Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President's Address in the Rajya Sabha
03 JUL 2024 5:46PM by PIB Delhi
Honourable Chairman,
I have joined this discussion to express my gratitude to the President for her inspiring and encouraging speech. Madam President's words were not only a source of motivation for the countrymen but also a testament to the triumph of truth.
Honourable Chairman,
Over the past two and a half days, approximately 70 honourable MPs have shared their views in this discussion. I extend my gratitude to all of you for your valuable contributions, which have enriched our interpretation of the President's address.
Honourable Chairman,
In the history of India's independence and our parliamentary democratic journey, the people of this country have given a government the opportunity to serve for a third consecutive term after many decades. For the first time in 60 years, a government has returned to power after serving for ten years. This event, occurring after six decades of Indian democracy, is indeed extraordinary. However, some have deliberately ignored it, some have failed to understand it, and those who did understand have tried to undermine the wisdom and this important decision of the people by creating ruckus. Over the past two days, I have observed that they have accepted their defeat and our victory albeit with a heavy heart and a weakened spirit.
Honourable Chairman,
I want to extend my heartfelt thanks to some of our friends from Congress. Since the results came in, I have observed that, despite lacking party support, one of our friends has stood firm and held his party's flag all alone. I believe that his actions, despite seeming adverse, were a blessing in disguise. Why do I say this? Because he repeatedly emphasized the notion of a 'one-third government.' What could be a greater truth than this? We have completed ten years, and twenty more lie ahead. One-third has been achieved, and two-thirds are still to come. I am truly grateful for his prediction.
Honourable Chairman,
The people of this country have wholeheartedly supported the work done with unwavering dedication and continuous service over the past ten years. The citizens have blessed us. Honourable Chairman, we take pride in the wisdom demonstrated by the countrymen in this election, as they have defeated propaganda. The people prioritized performance over 'politics of illusion' and endorsed the 'politics of trust'.
Honourable Chairman,
We are entering the 75th year of our Constitution. This milestone is significant for this House as well, as it coincides with its 75th anniversary, making it a truly fantastic coincidence.
Honourable Chairman,
There are many people like me in the public life of this country, whose families have never held any political position, not even as a village sarpanch or village head. Despite having no political connections, today we are serving the country in significant positions. The reason for this is the opportunities provided by the constitution given to us by Baba Saheb Ambedkar. Many people like me have reached these positions because of this constitution, and the public has endorsed it, giving us the opportunity to serve for a third time.
Honourable Chairman,
For us, the Constitution is not just a compilation of articles. Its spirit and words are immensely valuable to us. We believe that the Constitution serves as a lighthouse and a compass, guiding the policy-making and activities of any government.
Honourable Chairman,
I still remember when our government had announced in the Lok Sabha that we would celebrate November 26th as Constitution Day. I was surprised that those who keep 'waving' copies of the Constitution opposed this idea, questioning why we needed Constitution Day when we already have January 26th. Through Constitution Day, we aim to instil the spirit of the Constitution in schools and colleges across the country. We want students to understand the role played by the nation's eminent personalities in drafting the Constitution, why certain decisions were made or omitted, and to engage in detailed discussions on these topics. We encourage essay competitions, discussion meetings, and a widespread appreciation and understanding of the Constitution. We strive to ensure that the Constitution remains our greatest inspiration in the coming period. As we enter the 75th year into the birth of the Constitution of India, we have decided to celebrate it as a public festival nationwide. Through this, we aim to raise awareness about the spirit and purpose of the Constitution in every corner of the country.
Honourable Chairman,
The people of this country have given us an opportunity to serve for the third time. This opportunity allows us to strengthen the journey toward a developed and self-reliant India. To fulfill this resolution, crores of people have blessed us.
Honourable Chairman,
This election is not only an endorsement of our achievements over the past ten years but also a vote of confidence in our future plans and resolutions. The people of the country have placed their trust in us, giving us the opportunity to fulfill our dreams and aspirations.
Honourable Chairman,
The country is well aware that in the last ten years, we have successfully elevated our economy from the tenth to the fifth largest in the world. As we aim for higher ranks, the challenges also increase. Despite the difficult period of the corona pandemic, global conflicts, and tensions, we have managed to achieve this milestone of becoming the 5th largest economy. The people have now given us the mandate to advance from the fifth to the third largest economy, and I am confident that we will achieve this goal. I understand that some 'scholars' believe this will happen automatically, without effort. These are people accustomed to running the government on auto-pilot or remote control, who do not believe in taking proactive steps and would keep waiting instead. However, we are committed to our efforts. In the coming years, we will accelerate our progress of what we have done in the last 10 years , expand our achievements, and reach new heights and depths to fulfill this resolution.
Honourable Chairman,
During the elections, I often told the countrymen that the work we have done in the past ten years is just an appetizer; the main course has only just begun.
Honourable Chairman,
The coming five years are dedicated to ensuring the saturation of basic amenities. We aim to transform this period into an era where every citizen has access to the necessary facilities and governance required to live a dignified life.
Honourable Chairman,
The next five years will be a decisive battle against poverty. This period will witness the fight of the poor against poverty, and I believe that when the poor stand united and determined, their struggle will lead to success. Therefore, these five years will be crucial in the fight against poverty, and I am confident that our country will emerge victorious. This confidence is based on the experiences and achievements of the last ten years.
Honourable Chairman,
When the country becomes the third largest economy in the world, its benefits and impact will be felt in every sphere of life. Numerous opportunities for development and expansion will arise, and therefore when we become the third largest economy of the world, this achievement will positively influence every level of Bharat, creating an unprecedented impact on the global stage.
Honourable Chairman,
We will be witnessing the global rise of new startups and companies in the near future. I foresee our tier-2 and tier-3 cities playing a significant role as growth engines in the country's future.
Honourable Chairman,
This century is technology-driven, and we will undoubtedly see new advancements in many sectors.
Honourable Chairman,
In the next five years, we anticipate rapid changes in public transport. We are committed to advancing in this direction so that crores of Indians can benefit as soon as possible.
Honourable Chairman,
In Bharat's development journey, our smaller cities will play a crucial role. Whether in sports, education, innovation, or patent registration, I clearly see thousands of these cities creating a new history of development in Bharat.
Honourable Chairman,
As I have mentioned earlier, the four major pillars of Bharat's development journey are its empowerment and the opportunities provided to its citizens, which will give them immense strength.
Honourable Chairman,
We have placed a strong emphasis on the farmers, the poor, the youth, and the women of our country as the focal points of our development efforts.
Honourable Chairman,
Many friends have shared their detailed views on farming and farmers, and have expressed many positive insights. I respect all the members and their sentiments about farmers. Over the last ten years, we have focused on making farming profitable and beneficial for farmers through various schemes. We have ensured that farmers have continuous access to loans for crops and new seeds. We have arranged for fair prices and made crop insurance easily accessible by removing previous obstacles. We have broken all old records in MSP procurement, benefiting farmers greatly. From seed to market, we have made every effort to strengthen every system for farmers with meticulous planning, ensuring the system is foolproof.
Honourable Chairman,
In the past, it was almost impossible for small farmers to obtain a Kisan Credit Card or loan despite their numbers being on the higher side. Today, due to our policies and the expansion of the Kisan Credit Card, this has changed significantly.
Honourable Chairman,
We have adopted a comprehensive approach to farming by extending the benefits of the Kisan Credit Card to livestock farmers and fishermen. This has not only strengthened the agricultural sector but also expanded its reach.
Honourable Chairman,
During the Congress tenure, there was much noise about loan waivers for farmers, with exaggerated claims made to mislead them. A lot of attention was given to a Rs 60,000 crore loan waiver, but it was estimated that only three crore farmers benefited from it. The scheme did not address the needs of small and poor farmers who needed the most support, and the benefits did not reach them.
But Honourable Chairman,
I would like to illustrate how policies are crafted, welfare is achieved, and benefits are delivered when farmer welfare is at the heart of our Government's agenda.
Honourable Chairman,
We initiated the Pradhan Mantri Kisan Samman Yojana, benefitting 10 crore farmers. Over the past six years, we have provided Rs 3 lakh crore to farmers under this scheme.
Honourable Chairman,
The nation is closely observing that those who propagate falsehoods lack the fortitude to listen to the truth. Those unwilling to confront the truth also lack the courage to sit and listen to the answers to the questions they raise after extensive deliberation. Their actions are a disrespect to the Upper House; and a disrespect to its venerable traditions.
Honourable Chairman,
The people of this country have decisively defeated them, leaving them with nothing but street protests to look forward to. Sloganeering, disruption, and fleeing from responsibilities seem to be their inevitable fate.
Honourable Chairman,
I understand their frustration. They are unable to accept the decision and mandate of 140 crore countrymen. Yesterday, all their efforts failed; so today they lack the courage to continue the fight, opting to abandon the field instead.
Honourable Chairman,
I am here out of a sense of duty and not to win debates. As a servant of the country, I am accountable to the people of my country. It is my responsibility to account for every moment to the citizens of our nation.
Honourable Chairman,
Due to global conditions, a severe fertilizer crisis emerged. We ensured that our farmers did not suffer, providing a record subsidy of approximately Rs 12 lakh crore in fertilizers, the highest in independent Bharat's history. This proactive measure relieved our farmers from bearing such a huge burden, which was shouldered by the government instead.
Honourable Chairman,
We have achieved a record increase in Minimum Support Prices (MSP). Moreover, we have set new records in procurement. Previously, MSP announcements were merely symbolic, offering farmers little practical benefit as hardly any procurements were made. By procuring significantly more than before, we have aimed to empower farmers.
Honourable Chairman,
Over the past decade, we have provided 2.5 times more financial support to wheat and paddy farmers compared to the Congress government. In the upcoming five years, we aim not only to continue this incremental growth but also to address challenges in new areas. To achieve this, we have launched the world's largest campaign for foodgrain storage, initiating work towards creating decentralized storage facilities numbering in the lakhs. 'Fruits and vegetables' is one such area. We want the farmers to move in that direction and we are working towards a comprehensive infrastructure for its storage as well.
Honourable Chairman,
Under the motto of 'Sabka Saath, Sabka Vikas', we have continuously expanded our efforts to serve the nation. Providing a dignified life to all citizens has been our top priority. Those who were neglected for decades after independence are now not only taken care of but also respected by my government. We are working on a mission-mode to understand and address the challenges faced by our Divyang brothers and sisters at micro level, developing systems to minimize their dependence on external assistance and enabling them to lead dignified lives.
Honourable Chairman,
In our society, the transgender community has historically faced neglect and harassment. Our government has enacted laws for their welfare, earning praise even from Western nations for Bharat's progressive stance. Bharat is looked upon with great pride. We have initiated efforts to integrate them into mainstream society, exemplified by our decision to include transgender individuals in the Padma Awards.
Honourable Chairman,
For our nomadic tribal communities, such as our Banjara family, we have established a separate welfare board to address their unique needs. Our goal is to ensure they lead stable, secure, and promising lives.
Honourable Chairman,
We often hear the term PVTG (Particularly Vulnerable Tribal Group), referring to the most marginalized among our tribal communities. Even after so many years have passed since independence, their living conditions remain dire and neglected. We have implemented special provisions, including a Rs 34,000 crore allocation under the PM Janman Yojana. This community is scattered and marginalized. So no one really cared for this backward community. Usually, the political focus has been on communities with voting power, but our government prioritizes the development of all, regardless of electoral influence because we are not interested in politics of votes; our focus is rather on politics of development.
Honourable Chairman,
Traditional family skills have long been integral to Bharat's development journey and societal structure. The Vishwakarma community possesses these skills, yet they have historically been overlooked. We have initiated a scheme of approximately Rs 13,000 crores to modernize and professionalize the Vishwakarma community.
Honourable Chairman,
While banks were nationalized with promises of aiding the poor, street vendors in our country never dared to approach them. For the first time, the PM SVANidhi Yojana has extended support to street vendors, enabling them to break free from the cycle of high-interest loans. Today, through their diligence and integrity, street vendors are receiving bank loans. This transformation has brought happiness to both bankers and borrowers alike. Former vendors who used to be on footpaths with their carts are now progressing towards establishing small shops, while former labourers are now becoming employers, creating job opportunities for others. This inclusive approach has helped us in garnering substantial support from the poor, Dalits, backward classes, tribals, and women alike.
Honourable Chairman,
When we discuss women-led development, it's recognized globally as a natural progression in progressive societies. However, enthusiasm for women-led development often appears lacking even there. Under such a scenario, in Bharat, we have taken concrete steps towards women's empowerment with genuine commitment, not just slogans. The benefits of this empowerment are evident across every sector, significantly contributing to Bharat's developmental journey. I extend my gratitude to respected MP Sudha Murthy ji for emphasizing the crucial issue of women's health in yesterday's discussion. She passionately highlighted the importance and urgency of this issue, stressing that the loss of a mother is irreplaceable. She had said this with a lot of emotion. In the past decade, we have prioritized women's health, sanitation, and wellness sectors.
Honourable Chairman,
We have ensured the provision of toilets, sanitary pads, gas connections, and pregnancy vaccination services, benefiting countless mothers and sisters across our nation.
Honourable Chairman,
In addition to health initiatives, we are steadfast in promoting women's self-reliance. Out of the 4 crore houses constructed in recent years, a majority are in the names of women. Initiatives such as opening bank accounts, and schemes like Mudra and Sukanya Samriddhi have empowered women economically, enhancing their participation in decision-making processes within their families.
Honourable Chairman,
Ten crore sisters involved in women's self-help groups have not only increased their confidence but also their incomes. So far one crore sisters engaged in these groups have become successful entrepreneurs, engaged in businesses together. Earlier even the villagers used to neglect them. Today, I proudly announce that one crore of these sisters have become 'Lakhpati Didis'. Moving forward, we aim to increase this number to three crore, continuing our commitment to empowering women across the nation.
Honourable Chairman,
The government is committed to ensuring that women lead in every new sector. Our goal is to provide women with the first opportunities in new technologies so that they can take the lead. One successful initiative in this direction is the "Namo Drone Didi" campaign, which has empowered rural women to assist farmers using technology. During my interactions with them, these women shared, "Sir, we never knew how to ride a bicycle, and now you have made us pilots. The whole village calls us 'Pilot Didi'." This newfound dignity empowers them, becoming a significant driving force in their lives.
Honourable Chairman,
It is unfortunate that even in sensitive matters like these, politics often takes precedence, causing unimaginable suffering to citizens, especially women. The opposition's selective approach to addressing atrocities against women is deeply concerning.
Honourable Chairman,
Through you, I want to address the nation without targeting any specific state or seeking political gain. Recently, I came across disturbing images and videos on social media from Bengal. They depicted a woman being publicly assaulted on the street while bystanders recorded videos instead of intervening. The incident in Sandeshkhali was horrifying. I have been listening to some prominent leaders since yesterday yet the pain regarding this incident was not reflected even in their words. It is disheartening that even so-called progressive women leaders have remained silent, possibly due to their connection with certain parties or the state. Such silence in the face of women's suffering is a shameful reflection on their leadership.
Honourable Chairman,
The neglect of such issues by even prominent figures causes immense suffering to the country, to our mothers and sisters.
Honourable Chairman,
Politics has become increasingly selective. They become angry and uncomfortable whenever things don't align with certain political agendas. This is a matter of great concern.
Honourable Chairman,
By electing a stable government with a full majority for the third time, the people of Bharat have not only ensured stability and continuity in the country, but these election results have also brought reassurances to the world. Bharat is now emerging as a major attraction for investors worldwide. The time for uncertainties is over. Foreign investments in Bharat bring new job opportunities for the youth, enabling them to showcase their talent on the global stage.
