প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ শ্ৰীনগৰত ‘যুৱ সবলীকৰণ, পৰিৱৰ্তিত জম্মু আৰু কাশ্মীৰ’ কাৰ্যসূচীত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
জম্মু-কাশ্মীৰত ১৫০০ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ ৮৪টা বৃহৎ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন
১৮০০ কোটি টকাৰ কৃষি আৰু সংশ্লিষ্ট খণ্ডত প্ৰতিযোগিতামূলকতা উন্নয়ন (জেকেচিআইপি) প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ
“চৰকাৰৰ উদ্দেশ্য আৰু নীতিৰ ওপৰত মানুহৰ বিশ্বাস আছে”
“আমাৰ চৰকাৰে ৰাইজৰ আশা পূৰণ কৰি নিজৰ কৰ্মক্ষমতা প্ৰদৰ্শন কৰে আৰু ফলাফল আনে”
“এই লোকসভা নিৰ্বাচনত জনতাৰ জনাদেশৰ ডাঙৰ বাৰ্তা হ’ল সুস্থিৰতা”
“অটল জীৰ ইনছানিয়াত, জামহুৰিয়াত আৰু কাশ্মীৰীয়তৰ দৃষ্টিভংগী আজি বাস্তৱত পৰিণত হোৱা আমি প্ৰত্যক্ষ কৰিছো”
“গণতন্ত্ৰৰ পতাকা উচ্চ কৰি ৰখাৰ বাবে আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিবলৈ আহিছো”
‘আজি ভাৰতৰ সংবিধান সঁচা অৰ্থত জম্মু-কাশ্মীৰত কাৰ্যকৰী হৈছে। ৩৭০নং অনুচ্ছেদৰ প্ৰাচীৰ ভাঙি পেলোৱা হৈছে”
20 JUN 2024 8:22PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ শ্ৰীনগৰস্থিত শ্বেৰ-ই-কাশ্মীৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন কেন্দ্ৰত (এছকেআইচিচি) ‘যুৱ সবলীকৰণ, পৰিৱৰ্তিত জম্মু আৰু কাশ্মীৰ’ শীৰ্ষক অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়ায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জম্মু আৰু কাশ্মীৰত পথ, পানী যোগান আৰু উচ্চ শিক্ষাৰ আন্তঃগাঁথনি আদি খণ্ডক সামৰি ১৫০০ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। লগতে ১৮০০ কোটি টকাৰ কৃষি আৰু সংশ্লিষ্ট খণ্ডৰ প্ৰতিযোগিতামূলকতা উন্নীতকৰণ প্ৰকল্প (জেকেচিআইপি)ৰো শুভাৰম্ভ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ২০০গৰাকী নতুন চৰকাৰী নিযুক্তিপ্ৰাপ্তক নিয়োগ পত্ৰও বিতৰণ কৰে। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এখন প্ৰদৰ্শনী পৰিদৰ্শন কৰাৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ কৃতী যুৱক-যুৱতীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে।
এই উপলক্ষে সভাত আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জম্মু-কাশ্মীৰ ভ্ৰমণক লৈ উচাহ প্ৰকাশ কৰি ইয়াৰ দুটা নিৰ্দিষ্ট কাৰণ উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয়, “প্ৰথমে আজিৰ অনুষ্ঠানটো জম্মু-কাশ্মীৰৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ উদ্বোধনী আৰু আধাৰশিলা স্থাপনৰ সৈতে জড়িত আৰু দ্বিতীয়তে, লোকসভা নিৰ্বাচনৰ পিছত জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে এইখন প্ৰথম বৈঠক।” শেহতীয়াকৈ জি-৭ সন্মিলনৰ বাবে ইটালী ভ্ৰমণৰ কথা সুঁৱৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তিনিটা কাৰ্যকালৰ বাবে চৰকাৰৰ ধাৰাবাহিকতাৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, কিয়নো ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বৰ দৃষ্টিভংগী সলনি হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতীয়সকলৰ সৰ্বকালৰ উচ্চাকাংক্ষা দেশৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি। তেওঁ কয় যে এই উচ্চাকাংক্ষাৰ ফলত চৰকাৰৰ পৰা বহু আশাৰ সৃষ্টি হয় আৰু এই পটভূমিত চৰকাৰৰ তৃতীয়টো ধাৰাবাহিক কাৰ্যকাল বিশেষ কাৰণ আকাংক্ষিত সমাজৰ একমাত্ৰ পৰিমাপ হ’ল কৰ্মক্ষমতা। “চৰকাৰৰ উদ্দেশ্য আৰু নীতিৰ ওপৰত মানুহৰ বিশ্বাস আছে”, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই লোকসভা নিৰ্বাচনত জনতাৰ জনাদেশৰ ডাঙৰ বাৰ্তা হ’ল সুস্থিৰতা। তেওঁ যোৱা শতিকাৰ শেষৰ দশকত অস্থিৰ চৰকাৰৰ দীঘলীয়া পৰ্যায়ৰ কথা স্মৰণ কৰে, যেতিয়া দেশত ১০ বছৰত ৫টা নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছিল যাৰ ফলত উন্নয়ন স্তব্ধ হৈ পৰিছিল। “সেই পৰ্যায়টো এৰি ভাৰতে এতিয়া সুস্থিৰ চৰকাৰৰ নতুন পৰ্যায়ত প্ৰৱেশ কৰিছে যাৰ ফলত গণতন্ত্ৰ শক্তিশালী হৈছে।” গণতন্ত্ৰৰ এই শক্তিশালীকৰণত জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণৰ ভূমিকাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘আমি অটল জীৰ ইনছানিয়াট, জামহুৰিয়াত আৰু কাশ্মীৰিয়তৰ দৃষ্টিভংগীক আজি বাস্তৱত পৰিণত হোৱা দেখিবলৈ পাইছো। শেহতীয়া নিৰ্বাচনত অভিলেখ সৃষ্টিকাৰী ভোটাৰৰ ভোটদানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণৰ আস্থাক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ লগতে কয়, ‘গণতন্ত্ৰৰ পতাকা উচ্চ কৰি ৰখাৰ বাবে আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মই ধন্যবাদ জনাইছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘জম্মু-কাশ্মীৰৰ ৰূপান্তৰ বিগত ১০ বছৰত চৰকাৰে কৰা কামৰ ফল। অঞ্চলটোৰ মহিলা আৰু নিম্ন আয়ৰ পটভূমিৰ লোকসকল তেওঁলোকৰ অধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত হোৱা বুলি আঙুলিয়াই দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনে ‘সবকা সাথ সবকা বিকাশ’ মন্ত্ৰ গ্ৰহণ কৰি সুযোগ অনা আৰু তেওঁলোকৰ অধিকাৰ পুনৰুদ্ধাৰৰ দিশত কাম কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় কৰে যে পাকিস্তানৰ পৰা প্ৰব্ৰজন কৰা শৰণাৰ্থী, বাল্মিকী সম্প্ৰদায়ৰ লোক আৰু ছাফাই কৰ্মচাৰীৰ পৰিয়ালে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোটাধিকাৰ লাভ কৰে। বাল্মিকী জনগোষ্ঠীৰ দীৰ্ঘদিনীয়া ইচ্ছা পূৰণেৰে অনুসূচিত জাতি শাখাত অন্তৰ্ভুক্ত হোৱাৰ লগতে অনুসূচিত জাতি জনগোষ্ঠীৰ বাবে বিধানসভাৰ আসন সংৰক্ষণ, পোদ্দাৰী জনজাতি, পাহাৰীয়া জাতি, গড্ডা ব্ৰাহ্মণ আৰু ক’লি জনগোষ্ঠীক অনুসূচিত জাতি শাখাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। পঞ্চায়ত, নগৰ পালিকা আৰু নগৰ নিগম নিৰ্বাচনত অ’বিচি সংৰক্ষণ প্ৰযোজ্য কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে। ভাৰতৰ সংবিধানৰ শক্তি আৰু ইয়াৰ আগ্ৰহ আৰু মনোভাৱৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই ১৪০ কোটি ভাৰতীয় নাগৰিকৰ অধিকাৰ সুনিৰ্দিষ্ট কৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ অংশীদাৰ হোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। ভাৰতৰ সংবিধান গ্ৰহণ নকৰা আৰু স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা জম্মু-কাশ্মীৰৰ প্ৰতি দেখুওৱা অৱহেলাৰ বাবেও প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আক্ষেপ প্ৰকাশ কৰে। ‘মই আনন্দিত যে আজি আমি ভাৰতৰ সংবিধানক পালন কৰি আছো। সংবিধানৰ জৰিয়তে আমি কাশ্মীৰৰ মুখখন চিৰকাললৈ সলনি কৰাৰ নতুন উপায় বিচাৰি পাইছো”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে কয়। “অৱশেষত প্ৰকৃতাৰ্থত জম্মু-কাশ্মীৰে ভাৰতৰ সংবিধান গ্ৰহণ কৰিলে”, বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, “৩৭০নং অনুচ্ছেদৰ প্ৰাচীৰ ভাঙি পেলোৱা হৈছে।”
