ସୂକ୍ଷ୍ମ, ଲଘୁ ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେଭିଆଇସିର ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ
ଖଦି ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ କାରବାର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୧.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି
୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଅସ୍ଥାୟୀ ତଥ୍ୟ ଜାରି କଲା କେଭିଆଇସି
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଉତ୍ପାଦନରେ ୩୧୫% ଏବଂ ବିକ୍ରିରେ ୪୦୦% ବୃଦ୍ଧି
୧୦ ବର୍ଷରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିରେ ୮୧% ବୃଦ୍ଧି
ଖଦି ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଭବନ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବ୍ୟବସାୟରେ ୧୦ ବର୍ଷରେ ରେକର୍ଡ ୮୭.୨୩% ବୃଦ୍ଧି
09 JUL 2024 6:27PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଅଣୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଖଦି ଏବଂ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଆୟୋଗ (କେଭିଆଇସି) ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଉତ୍ପାଦନ, ବିକ୍ରୟ ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିରେ ଏକ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛି ।
କେଭିଆଇସି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ କୁମାର ଆଜି ଏଠାରେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଅସ୍ଥାୟୀ ତଥ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବ ସମସ୍ତ ତଥ୍ୟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିରେ ୩୯୯.୬୯ ପ୍ରତିଶତ (ପାଖାପାଖି ୪୦୦%), ଉତ୍ପାଦନରେ ୩୧୪.୭୯ ପ୍ରତିଶତ (ପ୍ରାୟ ୩୧୫%) ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିରେ ୮୦.୯୬ ପ୍ରତିଶତ (ପ୍ରାୟ ୮୧%) ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ୨୦୧୩-୧୪ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବିକ୍ରିରେ ୩୩୨.୧୪%, ଉତ୍ପାଦନରେ ୨୬୭.୫୨% ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିରେ ୬୯.୭୫% ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି।
ଶ୍ରୀ କୁମାର କହିଥିଲେ ଯେ କେଭିଆଇସିର ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଏବଂ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି । ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ କେଭିଆଇସି ଉତ୍ପାଦର ବିକ୍ରି ୧.୫୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବିକ୍ରି ପରିମାଣ ୧.୩୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ମୋଦି ସରକାରଙ୍କ ଗତ ୧୦ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ କାରିଗରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଦେଶୀ ଖଦି ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଉତ୍ପାଦର ବିକ୍ରି ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୩୧୧୫୪.୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ସର୍ବାଧିକ ୧୫୫୬୭୩.୧୨ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା କି ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଫଳତା। ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ କେଭିଆଇସିର ପ୍ରୟାସ ଗ୍ରାମୀଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ୧୦.୧୭ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି।
କେଭିଆଇସି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏହି ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ପାଇଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ବାପୁଙ୍କ ପ୍ରେରଣା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଏବଂ ଦେଶର ଦୁର୍ଗମ ଗ୍ରାମରେ କାମ କରୁଥିବା କୋଟି କୋଟି କାରିଗରଙ୍କ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଖଦି କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଖଦି ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଖଦି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଫେସନର ଏକ 'ନୂଆ ଷ୍ଟାଟସ୍ ପ୍ରତୀକ' ପାଲଟିଛି। ବଜାରରେ ଖଦି ଏବଂ ଗ୍ରାମ ଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦର ଚାହିଦା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଯାହା ଉତ୍ପାଦନ, ବିକ୍ରୟ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସଂଖ୍ୟାରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଖଦି ଏବଂ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି, ଯାହାର ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ମିଳୁଛି । 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ', 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍' ଏବଂ 'ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ' ଉପରେ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ଏହି ତଥ୍ୟ ପ୍ରମାଣ କରୁଛି।
୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨୬,୧୦୯.୦୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ଖଦି ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଉତ୍ପାଦର ଉତ୍ପାଦନ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୦୮,୨୯୭.୬୮ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା କି ୩୧୪.୭୯ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଉତ୍ପାଦନ ୯୫୯୫୬.୬୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି। ଏହି କ୍ରମାଗତ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ଖଦି ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଆୟୋଗ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବାର ଦୃଢ଼ ପ୍ରମାଣ।
ବିଗତ ୧୦ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଖଦି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରତିବର୍ଷ ନୂଆ ନୂଆ ବିକ୍ରି ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବିକ୍ରି ୩୧,୧୫୪.୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ୧,୫୫,୬୭୩.୧୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା କି ୩୯୯.୬୯ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଖଦି କପଡ଼ାର ଉତ୍ପାଦନରେ ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଖଦି କପଡ଼ା ଉତ୍ପାଦନ ୮୧୧.୦୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ୨୯୫.୨୮ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୩,୨୦୬ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ। ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଖଦି କପଡ଼ା ଉତ୍ପାଦନ ୨୯୧୫.୮୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା।
ଗତ ୧୦ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଖଦି କପଡ଼ାର ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହାର ବିକ୍ରି ମାତ୍ର ୧,୦୮୧.୦୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ୫୦୦.୯୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୬,୪୯୬ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୫,୯୪୨.୯୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଖଦି କପଡ଼ା ବିକ୍ରି ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବଡ଼ ବଡ଼ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ଖଦିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଖଦି କପଡ଼ା ବିକ୍ରି ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଛି । ଗତବର୍ଷ ଦେଶରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେପରି ଭାବେ ଖଦି କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ତାହା ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟକୁ ଖଦି ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ କରିଛି।
ଖଦି ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଆୟୋଗର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସର୍ବାଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା। କେଭିଆଇସି ମଧ୍ୟ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସମୁଦାୟ ନିଯୁକ୍ତି ୧.୩୦ କୋଟି ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଏହା ୪୩.୬୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ସହ ୧.୮୭ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେହିପରି ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୫.୬୨ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ୮୦.୯୬ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୦.୧୭ ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ୪.୯୮ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମୀଣ ଖଦି କାରିଗର (ସ୍ପିନର ଏବଂ ବୁଣାକାର) ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନେ ମଧ୍ୟ ଖଦି କପଡ଼ା ନିର୍ମାଣରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଖଦି ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଭବନର ବ୍ୟବସାୟରେ ମଧ୍ୟ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏଠାରେ ବ୍ୟବସାୟ ୫୧.୧୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ୮୭.୨୩ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୯୫.୭୪ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଖଦି ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଭବନ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୮୩.୧୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ ହୋଇଥିଲା।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
KVIC Sets New Record Under the Leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi
Khadi and Village Industries Turnover Crosses Rs. 1.5 Lakh Crore for the First Time
KVIC Releases Provisional Figures for Financial Year 2023-24
315% Increase in Production and 400% Increase in Sales in the Last 10 Years
Historical 81% Increase in New Employment Generation in 10 Years
Record 87.23% Increase in Business of Khadi Gramodyog Bhavan New Delhi in 10 Years
09 JUL 2024 6:27PM by PIB Delhi
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Khadi and Village Industries Commission (KVIC), Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises, has set a new record in production, sales, and new employment generation in the financial year 2023-24.
Releasing the provisional figures for the financial year 2023-24 here today, KVIC Chairman Shri Manoj Kumar said that surpassing all previous figures, there has been an increase of 399.69 per cent (approximately 400%) in sales, 314.79 per cent (approximately 315%) in production, and 80.96 per cent (approximately 81%) in new employment generation compared to the financial year 2013-14. In the financial year 2022-23, there was an increase of 332.14% in sales, 267.52% in production, and 69.75% in new employment generation compared to 2013-14.
