Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President's Address in the Rajya Sabha
03 JUL 2024 5:46PM by PIB Delhi
Honourable Chairman,
I have joined this discussion to express my gratitude to the President for her inspiring and encouraging speech. Madam President's words were not only a source of motivation for the countrymen but also a testament to the triumph of truth.
Honourable Chairman,
Over the past two and a half days, approximately 70 honourable MPs have shared their views in this discussion. I extend my gratitude to all of you for your valuable contributions, which have enriched our interpretation of the President's address.
Honourable Chairman,
In the history of India's independence and our parliamentary democratic journey, the people of this country have given a government the opportunity to serve for a third consecutive term after many decades. For the first time in 60 years, a government has returned to power after serving for ten years. This event, occurring after six decades of Indian democracy, is indeed extraordinary. However, some have deliberately ignored it, some have failed to understand it, and those who did understand have tried to undermine the wisdom and this important decision of the people by creating ruckus. Over the past two days, I have observed that they have accepted their defeat and our victory albeit with a heavy heart and a weakened spirit.
Honourable Chairman,
I want to extend my heartfelt thanks to some of our friends from Congress. Since the results came in, I have observed that, despite lacking party support, one of our friends has stood firm and held his party's flag all alone. I believe that his actions, despite seeming adverse, were a blessing in disguise. Why do I say this? Because he repeatedly emphasized the notion of a 'one-third government.' What could be a greater truth than this? We have completed ten years, and twenty more lie ahead. One-third has been achieved, and two-thirds are still to come. I am truly grateful for his prediction.
Honourable Chairman,
The people of this country have wholeheartedly supported the work done with unwavering dedication and continuous service over the past ten years. The citizens have blessed us. Honourable Chairman, we take pride in the wisdom demonstrated by the countrymen in this election, as they have defeated propaganda. The people prioritized performance over 'politics of illusion' and endorsed the 'politics of trust'.
Honourable Chairman,
We are entering the 75th year of our Constitution. This milestone is significant for this House as well, as it coincides with its 75th anniversary, making it a truly fantastic coincidence.
Honourable Chairman,
There are many people like me in the public life of this country, whose families have never held any political position, not even as a village sarpanch or village head. Despite having no political connections, today we are serving the country in significant positions. The reason for this is the opportunities provided by the constitution given to us by Baba Saheb Ambedkar. Many people like me have reached these positions because of this constitution, and the public has endorsed it, giving us the opportunity to serve for a third time.
Honourable Chairman,
For us, the Constitution is not just a compilation of articles. Its spirit and words are immensely valuable to us. We believe that the Constitution serves as a lighthouse and a compass, guiding the policy-making and activities of any government.
Honourable Chairman,
I still remember when our government had announced in the Lok Sabha that we would celebrate November 26th as Constitution Day. I was surprised that those who keep 'waving' copies of the Constitution opposed this idea, questioning why we needed Constitution Day when we already have January 26th. Through Constitution Day, we aim to instil the spirit of the Constitution in schools and colleges across the country. We want students to understand the role played by the nation's eminent personalities in drafting the Constitution, why certain decisions were made or omitted, and to engage in detailed discussions on these topics. We encourage essay competitions, discussion meetings, and a widespread appreciation and understanding of the Constitution. We strive to ensure that the Constitution remains our greatest inspiration in the coming period. As we enter the 75th year into the birth of the Constitution of India, we have decided to celebrate it as a public festival nationwide. Through this, we aim to raise awareness about the spirit and purpose of the Constitution in every corner of the country.
Honourable Chairman,
The people of this country have given us an opportunity to serve for the third time. This opportunity allows us to strengthen the journey toward a developed and self-reliant India. To fulfill this resolution, crores of people have blessed us.
Honourable Chairman,
This election is not only an endorsement of our achievements over the past ten years but also a vote of confidence in our future plans and resolutions. The people of the country have placed their trust in us, giving us the opportunity to fulfill our dreams and aspirations.
Honourable Chairman,
The country is well aware that in the last ten years, we have successfully elevated our economy from the tenth to the fifth largest in the world. As we aim for higher ranks, the challenges also increase. Despite the difficult period of the corona pandemic, global conflicts, and tensions, we have managed to achieve this milestone of becoming the 5th largest economy. The people have now given us the mandate to advance from the fifth to the third largest economy, and I am confident that we will achieve this goal. I understand that some 'scholars' believe this will happen automatically, without effort. These are people accustomed to running the government on auto-pilot or remote control, who do not believe in taking proactive steps and would keep waiting instead. However, we are committed to our efforts. In the coming years, we will accelerate our progress of what we have done in the last 10 years , expand our achievements, and reach new heights and depths to fulfill this resolution.
Honourable Chairman,
During the elections, I often told the countrymen that the work we have done in the past ten years is just an appetizer; the main course has only just begun.
Honourable Chairman,
The coming five years are dedicated to ensuring the saturation of basic amenities. We aim to transform this period into an era where every citizen has access to the necessary facilities and governance required to live a dignified life.
Honourable Chairman,
The next five years will be a decisive battle against poverty. This period will witness the fight of the poor against poverty, and I believe that when the poor stand united and determined, their struggle will lead to success. Therefore, these five years will be crucial in the fight against poverty, and I am confident that our country will emerge victorious. This confidence is based on the experiences and achievements of the last ten years.
Honourable Chairman,
When the country becomes the third largest economy in the world, its benefits and impact will be felt in every sphere of life. Numerous opportunities for development and expansion will arise, and therefore when we become the third largest economy of the world, this achievement will positively influence every level of Bharat, creating an unprecedented impact on the global stage.
Honourable Chairman,
We will be witnessing the global rise of new startups and companies in the near future. I foresee our tier-2 and tier-3 cities playing a significant role as growth engines in the country's future.
Honourable Chairman,
This century is technology-driven, and we will undoubtedly see new advancements in many sectors.
Honourable Chairman,
In the next five years, we anticipate rapid changes in public transport. We are committed to advancing in this direction so that crores of Indians can benefit as soon as possible.
Honourable Chairman,
In Bharat's development journey, our smaller cities will play a crucial role. Whether in sports, education, innovation, or patent registration, I clearly see thousands of these cities creating a new history of development in Bharat.
Honourable Chairman,
As I have mentioned earlier, the four major pillars of Bharat's development journey are its empowerment and the opportunities provided to its citizens, which will give them immense strength.
Honourable Chairman,
We have placed a strong emphasis on the farmers, the poor, the youth, and the women of our country as the focal points of our development efforts.
Honourable Chairman,
Many friends have shared their detailed views on farming and farmers, and have expressed many positive insights. I respect all the members and their sentiments about farmers. Over the last ten years, we have focused on making farming profitable and beneficial for farmers through various schemes. We have ensured that farmers have continuous access to loans for crops and new seeds. We have arranged for fair prices and made crop insurance easily accessible by removing previous obstacles. We have broken all old records in MSP procurement, benefiting farmers greatly. From seed to market, we have made every effort to strengthen every system for farmers with meticulous planning, ensuring the system is foolproof.
Honourable Chairman,
In the past, it was almost impossible for small farmers to obtain a Kisan Credit Card or loan despite their numbers being on the higher side. Today, due to our policies and the expansion of the Kisan Credit Card, this has changed significantly.
Honourable Chairman,
We have adopted a comprehensive approach to farming by extending the benefits of the Kisan Credit Card to livestock farmers and fishermen. This has not only strengthened the agricultural sector but also expanded its reach.
Honourable Chairman,
During the Congress tenure, there was much noise about loan waivers for farmers, with exaggerated claims made to mislead them. A lot of attention was given to a Rs 60,000 crore loan waiver, but it was estimated that only three crore farmers benefited from it. The scheme did not address the needs of small and poor farmers who needed the most support, and the benefits did not reach them.
But Honourable Chairman,
I would like to illustrate how policies are crafted, welfare is achieved, and benefits are delivered when farmer welfare is at the heart of our Government's agenda.
Honourable Chairman,
We initiated the Pradhan Mantri Kisan Samman Yojana, benefitting 10 crore farmers. Over the past six years, we have provided Rs 3 lakh crore to farmers under this scheme.
Honourable Chairman,
The nation is closely observing that those who propagate falsehoods lack the fortitude to listen to the truth. Those unwilling to confront the truth also lack the courage to sit and listen to the answers to the questions they raise after extensive deliberation. Their actions are a disrespect to the Upper House; and a disrespect to its venerable traditions.
Honourable Chairman,
The people of this country have decisively defeated them, leaving them with nothing but street protests to look forward to. Sloganeering, disruption, and fleeing from responsibilities seem to be their inevitable fate.
Honourable Chairman,
I understand their frustration. They are unable to accept the decision and mandate of 140 crore countrymen. Yesterday, all their efforts failed; so today they lack the courage to continue the fight, opting to abandon the field instead.
Honourable Chairman,
I am here out of a sense of duty and not to win debates. As a servant of the country, I am accountable to the people of my country. It is my responsibility to account for every moment to the citizens of our nation.
Honourable Chairman,
Due to global conditions, a severe fertilizer crisis emerged. We ensured that our farmers did not suffer, providing a record subsidy of approximately Rs 12 lakh crore in fertilizers, the highest in independent Bharat's history. This proactive measure relieved our farmers from bearing such a huge burden, which was shouldered by the government instead.
Honourable Chairman,
We have achieved a record increase in Minimum Support Prices (MSP). Moreover, we have set new records in procurement. Previously, MSP announcements were merely symbolic, offering farmers little practical benefit as hardly any procurements were made. By procuring significantly more than before, we have aimed to empower farmers.
Honourable Chairman,
Over the past decade, we have provided 2.5 times more financial support to wheat and paddy farmers compared to the Congress government. In the upcoming five years, we aim not only to continue this incremental growth but also to address challenges in new areas. To achieve this, we have launched the world's largest campaign for foodgrain storage, initiating work towards creating decentralized storage facilities numbering in the lakhs. 'Fruits and vegetables' is one such area. We want the farmers to move in that direction and we are working towards a comprehensive infrastructure for its storage as well.
Honourable Chairman,
Under the motto of 'Sabka Saath, Sabka Vikas', we have continuously expanded our efforts to serve the nation. Providing a dignified life to all citizens has been our top priority. Those who were neglected for decades after independence are now not only taken care of but also respected by my government. We are working on a mission-mode to understand and address the challenges faced by our Divyang brothers and sisters at micro level, developing systems to minimize their dependence on external assistance and enabling them to lead dignified lives.
Honourable Chairman,
In our society, the transgender community has historically faced neglect and harassment. Our government has enacted laws for their welfare, earning praise even from Western nations for Bharat's progressive stance. Bharat is looked upon with great pride. We have initiated efforts to integrate them into mainstream society, exemplified by our decision to include transgender individuals in the Padma Awards.
Honourable Chairman,
For our nomadic tribal communities, such as our Banjara family, we have established a separate welfare board to address their unique needs. Our goal is to ensure they lead stable, secure, and promising lives.
Honourable Chairman,
We often hear the term PVTG (Particularly Vulnerable Tribal Group), referring to the most marginalized among our tribal communities. Even after so many years have passed since independence, their living conditions remain dire and neglected. We have implemented special provisions, including a Rs 34,000 crore allocation under the PM Janman Yojana. This community is scattered and marginalized. So no one really cared for this backward community. Usually, the political focus has been on communities with voting power, but our government prioritizes the development of all, regardless of electoral influence because we are not interested in politics of votes; our focus is rather on politics of development.
Honourable Chairman,
Traditional family skills have long been integral to Bharat's development journey and societal structure. The Vishwakarma community possesses these skills, yet they have historically been overlooked. We have initiated a scheme of approximately Rs 13,000 crores to modernize and professionalize the Vishwakarma community.
Honourable Chairman,
While banks were nationalized with promises of aiding the poor, street vendors in our country never dared to approach them. For the first time, the PM SVANidhi Yojana has extended support to street vendors, enabling them to break free from the cycle of high-interest loans. Today, through their diligence and integrity, street vendors are receiving bank loans. This transformation has brought happiness to both bankers and borrowers alike. Former vendors who used to be on footpaths with their carts are now progressing towards establishing small shops, while former labourers are now becoming employers, creating job opportunities for others. This inclusive approach has helped us in garnering substantial support from the poor, Dalits, backward classes, tribals, and women alike.
Honourable Chairman,
When we discuss women-led development, it's recognized globally as a natural progression in progressive societies. However, enthusiasm for women-led development often appears lacking even there. Under such a scenario, in Bharat, we have taken concrete steps towards women's empowerment with genuine commitment, not just slogans. The benefits of this empowerment are evident across every sector, significantly contributing to Bharat's developmental journey. I extend my gratitude to respected MP Sudha Murthy ji for emphasizing the crucial issue of women's health in yesterday's discussion. She passionately highlighted the importance and urgency of this issue, stressing that the loss of a mother is irreplaceable. She had said this with a lot of emotion. In the past decade, we have prioritized women's health, sanitation, and wellness sectors.
Honourable Chairman,
We have ensured the provision of toilets, sanitary pads, gas connections, and pregnancy vaccination services, benefiting countless mothers and sisters across our nation.
Honourable Chairman,
In addition to health initiatives, we are steadfast in promoting women's self-reliance. Out of the 4 crore houses constructed in recent years, a majority are in the names of women. Initiatives such as opening bank accounts, and schemes like Mudra and Sukanya Samriddhi have empowered women economically, enhancing their participation in decision-making processes within their families.
Honourable Chairman,
Ten crore sisters involved in women's self-help groups have not only increased their confidence but also their incomes. So far one crore sisters engaged in these groups have become successful entrepreneurs, engaged in businesses together. Earlier even the villagers used to neglect them. Today, I proudly announce that one crore of these sisters have become 'Lakhpati Didis'. Moving forward, we aim to increase this number to three crore, continuing our commitment to empowering women across the nation.
Honourable Chairman,
The government is committed to ensuring that women lead in every new sector. Our goal is to provide women with the first opportunities in new technologies so that they can take the lead. One successful initiative in this direction is the "Namo Drone Didi" campaign, which has empowered rural women to assist farmers using technology. During my interactions with them, these women shared, "Sir, we never knew how to ride a bicycle, and now you have made us pilots. The whole village calls us 'Pilot Didi'." This newfound dignity empowers them, becoming a significant driving force in their lives.
Honourable Chairman,
It is unfortunate that even in sensitive matters like these, politics often takes precedence, causing unimaginable suffering to citizens, especially women. The opposition's selective approach to addressing atrocities against women is deeply concerning.
Honourable Chairman,
Through you, I want to address the nation without targeting any specific state or seeking political gain. Recently, I came across disturbing images and videos on social media from Bengal. They depicted a woman being publicly assaulted on the street while bystanders recorded videos instead of intervening. The incident in Sandeshkhali was horrifying. I have been listening to some prominent leaders since yesterday yet the pain regarding this incident was not reflected even in their words. It is disheartening that even so-called progressive women leaders have remained silent, possibly due to their connection with certain parties or the state. Such silence in the face of women's suffering is a shameful reflection on their leadership.
Honourable Chairman,
The neglect of such issues by even prominent figures causes immense suffering to the country, to our mothers and sisters.
Honourable Chairman,
Politics has become increasingly selective. They become angry and uncomfortable whenever things don't align with certain political agendas. This is a matter of great concern.
Honourable Chairman,
By electing a stable government with a full majority for the third time, the people of Bharat have not only ensured stability and continuity in the country, but these election results have also brought reassurances to the world. Bharat is now emerging as a major attraction for investors worldwide. The time for uncertainties is over. Foreign investments in Bharat bring new job opportunities for the youth, enabling them to showcase their talent on the global stage.
Honourable Chairman,
This victory for Bharat instills great hope for those advocating balance in the global economy. Today, transparency is valued worldwide, and Bharat is increasingly seen as a fertile ground for it.
Honourable Chairman,
The capital market is experiencing a boom following the election results, yet there is also considerable excitement and joy resonating globally. Speaking from personal observation, amidst this, members of our Congress party are also celebrating. However, I fail to grasp the reason for their happiness. Several questions arise: Is this joy due to a hat-trick of defeats? Is it because of succumbing to the 'nervous 90s'? Or is it due to another failed launch?
Honourable Chairman,
I noticed that Kharge ji was visibly enthusiastic. Perhaps Kharge ji has rendered a great service to his party by shielding those who should have borne the brunt of defeat and standing steadfast like a wall. The Congress party's approach has historically been such that during such times, Dalits and backward communities bear the consequences while the 'family' escapes accountability. This pattern was evident recently during the Speaker's election in the Lok Sabha. They knew defeat was inevitable yet strategically fielded a Dalit candidate. Similar tactics were employed in the elections for President and Vice President, notably in 2022 when Mr. Sushil Kumar Shinde was nominated for Vice President and met with defeat—a move seemingly dismissing the consequences for a Dalit candidate. In 2017, Ms. Meira Kumar was put forward under similar circumstances and faced defeat. The Congress party's anti-SC, ST, OBC stance has led them to disrespect former President Shri Ram Nath Kovind. Due to this mentality, they left no stone unturned in insulting and opposing even the country's first tribal woman President, using derogatory language no others would dare to employ.
Honourable Chairman,
This Parliament, this Upper House, serves as a forum for meaningful debates, dialogue, and the extraction of wisdom for the benefit of our countrymen. It is considered the pinnacle platform of our nation. Yet, over the past two days, the words of many senior leaders have disappointed not only me but also the entire country. It was asserted here that this was the first election in the nation's history centered around safeguarding the Constitution. I must remind them: Will they persist in perpetuating this false narrative? Have they forgotten the 1977 elections, when newspapers were curtailed, radios silenced, and even speech suppressed, yet the people voted resoundingly on one issue—to restore democracy? Never before has there been a more significant election globally for the preservation of the Constitution. The 1977 election demonstrated how deeply democracy is ingrained in the Indian populace. Should we allow such widespread misinformation to prevail? I firmly believe that the 1977 election was paramount in safeguarding the Constitution, where the collective wisdom of our nation ousted those in power who jeopardized its sanctity. If the recent election was indeed about defending the Constitution, then the people have entrusted us with this solemn duty. They believe we are capable of safeguarding it, and they have placed their faith in us.
