মন্ত্রীমন্দল
মহারাস্ত্রাগী বধাবন্দা কুম্বী-কালেন নাইদনা শীজিন্নবা য়াবা গ্রিনফিল্দ দিপদ্রাফ হিথাংফম অমা শেমগৎপা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
লুপা করোর ৭৬,২০০গী প্রোজেক অসি লোইশিল্লকপা মতমদা মালেমদা মকোক থোংবা হিথাংফম ১০গী মনুংদা অমা ওইরগনি
19 JUN 2024 7:55PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা মহারাস্ত্রাগী দাহানু ময়াদা বধাবন্দা অচৌবা হিথাংফম অমা শেমগৎপদা অয়াবা পীরে। প্রোজেক অসি জৱাহরলাল নেহরু পোর্ত ওথোরিতি অমসুং মহারাস্ত্রা মেরিতাইম বোর্দনা শেম্বা এস.পি.ভি অমনা সিয়ারহোল্দিং চাদা ৭৪ অমসুং চাদা ২৬ না শেম্বা বধাবন পোর্ত প্রোজেক লিমিতেদনা পায়খৎকদবনি। বধাবন হিথাংফম অসি কুম্বী-কালেন নাইদনা শীজিন্নবা য়াবা গ্রিনফিল্দ দিপ দ্রাফ হিথাংফম ওইনা মহারাস্ত্রাগী পালঘার জিলাগী বধাবন্দা শাগদবনি।
লম লৌশনবগী শরুক য়াওনা প্রোজেক অসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৭৬,২২০ নি। মসিগী মনুংদা মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, তর্মিনেলশিং অমসুং কম্মর্সিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর পি.পি.পি মোদতা শেমগৎপা য়াওরি। রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মিনিস্ত্রিনা হিথাংফম অমসুং নেসনেল হায়ৱেজগী মরক্তা শম্নবা লম্বী শেমগৎপা অমসুং রেলৱেজ মিনিস্ত্রিনা হৌজিক লৈরিবা রেল নেতৱার্ক অসিগা দেদিকেতেদ ফ্রেদ কোরিদোরগা শম্নবদা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে।
হিথাংফম অসিদা অমমমদা মিতর ১০০০ শাংবা কন্তেন্নর তর্মিনেল মপান, মল্তিপর্পজ বার্থ মরি, কোস্তেল বার্থ, লিকুইত কার্গো বার্থ মরি, রোর-রো বার্থ অমা অমসুং কোস্ত কার্দ বার্থ অমা য়াওরি। প্রোজেক অসিগী সমুদ্রগী লম হেক্তর ১,৪৪৮ রোম লৌশিনগনি অমসুং কিমি ১০.১৪গী ওফসোর ব্রিকৱাতর অমসুং কন্তেন্নর/কার্গো স্তোরেজ এরিয়াশিং শেমগৎকনি। প্রোজেক অসিনা চহি অমদা মিল্লিয়ন মেত্রিক তন ২৯৮ থবক তৌবা ঙমগনি অমসুং মসিগী মনুংদা মিল্লিয়ন তি.ই.য়ু ২৩.২গী কেন্তেন্নর পুথোক-পুশিন তৌবা ঙমগনি।
ইন্দিয়া মিদল ইস্ত য়ুরোপো ইকোনোমিক কোরিদোর অমসুং ইন্তরনেসনেল নোর্থ সাউথ ত্রান্সপোর্তেসন কোরিদোরগী খুৎথাংদা একজিমগী থবকশিং পাংথোক্নবা খুদোংচাবশিংশু শেমগৎকনি। মালেম থাক্কী মেরিতাইম তর্মিনেল অসিনা পি.পি.পি মোদতা থবক তৌবা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং ফার ইস্ত, য়ুরোপ, মিদল ইস্ত, অফ্রিকা অমসুং অমেরিকাগী মরক্তা মালেমগী ঈশিং লম্বীদা হোল্লিবা জহাসশিং খাম্বা য়ানবা অনৌবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নগনি। বধাবন হিথাংফম অসি লোইশিল্লকপা মতমদা মালেমদা মকোক থোংবা হিথাংফম ১০গী মনুংদা অমা ওইরগনি।
প্রোজেক অসিগা পি.এম গাতি শক্তি প্রোগ্রামগী পান্দমশিংগা চৎমিন্নরি। মসিনা লনাই মীওই লাখ ১২ হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক পীনবগী খুদোংচাবা লৈদুনা লমদম অসিগী শেন্মিৎলোন ফগৎহনবদা মতেং পাংগনি।

Cabinet
Cabinet approves ‘Development of an all-Weather Greenfield deepdraft Major Port at Vadhavan in Maharashtra'
On completion Rs.76,200 crore Port will be one of the top 10 ports of the world
19 JUN 2024 7:55PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved setting up a Major Port at Vadhavan near Dahanu in Maharastra. The Project will be constructed by Vadhavan Port Project Limited (VPPL), an SPV formed by Jawaharlal Nehru Port Authority (JNPA) and Maharashtra Maritime Board (MMB) with a shareholding of 74% and 26%, respectively. The Vadhavan Port will be developed as an all-weather Greenfield deep draft major port in Vadhavan, Palghar District, Maharashtra.
The total project cost, including the land acquisition component is Rs.76,220 Crore. This will include development of Core infrastructure, Terminals and other commercial infrastructure in public-private partnerships (PPP) mode. The cabinet also approved establishing the road connectivity between the Port and National Highways by Ministry of Road Transport & Highways and rail linkage to the existing rail network and the upcoming Dedicated Rail Freight Corridor by Ministry of Railways.
The Port will comprise nine container terminals, each 1000 meters long, four multipurpose berths, including the coastal berth, four liquid cargo berths, a Ro-Ro berth, and a Coast Guard berth. The Project involves the reclamation of 1,448 hectares of area in the sea and the construction of 10.14 km of offshore breakwater and container/cargo storage areas. The Project will create a cumulative capacity of 298 million metric tons (MMT) per annum, including around 23.2 million TEUs (Twenty-foot equivalents) of container handling capacity.
The capacities created will also aid EXIM trade flow through IMEEC (India Middle East Europe Economic Corridor) and INSTC (International North South Transportation Corridor). The world-class maritime terminal facilities promote public-private partnerships (PPP) and leverage efficiencies and modern technologies to create a state-of-the-art terminals capable of handling mainline mega vessels plying on international shipping lines between the Far East, Europe, the Middle East, Africa and the Americas. Vadhavan Port, on completion, will be one of the top ten ports of the world.
The Project, aligned with the objectives of PM Gati Shakti program, will add to further economic activity and also have the potential for direct and indirect employment opportunities for around 12 lakh individuals, thereby contributing to the local economy.