বিগত ১০ বছৰত কাশ্মীৰত সংঘটিত পৰিঘটনাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কাশ্মীৰ উপত্যকাৰ শেহতীয়া পৰিৱৰ্তনৰ সাক্ষী বিশ্ববাসী। জি-২০ সন্মিলনৰ সময়ত উপত্যকাটোৰ জনসাধাৰণে কৰা আতিথ্যৰ বাবে প্ৰশংসাৰ পাত্ৰ। উপত্যকাত জি-২০ সন্মিলনৰ দৰে বৈশ্বিক অনুষ্ঠানৰ আয়োজনে কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণক গৌৰৱান্বিত কৰি তুলিছে বুলিও তেওঁ কয়। ল’ৰা-ছোৱালীয়ে সন্ধিয়ালৈকে লাল চ’কত খেলা-ধূলা কৰি থকা দেখি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ হৃদয় আনন্দৰে ভৰি পৰে। ঠিক সেইদৰে উপত্যকাৰ ব্যস্ত বজাৰবোৰে সকলোৰে মুখ পোহৰাই তুলিছে৷ চলিত বৰ্ষৰ মাৰ্চ মাহত ডাল হ্ৰদৰ সমীপত অনুষ্ঠিত স্প’ৰ্টছ কাৰ শ্ব’ৰ কথা স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বই সেই অনুষ্ঠানটো চাইছিল, যিটো উপত্যকাটোৰ অগ্ৰগতিৰ সাক্ষ্য হিচাপে ধৰা দিছে। কাশ্মীৰৰ পৰ্যটন কেনেদৰে চৰ্চাৰ বিষয় হৈ পৰিছে সেই কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে কাইলৈৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ কাৰ্যসূচীয়ে ইয়ালৈ আৰু অধিক পৰ্যটকক আকৰ্ষণ কৰিব। লেফটেনেণ্ট গৱৰ্ণৰ সিনহাৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উপত্যকাটোলৈ অহা ২ কোটিৰো অধিক পৰ্যটকৰ সংখ্যা এক অভিলেখ আৰু ই স্থানীয় অৰ্থনীতিত যথেষ্ট অৰিহণা যোগায়।
“মই নিজকে সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠা আৰু সততাৰে উৎসৰ্গিত কৰিছো যাতে বিগত প্ৰজন্মৰ দুৰ্দশাৰ পৰা ওলাই অহাৰ পথ বিচাৰি পোৱা যায়। হৃদয়ৰ হওক বা দিল্লীৰ (দিল য়া দিল্লী) সকলো দূৰত্ব আঁতৰাবলৈ সকলো সম্ভৱপৰ প্ৰচেষ্টা চলাইছো”, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়। তেওঁ গণতন্ত্ৰৰ ফল যাতে প্ৰতিটো পৰিয়াল আৰু ব্যক্তিৰ ওচৰলৈ যায় তাৰ বাবে সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে কেন্দ্ৰীয় সাহায্যৰ প্ৰতিটো পইচা জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ বাবে ব্যয় কৰা হয়। “জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণে নিজৰ প্ৰতিনিধি নিৰ্বাচন কৰি তেওঁলোকৰ জৰিয়তে নিজৰ সমস্যাসমূহ মোকাবিলা কৰাতকৈ আৰু কি ভাল হ’ব পাৰে। সেইবাবেই বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ প্ৰস্তুতি আৰম্ভ হৈছে। আপোনালোকে আপোনালোকৰ ভোটেৰে জম্মু-কাশ্মীৰৰ নতুন চৰকাৰ নিৰ্বাচন কৰিবলৈ বেছি দিন নাই। অতি সোনকালে সেই দিন আহিব যেতিয়া জম্মু-কাশ্মীৰে পুনৰবাৰ ৰাজ্য হিচাপে নিজৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিব”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
আজি আধাৰশিলা স্থাপন বা উদ্বোধন কৰা প্ৰকল্পসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৫০০ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ বৃহৎ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প আৰু ১৮০০ কোটি টকাৰ কৃষি আৰু সংশ্লিষ্ট খণ্ড (জেকেচিআইপি) প্ৰকল্পৰ কথা উল্লেখ কৰে। চৰকাৰী চাকৰিত দ্ৰুত নিযুক্তিৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল প্ৰশাসনক প্ৰশংসা কৰি বিগত ৫ বছৰত প্ৰায় ৪০ হাজাৰ নিযুক্তি হোৱা বুলি অৱগত কৰে। তেওঁ জম্মু-কাশ্মীৰত বৃহৎ বিনিয়োগৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