Honourable Chairman,
When Kharge ji makes such statements, it is somewhat distressing because he witnessed firsthand the atrocities committed during the Emergency—a period marked by flagrant disregard for the Constitution, where democracy was undermined and the Constitution itself was bulldozed. As a prominent leader of the same party, he is privy to these events, yet he misguides the House.
Honourable Chairman,
I have witnessed the Emergency closely. Crores of people endured severe torture and their lives were made difficult. The proceedings within Parliament during that time are well-documented. To those who preach about the Constitution of India, I ask: During your 7-year tenure running the Lok Sabha—despite its mandated 5-year term—under which Constitution did you wield power, oppress the people, and now lecture us on constitutional matters?
Honourable Chairman,
These individuals were responsible for destroying the essence of the Constitution through numerous amendments to the articles, including the 38th, 39th, and 42nd amendments, often referred to as a mini-constitution. What was all that? How can they now invoke the words 'protection of the Constitution' when they themselves committed these transgressions? Kharge ji served in the cabinet for 10 years during the previous government that oversaw the Emergency—what had happened? The position of Prime Minister is a constitutional office. The establishment of the National Advisory Council (NAC) to oversee the Prime Minister's office raises questions: under which constitutional authority was this arrangement made? By what constitutional mandate did they implement it? This act compromised the dignity of the Prime Minister's position, effectively assuming control as a remote pilot. Such actions beg the question: which constitution legitimizes this interference?
Honourable Chairman,
Could you please clarify which constitution grants an MP the authority to publicly tear apart a cabinet decision? Under what authority was this action taken?
Honourable Chairman,
Our country operates under a well-established protocol, where positions such as President, Vice-President, Prime Minister, and Speaker are outlined. How was it justified to breach this protocol and prioritize one family over those holding constitutional offices? Which constitution permitted this? By prioritizing one family over constitutional dignitaries, which Constitution's dignity did you uphold? Today, you advocate for the constitution and chant slogans like "Jai Samvidhaan," but historically, slogans like "India is Indira, Indira is India" were raised without any regard for the constitution.
Honourable Chairman,
I state this with utmost seriousness: the Congress party is the biggest opponent of the Constitution in our country.
Honourable Chairman,
Throughout this discussion, they have the audacity to refer to events from 200 to 500 years ago, yet conveniently dismiss the significance of the Emergency. terming it as an 'old event'. Does the time of their transgressions absolve them of accountability?
Honourable Chairman,
Attempts to discuss the constitution in this House are often stifled, particularly when the topic of the Emergency arises. Many among those seated here today were victims of that dark period. However, their decision to align with such forces today suggests a different motivation—opportunism. If their commitment truly lay with the constitution, they would not have made this choice.
Honourable Chairman,
The Emergency was not merely a political crisis; it was also a profound humanitarian crisis that impacted democracy and the Constitution. Many individuals were subjected to torture, and some even lost their lives in jails. Jayaprakash Narayan ji's health deteriorated irreversibly in jail due to the conditions imposed during that period. It wasn't just politicians who suffered, but the common people were also not spared. Even people from their own party were not spared. They, too, were tortured.
Honourable Chairman,
During those dark days, there were instances where individuals left their homes and never returned. Their whereabouts, and even their fate, remain unknown to this day.
Honourable Chairman,
Many of the political parties aligned with them often proclaim to be champions of minority rights and speak vociferously on these issues. But does anyone have the courage to recall the plight of minorities in Muzaffarnagar and Turkman Gate during the Emergency? Does anyone dare to speak about it?
Honourable Chairman,
And now they are giving a clean chit to Congress; how will the country forgive them? It is shameful that those who are justifying such dictatorship today are attempting to conceal their misdeeds by clutching a copy of the Constitution in their hands.
Honourable Chairman,
During that period, there were many smaller political parties that stood up against the Emergency and gradually built their own foundation. Today, they are supporting Congress. I stated in the Lok Sabha yesterday that the era of Congress relying on others has begun; this is a parasitic Congress. Wherever they contested alone, their success rate was dismal, and wherever they found someone else to lean on, they managed to win somewhat. The people of the country have still not accepted them; they have sought refuge under someone else's umbrella. This Congress behaves like a parasite, thriving temporarily by feeding off the votes of allies. Their own actions have branded them as parasites; they failed to earn the trust of the people. Instead, they resort to confusion and misleading the country through fake narratives and videos.
Honourable Chairman,
This is the Upper House where discussions on developmental visions are expected. However, members of Congress shamelessly lead movements to protect those facing serious corruption charges. They gleefully pose for photos with convicted individuals. Previously, they criticized us for not taking action against corruption; now, when corrupt individuals are being sent to jail, they are protesting and creating chaos.
Honourable Chairman,
During the discussions here, allegations have been leveled against the central investigative agencies. It has been claimed that this government is misusing these agencies.
Honourable Chairman,
Now, let me ask you this: AAP is accused of corruption, liquor scams, classroom construction scams involving children, and even water scams. Congress lodges complaints against AAP, takes AAP to court, and if any action is taken, they blame Modi. Now, these parties have become partners among themselves. If they have the courage, they should stand up in this House and demand answers from the Congress party. I am addressing this to the AAP members. Congress should clarify whether the proofs they presented in numerous press conferences against AAP were true or false. Both parties will expose each other.
Honourable Chairman,
I doubt they have the courage to respond to such allegations.
Honourable Chairman,
These individuals exhibit double standards and a dual attitude. I want to remind the country of the hypocrisy that prevails. They sit on stages in Delhi and criticize the investigative agencies, organize rallies to protect the corrupt. However, in Kerala, their leaders appeal to the Government of India to imprison the Chief Minister, who happens to be their coalition partner. They vehemently oppose the actions of Delhi's ED and CBI, yet advocate using these very agencies to prosecute the Chief Minister of Kerala. This contradiction raises questions about their integrity.
Honourable Chairman,
In Chhattisgarh, a liquor scam involving the Chief Minister of the Congress government came to light. Members of AAP were vocal about deploying ED and CBI to investigate and imprison this Chief Minister. They openly requested ED to take action, showing their support for the agency at that time.
Honourable Chairman,
To those who are maligning the investigation agencies and creating a ruckus today, I urge them to recall certain past events. Let me illustrate how these agencies were previously misused, and by whom. Allow me to present some statements for your consideration. In 2013, Mulayam Singh ji stated, "It is not easy to fight against Congress, they will put you in jail, CBI will come after you. Congress seeks support by threatening us with CBI and Income Tax." I ask the honourable member of this house, Ram Gopal ji, did Mulayam Singh ji ever lie? He spoke the truth.
Honourable Chairman,
I would like to remind Ram Gopal ji to convey this to his nephew and remind him of those who targeted his nephew with the CBI as soon as he entered politics. A gentle reminder will suffice for him to remember.
Honourable Chairman,
I came across another statement from 2013. Comrade Shri Prakash Karat had said: "The Congress had used the CBI to strike political bargains in many parties". He had said this in 2013, mentioning who used to misuse these agencies. Additionally, I recall an important statement where the Supreme Court of our country referred to the CBI as a caged parrot that speaks in the voice of its master during the UPA government. Today, we have living proof of who used to misuse these agencies.
Honourable Chairman,
For me, the fight against corruption transcends election victories or defeats. I am not fighting against corruption for the sake of victory or defeat in elections. It is my mission, my conviction that corruption is a termite that has weakened our nation. I am wholeheartedly committed to freeing our country from corruption, fostering a deep-seated aversion to it among our citizens, and I consider this a sacred duty. When our government was elected in 2014, we pledged two significant goals: dedicating ourselves to the welfare of the poor and combating corruption and black money. I had said this publicly in 2014. With this objective, we launched the world's largest welfare scheme, Garib Kalyan Yojana, for the poor. Simultaneously, we developed new laws, systems, and mechanisms to tackle corruption. We amended the Prevention of Corruption Act 1988, enacted new laws against black money, and introduced legislation on benami property. Through these measures, action has been taken against corrupt officials. Furthermore, we have implemented positive changes within the government to plug leaks, emphasized direct benefit transfers, and leveraged digital technology fully. As a result, every entitled beneficiary now receives their due benefits directly without any leakage. This is a crucial aspect of our fight against corruption. When citizens get these benefits and experience these improvements, their trust in democracy grows, they feel connected to the government, strengthening our democracy.
Honourable Chairman,
I want to speak directly and without any ambiguity. I want to assure the country that I have given the agencies complete freedom to take the most stringent actions against corruption and the corrupt. The government will not interfere in their work. It is my directive that they work honestly and for honesty.
And Honourable Chairman,
I want to reiterate to the country once again: no corrupt individual will evade the law. This is Modi's guarantee.
Honourable Chairman,
In his address, the President highlighted the issue of paper leaks as a significant problem. I had hoped that all parties would rise above political divides and discuss this issue. Unfortunately, this sensitive and critical issue, which impacts the future of our youth, was overshadowed by politics. There could be nothing more unfortunate than this. I want to assure the youth of our country that this government will not spare those who have betrayed you. Actions are being taken one after the other to ensure that those responsible for jeopardizing the future of our youth face harshest punishment. We have also introduced stringent legislation against such malpractices in Parliament. We are fortifying the entire system so that our youth can pursue their aspirations confidently and do not have to live in a state of apprehension, so that they can demonstrate their capabilities with full confidence and get their rights. This is our commitment and we are actively working towards it.
Honourable Chairman,
Allegations are commonplace here, but some are debunked by the events themselves. Now, the obvious does not need any proof. The recent Lok Sabha elections in Jammu and Kashmir are set to break voting records of the past four decades. This achievement speaks volumes and requires no further proof. And this is not just because someone went out of the house and pressed a button. They have upheld the Constitution of Bharat, the democracy of Bharat, and the Election Commission of India. This is a significant triumph, Honourable Chairman. The moment that the country has eagerly waited for is unfolding before us today, Honourable Chairman. For decades, shutdowns, strikes, terrorist threats, and sporadic bomb attempts have plagued democracy in the region. Today, however, the people have decisively shaped their destiny with unwavering faith in the Constitution. I extend my heartfelt congratulations to the voters of Jammu and Kashmir.
Honourable Chairman,
Our battle against terrorism in Jammu and Kashmir is in its final phase. We are progressing with a comprehensive strategy to dismantle the remnants of terrorism. Over the past decade, terrorist incidents have significantly declined compared to previous years. Incidents of stone pelting are now rare occurrences in isolated areas. Terrorism and separatism in Jammu and Kashmir are on the decline. The people of Jammu and Kashmir are actively supporting and guiding us in this crucial effort, which is immensely inspiring. Today, tourism is setting new records, and investment in the region is increasing.
Honourable Chairman,
Those who are questioning the developments in the North East today conveniently abandoned the region in the past, driven solely by electoral calculations. The small number of Lok Sabha seats from the North East was deemed insignificant in the political landscape, and thus, it was left neglected. Today, our dedicated efforts are transforming the North East into a robust engine of the country's development. The region is emerging as a gateway to East Asia through enhanced connectivity in terms of rail, tourism, and cultural exchanges. As they say, the 21st century belongs to Bharat, and this initiative will undoubtedly play a pivotal role in that narrative. We must acknowledge this reality.
Honourable Chairman,
The progress achieved in the North East over the past five years surpasses what the old Congress regime could have accomplished in at least two decades, perhaps even a generation. We have expedited development at an unprecedented pace. Today, connectivity forms the cornerstone of the North East's progress. We have prioritized infrastructure development, surpassing all previous efforts by leaps and bounds.
Honourable Chairman,
Over the past decade, relentless efforts have been made for lasting peace in the North East without stopping, without getting tired, taking everyone into confidence. Despite limited national attention, these efforts have yielded promising results. Historical border disputes among states have been a perennial source of conflict since independence. Through concerted efforts and agreements with the states, we have resolved many of these disputes. Each agreement is meticulously documented, requiring visits and discussions, delineating boundaries where necessary.
Honourable Chairman,
This marks a significant milestone for the North East. Previously, armed groups associated with violence waged underground battles, challenging every system and opposing rival groups, resulting in bloodshed. Today, we are achieving lasting agreements with them, facilitating the surrender of weapons. Individuals involved in serious crimes are either preparing to face the courts or are ready to serve jail sentences. This process is fostering greater trust in the judiciary, in Bharat's Constitution, in democracy, and in the governance structures of our country.
Honourable Chairman,
During the last session, I extensively discussed Manipur, and I wish to reiterate today. The government is steadfastly working towards normalizing the situation in Manipur. More than 11,000 FIRs have been filed in response to the incidents there, despite Manipur being a small state. Over 500 arrests have been made.
Honourable Chairman,
It is also noteworthy that incidents of violence in Manipur are consistently decreasing, indicating progress towards peace, hope, and trust in the region. Today, in most parts of Manipur, schools, colleges, offices, and other institutions are operating normally.
Honourable Chairman,
Like other parts of the country, exams were conducted in Manipur, allowing children to continue their developmental journey.
Honourable Chairman,
The central and state governments are tirelessly striving to promote peace and harmony through dialogue with all stakeholders. This monumental task involves delicately weaving together small units and components of society, and it is progressing peacefully. Such sustained efforts were not witnessed under previous governments; the Home Minister himself spent several days there, while the Minister of State for Home Affairs stayed for weeks, repeatedly engaging with stakeholders to try and connect the concerned people.
Honourable Chairman,
There is political leadership in place, and all senior government officials involved in this matter regularly visit the region, maintain continuous communication, and are making every effort to resolve the issues.
Honourable Chairman,
Currently, Manipur is also facing the threat of floods, and the Central Government is extending full cooperation to the State Government. Today, two teams of NDRF have already reached the region. This means that even in this natural calamity, the Centre and the State are jointly taking care of Manipur.
Honourable Chairman,
It is our collective responsibility to rise above political differences and work together to stabilize the situation in Manipur.
Honourable Chairman,
To those who are attempting to exacerbate tensions in Manipur, I caution them to cease such activities. A time will come when the people of Manipur themselves will reject such individuals.
Honourable Chairman,
Those familiar with Manipur's history and events are aware of its longstanding social conflicts, rooted deeply in its history. It cannot be denied. The Congress party should remember that due to these issues, Presidential rule had to be imposed in such a small state like Manipur 10 times. Such problems existed, but they have not occurred during our tenure. Yet, there are ongoing efforts to exploit the situation for political gain.
And Honourable Chairman,
I also want to inform the nation in this esteemed House that in 1993, similar events unfolded in Manipur, lasting intensely for five years. Understanding this historical context, we must intelligently strive to rectify the situation. We seek the cooperation of all those willing to cooperate. Our efforts remain focused on restoring normalcy and fostering peace.
Honourable Chairman,
I consider it a great fortune that prior to assuming the role of Prime Minister, I had the privilege of serving as Chief Minister for a significant duration. This experience has taught me the profound significance of federalism. It has shaped my emphasis on the principles of cooperative federalism and competitive cooperative federalism. This philosophy guided our decision during the G-20 summit; instead of hosting it in Delhi for grandeur, we strategically organized key G-20 events across various states. Efforts were made to give maximum global recognition to that state. We have worked in the direction of branding that state so that the world recognizes that state, knows its potential, helping in its development journey. Because we know the diverse forms of federalism that exist.
Honourable Chairman,
During our battle against Covid-19, the frequency of our communication with Chief Ministers perhaps set a precedent in the history of independent India.
Honourable Chairman,
This House is intricately linked with the states, and therefore, I find it appropriate to discuss some key areas of state development and also share some requests. At present, we are on the brink of leading the next revolution. Hence, I urge every state to prioritize sectors like semiconductors and electronic manufacturing in their policy formulations and step forward with concrete plans. I advocate for healthy competition among states in development. There should be a race in policies to attract investments, facilitated by good governance and transparent policies. I strongly believe that in the current scenario, where the world is eager to engage with Bharat, every state has an opportunity. And since this is a House connected to the states, I would urge you to come forward and take advantage in the journey of development.
Why shouldn't there be competition among states in job creation? If one state's policy results in substantial employment for its youth, another state should aim to enhance that policy and reap similar benefits. Competition among states for employment opportunities can significantly alter the destiny of our youth, and I believe this approach will be immensely beneficial to the youth.
Currently, significant progress is underway in semiconductor development in North Assam. This initiative will not only benefit the youth of Assam and the Northeast but also contribute positively to the country as a whole.
Honourable Chairman,
The UN designated 2023 as the Year of Millets, recognizing them as Bharat's strength and a boon for our small farmers, especially in regions with limited water and irrigation facilities. Millets, being superfoods, hold immense potential. I urge all states to step forward and strategize to take their respective state's millets to the global market. This initiative can place Indian millets on dining tables worldwide and create earning opportunities for Indian farmers. It's a pathway to prosperity.
Honourable Chairman,
Our country's millets also offer a solution to global nutrition challenges as these are a 'superfood'. States should actively promote them to elevate India's profile in global health initiatives.
Honourable Chairman,
In the 21st century, every citizen deserves ease of living. I encourage state governments to develop policies, rules, and systems that prioritize ease of living for the common man and if that message goes to the states from this House, it will be useful for the country.
Honourable Chairman,
Our battle against corruption must reach all levels of governance, from Panchayat, Nagar Palika, Mahanagar Palika, Tehsil Panchayat to Zila Parishad. If states undertake a unified mission to eradicate corruption across these units, we can swiftly liberate the common man from its grasp.
Honourable Chairman,
The need of the hour is to turn efficiency into something robust. For Bharat to establish itself as the century of Bharat in the 21st century, efficiency is crucial in our governance, delivery, and decision-making models. I am hopeful that efforts will be made to enhance the speed of services and decision-making processes. When conducted efficiently, transparency naturally follows, ensuring the protection of citizens' rights and enhancing ease of living for all.
Honourable Chairman,
I have a conviction that we should strive to minimize government interference in the lives of our citizens; in their daily lives. We are moving towards this goal. While those who require government support should receive it without fail, individuals striving to progress through their own efforts should not face unnecessary government obstacles. Therefore, I urge states to foster a society and governmental framework where government interference is minimized to the greatest extent possible.
Honourable Chairman,
Due to climate change, the frequency of natural disasters is on the rise. Addressing this challenge requires collective action. States must bolster their disaster resilience capacities to protect against natural calamities. Equally important is ensuring access to clean drinking water and prioritizing healthcare for the common man. I am confident that the states will actively engage in addressing these fundamental tasks by demonstrating political will.
Honourable Chairman,
This decade and this century belong to India. However, history reminds us that opportunities had come before, yet we missed them due to our own shortcomings. Now, we must not repeat the mistake of letting opportunities slip away. We must seek out opportunities, seize them, and use them to fulfil our aspirations. There is no better time than now for India, with its 1.4 billion people; and with the youngest population globally, to embark on this path. It is evident that some countries that gained independence around the same time as us have surged ahead rapidly, leaving us behind. We must change this trajectory and move forward with determination. Countries that implemented reforms in the 1980s have since developed rapidly. We should not hesitate or fear reforms; embracing them will not diminish our strength. Instead, empowering the common man through increased participation and decision-making will only strengthen us. Though we may be late to start, we can accelerate our progress and achieve the success we aspire to.
Honourable Chairman,
The mission of achieving a developed India is not the mission of any single individual; it is the mission of 1.4 billion citizens. It transcends any single government; it is the collective mission of all levels of government in our country. With unified determination, I firmly believe we can turn these aspirations into reality.
Honourable Chairman,
In my interactions on the global stage, I consistently find that the world is eager to invest, and India stands as their foremost choice. Investments are poised to flow into our states, and the primary gateway to this opportunity is each state itself. If states seize this opportunity to the fullest extent, I am confident they too will prosper.
Honourable Chairman,
I have endeavoured to provide a comprehensive overview addressing all the concerns raised by our esteemed members. I extend my heartfelt gratitude to the President for her address, the guidance she has imparted, and the confidence she has instilled in the people of our nation. On my own behalf and on behalf of this House, I conclude my remarks. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱ সন্দৰ্ভত ৰাজ্যসভাত অনুষ্ঠিত বিতৰ্কৰ উত্তৰ দান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
03 JUL 2024 5:46PM by PIB Guwahati
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াই অভিভাষণ প্ৰদান কৰাৰ পাচত তেওঁক ধন্যবাদ জনোৱাৰ উদ্দেশ্যে মই এই আলোচনাত যোগদান কৰিছো। ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াৰ ভাষণত দেশবাসীৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণা আছিল, উৎসাহ আছিল আৰু এক প্ৰকাৰে সত্যৰ পথকো পুৰস্কৃত কৰা হৈছিল।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
যোৱা আঢ়ৈটা দিনত প্ৰায় ৭০ গৰাকী মাননীয় সাংসদে এই আলোচনাত তেওঁলোকৰ মতামত ব্যক্ত কৰিছে। এই আলোচনাক সমৃদ্ধ কৰাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ব্যাখ্যা কৰাত আপোনালোক সকলো মাননীয় সাংসদে যিধৰণে অংশগ্ৰহণ কৰিলে ইয়াৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ইতিহাসত আমাৰ সংসদীয় গণতান্ত্ৰিক যাত্ৰাত বহু দশকৰ পিছত দেশৰ জনসাধাৰণে এখন চৰকাৰক তৃতীয়বাৰৰ বাবে দেশৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছে। দহবছৰৰ পিছতো কোনো এখন চৰকাৰ পুনৰ ক্ষমতালৈ ঘূৰি অহাৰ দৰে এই ঘটনা ৬০ বছৰৰ পিছত সংঘটিত হৈছে। আৰু ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰৰ ছটা দশকৰ পিছত অহা এইটো ঘটনা যে এটা অস্বাভাৱিক ঘটনা সেই কথা মই জানো। আৰু কিছুমান লোকে ইচ্ছাকৃতভাৱেই এই কথা দেখিও তেওঁলোকৰ মুখ ঘূৰাই নিছিল, কিছুমান লোকে কথাটো বুজি পোৱা নাছিল আৰু যিসকলে বুজি পাইছিল তেওঁলোকে সেই দিশতহে হৈ-চৈ লগাইছিল যাতে দেশৰ জনসাধাৰণৰ এই বিবেক-বুদ্ধিত, দেশৰ জনসাধাৰণৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তক কেনেক আঁৰ কৰিব পৰা যায়, কেনেকৈ ‘ব্লেকআউট’ কৰিব পৰা যায়, ইয়াৰহে চেষ্টা চলোৱা হৈছিল। কিন্তু মই যোৱা দুদিন ধৰি দেখিছো যে শেষ পৰ্যন্ত পৰাজয়কো স্বীকাৰ কৰা হৈছে আৰু বিজয়কো বিমৰিষ মনেৰে গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
মই অন্তৰৰ পৰা কংগ্ৰেছৰ আমাৰ কিছুসংখ্যক সতীৰ্থক ধন্যবাদ জনাব বিচাৰিছো, কাৰণ এই ফলাফল ওলোৱাৰে পৰা মই আমাৰ এগৰাকী সহকৰ্মীক দেখি আছো তেওঁৰ দলে তেওঁক সমৰ্থনতো কৰা নাই, কিন্তু তেওঁ পতাকালৈ অকলেই দৌৰি ফুৰিছে। আৰু মই কওঁ যে যিসকলে কৈছিল তেওঁলোকৰ মুখত ঘিউ-চেনী দিওঁ। আৰু এয়া মই কিয় কৈছো? কিয়নো তেওঁলোকে বাৰে বাৰে এক-তৃতীয়াংশৰে চৰকাৰ গঠনৰ কথা কৈ ঢোল বজাই আহিছিল। ইয়াতকৈ ডাঙৰ সত্যনো আৰু কি হ'ব পাৰে যে আমাৰ দহ বছৰ হৈছে আৰু বিশবছৰ বাকী আছে? এক-তৃতীয়াংশ হৈছে, এক-তৃতীয়াংশ হৈছে দুই-তৃতীয়াংশ বাকী আছে। আৰু সেয়েহে, তেওঁলোকৰ এই ভৱিষ্যতবাণীৰ বাবে মই তেওঁলোকৰ মুখত ঘিউ-চেনী দিওঁ।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
দহ বছৰ ধৰি অখণ্ড একনিষ্ঠ অবিৰত সেৱা ভাৱেৰে কৰা কামক দেশৰ জনসাধাৰণে অকুণ্ঠ আন্তৰিকতাৰে সমৰ্থন জনাইছে। দেশৰ জনসাধাৰণে আশীৰ্বাদ দিছে। সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়, এই নিৰ্বাচনত আমি দেশবাসীৰ বিবেক-বুদ্ধিক লৈ গৌৰৱান্বিত হৈছো, কিয়নো তেওঁলোকে ভুৱা প্ৰচাৰক পৰাজিত কৰিছে। দেশৰ জনসাধাৰণে প্ৰদৰ্শনক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰিছে। দেশবাসীয়ে বিভ্ৰান্তিৰ ৰাজনীতিক প্ৰত্যাখ্যান কৰিছে আৰু বিশ্বাসৰ ৰাজনীতিত বিজয়ৰ মোহৰ লগাইছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি সংবিধানৰ ৭৫ সংখ্যক বৰ্ষত প্ৰৱেশ কৰিছো। এই পৰ্যায়টো এই সদনৰ বাবেও বিশেষ। কাৰণ ইয়াৰো ৭৫ বছৰ পূৰ্ণ হৈছে আৰু এয়া নিতান্তই এক সুখৰ কাকতালীয় সংযোগ।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এইখন দেশৰ ৰাজহুৱা জীৱনত মোৰ দৰে বহুতো লোক আছে, যিসকলে, তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ কোনো সদস্য গাঁৱৰ চৰপঞ্চো হোৱা নাছিল, আনকি গাঁৱৰ মুৰব্বীও হোৱা নাছিল। ৰাজনীতিৰ সৈতে একো সম্পৰ্কই হোৱা নাছিল। কিন্তু আজি বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ পদত উপৱিষ্ট হৈ দেশৰ সেৱা কৰি আছে। আৰু ইয়াৰ কাৰণ হ'ল বাবা চাহেব আম্বেদকাৰে দিয়া সংবিধানে আমাৰ দৰে লোকসকলক সুযোগ দিছে। আৰু মোৰ দৰে বহুতো মানুহ আছে যিয়ে বাবাচাহেব আম্বেদকাৰে প্ৰদান কৰা সংবিধানৰ বাবে এইখিনিলৈকে অহাৰ সুযোগ পাইছে। আৰু ৰাইজে ইয়াক অনুমোদন জনাইছে, মই তৃতীয়বাৰৰ বাবে আহিবলৈ সুযোগ পাইছোঁ।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমাৰ বাবে সংবিধান কেৱল অনুচ্ছেদসমূহৰ সংকলনেই নহয়। ইয়াৰ চেতনা আৰু ইয়াৰ কথাবোৰো আমাৰ বাবে অতি মূল্যৱান। আৰু আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে যিকোনো চৰকাৰৰ বাবে, যিকোনো চৰকাৰৰ নীতি নিৰ্ধাৰণ আৰু কাৰ্যকলাপত, আমাৰ সংবিধানে আলোকস্তম্ভ হিচাপে কাম কৰে, আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰে, আমাক দিক দৰ্শন কৰে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
মোৰ মনত আছে যেতিয়া মোক লোকসভাত আমাৰ চৰকাৰে কৈছিল যে আমি ২৬ নৱেম্বৰৰ দিনটো ‘সংবিধান দিৱস’ হিচাপে উদযাপন কৰিম। মই আচৰিত হওঁ যে যিসকলে আজি সংবিধানৰ প্ৰতিলিপি লৈ জঁপিয়াই থাকে ঢপলীয়াই থাকে, পৃথিৱী কঁপাই থাকে সেইসকল লোকই প্ৰতিবাদ কৰিছিল যে ‘২৬ জানুৱাৰী দেখোন আছেই তেন্তে এওঁলোকে আকৌ সংবিধান দিৱস আনিবলৈ বিচাৰিছে কিয়’ আৰু আজি ‘সংবিধান দিৱস’ৰ জৰিয়তে, আজি ‘সংবিধান দিৱস’ৰ মাধ্যমেৰে দেশৰ বিদ্যালয়-মহাবিদ্যালয়সমূহত সংবিধানৰ ভাৱনাক, সংবিধান প্ৰস্তুত কৰোতে কি ভূমিকা আছিল, কি কাৰণত দেশৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে সংবিধান প্ৰস্তুত কৰোতে কিছুমান বস্তু এৰি দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল, কি কাৰণত তেওঁলোকে কিছুমান বস্তু গ্ৰহণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল, আমাৰ বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়সমূহত এইবোৰৰ বিতং আলোচনা হোৱা উচিত, প্ৰবন্ধ প্ৰতিযোগিতা, আলোচনা সভা, সংবিধান সন্দৰ্ভত বিশ্বাসৰ অনুভূতি এক ব্যাপক ভাৱে আৰু সংবিধানৰ প্ৰতি বুজাবুজি বিকশিত কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। আগন্তুক সময়ছোৱাত সংবিধান দেশবাসীৰ বাবে আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ অনুপ্ৰেৰণা হওঁক ইয়াৰ জৰিয়তে ইয়াৰে প্ৰয়াস কৰি আছো। আৰু এতিয়া যেতিয়া আমি ৭৫ বছৰত প্ৰৱেশ কৰিছো, আমি ইয়াক দেশজুৰি এক গণ উৎসৱ হিচাপে উদযাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। আৰু ইয়াৰ সৈতে, দেশক সংবিধানৰ চেতনা আৰু সংবিধানৰ আঁৰৰ উদ্দেশ্যৰ বিষয়ে সজাগ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
দেশৰ জনসাধাৰণে আমাক তৃতীয়বাৰৰ বাবে সুযোগ দিছে। উন্নত ভাৰতৰ এই যাত্ৰা, স্বাৱলম্বিতাপূৰ্ণ ভাৰতৰ এই যাত্ৰাক শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু এই সংকল্পক সফলতালৈ লৈ যোৱাৰ বাবে দেশৰ কোটি কোটি লোকে আমাক আশীৰ্বাদ জনাইছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এই নিৰ্বাচন দহবছৰৰ সাফল্যৰ স্বীকৃতিতো হয়েই, বৰঞ্চ এই নিৰ্বাচন ভৱিষ্যতৰ প্ৰস্তাৱসমূহ বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবেও দেশৰ জনসাধাৰণে আমাক নিৰ্বাচিত কৰিছে। যিহেতু দেশৰ জনসাধাৰণৰ একমাত্ৰ বিশ্বাস আমাৰ ওপৰত আছে, তেওঁলোকে আমাক আহিবলগীয়া সপোন আৰু সংকল্পবোৰ পূৰণ কৰাৰ সুযোগ দিছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
দেশখনে ভালদৰেই জানে, যোৱা দহ বছৰত আমাৰ দেশৰ অৰ্থনীতিক ১০ নম্বৰৰ পৰা ৫ নম্বৰলৈ লৈ যোৱাত দেশ সফল হৈছে। আৰু সংখ্যাটো সিদ্ধিৰ ওচৰ চাপি অহাৰ লগে লগে, একৰ ফালে আগবঢ়াৰ লগে লগে প্ৰত্যাহ্বানবোৰৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাবলৈ ধৰে। আৰু ‘ক’ৰোনা’ৰ কঠিন সময় স্বত্বেও, গোলকীয় সংঘৰ্ষৰ পৰিস্থিতি স্বত্বেও, উত্তেজনাৰ বাতাবৰণ স্বত্বেও, আমি আজি আমাৰ দেশৰ অৰ্থনীতিক বিশ্বৰ দহ নম্বৰৰ পৰা পাঁচ নম্বৰত উপনীত কৰাত সফল হৈছো। এইবাৰ দেশৰ জনসাধাৰণে আমাক পাঁচ নম্বৰৰ পৰা তিনি নম্বৰ অৰ্থনীতিত উপনীত কৰাৱোৰ বাবে জনাদেশ দিছে আৰু মই নিশ্চিত যে দেশৰ জনসাধাৰণে আমাক দিয়া আদেশই ভাৰতৰ অৰ্থনীতিক বিশ্বৰ ‘শীৰ্ষ ৩’-লৈ লৈ যাব। মই জানো, সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়, ইয়াত এনে কিছু পণ্ডিত আছে যিসকলে বিশ্বাস কৰে ‘ইয়াৰ বাবেনো কৰিবলগীয়া কি আছে, এয়াটো অৱশ্যম্ভাৱী কথাই, নিজে নিজেই গৈ তৃতীয় স্থানত উপনীত হ'বগৈয়ে, ই স্বয়ংক্ৰিয় ভাৱেই সংঘটিত হ'ব’, এনেধৰণৰ পণ্ডিত এওঁলোক। এতিয়া এইসকল লোক এনে লোক যিয়ে ‘অটো-পাইলট মোড’ বা ‘ৰিম'ট-পাইলট মোড’ত চৰকাৰ চলোৱাত অভ্যস্ত, সেয়ে তেওঁলোকে কিবা কাম-বন কৰাত বিশ্বাস নকৰে, তেওঁলোকে কাম-কাজ কৰাত বিশ্বাস নকৰে, তেওঁলোকে কেনেদৰে অপেক্ষা কৰিব লাগে জানে। কিন্তু আমি পৰিশ্ৰম কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো ত্ৰুটি নাৰাখো। আগন্তুক বছৰবোৰত আমি যোৱা ১০টা বছৰত যি কৰিছিলো সেই ধাৰাৰ গতিও বৃদ্ধি কৰিম, ইয়াক সম্প্ৰসাৰিতও কৰিম আৰু লগতে ইয়াৰ গভীৰতা থাকিব, উচ্চতা থাকিব, আৰু আমি এই সংকল্পটো পূৰণ কৰিমেই।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
নিৰ্বাচনৰ সময়ত মই দেশবাসীক কৈছিলো যে আমি ১০ বছৰত যি কাম কৰিছিলো, আমাৰ যি সপোন আৰু সংকল্প আছিল সেই হিচাপততো এয়া ‘এপেটাইজাৰ’হে আৰু ‘মেইন কৰ্ছ’তো এতিয়া আৰম্ভ হ’বহে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
পৰৱৰ্তী ৫ বছৰ হ’ব প্ৰাথমিক সা-সুবিধাসমূহৰ পৰিপূৰ্ণতাৰ সময়। আৰু আমি এগৰাকী সাধাৰণ নাগৰিকৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ, এক সন্মানীয় জীৱন-যাপনৰ বাবে যি ধৰণৰ শাসনৰ আৱশ্যক হয় আমি সেইবোৰক এই মৌলিক সা-সুবিধাবোৰৰ পৰিপূৰ্ণতাৰ যুগলৈ ৰূপান্তৰ কৰিব বিচাৰো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আগন্তুক ৫ বছৰ হ’ব দাৰিদ্ৰৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্ণায়ক যুঁজৰ, পৰৱৰ্তী ৫ বছৰ হ’ব দাৰিদ্ৰৰ বিৰুদ্ধে দৰিদ্ৰসকলৰ যুঁজৰ আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে যেতিয়া দৰিদ্ৰসকলে দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিবলৈ সামৰ্থ্যৰ সৈতে থিয় দিয়ে তেতিয়া দৰিদ্ৰলোকসকলে দাৰিদ্ৰৰ বিৰুদ্ধে হোৱা যুঁজখনত সফলতা অৰ্জন কৰে। আৰু সেইকাৰণেই দাৰিদ্ৰৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত অহা ৫ বছৰ নিৰ্ণায়ক বছৰ হ’ব আৰু দেশখন দাৰিদ্ৰৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত বিজয়ী হ’ব। মই যোৱা ১০ বছৰৰ অভিজ্ঞতাক আধাৰ কৰি যথেষ্ট আত্মবিশ্বাসেৰে এই কথা ক'ব পাৰো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
