প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী শ্রীনগরদা মেলেমগী য়োগ নুমিৎ 2024দা ৱা ঙাংবা
“য়োগ তৌবা মীওইশিংগী মশিং অসি মালেমগী ওইনা হেনগৎলক্লি”
“য়োগনা পীবা এত্মোস্ফিয়র, ইনর্জী অমসুং এক্সপরিয়েন্স অসি ঙসিদি জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা ফাওবা ফংখি”
“ঙসি মালেমনা আনৌবা য়োগ ইকনোমী থোরকপা উবা ফংলি”
“মালেমনা য়োগ অসি মালেমগী য়াইফনবা শক্তি লৈরবা এজেন্ত অমা ওইনা উরি”
“য়োগনা ঐখোয়বু হৌখিবা মতমগী পোৎলুম পুহন্দনা চৎলিবা মীকুপ অদুদা হিংহনবদা মতেং পাংই”
“য়োগনা খুন্নাইদা অফবা অহোংবা পুরক্নবা অনৌবা লম্বী য়াৎলি”
“য়োগনা ঐখোয়গী অকোইবদা লৈরিবা মালেমগী য়াইফবগা মরী লৈনবা ঐখোয়গী য়াইফ থৌরাং অদু খঙহনবদা ঐখোয়দা মতেং পাংই”
“য়োগ অসি শুপ্নগী দিস্সিপ্লিন খক্তা নত্তনা বিজ্ঞান অমসু ওইরি”
21 JUN 2024 8:39AM by PIB Imphal
ঙসি জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী শ্রীনগরদা পাঙথোকখিবা 10শুবা মালেমগী য়োগ নুমিৎ (IYD)দা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱা ঙাংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী য়োগ নুমিৎকী পালন থৌরমদা লুচিংখি অমসুং য়োগ সেসনদা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী য়োগ নুমিৎকী থৌরমদা য়োগ অমসুং সাধনাগী লমদম, জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা লাকপগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা ঙসিদি য়োগগী এত্মোস্ফিয়র, ইনর্জী অমসুং এক্সপরিয়েন্স অদু ফাওবা ফংলি।" মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা লৈরিবা নাগরিক পুম্নমক্তা অমসুং য়োগ তৌরিবা মীওইশিংদা মহাক্না মালেমগী য়োগ নুমিৎকী য়াইফ পাউজেল পীখি।
10শুবা মালেমগী য়োগ নুমিৎকী কুমওন লাকপদা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক 177না UNদা ভারতকী প্রপোজেল শৌগৎখিবা অদু নীংশিংখি। মহাক্না 2015দা কর্তব্য পথতা মীওই 35,000না য়োগ তৌখিবা অমসুং মমাং চহিদা UN হেদক্বার্তর্স্তা প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা পাঙথোকখিবা য়োগগী থৌরমদা লৈবাক 130 হেনবনা শরুক য়াখিবা অসিগুম্বা IYDগী থমখিবা রেকোর্দশিংগী মতাংদসু পনখি। আয়ুশ মন্ত্রালয়না শেমখিবা য়োগ সর্তিফিকেসন বোর্দনা ভারতকী ইন্সতিত্যুৎ 100 হেন্না অমসুং মপান লৈবাক্কী ইন্সতিত্যুৎ 10 হেন্না শকখঙখ্রে হায়নসু মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মালেম শিনবা থুংনা যোগ তৌরিবা মীশিংগী মশিং হেনগৎলক্লি অমরোমদা মসিদা মীৎয়েং চংবা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। মহাক্না য়োগগী কান্নবা অসি মীয়াম্না খঙনরক্লি ফোঙদোক্লদুনা হায়খি মদুদি মালেমগী লুচিংবা অমত্তনা মহাক্কী ৱারী শানবদা য়োগগী মতাংদা পনখিদবা লৈতে। “মালেমগী লুচিংবা পুম্নমক্না ঐহাক্কা ৱারী শানবদা য়োগদা পুক্নিং লুপ্পা মতৌ উৎখি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমগী মফম খুদিংমক্তা য়োগ অসি নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরক্লি। মালেম শিনবা থুংনা য়োগবু হেন্না-হেন্না পাম্নবা হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা 2015দা মহাক্না তুর্কমেনিস্তানদা চৎখিবা মতমদা য়োগ সেন্তর অমা শঙ্গাখিবগী থৌরম অদু নীংশিংখি অমসুং ঙসিদি য়োগ অসি লৈবাক অসিদা য়াম্না পাম্নরে হায়খি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি তুর্কমেনিস্তান্দা স্তেত মেদিকেল য়ুনিভর্সিতীশিংনা য়োগ থেরাপী য়াওহনখ্রে, সৌদি অরাবিয়ানা মখোয়গী এজুকেসন সিস্তেমগী শরুক অমা ওইহনখ্রে অমসুং মোঙ্গোলিয়ন য়োগ ফাউন্দেসন্না য়োগগী স্কুল কয়া অমা চলাইরি। য়ুরোপতা য়োগবু লৌশিনবগী মতাংদা পাউদম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক ফাওবদা জর্মনগী নাগরিক করোর 1.5না য়োগ শান্নরি। মহাক্না চহি 101 শুরবী ফ্রেঞ্চ য়োগ ওজা অমা ভারত্তা অমুক্তা লাকখিদ্রবসু মহাক্না য়োগগী লমদা লৌখিবা থৌদাংশিংগীদমক ভারতনা চহি অসিদা পদ্মশ্রী পীখিবা অদুসু নিংশিংখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ঙসিদি য়োগ অসি রিসর্চকী হীরম অমা ওইরক্লি অমসুং হৌখিবা চহি 10দা য়োগ পাকথোক চাউথোক্লকপনা মরম ওইদুনা য়োগগী মতাংদা অহোংবা লাক্লিবা ৱাখল্লোনগী মতাংদা রিসর্চ পেপর কয়া অমা ইখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা য়োগ ইকোনোমীগী মরমদা হায়খি। মহাক্না য়োগ তুরিজমদা মীৎয়েং চংবা হেনগৎলক্লিবা অমসুং মীয়াম্না অশেংবা য়োগ তম্নবগীদমক্তা ভারত্তা লাক্নীংবগী অপাম্বগী মতাংদা পনখি। মহাক্না যোগ রিত্রিত, রিজোর্ৎশিং, এয়রপোর্তশিং অমসুং হোতেলশিংদা যোগগীদমক্তা অখন্নবা ফেসিলিতীশিং, যোগগী ফি-রোল অমসুং ইক্বিপমেন্ত, পর্সনেল যোগ ত্রেনরশিং, অমসুং যোগ অমসুং মাইন্দফুলনেস ৱেলনেস ইনিসিএতিবশিং পায়খৎলিবা কম্পনীশিংগী মতাংদসু পনখি। হায়রিবা পুম্নমক অসিনা নহারোলশিংগীদমক্তা থবক ফংহন্নবগী অনৌবা লম্বীশিং শেমগৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
চহি অসিগী IYDগী থিম - "ইশাগী অমসুং খুন্নাইগীদমক য়োগ"গী মতাংদা পল্লদুনা, পি.এম. মোদীনা হায়খি মদুদি মালেম অসিনা য়োগবু মালেমগী য়াইফনবা শক্তি লৈবা এজেন্ত অমা ওইনা উরি অমসুং মসিনা ঐখোয়বু হৌখ্রবা মতমগী পোৎলুম পুহন্দনা মীকুপ অসিদা হিংবা ঙমহল্লি। পি.এম. মোদীনা হায়খি, “ঐখোয়গী য়াইফ-থৌরাং অসি ঐখোয়গী অকোয়বদা লৈরিবা মালেমগী য়াইফ-থৌরাংগা মরী লৈনৈ হায়বসি খঙবদা য়োগনা মতেং পাংই। ঐখোয়না নুংগী ওইনা শান্তি লৈরবা মতমদা, ঐখোয়না মালেমদা অফবা শাফু অমা পীবা ঙমগনি।”
য়োগগী সাইন্তিফিক এস্পেক্তশিংদা মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা কনসেন্ত্রেসন্না খ্বাইদগী চাউবা শক্তি ফোঙদোক্লদুনা ইনফোর্মেসন ওভরলোদ থেংননবা অমসুং ফোকস লেংদনা থম্বগী মরুওইবা অদু পনখি। মসিনা মরম ওইদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, য়োগ অসি আর্মীদগী হৌরগা শান্ন-খোৎনবা ফাওবা য়াওনা হীরম কয়াদা য়াওহনখ্রে। এস্ত্রোনোতশিংদসু য়োগ অমসুং মেদিতেসনগী মতাংদা ত্রেনিং পীরি। জেলদা লৈবা মীওইশিংগী মরক্তা পোজিতিব ওইবা ৱাখল্লোনশিং শন্দোক্নবগীদমকসু য়োগ অসি শীজিন্নরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "যোগনা খুন্নাইদা পোজিতিব ওইবা অহোংবা পুরক্নবা অনৌবা লম্বীশিং শেমগৎলি।"
