Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the release of books on the life & journey of former Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu
30 JUN 2024 3:07PM by PIB Delhi
Namaskar!
Present in the programme today are our esteemed senior colleague and the focal point of this event Shri Venkaiah Naidu Garu, along with his family members, Governors from various states, Ministers, and other distinguished guests, ladies and gentlemen!
Tomorrow, July 1st, marks Mr. Venkaiah Naidu's birthday, a celebration of completion of 75 years of a remarkable life journey filled with extraordinary achievements and significant milestones. I am delighted to have the opportunity today to launch his biography along with two additional books. These publications are poised to inspire and guide people towards national service.
Friends,
I have had the privilege of working closely with Venkaiah ji over an extended period – during his tenure as the National President of the party, as a senior cabinet colleague in the government, and later as the Vice President of the country and Chairman of the Rajya Sabha. Reflecting on this extensive journey from humble beginnings in a farming family in a simple village to shouldering immense responsibilities, one can only appreciate the wealth of experiences he possesses. Venkaiah ji has been a mentor not only to me but also to thousands of workers like us, imparting invaluable lessons along the way.
Friends,
Venkaiah ji's life offers a profound glimpse into his thoughts, vision, and personality. Today, we hold a strong position in Andhra Pradesh and Telangana. However, decades ago, neither the Jana Sangh nor the Bharatiya Janata Party had a significant presence there. Despite this, during his days as an ABVP worker, Naidu ji committed himself to serving the nation with a spirit of putting the country first. He later joined the Jana Sangh. Just a few days ago marked the 50th anniversary of the Emergency imposed by the Congress, which tarnished the sanctity of the Constitution. Venkaiah ji was among those who vehemently opposed the Emergency, enduring a 17-month imprisonment during that tumultuous period. This is why I consider him a true friend, forged in the crucible of that challenging time.
Friends,
Power shouldn't be seen as a path to happiness but a means for service and the fulfillment of commitments. Venkaiah ji exemplified this principle when he had the opportunity to join Atal Bihari Vajpayee ji's government. His stature in our party was significant. And naturally, when it came to choosing a ministry, one would desire a Ministry that held global acclaim. However, Venkaiah ji requested to be entrusted with the Rural Development Ministry. This decision underscored his commitment to serving villages, the underprivileged, and farmers. Notably, during Atal ji's tenure, he was one of the crucial ministers focusing on rural development. Later, as a senior cabinet colleague, he also served as the Urban Development Minister, demonstrating his versatility across different domains. His initiatives, dedication, and visionary approach towards shaping modern Indian cities, including initiatives like the Swachh Bharat Mission, Smart City Mission, and Amrit Yojana, speak volumes about his impactful leadership.
Friends,
To discuss Venkaiah ji without mentioning his words, eloquence, and wit would leave our discussion incomplete. Venkaiah ji's sharpness, spontaneity, and ability for quick-witted comebacks are unparalleled. I recall during Vajpayee ji's coalition government, Venkaiah ji famously declared, " BJP Ka Jhanda Aur NDA Ka Agenda" (BJP's flag in one hand and NDA's agenda in the other). After the formation of the government in 2014, he coined the phrase "Making of Developed India," cleverly abbreviated as MODI. I was personally amazed by Venkaiah ji's depth of thought on these occasions. This is why I once remarked in the Rajya Sabha, in a style befitting Venkaiah ji himself, that his words carry both depth and seriousness. They encompass vision and wit, warmth and wisdom.
Friends,
With your distinctive style, you imbued the House with positivity throughout your tenure as Chairman of the Rajya Sabha. The entire country witnessed numerous historic decisions made during this time. For instance, the bill to revoke Article 370 from Jammu and Kashmir was first introduced in the Rajya Sabha, despite lacking a majority at the time. Yet, with dignity and pride, the bill was successfully passed thanks to the contributions of many friends, parties, and MPs. At such a sensitive juncture, experienced leadership like Venkaiah ji's was crucial for the smooth functioning of the House. Your contributions to our country and democracy are countless.