যেতিয়া দেশখন ‘বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি’ হ’বগৈ ইয়াৰ লাভে জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে প্ৰভাৱ পেলাব। উন্নয়ন আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বহুতো সুযোগ ওলাব আৰু সেয়েহে যেতিয়া আমি ‘বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি’ হ'ম ভাৰতৰ প্ৰতিটো স্তৰতে ইতিবাচক প্ৰভাৱতো পৰিবই, বৰঞ্চ ই বিশ্ব-প্ৰেক্ষাপটতো এক অভূতপূৰ্ব প্ৰভাৱ সৃষ্টি কৰিব।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি অনাগত সময়ছোৱাত নতুন ষ্টাৰ্ট আপ, নতুন প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বিশ্বব্যাপী উত্থান দেখিবলৈ পাম। আৰু মই দেখিবলৈ পাইছো যে আগন্তুক সময়ছোৱাত আমাৰ দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় পৰ্যায়ৰ চহৰসমূহেও ‘বিকাশৰ ইঞ্জিন’ৰ ভূমিকাত দেশলৈ এক ডাঙৰ অৱদান আগবঢ়াব।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এই শতিকাটো হৈছে এক প্ৰযুক্তি চালিত শতিকা আৰু সেয়েহে আমি নিশ্চিতভাৱে বহুতো নতুন খণ্ডত নতুন পদচিহ্নও দেখিবলৈ পাম।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
অহা ৫ বছৰত ৰাজহুৱা পৰিবহণখণ্ডত দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন হ'ব আৰু আমি সেই দিশত গুৰুত্বসহকাৰে আগবাঢ়িব বিচাৰিছো যাতে ভাৰতৰ লাখ লাখ লোকে যতদূৰ সম্ভৱ সোনকালেই ইয়াৰ লাভ আদায় কৰিব পাৰে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
ভাৰতৰ উন্নয়নী যাত্ৰাত আমাৰ সৰু চহৰসমূহে, সেয়া লাগিলে ক্ৰীড়া জগতেই হওক, শিক্ষা জগতেই হওক, উদ্ভাৱনেই হওক বা ‘পেটেন্ট’ পঞ্জীয়নেই হওক, মই স্পষ্টভাৱে দেখিবলৈ পাইছোঁ যে আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ সৰু চহৰে ভাৰতত উন্নয়নৰ এক নতুন ইতিহাস সৃষ্টি কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
মই আগতেও কৈছো যে ভাৰতৰ উন্নয়নী যাত্ৰাৰ ৪টা মুখ্য স্তম্ভ, ইয়াৰ সৱলীকৰণ আৰু সুযোগসমূহে এইক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ শক্তি প্ৰদান কৰিব।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমাৰ দেশৰ কৃষক, আমাৰ দেশৰ দৰিদ্ৰ, আমাৰ দেশৰ যুৱপ্ৰজন্ম আৰু আমাৰ দেশৰ নাৰী শক্তি, সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়, আমি আমাৰ উন্নয়নী যাত্ৰাত আমাৰ মনোযোগ অব্যাহত ৰাখিছো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
ইয়াতো বহুতো বন্ধুৱে কৃষি আৰু কৃষক সন্দৰ্ভত তেওঁলোকৰ মতামত বিতংভাৱে প্ৰকাশ কৰিছে, আৰু লগতে বহুতো কথা ইতিবাচকভাৱে প্ৰকাশ কৰিছে। মই সকলো সদস্য আৰু কৃষকসকলৰ বিষয়ে তেওঁলোকৰ অনুভূতিক সন্মান কৰোঁ। যোৱা ১০টা বছৰত আমি আমাৰ কৃষিক সকলো ধৰণে লাভজনক কৰাৰ, কৃষকসকলৰ বাবে লাভজনক কৰাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আহিছো আৰু আমি বহুতো আঁচনিৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক শক্তিসমৃদ্ধ কৰাৰ চেষ্টা কৰি আহিছো। শস্যৰ বাবে ঋণেই হওক, কৃষকসকলৰ বাবে নতুন বীজ নিৰন্তৰ ভাবে উপলব্ধ কৰাই হওক। আজিৰ মূল্য যুক্তিসঙ্গত কৰাই হওক আৰু অতীতৰ সকলো সমস্যা আঁতৰাই কৃষকসকলৰ বাবে শস্য বীমাৰ লাভ সহজে উপলব্ধ কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ‘এমএছপি’-ত ক্ৰয়েই হওক আমি পূৰ্বৰ সকলো ‘ৰেকৰ্ড’ ভংগ কৰিছো আৰু কৃষকসকলক লাভান্বিত কৰিছো। এক প্ৰকাৰে বীজৰ পৰা বজাৰলৈকে, আমি অতি সুক্ষ্ম পৰিকল্পনাৰে কৃষকসকলৰ বাবে প্ৰতিটো প্ৰণালী শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা কৰি আহিছো, আৰু আমি প্ৰণালীটো শক্তিসমৃদ্ধ কৰিছো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আগতে আমাৰ দেশৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে ‘কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড’ পোৱাটো খুবেই কঠিন আছিল, ব্যৱস্থাটো খুবেই জটিল আছিল। অথচ তেওঁলোকৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক আছিল, আজি আমাৰ নীতিৰ বাবে, ‘কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড’ৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি কৃষিকৰ্মক এক ব্যাপক ৰূপত প্ৰত্যক্ষ কৰিছো আৰু এক ব্যাপক স্বৰূপতে আমি ‘কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড’ পশুপালক আৰু মাছমৰীয়াসকলকো ‘কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড’ৰ সুবিধা প্ৰদানৰ দিহা কৰিছো। আৰু ইয়াৰ ফলত আমাৰ কৃষকসকলৰ কৃষি কাৰ্যৰ সম্প্ৰসাৰণো শক্তিশালী হৈছে আৰু আমি সেই দিশত কাম কৰি আছো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
কংগ্ৰেছৰ কাৰ্যকালত, ১০ বছৰত এবাৰ কৃষকসকলৰ ঋণ ৰেহাইৰ প্ৰসংগক লৈ ঢোল কোবোৱা হৈছিল। আৰু অতিৰঞ্জিত কথা কৈ কৃষকসকলক বিপথে পৰিচালিত কৰাৰ যথেষ্ট প্ৰয়াস কৰা হৈছিল, আৰু তেওঁলোকে ৬০,০০০ কোটি টকাৰ ঋণ মাফ কৰাৰ কথা কৈ ইমান হুলস্থুল কৰিছিল, ইমান হুলস্থূল লগাইছিল। আৰু অনুমান কৰা হৈছিল যে ইয়াৰ হিতাধিকাৰীসকল দেশৰ মাত্ৰ তিনি কোটি কৃষক আছিল। সাধাৰণ দৰিদ্ৰ ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কসকলৰতো ইয়াত কোনো নাম-গোন্ধেই নাছিল। যিসকলৰ প্ৰয়োজন সকলোতকৈ বেছি আছিল তেওঁলোকৰ পৰিকল্পনাত তেওঁলোকক লৈ কোনো গুৰুত্বই নাছিল, আৰু কোনো লাভ তেওঁলোকৰ ওচৰেই পোৱাগৈ নাছিল।
কিন্তু, মাননীয় সভাপতি মহোদয়, ...
যিহেতু কৃষক কল্যাণ হৈছে আমাৰ চৰকাৰৰ অন্তৰৰ কেন্দ্ৰবিন্দু সেয়ে মই এই সদনক কেনেদৰে নীতি প্ৰস্তুত কৰা হয়, কেনেদৰে কল্যাণ কৰা হয় আৰু কেনেদৰে লাভ প্ৰাপ্ত হয় সেই বিষয়ে উদাহৰণ দিব বিচাৰিছোঁ।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান যোজনা’ আৰম্ভ কৰিছিলো আৰু ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান যোজনা’ৰ দ্বাৰা ১০ কোটি কৃষক উপকৃত হৈছে। আৰু যোৱা ৬ বছৰত আমি কৃষকসকলক ৩ লাখ কোটি টকা দিছো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
ভুৱা প্ৰচাৰ কৰি থকাসকলৰ সত্য শুনাৰ শক্তিও যে নাই সেই কথা দেশখনে দেখি আছে। যিসকলৰ সত্যৰ সন্মুখীন হ'বলৈ সাহস নাই তেওঁলোকে ইমান আলোচনাৰ পিছতো তেওঁলোকে উত্থাপন কৰা প্ৰশ্নবোৰৰ উত্তৰ শুনিবলৈকো সাহস দেখুৱাব পৰা নাই। তেওঁলোকে ‘উচ্চ সদন’ক অপমান কৰি আহিছে। তেওঁলোকে এই ‘উচ্চ সদন’ৰ মহান পৰম্পৰাক অপমানিত কৰিছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
দেশৰ জনতাই তেওঁলোকক সকলো ধৰণে ইমানকৈ পৰাজিত কৰিছে যে এতিয়া তেওঁলোকে ৰাস্তাত চিঞৰ বাখৰ কৰাৰ বাহিৰে কৰিবলৈ একোৱেই নাই। শ্লোগান, হুলস্থূল আৰু ৰণক্ষেত্ৰৰ পৰা পলাই যোৱাটো তেওঁলোকৰ ভাগ্যতে লিখা আছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়
আপোনালোকৰ বেদনা মই বুজি পাইছোঁ। ১৪০ কোটি দেশবাসীয়ে দিয়া সিদ্ধান্ত, তেওঁলোকে দিয়া জনাদেশ এওঁলোকে হজম কৰিব পৰা নাই আৰু কালি তেওঁলোকৰ সকলো কাৰচাজি বিফল হৈ গ’ল। গতিকে আজি তেওঁলোকে সেই যুদ্ধত অৱতীৰ্ণ হ’বলৈকো সাহস নোহোৱা হৈছে, আৰু সেয়েহে তেওঁলোকে খেলপথাৰ এৰি আঁতৰি গৈছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
মইতো কৰ্তব্যৰে বান্ধ খাই আছো আৰু মই ইয়াত কোনো বিতৰ্কৰে মোৰ নম্বৰ বঢ়াবলৈ অহা নাই। মইতো দেশৰ এজন সেৱক। দেশবাসীক মই হিচাপ দিব লাগিব। দেশৰ জনসাধাৰণক মই প্ৰতিটো মুহূৰ্তৰ হিচাপ দিয়াটো মোৰ কৰ্তব্য বুলি বিবেচনা কৰোঁ।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
গোলকীয় পৰিস্থিতি এনেকুৱা আছিল যে সাৰৰ বাবে এক বৃহৎ সংকটৰ সৃষ্টি হৈছিল। আমি দেশৰ কৃষকসকলক কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন হ'বলৈ দিয়া নাছিলো আৰু আমি সাৰৰ বাবে প্ৰায় ১২ লাখ কোটি টকাৰ ৰাজসাহায্য দিছো আৰু স্বাধীন ভাৰতৰ ইতিহাসত এই পৰিমাণ সৰ্বাধিক আছিল। আমি সাৰৰ ইমান ডাঙৰ বোজা আমাৰ কৃষকসকলৰ ওচৰলৈ যাবলৈ দিয়া নাছিলো, চৰকাৰে নিজৰ কান্ধত এই বোজা উঠাই লৈছিল।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি ‘এমএচপি’-ও এক অভিলেখ উচ্চতালৈ বৃদ্ধি কৰিছো। কেৱল এয়াই নহয়, ক্ৰয়ৰ নতুন অভিলেখো স্থাপন কৰা হৈছে। আগতে, ‘এমএছপি’ ঘোষণা কৰা হৈছিল। কিন্তু কৃষকসকলৰ পৰা একো লোৱা হোৱা নাছিল, কথাবোৰ কোৱাহে হৈছিল। আগৰ তুলনাত বহুগুণে বেছি ক্ৰয় কৰি আমি কৃষকসকলক শক্তিশালী কৰাৰ চেষ্টা কৰিছো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
১০ বছৰত আমি কংগ্ৰেছ চৰকাৰতকৈ ধান আৰু ঘেঁহু খেতিয়কসকলক আঢ়ৈ গুণ অধিক ধন প্ৰদান কৰিছো আৰু আমি কেৱল অনাগত ৫ বছৰত ইয়াৰ বৰ্ধিত বিকাশ বৃদ্ধি কৰিয়ে ৰৈ যাব বিচৰা নাই, আমি নতুন নতুন ক্ষেত্ৰৰ সেই সমস্যাসমূহৰ অধ্যয়ন কৰি তাৰ পৰা মুক্তিৰ প্ৰয়াস কৰি আছো আৰু সেয়ে সভাপতি মহোদয়, আমি পৃথিৱীৰ সৰ্ববৃহৎ খাদ্য সংৰক্ষণ অভিযান হাতত লৈছো আৰু এক বিকেন্দ্ৰীকৃত প্ৰণালীৰ অধীনত লাখ লাখ শস্যভঁৰাল নিৰ্মাণ কৰাৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। ফল আৰু পাচলি এনেকুৱা এটা খণ্ড য'ত আমি কৃষকসকলক সেই দিশত আগবাঢ়ি যোৱাটো বিচাৰো আৰু আমি সেইসমূহৰ সংৰক্ষণৰ বাবে এক বিস্তৃত আন্তঃগাঁথনিৰ দিশতো কাম কৰি আছো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ'ৰ মন্ত্ৰেৰে আমি দেশলৈ আমাৰ সেৱাৰ যাত্ৰা নিৰন্তৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ চেষ্টা কৰিছো। দেশবাসীক সন্মানীয় জীৱন দিয়াটো হৈছে আমাৰ প্ৰাথমিকতা। স্বাধীনতাৰ পিছত, বহু দশক ধৰি, যিসকলক কেতিয়াও সোধাই হোৱা নাছিল, আজি মোৰ চৰকাৰে তেওঁলোকক সুধিছে আৰু তেওঁলোককো উপাসনা কৰিছে। আমি আমাৰ দিব্যাংগ ভাই-ভনীসকলৰ সৈতে ‘মিছন মোড’ত তেওঁলোকৰ অসুবিধাবোৰ বুজিবলৈ আৰু সেইবোৰ সমস্যাক সূক্ষ্ম পৰ্যায়ত নোহোৱা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো আৰু প্ৰণালী বিকশিত কৰাৰ চেষ্টা কৰিছো যাতে তেওঁলোকে এক সন্মানীয় জীৱন যাপন কৰিব পাৰে আৰু আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা কমোৱাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকক সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ দিশতো আমি কাম কৰি আছো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমাৰ সমাজত, কোনো কাৰণত, এক অৱহেলিত শ্ৰেণী, অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে, সমাজৰ প্ৰতিগৰাকী ‘বাৰ্তাবাহক’ (নিপীড়িত) শ্ৰেণী হৈছে ‘ট্ৰেন্সজেণ্ডাৰ’ শ্ৰেণী, আমাৰ চৰকাৰে ‘ট্ৰেন্সজেণ্ডাৰ’ বন্ধুসকলৰ বাবে আইন প্ৰস্তুত কৰিবলৈ কাম কৰিছে আৰু পশ্চিমীয়া বিশ্বৰ মানুহে যেতিয়া এই কথা শুনে তেতিয়া ভাৰত ইমান প্ৰগতিশীল বুলি তেওঁলোকেও গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। ভাৰতক গৌৰৱৰ দৃষ্টি চাবলৈ লৈছে। আমি তেওঁলোকক মূলসুঁতিলৈ অনাৰ চেষ্টা আৰম্ভ কৰিছো। আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে আমাৰ চৰকাৰে ‘পদ্ম সন্মান’ত ‘ট্ৰেন্সজেণ্ডাৰ’সকলক সুযোগ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি আহিছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি আমাৰ যাযাবৰী জনজাতীয় সম্প্ৰদায়, আমাৰ যাযাবৰী বন্ধু, আমাৰ বানজাৰা পৰিয়ালসমূহৰ বাবে এক পৃথক কল্যাণ পৰিষদ গঠন কৰিছো যাতে আমি তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তাবোৰ সমাধান কৰিব পাৰো আৰু আমি তেওঁলোককো এক স্থিৰ, সুৰক্ষিত আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিপূৰ্ণ জীৱন দিয়াটো নিশ্চিত কৰাৰ দিশত কাম কৰি আছো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি প্ৰায়েই এটা শব্দ শুনি আহিছো, ‘পিভিটিজি’, ‘পিভিটিজি’, ‘পিভিটিজি’, এওঁলোক আমাৰ জনজাতীয় গোটসমূহৰ ভিতৰত অন্তিমটো আছিল আৰু স্বাধীনতাৰ ইমান বছৰৰ পিছতো, যিসকলে তেওঁলোকক ওচৰৰ পৰা দেখিছে, তেওঁলোকে কি অৱস্থাত বাস কৰে জানিব পাৰিছে, ইমান দিনে কোনেও তেওঁলোকৰ ফালে চোৱাই নাছিল। আমি এক বিশেষ ব্যৱস্থা কৰিছো আৰু ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমন যোজনা’ৰ অধীনত, ৩৪ হাজাৰ কোটি টকা, এই সম্প্ৰদায়টো বিক্ষিপ্ত হৈ আছে। তেওঁলোকৰ সংখ্যা কম, তেওঁলোকৰ ভোটৰ শক্তি নাই আৰু ইয়াত ভোটৰ ক্ষমতা থকাসকলৰ বিষয়ে চিন্তা কৰাটো হৈছে দেশৰ পৰম্পৰা, কিন্তু সমাজৰ এনে অত্যন্ত পিছপৰা লোকসকলৰ বিষয়ে কোনেও চিন্তা কৰা নাছিল, আমি তেওঁলোকৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিছো, কিয়নো আমি ভোটৰ ৰাজনীতি নকৰো, আমি বিকাশৰহে ৰাজনীতি কৰো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমাৰ দেশত পৰম্পৰাগত পাৰিবাৰিক দক্ষতা ভাৰতৰ বিকাশ যাত্ৰা আৰু প্ৰণালীৰ এক অংশ হৈ আহিছে। আমাৰ ‘বিশ্বকৰ্মা গোট’, যিসকলৰ পৰম্পৰাগত দক্ষতা আছে, যিসকলে সমাজৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰে কিন্তু তেওঁলোকৰ সমস্যাৱলী সমাধানৰ কেতিয়াও প্ৰয়াস কৰা হোৱা নাছিল। আমি ‘বিশ্বকৰ্মা সম্প্ৰদায়’ক আধুনিকতাৰ দিশে লৈ যোৱাৰ বাবে তেওঁলোকক পেছাদাৰী কৰি তোলাৰ বাবে প্ৰায় ১৩ হাজাৰ কোটি টকাৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ নামত বেংকবোৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণৰ দিহা কৰা হৈছিল, কিন্তু পথৰ দাঁতিত বেহা কৰা মোৰ বেপাৰীসকলে কেতিয়াও বেংকৰ দুৱাৰমুখত থিয় দিবলৈ সাহস কৰা নাছিল। দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি আঁচনি’ৰ অধীনত পথৰ দাঁতিৰ বিক্ৰেতাসকলৰ বাবে চিন্তা কৰা হৈছে আৰু আজি তেওঁলোকে সুদখোৰৰ দুষ্ট চক্ৰৰ পৰা ওলাই আহিব পাৰিছে আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু সততাৰ সৈতে পথৰ দাঁতিত বেহা কৰা বেপাৰীসকলে বেংকৰ পৰা ঋণ লাভ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত বেংকাৰসকলো সুখী, গ্ৰাহকসকলো সুখী আৰু যিজনে কালিলৈকে পদপথত বহি বেহা কৰিছিল তেওঁ এতিয়া এখন সৰু দোকান সজাৰ বাবে আগবাঢ়িব পৰা হৈছে। যিসকলে আগতে নিজে শ্ৰমিক হিচাপে কাম কৰিছিল তেওঁলোকে এতিয়া এজন বা দুজনক নিযুক্তি প্ৰদানৰ দিশত কাম কৰি আছে আৰু এইটো কাৰণেই দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা, জনজাতীয় বা মহিলাসকলে আমালৈ যথেষ্ট সমৰ্থন আগবঢ়াইছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি ‘মহিলানেতৃত্বাধীন বিকাশ’ৰ কথা কওঁ। আনকি বিশ্বৰ প্ৰগতিশীল দেশসমূহৰ বাবেও ‘মহিলাৰ বিকাশ’ক অতি স্বাভাৱিকভাবেই স্বীকাৰ কৰা হয়। কিন্তু যেতিয়া আমি মহিলানেতৃত্বাধীন বিকাশৰ কথা কওঁ তেওঁলোকৰো উৎসাহত সামান্য অভাৱ দেখিবলৈ পাওঁ। এনে সময়ত ভাৰতে শ্ল'গানেৰে নহয়, নিষ্ঠাসহকাৰে ‘মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়ন’ৰ দিশত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে আৰু মহিলা সৱলীকৰণৰ লাভ আজি দৃশ্যমান হৈছে। ই প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে দৃশ্যমান আৰু ভাৰতৰ উন্নয়নী যাত্ৰাত অৰিহণা যোগাই আছে। মই সন্মানীয় সাংসদ সুধা মূৰ্তিজীৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো, কালি তেওঁ এক আলোচনাত মহিলাৰ স্বাস্থ্য প্ৰসংগত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল আৰু ইয়াৰ গুৰুত্ব কি, ইয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তা কি, তেওঁ সেই সন্দৰ্ভত যথেষ্ট বিতংভাৱে কৈছিল আৰু তেওঁ এটা কথা অতি আৱেগিকভাৱে কৈছিল যে যদি মাতৃ আঁতৰি যায় তেন্তে তেওঁৰ কোনো উপাই নোহোৱা হয়, পুনৰাই আৰু তেওঁক পোৱা নাযায়। আপুনি আৰু পুনৰ বিচাৰি নাপাব। তেওঁ এইষাৰ কথা অতি আৱেগেৰে কৈছিল। আমি যোৱা দহ বছৰত মহিলাৰ স্বাস্থ্য, অনাময় আৰু সুস্থতাৰ প্ৰসংগক এক ‘প্ৰথমিকতা খণ্ড’ হিচাপে গ্ৰহণ কৰি কাম কৰি আছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
শৌচাগাৰেইৰ হওক, চেনিটেৰী পেডেই হওক, গেছ সংযোগেই হওক, গৰ্ভাৱস্থাত টিকাকৰণৰ ব্যৱস্থাই হওক আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ দেশৰ মাতৃ-ভগ্নীসকল উপকৃত হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
স্বাস্থ্যৰ সমান্তৰালকৈ আমি নাৰীক স্বাৱলম্বী কৰাৰ দিশত অহৰহ কাম কৰি আছো। যোৱা বছৰবোৰত আমি যি ৪ কোটি ঘৰ সাজিছো তাৰ ভিতৰত বেছিভাগ ঘৰ আমি মহিলাৰ নামত দিছো। বেংক আৰু মুদ্ৰা আৰু সুকন্যা সমৃদ্ধিৰ দৰে আঁচনিত একাউণ্ট খোলাৰ লগে লগে অৰ্থনৈতিক সিদ্ধান্তত মহিলাৰ ভূমিকা বৃদ্ধি পাইছে, তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণো বৃদ্ধি পাইছে আৰু এক প্ৰকাৰে এতিয়া পৰিয়ালতো তেওঁলোকে সিদ্ধান্ত প্ৰক্ৰিয়াৰ অংশ হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত দহ কোটি ভগ্নী, তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাস কেৱল বৃদ্ধি হোৱাই নহয়, তেওঁলোকৰ আয়ো বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়ালৈকে এই আত্মসহায়ক গোটবোৰত কাম কৰা এক কোটি ভগ্নী আছে। সৰু সৰু গাঁৱত ব্যৱসায় কৰি একেলগে কৰে। গাঁৱৰ কোনো লোকে তেওঁলোকৰ প্ৰতি গুৰুত্বই নিদিয়ে। আজি মই অতি গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে সেই ভগ্নীসকলৰ এক কোটি লাখপতি দিদী হিচাপে পৰিণত হৈছে৷ আগন্তুক সময়ত আমি তিনি কোটি ভগ্নী লাখপতি দিদি কৰাৰ দিশত এই সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা আমাৰ মহিলাসকলে প্ৰতিটো নতুন খণ্ডৰ নেতৃত্ব দিব লাগে, আমি সেই দিশত প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছো৷ নতুন প্ৰযুক্তি আহে কিন্তু একেবাৰে শেষত নাৰীৰ ভাগ্যৰ কথা আহে। আমাৰ প্ৰয়াস আমাৰ মহিলাসকলে নতুন প্ৰযুক্তিৰ প্ৰথম সুযোগ লাভ কৰক আৰু তেওঁলোকে ইয়াৰ নেতৃত্ব দিব লাগে আৰু এই নমো ড্ৰোন দিদি অভিযানৰ অধীনত আজি প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে গাঁৱৰ আমাৰ মহিলাসকলে কৃষকক সহায় কৰি আছে আৰু কেতিয়া কৰি আছে জানি আচৰিত হ’ব৷ মই তেওঁলোকৰ লগত যেতিয়া কথা পাতিছিলো, তেতিয়া তেওঁলোকে মোক কৈছিল, ছাৰ, আমি কেতিয়াও চাইকেল চলাব নাজানিছিলো, আপুনি আমাক পাইলট বনাইছে আৰু গোটেই গাঁওখনে আমাক পাইলট দিদি বুলি চিনি পাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আৰু এই মৰ্যাদাপূৰ্ণ বস্তুটোৱে তেওঁলোকৰ জীৱনত আগবাঢ়ি যোৱাৰ এক বিশাল চালিকা শক্তি হৈ পৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশৰ দুৰ্ভাগ্য যে এনে স্পৰ্শকাতৰ বিষয়তো ৰাজনীতি হ’লে দেশবাসীয়ে, বিশেষকৈ মহিলাসকলে কল্পনা কৰিব নোৱাৰা যন্ত্ৰণাত ভুগিবলগীয়া হয়। এইটোৱেই হৈছে নাৰীৰ ওপৰত হোৱা অত্যাচাৰৰ প্ৰতি বিৰোধীৰ পৃথক মনোভাৱ। এই পৃথক মনোভাৱটো অতি চিন্তনীয়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই আপোনাৰ জৰিয়তে দেশক ক’ব বিচাৰো, মই কোনো ৰাজ্যৰ বিৰুদ্ধে কথা কোৱা নাই, কোনো ৰাজনৈতিক স্ক’ৰ কৰিবলৈও কথা কোৱা নাই। কিন্তু কিছুদিনৰ আগতে ছ’চিয়েল মিডিয়াত বংগৰ কিছু ছবি আৰু ভিডিঅ’ দেখিছিলো। ৰাস্তাত এগৰাকী মহিলাক মুকলিকৈ মাৰপিট কৰা হৈছে, সেই ভগ্নীগৰাকীয়ে সহায় বিচাৰি চিঞৰিছে৷ কিন্তু তাত থকা মানুহবোৰৰ কোনোৱেই তাইক সহায় কৰিবলৈ অহা নাই, মানুহবোৰ ভিডিঅ’ বনোৱাত ব্যস্ত। আৰু সন্দেশখালিত যি ঘটনা সংঘটিত হৈছিল, যাৰ ছবি দেখিলৈ শিয়ৰি উঠিব৷ কিন্তু কালিৰ পৰা মই ডাঙৰ ডাঙৰ একাংশ নেতাৰ পৰা শুনি আহিছো যে তেওঁলোকৰ কথাতো তেওঁলোকৰ বিষ দেখা নাযায়। ইয়াতকৈ লাজৰ কৰুণ ছবি আৰু কি হ’ব পাৰে? আৰু যিসকলে নিজকে মহান প্ৰগতিশীল মহিলা নেত্ৰী বুলি গণ্য কৰে তেওঁলোকেও মুখ বন্ধ কৰি বহিছে। কাৰণ তেওঁলোকৰ ৰাজনৈতিক জীৱন বা সেই ৰাজ্যৰ লগত জড়িত কোনোবা এটা দলৰ সৈতে তেওঁলোকৰ সম্পৰ্ক আছে আৰু সেয়েহে নাৰীৰ ওপৰত কৰা দুখ-কষ্ট দেখিও মৌন হৈ আছে৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই বুজি পাওঁ যে জ্যেষ্ঠ লোকেও যেতিয়া এনেবোৰ কথাক আওকাণ কৰে তেতিয়া দেশৰ ক্ষতি হয় আৰু আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীয়ে অধিক কষ্ট পায়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ৰাজনীতি ইমান বৈষম্যমূলক আৰু যেতিয়া তেওঁলোকৰ ৰাজনীতিৰ লগত খাপ নাখায় তেতিয়া তেওঁলোকে নিজকে সাপৰ দৰে অনুভৱ কৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ভাৰতৰ জনসাধাৰণে তৃতীয়বাৰৰ বাবে পূৰ্ণ সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰে এখন সুস্থিৰ চৰকাৰ নিৰ্বাচন কৰি দেশত সুস্থিৰতা আৰু ধাৰাবাহিকতাৰ জনাদেশ দিয়াই নহয়, এই নিৰ্বাচনৰ ফলাফলে বিশ্ববাসীক আশ্বস্ত কৰিছে, সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়। আৰু এই ফলাফলৰ বাবেই ভাৰত বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। যদি আৰু কিন্তুৰ সময় শেষ। আৰু ভাৰতত বিদেশী বিনিয়োগে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ কঢ়িয়াই আনে। ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ প্ৰতিভাক বিশ্ব মঞ্চলৈ লৈ যোৱাৰ এক সুযোগ হৈ পৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ভাৰতৰ এই বিজয়ে বিশ্ব অৰ্থনীতিত ভাৰসাম্য বিচৰাসকলৰ বাবে মহান নতুন আশা কঢ়িয়াই আনিছে। আজি বিশ্বই স্বচ্ছতাত বিশ্বাস কৰে। আৰু তাৰ বাবে ভাৰত এখন অতি উপযুক্ত স্থান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই নিৰ্বাচনী ফলাফলৰ বাবেই মূলধনী বজাৰত উল্লেখযোগ্য উত্থান ঘটিছে। বিশ্বতো এক বৃহৎ উত্তেজনা আৰু আনন্দৰ পৰিৱেশ বিৰাজ কৰিছে। এই কথা মই মোৰ ব্যক্তিগত অভিজ্ঞতাৰ পৰা কৈছো। কিন্তু ইফালে আমাৰ কংগ্ৰেছী ৰাইজো সুখী। বুজি পোৱা নাই এই সুখৰ কাৰণ কি? আৰু এই সন্দৰ্ভত বহু প্ৰশ্ন উত্থাপন হৈছে। পৰাজয়ৰ হেট্ৰিকক লৈ এই সুখ হৈছেনেকি? এই সুখ নাৰ্ভাছ ৯০ৰ বলি হোৱাৰ ওপৰত নেকি? এইটোৱেই নেকি আন এটা ব্যৰ্থ লঞ্চৰ আনন্দ?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই চাই আছিলো যেতিয়া খৰ্গেও উৎসাহেৰে ভৰি পৰিছিল। কিন্তু হয়তো খৰ্গে জীয়ে নিজৰ দলটোক ডাঙৰ সেৱা কৰিছে। কাৰণ এই পৰাজয়ৰ বাবে যিসকলক দোষাৰোপ কৰিব লাগিছিল তেওঁলোকক ৰক্ষা কৰি তেওঁ নিজেই দেৱালৰ দৰে থিয় হৈ আছিল। আৰু কংগ্ৰেছৰ মনোভাৱ এনেকুৱা হৈছে যে যেতিয়াই এনে পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হয় তেতিয়াই দলিত আৰু পিছপৰা মানুহেই বোজা বহন কৰিবলগীয়া হয় আৰু সেই পৰিয়ালটোৱেই ৰক্ষা পৰে। এই ক্ষেত্ৰতো একেই কথা দেখা যায়। আজিকালি আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে লোকসভাত অধ্যক্ষ নিৰ্বাচনৰ বিষয়টো আহিছিল আৰু পৰাজয় নিশ্চিত হৈছিল, কিন্তু পিছত কাক ৰখা হ’ল সেই সম্পৰ্কে তেওঁলোকে এজন দলিতৰ সৈতে অতি চতুৰ খেল খেলিছিল। তেওঁ পৰাজিত হ’ব বুলি জানিছিল যদিও তেওঁ আগবাঢ়ি গ’ল। ৰাষ্ট্ৰপতি-উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি পদৰ বাবে নিৰ্বাচনৰ সময়ত ২০২২ চনত উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি পদৰ বাবে সুশীল কুমাৰ সিন্দে জীক আগবঢ়াই দিলে, তেওঁক ৰাজনৈতিকভাৱে হত্যা কৰিলে, যদি দলিতৰ মৃত্যু হয় তেন্তে তেওঁলোকৰ বাবে একো হেৰাই নাযায়। ২০১৭ চনত পৰাজয় নিশ্চিত আছিল, গতিকে তেওঁলোকে মীৰা কুমাৰক বাছি লৈছিল আৰু পৰাজয়ৰ সন্মুখীন হ’ল। এয়া কংগ্ৰেছৰ অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি, অবিচি বিৰোধী মানসিকতা। যাৰ বাবে তেওঁ প্ৰাক্তন ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী ৰামনাথ কোবিন্দ জীক অপমান কৰি আহিছে। এই মানসিকতাৰ বাবেই তেওঁ দেশৰ প্ৰথম জনজাতীয় মহিলা ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীক অপমান আৰু বিৰোধিতা কৰাত কোনো ত্ৰুটি নৰখাকৈ এৰি থৈ এনে শব্দ ব্যৱহাৰ কৰিছিল যিটো কোনেও কৰিব নোৱাৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই সংসদ, এই উচ্চ সদনৰ উদ্দেশ্য হৈছে অৰ্থপূৰ্ণ বিতৰ্ক, আলোচনা আৰু উচ্চ চিন্তাৰ পৰা অমৃত উলিয়াই দেশবাসীক দিয়া। এইখন দেশৰ সৰ্ববৃহৎ মঞ্চ হিচাপে বিবেচিত হ’ব। কিন্তু যোৱা দুদিনত বহু জ্যেষ্ঠ নেতাৰ কথা শুনি কেৱল মই নহয় সমগ্ৰ দেশ নিৰাশ হৈ পৰিছে। ইয়াত কোৱা হৈছিল যে দেশৰ ইতিহাসত এইটোৱেই আছিল প্ৰথম নিৰ্বাচন যাৰ বিষয় আছিল সংবিধানৰ সুৰক্ষা। মই মাত্ৰ তেওঁলোকক সোঁৱৰাই দিব বিচাৰিছো, আপোনালোকে এতিয়াও এই ভুৱা আখ্যানটো চলাই থাকিবনে? ১৯৭৭ চনৰ নিৰ্বাচন পাহৰি গৈছেনে, বাতৰি কাকত বন্ধ আছিল, ৰেডিঅ' বন্ধ হৈছিল, ভাষণো বন্ধ কৰা হৈছিল আৰু মাত্ৰ এটা বিষয়ত দেশবাসীয়ে ভোট দিছিল। গণতন্ত্ৰ পুনৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ বাবে ভোটদান। সংবিধান ৰক্ষাৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বতে ইয়াতকৈ ডাঙৰ নিৰ্বাচন কেতিয়াও হোৱা নাই আৰু ১৯৭৭ চনৰ নিৰ্বাচনে দেখুৱাই দিছিল যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ শিৰাত গণতন্ত্ৰ কেনেদৰে জীয়াই আছে। দেশক ইমান বিপথে পৰিচালিত কৰিব। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে সেইটোৱেই আছিল সংবিধান ৰক্ষাৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ নিৰ্বাচন আৰু সেই সময়ত দেশৰ সাধাৰণ জ্ঞানে সংবিধান ৰক্ষাৰ বাবে সেই সময়ত ক্ষমতাত থকা জনসাধাৰণক উভালি পেলালে। আৰু এইবাৰ যদি সংবিধান ৰক্ষাৰ বাবে নিৰ্বাচন হৈছিল, তেন্তে দেশবাসীয়ে আমাক সংবিধান ৰক্ষাৰ যোগ্য বুলি বিবেচনা কৰিছে। সংবিধান ৰক্ষা কৰিবলৈ দেশবাসীৰ আমাৰ ওপৰত বিশ্বাস আছে৷ যদি কোনোবাই সংবিধান ৰক্ষা কৰিব পাৰে, তেন্তে এইসকল লোকেহে কৰিব পাৰে আৰু দেশবাসীয়ে আমাক জনাদেশ দিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
