Vice President's Secretariat
Vice-President highlights urgent need for legal aid for cyber crime victims
Bharat is among the largest digital societies in the world, says the VP
Technology is becoming a buzzword with the ordinary man, states the Vice-President
Soft diplomatic power now primarily premised on technological prowess, stresses the VP
Disruptive technologies impact not only economics, business, or individuals, but also national security- VP
Secure digital environment fosters innovation, attracts investment, and facilitates seamless economic activities- Vice-President Dhankhar
13 JUL 2024 8:01PM by PIB Delhi
The Vice-President, Shri Jagdeep Dhankhar today emphasised the need of providing legal aid to cyber crime victims, especially in rural areas. Taking cognisance of increasing cyber crime incidents with increasing digital penetration in the country, he noted that this was a new area of concern for agencies, investigators, regulators and legal fraternity, and called for developing technical & human expertise to tackle it.
Addressing the valedictory session of the 3rd Cyber Security Conference organised by Global Counter Terrorism Council (GCTC) at Vigyan Bhavan in New Delhi today, the Vice-President said that innocent people are being duped by fraudulent elements, and underscored the importance of data protection awareness even in the remotest corner of the country.
Highlighting Bharat's prominent position as one of the largest digital societies globally, Shri Dhankhar underlined that Bharat boasts over 820 million active internet users and has achieved banking inclusion for over 500 million individuals. He also drew attention to the fact that the country accounted for 50% of global digital transactions for the year 2023.
Praising India’s achievements in ensuring technology penetration, the Vice-President said that the world today is stunned at the large-scale use of technology in service delivery in India, right down to the village level. “Technology is becoming a buzzword with the ordinary man, he relishes his transactions being digital,” he said.
Emphasizing the immense potential of disruptive technologies, the Vice-President underscored the impact that such technology can have, not only on economics, business, or individual productivity, but also on national security. Stating that the challenges these emerging technologies pose must be converted into opportunities, Shri Dhankhar called for updating systems to harness their positive potential. He also stressed on the need for proactive measures to integrate these advancements for the country's benefit
Highlighting the changing nature of contemporary warfare, Shri Dhankhar emphasized that war has transcended conventional boundaries, extending beyond land, space, and sea into new technological realms. The Vice-President said that a nation's preparedness in terms of advanced technologies will be crucial in defining its global promise and strategic strength. He also pointed out that soft diplomatic power is increasingly dependent on a nation's technological prowess.
Highlighting the Government's proactive measures to fortify India’s digital defences, Shri Dhankhar noted the implementation of pivotal initiatives, including the National Cyber Security Policy, the establishment of the Indian Computer Emergency Response Team, and updates to the Information Technology Act 2000. These initiatives, along with enhanced public-private partnerships, signify a significant advancement in safeguarding the country’s digital infrastructure, the Vice-President said.
Prof. V.M. Bansal, Advisor, GCTC, Lt. Gen. K.J. Singh and Ms. Neeru Abrol, Executive Council Members, GCTC and other dignitaries were also present on the occasion.
Read full text : https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2033016

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ্প রাস্ত্রপতিনা সাইবর ক্রাইম ভিক্তিমশিংদা আইনগী মতেং পীবগী খুদক্কী ওইবা তঙাইফদবগী মতাংদা ঙাংখি
ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা দিজিতেল সোসাইতীশিংগী মরক্তা য়াওরি হায়না উপ্প রাস্ত্রপতিনা হায়খ্রে
