ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି-୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆଉଟ୍ରିଚ୍ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
14 JUN 2024 10:12PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେଲୋନି
ଆପଣଙ୍କ ପବିତ୍ରତା
ଆପଣଙ୍କ ଗୌରବ
ଆପଣଙ୍କ ମହାନତା
ମହାମହିମ
ନମସ୍କାର
ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଏବଂ ଆମକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଆତିଥ୍ୟ-ସତ୍କାର ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେଲୋନିଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ ଚାନ୍ସେଲର ଓଲାଫ୍ ସ୍କୋଲଜଙ୍କୁ ଜନ୍ମଦିନର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଜି-୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଶେଷ ତଥା ଐତିହାସିକ। ଏହି ଗ୍ରୁପର ୫୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ଜି-୭ର ସମସ୍ତ ସାଥିମାନଙ୍କୁ ଏହି ସମୂହର ବାର୍ଷକୀ ଅବସରରେ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ସାଥିମାନେ,
ଗତ ସପ୍ତାହରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ମିତ୍ର ୟୁରୋପୀୟ ସଂସଦ ନିର୍ବାଚନରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଥିଲେ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ କିଛି ବନ୍ଧୁ ନିର୍ବାଚନର ସରଗରମ ଉତ୍ସାହ ଦେଇ ଗତି କରିବେ। ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ମାସ ତଳେ ନିର୍ବାଚନର ସମୟ ଥିଲା। ଭାରତରେ ନିର୍ବାଚନର ସ୍ଵତନ୍ତ୍ରତା ଓ ବ୍ୟାପକତା କିଛି ତଥ୍ୟରୁ ବୁଝାଯାଇପାରିବ: ୨୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ, ୧ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ପୋଲିଂ ବୁଥ୍, ୫ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଭୋଟିଂ ମେସିନ୍, ୧୫ ନିୟୁତ ପୋଲିଂ ଷ୍ଟାଫ୍ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୯୭୦ ନିୟୁତ ଭୋଟର, ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟରୁ ୬୪୦ ନିୟୁତ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କ ମତାଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିଥିଲେ। ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ସର୍ବବ୍ୟାପୀ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ନିରପେକ୍ଷ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରାଯାଇଛି। ଏବଂ ଏତେ ବଡ଼ ନିର୍ବାଚନର ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ କିଛି ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା! ଏହା ଥିଲା ବିଶ୍ୱରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପର୍ବ ଏବଂ ମାନବତା ଇତିହାସର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପର୍ବ। ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମା' ଭାବରେ ଏହା ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ । ଏବଂ ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ମୋତେ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ଗତ ୬ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଭଳି ଘଟଣା ଘଟିଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ବିଜୟ ଆକାରରେ ଭାରତବାସୀ ଯେଉଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି ତାହା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବିଜୟ। ଏହା ସମଗ୍ର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବିଶ୍ୱର ବିଜୟ। ଏବଂ ମୁଁ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବାର କିଛି ଦିନ ପରେ ଆପଣ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା ମୋତେ ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗୁଛି |
ମହାମହିମ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ହେଉଛି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଶତାବ୍ଦୀ । ମାନବ ଜୀବନର ଏପରି କୌଣସି ଦିଗ ନାହିଁ ଯାହା ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ପ୍ରଭାବରୁ ବଞ୍ଚିତ । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମଣିଷକୁ ଚନ୍ଦ୍ରକୁ ନେବାପାଇଁ ସାହସ ଦେଉଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ସାଇବର ସିକ୍ୟୁରିଟି ଭଳି ଆହ୍ଵାନ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ସୁଫଳ ସମାଜର ସବୁ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା, ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଲବ୍ଧି କରିବା, ସାମାଜିକ ଅସମାନତା ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ମାନବ ଶକ୍ତିକୁ ସୀମିତ ନ ରଖି ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସାମୂହିକ ଭାବେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହା କେବଳ ଆମର ଇଚ୍ଛା ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ହେବା ଉଚିତ୍ । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ଏକଛତ୍ରବାଦକୁ ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାରରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ବିନାଶକାରୀ ନୁହେଁ, ସୃଜନଶୀଳ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ତା'ହେଲେ ହିଁ ଆମେ ଏକ ସମାବେଶୀ ସମାଜର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇପାରିବା। ଭାରତ ନିଜର ମାନବ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି । ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଉପରେ ଜାତୀୟ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଅଳ୍ପ କେତୋଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଏହି ରଣନୀତି ଆଧାରରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମେ ଏଆଇ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏହା "ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏଆଇ" ମନ୍ତ୍ରରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ଏଆଇ ପାଇଁ ଗ୍ଲୋବାଲ ପାର୍ଟନରସିପ୍ ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଆମେ ସମସ୍ତ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ । ଗତବର୍ଷ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମେ ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାସନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲୁ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏଆଇକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ନିରପେକ୍ଷ, ସୁରକ୍ଷିତ, ସୁଲଭ ଓ ଦାୟିତ୍ବସମ୍ପନ୍ନ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତ ଦେଶ ସହ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବୁ।
ମହାମହିମ,
ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଚାରିଟି ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ - ଉପଲବ୍ଧତା, ଅଭିଗମ୍ୟତା, ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ଏବଂ ଗ୍ରହଣୀୟତା । ଭାରତ ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଦେଶ ଯିଏ କି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ସିଓପି ଅଧୀନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଛି । ଏବଂ ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା ନେଟ୍ ଜିରୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିବାକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଏକ ସବୁଜ ଯୁଗ ରେ ପରିଣତ ହେବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ୍ | ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ମିଶନ ଏଲଏଫଇ ଅର୍ଥାତ୍ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହି ମିଶନକୁ ଆଗେଇ ନେଇ ଜୁନ୍ ୫, ପରିବେଶ ଦିବସରେ ମୁଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି- "ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ"। ମା'ଙ୍କୁ ସମସ୍ତେ ଭଲ ପାଆନ୍ତି। ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଆମେ ବୃକ୍ଷରୋପଣକୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ପର୍ଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ସହିତ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ମୋ ଟିମ୍ ଏହାର ବିବରଣୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ଶେୟାର କରିବ।