Honourable Chairman,
This victory for Bharat instills great hope for those advocating balance in the global economy. Today, transparency is valued worldwide, and Bharat is increasingly seen as a fertile ground for it.
Honourable Chairman,
The capital market is experiencing a boom following the election results, yet there is also considerable excitement and joy resonating globally. Speaking from personal observation, amidst this, members of our Congress party are also celebrating. However, I fail to grasp the reason for their happiness. Several questions arise: Is this joy due to a hat-trick of defeats? Is it because of succumbing to the 'nervous 90s'? Or is it due to another failed launch?
Honourable Chairman,
I noticed that Kharge ji was visibly enthusiastic. Perhaps Kharge ji has rendered a great service to his party by shielding those who should have borne the brunt of defeat and standing steadfast like a wall. The Congress party's approach has historically been such that during such times, Dalits and backward communities bear the consequences while the 'family' escapes accountability. This pattern was evident recently during the Speaker's election in the Lok Sabha. They knew defeat was inevitable yet strategically fielded a Dalit candidate. Similar tactics were employed in the elections for President and Vice President, notably in 2022 when Mr. Sushil Kumar Shinde was nominated for Vice President and met with defeat—a move seemingly dismissing the consequences for a Dalit candidate. In 2017, Ms. Meira Kumar was put forward under similar circumstances and faced defeat. The Congress party's anti-SC, ST, OBC stance has led them to disrespect former President Shri Ram Nath Kovind. Due to this mentality, they left no stone unturned in insulting and opposing even the country's first tribal woman President, using derogatory language no others would dare to employ.
Honourable Chairman,
This Parliament, this Upper House, serves as a forum for meaningful debates, dialogue, and the extraction of wisdom for the benefit of our countrymen. It is considered the pinnacle platform of our nation. Yet, over the past two days, the words of many senior leaders have disappointed not only me but also the entire country. It was asserted here that this was the first election in the nation's history centered around safeguarding the Constitution. I must remind them: Will they persist in perpetuating this false narrative? Have they forgotten the 1977 elections, when newspapers were curtailed, radios silenced, and even speech suppressed, yet the people voted resoundingly on one issue—to restore democracy? Never before has there been a more significant election globally for the preservation of the Constitution. The 1977 election demonstrated how deeply democracy is ingrained in the Indian populace. Should we allow such widespread misinformation to prevail? I firmly believe that the 1977 election was paramount in safeguarding the Constitution, where the collective wisdom of our nation ousted those in power who jeopardized its sanctity. If the recent election was indeed about defending the Constitution, then the people have entrusted us with this solemn duty. They believe we are capable of safeguarding it, and they have placed their faith in us.
Honourable Chairman,
When Kharge ji makes such statements, it is somewhat distressing because he witnessed firsthand the atrocities committed during the Emergency—a period marked by flagrant disregard for the Constitution, where democracy was undermined and the Constitution itself was bulldozed. As a prominent leader of the same party, he is privy to these events, yet he misguides the House.
Honourable Chairman,
I have witnessed the Emergency closely. Crores of people endured severe torture and their lives were made difficult. The proceedings within Parliament during that time are well-documented. To those who preach about the Constitution of India, I ask: During your 7-year tenure running the Lok Sabha—despite its mandated 5-year term—under which Constitution did you wield power, oppress the people, and now lecture us on constitutional matters?
Honourable Chairman,
These individuals were responsible for destroying the essence of the Constitution through numerous amendments to the articles, including the 38th, 39th, and 42nd amendments, often referred to as a mini-constitution. What was all that? How can they now invoke the words 'protection of the Constitution' when they themselves committed these transgressions? Kharge ji served in the cabinet for 10 years during the previous government that oversaw the Emergency—what had happened? The position of Prime Minister is a constitutional office. The establishment of the National Advisory Council (NAC) to oversee the Prime Minister's office raises questions: under which constitutional authority was this arrangement made? By what constitutional mandate did they implement it? This act compromised the dignity of the Prime Minister's position, effectively assuming control as a remote pilot. Such actions beg the question: which constitution legitimizes this interference?
Honourable Chairman,
Could you please clarify which constitution grants an MP the authority to publicly tear apart a cabinet decision? Under what authority was this action taken?
Honourable Chairman,
Our country operates under a well-established protocol, where positions such as President, Vice-President, Prime Minister, and Speaker are outlined. How was it justified to breach this protocol and prioritize one family over those holding constitutional offices? Which constitution permitted this? By prioritizing one family over constitutional dignitaries, which Constitution's dignity did you uphold? Today, you advocate for the constitution and chant slogans like "Jai Samvidhaan," but historically, slogans like "India is Indira, Indira is India" were raised without any regard for the constitution.
Honourable Chairman,
I state this with utmost seriousness: the Congress party is the biggest opponent of the Constitution in our country.
Honourable Chairman,
Throughout this discussion, they have the audacity to refer to events from 200 to 500 years ago, yet conveniently dismiss the significance of the Emergency. terming it as an 'old event'. Does the time of their transgressions absolve them of accountability?
Honourable Chairman,
Attempts to discuss the constitution in this House are often stifled, particularly when the topic of the Emergency arises. Many among those seated here today were victims of that dark period. However, their decision to align with such forces today suggests a different motivation—opportunism. If their commitment truly lay with the constitution, they would not have made this choice.
Honourable Chairman,
The Emergency was not merely a political crisis; it was also a profound humanitarian crisis that impacted democracy and the Constitution. Many individuals were subjected to torture, and some even lost their lives in jails. Jayaprakash Narayan ji's health deteriorated irreversibly in jail due to the conditions imposed during that period. It wasn't just politicians who suffered, but the common people were also not spared. Even people from their own party were not spared. They, too, were tortured.
Honourable Chairman,
During those dark days, there were instances where individuals left their homes and never returned. Their whereabouts, and even their fate, remain unknown to this day.
Honourable Chairman,
Many of the political parties aligned with them often proclaim to be champions of minority rights and speak vociferously on these issues. But does anyone have the courage to recall the plight of minorities in Muzaffarnagar and Turkman Gate during the Emergency? Does anyone dare to speak about it?
Honourable Chairman,
And now they are giving a clean chit to Congress; how will the country forgive them? It is shameful that those who are justifying such dictatorship today are attempting to conceal their misdeeds by clutching a copy of the Constitution in their hands.
Honourable Chairman,
During that period, there were many smaller political parties that stood up against the Emergency and gradually built their own foundation. Today, they are supporting Congress. I stated in the Lok Sabha yesterday that the era of Congress relying on others has begun; this is a parasitic Congress. Wherever they contested alone, their success rate was dismal, and wherever they found someone else to lean on, they managed to win somewhat. The people of the country have still not accepted them; they have sought refuge under someone else's umbrella. This Congress behaves like a parasite, thriving temporarily by feeding off the votes of allies. Their own actions have branded them as parasites; they failed to earn the trust of the people. Instead, they resort to confusion and misleading the country through fake narratives and videos.
Honourable Chairman,
This is the Upper House where discussions on developmental visions are expected. However, members of Congress shamelessly lead movements to protect those facing serious corruption charges. They gleefully pose for photos with convicted individuals. Previously, they criticized us for not taking action against corruption; now, when corrupt individuals are being sent to jail, they are protesting and creating chaos.
Honourable Chairman,
During the discussions here, allegations have been leveled against the central investigative agencies. It has been claimed that this government is misusing these agencies.
Honourable Chairman,
Now, let me ask you this: AAP is accused of corruption, liquor scams, classroom construction scams involving children, and even water scams. Congress lodges complaints against AAP, takes AAP to court, and if any action is taken, they blame Modi. Now, these parties have become partners among themselves. If they have the courage, they should stand up in this House and demand answers from the Congress party. I am addressing this to the AAP members. Congress should clarify whether the proofs they presented in numerous press conferences against AAP were true or false. Both parties will expose each other.
Honourable Chairman,
I doubt they have the courage to respond to such allegations.
Honourable Chairman,
These individuals exhibit double standards and a dual attitude. I want to remind the country of the hypocrisy that prevails. They sit on stages in Delhi and criticize the investigative agencies, organize rallies to protect the corrupt. However, in Kerala, their leaders appeal to the Government of India to imprison the Chief Minister, who happens to be their coalition partner. They vehemently oppose the actions of Delhi's ED and CBI, yet advocate using these very agencies to prosecute the Chief Minister of Kerala. This contradiction raises questions about their integrity.
Honourable Chairman,
In Chhattisgarh, a liquor scam involving the Chief Minister of the Congress government came to light. Members of AAP were vocal about deploying ED and CBI to investigate and imprison this Chief Minister. They openly requested ED to take action, showing their support for the agency at that time.
Honourable Chairman,
To those who are maligning the investigation agencies and creating a ruckus today, I urge them to recall certain past events. Let me illustrate how these agencies were previously misused, and by whom. Allow me to present some statements for your consideration. In 2013, Mulayam Singh ji stated, "It is not easy to fight against Congress, they will put you in jail, CBI will come after you. Congress seeks support by threatening us with CBI and Income Tax." I ask the honourable member of this house, Ram Gopal ji, did Mulayam Singh ji ever lie? He spoke the truth.
Honourable Chairman,
I would like to remind Ram Gopal ji to convey this to his nephew and remind him of those who targeted his nephew with the CBI as soon as he entered politics. A gentle reminder will suffice for him to remember.
Honourable Chairman,
I came across another statement from 2013. Comrade Shri Prakash Karat had said: "The Congress had used the CBI to strike political bargains in many parties". He had said this in 2013, mentioning who used to misuse these agencies. Additionally, I recall an important statement where the Supreme Court of our country referred to the CBI as a caged parrot that speaks in the voice of its master during the UPA government. Today, we have living proof of who used to misuse these agencies.
Honourable Chairman,
For me, the fight against corruption transcends election victories or defeats. I am not fighting against corruption for the sake of victory or defeat in elections. It is my mission, my conviction that corruption is a termite that has weakened our nation. I am wholeheartedly committed to freeing our country from corruption, fostering a deep-seated aversion to it among our citizens, and I consider this a sacred duty. When our government was elected in 2014, we pledged two significant goals: dedicating ourselves to the welfare of the poor and combating corruption and black money. I had said this publicly in 2014. With this objective, we launched the world's largest welfare scheme, Garib Kalyan Yojana, for the poor. Simultaneously, we developed new laws, systems, and mechanisms to tackle corruption. We amended the Prevention of Corruption Act 1988, enacted new laws against black money, and introduced legislation on benami property. Through these measures, action has been taken against corrupt officials. Furthermore, we have implemented positive changes within the government to plug leaks, emphasized direct benefit transfers, and leveraged digital technology fully. As a result, every entitled beneficiary now receives their due benefits directly without any leakage. This is a crucial aspect of our fight against corruption. When citizens get these benefits and experience these improvements, their trust in democracy grows, they feel connected to the government, strengthening our democracy.
Honourable Chairman,
I want to speak directly and without any ambiguity. I want to assure the country that I have given the agencies complete freedom to take the most stringent actions against corruption and the corrupt. The government will not interfere in their work. It is my directive that they work honestly and for honesty.
And Honourable Chairman,
I want to reiterate to the country once again: no corrupt individual will evade the law. This is Modi's guarantee.
Honourable Chairman,
In his address, the President highlighted the issue of paper leaks as a significant problem. I had hoped that all parties would rise above political divides and discuss this issue. Unfortunately, this sensitive and critical issue, which impacts the future of our youth, was overshadowed by politics. There could be nothing more unfortunate than this. I want to assure the youth of our country that this government will not spare those who have betrayed you. Actions are being taken one after the other to ensure that those responsible for jeopardizing the future of our youth face harshest punishment. We have also introduced stringent legislation against such malpractices in Parliament. We are fortifying the entire system so that our youth can pursue their aspirations confidently and do not have to live in a state of apprehension, so that they can demonstrate their capabilities with full confidence and get their rights. This is our commitment and we are actively working towards it.
Honourable Chairman,
Allegations are commonplace here, but some are debunked by the events themselves. Now, the obvious does not need any proof. The recent Lok Sabha elections in Jammu and Kashmir are set to break voting records of the past four decades. This achievement speaks volumes and requires no further proof. And this is not just because someone went out of the house and pressed a button. They have upheld the Constitution of Bharat, the democracy of Bharat, and the Election Commission of India. This is a significant triumph, Honourable Chairman. The moment that the country has eagerly waited for is unfolding before us today, Honourable Chairman. For decades, shutdowns, strikes, terrorist threats, and sporadic bomb attempts have plagued democracy in the region. Today, however, the people have decisively shaped their destiny with unwavering faith in the Constitution. I extend my heartfelt congratulations to the voters of Jammu and Kashmir.
Honourable Chairman,
Our battle against terrorism in Jammu and Kashmir is in its final phase. We are progressing with a comprehensive strategy to dismantle the remnants of terrorism. Over the past decade, terrorist incidents have significantly declined compared to previous years. Incidents of stone pelting are now rare occurrences in isolated areas. Terrorism and separatism in Jammu and Kashmir are on the decline. The people of Jammu and Kashmir are actively supporting and guiding us in this crucial effort, which is immensely inspiring. Today, tourism is setting new records, and investment in the region is increasing.
Honourable Chairman,
Those who are questioning the developments in the North East today conveniently abandoned the region in the past, driven solely by electoral calculations. The small number of Lok Sabha seats from the North East was deemed insignificant in the political landscape, and thus, it was left neglected. Today, our dedicated efforts are transforming the North East into a robust engine of the country's development. The region is emerging as a gateway to East Asia through enhanced connectivity in terms of rail, tourism, and cultural exchanges. As they say, the 21st century belongs to Bharat, and this initiative will undoubtedly play a pivotal role in that narrative. We must acknowledge this reality.
Honourable Chairman,
The progress achieved in the North East over the past five years surpasses what the old Congress regime could have accomplished in at least two decades, perhaps even a generation. We have expedited development at an unprecedented pace. Today, connectivity forms the cornerstone of the North East's progress. We have prioritized infrastructure development, surpassing all previous efforts by leaps and bounds.
Honourable Chairman,
Over the past decade, relentless efforts have been made for lasting peace in the North East without stopping, without getting tired, taking everyone into confidence. Despite limited national attention, these efforts have yielded promising results. Historical border disputes among states have been a perennial source of conflict since independence. Through concerted efforts and agreements with the states, we have resolved many of these disputes. Each agreement is meticulously documented, requiring visits and discussions, delineating boundaries where necessary.
Honourable Chairman,
This marks a significant milestone for the North East. Previously, armed groups associated with violence waged underground battles, challenging every system and opposing rival groups, resulting in bloodshed. Today, we are achieving lasting agreements with them, facilitating the surrender of weapons. Individuals involved in serious crimes are either preparing to face the courts or are ready to serve jail sentences. This process is fostering greater trust in the judiciary, in Bharat's Constitution, in democracy, and in the governance structures of our country.
Honourable Chairman,
During the last session, I extensively discussed Manipur, and I wish to reiterate today. The government is steadfastly working towards normalizing the situation in Manipur. More than 11,000 FIRs have been filed in response to the incidents there, despite Manipur being a small state. Over 500 arrests have been made.
Honourable Chairman,
It is also noteworthy that incidents of violence in Manipur are consistently decreasing, indicating progress towards peace, hope, and trust in the region. Today, in most parts of Manipur, schools, colleges, offices, and other institutions are operating normally.
Honourable Chairman,
Like other parts of the country, exams were conducted in Manipur, allowing children to continue their developmental journey.