প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা ফোঙদোকখি মদুদি য়োগদগী ইথিল ফংলকপা অসিনা ঐখোয়গী হোৎনবদা পোজিতিব ইনর্জী পীরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী মীয়াম, মরু ওইনা শ্রীনগরগী মীয়ামগী যোগদা থৱায় য়াওবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা য়ুনিয়ন তেরিতোরীগী তুরিজম হেনগৎহন্নবা প্লেৎফোর্ম অমা পীরি। মহাক্না নোং চুজরবসু মীয়ামনা থোরক্তুনা মখোয়গী সপ্পোর্ত তৌবগী ৱাখল্লোনবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি, "জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা মীওই 50,000 দগী 60,000 ফাওবা যোগ প্রোগ্রামদা য়াওবা অসি য়াম্না য়াম্মি।" প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবদা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী মীয়ামদা তেংবাং পীবিবগী অমসুং শরুক য়াবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মালেম পুম্বগী য়োগবু পামজবা মীওইশিংদা মহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীখি।
বেকগ্রাউন্দ
জুন 21, 2024দা 10শুবা মালেমগী য়োগ নুমিত্তা (IDY)প্রধান মন্ত্রীনা শ্রীনগরগী সের-ই-কাস্মির ইন্তরনেসনেল কনফরেন্স সেন্তর(SKICC)দা পাঙথোকপা মালেমগী য়োগ নুমিৎ থৌরম লমজিংখি। য়োগনা নহারোলশিংগী পুক্নিং অমসুং হকচাংদা পীরিবা কান্নবশিংগী মরুওইবা অদু চহি অসিগী থৌরম অসিদা পান্দম থম্লি। থৌরম অসিদা নহারোল লিশিং কয়া য়োগা পাংথোক্নবা অমসুং মালেমগী থাক্তা হকচাং ফবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থম্লি।
2015 দগী, প্রধান মন্ত্রীনা লমজিংদুনা তোঙান-তোঙানবা মমিং লৈরবা মফমশিং হায়বদি দিল্লিগী কর্তব্য পথ, চান্দিগর, দেহরাদুন, রাঞ্চি, লাখনৌ, মাইসুরু অমসুং নিউ য়োর্ককী য়ুনাইতেদ নেসন্স হেদক্বাতরসতা মালেমগী য়োগ নুমিৎ পাংথোক্তুনা লাক্লি।
চহি অসিগী থিম “ইশাগী অমসুং খুন্নাইগীদমক য়োগ” হায়বসিনা লনাই মীওই অমসুং খুন্নাই চাউখৎহনবদা য়োগনা লৌরিবা থৌদাং অনি অদু ফোঙদোক্লি। মীয়াম শরুক য়ানবা অমসুং খুঙ্গংগী লমদমশিংদা য়োগ শন্দোক্নবা থৌরম অসিনা পুক্নিং থৌগৎকনি।

Prime Minister's Office
PM address on International Day of Yoga 2024 in Srinagar, Jammu & Kashmir
“The number of people practicing Yoga is growing worldwide”
“The atmosphere, energy and experience from yoga can be felt in Jammu & Kashmir today”
“Today the world is seeing a new Yoga economy emerging”
“The world is looking at Yoga as a powerful agent of global good”
“Yoga helps us live in the present moment, without baggage of the past”
“Yoga is scripting new pathways of positive change in society”
“Yoga helps us realize that our welfare is related to the welfare of the world around us”
“Yoga is not only a discipline but also a science”
21 JUN 2024 8:39AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the 10th International Day of Yoga (IYD) event in Srinagar, Jammu & Kashmir today. The Prime Minister led the celebrations of International Yoga Day and took part in the Yoga session.