ମହାମହିମ,
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା ଆମର ସଂକଳ୍ପ। ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହେଉଛି ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ସମାଜର କୌଣସି ବର୍ଗ ଯେପରି ରହିବେ ନାହିଁ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ବୈଶ୍ୱିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ଉତ୍ତେଜନାର ଶିକାର ହେଉଛନ୍ତି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ । ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଚିନ୍ତାକୁ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ରଖିବାଭାରତ ନିଜ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଆମେ ଆଫ୍ରିକାକୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ । ଆମେ ଗର୍ବିତ ଯେ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଜି-୨୦ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ କରିଛି। ଭାରତ ସମସ୍ତ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିକାଶ, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ କରିବ ।
ମହାମହିମ,
ଆଜିର ବୈଠକରେ ସବୁ ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ସମନ୍ୱୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି। ଏହି ସବୁ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆମେ ଜି-୭ ସହ ଆଲୋଚନା ଓ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବୁ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister Shri Narendra Modi’s address at the Outreach Session of the G7 Summit
14 JUN 2024 10:12PM by PIB Delhi
Prime Minister Meloni
His Holiness
His Majesty
His Highness
Excellencies,
Namaskar
First of all, I would like to express my heartfelt gratitude to Prime Minister Meloni for the invitation to this Summit, and for the warm hospitality extended to us. I wish Chancellor Olaf Scholz a very happy birthday. This event of G-7 summit is special as well as historic. Heartiest congratulations to all the colleagues of G-7 on the 50th anniversary of this group.
Friends,
Last week many of you were busy with the European Parliament elections. Some friends will go through the excitement of elections in the coming time. In India too, a few months back, it was the time of elections. The uniqueness and magnitude of the elections in India can be understood from some figures: More than 2600 political parties, more than 1 million polling booths, more than 5 million Electronic Voting Machines, 15 million polling staff, and about 970 million voters, out of which 640 million people exercised their franchise. The entire electoral process has been made fair and transparent by the ubiquitous use of technology. and the results of such a large election were also declared within a few hours! This was the biggest festival of democracy in the world and the biggest in the history of humanity. It is also a living example of our ancient values ​​as the mother of democracy. And I am fortunate that the people of India have given me the opportunity to serve them for the third consecutive time. This has happened for the first time in India in the last six decades. The blessings that the people of India have given in the form of this historic victory is a victory of democracy. It is a victory of the entire democratic world. And I am extremely happy to be present among all of you friends just a few days after assuming office.
Excellencies,
The twenty-first century is the century of technology. There is hardly any aspect of human life that is deprived of the influence of technology. While on one hand technology gives the courage to take man to the moon, on the other hand it also creates challenges like cyber security. We have to collectively ensure that the benefits of technology reach all sections of society, to realize the potential of every person in the society, to help in removing social inequalities, and expand human powers instead of limiting them. This should not only be our desire, but our responsibility. We have to convert monopoly in technology into mass usage. We have to make technology creative, not destructive. Only then will we be able to lay the foundation of an inclusive society. India is striving for a better future through its human-centric approach. India is among the first few countries to formulate a National Strategy on Artificial Intelligence. On the basis of this strategy, this year we have launched A.I. Mission. It is derived from the mantra "A.I. for All” . As a founding member and lead chair of the Global Partnership for AI, we are promoting cooperation among all countries. During the G-20 Summit hosted by India last year, we emphasized the importance of international governance in the field of A.I. In the time to come, we will continue to work together with all countries to make A.I. transparent, fair, secure, accessible and responsible.
Excellencies,
India's approach in the field of energy is also based on four principles - availability, accessibility, affordability and acceptability. India is the first country to fulfil all the commitments made under COP before time. And we are making every effort to fulfil our commitment to achieve the target of Net Zero by 2070. We should together try to make the time to come a Green Era. For this, India has started Mission LiFE i.e. Lifestyle For Environment. Taking this Mission forward, on 5 June, Environment Day, I have started a campaign - "Ek Ped Maa Ke Naam". Everyone loves their mother. With this feeling, we want to make tree plantation a mass movement with personal touch and global responsibility. I urge all of you to join it. My team will share its details with everyone.
Excellencies,
It is our resolve to build a developed India by 2047. Our commitment is that no section of the society should be left behind in the country's development journey. This is also important in the context of international cooperation. The countries of the Global South are bearing the brunt of global uncertainties and tensions. India has considered it its responsibility to place the priorities and concerns of the countries of the Global South on the world stage. We have given high priority to Africa in these efforts. We are proud that the G-20, under India's chairmanship, made the African Union a permanent member. India has been contributing to the economic and social development, stability and security of all African countries, and will continue to do so.
Excellencies,
Today's meeting reflects deep convergence between the priorities of all countries. We will continue dialogue and cooperation with the G-7 on all these issues.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.