আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ভারত মশাগী দিপ সি মিসন লৈবা ৬শুবা লৈবাক ওইরগনি
সেপ্তেম্বর ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা দিপ সি মিসনগী হার্বর ত্রেল(মিতর ৪০-৫০)গী অহানবা তাঙ্কক্কী থৌরাং থৌরে
ভারতকী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা দিপ সি মিসন্না চাউনা মতেং পাংনবা খুদোংচাবা লৈরি: আর্থ সাইন্সেসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর
16 JUN 2024 5:43PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), আর্থ সাইন্সেসগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), পি.এম.ও, এতোমিক ইনর্জি দিপার্তমেন্ত, স্পেস দিপার্তমেন্ত, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস অমসুং পেন্সন্সগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি ভারত মশাগী দিপ সি মিসন লৈবা ৬শুবা লৈবাক ওইরগনি।
আর্থ সাইন্সেস মিনিস্ত্রিগী নুমিৎ ১০০গী এক্সন প্লানগী মতাংদা পাংথোকপা মীফম অমা লুচিংখিবা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি লৈবাক অসিগী দিপ সি মিনস খুমাঙ চাউশিনবদা হরাওবা অমসুং চাউথোকচবা ফাওই অমসুং থবক অসি পাংথোকপা ঙম্বা লৈবাক খরগী মনুংদা ভারত য়াওরে। সমুদ্রগী মখা পোল্লিবা অমসুং মখোয়গী হিংনবা লম্বীগী মসিগী শক্তি শীজিন্নরিবা মীয়ামগী য়াইফনবা শিংনবা কয়া মায়োক্নবা ঙম্বা ব্লু-ইকোনোমি অমা ফংনবা ইন্সতিতুৎশিংনা মীৎয়েং চঙগদবনি। মিসন অসি শুপ্নগী ধাতুশিং থিনবা নত্তে, মসিনা ওসিন সাইন্স চাউখৎহনগনি অমসুং সমুদ্রগী থৱায় পানবা জিবশিং থিজিনবগী থবক চাউখৎহনগনি।
সমুদ্রদা মিতর ৬০০০ ফাওবা লুপ্পা ঙমগদবা মতস্যায়ান ৬০০০ শেমগৎপগীদমক য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ ওসিন তেক্নোলোজি( এন আই ও তি) থাগৎপা ফোঙদোকখি। সেপ্তেম্বর ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা হার্বর ত্রেলগী অহানবা তাঙ্কক মপুংফানা লোইশিন্নবা মহাক্না ওফিসিএলশিংদা খঙহনখি। মিসন অসিগী চাংয়েংশিং ২০২৬ ফাওবগী মনুংদা লোইশিনগনি।
অকনবা প্রেসর খাংবা ঙম্বা ‘তিতানিয়ম হুল’ পুথোকপগীদমক য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা ইন্দিয়ান স্পেস রিছার্স ওর্গনাইজেসন(ইসরো) থাগৎপা ফোঙদোকখি। খুদোংথিবা থোক্লকপা মতমদা মশা মরোমদোম তাউখৎচবা ঙম্বা তেক্নোলোজিগী মতাংদা অমসুং পুং ৭২ ইরোন্নুংদা লৈবগী মতাংদা মহাক্না ৱাহংশিং হংখি। য়ান্না পুং ৪ মখাদা লুপ্পগী মতাংদা খুমাঙ চাউশিনবা কয়া পাউদমখি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ভারতকী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা দিপ সি মিসন্না চাউনা মতেং পাংনবা খুদোংচাবা লৈরি। মিসন অসিনা ভারত মহাসাগরগী খোঙনুংদা সমুদ্রগী ঙা অমসুং পাম্বীশিং, অরুবা ইরোন্নুংদা চঙবা, অতাংবা মখলগী ধাতুশিং থিদোকপা অমসুং পোলি মেতালিক নোদুলশিং থিদোকপদা চাউনা মতেং পাংগনি। ভারতনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মখা পোনবা হন্থনবা লৈবাক অসিগী মশাগী ওইজবা তেক্নোলোজি পুথোক্নবা মহাক্না সাইন্তিস্তশিং অমসুং ওফিসিএলশিংগী পুক্নিং থৌগৎখি অমসুং য়াথং পীখি।
মীফম অদুদা আর্থ সাইন্সেসকী সেক্রেতরি দোক্তর এম. রবি চন্দ্রন অমসুং অতোপ্পা সেনিয়ার ওফিসিএল কয়া শরুক য়াখি।

Ministry of Earth Sciences
“India set to be the 6th country to have its own Deep Sea Mission” says Dr. Jitendra Singh
1st Stage of harbor trail (40-50m) deep of deep sea mission planned by September 2024
Deep Sea Mission has the potential to contribute greatly to the overall growth of Indian economy: Union Minister of Earth Sciences
16 JUN 2024 5:43PM by PIB Delhi
“India set to be the 6th country to have its own Deep Sea Mission” says Dr. Jitendra Singh, Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology, Minister of State (Independent Charge) for Earth Sciences, MoS PMO, Department of Atomic Energy and Department of Space and MoS Personnel, Public Grievances and Pensions, Saturday in New Delhi.
Chairing a meeting to discuss the 100 days Action Plan of the Ministry of Earth Sciences, Dr Jitendra Singh expressed pride and happiness on the progress of Deep Sea mission and India being among the very few nations to achieve this feat. He asked institutes to focus on achieving a resilient blue-economy to empower people dependent on the ocean and its energy for livelihood. On drawing contours of the deep sea mission he said “Mission is not limited to mineral exploration but development of ocean sciences and exploration of flora and fauna and conservation of marine biodiversity etc.”
Union Minister lauded ‘National institute of ocean technology (NIOT)’s efforts for the development of Matsyayaan 6000 which could go 6000m deep into the Ocean. Taking stock of the progress, he directed officials to complete the 1st stage of harbor trail by September 2024. And finish subsequent trials by 2026.
Dr. Jitendra Singh appreciated them for working in collaboration with Indian Space Research Organisation (ISRO) to successfully bear extreme pressure by developing ‘Titanium Hull’. He also enquired on the development of’ Self –Floatation’ technology to deal with emergency conditions and be submerged for 72 hours. Some of the highlights were the progress on 4hr descent of the Yaan.
“Deep Sea Mission has the potential to contribute greatly to the overall growth of Indian economy,” said Dr. Jitendra Singh highlighting the multi-fold impact this mission will have on Flora and fauna, deep sea exploration, rare earth metals commercial exploitation, exploration and discovery of metals and poly metallic nodules in the Indian Sea bed. He also directed and motivated scientists and officials to develop indigenous technology and capability and reduce India’s dependence.
Dr. M Ravi Chandran, Secretary, Ministry of Earth Sciences along with other senior officials was present in the meeting.