্ষভাৱে প্ৰভাৱ পেলায়। আজি আপোনালোকে দেখিছে, বিদেশত ভাৰতীয় মূলৰ মানুহৰ কদৰ বাঢ়িছে, বিশ্বাসযোগ্যতা বাঢ়িছে, সন্মান বাঢ়িছে। কাৰণ, বিশ্বত ভাৰতৰ বিশ্বাসযোগ্যতা বৃদ্ধি পাইছে। বিশ্বৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰতো ভাৰতে অধিক অৰিহণা যোগাবলৈ সক্ষম হৈছে। এই দৃষ্টিকোণৰ পৰা আমাৰ সংবাদ মাধ্যমে যিমানেই কাম কৰিব সিমানেই দেশ উপকৃত হ’ব আৰু সেইবাবেই মই বিচাৰো যে আপোনালোকৰ প্ৰকাশনসমূহ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সকলো ভাষাতে সম্প্ৰসাৰিত হওক। আপোনালোকৰ মাইক্ৰ’চাইট, ছ’চিয়েল মিডিয়া একাউণ্টবোৰো এই ভাষাবোৰত থাকিব পাৰে, কিয়নো আজিকালি এআইৰ যুগ। এই সকলোবোৰ কাম এতিয়া আপোনাৰ বাবে অতি সহজ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোকে ইমানবোৰ পৰামৰ্শ দিছো। মই জানো আপোনালোকৰ বাতৰি কাকত আলোচনীত ঠাই খুব সীমিত। কিন্তু, আজিকালি প্ৰতিখন বাতৰি কাকত আৰু প্ৰতিটো প্ৰকাশনৰ ডিজিটেল সংস্কৰণো প্ৰকাশ কৰা হৈছে। স্থানৰ সীমাবদ্ধতাও নাই, বিতৰণৰ কোনো সমস্যাও নাই। মই নিশ্চিত, এই পৰামৰ্শসমূহ বিবেচনা কৰি আপোনালোক সকলোৱে নতুন পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰি গণতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰিব। আৰু মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে যদিও ই আপোনালোকৰ বাবে এটা বা দুটা পৃষ্ঠাৰ সৰু সংস্কৰণ, যিটো বিশ্বৰ কেইবাটাও ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ভাষাত উপলব্ধ, বিশ্বৰ গৰিষ্ঠসংখ্যকে ইয়াক দেখিব, পঢ়িব... দূতাবাসসমূহে এইবোৰ চায় আৰু ই ভাৰতৰ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰাৰ এক সুযোগ আপোনাৰ ডিজিটেল সংস্কৰণত এটা বিশাল উৎস সৃষ্টি কৰিব পাৰি। যিমানেই শক্তিশালী কাম কৰিব সিমানেই দেশৰ উন্নতি হ’ব। এই আত্মবিশ্বাসেৰে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ! ইয়াৰ জৰিয়তে আপোনালোক সকলোকে লগ পোৱাৰ সুযোগো পালোঁ। সকলোকে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ! ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Indian Newspapers Society Towers in Mumbai
13 JUL 2024 9:07PM by PIB Delhi
Hon’ble Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bais ji, Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Ministers Bhai Devendra Fadnavis ji and Ajit Dada Pawar ji, President of the Indian Newspaper Society, Rakesh Sharma ji, all distinguished guests, ladies and gentlemen!
First of all, I extend my hearty congratulations to all the members of the Indian Newspaper Society. Today, you have been provided with a large and modern building in Mumbai. I hope that this new building will enhance your work efficiency and ease of working, thereby strengthening our democracy. The Indian Newspaper Society is one of the institutions that came into existence before independence, and thus, you have closely observed and experienced every high and low in the country's journey, and have conveyed it to the general public. Therefore, the more effective your work becomes as an organization, the more the country will benefit.
Friends,
The media is not just a passive observer of the country's conditions. All of you in the media play a crucial role in changing conditions and guiding the nation. Today, Bharat is at a point in time where the next 25 years of its journey are very important. For Bharat to become developed in these 25 years, the role of newspapers and magazines is equally significant. It is the media that raises awareness among the country's citizens. It is the media that constantly reminds the citizens of their rights. And it is the media that makes people realize their potential. You also see that when citizens of a country gain confidence in their potential, they start achieving new heights of success. This is also happening in Bharat today. Let me give you a small example. There was a time when some leaders openly said that digital transactions are beyond the capability of the people of Bharat. They thought that modern technology would not work in this country. But the world is witnessing the wisdom and potential of the people of Bharat. Today, Bharat is breaking huge records in digital transactions globally.
Today, due to Bharat’s UPI and modern Digital Public Infrastructure, the ease of living has increased, and transfer of money from one place to another has become easier. Today, our countrymen living across the world, especially in Gulf countries, are sending the most remittances, and the cost they used to incur has significantly reduced, partly due to this digital revolution. Major countries worldwide are trying to understand our technology and implementation model. This great success is not just due to the government. You all in the media have also contributed to this success, and therefore, you all deserve congratulations.
Friends,
The natural role of the media is to create discourse and to strengthen discussions on serious topics. However, the direction of media discourse often depends on government policies. You know every action is viewed through the lens of vote arithmetic in governments. We have changed this mindset. You may recall that banks were nationalized in our country decades ago. But the truth was that there were 40-50 crore poor people in the country who did not even have a bank account until 2014. When nationalization happened, what was said and what was the fact in 2014? Half the country was outside the banking system. Did this issue ever become a topic of discussion in our country? But we adopted the Jan Dhan Yojana as a movement. We connected about 50 crore people to the banking system. This became our biggest medium in Digital India and anti-corruption efforts. Similarly, if we look at campaigns like the Cleanliness Campaign, Start-up India, and Standup India! They did not fit anywhere in vote bank politics. But in the changing Bharat, the media of the country made them a part of the national discourse. The word start-up, which most people were unaware of before 2014, was brought into every household through media discussions.
Friends,
You are all media veterans, very experienced. Your decisions also guide the country's media. Therefore, I have a few requests for you through this program.
Friends,
When the government starts a program, it doesn't necessarily mean it's only a government program. If the government emphasizes a particular idea, it doesn't mean it's just the government's idea. For example, the country celebrated Amrit Mahotsav and ran the 'Har Ghar Tiranga' campaign. While the government initiated these campaigns, the entire country adopted and advanced them. Similarly, today the country is focusing so much on the environment. This is a topic beyond politics, concerning the future of humanity. For instance, the 'Ek Ped Maa Ke Naam' (A Tree in Mother's Name) campaign has just started. This campaign of Bharat is also being discussed worldwide. When I presented this topic at the G7, there was great curiosity because everyone has an attachment to their mother, and they felt it would click well with people. Everyone was saying this. The more media houses in the country join this effort, the more it will benefit future generations. My request is to consider every such effort as the country's effort and promote it. This is not just the government's effort; it is the country's effort. This year, we are also celebrating the 75th anniversary of the Constitution. You can play an important role in increasing the sense of duty and awareness towards the Constitution among citizens.
Friends,
Another topic is related to tourism. Tourism does not grow solely through government policies. When we collectively make efforts to create a brand and market the country, tourism increases along with the country's honour. You can find your own ways to promote tourism in the country. For example, if all newspapers in Maharashtra decide to promote Bengal's tourism in September, when people in Maharashtra see Bengal being highlighted everywhere then they might plan to visit Bengal, thereby increasing Bengal's tourism. Suppose after three months, you decide to focus collectively on Tamil Nadu. You will see that people in Maharashtra, who are planning trips, will choose Tamil Nadu. This can be a way to boost tourism in the country, and when you do this, similar campaigns for Maharashtra might start in those states, benefiting Maharashtra. This will increase attraction and curiosity among states for each other, and ultimately, the state where you initiate this effort will benefit without extra effort.
I also request you to enhance your global presence. We need to think globally. As far as the media is concerned, we are a country of 140 crore people. Such a large country, with so much potential and possibilities, and in a very short time, we are about to become the third-largest economy. You can effectively take on the responsibility of spreading Bharat’s successes to the corners of the world. You know that the image of a nation abroad directly impacts its economy and growth. Today, you see that the stature, credibility, and respect of people of Indian origin have increased abroad because Bharat’s reputation has improved globally. Bharat is also contributing significantly more to global progress. The more our media works from this perspective, the more the country will benefit. Hence, I would like to see your publications expand in as many UN languages as possible. Your microsites, social media accounts can be in these languages as well, and today, with AI, this work has become much easier for you.
Friends,
I have given you many suggestions. I know that space in your newspapers and magazines is very limited. But nowadays, every newspaper and publication has digital editions where there are no space limitations or distribution issues. I am confident that you will consider these suggestions, conduct new experiments, and strengthen democracy. I firmly believe that even a small edition of two pages in UN languages is seen and read by a large segment of the world, including embassies. Your digital editions can become a great source of conveying Bharat’s message. The stronger your work, the more the country will progress. With this belief, I thank you all very much! And I am glad I got the opportunity to meet you all. My best wishes to you! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.