Shri Kumar said, this remarkable performance of KVIC has made a significant contribution towards realizing the vision of a 'Developed India' by 2047 and making India the third-largest economy in the world. He said, for the first time in the history of independent India, the sales of KVIC products have crossed Rs. 1.55 lakh crore in the financial year 2023-24. The sales figure in the financial year 2022-23 was Rs. 1.34 lakh crore. In the last ten financial years of the 'Modi Government,' the sales of indigenous Khadi and village industry products made by artisans in rural areas, which were Rs. 31154.20 crore in the financial year 2013-14, have increased to the highest level of Rs. 155673.12 crore in the financial year 2023-24, which is the greatest achievement so far. In the financial year 2023-24, KVIC's efforts have created 10.17 lakh new jobs in rural areas, strengthening rural India's economy.
KVIC Chairman has attributed this historic achievement to the inspiration of revered Bapu, the guarantee of Prime Minister Shri Narendra Modi, and the tireless efforts of crores of artisans working in remote villages of the country. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi's endorsement of Khadi has increased people's confidence in Khadi products. Khadi has become a 'new status symbol' of fashion for the youth. The demand for Khadi and village industry products is increasing rapidly in the market, which is reflected in the production, sales, and employment figures. He further said that in the last ten years, major changes and decisions have been taken under the guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi to increase the production of Khadi and village industries, which are yielding positive results. He further said that these figures are proof that the trust of the people of the country has increased in 'Make in India,' 'Vocal for Local,' and 'Swadeshi products.'
The production of Khadi and village industry products, which was Rs. 26,109.08 crores in the financial year 2013-14, reached Rs. 108,297.68 crores in the financial year 2023-24, a jump of 314.79 per cent, while the production in the financial year 2022-23 was Rs. 95956.67 crores. This continuously increasing production is strong evidence that the Khadi and Village Industries Commission has done historical work in rural areas.
In the last 10 financial years, Khadi and village industry products have set new sales records every year. While sales were Rs. 31,154.20 crores in the financial year 2013-14, they reached Rs. 1,55,673.12 crore in the financial year 2023-24, with an unprecedented increase of 399.69 per cent, the highest sales ever.
There has also been an unprecedented increase in the production of Khadi fabrics in the last ten years. While the production of Khadi fabrics was Rs. 811.08 crores in the financial year 2013-14, it reached Rs. 3,206 crores in the financial year 2023-24 with a jump of 295.28 per cent, which is the best performance so far. The production of Khadi fabrics in the financial year 2022-23 was Rs. 2915.83 crore.
The demand for Khadi fabrics has also increased rapidly in the last ten financial years. While its sales were only Rs. 1,081.04 crores in the financial year 2013-14, it reached Rs. 6,496 crores in the financial year 2023-24 with an increase of 500.90 per cent. Khadi fabrics worth Rs. 5,942.93 crore were sold in the financial year 2022-23. The promotion of Khadi by Prime Minister Shri Narendra Modi from big platforms has had a widespread impact on the sales of Khadi fabrics. The way the Prime Minister promoted Khadi during the G-20 summit held in the country last year has attracted the world community towards Khadi.
The main objective of the Khadi and Village Industries Commission is to provide maximum employment opportunities in rural areas. KVIC has also set a record in this area in the last ten years. While the cumulative employment was 1.30 crore in the financial year 2013-14, it reached 1.87 crores in 2023-24, with an increase of 43.65 per cent. Similarly, while 5.62 lakh new jobs were created in the financial year 2013-14, it reached 10.17 lakh in the financial year 2023-24, with an increase of 80.96 per cent. 4.98 lakh rural Khadi artisans (spinners and weavers) and workers are also employed in manufacturing Khadi fabrics.
The business of Khadi and Gramodyog Bhavan, New Delhi, has also seen unprecedented growth in the last ten years. While the business here was Rs. 51.13 crores in the financial year 2013-14, it increased by 87.23 per cent to Rs. 95.74 crores in the financial year 2023-24. The business of Khadi Gramodyog Bhavan New Delhi in the financial year 2022-23 was Rs. 83.13 crore.