কেবিনেট
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৱধাভানত নতুন বতৰ-অনুকূল গ্ৰীণফিল্ড ডীপ-ড্ৰাফ্ট মেজৰ বন্দৰৰ উন্নয়নত অনুমোদন কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ
৭৬,২০০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ এই বন্দৰ সম্পূৰ্ণ গৈ উঠাৰ পিছত ই বিশ্বৰ শীৰ্ষ ১২ টা বন্দৰৰ ভিতৰত অন্যতম হ’ব
19 JUN 2024 7:55PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত আজি অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ বৈঠকত মহাৰাষ্ট্ৰৰ দাহানুৰ সমীপৰ ৱাধৱনত এক বৃহৎ তথা গুৰুত্বপূৰ্ণ বন্দৰ স্থাপনত অনুমোদন জনোৱা হৈছে। এই বন্দৰ নিৰ্মাণ প্ৰকল্পটো জৱাহৰলাল নেহৰু বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ (জেএনপিএ) আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ সামুদ্ৰিক ব’ৰ্ড (এমএমবি)ৰ দ্বাৰা সৃষ্টি কৰা এক এছপিভিৰ দ্বাৰা সম্পন্ন কৰা হ’ব, ইয়াত দুয়োটা কৰ্তৃপক্ষৰ অংশীদাৰীত্ব থাকিব ক্ৰমে ৭৪% আৰু ২৬%। মহাৰাষ্ট্ৰৰ পালঘৰ জিলাত বতৰ-অনুকূল গ্ৰীণফিল্ড ডীপ-ড্ৰাফ্ট মেজৰ বন্দৰ হিচাপে নিৰ্মাণ কৰা হ’ব এই বাধৱন বন্দৰ।
ভূমি অধিগ্ৰহণকে ধৰি এই প্ৰকল্পটোৰ মুঠ ব্যয় ৭৬,২২০ কোটি হ’ব বুলি ঠাৱৰ কৰা হৈছে। এই পৰিমাণে ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব (পিপিপি)ৰ জৰিয়তে মূল আন্তঃগাঁথনি, টাৰ্মিনেল, আৰু অন্যান্য বাণিজ্যিক আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ সামৰি ল’ব। ইয়াৰ উপৰিও, কেবিনেটে পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে স্থাপন কৰিবলগীয়া বন্দৰ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ মাজত পথ সংযোগ, আৰু ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ সৈতে ৰে’ল সংযোগ আৰু ৰে’লৱে মন্ত্ৰালয়ৰ আগন্তুক নিৰ্দিষ্ট মালবাহী ৰে’ল ক’ৰিডৰৰ বাবেও অনুমোদন জনায়।
এই বন্দৰটোত ১০০০ মিটাৰকৈ দৈৰ্ঘ্যৰ নটা কণ্টেইনাৰ টাৰ্মিনেল থাকিব, লগতে থাকিব এটা উপকূলীয় বাৰ্থকে ধৰি চাৰিটা বহুমুখী বাৰ্থ, চাৰিটা তৰল কাৰ্গো বাৰ্থ, এটা ৰো-ৰো বাৰ্থ, আৰু এটা ক’ষ্ট গাৰ্ড বাৰ্থো থাকিব। এই প্ৰকল্পত ১,৪৪৮ হেক্টৰ সাগৰীয় অঞ্চল পুনৰ উদ্ধাৰ কৰা, ১০.১৪ কিলোমিটাৰ দূৰত ব্ৰেকৱাটাৰ নিৰ্মাণ কৰা, আৰু কণ্টেইনাৰ আৰু কাৰ্গো ষ্ট’ৰেজ এলেকা বিকশিত কৰা কামো জড়িত হৈ আছে। উল্লেখ্য যে ইয়াৰ দ্বাৰা বছৰি ২৯৮ মিলিয়ন মেট্ৰিক টন (এমএমটি) ক্ষমতা সৃষ্টি কৰা হ’ব, য’ত প্ৰায় ২৩.২ মিলিয়ন টিইইউ (বিশ ফুটৰ সমতুল্য ইউনিট) কণ্টেইনাৰ হেণ্ডলিং ক্ষমতাকো সামৰি লোৱা হ’ব।
এই নতুন সামৰ্থ্যবোৰে ভাৰত মধ্যপ্ৰাচ্য ইউৰোপৰ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ (আইএমইইচি) আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উত্তৰ-দক্ষিণ পৰিবহণ কৰিডৰ (আইএনএছটিচি)ৰ জৰিয়তে আমদানি-ৰপ্তানি বাণিজ্য প্ৰবাহ (এক্সিম ট্ৰেড ফ্ল’)ক সমৰ্থন কৰিব। বিশ্বমানৰ সামুদ্ৰিক টাৰ্মিনেলৰ সুবিধাসমূহে ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব (পিপিপি) লাভ কৰিব আৰু অত্যাধুনিক টাৰ্মিনেল স্থাপনৰ বাবে উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব, যিটো প্ৰাচ্যৰ অন্তিম প্ৰান্ত, ইউৰোপ, মধ্যপ্ৰাচ্য, আফ্ৰিকা, আৰু আমেৰিকাৰ মাজৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জাহাজ পৰিবহন পথসমূহত চলি থকা প্ৰধান প্ৰধান জাহাজসমূহক বাৰ্থৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। তদুপৰি এই নিৰ্মাণকাৰ্য সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত বিশ্বজুৰি শীৰ্ষ দহটা বন্দৰৰ ভিতৰত অন্যতম হৈ পৰিব এই ৱাধৱন বন্দৰ।