তেক্নোলোজী হায়বসি ইচম চম্বা মীওই অমগীসু হেক্তমক মচীন্দগী থোকপা ৱাহৈ অমা ওইরক্লে হায়না উপ্প রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখ্রে
অথোৎপা দিপ্লোমেতিক্কী শক্তিনা হৌজিক্তি তেক্নোলোজীগী শক্তিদা মরুওইবা পীরি, উপ্প রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখিবা
দিসরপ্তিব তেক্নোলোজীনা শেন্মিৎলোন, লল্লোন ইতীক, নৎত্রগা লনাই মীওইদতা কায়হনবদা নত্তনা জাতিগী শান্তি রক্সাদসু অকায়বা পীরি – উপ্প রাস্ত্রপতি
হেন্না ফবা দিজিতেল এনভাইরোন্মেন্তনা ইন্নোভেসন পুরকই, ইভেস্তমেন্ত চিংশিল্লি অমসুং অতৎ অখম নাইদবা শেন্মিৎলোনগী থবকশিং পুরকই – উপ্প রাস্ত্রপতি ধঙ্কর
13 JUL 2024 8:01PM by PIB Imphal
উপ্প রাস্ত্রপতি শ্রী জগদীপ ধঙ্করনা ঙসি খুঙ্গংগী মফমশিংদা সাইবর ক্রাইম ভিক্তিমশিংদা আইনগী মতেং পীবগী খুদক্কী ওইবা তঙাইফদবগী মতাংদা ঙাংখি। লৈবাক অসিদা দিজিতেল পেনেত্রেসন হেনগৎলকপগা লোইননা সাইবর ক্রাইম হেনগৎলকপদা নুংনাংবা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক্কী মতম অসি এজেন্সীশিং, ইনভেস্তিগেতরশিং, রিগুলেতরশিং অমসুং লিগেল ফ্রেতর্নিতীশিংগী ওইনদি য়াম্না নুংনাংনিংঙাই ওইবা মতম্নি, অমসুং মসিদগী ঙাকথোক্নবা তেক্নিকেল অমসুং খঙ হৈবা মীওইশিং শেমগৎপগী তঙাইফদবা লৈ হায়খি।
গ্লোবেল কাউন্তর তেরোরিজম কাউন্সিল (জি.সি.তি.সি.)না নৈ দিল্লীগী ভিগ্যান ভাবনদা ঙসি পাঙথোকপা ৩শুবা সাইবর সেক্যুরিতী কনফরেন্সকী লোইশিল্লকপগী সেসন্দা ৱা ঙাংলদুনা উপ্প রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি ইচম চমজবা মীওই কয়াবু শাশিন্নবা থবক কয়ানা অৱাফমদা তাহল্লি, অমসুং লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী লাপ্না লৈবা মফমশিংদা দেতা ঙাক্তুনা থম্বগী তঙাইফদবগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
মালেমগী থাক্তা লৈবা খ্বাইদগী চাউবা দিজিতেল সোসাইতীশিংগী মরক্তা লৈরিবা ভারতকী ফিভমগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী ধঙ্করনা হায়খি মদুদি ভারতনা এক্তিব ইন্তর্নেত য়ুজর মিলিয়ন ৮২০গী মথক্তা লৈ অমসুং লন্নাই মীওই মিলিয়ন ৫০০ হেনববু বেঙ্কিং ইনক্লুজন্দা পুশিনখ্রে। মহাক্না মসিমসু পনখি মদুদি লৈবাক অসিদা চহি ২০২৩দা মালেমগী দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন ৫০% গী চাংদা তৌখি।
ভারতকী তেক্নোলোজী পেনেত্রেসন্দা মায় পাকপা কয়াগী মতাংদা থাগৎলদুনা উপ্প রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি ঙসিগী মালেম অসিনা ভারত্তা সর্ভিস পীনবা খুঙ্গংগী থাক্তগী হৌদুনা হোৎনবদা চাউনা তেক্নোলোজী শীজিন্নবা উবদা অঙকপা পোক্নরি। "তেক্নোলোজী হায়বসি ইচম চম্বা মীওই অমগীসু হেক্তমক মচীন্দগী থোকপা ৱাহৈ অমা ওইরক্লে" হায়না মহাক্না হায়খি।
দিসরপ্তিব তেক্নোলোজীদা লৈরিবা শাথিরবা শক্তিগী মতাংদা পল্লদুনা উপ্প রাস্ত্রপতিনা অসিগুম্বা তেক্নোলোজী অসিনা শেন্মিৎলোন, লল্লোন ইতীক, নৎত্রগা লনাই মীওইদতা কায়হনবদা নত্তনা জাতিগী শান্তি রক্সাদসু অকায়বা পীরি হায়না ফোঙদোকখি। হৌরক্লিবা অসিগুম্বা তেক্নোলোজীশিং অসিনা পীরিবা শীংনবশিং অসি খুদোংচাবা ওইনা ওন্থোক্কদবনি হায়রদুনা শ্রী ধঙ্করনা মখোয়গী অফবা শক্তি অদু পুথোক্নবা সিস্তেম অপদেত তৌনবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়রিবা খুমাং চাউশিনবশিং অসিবু লৈবাক অসিগী কান্ননবগীদমক পউনশিনবগী তঙাইফদবগী মতাংদসু ফোংদোকখি।
হৌজিক মতমগী লানগী শক্তম অসিদা লাক্লিবা অহোংবা মতৌ অসিগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী ধঙ্করনা লান অসি মহৌশাগী ঙমখৈদগী লান্থোক্তুনা কংফাল, মালং অমসুং শমুদ্রদগী অনৌবা তেক্নোলোজীগী মালং অমদা পাকথোক চাউথোকখ্রে। উপ্প রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি লৈবাক অমগী এদভান্স তেক্নোলোজীদা শেম শাবনা মখোয়গী মালেমদা শক্লিবা ৱাশক অমসুং স্ত্রেতেজিক ওইবা পাঙ্গল অদুদা মরুওইবা ওইগনি। মহাক্না ফোঙদোকখি মদুদি অথোৎপা দিপ্লোমেতিক্কী শক্তিনা হৌজিক্তি তেক্নোলোজীগী শক্তিদা মরুওইবা পীরি।
লৈঙাক অসিনা ভারতকী দিজিতেল দিফেন্সতা শেম্লিবা লানবনগী থৌরাংশিংগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী ধঙ্করনা হায়খি মদুদি নেসনেল সাইবর সেক্যুরিতী পোলিসী য়াওনা ইন্দিয়ন কম্প্যুতর এমর্জেন্সী রেস্পোন্স তীম, অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী এক্ত ২০০০ অপদেত তৌবনচিংবা মরুওইবা থৌরাংশিং পনখি। হায়রিবা থৌরাংশিং অসিনা পব্লিক প্রাইবেত পার্তনর্শিপ ফগৎহনবদা নত্তনা, লৈবাক অসিগী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ঙাকশেনবদসু মরুওইবা থৌদাং লৌরি হায়না উপ্প রাস্ত্রপতিনা হায়খি।
প্রোফেসর, ভি.এম. বন্সল, এদভাইজর, GCTC, Lt .জেনরেল . K.J. সিংহ অমসুং শ্রীমতি নীরু এব্রোল, একজিক্যুতিব কাউন্সিল মেম্বরশিং, GCTC অমসুং অতৈ শক্নাইরবা মীওইশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
মপুং ফাবা ৱারোল পাবীয়ু : https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2033016