ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରର ଶ୍ରୀନଗରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୪ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
"ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି"
ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଯୋଗର ବାତାବରଣ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅନୁଭୂତି ଅନୁଭବ କରାଯାଇପାରିବ
"ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଏକ ନୂତନ ଯୋଗ ଅର୍ଥନୀତି ଉଭା ହେଉଥିବା ଦେଖୁଛି"
"ବିଶ୍ୱ ଯୋଗକୁ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏଜେଣ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି"
"ଯୋଗ ଆମକୁ ଅତୀତର ବୋଝ ବିନା ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ବଞ୍ଚିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ"
"ଯୋଗ ସମାଜରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ନୂଆ ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି"
"ଯୋଗ ଆମକୁ ଅନୁଭବ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଯେ ଆମର କଲ୍ୟାଣ ଆମ ଚାରିପାଖରେ ଥିବା ବିଶ୍ୱର କଲ୍ୟାଣ ସହିତ ଜଡିତ"
"ଯୋଗ କେବଳ ଏକ ଶାସ୍ତ୍ର ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ବିଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ"
21 JUN 2024 8:39AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରର ଶ୍ରୀନଗରଠାରେ ୧୦ମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇୱାଇଡି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ଯୋଗ ଶିବିରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ଯୋଗ ଓ ସାଧନା ଭୂମି ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବାରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ଆଜି ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରରେ ଯୋଗର ବାତାବରଣ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅନୁଭୂତି ଅନୁଭବ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ସେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରେ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ଦଶମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଜାତିସଂଘରେ ଭାରତର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ରେକର୍ଡ ୧୭୭ ଟି ଦେଶ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୧୫ରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ଯୋଗ କରୁଥିବା ୩୫,୦୦୦ ଲୋକ ଏବଂ ଗତବର୍ଷ ଜାତିସଂଘ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆୟୋଜିତ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୧୩୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ହୋଇଥିବା ରେକର୍ଡ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ଯୋଗ ସାର୍ଟିଫିକେସନ୍ ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ୧୦ଟି ପ୍ରମୁଖ ବିଦେଶୀ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବେଳେ ଏହାର ଆକର୍ଷଣ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଯୋଗର ଉପଯୋଗିତାକୁ ମଧ୍ୟ ଲୋକମାନେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ନେତା ନାହାନ୍ତି ଯିଏ ତାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ସମୟରେ ଯୋଗ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିନାହାନ୍ତି । ‘‘ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ନେତା ମୋ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା ସମୟରେ ଯୋଗ ପ୍ରତି ଗଭୀର ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରନ୍ତି’’, ସେ କହିଥିଲେ। ଯୋଗ ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟିଛି ବୋଲି ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଯୋଗର ବଢୁଥିବା ଗ୍ରହଣୀୟତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୧୫ ରେ ତୁର୍କମେନିସ୍ତାନ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଏକ ଯୋଗ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ କରିଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଯୋଗ ଆଜି ଦେଶରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇପାରିଛି । ତୁର୍କମେନିସ୍ତାନର ଷ୍ଟେଟ୍ ମେଡିକାଲ୍ ୟୁନିଭର୍ସିଟିଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗ ଥେରାପିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ସାଉଦି ଆରବ ଏହାକୁ ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଅଂଶ କରିଛି ଏବଂ ମଙ୍ଗୋଲିଆନ୍ ଯୋଗ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଅନେକ ଯୋଗ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଚଳାଉଛି। ୟୁରୋପରେ ଯୋଗର ଗ୍ରହଣୀୟତା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧.୫ କୋଟି ଜର୍ମାନ ନାଗରିକ ଯୋଗ ଅଧ୍ୟାପକ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଜଣେ ୧୦୧ ବର୍ଷୀୟ ଫ୍ରାନ୍ସ ଯୋଗ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ଥରେ ବି ଭାରତ ଆସି ନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗରେ ତାଙ୍କର ଅବଦାନ ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ତାଙ୍କୁ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୋଗ ଆଜି ଗବେଷଣାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଏକାଧିକ ଗବେଷଣା ନିବନ୍ଧ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇସାରିଛି।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେତୁ ଯୋଗ ବିଷୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଧାରଣାକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ନୂତନ ଯୋଗ ଅର୍ଥନୀତି ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ଯୋଗ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରତି ବଢୁଥିବା ଆକର୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ଯୋଗ ଶିଖିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଆସିବାକୁ ଲୋକମାନଙ୍କର ଇଚ୍ଛା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଯୋଗ ରିଟ୍ରିଟ୍, ରିଜୋର୍ଟ, ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ହୋଟେଲରେ ଯୋଗ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସୁବିଧା, ଯୋଗ ପୋଷାକ ଓ ଉପକରଣ, ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଯୋଗ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଓ ଯୋଗ ଏବଂ ମାଇଣ୍ଡଫୁଲନେସ୍ ୱେଲନେସ୍ ଅଭିଯାନ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏସବୁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ନୂଆ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଚଳିତ ବର୍ଷର ଆଇୱାଇଡିର ବିଷୟବସ୍ତୁ 'ଯୋଗ ଫର ସେଲ୍ଫ ଆଣ୍ଡ ସୋସାଇଟି'ର ବିଷୟବସ୍ତୁ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗକୁ ବିଶ୍ୱ ମଙ୍ଗଳର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏଜେଣ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ଏହା ଆମକୁ ଅତୀତର ବୋଝ ବିନା ବର୍ତ୍ତମାନରେ ବଞ୍ଚିବାରେ ସକ୍ଷମ କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଯୋଗ ଆମକୁ ଏହା ଅନୁଭବ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଯେ ଆମର କଲ୍ୟାଣ ଆମ ଚାରିପାଖରେ ଥିବା ବିଶ୍ୱର କଲ୍ୟାଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ । ଆମେ ଭିତରୁ ଶାନ୍ତ ରହିଲେ, ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରିବା।
ଯୋଗର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦିଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନାର ଅତ୍ୟଧିକ ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ଧ୍ୟାନ ବଜାୟ ରଖିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ କାରଣ ଏକାଗ୍ରତା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ ଶକ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ସେନାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କ୍ରୀଡ଼ା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ମହାକାଶଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଗ ଏବଂ ଧ୍ୟାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଉଛି । କଏଦୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରସାର କରିବା ପାଇଁ ଜେଲରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ଯୋଗ ସମାଜରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ନୂତନ ମାର୍ଗ ରଚନା କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଯୋଗରୁ ମିଳିଥିବା ପ୍ରେରଣା ଆମ ପ୍ରୟାସକୁ ସକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଯୋଗ ପ୍ରତି ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର, ବିଶେଷ କରି ଶ୍ରୀନଗରବାସୀଙ୍କ ଉତ୍ସାହକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଲେ ଯେ ଏହା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରେ । ବର୍ଷା ପାଗ ସତ୍ତ୍ୱେ ବାହାରକୁ ଆସି ସମର୍ଥନ ଜଣାଇବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କ ମନୋବଳକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ୫୦,୦୦୦ରୁ ୬୦,୦୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ବହୁତ ବଡ଼ କଥା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଯୋଗ ପ୍ରେମୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
୨୧ ଜୁନ୍ ୨୦୨୪ରେ ଦଶମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିୱାଇ) ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀନଗରର ଏସକେଆଇସିସିଠାରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ । ଯୁବ ମନ ଓ ଶରୀର ଉପରେ ଯୋଗର ଗଭୀର ପ୍ରଭାବକୁ ଚଳିତ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦର୍ଶାଉଛି। ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସରେ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବା, ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏହି ଉତ୍ସବର ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
୨୦୧୫ ରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀ, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼, ଡେରାଡୁନ, ରାଞ୍ଚି, ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ମହୀସୁର ଏବଂ ଏପରିକି ନ୍ୟୁୟର୍କରେ ଥିବା ଜାତିସଂଘ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସ୍ଥାନରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିୱାଇ) ପାଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି ।
ଚଳିତ ବର୍ଷର ବିଷୟବସ୍ତୁ 'ନିଜ ପାଇଁ ଓ ସମାଜ ପାଇଁ ଯୋଗ' ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗର ପ୍ରସାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।

Prime Minister's Office
PM address on International Day of Yoga 2024 in Srinagar, Jammu & Kashmir
“The number of people practicing Yoga is growing worldwide”
“The atmosphere, energy and experience from yoga can be felt in Jammu & Kashmir today”
“Today the world is seeing a new Yoga economy emerging”
“The world is looking at Yoga as a powerful agent of global good”
“Yoga helps us live in the present moment, without baggage of the past”
“Yoga is scripting new pathways of positive change in society”
“Yoga helps us realize that our welfare is related to the welfare of the world around us”
“Yoga is not only a discipline but also a science”
21 JUN 2024 8:39AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the 10th International Day of Yoga (IYD) event in Srinagar, Jammu & Kashmir today. The Prime Minister led the celebrations of International Yoga Day and took part in the Yoga session.