পিএম গতি শক্তি কাৰ্যসূচীৰ মূল উদ্দেশ্যৰ সৈতে মিল থকা এই প্ৰকল্পটোৱে অধিক অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ সংযোজন কৰিব আৰু লগতে প্ৰায় ১২ লাখ ব্যক্তিৰ বাবে প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব, যাৰ ফলত স্থানীয় অৰ্থনীতিয়ে উদগনি লাভ কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves ‘Development of an all-Weather Greenfield deepdraft Major Port at Vadhavan in Maharashtra'
On completion Rs.76,200 crore Port will be one of the top 10 ports of the world
19 JUN 2024 7:55PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved setting up a Major Port at Vadhavan near Dahanu in Maharastra. The Project will be constructed by Vadhavan Port Project Limited (VPPL), an SPV formed by Jawaharlal Nehru Port Authority (JNPA) and Maharashtra Maritime Board (MMB) with a shareholding of 74% and 26%, respectively. The Vadhavan Port will be developed as an all-weather Greenfield deep draft major port in Vadhavan, Palghar District, Maharashtra.
The total project cost, including the land acquisition component is Rs.76,220 Crore. This will include development of Core infrastructure, Terminals and other commercial infrastructure in public-private partnerships (PPP) mode. The cabinet also approved establishing the road connectivity between the Port and National Highways by Ministry of Road Transport & Highways and rail linkage to the existing rail network and the upcoming Dedicated Rail Freight Corridor by Ministry of Railways.
The Port will comprise nine container terminals, each 1000 meters long, four multipurpose berths, including the coastal berth, four liquid cargo berths, a Ro-Ro berth, and a Coast Guard berth. The Project involves the reclamation of 1,448 hectares of area in the sea and the construction of 10.14 km of offshore breakwater and container/cargo storage areas. The Project will create a cumulative capacity of 298 million metric tons (MMT) per annum, including around 23.2 million TEUs (Twenty-foot equivalents) of container handling capacity.
The capacities created will also aid EXIM trade flow through IMEEC (India Middle East Europe Economic Corridor) and INSTC (International North South Transportation Corridor). The world-class maritime terminal facilities promote public-private partnerships (PPP) and leverage efficiencies and modern technologies to create a state-of-the-art terminals capable of handling mainline mega vessels plying on international shipping lines between the Far East, Europe, the Middle East, Africa and the Americas. Vadhavan Port, on completion, will be one of the top ten ports of the world.
The Project, aligned with the objectives of PM Gati Shakti program, will add to further economic activity and also have the potential for direct and indirect employment opportunities for around 12 lakh individuals, thereby contributing to the local economy.