Venkaiah Garu, I pray that God keeps you healthy and active, guiding us for years to come. Few may know that Venkaiah ji is a deeply emotional person. During our work in Gujarat, he was particularly affected by certain incidents. His resolute nature has contributed to the growth of the Bharatiya Janata Party, resembling a vast banyan tree under which countless workers, like Venkaiah Garu, have dedicated themselves across generations with the sole pledge of 'Bharat Mata Ki Jai'. That's how this huge Banyan tree has grown over the years. Venkaiah ji was known for his witty rhymes, yet he equally enjoys hosting people. Every Makar Sankranti, his residence in Delhi resonates with the festive spirit of Telugu traditions, and broader South Indian celebrations. If ever this tradition skips a year, everyone notices Venkaiah ji's absence. His simplicity in celebrating Makar Sankranti resonates deeply with us.
Even today, he rarely forgets to call upon hearing good news or witnessing joyous events, expressing his happiness with heartfelt emotion. Such gestures inspire and excite people like us immensely. Venkaiah ji's life serves as a profound inspiration for future generations and for youth aspiring to engage in public life, offering invaluable guidance. These three books vividly capture his journey, allowing us to immerse ourselves in his experiences and draw inspiration from his remarkable journey.
Friends,
You may recall that I once spoke a few words about Shriman Venkaiah Garu in the Rajya Sabha. I wish to reiterate those sentiments today - "Amal Karo Aisa Aman Mein, Jahan Se Guzre Tumhari Nazarein, Udhar Se Tumhe Salaam Aaye, Apka Vyaktitva Aisa Hi Hai" (Reach such heights that wherever your gaze falls, you receive salutes; such is your persona). Once again, congratulations on your 75-year journey. I recall an instance involving a friend whose 75th birthday coincided with yours. When I called him and asked about his age, instead of saying he had completed 75 years, he replied optimistically, "I still have 25 years ahead." This perspective is remarkable. Today, I also want to highlight that your 75-year journey has reached a milestone. Looking ahead, as you approach your 100th year, in 2047, a developed India (Viksit Bharat) will celebrate its centenary of independence. Many heartfelt wishes on your birthday! Congratulations once more. Your family members have been integral to your success, standing beside you and serving diligently without seeking personal accolades. I extend my congratulations and best wishes to all your family members!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପୂର୍ବତନ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଏମ୍‌. ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁଙ୍କ ଜୀବନୀ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଯାତ୍ରା ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
30 JUN 2024 3:07PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଏବଂ ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ଆମର ବରିଷ୍ଠ ସହକର୍ମୀ ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁ ଗାରୁ, ତାଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ରାଜ୍ୟପାଳ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମନ୍ତ୍ରୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ।
ଆସନ୍ତାକାଲି ଜୁଲାଇ ୧ରେ ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନ । ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଯାତ୍ରାକୁ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରିଛି । ଏହି ୭୫ ବର୍ଷ ଅସାଧାରଣ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି । ଏହି ୭୫ ବର୍ଷ ଅସାଧାରଣ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ମୋତେ ତାଙ୍କ ଜୀବନୀ ସହିତ ଆଉ ୨ଟି ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଏହି ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ସଠିକ୍ ଦିଗ ଦେଖାଇବ ।