Addressing the occasion, the Prime Minister expressed gratitude for being present in Jammu & Kashmir, the land of Yog and Sadhna, on the occasion of International Day of Yoga. “The atmosphere, energy and experience from yoga can be felt in Jammu & Kashmir today”, Shri Modi said. He conveyed his best wishes on the International Day of Yoga to all citizens and those practicing yoga in different parts of the world.
Noting the 10th anniversary of International Yoga Day, the Prime Minister recalled that a record 177 countries endorsed India’s proposal in the UN. He also mentioned subsequent records made in the context of IYD such as 35,000 people doing yoga on Kartavya Path in 2015 and more than 130 countries participating in the yoga event led by the Prime Minister at the UN Headquarters last year. He also expressed happiness that more than 100 institutes in India and 10 major foreign institutes have been recognized by the Yoga Certification Board formed by the Ministry of Ayush.
The Prime Minister underlined that the number of people practicing yoga is growing worldwide while its attraction is constantly on the rise. He highlighted that yoga’s utility is also being recognized by the people and stated that there is barely any world leader who has not discussed yoga during his interactions. “All world leaders show a keen interest in yoga during their interactions with me”, he said. He asserted that yoga has become a part of daily life in every corner of the world. Throwing light on the growing acceptance of yoga around the world, the Prime Minister recalled inaugurating a Yoga Center during his visit to Turkmenistan in 2015 and that yoga has become extremely popular in the country today. He further informed that State Medical Universities in Turkmenistan have included yoga therapy, Saudi Arabia has made it a part of their education system and Mongolian Yoga Foundation is running many yoga schools. Informing about the acceptance of yoga in Europe, the Prime Minister said that so far, 1.5 crore German citizens have become yoga practitioners. He also recalled India awarding a Padma Shree this year to a 101-year-old French yoga teacher for her contributions to yoga even though she had not visited India even once. He further added that yoga has become a topic of research today and multiple research papers have already been published.
Touching upon the changing notions about yoga due to its expansion in the last 10 years, the Prime Minister talked about a new Yoga Economy. He mentioned the growing attraction for yoga tourism and people's desire to visit India to learn authentic yoga. He also mentioned yoga retreats, resorts, dedicated facilities for yoga at airports and hotels, yoga apparel and equipment, personal yoga trainers, and companies carrying out yoga and Mindfulness wellness initiatives. All these are creating new avenues of employment for the youth, he added.
Talking about the theme of this year’s IYD -‘Yoga for Self and Society’, PM Modi said that the world is looking at yoga as a powerful agent of global good and it enables us to live in the present without the baggage of the past. PM Modi emphasized, “Yoga helps us realize that our welfare is related to the welfare of the world around us. When we are peaceful within, we can also make a positive impact on the world.”
Stressing the scientific aspects of yoga, the Prime Minister highlighted its importance for coping with information overload and maintaining focus as, he said, concentration is the greatest power. That is why, the Prime Minister explained, yoga is being incorporated in fields ranging from army to sports. Astronauts are also being trained in yoga and meditation. Yoga is also being used in prisons to spread positive thoughts among the inmates. “Yoga is scripting new pathways of positive change in the society”, PM Modi said.
The Prime Minister expressed confidence that inspiration derived from yoga will give positive energy to our efforts. The Prime Minister lauded the enthusiasm of the people of Jammu & Kashmir, especially Srinagar, towards yoga and said that it provides a platform to boost the tourism of the Union Territory. He also praised the spirit of the people to come out and show their support despite the rainy weather conditions. “Association of 50,000 to 60,000 people with yoga program in Jammu & Kashmir is huge”, he added. The Prime Minister concluded his address by thanking the people of Jammu & Kashmir for their support and participation and conveyed his best wishes to all Yoga enthusiasts from around the world.
Background
On the occasion of the 10th International Day of Yoga (IDY) on 21st June 2024, the Prime Minister led the International Yoga Day Celebrations at SKICC, Srinagar. This year's event underscores yoga's profound impact on young minds and bodies. The celebration aims to unite thousands in the practice of yoga, promoting health and wellness on a global scale.
Since 2015, the Prime Minister has led the International Day of Yoga (IDY) celebrations at various iconic locations, including Kartavya Path in Delhi, Chandigarh, Dehradun, Ranchi, Lucknow, Mysuru and even the United Nations Headquarters in New York.
This year’s theme ‘Yoga for Self and Society’ highlights the dual role in fostering individual and societal well-being. The event will encourage grassroots participation and the spread of Yoga in rural areas.