Addressing the occasion, the Prime Minister expressed gratitude for being present in Jammu & Kashmir, the land of Yog and Sadhna, on the occasion of International Day of Yoga. “The atmosphere, energy and experience from yoga can be felt in Jammu & Kashmir today”, Shri Modi said. He conveyed his best wishes on the International Day of Yoga to all citizens and those practicing yoga in different parts of the world.
Noting the 10th anniversary of International Yoga Day, the Prime Minister recalled that a record 177 countries endorsed India’s proposal in the UN. He also mentioned subsequent records made in the context of IYD such as 35,000 people doing yoga on Kartavya Path in 2015 and more than 130 countries participating in the yoga event led by the Prime Minister at the UN Headquarters last year. He also expressed happiness that more than 100 institutes in India and 10 major foreign institutes have been recognized by the Yoga Certification Board formed by the Ministry of Ayush.
The Prime Minister underlined that the number of people practicing yoga is growing worldwide while its attraction is constantly on the rise. He highlighted that yoga’s utility is also being recognized by the people and stated that there is barely any world leader who has not discussed yoga during his interactions. “All world leaders show a keen interest in yoga during their interactions with me”, he said. He asserted that yoga has become a part of daily life in every corner of the world. Throwing light on the growing acceptance of yoga around the world, the Prime Minister recalled inaugurating a Yoga Center during his visit to Turkmenistan in 2015 and that yoga has become extremely popular in the country today. He further informed that State Medical Universities in Turkmenistan have included yoga therapy, Saudi Arabia has made it a part of their education system and Mongolian Yoga Foundation is running many yoga schools. Informing about the acceptance of yoga in Europe, the Prime Minister said that so far, 1.5 crore German citizens have become yoga practitioners. He also recalled India awarding a Padma Shree this year to a 101-year-old French yoga teacher for her contributions to yoga even though she had not visited India even once. He further added that yoga has become a topic of research today and multiple research papers have already been published.
Touching upon the changing notions about yoga due to its expansion in the last 10 years, the Prime Minister talked about a new Yoga Economy. He mentioned the growing attraction for yoga tourism and people's desire to visit India to learn authentic yoga. He also mentioned yoga retreats, resorts, dedicated facilities for yoga at airports and hotels, yoga apparel and equipment, personal yoga trainers, and companies carrying out yoga and Mindfulness wellness initiatives. All these are creating new avenues of employment for the youth, he added.
Talking about the theme of this year’s IYD -‘Yoga for Self and Society’, PM Modi said that the world is looking at yoga as a powerful agent of global good and it enables us to live in the present without the baggage of the past. PM Modi emphasized, “Yoga helps us realize that our welfare is related to the welfare of the world around us. When we are peaceful within, we can also make a positive impact on the world.”
Stressing the scientific aspects of yoga, the Prime Minister highlighted its importance for coping with information overload and maintaining focus as, he said, concentration is the greatest power. That is why, the Prime Minister explained, yoga is being incorporated in fields ranging from army to sports. Astronauts are also being trained in yoga and meditation. Yoga is also being used in prisons to spread positive thoughts among the inmates. “Yoga is scripting new pathways of positive change in the society”, PM Modi said.
The Prime Minister expressed confidence that inspiration derived from yoga will give positive energy to our efforts. The Prime Minister lauded the enthusiasm of the people of Jammu & Kashmir, especially Srinagar, towards yoga and said that it provides a platform to boost the tourism of the Union Territory. He also praised the spirit of the people to come out and show their support despite the rainy weather conditions. “Association of 50,000 to 60,000 people with yoga program in Jammu & Kashmir is huge”, he added. The Prime Minister concluded his address by thanking the people of Jammu & Kashmir for their support and participation and conveyed his best wishes to all Yoga enthusiasts from around the world.
Background
On the occasion of the 10th International Day of Yoga (IDY) on 21st June 2024, the Prime Minister led the International Yoga Day Celebrations at SKICC, Srinagar. This year's event underscores yoga's profound impact on young minds and bodies. The celebration aims to unite thousands in the practice of yoga, promoting health and wellness on a global scale.
Since 2015, the Prime Minister has led the International Day of Yoga (IDY) celebrations at various iconic locations, including Kartavya Path in Delhi, Chandigarh, Dehradun, Ranchi, Lucknow, Mysuru and even the United Nations Headquarters in New York.
This year’s theme ‘Yoga for Self and Society’ highlights the dual role in fostering individual and societal well-being. The event will encourage grassroots participation and the spread of Yoga in rural areas.