কাশ্মীৰৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি উপত্যকাটোত ৰে’ল সংযোগ, শিক্ষা, স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি, বিদ্যুৎ আৰু পানীকে ধৰি প্ৰায় প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে বৃহৎ উন্নয়নমূলক কামৰ সাক্ষী হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰামীণ চড়ক যোজনাৰ অধীনত হাজাৰ হাজাৰ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে বুলি আলোকপাত কৰি তেওঁ লগতে কয় যে নতুন ঘাইপথ আৰু এক্সপ্ৰেছৱেৰ উপৰিও উপত্যকাটো ৰে’লৱেৰ সৈতেও সংযোগ কৰিবলৈ লোৱা হৈছে। চেনাব ৰে’ল দলঙৰ মোহনীয় দৃশ্যই সকলোকে গৌৰৱেৰে ভৰাই তোলে। উল্লেখযোগ্য যে উত্তৰ কাশ্মীৰৰ গুৰেজ উপত্যকাত প্ৰথমবাৰৰ বাবে গ্ৰীড সংযোগৰ সুবিধা লাভ কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে পুনৰ কয় যে আজি উপত্যকাখন কৃষিৰ পৰা উদ্যান শস্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ক্ৰীড়া আৰু ষ্টাৰ্ট-আপলৈকে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে সুযোগেৰে ভৰি পৰিছে।
বিগত ১০ বছৰত কাশ্মীৰত যি উন্নয়ন হৈছে তাৰ প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উপত্যকাটো ক্ৰমান্বয়ে ষ্টাৰ্ট-আপ, দক্ষতা বিকাশ আৰু ক্ৰীড়াৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে উপত্যকাটোৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশ কৃষি খণ্ডই ষ্টাৰ্ট-আপক সামৰি লৈছে আৰু লগতে কয় যে বিগত কেইবছৰমানৰ পৰা উপত্যকাটোত ৫০খনতকৈও অধিক ডিগ্ৰী কলেজ স্থাপন কৰা হৈছে। “পলিটেকনিকত আসন বৃদ্ধি পাইছে আৰু নতুন দক্ষতা শিকাৰ সুযোগো বৃদ্ধি পাইছে। আইআইটি, আইআইএম, আৰু এইমছ নিৰ্মাণৰ লগতে বহু নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।’ পৰ্যটন আৰু আতিথ্য খণ্ডতো স্থানীয় পৰ্যায়তো দক্ষতা বিকাশ কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰ্যটন গাইডৰ বাবে অনলাইন পাঠ্যক্ৰম প্ৰৱৰ্তনৰ পৰামৰ্শও আগবঢ়ায় আৰু স্কুল-কলেজ-বিশ্ববিদ্যালয়ত যুৱ পৰ্যটন ক্লাব স্থাপনৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। এই সকলোবোৰ কাম আজি কাশ্মীৰত হৈ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জম্মু-কাশ্মীৰৰ নাৰীশক্তিৰ ওপৰত উন্নয়নমূলক কামৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ স্থানীয় আত্মসহায়ক গোটৰ মহিলাসকলক পৰ্যটন আৰু আইটি প্ৰশিক্ষণৰ কথা উল্লেখ কৰে।
দুদিন পূৰ্বে কৃষি সখী কাৰ্যসূচীৰ আৰম্ভণিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ ১২০০ৰো অধিক মহিলাই কৃষি সখী হিচাপে কাম কৰি আছে। নমো ড্ৰোন দিদি কাৰ্যসূচীৰ কথা উনুকিয়াই তেওঁ কয় যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ কন্যাসকলক এই আঁচনিৰ অধীনত প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। “মহিলাৰ আয়ৰ উন্নতি আৰু জীৱিকাৰ সুযোগ প্ৰদানৰ বাবে চৰকাৰে এই প্ৰচেষ্টাসমূহ আগবঢ়াইছে”, তেওঁ লগতে কয়।
এই দুটা খণ্ডত জম্মু-কাশ্মীৰৰ সম্ভাৱনাক লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “ভাৰত পৰ্যটন আৰু ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্ব শক্তিৰ এক বৃহৎ শক্তি হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে।” তেওঁ জম্মু-কাশ্মীৰৰ প্ৰতিখন জিলাতে উৎকৃষ্ট ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়নৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰায় ১০০টা খেলো ইণ্ডিয়া কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ জনায় যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ প্ৰায় ৪৫০০ যুৱক-যুৱতীক ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। শীতকালীন ক্ৰীড়াৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে জম্মু-কাশ্মীৰ ভাৰতৰ শীতকালীন ক্ৰীড়াৰ ৰাজধানী হৈ পৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও চলিত বৰ্ষৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত সমাপ্ত হোৱা খেলো ইণ্ডিয়া শীতকালীন গেমছৰ চতুৰ্থ সংস্কৰণৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰি তেওঁ কয়, য’ত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা ৮০০ৰো অধিক খেলুৱৈয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। “এনেধৰণৰ অনুষ্ঠানে ভৱিষ্যতে ইয়াত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া অনুষ্ঠানৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি কৰিব”, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণক উন্নয়নৰ বিৰুদ্ধে থিয় দিয়া শান্তি আৰু মানৱতাৰ শত্ৰুসকলক সকীয়াই দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, “জম্মু-কাশ্মীৰৰ উন্নয়ন ৰুদ্ধ কৰাৰ বাবে, ইয়াত যাতে শান্তি প্ৰতিষ্ঠা নহয় তাৰ বাবে এইটো তেওঁলোকৰ অন্তিম প্ৰচেষ্টা”, তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে শেহতীয়াকৈ কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে সন্ত্ৰাসবাদী কৰ্মকাণ্ডক গুৰুত্বসহকাৰে লক্ষ্য লৈছে জম্মু-কাশ্মীৰ প্ৰশাসনৰ সহযোগত সকলো ব্যৱস্থা পৰ্যালোচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয়, ‘মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ শত্ৰুক উচিত শিক্ষা দিয়াত কোনো ত্ৰুটি নকৰে। জম্মু-কাশ্মীৰৰ নতুন প্ৰজন্মই স্থায়ী শান্তিৰে জীয়াই থাকিব। আমি জম্মু-কাশ্মীৰে বাছি লোৱা প্ৰগতিৰ পথ শক্তিশালী কৰিম”। আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰবাসীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণ সামৰে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত জম্মু-কাশ্মীৰৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী মনোজ সিনহা আৰু কেন্দ্ৰীয় আয়ুস (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰতাপৰাও যাদৱ উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
PM addresses ‘Empowering Youth, Transforming J&K’ program in Srinagar, Jammu & Kashmir
Lays foundation stone and inaugurates 84 major developmental projects worth more than Rs 1,500 crores in Jammu & Kashmir
Launches Competitiveness Improvement in Agriculture and Allied Sectors (JKCIP) Project worth Rs 1,800 crores
“People have faith in the intentions and policies of the government”
“Our government shows its performance by meeting the expectations of the people and brings results”
“Big message of people’s mandate in this Lok Sabha Elections is that of stability”
“We are witnessing Atal ji’s vision of Insaniyat, Jamhooriyat aur Kashmiriyat, turning into a reality today”
“I have come to express my thanks for your efforts for keeping the flag of democracy high”
“Today the Constitution of India has been implemented in Jammu & Kashmir in true sense. The walls of Article 370 have been brought down”
“We are making all possible effort to remove all distances whether of the heart or of Delhi (Dil ya Dilli)”