খৰ্গে জীয়ে এনে কথা ক’লে অলপ দুখ লাগে কাৰণ জৰুৰীকালীন অৱস্থাত সংবিধানৰ ওপৰত যি অত্যাচাৰ, সংবিধানৰ ওপৰত যি বুলডজাৰ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল, গণতন্ত্ৰ ছিন্নভিন্ন হৈ পৰিছিল। তেতিয়া একেটা দলৰ এজন গুৰুত্বপূৰ্ণ নেতা হিচাপে তেওঁ তেওঁলোকৰ সাক্ষী, তথাপিও তেওঁ সদনক বিপথে পৰিচালিত কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই জৰুৰীকালীন অৱস্থাটো অতি ওচৰৰ পৰা দেখিছো কোটি কোটি লোকক তীব্ৰ অত্যাচাৰৰ বলি হৈছিল আৰু তেওঁলোকৰ জীনা থকাটো জটিল হৈ পৰিছিল। আৰু সংসদৰ ভিতৰত যি ঘটিল সেয়া ৰেকৰ্ডত আছে। ভাৰতৰ সংবিধানৰ কথা কোৱা সকলক সুধিছো, যেতিয়া আপোনালোকে ৭ বছৰ লোকসভা শাসন কৰিছিল, তেতিয়া লোকসভাৰ কাৰ্যকাল ৫ বছৰ, যিখন সংবিধানৰ অধীনত আপুনি ৭ বছৰ ক্ষমতা উপভোগ কৰিছিল আৰু জনসাধাৰণক অত্যাচাৰ কৰিছিল? সেয়া কি আছিল৷ এতিয়া আকৌ আপুনি আমাক সংবিধান শিকাবলৈ আহিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই লোকসকলে সেই সময়ছোৱাত ডজন ডজন অনুচ্ছেদ অৰ্থাৎ সংবিধানৰ আত্মা ধ্বংস কৰাৰ পাপ কৰিছিল। ৩৮, ৩৯ আৰু ৪২নং সাংবিধানিক সংশোধনী কথা পাহৰি নাযাব৷ ৪২নং সংশোধনীক মিনি সংবিধান বুলি কোৱা হৈছিল। এই সকলোবোৰ কি আছিল? 'সংবিধান ৰক্ষা কৰা' শব্দটো আপোনালোকৰ মুখত খাপ নাখায়; খৰ্গে জী, জৰুৰীকালীন সময়ত পূৰ্বৰ চৰকাৰত ১০ বছৰ কেবিনেটত আছিল, কি হ’ল। প্ৰধানমন্ত্ৰী সাংবিধানিক পদ, এনএচি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পদত বহি থাকে, কোন সংবিধানৰ পৰা এই ব্যৱস্থাটো আনিলে, কোন সংবিধানৰ পৰা আপোনালোকে সৃষ্টি কৰিলে। আপোনালেকে দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পদৰ মৰ্যাদা ভেঙুচালি কৰিছিল। আৰু ৰিম’ট-পাইলট হৈ আপুনি তেওঁৰ মুৰত উঠিল। কোনখন সংবিধানে আপোনাক অনুমতি দিয়ে?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অনুগ্ৰহ কৰি কওকচোন কোনখন সংবিধান আছে, যিয়ে এজন সাংসদক কেবিনেটৰ সিদ্ধান্তটো ৰাজহুৱাভাৱে নসাৎ কৰাৰ অধিকাৰ দিয়ে, কোনখন সংবিধান আছিল আৰু কি ক্ষমতাত ইয়াক ফালি পেলোৱা হৈছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ দেশত লিখিত ৰূপত প্ৰট’কলৰ ব্যৱস্থা আছে ৰাষ্ট্ৰপতি, উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি, প্ৰধানমন্ত্ৰী, অধ্যক্ষ সকলোৱে কেনেকৈ কথা কয়? কোনোবাই কব পাৰিবনে যে কেনেকৈ সংবিধানৰ সীমা উলংঘা কৰি এটা পৰিয়ালক প্ৰট’কলত প্ৰাধান্য দিয়া হ’ল, সেয়া কোনখন সংবিধান আছিল? পিছত সাংবিধানিক পদত অধিষ্ঠিত মানুহ, প্ৰথমে এটা পৰিয়াল, কোনখন সংবিধানৰ মৰ্যাদা ৰাখিলে? আৰু আজি তেওঁলোকে সংবিধানৰ কথা কয়, সংবিধান জোকাৰি দিয়ে, কয় জয় সংবিধান। হেৰৌ, আপোনালোকে ভাৰত ইন্দিয়া, ইন্দিয়া ভাৰত আদি শ্লোগান দি জীয়াই আছে, সংবিধানৰ প্ৰতি কোনো শ্ৰদ্ধাবোধ কেতিয়াও প্ৰকাশ কৰিব পৰা নাই।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই কথা মই অতি গুৰুত্বসহকাৰে কৈছো যে কংগ্ৰেছ হৈছে দেশৰ সংবিধানৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বিৰোধী৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই সমগ্ৰ আলোচনাৰ সময়ছোৱাত তেওঁলোকৰ ২০০, ৫০০ বছৰৰ কথা কোৱাৰ অধিকাৰ আছে, কিন্তু যদি জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বিষয়টো আহি পৰে... তেন্তে ই বহুত পুৰণি হৈ যায়, গতিকে যদি আপোনালোকৰ পাপবোৰ পুৰণি হৈ যায়, তেন্তে সেইবোৰ মচি যায় নেকি?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই সদনত সংবিধানৰ কথা ক’বলৈ চেষ্টা কৰা হৈছে, কিন্তু কেতিয়াও জৰুৰীকালীন অৱস্থা আহিবলৈ নিদিব, এইটোৱেই আলোচনাৰ অভিজ্ঞতা। কিন্তু এই দেশ আৰু তেওঁলোকৰ লগত বহি থকা লোকসকলৰ ভিতৰত জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বলি হোৱা বহু লোকো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। কিন্তু তেওঁৰ কিছুমান বাধ্যবাধকতা নিশ্চয় আছে যিবোৰ তেওঁ আজি তেওঁৰ লগত বহিবলৈ বাছি লৈছে, অৰ্থাৎ এইটো সুবিধাবাদৰ আন এটা নাম। সংবিধানৰ প্ৰতি তেওঁৰ এক নিষ্ঠাবোধ থাকিলে তেওঁ এই কাম নকৰিলেহেঁতেন।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
জৰুৰীকালীন অৱস্থা কেৱল ৰাজনৈতিক সংকট নাছিল। গণতান্ত্ৰিক সংবিধানৰ লগতে এয়াও আছিল এক বৃহৎ মানৱীয় সংকট। বহু লোকক অত্যাচাৰ কৰা হৈছিল, বহুতে কাৰাগাৰত মৃত্যুবৰণ কৰিছিল। জয় প্ৰকাশ নাৰায়ণ জীৰ অৱস্থা ইমানেই বেয়া হৈ পৰিল যে তেওঁ ওলাই অহাৰ পিছত কেতিয়াও সুস্থ হৈ উঠিব নোৱাৰিলে, এইটোৱেই আছিল তেওঁলোকে সৃষ্টি কৰা পৰিস্থিতি। আৰু কেৱল ৰাজনীতিবিদসকলকেই অত্যাচাৰ কৰা হোৱা নাছিল, আনকি সাধাৰণ মানুহকো ৰেহাই দিয়া হোৱা নাছিল। আৰু তেওঁলোকৰ দ্বাৰা ইমানবোৰ অত্যাচাৰ হৈছিল, তেওঁলোকৰ মানুহবোৰো আছিল, তেওঁলোককো অত্যাচাৰ কৰা হৈছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সেই দিনবোৰ এনেকুৱা আছিল যে ঘৰৰ পৰা ওলাই অহা কিছুমান মানুহ কেতিয়াও ঘৰলৈ উভতি নাহিল আৰু আনকি এনে ঘটনাৰ পিছতো মৃতদেহ ক’লৈ গ’ল সেইটোও গম পোৱা নাছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
তেওঁৰ লগত বহি থকা এনে বহু দলে নিজকে সংখ্যালঘুৰ কণ্ঠ বুলি দাবী কৰি উচ্চস্বৰে কথা কয়। কোনোবাই মনত পেলাবলৈ সাহস কৰিছেনে, জৰুৰীকালীন অৱস্থাত মুজাফ্ফৰনগৰ আৰু তুৰ্কমান গেটত সংখ্যালঘুসকলৰ লগত কি হৈছিল সেই বিষয়ে কোনোবাই ক’বলৈ সাহস কৰিছেনে?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আৰু কংগ্ৰেছক ক্লিন চিট দি আছে, দেশে তেওঁলোকক কেনেকৈ ক্ষমা কৰিব? আজিও এনে একনায়কত্ববাদক সঠিক বুলি কোৱা লোকসকলে সংবিধানৰ প্ৰতিলিপি হাতত লৈ নিজৰ অন্ধকাৰ কামবোৰ লুকুৱাবলৈ চেষ্টা কৰাটো লজ্জাজনক।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সেই সময়ত বহুতো ভিন্ন সৰু সৰু ৰাজনৈতিক দল আছিল, তেওঁলোকে জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধৰ পথাৰত প্ৰৱেশ কৰিছিল আৰু ক্ৰমান্বয়ে নিজৰ স্থান দখল কৰিছিল। আজি তেওঁ কংগ্ৰেছক সমৰ্থন কৰিছে আৰু মই কালি লোকসভাত কৈছিলোঁ যে এতিয়া কংগ্ৰেছৰ পৰজীৱী যুগ আৰম্ভ হৈছে, এয়া পৰজীৱী কংগ্ৰেছ। য'ত তেওঁ অকলে যুঁজিছিল, তেওঁৰ ষ্ট্ৰাইক ৰেট লজ্জাজনক, আৰু য'ত তেওঁ কাৰোবাক সমৰ্থন কৰাৰ সুযোগ পাইছিল, কাৰোবাৰ কান্ধত বহিবলৈ সুযোগ পাইছিল, তাত তেওঁ অক্ষত অৱস্থাত ওলাই আহিছিল। দেশৰ ৰাইজে তেওঁক আজিও মানি লোৱা নাই, তেওঁ কাৰোবাৰ আৱৰণত আহিছে। এই কংগ্ৰেছটো পৰজীৱী, আন কাৰোবাৰ বাবে মিত্ৰৰ ভোট খাই যেন অলপ ফুলি উঠিছে। আৰু কংগ্ৰেছ পৰজীৱী হোৱাৰ কাৰণ তেওঁলোকৰ নিজৰ কৰ্ম। দেশবাসীৰ আস্থা লাভ কৰিব নোৱাৰিলে, হেতালি খেলি পলায়নৰ পথ বিচাৰিছে। জনসাধাৰণৰ আস্থা লাভ কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ হাতত একো নাই। গতিকে ভুৱা আখ্যান আৰু ভুৱা ভিডিঅ’ৰ জৰিয়তে দেশক বিভ্ৰান্তি আৰু বিপথে পৰিচালিত কৰি দেশক শোষণ কৰাৰ অভ্যাস গঢ়ি তুলিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এইখন ঘৰৰ ওপৰৰ ঘৰটো। ইয়াত উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ে আলোচনা কৰাটো স্বাভাৱিক আৰু আশা কৰা হৈছে। কিন্তু দুৰ্নীতিৰ গুৰুতৰ অভিযোগৰ সন্মুখীন হোৱা লোকসকলে, এই কংগ্ৰেছীসকলে, দুৰ্নীতি বচাবলৈ আন্দোলন চলাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, নিৰ্লজ্জভাৱে। দুৰ্নীতিৰ শাস্তি পোৱা সকলৰ লগত ফটো উঠি তেওঁ আনন্দ লৈছে। আগতে এই মানুহবোৰে আমাক সুধিছিল, ডাঙৰ ডাঙৰ কথা কৈছিল, দুৰ্নীতিগ্ৰস্তৰ বিৰুদ্ধে কিয় ব্যৱস্থা লোৱা নহয় আৰু দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত যেতিয়া জে’ললৈ যায় তেতিয়া হুলস্থুলৰ সৃষ্টি কৰিছে যে আপুনি মানুহক কিয় জেললৈ পঠিয়াইছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইয়াত আলোচনাৰ সময়ত কেন্দ্ৰৰ তদন্তকাৰী সংস্থাসমূহৰ বিৰুদ্ধে অভিযোগ উত্থাপন হৈছে। এই চৰকাৰে তদন্তকাৰী সংস্থাসমূহৰ অপব্যৱহাৰ কৰা বুলি কোৱা হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এতিয়া আপোনালোকে মোক কওক, আপে দুৰ্নীতি কৰিব লাগে, আপে সুৰা কেলেংকাৰী কৰিব লাগে, আপে শিশুৰ ক্লাছ নিৰ্মাণত কেলেংকাৰী কৰিব লাগে, আপে পানীতো কেলেংকাৰী কৰিব লাগে, কংগ্ৰেছে আপৰ অভিযোগ দিব লাগে, কংগ্ৰেছে আপক আদালতলৈ টানি টানিব লাগে আৰু এতিয়া ব্যৱস্থা হ’ব লাগে লোৱা হৈছে গালি-গালাজ মোডী। আৰু এতিয়া এই মানুহবোৰ নিজৰ মাজত বন্ধু হৈ পৰিছে। আৰু যদি আপোনাৰ সাহস আছে তেতিয়া সদনত থিয় হৈ কংগ্ৰেছ দলৰ পৰা উত্তৰ দাবী কৰে, মই আপ ৰাইজক কওঁ। কংগ্ৰেছেও কোৱা উচিত যে আপৰ কেলেংকাৰিৰ ইমানবোৰ প্ৰমাণ আপুনি সংবাদমেল পাতি দেশৰ সন্মুখত দাঙি ধৰিছিল, কংগ্ৰেছে এইসকল লোকৰ বিৰুদ্ধে সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰিছিল। এতিয়া কওকচোন তেওঁ সংবাদমেলত সকলো ফাইল যি প্ৰমাণ দিছিল সেয়া সঁচা নে মিছা। দুয়োজনে ইজনে সিজনক খুলিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মোৰ বিশ্বাস এনেবোৰ কথাৰ উত্তৰ দিবলৈ তেওঁৰ সাহস নাই।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এইসকল দুগুণ মানদণ্ড, দুগুণ মনোভাৱ থকা মানুহ। আৰু দেশবাসীক বাৰে বাৰে সোঁৱৰাই দিব বিচাৰিছোঁ কেনেধৰণৰ ভণ্ডামি চলি আছে। এইসকল লোকে দিল্লীৰ এখন মঞ্চত বহি তদন্তকাৰী সংস্থাক অভিযোগ উত্থাপন কৰি দুৰ্নীতিগ্ৰস্তক বচাবলৈ ৰেলী কৰে। আৰু কেৰালাত থকা তেওঁলোকৰ ৰাজকুমাৰসকলে তেওঁলোকৰ মিত্ৰজোঁটৰ অংশীদাৰ কেৰালাৰ নিজৰ এজন মুখ্যমন্ত্ৰীক জে’ললৈ পঠিয়াবলৈ আহ্বান জনাই ভাৰত চৰকাৰক এই মুখ্যমন্ত্ৰীজনক জে’ললৈ পঠিয়াবলৈ কয়। দিল্লী ইডি আৰু চিবিআইৰ এই কার্যক ভ্ৰু কোঁচাই কেৰালাৰ মুখ্যমন্ত্রীক জে’ললৈ পঠোৱাৰ সন্দর্ভত একেই এজেন্সীৰ সৈতে কথা পাতিছে৷ তেতিয়া মানুহৰ মনত প্ৰশ্ন উত্থাপন হয় যে এইটোতো দ্বৈততা আছে নেকি?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সুৰা কেলেংকাৰীৰ সৈতে ছত্তীশগড়ত কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী জড়িত আছিল, একেটা আপ দলৰ লোকে চিঞৰি চিঞৰি কৈছিল যে ইডি, চিবিআই নিযুক্তি দি এই মুখ্যমন্ত্ৰীজনক জে’লত ভৰাই থওক, তেওঁলোকে মুকলিকৈ কৈছিল আৰু ইডিক এই কাম কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰিছিল। তাৰ পিছত তেওঁলোকে ইডিক বৰ মৰমলগা বুলি বিবেচনা কৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি তদন্তকাৰী সংস্থাক বদনাম কৰি হুলস্থুলৰ সৃষ্টি কৰা এইসকল লোকক মই তেওঁলোকক মনত ৰাখিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আগতে তদন্তকাৰী সংস্থাসমূহৰ অপব্যৱহাৰ কেনেকৈ হৈছিল, কেনেকৈ হৈছিল আৰু কোনে কৰিলে সেই কথা ক’ব বিচাৰিছো। আপোনালোকৰ সন্মুখত কিছুমান বক্তব্য ৰাখিম। এইটো ২০১৩ চনৰ প্ৰথম বক্তব্য, কি বক্তব্য, কংগ্ৰেছৰ লগত যুঁজ দিয়াটো সহজ নহয়, ই আপোনাক জে’লত ভৰাই দিব, চিবিআইয়ে আপোনাক খেদিব। চিবিআই আৰু আয়কৰৰ প্ৰতি ভয় দেখুৱাই সমৰ্থন লয় কংগ্ৰেছে। এইটো কাৰ বক্তব্য? এয়া প্ৰয়াত মুলায়ম সিং জীৰ বক্তব্য, মুলায়ম সিং জীয়ে কৈছিল যে কংগ্ৰেছে সংস্থাসমূহৰ অপব্যৱহাৰ কেনেকৈ কৰে আৰু ইয়াত মই এই সদনৰ সন্মানীয় সদস্য ৰাম গোপাল জীক সুধিব বিচাৰিছো, কোনজন নেতা ৰাম গোপাল জীয়ে কেতিয়াবা মিছা কথা কৈছিল নেকি? নেতাজীয়ে আগতে সঁচা কথা কৈছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মইও ৰাম গোপাল জীক ক'ব বিচাৰো যে তেওঁৰ ভতিজাকো কওক কিয়নো তেওঁ ৰাজনীতিত প্ৰৱেশ কৰাৰ লগে লগে ভতিজাৰ ওপৰত চিবিআইৰ ফান্দ ওলোমাই দিয়াজন কোন আছিল সেইটোও সোঁৱৰাই দিব লাগে মাত্ৰ সোঁৱৰাই দিয়ক, তেওঁ জানিবলৈ আহিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আন এটা বক্তব্য পঢ়িলোঁ, এইটোও ২০১৩ চনৰ। কংগ্ৰেছে চিবিআইক ব্যৱহাৰ কৰি বহু দলত ৰাজনৈতিক দৰদাম কৰিছিল। কোনে এই কথা কয়, তেওঁৰ সতীৰ্থ মিষ্টাৰ প্ৰকাশ কৰত জীয়ে ২০১৩ চনত এই কথা কৈছিল, আগতে কোনে এই এজেন্সীবোৰৰ অপব্যৱহাৰ কৰিছিল? মই পঢ়া আৰু সোঁৱৰাই দিব বিচৰা আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বক্তব্য হ’ল চিবিআই হৈছে পিঞ্জৰাবদ্ধ কপৌ যিয়ে নিজৰ মালিকৰ মাতত কথা কয়। এয়া কোনো ৰাজনৈতিক ব্যক্তিৰ বক্তব্য নহয়, ইউ পি এ চৰকাৰৰ দিনত আমাৰ দেশৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ে দিয়া এই বক্তব্য। আজি কোনে সংস্থাসমূহৰ অপব্যৱহাৰ কৰিছিল তাৰ জীৱন্ত প্ৰমাণ পোৱা গৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ মোৰ বাবে নিৰ্বাচনত জয় বা পৰাজয়ৰ পৰিসৰ নহয়। মই নিৰ্বাচনত জয়ী বা পৰাজিত হ’বলৈ দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া নাই। এইটোৱেই মোৰ মিছন, এইটোৱেই মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে দুৰ্নীতি হৈছে দেশখনক