ସାଥୀମାନେ
ମୋତେ ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ସହ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଯେତେବେଳେ ସେ ଦଳର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଭାପତି ଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ସେ ସରକାରରେ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସହଯୋଗୀ ଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ସେ ଦେଶର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଥିଲେ । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଗୋଟିଏ ସାଧାରଣ ଗାଁରୁ ବାହାରି କୃଷକ ପରିବାରର ଗୋଟିଏ ପିଲା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବଡ -ବଡ ଦାୟିତ୍ୱ ଗୁଡିକୁ ସମ୍ଭାଳି ଲମ୍ବା ଯାତ୍ରା ଅନେକ ଅନେକ ଅନୁଭୂତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କଠାରୁ ମୁଁ ଏବଂ ମୋ ଭଳି ହଜାର ହଜାର ଶ୍ରମିକ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ, ଚିନ୍ତାଧାରା, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର ସଠିକ୍ ଝଲକ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଆଜି ଆମେ ଆନ୍ଧ୍ର ଓ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଏତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ଥିତିରେ ଅଛୁ । କିନ୍ତୁ ଦଶନ୍ଧି ତଳେ ସେଠାରେ ଜନସଂଘ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର କୌଣସି ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନଥିଲା । ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ନାଇଡୁ ଜୀ ସେହି ସମୟରେ ଏବିଭିପି କର୍ମୀ ଭାବରେ ପ୍ରଥମେ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି କରିବାକୁ ମନ ସ୍ଥିର କରିଥିଲେ । ପରେ ସେ ଜନସଂଘରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଆଉ କିଛି ଦିନ ତଳେ ସମ୍ବିଧାନର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ କ୍ଷୁଣ୍ଣ କରି କଂଗ୍ରେସ ଯେଉଁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରିଥିଲା ତାହା ୫୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା । ଭେଙ୍କେୟା ଜୀ ଆମର ଜଣେ ସହକର୍ମୀ ଥିଲେ ଯିଏ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ବିରୋଧରେ ଜୀବନ ଦେଇ ଲଢ଼ିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଭେଙ୍କେୟା ଜୀ ପ୍ରାୟ ୧୭ ମାସ ଜେଲରେ ଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ମୋର ଦୃଢ଼ ସାଥୀ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଅଧିକାର ସୁଖର ମାଧ୍ୟମ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସିଦ୍ଧି ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଥାଏ । ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ସରକାରରେ ଯୋଗ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ ମଧ୍ୟ ଭେଙ୍କେୟା ଜୀ ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି। ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଆମ ଦଳରେ ବହୁତ ଉଚ୍ଚ ଥିଲା ଏବଂ ତେଣୁ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଯେତେବେଳେ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳ କଥା ଆସେ, ସେ ଏପରି ଏକ ବିଭାଗ ପରି ଅନୁଭବ କରିବେ ଯାହାକୁ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି । ଭେଙ୍କେୟାଜୀ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ବୋଧହୁଏ ମୋତେ ସମାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମିଳିବ । ତେଣୁ ସେ ସାମ୍ନାରୁ ଯାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋତେ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମିଳିଲେ ଭଲ ହେବ । ଏହା ଛୋଟ କଥା ନୁହେଁ, ଏବଂ ଭେଙ୍କେୟା ଜୀ କାହିଁକି ଏପରି କଲେ, କାରଣ ନାଇଡୁ ଜୀ ଗାଁ, ଗରିବ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ସେବା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ । ଏବଂ ଏହି ବିଶେଷତ୍ୱକୁ ଦେଖନ୍ତୁ ଯେ ବୋଧହୁଏ ସେ ଭାରତର ଏକମାତ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ ଯିଏ ଅଟଳଜୀଙ୍କ ସମୟରେ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ପାଇଁ କାମ କରିଥିଲେ । ଏବଂ କ୍ୟାବିନେଟରେ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ସାଥି ଭାବରେ ନଗର ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଆମ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଅର୍ଥାତ୍ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଉଭୟ ଶୈଳୀରେ ଭଲ ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି । ଏବଂ ସେ ଯେପରି ଏହା କରିଥିଲେ, ଯଦି ମୁଁ ତାଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ, ଏହା ପଛରେ ତାଙ୍କ ସମର୍ପଣ, ଭାରତର ଆଧୁନିକ ସହରଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବିଷୟରେ କହିବି, ତେବେ ଅନେକ ଘଣ୍ଟା ବିତିଯିବ । ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ, ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ ଓ ଅମୃତ ଯୋଜନା ଭଳି ଅନେକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଯଦି ଆମେ ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ବାଣୀ, ତାଙ୍କ ବକ୍ତୃତା, ତାଙ୍କ ସାକ୍ଷୀ, ତାଙ୍କ ସାକ୍ଷୀ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ନ କରିବୁ, ତେବେ ବୋଧହୁଏ ଆମର କଥା ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିବ । ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ସତର୍କତା, ତାଙ୍କର ସ୍ୱତଃସ୍ପୃତତା, ତାଙ୍କର ଦ୍ରୁତ ଆକ୍ଷେପର ଲଗାମ, ବୁଦ୍ଧି, ତାଙ୍କର ଉଦାହରଣ, ମୁଁ ଭାବୁଛି ତାହାର କୌଣସି ମୁକାବିଲା କରି ହେବ ନାହିଁ । ମୋର ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ବାଜପେୟୀ ଜୀ ମେଣ୍ଟ ସରକାର ଥିଲେ, ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ଘୋଷଣା ଥିଲା- ଗୋଟିଏ ହାତରେ ବିଜେପି ପତାକା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ହାତରେ ଏନଡିଏ ଏଜେଣ୍ଡା । ଆଉ ୨୦୧୪ରେ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ କିଛି ଦିନ ପରେ ସେ କହିଥିଲେ- 'ମେକିଂ ଅଫ୍ ବିକଶିତ ଭାରତ' ଅର୍ଥାତ୍ ମୋଦି । ମୁଁ ନିଜେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲି ଯେ ଭେଙ୍କେୟା ଜୀ କିପରି ଏତେ ଭାବନ୍ତି । ଭେଙ୍କେୟା ଗାରୁୁ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଥରେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ଶୈଳୀରେ କହିଥିଲି - ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ କଥାରେ ଗଭୀରତା ଏବଂ ଗମ୍ଭୀର୍ଯ୍ୟତା ରହିଛି । ସେମାନଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଓ ବୁଦ୍ଧି ରହିଥାଏ । ଉଷ୍ମତା ଅଛି ଏବଂ ବୁଦ୍ଧି ମଧ୍ୟ ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶୈଳୀ ସହିତ ଆପଣ ଯେତେ ସମୟ ଥିଲେ, ନିଜ ରାଜ୍ୟସଭା ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଥିଲେ । ନିଜ ଗୃହକୁ ସକାରାତ୍ମକତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ରଖିଥିଲେ । ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ରେ ଗୃହ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଅନେକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଦେଖିଥିଲା । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରୁ ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ବିଲ୍ ପ୍ରଥମେ ଲୋକସଭା ପରିବର୍ତ୍ତେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଆଗତ ହୋଇଥିଲା । ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଆମର ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ବିଲ୍ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଗର୍ବର ସହ ବହୁମତରେ ପାରିତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ଅନେକ ସହଯୋଗୀ ଓ ସାଂସଦଙ୍କ ଭୂମିକା ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏଭଳି ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅବସରରେ ଗୃହକୁ ସୁରୁଖୁରୁରେ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ଭଳି ଅଭିଜ୍ଞ ନେତୃତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଜରୁରୀ ଥିଲା । ଆପଣ ମାନେ ଏହି ଦେଶ ପାଇଁ, ଏହି ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଅଗଣିତ ସେବା କରିଛନ୍ତି । ଭେଙ୍କେୟା ଗାରୁ, ମୁଁ ଭଗବାନଙ୍କୁ କାମନା କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ରହି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଜାରି ରଖନ୍ତୁ । ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଭେଙ୍କେୟା ଜୀ ବହୁତ ଭାବପ୍ରବଣ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଟନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଗୁଜରାଟରେ କାମ କରୁଥିଲୁ, ଯେତେବେଳେ ଭେଙ୍କେୟାଜୀ ଆସୁଥିଲେ । ଯଦି ଏଭଳି କିଛି ଘଟଣା ଘଟିଥାଏ, ତେବେ ସେମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଶିକାର ହୁଅନ୍ତି । ସେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ଏହି ବିଶାଳ ବରଗଛ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ଯେଉଁଥିରେ ଭେଙ୍କେୟା ଗରୁଙ୍କ ପରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କର୍ମୀ ଏହି ଗୋଟିଏ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ତିନି- ତିନି, ଚାରି-ଚାରି ପିଢ଼ି, ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ଏଭଳି ଏକ ସଂକଳ୍ପକୁ ନେଇ ସମୟ ବିିତାଉଛନ୍ତି । ତା'ପରେ ହିଁ ଆଜି ଏହି ବିଶାଳ ବରଗଛ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଭେଙ୍କେୟାଜୀ ତାଙ୍କ କବିତା କାରଣରୁ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରୁଥିଲେ । ବାସ୍ତବରେ, ଆମ ଭେଙ୍କେୟା ଜୀ ଖାଇବାକୁ ଦେବାକୁ ସମାନ ଭାବରେ ଭଲ ପାଉଛନ୍ତି । ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତିରେ, ଦିଲ୍ଲୀରେ ଥିବା ତାଙ୍କ ବାସଭବନରେ, ସମଗ୍ର ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ସମଗ୍ର ତେଲୁଗୁ ପର୍ବ, ବେଳେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତୀୟ ପର୍ବ । ବୋଧହୁଏ ବର୍ଷେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ସମ୍ଭବ ନହେଲେ ସମସ୍ତେ ମନେ ପକାନ୍ତି ଯେ ହେ ଭେଙ୍କେୟାଜୀ କେଉଁଠି ନାହାନ୍ତି । ଭେଙ୍କେୟାଜୀଙ୍କ ସରଳ ଜୀବନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅର୍ଥାତ୍ ସମସ୍ତଙ୍କ ମନରେ ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି ପାଳନ ବିଷୟରେ ଆମେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛୁ । ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆଜି ବି ସେମାନଙ୍କ କାନରେ କୌଣସି ଭଲ ଖବର ଆସିଥାଏ, ସେମାନଙ୍କ ପାଖକୁ କୌଣସି ଭଲ ଘଟଣା ଆସେ, ଖୁବ୍ କମ୍ ସେମାନେ ଫୋନ୍ କରିବାକୁ ଭୁଲି ଯାଆନ୍ତି । ଏବଂ ସେମାନେ ଏପରି ଭାବନା ସହିତ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରନ୍ତି ଯେ ଆମ ଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା, ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଖୁସି ମିଳିଥାଏ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଭେଙ୍କେୟା ଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଏବଂ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ କାମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥାଏ । ଏବଂ ଏହି ତିନୋଟି ପୁସ୍ତକ । ଏହି ତିନୋଟି ପୁସ୍ତକ କୁ ନିଜ ଭିତରେ ଦେଖିବା ମାତ୍ରେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଥାଉ, ଆମେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହୋଇଥାଉ, ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଘଟଣା ରେ ନିଜକୁ ନିୟୋଜିତ କରିଥାଉ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣଙ୍କୁ ମନେଥିବ ଯେ ଥରେ ମୁଁ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କେୟା ଗାରୁଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ଧାଡ଼ି କହିଥିଲି । ମୁଁ ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଯାହା କହିଥିଲି ତାହାର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି .... ଅମଲ କରୋ ଐସା ଅମନମେଁ .... ଜହାଁ ସେ ଗୁଜରେ ତୁହ୍ମାରୀ ନଜରେଁ .... ଉଧରସେ ତୁମେହ ସଲାମ ଆୟୋ....
ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ସେମିତି
ପୁଣି ଥରେ, ଆପଣଙ୍କୁ ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ଏବଂ ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ଆମର ଜଣେ ବନ୍ଧୁ ଅଛନ୍ତି, ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଥରେ ଫୋନ୍ କଲି ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲି ଯେ ଏହା କେତେ ବର୍ଷ ହେଲା, କାରଣ ଏହା ତାଙ୍କର ୭୫ତମ ଜନ୍ମଦିନ ମଧ୍ୟ ଥିଲା, ତେଣୁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଏପରି ଡାକିଲି, ସେତେବେଳେ ସେହି ବନ୍ଧୁ ମୋତେ କହିଲେ ନାହିଁ ଯେ ତାଙ୍କୁ ୭୫ ବର୍ଷ ହୋଇଗଲାଣି । ସେ ମୋତେ ଉତ୍ତର ଦେଲେ, ମୁଁ କହିଲି ବର୍ଷ କ', କେତେ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି, ଆଉ ୨୫ ବର୍ଷ ବାକି ଅଛି । ଦେଖିବାର ଏହି ଦୃଷ୍ଟି ମଧ୍ୟ ରହିବା ଦରକାର । ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ୨୦୪୭ରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବ । ଆପଣଙ୍କୁ ଜନ୍ମଦିନର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ! ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଆପଣଙ୍କ ସଫଳତାରେ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି, କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଅନ୍ୟ କେଉଁଠି ଆଧିପତ୍ୟ ରଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିନାହାଁନ୍ତି, ସମସ୍ତେ ଜଣେ ଜଣେ ମୁଖ୍ୟ ସେବକ ଭଳି କାମ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!