“The day is not far when you will select the new government of Jammu & Kashmir with your own vote. The day will come soon when Jammu & Kashmir will shape its future as a state once again”
“Valley is gradually emerging as a major hub of start-ups, skill development and sports”
“The new generation of Jammu and Kashmir will live with permanent peace”
20 JUN 2024 8:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ‘Empowering Youth, Transforming J&K’ event at Sher-i-Kashmir International Conference Centre (SKICC) in Srinagar, Jammu & Kashmir today. The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone for multiple development projects in J&K worth more than Rs 1,500 crores encompassing the sectors of road, water supply, and infrastructure in higher education. He also launched Competitiveness Improvement in Agriculture and Allied Sectors Project (JKCIP) worth Rs 1,800 crores. Shri Modi also initiated handing out employment letters to 200 fresh government recruits. On the occasion, the Prime Minister took a walkthrough of the exhibition and interacted with young achievers of the Union Territory.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed excitement about his visit to Jammu & Kashmir and mentioned two specific reasons for it. He said, “Firstly, today’s event is related to the inauguration and foundation stone laying of developmental projects in Jammu & Kashmir and secondly, this is the first meeting with the people of Jammu & Kashmir after the Lok Sabha elections.” Recalling his recent visit to Italy for the G7 Summit, the Prime Minister highlighted the impact of continuity of the government for three terms as it has changed the outlook of the world towards India. He also said that all time high aspirations of Indians are the nation's biggest strength. He said that this high aspiration leads to high expectations from the government and in this backdrop, the third continuous term of the government is special as the only parameter of an aspirational society is performance. “People have faith in the intentions and policies of the government”, he added.
The Prime Minister said that the big message of people’s mandate in this Lok Sabha Elections is that of stability. He recalled the long phase of unstable governments in the last decade of the last century when the country witnessed 5 elections in 10 years resulting in development coming to a standstill. “Leaving that phase behind, India has now entered a new phase of stable government leading to strengthening of democracy.” He also noted the role of the people of Jammu & Kashmir in this strengthening of democracy. “We are witnessing Atal ji’s vision of Insaniyat, Jamhooriyat aur Kashmiriyat, turning into a reality today”, PM Modi said. Mentioning record voter turnout in the recent elections, the Prime Minister praised the trust of the people of Jammu & Kashmir in democracy. “I have come to express my thanks for your efforts for keeping the flag of democracy high”, he added.
“The transformation in Jammu & Kashmir is a result of the work done by the government in the last 10 years”, Prime Minister Modi said. Pointing out that the women and people from lower income backgrounds in the region were deprived of their rights, the Prime Minister said that the present government worked towards bringing opportunities and restoring their rights by adopting the mantra of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’. The Prime Minister highlighted that the refugees migrating from Pakistan, people from the Valmiki community and families of Safai Karamcharis got their voting rights for the first time. He also mentioned fulfilling the long-pending wish of the Valmiki community to be included in the SC category, reservation of seats in the Legislative Assembly for the SC community, and inclusion of the Paddari tribe, Pahariya caste, Gadda Brahman and Koli community in the SC category. He also underlined that OBC reservation has been made applicable in the Panchayat, Nagar Palika and Nagar Nigam elections. Throwing light on the power of the Constitution of India and its significance in letter and spirit, the Prime Minister underlined that it enshrines the rights of the 140 crore citizens of India and provides opportunities to become a partner in nation-building. PM Modi also lamented the non-acceptance of the Constitution of India and the neglect shown towards Jammu & Kashmir since independence. “I am delighted that today, we are living the Constitution of India. Through the Constitution, we are finding new ways to change the face of Kashmir for good”, the Prime Minister said with pride. “The Constitution of India has finally been adopted by Jammu & Kashmir in the true sense”, PM Modi exclaimed, “The walls of Article 370 have been brought down.”
Referring to the developments that have taken place in Kashmir in the last 10 years, the Prime Minister said that the world is witness to the recent changes in the Kashmir valley. It continues to praise the people of the valley for their hospitality during the G20 Summit. He said that the organization of a global event like the G20 Summit in the valley has made the people of Kashmir proud. Seeing children continue to play at Lal Chowk till late in the evening fills every Indian’s heart with joy. Similarly, the bustling markets of the valley light up everyone’s face. Recalling the sports car show held near Dal Lake in March this year, Shri Modi said the whole world watched that program, which stands as a testimony to the progress in the valley. He mentioned how tourism in Kashmir has become the talk of the town, adding that tomorrow’s International Yoga Day programme will attract even more tourists here. Quoting Lieutenant Governor Sinha, the Prime Minister said that the figure of over 2 crores tourists visiting the valley is record-breaking and contributes significantly to the local economy.
“I am devoted myself with full dedication and honesty to ensure that a way out of the past generation’s miseries may be found. We are making all possible effort to remove all distances whether of the heart or of Delhi (Dil ya Dilli)”, PM Modi stressed. He emphasized the need for collective efforts to ensure that the fruits of democracy reach every family and person. He said that every paisa of central assistance is spent on the welfare of the people of Jammu & Kashmir. “What can be better than the people of Jammu & Kashmir selecting their representative and tackling their problems through them. That is why preparations for the assembly elections have started. The day is not far when you will select the new government of Jammu & Kashmir with your own vote. The day will come soon when Jammu & Kashmir will shape its future as a state once again”, the Prime Minister said.
Referring to the projects for which foundation stones were laid or inauguration was done, the Prime Minister mentioned major developmental projects worth more than Rs 1,500 crores and Agriculture and Allied Sectors (JKCIP) Project worth Rs 1,800 crores. He praised the UT administration for fast recruitments in government jobs and informed that in the last 5 years, about 40,000 recruitments were done. He also noted the positive impact of massive investments in Jammu & Kashmir.
Hailing the progress in Kashmir, the Prime Minister said that today the valley is witnessing major development works on almost every front, including rail connectivity, education, health infrastructure, electricity and water. He highlighted that thousands of kilometers of roads have been built under the Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojna, adding that besides new highways and expressways, the valley is also going to be connected with railways. The alluring view of the Chenab railway bridge fills everyone with pride. Notably, the Gurez Valley in north Kashmir gained access to grid connectivity for the first time. Shir Modi reiterated that today, the valley is brimming with opportunities in every field, from agriculture to horticulture to sports and start-ups.