Honourable Chairman,
The central and state governments are tirelessly striving to promote peace and harmony through dialogue with all stakeholders. This monumental task involves delicately weaving together small units and components of society, and it is progressing peacefully. Such sustained efforts were not witnessed under previous governments; the Home Minister himself spent several days there, while the Minister of State for Home Affairs stayed for weeks, repeatedly engaging with stakeholders to try and connect the concerned people.
Honourable Chairman,
There is political leadership in place, and all senior government officials involved in this matter regularly visit the region, maintain continuous communication, and are making every effort to resolve the issues.
Honourable Chairman,
Currently, Manipur is also facing the threat of floods, and the Central Government is extending full cooperation to the State Government. Today, two teams of NDRF have already reached the region. This means that even in this natural calamity, the Centre and the State are jointly taking care of Manipur.
Honourable Chairman,
It is our collective responsibility to rise above political differences and work together to stabilize the situation in Manipur.
Honourable Chairman,
To those who are attempting to exacerbate tensions in Manipur, I caution them to cease such activities. A time will come when the people of Manipur themselves will reject such individuals.
Honourable Chairman,
Those familiar with Manipur's history and events are aware of its longstanding social conflicts, rooted deeply in its history. It cannot be denied. The Congress party should remember that due to these issues, Presidential rule had to be imposed in such a small state like Manipur 10 times. Such problems existed, but they have not occurred during our tenure. Yet, there are ongoing efforts to exploit the situation for political gain.
And Honourable Chairman,
I also want to inform the nation in this esteemed House that in 1993, similar events unfolded in Manipur, lasting intensely for five years. Understanding this historical context, we must intelligently strive to rectify the situation. We seek the cooperation of all those willing to cooperate. Our efforts remain focused on restoring normalcy and fostering peace.
Honourable Chairman,
I consider it a great fortune that prior to assuming the role of Prime Minister, I had the privilege of serving as Chief Minister for a significant duration. This experience has taught me the profound significance of federalism. It has shaped my emphasis on the principles of cooperative federalism and competitive cooperative federalism. This philosophy guided our decision during the G-20 summit; instead of hosting it in Delhi for grandeur, we strategically organized key G-20 events across various states. Efforts were made to give maximum global recognition to that state. We have worked in the direction of branding that state so that the world recognizes that state, knows its potential, helping in its development journey. Because we know the diverse forms of federalism that exist.
Honourable Chairman,
During our battle against Covid-19, the frequency of our communication with Chief Ministers perhaps set a precedent in the history of independent India.
Honourable Chairman,
This House is intricately linked with the states, and therefore, I find it appropriate to discuss some key areas of state development and also share some requests. At present, we are on the brink of leading the next revolution. Hence, I urge every state to prioritize sectors like semiconductors and electronic manufacturing in their policy formulations and step forward with concrete plans. I advocate for healthy competition among states in development. There should be a race in policies to attract investments, facilitated by good governance and transparent policies. I strongly believe that in the current scenario, where the world is eager to engage with Bharat, every state has an opportunity. And since this is a House connected to the states, I would urge you to come forward and take advantage in the journey of development.
Why shouldn't there be competition among states in job creation? If one state's policy results in substantial employment for its youth, another state should aim to enhance that policy and reap similar benefits. Competition among states for employment opportunities can significantly alter the destiny of our youth, and I believe this approach will be immensely beneficial to the youth.
Currently, significant progress is underway in semiconductor development in North Assam. This initiative will not only benefit the youth of Assam and the Northeast but also contribute positively to the country as a whole.
Honourable Chairman,
The UN designated 2023 as the Year of Millets, recognizing them as Bharat's strength and a boon for our small farmers, especially in regions with limited water and irrigation facilities. Millets, being superfoods, hold immense potential. I urge all states to step forward and strategize to take their respective state's millets to the global market. This initiative can place Indian millets on dining tables worldwide and create earning opportunities for Indian farmers. It's a pathway to prosperity.
Honourable Chairman,
Our country's millets also offer a solution to global nutrition challenges as these are a 'superfood'. States should actively promote them to elevate India's profile in global health initiatives.
Honourable Chairman,
In the 21st century, every citizen deserves ease of living. I encourage state governments to develop policies, rules, and systems that prioritize ease of living for the common man and if that message goes to the states from this House, it will be useful for the country.
Honourable Chairman,
Our battle against corruption must reach all levels of governance, from Panchayat, Nagar Palika, Mahanagar Palika, Tehsil Panchayat to Zila Parishad. If states undertake a unified mission to eradicate corruption across these units, we can swiftly liberate the common man from its grasp.
Honourable Chairman,
The need of the hour is to turn efficiency into something robust. For Bharat to establish itself as the century of Bharat in the 21st century, efficiency is crucial in our governance, delivery, and decision-making models. I am hopeful that efforts will be made to enhance the speed of services and decision-making processes. When conducted efficiently, transparency naturally follows, ensuring the protection of citizens' rights and enhancing ease of living for all.
Honourable Chairman,
I have a conviction that we should strive to minimize government interference in the lives of our citizens; in their daily lives. We are moving towards this goal. While those who require government support should receive it without fail, individuals striving to progress through their own efforts should not face unnecessary government obstacles. Therefore, I urge states to foster a society and governmental framework where government interference is minimized to the greatest extent possible.
Honourable Chairman,
Due to climate change, the frequency of natural disasters is on the rise. Addressing this challenge requires collective action. States must bolster their disaster resilience capacities to protect against natural calamities. Equally important is ensuring access to clean drinking water and prioritizing healthcare for the common man. I am confident that the states will actively engage in addressing these fundamental tasks by demonstrating political will.
Honourable Chairman,
This decade and this century belong to India. However, history reminds us that opportunities had come before, yet we missed them due to our own shortcomings. Now, we must not repeat the mistake of letting opportunities slip away. We must seek out opportunities, seize them, and use them to fulfil our aspirations. There is no better time than now for India, with its 1.4 billion people; and with the youngest population globally, to embark on this path. It is evident that some countries that gained independence around the same time as us have surged ahead rapidly, leaving us behind. We must change this trajectory and move forward with determination. Countries that implemented reforms in the 1980s have since developed rapidly. We should not hesitate or fear reforms; embracing them will not diminish our strength. Instead, empowering the common man through increased participation and decision-making will only strengthen us. Though we may be late to start, we can accelerate our progress and achieve the success we aspire to.
Honourable Chairman,
The mission of achieving a developed India is not the mission of any single individual; it is the mission of 1.4 billion citizens. It transcends any single government; it is the collective mission of all levels of government in our country. With unified determination, I firmly believe we can turn these aspirations into reality.
Honourable Chairman,
In my interactions on the global stage, I consistently find that the world is eager to invest, and India stands as their foremost choice. Investments are poised to flow into our states, and the primary gateway to this opportunity is each state itself. If states seize this opportunity to the fullest extent, I am confident they too will prosper.
Honourable Chairman,
I have endeavoured to provide a comprehensive overview addressing all the concerns raised by our esteemed members. I extend my heartfelt gratitude to the President for her address, the guidance she has imparted, and the confidence she has instilled in the people of our nation. On my own behalf and on behalf of this House, I conclude my remarks. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ
03 JUL 2024 5:46PM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ପାଇଁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଯୋଗ ଦେଇଛି । ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଥିଲା, ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ସତ୍ୟର ମାର୍ଗକୁ ପୁରସ୍କୃତ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗତ ଅଢ଼େଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ ଜଣ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦ ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ନିଜର ମତ ରଖିଛନ୍ତି। ଏହି ଆଲୋଚନାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବାରେ ଅବଦାନ ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଇତିହାସରେ, ଆମର ସଂସଦୀୟ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଯାତ୍ରାରେ, ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଦେଶର ଜନତା ଏକ ସରକାରଙ୍କୁ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଦେଶର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ୬୦ ବର୍ଷ ପରେ ଏମିତି ହୋଇଛି ଯେ ୧୦ ବର୍ଷ ପରେ ପୁଣି ଥରେ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଫେରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଏହା ଏକ ଅସାଧାରଣ ଘଟଣା ଯାହା ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଆସିଛି । ଆଉ କିଛି ଲୋକ ଜାଣିଶୁଣି ଏଥିରୁ ମୁହଁ ଫେରାଇ ନେଇଥିଲେ, କିଛି ଲୋକ ବୁଝି ପାରିନଥିଲେ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ବୁଝିଥିଲେ ସେମାନେ ସେହି ଦିଗରେ ହୋହଲ୍ଲା କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଏହି ଜ୍ଞାନକୁ ଦେଶର ଜନତାଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତି ଦ୍ୱାରା ଛାଇ ଦିଆଯାଇପାରିବ, ଏହାକୁ କିପରି ବ୍ଲାକଆଉଟ କରାଯାଇପାରିବ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଗତ ଦୁଇ ଦିନ ଧରି ଦେଖୁଛି ଯେ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରାଜୟକୁ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ବିଜୟକୁ ମଧ୍ୟ ନିମ୍ନ ହୃଦୟରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ କଂଗ୍ରେସର କିଛି ସହଯୋଗୀଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି କାରଣ ଏହି ଫଳାଫଳ ଆସିବା ପରଠାରୁ ଆମର ଜଣେ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ତରଫରୁ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଦଳ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରୁ ନ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ପତାକା ଧରି ଏକାକୀ ଦୌଡୁଥିଲେ । ଏବଂ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଯେଉଁମାନେ କହୁଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ପାଟିରେ ଘିଅ ଚିନି ଏହାଠାରୁ ବଡ ସତ୍ୟ କଣ ହୋଇପାରେ ? କାରଣ ସେମାନେ ବାରମ୍ବାର ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ସରକାରଙ୍କ ଢୋଲ ପିଟିଥିଲେ। ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ସତ୍ୟ ଆଉ କ'ଣ ହୋଇପାରେ? ଯେ ଆମକୁ ଦଶ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି ଏବଂ ଆହୁରି ୨୦ ବର୍ଷ ବାକି ଅଛି । ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ସରିଛି, ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ସରିଛି, ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶ ବାକି ଅଛି । ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କର ଏହି ଭବିଷ୍ୟବାଣୀ ପାଇଁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁରେ ଘିଅ ଚିନି ରଖିଥିଲି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ଅଖଣ୍ଡ ଏକାକୀ, ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସେବା ସହ ଦେଶର ଜନତା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ହୃଦୟରୁ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶବାସୀ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି। ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଚଳିତ ନିର୍ବାଚନରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ବିବେକ ବୁଦ୍ଧି ପାଇଁ ଗର୍ବିତ, କାରଣ ସେମାନେ ପ୍ରଚାରକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶର ଜନତା ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି। ଦେଶବାସୀ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱର ରାଜନୀତିକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରି ବିଶ୍ୱାସର ରାଜନୀତି ଉପରେ ବିଜୟର ମୋହର ଲଗାଇଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ତମ ବର୍ଷରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛୁ । ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୃହ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଟେ । କାରଣ ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ୭୫ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି ଏବଂ ତେଣୁ ଏହା ଏକ ଖୁସିର ସୌଭାଗ୍ୟ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୋ ଭଳି ଅନେକ ଲୋକ ଥିବେ, ଏହି ଦେଶର ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ମୋ ଭଳି ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପରିବାରରେ ଜଣେ ଗ୍ରାମ ସରପଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ନାହାନ୍ତି, ଏପରିକି ଗାଁ ର ମୁଖିଆ ମଧ୍ୟ ନାହାନ୍ତି । ରାଜନୀତି ସହ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦବୀରେ ପହଞ୍ଚି ଦେଶର ସେବା କରୁଛନ୍ତି । ଆଉ ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଦେଇଥିବା ସମ୍ବିଧାନ ଆମ ଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି । ଆଉ ମୋ ଭଳି ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ସମ୍ବିଧାନ ଯୋଗୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି । ଏବଂ ଜନତା ଏହାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି, ମୁଁ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି |
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ପାଇଁ ସମ୍ବିଧାନ କେବଳ ପ୍ରବନ୍ଧର ସଂକଳନ ନୁହେଁ। ଆମ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ସ୍ପିରିଟ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟ ଆମ ପାଇଁ ବହୁତ ମୂଲ୍ୟବାନ । ଏବଂ ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ କୌଣସି ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ଏକ ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଆମକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ କରିବାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଆମର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥାଏ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୋର ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ଆମ ସରକାର ଲୋକସଭାରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ନଭେମ୍ବର ୨୬କୁ ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବୁ । ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ବିଧାନର ନକଲ ଧରି ବିଶ୍ୱରେ ଏହାକୁ ହାସରେ ଉଡ଼ାଉଛନ୍ତି, ସେହି ଲୋକମାନେ ପ୍ରତିବାଦ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଜାନୁଆରୀ ୨୬, ତେବେ ଏହା କାହିଁକି ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ଆଣିବ ଏବଂ ଆଜି ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆଜି ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା, ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଣୟନରେ କ'ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି, କେଉଁ କାରଣରୁ ଦେଶର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଣୟନରେ କିଛି ଜିନିଷ ଛାଡିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, କେଉଁ କାରଣରୁ ସେମାନେ କିଛି ଜିନିଷକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ଆମ ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା ହେବା ଉଚିତ, ପ୍ରବନ୍ଧ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଆଲୋଚନା ବୈଠକ, ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସର ଭାବନାକୁ ବ୍ୟାପକ ଢଙ୍ଗରେ ଜାଗ୍ରତ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରତି ବୁଝାମଣା ବିକଶିତ ହେବା ଉଚିତ । ସମ୍ବିଧାନ ଯେପରି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ହେବ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ୭୫ ବର୍ଷରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛୁ, ଆମେ ଏହାକୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏକ ଗଣ ପର୍ବ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ | ଏବଂ ଏହା ସହିତ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନ ପଛର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବିଷୟରେ ଦେଶକୁ ସଚେତନ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶର ଜନତା ଆମକୁ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ବିକଶିତ ଭାରତ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସଫଳତା ରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଜନତା ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ନିର୍ବାଚନ କେବଳ ୧୦ ବର୍ଷର ସଫଳତା ଉପରେ ମୋହର ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହି ନିର୍ବାଚନକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଦେଶର ଜନତା ମଧ୍ୟ ନିର୍ବାଚିତ କରିଛନ୍ତି। ଯେହେତୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆମ ଉପରେ ଏକମାତ୍ର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି, ସେମାନେ ଆମକୁ ଆଗାମୀ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ୧୦ ନମ୍ବରରୁ ୫ ନମ୍ବରକୁ ଆଣିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି ବୋଲି ଦେଶ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛି। ଆଉ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଯେତିକି ନିକଟତର ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ଆହ୍ଵାନ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି। କରୋନାର କଠିନ ସମୟ ସତ୍ତ୍ୱେ, ସଂଘର୍ଷର ବାତାବରଣ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଉତ୍ତେଜନାର ବାତାବରଣ ସତ୍ତ୍ୱେ ଆମେ ଆଜି ଆମ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବିଶ୍ୱର ଦଶମରୁ ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନକୁ ନେବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ । ଏଥର ଦେଶର ଜନତା ଆମକୁ ପଞ୍ଚମରୁ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନକୁ ନେବା ପାଇଁ ଜନାଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଦେଶର ଜନତା ଆମକୁ ଦେଇଥିବା ଜନାଦେଶ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ରେ ପହଞ୍ଚାଇବ । ମୁଁ ଜାଣେ, ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଏଠାରେ କିଛି ପଣ୍ଡିତ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ, ଏଥିରେ ଯାହା ଅଛି, ଏହା ଘଟିବାକୁ ଯାଉଛି, ଏହା ନିଜେ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବ, ଏହା ଆପେ ଆପେ ଘଟିବ, ଏପରି ପଣ୍ଡିତ ଅଛନ୍ତି । ଏବେ ଏହି ଲୋକମାନେ ଏମିତି ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ଅଟୋ-ପାଇଲଟ୍ ମୋଡ୍ କିମ୍ବା ରିମୋଟ୍-ପାଇଲଟ୍ ମୋ ସରକାର ଚଳାଇବାରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ, ତେଣୁ ସେମାନେ କିଛି କରିବାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ସେମାନେ କିଛି କରିବାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ସେମାନେ ଅପେକ୍ଷା କରିବା ଜାଣନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆମ ପାଖରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଅଭାବ ନାହିଁ। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଆମେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଯାହା କରିଛୁ, ଆମେ ଆମର ଗତି ବୃଦ୍ଧି କରିବୁ, ଏହାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବୁ, ଏହା ଗଭୀର ହେବ, ଉଚ୍ଚତା ମଧ୍ୟ ରହିବ ଏବଂ ଆମେ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କହୁଥିଲି ଯେ ଆମେ କରିଥିବା ୧୦ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ଅନୁଯାୟୀ, ଏହା ଏକ ଆପେଟିଜର ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ରେ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଏବଂ ଆମେ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଜଣେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା, ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସୁବିଧା, ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ଯାପନ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ମୌଳିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଯୁଗରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ଗରିବଙ୍କ ବିରୋଧରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଲଢ଼େଇ, ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ହେଉଛି ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଗରିବଙ୍କ ଲଢ଼େଇ ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଗରିବ ମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଦୃଢ ହୋଇ ଠିଆ ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଗରିବଙ୍କ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇ ସଫଳ ହୋଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ବର୍ଷ ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ଏହି ଦେଶ ବିଜୟୀ ରହିବ। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଆଧାର କରି ମୁଁ ବହୁତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଏହା କହିପାରିବି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବା ପରେ ଏହାର ସୁଫଳ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ । ବିକାଶ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବା, ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ, କିନ୍ତୁ ଏହା ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶରେ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଆପର, ନୂତନ କମ୍ପାନୀର ଆବିର୍ଭାବ ଦେଖୁଛୁ । ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆମର ଟିୟର -୨ ଏବଂ ଟିୟର -୩ ସହରଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ ଭୂମିକାରେ ଦେଶରେ ଏକ ବଡ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ଶତାବ୍ଦୀ ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଭିତ୍ତିକ ଶତାବ୍ଦୀ ଏବଂ ତେଣୁ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଅନେକ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ପାଦଚିହ୍ନ ଦେଖିବୁ |
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନରେ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଯେପରି ଭାରତର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏହାର ଲାଭ ପାଇବେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ, ଆମର ଛୋଟ ଛୋଟ ସହର, କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତ ହେଉ, ଶିକ୍ଷା ଜଗତ ହେଉ, ଉଦ୍ଭାବନ ହେଉ କି ପେଟେଣ୍ଟ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରି, ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ଆମର ହଜାର ହଜାର ଛୋଟ ଛୋଟ ସହର ଭାରତରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ କହିସାରିଛି ଯେ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ୪ଟି ମୁଖ୍ୟ ସ୍ତମ୍ଭ, ଏହାର ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ଦେଶର କୃଷକ, ଆମ ଦେଶର ଗରିବ, ଆମ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗ ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତି, ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଆମେ ଆମର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଆମର ଯେଉଁ ଫୋକସ ଥିଲା ତାହାକୁ ଆମେ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ବନ୍ଧୁ କୃଷି ଓ ଚାଷ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ନିଜର ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ କଥା ସକାରାତ୍ମକ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । କୃଷକମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଦେଇଥିବା ମତାମତ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଭାବନାକୁ ମୁଁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଉଛି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଆମ ର କୃଷିକୁ ସବୁ ଉପାୟରେ ଲାଭଦାୟକ କରିବା, କୃଷକମାନେ ଲାଭବାନ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମେ ଅନେକ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ । ଫସଲ ପାଇଁ ଋଣ ହେଉ, ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲଗାତାର ନୂଆ ବିହନ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ଆଜିର ମୂଲ୍ୟ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ହେବା ସହ ଅତୀତର ସମସ୍ତ ଅସୁବିଧାକୁ ଦୂର କରି ଚାଷୀଙ୍କୁ ଫସଲ ବୀମାର ଲାଭ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଏମଏସପିରେ କ୍ରୟ ହେଉ, ଆମେ ପୂର୍ବର ସମସ୍ତ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛୁ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଛୁ । ଏକ ପ୍ରକାରରେ ବିହନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମେ ଅତି କ୍ଷୁଦ୍ର ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ ଏବଂ ଆମେ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ କିମ୍ବା କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ଥିଲା । ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସର୍ବାଧିକ ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ଆମ ନୀତି ଯୋଗୁଁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଯୋଗୁଁ।
ମାନନୀୟ ଆମେ କୃଷିକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଦେଖିଛୁ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଢଙ୍ଗରେ ଆମେ ଗୋପାଳକମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ଆଉ ଏହି କାରଣରୁ ଆମ କୃଷକଙ୍କ ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆମେ ମଧ୍ୟ ସେହି ଦିଗରେ କାମ କରିଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ରେ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଥରେ ଚାଷୀଙ୍କ ଋଣ ଛାଡ଼ ର ଅନେକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଆଉ ଅତିରଞ୍ଜିତ କଥା କହି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନେ ୬୦ହଜାରେ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଛାଡ କରିବାକୁ କେତେ ହୋହଲ୍ଲା କରିଥିଲେ । ଏବଂ ଆକଳନ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏହାର ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଦେଶର ମାତ୍ର ତିନି କୋଟି କୃଷକ । ସାଧାରଣ ଗରିବ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ଏହାର କୌଣସି ଚିହ୍ନ ବର୍ଣ୍ଣ ନ ଥିଲା। ସେମାନଙ୍କ ର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଯୋଜନାରେ କୌଣସି ଯତ୍ନ ନଥିଲା କିମ୍ବା କୌଣସି ଲାଭ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚି ନଥିଲା ।
କିନ୍ତୁ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,...
ଯେତେବେଳେ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଆମ ସରକାରଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ମନ୍ତ୍ରୀ ସଦନକୁ ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ କିପରି ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ, କଲ୍ୟାଣ କିପରି କରାଯାଏ ଏବଂ କିପରି ଲାଭ ମିଳିଥାଏ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏବଂ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ଯୋଜନାରୁ ୧୦ କୋଟି କୃଷକ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏବଂ ଗତ ୬ ବର୍ଷ ରେ ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଇଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁମାନେ ମିଛ ପ୍ରଚାର କରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସତ୍ୟ ଶୁଣିବାର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ନାହିଁ ବୋଲି ଦେଶ ଦେଖୁଛି। ଯେଉଁମାନେ ସତ୍ୟର ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ସାହସ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ସେମାନେ ଏତେ ଆଲୋଚନା ପରେ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଠାଯାଇଥିବା ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ବସି ଶୁଣିବାକୁ ସାହସ ମଧ୍ୟ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ସେମାନେ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ଅପମାନିତ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଏହି ଉଚ୍ଚ ସଦନର ମହାନ ପରମ୍ପରାକୁ ଅସମ୍ମାନ କରୁଛନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶର ଜନତା ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁ ପ୍ରକାରରେ ଏତେ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏବେ ରାସ୍ତାରେ ଚିତ୍କାର କରିବା ଛଡ଼ା ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଆଉ କିଛି ନାହିଁ। ସ୍ଲୋଗାନ୍ ଦେବା, ହଟ୍ଟଗୋଳ କରିବା ଏବଂ ପଡ଼ିଆରୁ ପଳାଇ ଯିବା ସେମାନଙ୍କ ଭାଗ୍ୟରେ ଲେଖା ଯାଇଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣା ବୁଝିପାରୁଛି । ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଦେଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି, ସେମାନେ ଦେଇଥିବା ଜନାଦେଶକୁ ସେମାନେ ହଜମ କରିପାରୁନାହାନ୍ତି ଏବଂ ଗତକାଲି ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଫଳ ହୋଇଛି। ତେଣୁ ଆଜି ତାଙ୍କ ପାଖରେ ସେହି ଲଢ଼େଇ ଲଢ଼ିବାକୁ ସାହସ ନଥିବାରୁ ସେ କକ୍ଷ ଛାଡ଼ି ପଳାଇଯାଇଥିଲେ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟରେ ବନ୍ଧା ହୋଇଛି ଏବଂ ମୁଁ କୌଣସି ବିତର୍କରେ ସ୍କୋର କରିବାକୁ ଏଠାକୁ ଆସିନାହିଁ । ମୁଁ ଦେଶର ସେବକ । ମୋତେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ହିସାବ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରତ୍ୟକଟି ମୁହୂର୍ତ୍ତର ହିସାବ ଦେବା ମୋର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ଥିତି ଏପରି ହୋଇଥିଲା ଯେ ସାର ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ଆମେ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ଦେଇନଥିଲୁ ଏବଂ ଆମେ ସାର ବାବଦରେ ପ୍ରାୟ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବସିଡି ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଯାହା ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଇତିହାସରେ ସର୍ବାଧିକ ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଆମେ ଆମ କୃଷକଙ୍କ ପାଖକୁ ଏତେ ପରିମାଣର ସାର ବୋଝ ଯିବାକୁ ଦେଇନଥିଲୁ, ସରକାର ଏହାକୁ ନିଜ କାନ୍ଧରେ ବୋହି ନେଇଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଏମଏସପି ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ । ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, କ୍ରୟର ନୂଆ ରେକର୍ଡ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ଏମଏସପି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଚାଷୀଙ୍କ ଠାରୁ କିଛି ନିଆଯାଇନଥିଲା ବୋଲି କୁହାଯାଇଥିଲା। ଆମେ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ କ୍ରୟ କରି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
