ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରର ଶ୍ରୀନଗରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ, ୨୦୨୪ ଅବସରରେ ଡାଲ ହ୍ରଦଠାରେ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
‘‘ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରବାସୀ ଯୋଗ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ଓ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ତାହା ଜୀବନ୍ତ ହୋଇ ରହିବ’’
"ଯୋଗ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଜୀବନର ଏକ ସହଜ ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ"
"ଧ୍ୟାନ ଆତ୍ମ-ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଉପକରଣ"
"ଯୋଗ ସମାଜ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଓ ଶକ୍ତିଶାଳୀ"
21 JUN 2024 10:10AM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ଶ୍ରୀନଗର ଡାଲ ହ୍ରଦଠାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୋଗ ପ୍ରତି ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନେ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ଓ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଖାଇଛନ୍ତି ତାହାର ଆଜିର ଦୃଶ୍ୟ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଅମର ହୋଇ ରହିବ । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଳମ୍ବିତ ହୋଇ ୨-୩ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ବର୍ଷା ପାଣିପାଗ ଯୋଗୁଁ ତାପମାତ୍ରା ହ୍ରାସ ପାଇବା ଲୋକଙ୍କ ଉତ୍ସାହକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ନିଜ ଓ ସମାଜ ପାଇଁ ଜୀବନର ପ୍ରବୃତ୍ତିରେ ପରିଣତ ହେବାରେ ଯୋଗର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୋଗ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ସହ ଜଡ଼ିତ ହୋଇ ସରଳ ରୂପ ନେଲେ ଏହାର ସୁଫଳ ମିଳିପାରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୋଗର ଏକ ଅଂଶ ଧ୍ୟାନ, ଏହାର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଯୋଗୁଁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କଷ୍ଟକର ହୋଇପାରେ, ତଥାପି ଏହାକୁ ଏକାଗ୍ରତା ଏବଂ ବିଷୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ସହଜରେ ବୁଝାଯାଇପାରିବ । ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ କୌଶଳ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଏକାଗ୍ରତା ଏବଂ ଧ୍ୟାନ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ମନର ଏହି ଅବସ୍ଥା ଥକାପଣ କମାଇବା ସହିତ ଉତ୍ତମ ଫଳାଫଳ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକୁ ଏଡାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଶେଷରେ ଆସିଥିବାକୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଯାତ୍ରା ବ୍ୟତୀତ ଧ୍ୟାନ ହେଉଛି ଆତ୍ମଉନ୍ନତି ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣର ଏକ ଉପକରଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
"ଯୋଗ ସମାଜ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ସମାଜ ଉପକୃତ ହେଲେ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ଉପକୃତ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଇଜିପ୍ଟରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଭିଡିଓ ଦେଖିବା ଘଟଣାକୁ ସେ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ, ଦେଶର ଐତିହାସିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଯୋଗର ଫଟୋ ଉଠାଇବା କିମ୍ବା ଭିଡିଓ ତିଆରି କରିବା ଭଲ କଥା। ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେହିଭଳି ଯୋଗ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ରୋଜଗାରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପାଣିପାଗର ମୁକାବିଲା କରି ଶ୍ରୀନଗରରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ, ୨୦୨୪ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇବା ପାଇଁ ଆସଥିବା ଜାମ୍ମୁକାଶ୍ମୀର ବାସୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM addresses yoga practitioners at Dal Lake on International Yoga Day, 2024 in Srinagar, Jammu & Kashmir
“Today’s spectacle of enthusiasm and commitment shown by the people of Jammu & Kashmir towards yoga will be immortalized”
“Yoga should come naturally and become an instinctive part of life”
“Meditation is a great tool for self-improvement”
“Yoga is as important, applicable and powerful for the self as it is for society”
21 JUN 2024 10:10AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the citizens of Srinagar at the Dal Lake on the occasion of International Day of Yoga today.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today’s spectacle of enthusiasm and commitment shown by the people of Jammu & Kashmir towards yoga will be immortalized in the minds of people. He underlined that the rainy weather conditions leading to a fall in the temperature failed to dampen the spirit of the people, even though the International Yoga Day program was delayed and had to be fragmented into 2-3 parts. Shri Modi highlighted the importance of yoga in becoming an instinct of life for self and society and said that the benefits of yoga can be reaped when it gets associated with daily life and takes a simpler form.
The Prime Minister said that meditation, which is part of yoga, can intimidate common people due to its spiritual overtones, however, it could be understood easily as concentration and focus on things. He said that this concentration and focus can be cultivated with practice and techniques. This state of mind gives great results with least tiredness and helps to avoid distractions. He said apart from the spiritual journey, which will eventually come, meditation is a tool for self-improvement and training.
“Yoga is as important, applicable and powerful for the self as it is for society”, the Prime Minister emphasized. He said that entire humanity benefits when society benefits from yoga. He recalled watching a video about a competition organized in Egypt regarding photographing or making a video on yoga at the country’s iconic tourism centers and praised the efforts of those taking part in it. “Similarly, yoga and tourism can become a major source of employment in Jammu & Kashmir”, the Prime Minister highlighted.
Concluding the address, the Prime Minister lauded the commitment of the people of Jammu & Kashmir to withstand the harsh weather conditions and come out in large numbers to show their support for the International Yoga Day, 2024 event in Srinagar.