Hailing the development that has taken place in Kashmir in the last 10 years, the Prime Minister said that the valley is gradually emerging as a major hub of start-ups, skill development and sports. He pointed out that almost 70 per cent of the valley’s agricultural sectors comprises start-ups, further adding that more than 50 degree colleges have been set up in the valley in the past few years. “Seats in polytechnics have increased, and opportunities to learn new skills. IIT, IIM, and AIIMS are being built along with many new medical colleges have been built,” he continued. Skills are also being developed at the local level in the tourism and hospitality sector, he said. The Prime Minister also suggested introducing online courses for tourist guides, and establishing youth tourism clubs in schools-colleges-universities... all these works are happening in Kashmir today.
The Prime Minister highlighted the positive impact of the development work on the narishakti of Jammu and Kashmir. He mentioned tourism and IT training to the women of local Self Help Groups.
Speaking about the initiation of the Krishi Sakhi program two days ago, the Prime Minister informed that more than 1200 women from Jammu & Kashmir are working as Krishi Sakhis. He also touched upon the Namo Drone Didi program and said that the daughters of Jammu & Kashmir are being trained under the scheme. “Government is making these efforts to improve the income of women and provide livelihood opportunities”, he added.
“India is moving towards becoming a major world power in tourism and sports”, the Prime Minister said as he noted Jammu & Kashmir’s potential in these two sectors. He highlighted the development of excellent sports infrastructure in every district of Jammu & Kashmir and mentioned around 100 Khelo India centers being built. He informed that around 4,500 youth of Jammu & Kashmir are being trained for national and international competitions. Touching upon winter sports, PM Modi said that Jammu & Kashmir is becoming the winter sports capital of India. He also spoke about the recently concluded fourth edition of the Khelo India Winter Games in February this year which witnessed the participation of more than 800 players from all over the country. “Such events will create new possibilities for international sports events here in the future”, he added.
The Prime Minister warned the people of Jammu & Kashmir about the enemies of peace and humanity who stand against the development. Shri Modi asserted, “This is their last ditch effort to stop the development of Jammu & Kashmir, to ensure that peace is not established here”, He stressed that the government has taken serious note of the recent terror incidents where the Union Home Minister has reviewed all the arrangements in collaboration with the Jammu & Kashmir administration. The Prime Minister reiterated, “I assure you that no stone will be left unturned to teach a lesson to the enemies of Jammu & Kashmir. The new generation of Jammu & Kashmir will live in permanent peace. We will strengthen the path of progress chosen by Jammu & Kashmir”. The Prime Minister concluded his address by congratulating the people of Jammu & Kashmir for today's development projects.
Lieutenant Governor of Jammu & Kashmir, Shri Manoj Sinha and Union Minister of State for Ayush (Independent Charge) Shri Prataprao Jadhav were present on the occasion.
Background
The event ‘Empowering Youth, Transforming J&K’ is pivotal for the region, which showcases progress and inspires young achievers.
The Prime Minister laid the foundation stone and inaugurated 84 major developmental projects valued at more than Rs 1,500 crore. The inaugurations will include projects related to road infrastructure, water supply schemes, and infrastructure in higher education etc. Additionally, the Prime Minister laid the foundation stone for projects like improvement of the Chenani-Patnitop-Nashri Section, development of Industrial Estates and construction of 06 Government Degree Colleges.
The Prime Minister launched the Competitiveness Improvement in Agriculture & Allied Sectors (JKCIP) Project worth Rs 1,800 crores. The project will be implemented in 90 Blocks across 20 districts of J&K, and will have the project outreach of 300,000 households covering 15 lakh beneficiaries. The foundation stone laying/inauguration and launch of these projects will empower the youth and upgrade the infrastructure in Jammu & Kashmir.
The Prime Minister also distributed appointment letters to more than 2000 persons appointed in government service.