ফুটা কৰি পেলোৱা এটা টেমাইট। এই দেশখনক দুৰ্নীতিৰ পৰা মুক্ত কৰি সাধাৰণ মানুহৰ মনত দুৰ্নীতিৰ প্ৰতি ঘৃণা সৃষ্টি কৰিবলৈ মই সম্পূৰ্ণ হৃদয়েৰে কাম কৰি আছো আৰু ইয়াক পবিত্ৰ কাম বুলি গণ্য কৰোঁ। ২০১৪ চনত যেতিয়া আমাৰ চৰকাৰ গঠন হৈছিল, আমি দুটা ডাঙৰ কথা কৈছিলোঁ, এটা আমি কৈছিলোঁ যে মোৰ চৰকাৰ দুখীয়াৰ বাবে উৎসৰ্গিত আৰু দ্বিতীয়তে, মোৰ চৰকাৰে ২০১৪ চনত ৰাজহুৱাভাৱে এই কথা কোৱা দুৰ্নীতি আৰু ক’লা ধনৰ ওপৰত কঠোৰ আক্ৰমণ ল’ব৷ এই উদ্দেশ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আমি দুখীয়াৰ কল্যাণৰ বাবে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ কল্যাণমূলক আঁচনিখন চলাই আছো। দুখীয়া কল্যাণমূলক আঁচনি চলোৱা। আনহাতে আমি দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে নতুন আইন, নতুন ব্যৱস্থা, নতুন ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছো। আমি দুৰ্নীতি আইন ১৯৮৮ সংশোধন কৰিছো। আমি ক’লা ধনৰ বিৰুদ্ধে নতুন আইন বনাইছো, বেনামী সম্পত্তিৰ সন্দৰ্ভত নতুন আইন আনিছো। এই আইনসমূহৰ বাবেই দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত বিষয়াৰ বিৰুদ্ধেও ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। কিন্তু দুৰ্নীত্ আঁতৰাবলৈ আমি চৰকাৰতো ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন আনিছো। আমি প্ৰত্যক্ষ সুবিধা হস্তান্তৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছো। আমি ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ কৰিছো। আৰু সেইবাবেই আজি তেওঁৰ প্ৰাপ্যতাৰ সুবিধা তৎক্ষণাত প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ গৈ আছে। নতুন টকা একটাও দুৰ্নীত হোৱা নাই। এয়া আমাৰ দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজৰ এটা দিশ। আৰু সাধাৰণ নাগৰিকে যেতিয়া এই ব্যৱস্থাবোৰ পায় তেতিয়া গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি তেওঁৰ আস্থা বাঢ়ি যায়। তেওঁ চৰকাৰত নিজৰ বুলি অনুভৱ কৰে আৰু যেতিয়া তেওঁ নিজৰ বুলি অনুভৱ কৰে তেতিয়া তৃতীয়বাৰৰ বাবে বহিবলৈ সুযোগ পায়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই বিনাদ্বিধাই ক’ব খুজিছোঁ। মই লুকুৱাই নাৰাখোঁ। আৰু, মই দেশবাসীকো ক’ব বিচাৰিছোঁ যে দুৰ্নীতি আৰু দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত লোকৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰতম পদক্ষেপ ল’বলৈ সংস্থাসমূহক মই মুক্ত স্বতন্ত্ৰতা প্ৰদানকৰিছোঁ, চৰকাৰে ক’তো হস্তক্ষেপ নকৰে। হয়, তেওঁলোকে সততাৰে কাম কৰিব লাগে, তেওঁলোকে সততাৰ বাবে কাম কৰিব লাগে, এয়াই মোৰ পৰামৰ্শ।
আৰু সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই দেশবাসীক আকৌ এবাৰ ক’ব বিচাৰিছোঁ। কোনো দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত ব্যক্তি সাৰি নাযায় আইনৰপৰা, এয়া মোদীৰ নিশ্চয়তা।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ভাষণত ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে প্ৰশ্ন-কাকত ফাদিলক এক ভয়াৱহ সমস্যা বুলি অভিহিত কৰিছে। মই আশা কৰিছিলোঁ যে সকলো দলেই দলীয় ৰাজনীতি পৰিহাৰেৰে এই সন্দৰ্ভত নিজ-নিজ মতামত প্ৰকাশ কৰিব। কিন্তু, দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে ইমান স্পৰ্শকাতৰ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় এটাতো, মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যতৰে জড়িত এটা বিষয়তো, তেওঁলোকে ইয়াকেলৈ ৰাজনীতি কৰিলে আৰু ইয়াতকৈ দুৰ্ভাগ্য আৰু কি হ’ব পাৰে? দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক আশ্বস্ত কৰিব খুজিছোঁ যে আপোনালোকক প্ৰতাৰণা কৰা সকলক এই চৰকাৰে ৰেহাই দিবলৈ যোৱা নাই। মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যতৰে খেলা-ধূলা কৰাসকলক যাতে কঠোৰতম শাস্তি দিয়া হয়, তাৰ বাবে ইটোৰ পিছত সিটো ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। সংসদত এই অনিয়মৰ বিৰুদ্ধে আমি কঠোৰ আইন প্ৰণয়ন কৰিছোঁ। আমি সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটোক শক্তিশালী কৰিছোঁ যাতে ভৱিষ্যতে মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে আশংকাৰ পৰিস্থিতিত জীয়াই থাকিব নালাগে, যাতে তেওঁলোকে সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসেৰে নিজৰ সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰে আৰু নিজৰ অধিকাৰ লাভ কৰিব পাৰে। আমি এই বিষয়ত কাম কৰি আছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কেতবোৰ অভিযোগ উত্থাপনৰ প্ৰৱণতা দেখা গৈছে যদিও ঘটনাবোৰে নিজেই এনে অভিযোগসমূহৰ উত্তৰ দিয়ে। এতিয়া স্পষ্ট কথাটোৰ কোনো প্ৰমাণৰ প্ৰয়োজনীয়তা নাই। শেহতীয়াকৈ জম্মু-কাশ্মীৰত অনুষ্ঠিত লোকসভা নিৰ্বাচনত ভোটদানৰ পৰিসংখ্যাই যোৱা চাৰিটা দশকৰ অভিলেখ ভংগ কৰিছে। আৰু ভোটাৰে ঘৰৰপৰা ওলাই আহি বুটাম টিপি উভতি গৈছে বুলিয়েই নহয়। এয়া ভাৰতৰ সংবিধানৰপ্ৰতি সন্মান, ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰপ্ৰতি সন্মান, ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগৰপ্ৰতি সন্মান। এয়া এক বৃহৎ সফলতা, সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়। যি মুহূৰ্তৰ বাবে দেশবাসীয়ে অপেক্ষা কৰি আছিল, সেই মুহূৰ্ত এতিয়া ইমান সহজে দেখা গৈছে, সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়। বিগত কেইবাটাও দশকত গণতন্ত্ৰক এক প্ৰকাৰে বন্ধ, ধৰ্মঘট, সন্ত্ৰাসবাদীৰ ভাবুকি, ইফালে-সিফালে বোমা বিস্ফোৰণৰ অপচেষ্টা আদিয়ে প্ৰত্যাহ্বান জনাই আহিছিল। আজি এইবাৰ সংবিধানৰ প্ৰতি অদম্য বিশ্বাসেৰে জনতাই নিজৰ ভাগ্য নিৰ্ণয় কৰিছে। বিশেষকৈ, জম্মু-কাশ্মীৰৰ ভোটাৰসকলক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এক প্ৰকাৰে জম্মু-কাশ্মীৰত সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজখন অন্তিম পৰ্য্যায়ত উপনীত হৈছেহি। বাকী থকা সন্ত্ৰাসবাদীৰ নেটৱৰ্কসমূহ ধ্বংসকৰণৰ বাবেও আমি সম্পূৰ্ণ কৌশলেৰে আগবাঢ়িছোঁ। যোৱা দহ বছৰত পূৰ্বৰ তুলনাত সন্ত্ৰাসবাদীৰ ঘটনাৰ ব্যাপক হ্ৰাস হৈছে। এতিয়া আনকি কোনো স্থানত মাজে-মাজে শিলগুটি দলিওৱাৰ খবৰ আহিব পাৰে। এতিয়া জম্মু-কাশ্মীৰত সন্ত্ৰাস আৰু বিচ্ছিন্নতাবাদৰ অন্ত পৰিছে। আৰু, জম্মু-কাশ্মীৰৰ নাগৰিকে আমাক সহায়েৰে এই যুঁজক আগুৱাই নিছে, এয়াই আটাইতকৈ আত্মবিশ্বাস গঢ়া কাম। আজি তাত পৰ্যটনে নতুন অভিলেখ গঢ়িছে আৰু বিনিয়োগ বৃদ্ধি পাইছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিষয়ে প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰাসকলে, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক নিজৰ মাজতে এৰি থৈ গৈছিল। কাৰণ, তেওঁলোকৰ নিৰ্বাচনী হিচাপ। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰপৰা একে সংখ্যক লোকসভাৰ আসন। ৰাজনীতিয়ে কিবা পাৰ্থক্য আনে নেকি? কেতিয়াও গুৰুত্ব নিদিলে। তেওঁলোকৰ ভাগ্যৰ ওপৰত এৰি দিয়া হ’ল। আজি আমি উত্তৰ- পূৰ্বাঞ্চলক দেশৰ উন্নয়নৰ এক শক্তিশালী ইঞ্জিন হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ দৃঢ়তাৰে অংগীকাৰবদ্ধ। উত্তৰ-পূব এছিয়াৰ সৈতে ৰে’ল, পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক সংযোগেৰে ইয়াৰ দুৱাৰমুখ হৈ পৰিছে। আৰু, তেওঁলোকে যি কয় সেয়া হ’ল একবিংশ শতিকাটো ভাৰতৰ শতিকা। তাৰ ভিতৰতেগ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰাজিয়ে এটিগুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। আমি এই কথা মানি ল’ব লাগিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যোৱা পাঁচ বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আমি কৰা কামসমূহ যদি পুৰণি কংগ্ৰেছৰ লগত তুলনা কৰি চাওঁ, যোৱা পাঁচ বছৰত আমি কৰা কামসমূহতেওঁলোকে কৰা হ’লেতেওঁলোকক কমেও ২০ বছৰ লাগিলহেঁতেন। প্ৰজন্মসমূহ আগবাঢ়ি যাব। আমি ইমান বেগেৰে কাম কৰিলোঁ। আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সংযোগ ক্ষমতাই ইয়াৰ বিকাশৰ মৌলিক ভিত্তি। আমি এই ক্ষেত্ৰত অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছোঁ আৰু আজি আমি অতীতৰ সকলো আন্তঃগাঁথনিতকৈ বহুগুণ আগবাঢ়িছোঁ আৰু আমি ইয়াক প্ৰদৰ্শন কৰিছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ স্থায়ী শান্তিৰ বাবে বিগত দহ বছৰত একাধিক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে।ৰৈ নোযোৱাকৈ, ভাগৰ নমৰাকৈ, সকলোকে আত্মবিশ্বাসত লৈ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। আৰু, দেশত ইয়াকে লৈ আলোচনা কম হৈছে যদিও ফলাফল অতি আশাব্যঞ্জক হৈ পৰিছে। ৰাজ্যসমূহৰ মাজত সীমা বিবাদে সংঘাতৰ সৃষ্টি কৰি আহিছে। আৰু, এই সংঘাত স্বাধীনতাৰ পিছৰেপৰা অবিৰতভাৱে চলি আহিছে। ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে একেলগে বহি একমত কৰি যিমান পাৰোঁ সিমান সীমা বিবাদৰ অন্ত পেলাবলৈ আমি ইখনৰ পিছত সিখন চুক্তি সম্পন্ন কৰিছোঁ। সন্মতিৰ ৰেকৰ্ড আছে।সেই সকলোবোৰ কাম হৈ গৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে এয়া এক পৰম সেৱা। হিংসাৰে জড়িত সংগঠনসমূহ, যিসমূহৰ সশস্ত্ৰ গেং আছিল, তাতেই যুঁজিছিল, মাটিৰ তলত যুঁজিছিল, প্ৰতিটো ব্যৱস্থাক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছিল, প্ৰতিটো কাউন্টাৰ গ্ৰুপক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছিল, ৰক্তপাত হৈছিল। আজি তেওঁলোকক লগত লৈ স্থায়ী চুক্তি কৰা হৈছে, অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ সমৰ্পণ কৰিছে। গুৰুতৰ অপৰাধৰ অভিযুক্তসকল জেললৈ যাবলৈ বা আদালতৰ সন্মুখীন হ’বলৈ সাজু হৈছে। ন্যায়পালিকাৰ প্ৰতি আস্থা বৃদ্ধি, সংবিধানৰ প্ৰতি আস্থা বৃদ্ধি, ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ ওপৰত আস্থা বৃদ্ধি, ভাৰত চৰকাৰৰ গাঁথনিৰ ওপৰত আস্থা বৃদ্ধি, এই সকলোবোৰ হৈছে আজিৰ অভিজ্ঞতা।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মণিপুৰ সন্দৰ্ভত যোৱা অধিবেশনত বিতংভাৱে কথা কৈছিলোঁ যদিও আজি আকৌ এবাৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিব বিচাৰিছোঁ। মণিপুৰৰ পৰিস্থিতি স্বাভাৱিক কৰাৰ বাবে চৰকাৰে অহৰহ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। তাত যি ঘটনা সংঘটিত হ'ল, ১১ হাজাৰৰো অধিক এফআইআৰ দাখিল কৰা হয়। মণিপুৰ এখন সৰু ৰাজ্য। ১১ হাজাৰ এফআইআৰ দাখিল কৰা হৈছে। ৫০০ৰো অধিক লোকক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমিও মানি ল’ব লাগিব যে মণিপুৰত হিংসাৰ ঘটনা ক্ৰমাগতভাৱে কমি আহিছে। ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল শান্তি, আশা আৰু শান্তিৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰখা সম্ভৱ হৈ উঠিছে। আজি মণিপুৰৰ বেছিভাগ ঠাইতে বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয় চলি আছে, কাৰ্য্যালয় আৰু আন-আন অনুষ্ঠান-প্ৰতিষ্ঠান আগৰ দৰেই খোল খাইছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশৰ আন প্ৰান্তৰ পৰীক্ষাৰ দৰে মণিপুৰতো পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত হৈছে। আৰু,ইয়াৰ নৱ-প্ৰজন্মই নিজ-নিজ বিকাশৰ যাত্ৰা অব্যাহত ৰাখিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে সকলোৰে লগত কথা পাতি শান্তি আৰু সম্প্ৰীতিৰ পথ মুকলিৰ বাবে অহৰহ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। সৰু-সৰু ইউনিট আৰু অংশ সংযোগেৰে এক বৃহৎ কাম আৰু শান্তিপূৰ্ণভাৱে কৰা হৈছে। পূর্বৰ চৰকাৰৰ আমোলত এনেকুৱা হোৱা নাছিল, গৃহমন্ত্রী নিজেই বহু দিন তাত থাকিছিল। কেইবা সপ্তাহ ধৰি তাত থকা গৃহ ৰাজ্য মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বাৰে-বাৰে ভ্ৰমণেৰে সংশ্লিষ্ট লোকসকলক সংযোগৰ চেষ্টা কৰি আহিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ৰাজনৈতিক নেতৃত্ব নিশ্চিতভাৱে আছে যদিও এই কামৰ সৈতে জড়িত চৰকাৰৰ সকলো উচ্চপদস্থ বিষয়াই নিয়মিতভাৱে তালৈ যায়, তাত অহৰহ যোগাযোগত থাকে আৰু সমস্যাটো সমাধানৰ বাবে সকলো ধৰণৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বৰ্তমান মণিপুৰত বানৰ সংকট অব্যাহত আছে আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰখনলৈ সম্পূৰ্ণ সহযোগিতা আগবঢ়াইছে। আজি এনডিআৰএফৰ দুটা দল তাত উপস্থিত হৈছে। অৰ্থাৎ, প্ৰাকৃতিক দুৰ্য্যোগতো কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যই একেলগে মণিপুৰৰ যত্ন লৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি সকলোৱে ৰাজনীতি পৰিহাৰেৰে তাৰ পৰিস্থিতি স্বাভাৱিককৰণত সহায় কৰা উচিত, সেয়া আমাৰ সকলোৰে কৰ্তব্য।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মণিপুৰৰ অস্থিৰতাত যি উপাদানে ইন্ধন যোগাবলৈ চেষ্টা কৰিছে, মই তেওঁলোকক এই কামসমূহ বন্ধ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিওঁ, এনে এটা সময় আহিব যেতিয়া মণিপুৰে নিজেই এনে লোকক নাকচ কৰিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মণিপুৰৰ ইতিহাস, মণিপুৰৰ উন্নয়ন সম্পৰ্কে জ্ঞাতলোকসকলে জানে যে তাত সামাজিক সংগ্ৰামৰ এক দীঘলীয়া ইতিহাস আছে। সেই সংগ্ৰাম মানসিকতাৰ শিপা খুব গভীৰ, এই কথা কোনেও অস্বীকাৰ কৰিব নোৱাৰে। আৰু কংগ্ৰেছ! ৰাইজে পাহৰিব নালাগে যে এনেবোৰ কাৰণতে মণিপুৰত ১০ বাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ শাসন জাপি দিছিল। ইমান এখন সৰু ৰাজ্যত ১০ বাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ শাসন জাপি দিবলগীয়া হৈছিল।আমাৰ সময়ত এনেকুৱা হোৱা নাই। তথাপিও ৰাজনৈতিক সুবিধা লাভৰ বাবে মণিপুৰক কেন্দ্ৰ কৰি কাম-কাজ অব্যাহত আছে।
আৰু সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই এই সদনত দেশবাসীকো ক’ব বিচাৰোঁ যে ১৯৯৩ত মণিপুৰতো একেধৰণৰ ক্ৰমাগত ঘটনা সংঘটিত হৈছিল আৰু সেয়া ইমানেই তীব্ৰ আছিল, ইমানেই ব্যাপক আছিল, ৫ বছৰ ধৰি একেৰাহে অব্যাহত আছিল। গতিকে, এই সকলোবোৰ ইতিহাস বুজি পোৱাৰ পিছত আমি পৰিস্থিতিসমূহ অতিশয় বুদ্ধিমানৰূপে শুধৰোৱাৰ চেষ্টা কৰিব লাগিব। ইয়াৰ বাবে যিসকলে অৱদান আগবঢ়াব বিচাৰে, তেওঁলোকৰপৰা আমি সহযোগিতা গ্ৰহণ কৰিব বিচাৰোঁ। কিন্তু, আমি স্বাভাৱিক অৱস্থা অক্ষুণ্ণ ৰাখিবলৈ আৰু শান্তি স্থাপনৰ বাবে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মোৰ সৌভাগ্য হৈছে যে মই ইয়ালৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে অহাৰ আগতে দীৰ্ঘদিন ধৰি মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্য্যনিৰ্বাহৰ সুযোগ পাইছিলোঁ আৰু ইয়াৰ বাবেই মই অভিজ্ঞতাৰ পৰা জানিব পাৰিছোঁ যে ফেডাৰেলিজমৰ গুৰুত্ব কি আৰু তাৰ পৰাই মই শিকিছোঁ সমবায় ফেডাৰেলিজমৰ ধাৰণাসমূহত গুৰুত্ব আৰোপৰ কথা আৰু তাৰ পৰাই প্ৰতিযোগিতামূলক সমবায় ফেডাৰেলিজম। আৰু সেইবাবেই যেতিয়া জি-২০ সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল, আমি দিল্লীত কৰিব পাৰিলোহেঁতেন। কিন্তু আমি এই কাম কৰা নাছিলোঁ, দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ ভিন্ন কোণত জি-২০ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্য্যসূচীৰ আয়োজন কৰিছিলোঁ, সেই ৰাজ্যখনে যাতে সৰ্বাধিক বৈশ্বিক প্ৰতিপত্তি লাভ কৰে তাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছিল। আমি এই দিশত কাম কৰিছোঁ যাতে ৰাজ্যখনে ব্ৰেণ্ডিং পায়, বিশ্বই সেই ৰাজ্যখনক চিনি পায়, ইয়াৰ সম্ভাৱনাক জানে। কাৰণ আমি জানোঁ যে ফেডাৰেলিজমৰ আন কিছুমান ৰূপ আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি যেতিয়া ক’ভিডৰ বিৰুদ্ধে যুঁজি আছিলোঁ, তেতিয়া মুখ্যমন্ত্রীসকলৰ সৈতে যিমানবাৰ আলোচনা হৈছিল, ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে পূৰ্বে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ইতিহাসত হয়তো ইমান বাৰ হোৱা নাছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এক প্ৰকাৰে এই সদন ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে জড়িত আৰু সেয়েহে এই সদনত ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়নৰ কিছুমান কেন্দ্ৰীয় ক্ষেত্ৰৰ বিষয়ে আলোচনা কৰাটো মই উপযুক্ত বুলি বিবেচনা কৰোঁ। আৰু লগতে কিছু অনুৰোধ ব্যক্ত কৰিব বিচাৰিছোঁ। আজি আমি এনে এক পৰিস্থিতিত আছোঁ, য’ত আমি পৰৱৰ্তী বিপ্লৱৰ নেতৃত্ব দিছোঁ, সেয়েহে প্ৰতিখন ৰাজ্যই নিজৰ নীতি নিৰ্ধাৰণেৰে অৰ্ধপৰিবাহী আৰু ইলেক্ট্ৰনিক উৎপাদনৰ দৰে খণ্ডত অতি অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদানেৰে পৰিকল্পনা আগবঢ়াব লাগে। আৰু ৰাজ্যসমূহৰ মাজত উন্নয়নৰ বাবে প্ৰতিযোগিতা হোৱাটো বিচাৰোঁ। বিনিয়োগক আকৰ্ষণ কৰিবলৈ নীতিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিযোগিতা হ’ব লাগে আৰু সেয়াও সুশাসন তথা স্পষ্ট নীতিৰ জৰিয়তে। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে আজি যেতিয়া বিশ্বই ভাৰতৰ দুৱাৰত টোকৰ মাৰিছে, তেতিয়া প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ বাবে এটা সুযোগৰ সঞ্চাৰ হৈছে। আৰু যিহেতু এয়া ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে জড়িত সদন, গতিকে মই আপোনালোকক অনুৰোধ কৰিম যে আপোনাসৱ আগবাঢ়ি আহি উন্নয়নৰ যাত্ৰাত ইয়াৰ সুবিধা লওঁক।
নিয়োগ সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰতো ৰাজ্যসমূহৰ মাজত প্ৰতিযোগিতা কিয় নাথাকিব লাগে? আমাৰ ৰাজ্যসমূহৰ সেই নীতিৰ বাবেই সেই ৰাজ্যসমূহৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ইমান কৰ্মসংস্থাপন পালে। নিয়োগৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ মাজত প্ৰতিযোগিতা কিয় নাথাকিব? মই ভাবোঁ ইয়াৰদ্বাৰা দেশৰ যুৱ-প্ৰজন্মৰ ভাগ্য সলনিত বহুখিনি আগবাঢ়ি যাবপৰা যাব।
আজি অসমত অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰকল্পৰ কাম দ্ৰুত-গতিত অব্যাহত আছে। আজি ইয়াৰদ্বাৰা অসম, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ যথেষ্ট উপকাৰ হ’ব আৰু একে সময়তে দেশখনো উপকৃত হ’ব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ৰাষ্ট্ৰসংঘই ২০২৩ক বাজৰা বৰ্ষ হিচাপে ঘোষণা কৰিছিল। এয়া ভাৰতৰ নিজৰ শক্তি। এয়াই আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ শক্তি। আৰু য’ত পানী কম, য’ত জলসিঞ্চনৰ সুবিধা নাই, তাতবাজৰা আছে যি ছুপাৰ ফুড, মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ইয়াৰ বাবে ৰাজ্যসমূহ আগবাঢ়ি আহিব লাগে। নিজৰ-নিজৰ ৰাজ্যৰ ছুপাৰ ফুড বাজৰাক বিশ্বৰ বজাৰলৈ লৈ যোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰক। তাৰ বাবেই ভাৰতীয় বাজৰা বিশ্বৰ প্ৰতিখন টেবুলত, খোৱা টেবুলত আৰু ভাৰতীয় কৃষকৰ ঘৰত থাকিব, বিশ্বৰপৰা উপাৰ্জনৰ সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব। ভাৰতীয় কৃষকৰ বাবে মুকলি হ’ব পাৰে সমৃদ্ধিৰ নতুন দুৱাৰ। সেয়ে, মই ৰাজ্যসমূহক আহিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিশ্বৰ বাবে পুষ্টিৰ বজাৰ, ইয়াৰ সমাধানো আমাৰ দেশৰ বাজৰাত নিহিত হৈ আছে। এয়া ছুপাৰ ফুড। আৰু য’ত পুষ্টিৰ বিষয়, আমাৰ বাজৰাই এটা ডাঙৰ কাম কৰিব পাৰে। স্বাস্থ্যৰ দৃষ্টিকোণৰপৰা আমাক বিশ্ব পৰ্য্যায়লৈ লৈ যাবলৈ আমাৰ ৰাজ্যসমূহে আগবাঢ়ি আহি নিজৰ পৰিচয় গঢ়িব লাগে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
একবিংশ শতিকাত ইজ অৱ লিভিং সাধাৰণ লোকৰ অধিকাৰ। আৰু মই বিচাৰোঁ যে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে নিজৰ নীতি-নিয়ম আৰু ব্যৱস্থা এনেদৰে বিকশিত কৰক যাতে সাধাৰণ নাগৰিকে এনে এটা জীৱন-যাপনৰ সুযোগ পায় আৰু সেই বাৰ্তা যদি এই সদনৰপৰা ৰাজ্যসমূহলৈ প্ৰেৰণ কৰা হয়, তেন্তে সেয়া দেশৰ বাবে উপযোগী হ’ব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজখন অব্যাহত ৰাখিব লাগিব। আৰু, সেইবাবেই পঞ্চায়তেই হওঁক, পৌৰসভা, পৌৰ নিগমেই হওঁক, তহচিল পঞ্চায়তেই হওঁক, জিলা পৰিষদেই হওঁক, যদি আমি এই সকলোবোৰ ইউনিটত একেটা মিছনেৰে নিজৰ ৰাজ্যখনক দুৰ্নীতিৰপৰা মুক্তকৰণৰ কাম হাতত লওঁ, তেন্তে আমি অতি শীঘ্ৰে সাধাৰণ লোকক সহায় কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম।আমি দুৰ্নীতিৰ সৈতে যুঁজিব লাগিব, তেতিয়া আমি ইয়াৰপৰা মুক্তি পাম।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দক্ষতা বিকাশ সময়ৰ প্রয়োজন। যদি একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে নিজকে শতিকাৰ ভাৰত হিচাপে প্ৰমাণ কৰিব লাগে, তেন্তে আমাৰ শাসন আৰ্হিত, আমাৰ ডেলিভাৰী মডেলত, আমাৰ সিদ্ধান্ত প্ৰক্ৰিয়াৰ আৰ্হিত দক্ষতা অতি প্ৰয়োজনীয়। সেৱাৰ গতি আৰু সিদ্ধান্তৰ গতি বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত দক্ষতাৰ দিশত কাম কৰা হ’ব বুলি আশা কৰিলোঁ। আৰু, যেতিয়া এনেদৰে কাম কৰা হয় তেতিয়া স্বচ্ছতা থাকে, যদি যদি আৰু কিন্তু নাথাকে তেতিয়া সাধাৰণ লোকৰ অধিকাৰো সুৰক্ষিত হয়। আৰু জীৱন-যাপনৰ সহজতা, প্ৰতিজন নাগৰিকে এই কথা উপলব্ধি কৰিব পাৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মোৰ এটা দৃঢ় বিশ্বাস আছে আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে সময়ৰআহ্বান হ’ল আমাৰ দেশৰ নাগৰিকৰ জীৱনত চৰকাৰৰ হস্তক্ষেপ হ্ৰাস কৰা, আমি সেই দিশত প্ৰচেষ্টা চলোৱা উচিত। দৈনন্দিন জীৱনত চৰকাৰ, চৰকাৰ, চৰকাৰ, এতিয়া আমি সেই দিশত গৈ আছোঁ, তেতিয়া হয়, যিসকলক চৰকাৰৰ প্ৰয়োজন, যাৰ জীৱনত চৰকাৰ উপযোগী আৰু প্ৰয়োজনীয়, তেওঁলোকৰ জীৱনত চৰকাৰ অনুপস্থিতি থাকিলে নহ’ব। কিন্তু যিসকলে নিজাববীয়াকৈ জীৱনত আগবাঢ়িব বিচাৰে, চৰকাৰৰ প্ৰভাৱে তেওঁলোকক বাধা দিবলৈ চেষ্টানকৰে। আৰু সেইবাবেই চৰকাৰৰপৰা কম হস্তক্ষেপ থকা সমাজ আৰু চৰকাৰৰ এনে ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিবলৈ ৰাজ্যসমূহক আগুৱাই আহিবলৈ আহ্বান জনালোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বাবে প্ৰাকৃতিক দুৰ্য্যোগৰ পৰিস্থিতি বৃদ্ধি পাইছে। আৰু ইয়াৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈআমি একত্ৰিতভাৱে কাম কৰিব লাগিব। ৰাজ্যসমূহে নিজৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিব লাগিব যাতে আমি প্ৰাকৃতিক দুৰ্য্যোগ সহ্য কৰিব পাৰোঁ। খোৱাপানীৰ ব্যৱস্থাকো সমান গুৰুত্ব দিব লাগিব। সাধাৰণ লোকৰ স্বাস্থ্যৰ প্ৰতিও সমান গুৰুত্ব দিব লাগিব। আৰু মোৰ বিশ্বাস যে আমাৰ ৰাজ্যসমূহত ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তি থাকিলে আমাৰ ৰাজ্যসমূহ এই মৌলিক কামবোৰৰ দিশত নিশ্চিতভাৱে আগুৱাই যাব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই দশক আৰু এই শতিকা ভাৰতৰ শতিকা। কিন্তু অতীতে কয় যে আগতেও সুযোগ আহিছিল। কিন্তু আমি নিজৰ কাৰণত সুযোগ হেৰুৱালোঁ। এতিয়া আমি সুযোগ হেৰুৱাৰ ভুল কৰিব নালাগে। আমি সুযোগ বিচাৰিব লাগিব, সুযোগবোৰ দখল কৰিব লাগিব আৰু সুযোগৰ সহায়ত আমি আমাৰ সংকল্প প্ৰমাণ কৰিব লাগিব। সেই দিশত আগবাঢ়িবলৈ ইয়াতকৈ উত্তম সময় হ’ব নোৱাৰে, যিটো দিশত আজি ভাৰত আছে, ইয়াৰ ১৪০ কোটি দেশবাসী আৰু এই সময়ত যিসমূহ দেশে আমাৰ লগতে স্বাধীনতা লাভ কৰিছিল, সেইসমূহ আমাতকৈ আগুৱাই গৈছে, অতি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে, কিন্তু আমি লগ ধৰিব পৰা নাই। আমি এই পৰিস্থিতি সলনি কৰিব লাগিব। আৰু আমি এই সংকল্প লৈ আগবাঢ়িব লাগিব। ৮০ৰ দশকত সংস্কাৰ সাধন কৰা দেশসমূহে আজি দ্ৰুতগতিত উন্নত দেশ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আমি সংস্কাৰক লৈ নেতিবাচকচিন্তা কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই, সংস্কাৰৰপৰা আঁতৰি থকাৰ প্ৰয়োজন নাইআৰু যদি আমি সংস্কাৰ সাধন কৰোঁ, তেতিয়া আমাৰ নিজৰ ক্ষমতা হেৰাই যাব, এনেকৈ ভয় কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই। ক্ষমতা যিমানেই বৃদ্ধি পাব সিমানেই সিদ্ধান্তৰ ক্ষমতা সাধাৰণ লোকৰ হাতলৈ যাব।মই ভাবোঁ, দেৰি হ’ব পাৰে যদিও সেই আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে আমি আগবাঢ়িব পাৰোঁ আৰু আমি আমাৰ সংকল্পসমূহ পূৰণ কৰিব পাৰোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এখনি উন্নত ভাৰতৰ মিছন কোনো ব্যক্তিৰ মিছন নহয়, এয়া ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ মিছন। এয়া কোনো এখন চৰকাৰৰ মিছন নহয়। এয়া দেশৰ সকলো চৰকাৰী ইউনিটৰ মিছন। আৰু মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে আমি যদি এক সংকল্পৰে একেলগে আগবাঢ়ি যাওঁ, তেন্তে আমি এই সপোনৰাজি বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিশ্বৰ মঞ্চলৈ গ’লেবিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ একাধিক লোকক লগ পাওঁ। আৰু আজি মই অনুভৱ কৰিছোঁ যে সমগ্ৰ বিশ্বই বিনিয়োগ কৰিবলৈ সাজু হৈছে আৰু ভাৰত তেওঁলোকৰ প্ৰথম পছন্দ। আমাৰ দেশলৈ বিনিয়োগ আহিব। ইয়াৰ প্ৰথম দুৱাৰখন হ’ল ৰাজ্যসমূহ। যদিহে ৰাজ্যসমূহে এই সুযোগৰ যিমান পাৰে ব্যৱহাৰ কৰে, তেন্তে ৰাজ্যসমূহৰো বিকাশ হ’ব বুলি মোৰ বিশ্বাস।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ সন্মানীয় সদস্যসকলে উত্থাপন কৰা সকলোবোৰ প্ৰসংগৰ তথ্য সংকলিত ৰূপত প্ৰদান কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছোঁ। আৰু মোৰ হৈ আৰু এই সদনৰ হৈ ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়ক তেখেতেপ্ৰদান কৰা ভাষণ, আমাৰ বাবে প্ৰদান কৰা নিৰ্দেশনা আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে দেশৰ সাধাৰণ জনতাৰ মনত যি আস্থা জগাই তুলিছে, তাৰ বাবে মই আন্তৰিকতাৰে ধন্যবাদ জনাইছোঁ তথা কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছোঁ। আপোনাসৱক অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ।