নীতি আয়োগ
নীতি আয়োগনা ‘সম্পুর্নতা অভিয়ান’ হৌদোকখ্রে
এস্পিরেস্নেল ব্লোক ৫০০ অমসুং এস্পিরেস্নেল জিলা ১১২দা মরুওইবা সোসিয়েল সেক্তর ইন্দিকেতর ১২দা সেচুরেসন ফংনবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংনা কেম্পেন হৌদোকখি
হেল্থ, ন্যুত্রিসন, এগ্রিকলচর, সোসিয়েল দেবেলপমেন্ত, অমসুং এজুকেসন অসিনচিংবা থীমশিংদা মীৎয়েং থম্দুনা ২০২৪গী জুলাই ৪দগী সেপ্তেম্বর ৩০ ফাওবা থা ৩গী কেম্পেন
04 JUL 2024 6:07PM by PIB Imphal
নীতি আয়োগনা ঙসি ‘সম্পুর্নতা অভিয়ান’ হৌদোকখ্রে। মসিদা লৈবাক পুম্বগী নাগরিকশিংনা মশকনায়না শরুক য়াবা উবা ফংখি। হৌদোকপগী থৌরম অসি এস্পিরেস্নেল জিলা ১১২ অমসুং এস্পিরেস্নেল ব্লোক ৫০০ মক্তা পাংথোকখি। ২০২৪গী জুলাই ৪দগী সেপ্তেম্বর ৩০ ফাওবা চত্থরিবা থা অহুমগী কম্প্রেহেন্সিব কেম্পেন অসিনা এস্পিরেস্নেল জিলা অমসুং ব্লোক পুম্নমক্তা মরুওইবা সোসিয়েল সেক্তর ইন্দিকেতর ১২দা চাদা ১০০ সেচুরেসন ফংনবা মীৎয়েং থম্লি। কেম্পেনগী অহানবা নুমিৎতা জম্মু অমসুং কাশ্মীরদগী অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং ফাওবা জিলা অমসুং ব্লোক থাক্কী ওফিসিয়েল, ফ্রন্তলাইন ৱার্কর, কম্যুনিতী লীদর্স, লোকেল আর্তিস্ত, মহৈরোই, অমসুং লোকেল রিপ্রজেন্তেতিব (ব্লোক প্রমুখ/সর্পঞ্চ) লাখ কয়ানা থৱায় য়াওনা শরুকয়াবা উবা ফংখি।
এস্পিরেস্নেল জিলা অমসুং ব্লোকশিংনা ‘সম্পুর্নতা প্লেদজ’গী থোংদা মখোয়গী প্রিন্সিপলশিং অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা ‘সম্পুর্নতা অভিয়ান’গী পান্দমশিংবু মপুং ফাহন্নবা অমসুং মশকখংদোক্লবা ইন্দিকেতরশিংগী মপুংফাবা সেচুরেসনগী মায়কৈদা খুমাংচাউশিনবদা য়াংশিন্নবা ৱাশক লৌখি। থৌরম অসিদা মধ্য প্রদেশকী রতলাম অমসুং সিনগ্রৌলিগুম্বা মফমশিংদা কেম্পেনগী মরুওইবা ইন্দিকেতরশিংদা শাফু পীরদুনা কেম্পশিং পাংথোকপসু য়াওরি। মতৌ অসুম্না উত্তরাখন্দগী উধম সিংহ নগর অমসুং হরিয়ানাগী নুহ দিস্ত্রিক্ত হেদক্বাতরশিংদা ফেনফেয়র অমসুং লোকেলনা শরুক য়াদুনা থৌরম পাংথোকখি।
আন্ধ্র প্রদেশকী অন্নমেয়া জিলাগী কুরাবলাকোতা মন্দলদা পাংথোকপা হেল্থ কেম্প অদু লোকেল মীয়াম্না থৱায় য়াম্না য়াওনা তরাম্না ওকখি। উত্তর প্রদেশকী গোরখপুর জিলাগী বানসগাও ব্লোক অমসুং হিমাচল প্রদেশকী কুল্লু জিলাগী নির্মন্দ ব্লোক্তা আশা অমসুং আঙ্গনৱাদি চা কয়ানা মীরোনবী নুপী অমসুং অঙাং মচাশিংগীদমক লমদম অদুগী ওইবা চিঞ্জাক্কী ন্যুত্রিসনগী ওইবা মখলশিং উৎনবা তিনখি। ‘সম্পুর্নতা অভিয়ান’ পাংথোক্লদুনা দিদিকেতেদ সেলফি বুতশিংদা ফোতো নমলিবা নোকফেৎ তৌবা মায়থোংশিং উবা ফংখি। মফম খরদা সম্পুর্নতা অভিয়ানগী মরুওইবা পর্ফোমেন্স ইন্দিকেতরশিং অমসুং পান্দমশিংগী মরমদা ভাব তাহন্নবগীদমক সম্পুর্নতা য়াত্রাশিং পাংথোকখি। স্কুল অঙাংশিং অমসুং এন.সি.সি. কেদেতশিংনা আন্ধ্র প্রদেশকী পর্ভাথিপুরম মন্যামগী ভামিনি ব্লোক্তা অসিগুম্বা সম্পুর্নতা য়াত্রা অমদা শরুক য়াখি। হরিয়ানাগী চরখি দাদরি জিলাগী বধরা ব্লোক্তা অঙাংশিংনা পেন্তিং কম্পিতিসনদা শরুক য়াদুনা মসিগী তোপ তোপ্পা থৌরম অসিবুসু শৌগৎখি। হৌদোকপগী অতোপ্পা এস্পেক্তশিংদা কলচরেল প্রোগ্রামশিং, নুক্কর নাতক, একজিবিসন স্তোলশিং, সোইল হেল্থ কার্দশিং য়েন্থোকপা অসিনচিংবা য়াওরি।
অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংসু থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি। অরুনাচল প্রদেশকী উপ মুখ্যমন্ত্রী শ্রী চৌনা মীননা অরুনাচল প্রদেশকী নামসাই জিলাগী চৌখাম ব্লোক্তা সম্পুর্নতা অভিয়ান হৌদোকখি। নগালেন্দগী কিফিরেদা হৌদোকপগী থৌরমদা মেম্বর ওফ লেজিস্লেতিব এসেমব্লী (এম.এল.এ.) শ্রী সি কিপিলি সঙাতমনা ৱা ঙাংখি, থৱায় য়াওনা হৌদোকখি। মতৌ অসুম্না মনিপুরগী চুরাচান্দপুর জিলাগী লমকা সাউথ ব্লোকনা থৌরম হৌদোকপগীদমক দাইবেতস অমসুং হায়পরতেন্সনদা ফ্রী হেল্থ কেম্প অমা পাংথোকখি।
থা ৩ শাংবা ‘সম্পুর্নতা অভিয়ান’ কেম্পেনগী শরুক ওইনা, জিলা অমসুং ব্লোক ওফিসিয়েলশিংনা ইলেক্তেদ পিপলস রিপ্রজেন্তেতিবকা লোয়ননা এস্পিরেস্নেল ব্লোক অমসুং জিলা পুম্নমক্তা চাদা ১০০ সেচুরেসনগীদমক মশকখংদোক্লবা থীম ১২দা গ্রাম সভাশিং, নুক্কর নাতক, পৌস্তিক আহার মেলা, হেল্থ কেম্পশিং, আই.সি.দি.এস. কেম্পশিং, এৱার্নেস মার্চশিং অমসুং রেলীশিং, একজিবিসনশিং, পোস্তর মেকিং অমসুং শৈরেং কম্পিতিসনশিং অসিনচিংবা এৱার্নেস এক্তিবিতীশিং পাংথোক্কনি।
নীতি আয়োগ ওফিসিয়েলশিং অমসুং নহা ওইরিবা প্রোফেস্নেলশিংনা কেম্পেন অসি ইফেক্তিব ওইনা ওর্গনাইজ তৌবা অমসুং একজিক্যুত তৌবদা লোকেল গবর্নান্সপু লমজিং লমতাক্নবা অমসুং তেংবাংনবগীদমক জিলা ৩০০দা মশা য়াওনা হৌদোকপগী থৌরমদা শরুক য়ারি। মরীলৈনবা কেন্দ্র মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিং, অমসুং রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী সরকারশিংগা খুৎশম্নদুনা কেম্পেনগী পান্দমশিং ফংনবা হোৎনরিবশিংদা শাহৌ ফংবতা নত্তনা মনুংহুঞ্জিনবা মফমশিংদা সোসিও-ইকোনোমিক দেবেলপমেন্ত ফংহনবদা কম্পেতেতিব অমসুং কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী স্পিরিৎসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
‘সম্পুর্নতা অভিয়ান’গী মীৎয়েংম থম্লিবা লমশিং:
এস্পিরেস্নেল ব্লোকস কে.পি.আই.শিং:
1. অহানবা ত্রিমেস্তর মতম মনুংদা এন্তেনেতেল কেয়র (এ.এন.সি.)গীদমক রেজিস্তার তৌবা মীরোনবী নুপীগী পর্সেন্তেজ;
2. ব্লোক্তা তার্গেত তৌরিবা পোপুলেসনগা য়েংনবদা দাইবেতকীদমক স্ক্রীন তৌখিবা মীওইগী পর্সেন্তেজ;
3. ব্লোক্তা তার্গেত তৌরিবা পোপুলেসনগা য়েংনবদা হায়পরতেন্সনদমক স্ক্রীন তৌখিবা মীওইগী পর্সেন্তেজ;
4. আই.সি.দি.এস. প্রোগ্রামগী মখাদা চাং নায়না সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন লৌরিবা মীরোনবী নুপীগী পর্সেন্তেজ;
5. সোইল সেম্পল কলেক্সন তার্গেৎকা য়েংনবদা জেনরেত তৌখিবা সোইল হেল্থ কার্দকী পর্সেন্তেজ; অমসুং
6. ব্লোক্তা অপুনবা এস.ঐচ.সি.শিংগা য়েংনবদা রিভোলবিং ফন্দ ফংলবা এস.ঐচ.সি.শিংগী পর্সেন্তেজ
এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তস কে.পি.আই.শিং:
1. অহানবা ত্রিম্সতর মতম মনুংদা এন্তেনেতেল কেয়র (এ.এন.সি.)গীদমকরেজিস্তার তৌবা মীরোনবী নুপীগী পর্সেন্তেজ;
2. আই.সি.দি.এস. প্রোগ্রামগী মখাদা চাং নায়না সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন লৌরিবা মীরোনবী নুপীগী পর্সেন্তেজ;
3. মপুংফানা তিকা থারবা অঙাংগী পর্সেন্তেজ (থা ৯-১১) (বি.সি.জি+দি.পি.তি.৩+ও.পি.ভি.৩+মীজলস ১);
4. য়েন্থোকখ্রবা সোইল হেল্থ কার্দশিংগী মশিং;
5. সেকেন্দরী থাক্তা ফঙ্কসনেল ইলেক্ত্রিসিতী লৈবা স্কুলশিংগী পর্সেন্তেজ; অমসুং
6. একাদেমিক সেসন হৌবগী থা ১গী মনুংদা অঙাংশিংদা তেক্সবুকশিং ফংহল্লিবা স্কুলশিংগী পর্সেন্তেজ

NITI Aayog
‘Sampoornata Abhiyan’ launched by NITI Aayog
Nationwide campaign launched with a focus to attain saturation in 12 key social sector indicators in 500 Aspirational Blocks and 112 Aspirational Districts
3-month campaign from 4th July – 30th September 2024 focusing on themes such as Health, Nutrition, Agriculture, Social Development, and Education
04 JUL 2024 6:07PM by PIB Delhi
NITI Aayog launched the ‘Sampoornata Abhiyan’ today witnessing significant participation from citizens across the country. The launch events were organised across all the 112 Aspirational Districts and 500 Aspirational Blocks. This comprehensive three-month campaign, running from 4th July to 30th September 2024, aims to achieve 100% saturation of 12 key social sector indicators across all Aspirational Districts and Blocks. The first day of the campaign witnessed the enthusiastic participation of lakhs of district and block-level officials, frontline workers, community leaders, local artists, students, and local representatives (Block Pramukhs/Sarpanchs) from Jammu and Kashmir to the Andaman and Nicobar Islands.
The Aspirational Districts and Blocks pledged their commitment to the ‘Sampoornata Abhiyan’ by reiterating its principles through the ‘Sampoornata Pledge’ committing to fulfil the campaign’s goals and accelerating progress towards full saturation of the identified indicators. The programme also included organising camps emphasizing on the key indicators of the campaign as in Ratlam and Singrauli in Madhya Pradesh. Similarly, the programme was launched amid fanfare and local participation at the district headquarters of Udham Singh Nagar, Uttarakhand and Nuh, Haryana.
The health camp organised at Kurabalakota Mandal, Annamayya District, Andhra Pradesh was received with immense enthusiasm by the local populace. Hundreds of Asha and Anganwadi workers gathered to display nutritional varieties of regional food for pregnant women and young children at the Baansgaon Block of Gorakhpur District, Uttar Pradesh and Nirmand Block, Kullu District, Himachal Pradesh. Happy faces clicking photos at the dedicated selfie booths celebrating the ‘Sampoornata Abhiyan’ were a common sight. Some places saw Sampoornata Yatras being organised to create awareness about the key performance indicators and goals of Sampoornata Abhiyan. School children and NCC Cadets came together in one such Sampoornata Yatra at Bhamini block of Parvathipuram Manyam, Andhra Pradesh. Children also rendered support to this unique programme by participating in painting competitions as in Block Badhra, District Charkhi Dadri, Haryana. Other aspects of the launch included cultural programmes, nukkad natak, exhibition stalls, distribution of soil health cards, etc.
The north-eastern states also participated whole-heartedly. Shri Chowna Mein, Deputy Chief Minister of Arunachal Pradesh launched Sampoornata Abhiyan at Chowkham Block, Namsai District, Arunachal Pradesh. The launch event at Kiphire, Nagaland was addressed by the Member of Legislative Assembly (MLA) Shri C Kipili Sangatam, setting the ball rolling for an enthusiastic start. Similarly, Lamka South block of Churachandpur district, Manipur organised a free Health Camp on Diabetes and Hypertension for the launch programme.
As part of the 3-month long ‘Sampoornata Abhiyan’ campaign, district and block officials along with elected people’s representative will organise awareness activities like Gram Sabhas, Nukkad Natak, Paushtik Aahar Mela, Health camps, ICDS camps, Awareness Marches and Rallies, Exhibitions, Poster making and Poem competitions around 12 themes identified for 100% saturation across all Aspirational Blocks and Districts.
NITI Aayog officials and Young Professionals are participating in the launch events in-person across 300 Districts to guide and support local governance in organizing and executing the campaign effectively. Collaboration with relevant Central Ministries and Departments, and State and Union Territory governments will not only bolster efforts to achieve the campaign’s objectives but also strengthen the spirit of Competitive and Cooperative Federalism in ensuring socio-economic development in the hinterland.
Focus Areas of 'Sampoornata Abhiyan' in:
Aspirational Blocks KPIs:
1. Percentage of pregnant women registered for Antenatal Care (ANC) within the first trimester;
2. Percentage of persons screened for Diabetes against the targeted population in the Block;
3. Percentage of persons screened for Hypertension against the targeted population in the Block;
4. Percentage of pregnant women taking Supplementary Nutrition under the ICDS Programme regularly;
5. Percentage of Soil Health Cards generated against the soil sample collection target; and
6. Percentage of SHGs that have received a Revolving Fund against the total SHGs in the block
Aspirational Districts KPIs:
1. Percentage of pregnant women registered for Antenatal Care (ANC) within the first trimester;
2. Percentage of pregnant women taking Supplementary Nutrition under the ICDS Programme regularly;
3. Percentage of children fully immunized (9-11 months) (BCG+DPT3+OPV3+Measles 1);
4. Number of Soil Health Cards distributed;
5. Percentage of schools with functional electricity at the secondary level; and
6. Percentage of schools providing textbooks to children within 1 month of the start of the academic session