୧୦ ବର୍ଷରେ ଆମେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ତୁଳନାରେ ଧାନ ଓ ଗହମ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅଢ଼େଇ ଗୁଣା ଅଧିକ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ ଏବଂ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷରେ ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବୃଦ୍ଧି କରି ଆମେ ଅଟକିବାକୁ ଚାହୁଁନାହୁଁ। ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଖାଦ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏବଂ ଏକ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶସ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଏପରି ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ ଯେ କୃଷକମାନେ ସେହି ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଯାଆନ୍ତୁ ଏବଂ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଆମେ ଦେଶ ପାଇଁ ଆମର ସେବା ଯାତ୍ରାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ। ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ଜିଇବାକୁ ଦେବା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ପଚରାଯାଇ ନଥିଲା, ଆଜି ମୋ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ପଚାରୁଛନ୍ତି ଓ ପୂଜା ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆମେ ଆମର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହ ମିଶି ମିଶନ ମୋଡରେ ସେମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ବୁଝି ମାଇକ୍ରୋ ସ୍ତରରେ ସେମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ ଏବଂ ସେମାନେ ଯେପରି ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ଯାପନ କରିପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଏହି ଦିଗରେ କାମ କରିଛୁ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅତିକମରେ କାହାର ସହାୟତା ନେବାକୁ ପଡିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ସମାଜରେ କୌଣସି ନା କୌଣସି କାରଣରୁ ଅବହେଳିତ ଶ୍ରେଣୀ ଅର୍ଥାତ୍ ଏକ ପ୍ରକାରେ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାର୍ତ୍ତାବାହକ (ନିର୍ଯାତିତ) ଶ୍ରେଣୀ ହେଉଛି କିନ୍ନର ଶ୍ରେଣୀ, ଆମ ସରକାର କିନ୍ନର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଦୁନିଆର ଲୋକମାନେ ଏହା ଶୁଣିବେ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏତେ ପ୍ରଗତିଶୀଳ । ଭାରତକୁ ଗର୍ବର ସହ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତରେ ଆଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଆପଣ ମାନେ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାରରେ କିନ୍ନରମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଆମର ଭ୍ରମଣକାରୀ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଆମର ଭ୍ରମଣକାରୀ ସାଥୀ, ଆମର ବଞ୍ଜାରା ପରିବାର ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ କଲ୍ୟାଣ ବୋର୍ଡ ଗଠନ କରିଛୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିପାରିବା ଏବଂ ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ଯେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ଥିର, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଆଶାଜନକ ଜୀବନ ପାଇପାରିବେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦ ଲଗାତର ଶୁଣି ଆସୁଛି, ଆମର ଜଣଜାତୀୟ ସମୂହରେ ଏହା ସବୁଠାରୁ ପଛରେ ପିଭିଟିଜି, ପିଭିଟିଜି, ପିଭିଟିଜି, ପିଭିଟିଜି ନାମକ ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦ ଆମେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଶୁଣିଆସୁଛୁ, ସେମାନେ ଆମ ଆଦିବାସୀ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ନିକଟରୁ ଦେଖିଛନ୍ତି ସେମାନେ କେଉଁ ଅବସ୍ଥାରେ ରହୁଛନ୍ତି ତାହା ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛନ୍ତି, କେହି ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଖିନାହାନ୍ତି। ଆମେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛୁ ଏବଂ ପିଏମ୍ ଜନମନ ଯୋଜନା, ୩୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଧୀନରେ ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇପଡ଼ିଛି। ସେମାନେ ଅଳ୍ପ ସଂଖ୍ୟାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଭୋଟ କ୍ଷମତା ନାହିଁ ଏବଂ ଏଠାରେ ଯେଉଁମାନଙ୍କପାଖରେ ଭୋଟ କ୍ଷମତା ଅଛି ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଦେଶର ପରମ୍ପରା, କିନ୍ତୁ ସମାଜର ଏତେ ପଛୁଆ ଲୋକଙ୍କ ବିଷୟରେ କେହି ଚିନ୍ତିତ ହେଉନଥିଲେ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ଅଛୁ କାରଣ ଆମେ ଭୋଟ୍ ର ରାଜନୀତି କରୁନାହୁଁ, ଆମେ ବିକାଶର ରାଜନୀତି କରୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ଦେଶରେ ପାରମ୍ପରିକ ପାରିବାରିକ ଦକ୍ଷତା ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଛି । ଆମର ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଗୋଷ୍ଠୀ ରହିଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପାରମ୍ପରିକ ଦକ୍ଷତା ଅଛି, ଯେଉଁମାନେ ସମାଜର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରନ୍ତି କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରାଗଲା ନାହିଁ । ଆମେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ପ୍ରାୟ ୧୩ ହଜାର କୋଟି ର ଏକ ଯୋଜନା ସହିତ ଆଧୁନିକତା ଆଡକୁ ନେଇଛୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୃତ୍ତିଗତତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗରିବଙ୍କ ନାମରେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକର ଜାତୀୟକରଣ କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୋର ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡରମାନେ କେବେ ବି ବ୍ୟାଙ୍କର କବାଟ ଦେଖିବାକୁ ସାହସ କରିନଥିଲେ । ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରେ ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀମାନେ ଚିନ୍ତିତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ସେମାନେ ନିଜର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟତା ବଳରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ପାଇଛନ୍ତି। ବାରମ୍ବାର ବ୍ୟାଙ୍କରମାନେ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ହୁଅନ୍ତି, ନେଉଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ଗତକାଲି ଫୁଟପାଥ୍ ରେ ବସିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଏବେ ଏକ ଛୋଟ ଦୋକାନ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ନିଜେ ଶ୍ରମିକ ଭାବେ କାମ କରୁଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ଜଣେ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଜଣଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେବା ଦିଗରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ କିମ୍ବା ମହିଳା, ସେମାନେ ଆମକୁ ବହୁତ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ବିଷୟରେ କହୁଛୁ । ଏପରିକି ପୃଥିବୀର ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନାରୀ ବିକାଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାଭାବିକ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ମହିଳା ଏଲଇଡି ବିକାଶ ବିଷୟରେ କହିବା, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହର ସାମାନ୍ୟ ଅଭାବ ଦେଖାଯାଏ । ଏଭଳି ସମୟରେ ଭାରତ ସ୍ଲୋଗାନ ନୁହେଁ ବରଂ ନିଷ୍ଠାର ସହ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ଵାଧୀନ ବିକାଶ ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି ଏବଂ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ସୁଫଳ ଆଜି ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛି । ମୁଁ ସମ୍ମାନିତ ସାଂସଦ ସୁଧା ମୂର୍ତ୍ତିଜୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଯେ ଗତକାଲି ସେ ଆଲୋଚନାରେ ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ କ'ଣ, ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା କ'ଣ, ସେ ବିଷୟରେ ବହୁତ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସେ ବହୁତ ଭାବପ୍ରବଣ ଭାବରେ ଗୋଟିଏ କଥା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ମା' ଚାଲିଯାଆନ୍ତି ତେବେ ଏହାର କୌଣସି ପ୍ରତିକାର ନାହିଁ । ଆପଣ ଏହାକୁ ପୁନର୍ବାର ପାଇପାରିବେ ନାହିଁ। ସେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭାବପ୍ରବଣହୋଇ ଏହା କହିଛନ୍ତି। ଆମେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପରିମଳ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତାକୁ ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଶୌଚାଳୟ ହେଉ, ସାନିଟାରୀ ପ୍ୟାଡ୍ ହେଉ, ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ହେଉ, ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ଟିକାକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ମା' ଭଉଣୀମାନେ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ମହିଳାମାନେ ଯେପରି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୁଅନ୍ତୁ ସେ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମେ ନିର୍ମାଣ କରିଥିବା ୪ କୋଟି ଘର ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଘର ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ଦିଆଯାଇଛି। ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ସହିତ ମୁଦ୍ରା ଓ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଭଳି ଯୋଜନା ରେ ମଧ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ମହିଳାଙ୍କ ଭୂମିକା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଭାଗିଦାରୀ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଏକ ପ୍ରକାରେ ସେମାନେ ପରିବାରରେ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଏକ ଅଂଶ ହେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏହା ସହ ଜଡିତ ୧୦ କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ କେବଳ ବଢିନାହିଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ କାମ କରୁଥିବା ୧ କୋଟି ଭଉଣୀ । ସେମାନେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଗାଁରେ ବ୍ୟବସାୟ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏକାଠି କରନ୍ତି । ଏପରିକି ଗ୍ରାମବାସୀ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଉନାହାନ୍ତି। ଆଜି ମୁଁ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଏକ କୋଟି ଭଉଣୀ କୋଟିପତି ଓ ଦିଦି ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ତିନି କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ କୋଟିପତି କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ାଉଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି, ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ । ନୂଆ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆସିଥାଏ କିନ୍ତୁ ଏହା ମହିଳାଙ୍କ ଭାଗ୍ୟର ଶେଷ ରେ ଆସିଥାଏ । ଆମର ପ୍ରୟାସ ଯେ ଆମମହିଳାମାନେ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ପ୍ରଥମ ସୁଯୋଗ ପାଇବା ଉଚିତ ଏବଂ ସେମାନେ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହା ଅଧୀନରେ, ଏହି ଅଭିଯାନ ବହୁତ ସଫଳତାର ସହ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ଏବଂ ଆଜି ଆମ ଗାଁର ମହିଳାମାନେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଁର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଥିଲି, ସେମାନେ ମୋତେ କହୁଥିଲେ ଯେ ହେ ସାର୍, ଆମେ କେବେ ସାଇକେଲ ବି ଚଳାଇନାହୁଁ । ଆପଣ ଆମକୁ ପାଇଲଟ୍ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପୁରା ଗାଁ ଆମକୁ ପାଇଲଟ୍ ଦିଦି ଭାବରେ ଜାଣିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏବଂ ଏହି ସମ୍ମାନଜନକ ଜିନିଷ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ ଚାଳକ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଯାଏ ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯେ ଏଭଳି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମଧ୍ୟ ରାଜନୀତି ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ଦେଶବାସୀ, ବିଶେଷ କରି ମହିଳାମାନେ ଅକଳ୍ପନୀୟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଅନୁଭବ କରିଥାନ୍ତି। ମହିଳାଙ୍କ ଉପରେ ହେଉଥିବା ଅତ୍ୟାଚାରରେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଏହା ହେଉଛି ଚୟନମୂଳକ ମନୋଭାବ। ଏହି ଚୟନମୂଳକ ମନୋଭାବ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚିନ୍ତାଜନକ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଜରିଆରେ ଦେଶକୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ କୌଣସି ରାଜ୍ୟ ବିରୋଧରେ କହୁନାହିଁ କି କୌଣସି ରାଜନୀତି କରିବାକୁ କହୁନାହିଁ। କିନ୍ତୁ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ବଙ୍ଗଳାର କିଛି ଫଟୋ ଦେଖିଥିଲି । ଜଣେ ମହିଳାଙ୍କୁ ସର୍ବସାଧାରଣରେ ରାସ୍ତାରେ ମାଡ଼ ମରାଯାଉଛି, ସେହି ଭଉଣୀ ଚିତ୍କାର କରୁଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ସେଠାରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା କୌଣସି ଲୋକ ତାଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆସୁନାହାନ୍ତି, ଲୋକମାନେ ଭିଡିଓ ତିଆରି କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଆଉ ସନ୍ଦେଶଖାଲିରେ ଘଟିଥିବା ଏହି ଘଟଣା, ଯାହାର ଫଟୋ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଜନକ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଗତକାଲିଠାରୁ ବଡ଼ ବଡ଼ ଭେଟେରାନ୍ ମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣିଆସୁଛି, ଏହାର ଯନ୍ତ୍ରଣା ସେମାନଙ୍କ କଥାରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉନାହିଁ। ଲଜ୍ଜାର ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଦୁଃଖଦ ଚିତ୍ର ଆଉ କ'ଣ ହୋଇପାରେ? ଆଉ ଯେଉଁମାନେ ନିଜକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ମହିଳା ନେତ୍ରୀ ବୋଲି ଭାବୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ପାଟିରେ ତାଲା ଲଗାଇ ବସିଛନ୍ତି । କାରଣ ଆପଣ ତାଙ୍କ ରାଜନୈତିକ ଜୀବନ ସହ ଜଡ଼ିତ କିମ୍ବା ସେହି ରାଜ୍ୟ ସହ ଜଡିତ ଏବଂ ତେଣୁ ମହିଳାଙ୍କ ଉପରେ ହେଉଥିବା ଅତ୍ୟାଚାର ଉପରେ ଆପଣ ଚୁପ୍ ରହିବା ଉଚିତ୍ ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ବୟସ୍କମାନେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଏଭଳି ଜିନିଷକୁ ଅଣଦେଖା କରନ୍ତି, ତା'ହେଲେ ଦେଶ ଅଧିକ ଦୁଃଖ ଭୋଗୁଛି, ଆମ ର ମା' ଭଉଣୀମାନେ ଅଧିକ ଦୁଃଖ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ରାଜନୀତି ଏତେ ଚୟନଶୀଳ ଏବଂ ଯେଉଁଠି ଏହା ସେମାନଙ୍କ ରାଜନୀତି ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ନୁହେଁ, ସେଠାରେ ସେମାନଙ୍କର କେହି ଚେଲା ଆସି ଶୁଙ୍ଗି ଦେଇଯାନ୍ତି ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ସହ ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ଚୟନ କରି ଭାରତବାସୀ ଦେଶରେ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନିରନ୍ତରତା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହି ନିର୍ବାଚନର ଫଳାଫଳ ବିଶ୍ୱକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛି । ଆଉ ଏହି ଫଳାଫଳ ଯୋଗୁଁ ସାରା ବିଶ୍ୱର ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି । ଯଦି ଏବଂ କିନ୍ତୁର ସଶୟ ଶେଷ ହୋଇଯାଇଛି । ଏବଂ ଭାରତରେ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଆଣିଥାଏ । ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଏହା ଏକ ସୁଯୋଗ ପାଲଟିଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଭାରତର ଏହି ବିଜୟ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ସନ୍ତୁଳନ ଚାହୁଁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂଆ ଆଶା ଆଣିଛି । ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱଚ୍ଛତାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି । ଏବଂ ଭାରତ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହାନ ଭୂମି ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଚଳିତ ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳ ସହିତ ପୁଞ୍ଜି ବଜାରରେ ଉନ୍ନତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି। କିନ୍ତୁ ଦୁନିଆରେ ବହୁତ ଆନନ୍ଦ ଓ ଆନନ୍ଦର ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହା ମୋର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅନୁଭୂତି । କିନ୍ତୁ ଇତି ମଧ୍ୟରେ ଆମ କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ଅଛନ୍ତି । ମୁଁ ବୁଝିପାରୁନାହିଁ ଏହି ଖୁସିର କାରଣ କ'ଣ? ଆଉ ଏହାକୁ ନେଇ ଅନେକ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି । ଏହି ଖୁସି ପରାଜୟର ହ୍ୟାଟ୍ରିକ୍ ରେ ଅଛି କି? ନର୍ଭସ ୯୦ ଦଶକର ଶିକାର ହେବାରେ ଏହା କ'ଣ ଖୁସି? ଏହା କ'ଣ ଆଉ ଏକ ବିଫଳ ଉତକ୍ଷେପଣର ଖୁସି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି ଯେତେବେଳେ ଖଡଗେ ଜୀ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଖାଯାଉଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଖଡଗେ ବୋଧହୁଏ ଖାର୍ଗେ ଜୀ ତାଙ୍କ ଦଳ ପାଇଁ ବହୁତ ଭଲ ସେବା କରିଛନ୍ତି । କାରଣ ଏହି ପରାଜୟ ପାଇଁ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଦାୟୀ କରାଯିବା କଥା, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରି ନିଜେ କାନ୍ଥ ଭଳି ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ। ଆଉ କଂଗ୍ରେସର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏପରି ହୋଇଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଉପୁଜିବ ସେତେବେଳେ ଦଳିତ ଓ ପଛୁଆବର୍ଗଙ୍କୁ ଏହି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡୁଛି ଏବଂ ସେହି ପରିବାର ଖସି ପଳାଇଯାଉଛି । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଆଜିକାଲି ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଲୋକସଭାରେ ବାଚସ୍ପତି ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଥିଲା, ଏଥିରେ ପରାଜୟ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ କିଏ କଲା, ତା'ପରେ ସେମାନେ ଜଣେ ଦଳିତଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚତୁରତାର ସହ ଖେଳ ଖେଳିଥିଲେ। ସେମାନେ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ପରାଜିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଗରେ ରଖିଥିଲେ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି-ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦ ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ହୋଇଥିଲା, ତା'ପରେ ୨୦୨୨ରେ ସେ ସୁଶୀଲ କୁମାର ସିନ୍ଦେଜୀଙ୍କୁ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦ ପାଇଁ ଆଗତ କରିଥିଲେ, ତାଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରାଇଥିଲେ, ଦଳିତମାନେ ମରିଗଲେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ କିଛି ନାହିଁ। ୨୦୧୭ରେ ପରାଜୟ ନିଶ୍ଚିତ ଥିଲା, ତେଣୁ ସେ ମୀରା କୁମାରଙ୍କୁ ପରାଜୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। କଂଗ୍ରେସର ଏସସି, ଏସଟି, ଓବିସି ବିରୋଧୀ ମାନସିକତା ରହିଛି । ଯେଉଁଥିପାଇଁ ସେମାନେ ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ମାନସିକତା କାରଣରୁ ସେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଆଦିବାସୀ ମହିଳା ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅପମାନିତ କରିଥିଲେ, ପ୍ରତିବାଦ କରିବାରେ କୌଣସି ଅଭାବ ଦେଇନଥିଲେ ଏବଂ ଏପରି ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ ଯାହା କେହି କରିପାରିବେ ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ସଂସଦ, ଏହି ଉଚ୍ଚ ସଦନ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ବିତର୍କ, ସଂଳାପ ଏବଂ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଅମୃତ ବାହାର କରି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଦେବା ପାଇଁ ଅଟେ । ଏହାକୁ ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯିବ। କିନ୍ତୁ ଗତ ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ବରିଷ୍ଠ ନେତାଙ୍କ ଠାରୁ ଶୁଣିବା ପରେ କେବଳ ମୁଁ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ନିରାଶ ହୋଇଛି। ଏଠାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଦେଶର ଇତିହାସରେ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ନିର୍ବାଚନ ଯାହାର ପ୍ରସଙ୍ଗ ଥିଲା ସମ୍ବିଧାନର ସୁରକ୍ଷା । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆପଣ ତଥାପି ଏହି ନକଲି କାହାଣୀ ଚଳାଇବା ଜାରି ରଖିବେ କି? ୧୯୭୭ ନିର୍ବାଚନକୁ ଭୁଲିଯାଇଛନ୍ତି କି, ଖବରକାଗଜ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିଲା, ରେଡିଓ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିଲା, ଭାଷଣ ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଦେଶବାସୀ ସମାନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଭୋଟ୍ ଦେଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପୁନଃ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସପକ୍ଷରେ ଭୋଟ୍ ଦେଇଥିଲେ। ସମ୍ବିଧାନର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱରେ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ନିର୍ବାଚନ କେବେ ହୋଇନଥିଲା ଏବଂ ୧୯୭୭ ନିର୍ବାଚନ ଦର୍ଶାଇଥିଲା ଯେ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ଶିରାରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର କିପରି ବଞ୍ଚି ରହିଛି । ଆପଣ ଦେଶକୁ କେତେ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବେ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହା ସମ୍ବିଧାନର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ନିର୍ବାଚନ ଥିଲା ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଦେଶର ଜ୍ଞାନ ସମ୍ବିଧାନର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସେହି ସମୟରେ କ୍ଷମତାରେ ବସିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ବାହାର କରିଦେଇଥିଲା । ଆଉ ଏଥର ଯଦି ସମ୍ବିଧାନର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ହୁଏ ତେବେ ଦେଶବାସୀ ଆମକୁ ସମ୍ବିଧାନର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ମନେ କରିଛନ୍ତି । ସମ୍ବିଧାନର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆମ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ହଁ, ଯଦି କେହି ସମ୍ବିଧାନର ସୁରକ୍ଷା କରିପାରିବେ ତେବେ କେବଳ ଏହି ଲୋକମାନେ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଦେଶବାସୀ ଆମକୁ ଜନାଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଡଗେଜୀ ଯେତେବେଳେ ଏଭଳି କଥା କହୁଛନ୍ତି, ଏହା ଟିକେ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ କାରଣ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ସମ୍ବିଧାନ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଅତ୍ୟାଚାର, ସମ୍ବିଧାନ ଉପରେ ଚାଲିଥିବା ବୁଲଡୋଜର, ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଉଲ୍ଲଂଘନ କରାଯାଇଥିଲା। ତା'ପରେ ସେହି ଦଳର ଜଣେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତା ହିସାବରେ ସେ ସେମାନଙ୍କ ସାକ୍ଷୀ, ତଥାପି ସେ ଗୃହକୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଛନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଅତି ନିକଟରୁ ଦେଖିଛି, କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଘୋର ନିର୍ଯାତନା ଦିଆଯାଇଛି, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ କଷ୍ଟକର କରି ଦିଆଯାଇଛି। ଆଉ ସଂସଦ ଭିତରେ ଯାହା ହେଉଥିଲା ତାହା ରେକର୍ଡରେ ରହିଛି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପଚାରୁଛି, ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ବିଷୟରେ କହୁଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ୭ ବର୍ଷ ଲୋକସଭା ଚଳାଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଲୋକସଭାର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ୫ ବର୍ଷ, ଯାହା ସମ୍ବିଧାନ ଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ଆପଣ ୭ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷମତା ଉପଭୋଗ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ଅତ୍ୟାଚାର କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଆପଣ ଆମକୁ ସମ୍ବିଧାନ ଶିଖାଉଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ଲୋକମାନେ ସେହି ସମୟରେ ଡର୍ଜ ନାଧିକ ଧାରା ଉପରେ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନାକୁ ଭାଙ୍ଗିବାର ପାପ କରିଥିଲେ । ୩୮ତମ, ୩୯ତମ ଓ ୪୨ତମ ସମ୍ବିଧାନ ସଂଶୋଧନକୁ ଏବଂ ସେହି ସଂଶୋଧନରେ ମିନି ସମ୍ବିଧାନ ବୋଲି କୁହାଯାଇଥିଲା। ମିନି ସମ୍ବିଧାନ ରେ କୁହାଯାଇଥାଏ । ଏସବୁ କ'ଣ ଥିଲା? 'ସମ୍ବିଧାନର ସୁରକ୍ଷା' ଶବ୍ଦ ଆପଣଙ୍କ ପାଟିରେ ଅନୁକୂଳ ନୁହେଁ, ଆପଣ ଏହି ପାପ କରି ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି। ଖଡଗେ ଜୀ, ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ପୂର୍ବ ସରକାରରେ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି କ୍ୟାବିନେଟରେ ଥିବା ବେଳେ କ'ଣ ଘଟିଥିଲା, କଣ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସାମ୍ବିଧାନିକ ପଦ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପଦ ଉପରେ ଏନଏସି ବସିବା ଦରକାର, ଆପଣ ଏହା କେଉଁ ସମ୍ବିଧାନରୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଣିଛନ୍ତି, କେଉଁ ସମ୍ବିଧାନରୁ ଆପଣମାନେ ଏହାକୁ ତିଆରି କରିଛନ୍ତି। ଆପଣ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଦର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଆପଣ ଜଣେ ରିମୋଟ୍ ପାଇଲଟ୍ ହୋଇ ତାଙ୍କ କପାଳରେ ବସିଥିଲେ । କେଉଁ ସମ୍ବିଧାନ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମକୁ କୁହନ୍ତୁ ସମ୍ବିଧାନ କ'ଣ ଯାହା ଜଣେ ସାଂସଦଙ୍କୁ କ୍ୟାବିନେଟର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବରେ ଭାଙ୍ଗିବାର ଅଧିକାର ଦେଇଛି, ଯାହା ସେହି ସମ୍ବିଧାନ ଥିଲା, କେଉଁ କ୍ଷମତାରେ ଏହାକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ଦେଶରେ ଲିଖିତ ଆକାରରେ ପ୍ରୋଟୋକଲ ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ବାଚସ୍ପତି ସମସ୍ତେ କେମିତି କହୁଛନ୍ତି। ସମ୍ବିଧାନର ସୀମା ଭାଙ୍ଗି ପ୍ରୋଟୋକଲରେ ଗୋଟିଏ ପରିବାରକୁ କେତେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଗଲା, କେଉଁ ସମ୍ବିଧାନ ଥିଲା ତାହା କେହି ଜଣେ କହୁଛନ୍ତି। ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ସାମ୍ବିଧାନିକ ପଦବୀରେ ଥିବା ଲୋକ, ପ୍ରଥମେ ପରିବାର ରଖୁଥିବା ଲୋକ, କେଉଁ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଆପଣ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି? ଆଉ ଆଜି ସେମାନେ ସମ୍ବିଧାନ କଥା କହୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଦୋହଲାଇଛନ୍ତି, ଜୟ ସମ୍ବିଧାନ କହୁଛନ୍ତି। ଭାରତ ହେଉଛି ଇନ୍ଦିରା, ଇନ୍ଦିରା ଇଜ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆପଣ ଏହି ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇ ବଞ୍ଚିଛନ୍ତି, ଆପଣ କେବେ ବି ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରତି କୌଣସି ସମ୍ମାନ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇନାହାଁନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ କହୁଛି ଯେ କଂଗ୍ରେସ ଦେଶରେ ସମ୍ବିଧାନର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିରୋଧୀ, ଏହା ତାଙ୍କ ମନରେ ଅଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ପୂରା ଚର୍ଚ୍ଚା ଭିତରେ ୨୦୦, ୫୦୦ ବର୍ଷ କଥା କହିବାର ଅଧିକାର ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି କଥା ଆସେ ତେବେ... ଏହା ବହୁତ ପୁରୁଣା ହୋଇଗଲାଣି, ତେଣୁ ଯଦି ତୁମର ପାପ ପୁରୁଣା ହୋଇଯାଏ, ତେବେ ତାହା ଶେଷ ହେବ କି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ଗୃହରେ ସମ୍ବିଧାନ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଆସିବାକୁ ଦେଇନଥିଲେ, ଏହା ହେଉଛି ଆଲୋଚନାର ଅନୁଭୂତି । କିନ୍ତୁ ଏହି ଦେଶରେ ଏମିତି ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ବସିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ଶିକାର ହୋଇଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କର କିଛି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକତା ଥିବ ଯେ ଆଜି ସେ ତାଙ୍କ ସହିତ ବସିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଛନ୍ତି, ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ସୁଯୋଗବାଦର ଆଉ ଏକ ନାମ । ଯଦି ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରତି ଭକ୍ତିଭାବ ରହିଥାନ୍ତା, ତେବେ ସେମାନେ ତାହା କରିନଥାନ୍ତେ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି କେବଳ ଏକ ରାଜନୈତିକ ସଙ୍କଟ ନଥିଲା। ଗଣତନ୍ତ୍ର, ସମ୍ବିଧାନ ସହିତ ଏହା ଏକ ବିରାଟ ମାନବିକ ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟ ଥିଲା। ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିର୍ଯାତନା ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ମୃତ୍ୟୁ ପାଇଁ ଜେଲରେ ଆଶ୍ରୟ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଜୟ ପ୍ରକାଶ ନାରାୟଣଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ଏତେ ଖରାପ ଥିଲା ଯେ ବାହାରକୁ ଆସିବା ପରେ ସେ କେବେ ବି ସୁସ୍ଥ ହୋଇପାରିନଥିଲେ, ସେମାନେ ଏପରି କରିଥିଲେ । ଆଉ ଏହି ନିର୍ଯାତନା କେବଳ ରାଜନେତାଙ୍କ ଉପରୁ ଛାଡ଼ିନଥିଲା, ଏପରିକି ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ନଥିଲା। ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଉପାୟରେ ଅତ୍ୟାଚାର କରାଯାଇଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେଦିନ ଏମିତି ଥିଲା ଯେ ଘରୁ ବାହାରିଥିବା କିଛି ଲୋକ ଘରକୁ ଫେରି ନଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମୃତଦେହ କୁଆଡ଼େ ଗଲା ତାହା ମଧ୍ୟ ଜାଣି ନଥିଲେ, ଏପରିକି ଘଟଣା ମଧ୍ୟ ଘଟିଥିଲା।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେମାନଙ୍କ ସହ ବସିଥିବା ଅନେକ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ନିଜକୁ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁଙ୍କ ସ୍ୱର ବୋଲି ଦାବି କରନ୍ତି ଏବଂ ବହୁତ ଚିତ୍କାର କରନ୍ତି । ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁଙ୍କ ସହ କ'ଣ ଘଟିଥିଲା ତାହା ମନେ ରଖିବାକୁ ମୁଜାଫରନଗର ଏବଂ ତୁର୍କମାନ ଗେଟ୍ ର କୌଣସି ଲୋକ କହିଥିବା ସାହସ କରନ୍ତି କି?
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏବଂ ସେମାନେ କଂଗ୍ରେସକୁ କ୍ଲିନ୍ ଚିଟ୍ ଦେଉଛନ୍ତି, ଦେଶ ସେମାନଙ୍କୁ କେମିତି କ୍ଷମା କରିବ? ଏହା ଲଜ୍ଜାଜନକ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଏଭଳି ଏକଛତ୍ରବାଦକୁ କହୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବିଧାନର ନକଲ ହାତକୁ ନେଇ ନିଜ କଳା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଲୁଚାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେହି ସମୟରେ ଅନେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଥିଲେ, ସେମାନେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ବିରୋଧରେ ଲଢେଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଧୀରେ ଧୀରେ ସେମାନେ ନିଜର ଭିତ୍ତିଭୂମି ତିଆରି କରିଥିଲେ । ଆଜି ସେମାନେ କଂଗ୍ରେସକୁ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଗତକାଲି ଲୋକସଭାରେ କହିଥିଲି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ କଂଗ୍ରେସର ପରଜୀବୀ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଏହା ହେଉଛି ପରଜୀବୀ କଂଗ୍ରେସ । ଯେଉଁଠି ସେ ନିଜେ ଏକାକୀ ଲଢ଼ିଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ତାଙ୍କ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ରେଟ୍ ଲଜ୍ଜାଜନକ ଏବଂ ଯେଉଁଠି ତାଙ୍କୁ କାହାର କାନ୍ଧରେ ବସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି, ସେଠାରୁ ସେ ଫେରାର ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି। ଦେଶର ଜନତା ଆଜି ବି ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିନାହାନ୍ତି, ସେମାନେ କାହା ର ଆଳରେ ଆସିଛନ୍ତି । ଏହି କଂଗ୍ରେସ ପରଜୀବୀ, ଅନ୍ୟ କାହା ପାଇଁ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ଭୋଟ୍ ଖାଇ ଏହା ଟିକିଏ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ଜଣାପଡିଛି । ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ପରଜୀବୀ ହେବାର କାରଣ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ନିଜର କାରନାମା । ସେମାନେ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଜିତି ପାରିନାହାନ୍ତି, ସେମାନେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପଳାଇବାର ବାଟ ଖୋଜୁଛନ୍ତି । ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଜିତିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ କିଛି ନାହିଁ। ତେଣୁ ମିଥ୍ୟା କାହାଣୀ ଓ ନକଲି ଭିଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶକୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ ଓ ଭୂଷିତ କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ରହିଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହା ହେଉଛି ଏହି ଗୃହର ଉଚ୍ଚ ସଦନ । ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଏବଂ ଏଠାରେ ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ଦୁର୍ନୀତିର ଗମ୍ଭୀର ଅଭିଯୋଗର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି, ଏହି କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ଲଜ୍ଜାଜନକ ଭାବେ ଦୁର୍ନୀତି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆନ୍ଦୋଳନ ଚଳାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ଦୁର୍ନୀତି ପାଇଁ ଦଣ୍ଡ ପାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଫଟୋ ଉଠାଇବାରେ ମଜା ନେଉଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଲୋକମାନେ ଆମକୁ ପଚାରୁଥିଲେ କାହିଁକି ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନିଆଯାଉନାହିଁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତମାନେ ଜେଲ୍ ଯାଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ହଙ୍ଗାମା କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଆପଣ କାହିଁକି ଲୋକଙ୍କୁ ଜେଲ୍ ପଠାଉଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଠାରେ ଆଲୋଚନା ବେଳେ କେନ୍ଦ୍ରର ତଦନ୍ତକାରୀ ସଂସ୍ଥା ବିରୋଧରେ ଅଭିଯୋଗ ହୋଇଛି। ଏହି ସରକାର ତଦନ୍ତକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକର ଅପବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି କୁହାଯାଉଛି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏବେ ଆପଣ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ଦୁର୍ନୀତି କରିବ ଆପ, ମଦ ଦୁର୍ନୀତି କରିବ ଆପ, ପିଲାଙ୍କ କ୍ଲାସ୍ କରିବାରେ ଆପ୍ ଦୁର୍ନୀତି କରିବା ପାଣି ଘୋଟାଲା କରିବା ଆପ୍, କଂଗ୍ରେସ ଆପ୍ ବିଷୟରେ ଅଭିଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ୍, କଂଗ୍ରେସ ଆପ୍ କୁ ଅଦାଲତକୁ ଟାଣି ନେବା ଉଚିତ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯଦି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଏ ତେବେ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଗାଳି ଦିଅନ୍ତୁ। ଆଉ ଏବେ ଏହି ଲୋକମାନେ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ସାଥୀ ପାଲଟିଯାଇଛନ୍ତି । ଆଉ ଯଦି ସାହସ ଅଛି ତେବେ ଗୃହରେ ଠିଆ ହୋଇ କଂଗ୍ରେସ ଦଳଠାରୁ ଜବାବ ମାଗୁଛି, ମୁଁ ଆପ୍ ଲୋକଙ୍କୁ କହୁଛି । କଂଗ୍ରେସ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବା ଉଚିତ ଯେ ଆପଣ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରି ଆପ୍ ଦୁର୍ନୀତିର ଏତେ ପ୍ରମାଣ ଦେଶ ସାମ୍ନାରେ ରଖିଛନ୍ତି, କଂଗ୍ରେସ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରିଥିଲା । ଏବେ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ସେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମସ୍ତ ଫାଇଲ କହିଥିବା ପ୍ରମାଣ କାହିଁକି ସତ ନା ମିଛ । ଦୁହେଁ ପରସ୍ପରକୁ ଖୋଲିବେ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏଭଳି କଥାର ଜବାବ ଦେବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ସାହସ ନାହିଁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଦ୍ଵିତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ଓ ଦ୍ଵିତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ରଖୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି। ଏବଂ ମୁଁ ଦେଶକୁ ବାରମ୍ବାର ମନେ ପକାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଚାଲିଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକତା ବିଷୟରେ । ଏହି ଲୋକମାନେ ଦିଲ୍ଲୀର ଏକ ମଞ୍ଚରେ ବସି ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ତଦନ୍ତକାରୀ ଏଜେନ୍ସି ଉପରେ ଅଭିଯୋଗ କରିବା ସହ ରାଲି କରିଥାନ୍ତି। ଏବଂ, କେରଳରେ, ସେମାନଙ୍କ ରାଜକୁମାର ତାଙ୍କର ମେଣ୍ଟ ସହଯୋଗୀ ତାଙ୍କର ଜଣେ କେରଳ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜେଲ ପଠାଇବାକୁ ନିବେଦନ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜେଲ ପଠାଇବାକୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରନ୍ତି । ଦିଲ୍ଲୀ ଇଡି, ସିବିଆଇ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଏହାକୁ ନେଇ ହୋହଲ୍ଲା କରୁଛି ଏବଂ ସେହି ଲୋକମାନେ କେରଳ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେହି ଏଜେନ୍ସି ଶାହଜାଦେଙ୍କ ଠାରୁ ଜେଲ ପଠାଇବା କଥା କହୁଛନ୍ତି। ତେବେ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକତା ରହିଛି କି ବୋଲି ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଛତିଶଗଡ଼ରେ ମଦ ଦୁର୍ନୀତି କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ଥିଲା, ସେହି ଆପ୍ ଦଳ ଚିତ୍କାର କରି କହୁଥିଲା ଯେ ଇଡି, ସିବିଆଇ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉ ଏବଂ ଏହି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜେଲରେ ରଖାଯାଉ, ସେମାନେ ଖୋଲାଖୋଲି କହୁଥିଲେ ଏବଂ ଇଡି ଏହି କାମ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଥିଲା । ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଇଡିକୁ ବହୁତ ସୁନ୍ଦର ମନେ କରନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁମାନେ ତଦନ୍ତକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ବଦନାମ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ହୋହଲ୍ଲା କରୁଛନ୍ତି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ମରଣଶକ୍ତିକୁ ଜୋର ଦିଅନ୍ତୁ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ତଦନ୍ତକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକର କିପରି ଦୁରୁପଯୋଗ ହେଉଥିଲା, ତାହା କିପରି ହେଉଥିଲା, କିଏ ଏହା କରୁଥିଲା । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି ବୟାନ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ୨୦୧୩ର ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ବୟାନ, କ'ଣ ବୟାନ, କଂଗ୍ରେସ ସହ ଲଢ଼ିବା ଏତେ ସହଜ ନୁହେଁ, ସିବିଆଇ ତାଙ୍କୁ ଜେଲରେ ରଖି ପଛରେ ପକାଇବ। ସିବିଆଇ ଓ ଆୟକର ଭୟ ଦେଖାଇ ସମର୍ଥନ ନେଛି କଂଗ୍ରେସ । ଏହା କାହାର ବୟାନ? ସ୍ୱର୍ଗତ ମୁଲାୟମ ସିଂହଙ୍କ ଏହି ବୟାନ, କଂଗ୍ରେସ କିପରି ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକର ଅପବ୍ୟବହାର କରୁଛି, ଏହା ମୁଲାୟମ ସିଂହ ଜୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏଠାରେ ଏହି ଗୃହର ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ ରାମ ଗୋପାଳ ଜୀଙ୍କୁ ମୁଁ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ରାମଗୋପାଳ ଜୀ ଥରେ ମିଛ କହୁଥିଲେ ନା ନେତାଜୀ କେବେ ମିଛ କହିଥିଲେ କି? ନେତାଜୀ ସତ କହୁଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ରାମ ଗୋପାଳଜୀଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ କେବଳ ପୁତୁରାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କୁହନ୍ତୁ କାରଣ ତାଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇ ଦିଅନ୍ତୁ ଯେ ସେ ରାଜନୀତିରେ ପାଦ ଦେବା ମାତ୍ରେ, ଯେଉଁମାନେ ପୁତୁରାଙ୍କ ଉପରେ ସିବିଆଇ ଫାଶରେ ପକାଇଥିବା କିଏ ଥିଲେ ତାଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଅନ୍ତୁ, ସେ ଜାଣିପାରିବେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଆଉ ଏକ ବିବୃତ୍ତି ପଢିଲି, ଏହା ମଧ୍ୟ ୨୦୧୩ ମସିହାର । କଂଗ୍ରେସ ସିବିଆଇକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଅନେକ ଦଳରେ ରାଜନୈତିକ ବୁଝାମଣା କରିଥିଲା। କିଏ ଏକଥା କହୁଛି, ସେମାନଙ୍କ ସାଥୀ ଶ୍ରୀମାନ ପ୍ରକାଶ କରାତ ଜୀ ୨୦୧୩ରେ ଏହା କହିଥିଲେ, କିଏ ଏହି ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକର ଦୁରୁପଯୋଗ କରୁଥିଲା? ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୟାନ ପଢିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସିବିଆଇ ଏକ ବନ୍ଦୀ ପୋତା ଯିଏ ମାଲିକଙ୍କ ସ୍ୱରରେ କହୁଛି । ଏହା କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବୟାନ ନୁହେଁ, ଏହା ୟୁପିଏ ସରକାର ସମୟରେ ଆମ ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ବୟାନ । ଏଜେନ୍ସିଗୁଡିକର ଅପବ୍ୟବହାର କିଏ କରୁଥିଲା ତାହାର ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରମାଣ ରହିଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ମୋ ପାଇଁ ବିଜୟ କିମ୍ବା ପରାଜୟର ମାପକାଠି ନୁହେଁ। ମୁଁ ନିର୍ବାଚନର ବିଜୟ କିମ୍ବା ପରାଜୟ ପାଇଁ ଦୁର୍ନୀତି ପାଇଁ ଲଢୁନାହିଁ । ଏହା ହେଉଛି ମୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଏହା ହେଉଛି ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହି ଦୁର୍ନୀତି ଏକ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ ଯାହା ଦେଶକୁ ଖାଲି କରିଦେଇଛି । ଏହି ଦେଶକୁ ଦୁର୍ନୀତିମୁକ୍ତ କରିବା, ଦୁର୍ନୀତି ପ୍ରତି ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଘୃଣା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ଏକ ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି । ୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ଆମ ସରକାର ଗଠନ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଦୁଇଟି ବଡ଼ କଥା କହିଥିଲୁ, ଗୋଟିଏ କଥା ଆମେ କହିଥିଲୁ ଯେ ମୋ ସରକାର ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟରେ ମୋ ସରକାର ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ କଳାଧନ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଚଳାଇଛୁ । ସେମାନେ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଚଳାଉଛନ୍ତି। ଅପରପକ୍ଷରେ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଆମେ ନୂଆ ଆଇନ, ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ଦୁର୍ନୀତି ଆଇନ, ୧୯୮୮ରେ ସଂଶୋଧନ କରିଛୁ। ଆମେ କଳାଧନ ବିରୋଧରେ ନୂଆ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛୁ, ବେନାମୀ ସମ୍ପତ୍ତି କୁ ନେଇ ଆଣିଛୁ ନୂଆ ଆଇନ । ଏହି ଆଇନ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ଆଣିଛି। କିନ୍ତୁ ଲିକେଜ୍ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସରକାରକୁ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ। ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ଉପରେ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ । ଆମେ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରିଛୁ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ତାଙ୍କର ହକ୍ ର ଲାଭ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚିବାରେ ଲାଗିଛି । ନୂଆ ଟଙ୍କା ଲିକ୍ ହୋଇନାହିଁ। ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଆମର ଲଢ଼େଇର ଏହା ହେଉଛି ଦିଗ। ଆଉ ଯେତେବେଳେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମିଳିଥାଏ ସେତେବେଳେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ବଢିଥାଏ । ସେ ସରକାରରେ ନିଜର ଭାବନା ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେ ନିଜକୁ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ବସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ବିନା ଦ୍ୱିଧାରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ ଭିତରେ ଅଛି ଲୁଚାଇ ରଖେ ନାହିଁ। ଆଉ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଦୁର୍ନୀତି ଓ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଁ ମୁକ୍ତ ଭାବରେ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି, ସରକାର କେଉଁଠି ମଧ୍ୟ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିବେ ନାହିଁ। ହଁ, ସେ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ କାମ କରିବା ଉଚିତ, ସଚ୍ଚୋଟତା ପାଇଁ କାମ କରିବା ଉଚିତ, ଏହା ମୋର ସୂଚନା ।
ଏବଂ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। କୌଣସି ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ଆଇନରୁ ବର୍ତ୍ତିବେ ନାହିଁ, ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କାଗଜ ପତ୍ର ଲିକକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସମସ୍ୟା ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆଶା କରିଥିଲି ଯେ ସବୁ ଦଳ ଦଳୀୟ ରାଜନୀତିରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ଏ ବିଷୟରେ କହିବେ। କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଏଭଳି ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଯାହା କି ମୋ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ରାଜନୀତି ପାଇଁ ତ୍ୟାଗ କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଠକିବେ ସେମାନେ ଏହି ସରକାର ଛାଡିବେ ନାହିଁ । ଯେଉଁମାନେ ମୋ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ସହ ଖେଳୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଯେପରି କଠୋର ଦଣ୍ଡ ମିଳିବ ସେଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି। ସଂସଦରେ ଏହି ବିଶୃଙ୍ଖଳା ବିରୋଧରେ ଆମେ ଏକ କଠୋର ଆଇନ ମଧ୍ୟ ତିଆରି କରିଛୁ। ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯେପରି ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆଶଙ୍କାର ପରିସ୍ଥିତିରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ଏବଂ ସେମାନେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ନିଜର ଅଧିକାର ପାଇବା ଉଚିତ, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛୁ। ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଉପରେ କାମ କରୁଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଠାରେ କିଛି ଅଭିଯୋଗ କରିବାର ଏକ ଫ୍ୟାସନ ଅଛି, କିନ୍ତୁ କିଛି ଅଭିଯୋଗର ଉତ୍ତର ଘଟଣା ନିଜେ ଦେଇଥାଏ । ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରମାଣର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ମତଦାନ ସଂଖ୍ୟା ଗତ ଚାରି ଦଶନ୍ଧିର ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ଯାଉଛି। ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ବଟନ୍ ଦବାଇ ଘରୁ କେହି ଆସି ଆଉ ଚାଲିଥିଲେ। ଆମେ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନକୁ ସ୍ବୀକୃତି ଦେଉଛୁ, ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସ୍ବୀକୃତି ଦେଉଛି, ଭାରତର ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗକୁ ସ୍ବୀକୃତି ଦେଉଛି । ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା ବୋଲି ସମ୍ମାନିତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ କହିଛନ୍ତି। ଦେଶବାସୀ ଯେଉଁ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଥିଲେ ତାହା ଏବେ ଏଭଳି ସହଜ ସରଳତା ସାମ୍ନାରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି, ସମ୍ମାନିତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ। ଗତ କିଛି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବନ୍ଦ, ଆକ୍ରମଣ, ଆତଙ୍କବାଦୀ ଧମକ, ଏଠାରେ ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଏକ ଚନ୍ଦ୍ରଗ୍ରହଣ ହୋଇ ରହିଥିଲା। ଆଜି ଲୋକମାନେ ସମ୍ବିଧାନ ଉପରେ ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ରଖି ନିଜ ଭାଗ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛନ୍ତି। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଆମର ଲଢ଼େଇ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛି, ଏହା ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି। ଆତଙ୍କବାଦର ଅବଶିଷ୍ଟ ନେଟୱାର୍କକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ଧ୍ୱଂସ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ପୂରା ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଆଗେଇ ଚାଲିଛୁ। ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ରେ ବହୁତ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି । ଏବେ ପଥର ମାଡ଼ ର ଖବର ମଧ୍ୟ କେବେ ନା କେବେ ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁନାହିଁ। ଏବେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦର ଅନ୍ତ ଘଟୁଛି। ଏବଂ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ନାଗରିକମାନେ ଏହି ଲଢେଇରେ ଆମକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି, ଏହା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସଜନକ କଥା । ଆଜି ସେଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ ,
ଆଜି ଯେଉଁମାନେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ନେଇ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ନିଜ ଭାଗ୍ୟରେ ଛାଡି ଦେଇଛନ୍ତି। କାରଣ ସେମାନଙ୍କର ନିର୍ବାଚନୀ ହିସାବ ସରିଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଯେତିକି ଲୋକସଭା ଆସନ ରହିଛି। ଏହା ରାଜନୀତିରେ କିଛି ଫରକ ପକାଉଛି କି? କେବେ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ। ସେ ଏହାକୁ ନିଜ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ଛାଡ଼ି ଦେଇଥିଲେ। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଆଜି ଦେଶର ବିକାଶର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଇଞ୍ଜିନ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଶକ୍ତି ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ସହ ଟ୍ରେନ୍, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ଯୋଗାଯୋଗ ଏହାର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ପାଲଟିଛି। ଏବଂ ସେମାନେ ଯାହା କୁହନ୍ତି ତାହା ହେଉଛି ଭାରତର ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଆମକୁ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଯେଉଁ କାମ କରିଛୁ ଏବଂ ପୁରୁଣା କଂଗ୍ରେସ ଅନୁଯାୟୀ ଯଦି ଆମେ ଏହାକୁ ତୁଳନା କରିବୁ, ଯଦି ସେମାନଙ୍କୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ଆମେ କରିଥିବା କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାନ୍ତା, ତେବେ ଏଥିପାଇଁ ଅତି କମ୍ ରେ ୨୦ ବର୍ଷ ସମୟ ଲାଗିଥାନ୍ତା ଏବଂ ଏକ ପିଢ଼ି ଚାଲିଯାଇଥାନ୍ତା। ଆମେ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର କାମ କରିଛୁ । ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଯୋଗାଯୋଗ ହିଁ ଏହାର ବିକାଶର ମୂଳ ଆଧାର। ଆମେ ଏହାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ଅତୀତର ସମସ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମିଠାରୁ ଅନେକ ଗୁଣ ଆଗକୁ ଯାଇଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଏହା କରିଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସରେ ନେଇ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି। ଏବଂ ଏହାକୁ ନେଇ ଦେଶରେ କମ୍ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଫଳାଫଳ ବହୁତ ଆଶାଜନକ ରହିଛି । ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସୀମା ବିବାଦ ସଂଘର୍ଷକୁ ଜନ୍ମ ଦେଉଛି। ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଏହା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଚାଲିଆସୁଛି । ଆମେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ବସି ସହମତିରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ସୀମା ବିବାଦର ଅନ୍ତ ଘଟାଇ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଚୁକ୍ତି କରୁଛୁ। ସମ୍ମତିର ରେକର୍ଡ ଅଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ କାହାକୁ ସେଠାକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ, କାହାକୁ ଏଠାକୁ ଆସିବାକୁ ପଡିବ, କେଉଁଠି ଏଠାରେ ରେଖା ଆଙ୍କିବାକୁ ପଡିବ, କେଉଁଠି ଲାଇନ ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡିବ, ସେସବୁ କାମ କରାଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ସେବା । ହିଂସା ସହ ଜଡ଼ିତ ସଂଗଠନ ଗୁଡ଼ିକ ସଶସ୍ତ୍ର ଗ୍ୟାଙ୍ଗ, ଯେଉଁମାନେ ସେଠାରେ ଲଢୁଥିଲେ, ଭୂତଳ ଯୁଦ୍ଧ ଲଢୁଥିଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରୁଥିଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାଉଣ୍ଟର ଗ୍ରୁପକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରୁଥିଲେ, ରକ୍ତପାତ ହେଉଥିଲା । ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ସହ ସ୍ଥାୟୀ ଚୁକ୍ତି ହେଉଛି, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସମର୍ପଣ କରାଯାଉଛି। ଯେଉଁମାନେ ଗୁରୁତର ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି ସେମାନେ ଜେଲ୍ ଯିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି କିମ୍ବା ଅଦାଲତର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି। ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି, ସମ୍ବିଧାନ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି, ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ରୂପରେଖ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ଏଥିରୁ ଅନୁଭବ ହେଉଛି ଏବଂ ଆଜି ଘଟୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମଣିପୁର ବିଷୟରେ, ମୁଁ ଗତ ଅଧିବେଶନରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିଥିଲି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ଏହାକୁ ଦୋହରାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମଣିପୁରରେ ସ୍ଥିତି ସ୍ୱାଭାବିକ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେଠାରେ ଯାହା ବି ଘଟିଥିଲା। ୧୧ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଏଫଆଇଆର ରୁଜୁ ହୋଇଥିଲା। ମଣିପୁର ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ରାଜ୍ୟ । ୧୧ ହଜାର ଏଫଆଇଆର ରୁଜୁ ହୋଇଛି । ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଥିଲା।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ମଣିପୁରରେ ହିଂସା କାଣ୍ଡ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଶାନ୍ତି ରହିବା, ଆଶା ରଖିବା, ଶାନ୍ତି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା । ଆଜି ମଣିପୁରର ଅଧିକାଂଶ ଅଞ୍ଚଳ ପୂର୍ବଭଳି ଚାଲିଛି, ସ୍କୁଲ, କଲେଜ, କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଖୋଲାଯାଉଛି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ ଭଳି ମଣିପୁରରେ ମଧ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ହୋଇଛି। ଏବଂ ପିଲାମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରି ଶାନ୍ତି ଓ ସଦ୍ଭାବନାର ବାଟ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ଛୋଟ ଛୋଟ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ଅଂଶକୁ ମିଶାଇ ଏହି କପଡ଼ାଗୁଡ଼ିକୁ ଗୁଣ୍ଡାଇବା
ଏକ ବିରାଟ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏହା ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଢଙ୍ଗରେ କରାଯାଉଛି । ଅତୀତରେ ପୂର୍ବ ସରକାରରେ ଏପରି ହୋଇନଥିଲା, ନିଜେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ ଦିନ ଧରି ସେଠାରେ ଅଛନ୍ତି। ଗୃହ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କିଛି ସପ୍ତାହ ଧରି ସେଠାରେ ରହି ସଂପୃକ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ବାରମ୍ବାର ଚେଷ୍ଟା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ରାଜନୈତିକ ନେତୃତ୍ୱ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଯେଉଁମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ସେଠାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସବୁ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ର୍ତ୍ତମାନ ମଣିପୁର ମଧ୍ୟ ବନ୍ୟା ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଏନଡିଆରଏଫର ମାତ୍ର ୨ଟି ଟିମ୍ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରେ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ମିଳିତ ଭାବେ ମଣିପୁରକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ଅଛନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ରାଜନୀତିଠାରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ସେଠାକାର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ କରିବାରେ ସହଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ, ଏହା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁ ତଥ୍ୟ ମଣିପୁରରେ ନିଆଁରେ ଘିଅ ଢାଳିବା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ଚେତାବନୀ ଦେଉଛି, ଏକ ସମୟ ଆସିବ ମଣିପୁର ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁମାନେ ମଣିପୁରର ଇତିହାସ ଜାଣନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ମଣିପୁରର ବିକାଶ ଜାଣିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସାମାଜିକ ସଂଘର୍ଷର ଏକ ଦୀର୍ଘ ଇତିହାସ ରହିଛି। ସେହି ସଂଘର୍ଷ ମାନସିକତାର ଦୃଢତା ବହୁତ ଗଭୀର, ଏହାକୁ କେହି ଅସ୍ୱୀକାର କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଆଉ କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ଭୁଲିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଯେ ସମାନ କାରଣପାଇଁ ମଣିପୁରରେ ୧୦ ଥର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା । ଏତେ ଛୋଟ ରାଜ୍ୟରେ ୧୦ ଥର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା। କିଛି ଅସୁବିଧା ହେବ, ଏବଂ ଏହା ଆମ ସମୟରେ ଘଟିନାହିଁ । ତଥାପି ରାଜନୈତିକ ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ପାଇଁ ସେଠାରେ ଯେଉଁ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଚାଲିଛି।
ଏବଂ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଏହି ଗୃହରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ୧୯୯୩ ମସିହାରେ ମଣିପୁରରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଏତେ ତୀବ୍ର, ଏତେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଥିଲା, ଯାହା ୫ ବର୍ଷ ଧରି ଜାରି ରହିଥିଲା । ତେଣୁ ଏହି ସବୁ ଇତିହାସକୁ ବୁଝି ଆମକୁ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଅତି ବୁଦ୍ଧିମତା ସହ ସୁଧାରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଥିରେ ଯିଏ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଆମେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହଯୋଗ ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। କିନ୍ତୁ ଆମେ ସ୍ୱାଭାବିକ ସ୍ଥିତି ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଶାନ୍ତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ପ୍ରଧାନ ସେବକ ଭାବେ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମୋତେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ମୁଁ ମୋ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଶିଖିଛି ଯେ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମହତ୍ତ୍ୱ କ'ଣ ଏବଂ ସେଥିରୁ ମୁଁ ସମବାୟ ସଂଘବାଦ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ସମବାୟ ସଂଘବାଦର ଏହି ଧାରଣା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏହା କରିପାରିଥାନ୍ତେ, ଦିଲ୍ଲୀରେ ମୋଦିଙ୍କୁ ବହୁତ ଧୁମଧାମରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବା ସହ ପ୍ରଶଂସା କରିପାରିଥାନ୍ତେ। କିନ୍ତୁ ଆମେ ତାହା କରିନାହୁଁ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଜି-୨୦ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିଥିଲୁ, ସେହି ରାଜ୍ୟକୁ ସର୍ବାଧିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା । ସେହି ରାଜ୍ୟର ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ହେଉ, ବିଶ୍ୱ ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଜାଣିବା ଦରକାର ଏବଂ ଏହାର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଭାଗ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏହି ଦିଗରେ କାମ କରିଛୁ । କାରଣ ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନ୍ୟ ରୂପ ଅଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ କୋଭିଡ୍ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ କରୁଥିଲୁ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଆମେ ଯେତେ ଥର ଯୋଗାଯୋଗ କରିଛୁ, ବୋଧହୁଏ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଇତିହାସରେ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଏତେ ଥର ହୋଇନାହିଁ, ଆମେ ତାହା କରିଛୁ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଏହି ଗୃହ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ଏକ ଗୃହ ତେଣୁ ମୁଁ ଏହି ଗୃହରେ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶର କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଉଚିତ ମନେ କରେ | ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ କିଛି ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି | ଆଜି ଆମେ ଏପରି ସ୍ଥିତିରେ ଅଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିପ୍ଳବର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛୁ, ତେଣୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ନିଜର ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ଯୋଜନାଗୁଡିକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଉଚିତ୍ | ଏବଂ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେଉ । ନିବେଶକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରୁଥିବା ନୀତିରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ସୁଶାସନ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ନ ହେଉ। ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଦ୍ୱାରକୁ ଡାକ ଦେଉଛି, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏହା ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ଗୃହ ହେବ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଆପଣମାନେ ଆଗେଇ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ବିକାଶର ଯାତ୍ରାରେ ଏହାର ଲାଭ ନିଅନ୍ତୁ ।
ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କାହିଁକି ହେବ ନାହିଁ? ଆମ ରାଜ୍ୟର ସେହି ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଯଦି ସେହି ରାଜ୍ୟର ଯୁବକମାନେ ଏତେ ରୋଜଗାର ପାଇଛନ୍ତି, ତେବେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ କହିବ ଯେ ଯଦି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପଲିସିରେ +୧ କରିଛି ତେବେ ମୋତେ ଏହି ସୁବିଧା ମିଳିଛି । ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କାହିଁକି ହେବ ନାହିଁ? ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହା ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଆଜି ଉତ୍ତର ଆସାମରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉପରେ କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଆଜି ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆସାମ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ସେଠାକାର ଯୁବପିଢ଼ି ଉପକୃତ ହେବେ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ୨୦୨୩କୁ ମିଲେଟ୍ ବର୍ଷ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଛି। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ନିଜର ଶକ୍ତି। ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କ ପାଖରେ ଶକ୍ତି ରହିଛି। ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ କମ୍ ପାଣି ଅଛି, ଯେଉଁଠି ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା ନାହିଁ, ବାଜରା ଅଛି, ଯାହା ସୁପର ଫୁଡ୍, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ରାଜ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିବା ଉଚିତ୍ । ବାଜରା ସହ ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟର ସୁପର ଫୁଡ୍ ନେଇ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ଯିବାକୁ ଯୋଜନା କରନ୍ତୁ। ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟେବୁଲରେ, ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ ଏବଂ ଭାରତର କୃଷକଙ୍କ ଘରେ ଭାରତର ବାଜରା ରହିବ, ବିଶ୍ୱରୁ ରୋଜଗାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧିର ନୂଆ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିପାରିବା । ମୁଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସେମାନେ ଆସନ୍ତୁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ
ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ପୋଷଣ ବଜାରର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ଆମ ଦେଶର ବାଜରାରେ ରହିଛି । ଏହା ଏକ ସୁପର ଫୁଡ୍ । ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ପୋଷଣର ଚିନ୍ତା ଅଛି, ସେଠାରେ ଆମର ବାଜରା ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିପାରେ | ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏହାକୁ ଆମକୁ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ନେବା ଏବଂ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଆମ ରାଜ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଗେଇ ଆସିବା ଉଚିତ୍ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ସହଜରେ ଜୀବନ ଯାପନ କରିବା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଅଧିକାର । ଏବଂ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ସେମାନଙ୍କର ନୀତି, ନିୟମ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏପରି ଭାବରେ ବିକଶିତ କରନ୍ତୁ ଯେପରି ସାଧାରଣ ଲୋକେ ସହଜ ଜୀବନଯାପନର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ଏବଂ ଯଦି ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ଏହି ଗୃହରୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହେବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ
ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଆମର ଲଢ଼େଇକୁ ଅନେକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଯଦି ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଗୋଟିଏ ମିଶନରେ ଏହି ସବୁ ୟୁନିଟରେ ଦୁର୍ନୀତି ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଅନ୍ତି ତେବେ ଆମେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଦୁର୍ନୀତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିବ ସେଥିରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇପାରିବା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ଆମର ଏଠାରେ ଦକ୍ଷତାର ଯୁଗ ଚାଲିଗଲା କି, ଚଳେଇବା ସମୟରେ ଚାଲିଗଲା । ଯଦି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ନିଜକୁ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ଭାବେ ପ୍ରମାଣିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତା'ହେଲେ ଆମର ଶାସନ ମଡେଲରେ, ଆମର ବିତରଣ ମଡେଲରେ ଏବଂ ଆମର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ମଡେଲରେ ଦକ୍ଷତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ସେବାର ବେଗ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ବେଗ ବଢ଼ାଇପାରିଲେ ତେବେ ଯାଇ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ। ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଉପାୟରେ କାମ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଥାଏ, ଯଦି ଅଛି ଏବଂ ତାହା ନାହିଁ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଅଧିକାର ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଛି । ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୋର ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ଆମେ ଆମ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସରକାରଙ୍କ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ୍ | ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ, ସରକାର, ସରକାର, ସରକାର, ଏବେ ଆମେ ସେହି ଦିଗକୁ ଯାଉଛୁ, ହଁ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ସରକାର ଦରକାର, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସରକାରଙ୍କ ଉପଯୋଗୀତା ଓ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସରକାରଙ୍କ ଅଭାବ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ନିଜେ ଜୀବନ ଯାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଭାବକୁ ଅଟକାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି ନାହିଁ। ତେଣୁ ସମାଜ ଓ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଯଥାସମ୍ଭବ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ମୁଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ସ୍ଥିତି ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । ଆଉ ଏହା ଏକ କୋଣରେ କରିବାକୁ ଥିବା କାମ ନୁହେଁ, ଆମକୁ ମିଳିତ ଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ । ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ପିଇବା ପାଣିକୁ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଆମ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ବଳରେ ଆମ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ମୌଳିକ କାର୍ଯ୍ୟଦିଗରେ ସାମିଲ ହେବେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଓ ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀ ହେଉଛି ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ। କିନ୍ତୁ ଅତୀତ ଆମକୁ କହିଥାଏ ଯେ ସୁଯୋଗ ପୂର୍ବରୁ ଆସିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆମେ ନିଜ କାରଣରୁ ସୁଯୋଗ ହରାଇଥିଲୁ। ଏବେ ଆମକୁ ସୁଯୋଗ ହରାଇବାର ଭୁଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଆମକୁ ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ସୁଯୋଗର ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସହାୟତାରେ ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ବିଶ୍ୱର ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ଦେଶ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଆଜି ଭାରତ ପାଖରେ ଯେତିକି ସମୟ ଅଛି, ସେହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ସମୟ ଆଉ କିଛି ହୋଇନପାରେ। ଆଉ ଯେଉଁ ଦେଶମାନେ ଏହି ସମୟରେ ଆମ ଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଯାଇଛନ୍ତି, ଆମେ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଲୁ ନାହିଁ । ଆମକୁ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ଆମକୁ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ । ୮୦ ଦଶକରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ଖୁବ୍ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ଦେଶ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛନ୍ତି। ସଂସ୍କାରକୁ ନେଇ ଆମକୁ ଖରାପ ଅନୁଭବ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ସଂସ୍କାରରୁ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ସଂସ୍କାର କରିବୁ, ତେବେ ଆମର ନିଜର କ୍ଷମତା ହଜିଯିବ, କ୍ଷମତା ଦଖଲ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ଯେତେ ଅଧିକ ଭାଗିଦାରୀ ବଢିବ, ସେତେ ଅଧିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର କ୍ଷମତା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ହାତକୁ ଯିବ, ଭୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆମେ ମଧ୍ୟ କରିଥାଉ । ଯଦିଓ ଆମେ ବିଳମ୍ବ କରିଥାଉ, ତଥାପି ଆମେ ସେହି ଆକାଂକ୍ଷାପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସେହି ବେଗ ହାସଲ କରିପାରିବା ଏବଂ ଆମେ ଆମର ସଂକଳ୍ପପୂରଣ କରିପାରିବା |
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିକଶିତ ଭାରତର ମିଶନ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ମିଶନ ନୁହେଁ, ଏହା ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କର । ଏହା କୌଣସି ଗୋଟିଏ ସରକାରଙ୍କ ମିଶନ ନୁହେଁ। ଦେଶର ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ୟୁନିଟଏକ ମିଶନ ରହିଛି। ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ଗୋଟିଏ ସୂତ୍ରରେ ଗୋଟିଏ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା, ତେବେ ଆମେ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବା, ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚକୁ ଯାଇ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିଥାଏ । ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ଭାରତ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ପସନ୍ଦ | ଆମ ରାଜ୍ୟକୁ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆସୁଛି। ଏହାର ପ୍ରଥମ ଦ୍ୱାର ହେଉଛି ରାଜ୍ୟ । ଯଦି ରାଜ୍ୟମାନେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଏହି ସୁଯୋଗ ପାଇବେ, ତେବେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ରାଜ୍ୟର ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ହେବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁ ସବୁ କଥା ଆମର ସଦସ୍ୟମାନେ ଯେଉଁ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଥିଲେ, ସେସବୁକୁ ମୁଁ ସଂକଳିତ ଢଙ୍ଗରେ ସୂଚନା ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛି। ଏବଂ ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଯେଉଁ ଅଭିଭାଷଣ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଆମ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ସେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ମୋ ତରଫରୁ ଏବଂ ଏହି ଗୃହ ତରଫରୁ ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୋର ଭାଷଣ ଶେଷ କରୁଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ରାଜ୍ୟସଭାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଏହା ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଲେଖା, ଦୟାକରି ସଂସଦୀୟ ରେକର୍ଡ ସହିତ ମେଳ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ।