ঙাকশেল মন্ত্রালয়
শ্রী রাজনাথ সিংহ অনিশুবা তার্মগী রক্ষ মন্ত্রীগী ফম পায়রে
“হেন্না অশোই-অঙাম থোক্তবা, মশা-মরোমদোম লেপচবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা অনৌবা ইনোৎ পীগনি”
“২০২৮-২৯ ফাওবদা লুপা করোর ৫০,০০০ হেনবগী ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং মপান্দা থাদোক্নবা পান্দম থম্লি”
থবক্তগী পোথারবশিং য়াইফনবা মীৎয়েং থমদুনা অহানবা নুমিৎ ১০০গী এক্সন প্লান রক্ষ মন্ত্রীনা লুচিংদুনা য়েংশিনবগী মীফম পাংথোকখ্রে; থৌরাংশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা ওফিসারশিংদা খঙহনখ্রে
13 JUN 2024 2:39PM by PIB Imphal
ঙসি জুন ১৩,২০২৪ দা শ্রী রাজনাথ সিংহ অনিশুবা তার্মগী রক্ষ মন্ত্রীগী ফম পায়রে। মহাক রক্ষ রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সঞ্জয় সেথনা নিউ দিল্লিগী সাউথ ব্লোক্তা তরাম্না ওকখি, মদুদা চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ জেনেরেল অনিল চৌহান; চীফ ওফ আর্মি স্তাফ জেনেরেল মনোজ পান্দে; চীফ ওফ এয়র স্তাফ এয়র চীফ মার্সেল ভি.আর চৌধুরি; চীফ ওফ নেভেল স্তাফ এদমিরেল দিনেস ত্রিপাথি; দিফেন্স সেক্রেতরি শ্রী গিরিধারি অরামানে; সেক্রেতরি(এক্স-সর্বিসমেন ৱেলিফয়ার) দোক্তর নিতেন চন্দ্র; সেক্রেতরি, দিফেন্স আর অমসুং দি দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি অমসুং দি.আর.দি.ওগী চিয়ারমেন দোক্তর ভি কমাত অমসুং দিফেন্স মিনিস্ত্রিগী অতোপ্পা ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা পাউমীশিংদা ৱা ঙাংবদা রক্ষ মন্ত্রীনা হায়খি মথং চহি ৫ অসিদা হেন্না অশোই-অঙাম থোক্তবা, মশা-মরোমদোম লেপচবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা অনৌবা ইনোৎ পীগনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং শাবদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা মীৎয়েং থমদুনা, আর্মদ ফোর্সশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎতুনা অমসুং লান্মীশিং অমসুং থবক্তগী পোথারবশিংগী য়াইফনবা থবক তৌদুনা লৈবাক অসিগী ঙাক-শেনগী থবক মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিনা ঐখোয়গী মরুওইবা থবক ওইগনি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা মখা তানা হায়খি ঐখোয়গী পান্দমদি তুংদা ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহনবনি। শেনবা চহি ২০২৩-২৪দা ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং মপান্দা থাদোকপা লুপা করোর ২১,০৮৩ য়ৌখি। ২০২৮-২৯ ফাওবদা লুপা করোর ৫০,০০০ হেনবগী ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং মপান্দা থাদোক্নবা পান্দম থম্লি। আর্মদ ফোর্সশিং অফবা অনৌবা খুৎলায়শিং শীজিন্নরে অমসুং শিংনরকপা খুদিংমক মায়োক্ননবা মখোয় থৌরাং তৌদুনা লৈরি। থৌনা অমসুং কৎথোকপগা লোয়ননা লান্মীগী মীওইশিংনা লৈবাক অসিগী অপুনবা, ঙমখৈ অমসুং মনিংতম্বা ঙাক্কদবনি।
ফম হেক পায়বগা, শ্রী রাজনাথ সিংহনা লুচিংদুনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অনৌবা সরকার অসিগী মখাদা দিফেন্স মিনিস্ত্রিগী মখাদা অহানবা নুমিৎ ১০০দা পায়খৎকদবা থবকশিংগী ফিবম অমুক হন্না য়েংশিনবী মীফম অমা পাংথোকখি। মীফম অদুদা থবক্তগী পোথারবশিংগী য়াইফনবগী হিরমদা খন্নখি। অহানবা নুমিৎ ১০০গী এক্সন প্লান অসি মপুংফানা পাংথোক্নবা মখোয় মশামক অমুক হন্না কৎথোক্নবা মহাক্না ওফিসারশিংদা পাউতাক পীখি।
ঙাক-শেনগী লমদা মখা তানা অত্মানির্ভরদা ইনোৎ পীনবা অমসুং ঙাক-শেনগী শেম-শাবা হেনগৎহন্নবগী মীৎয়েং অমগা লোয়ননা শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি মরুওইবা স্কিমশিং অমসুং দিফেন্স মিনিস্ত্রিগী থবকশিং খুমাঙচাউশিনবা য়েংশিন্নবা মহাক্না চাংনাইনা হন্না য়েংশিনবগী মীফমশিং পাংথোক্কনি। ঙাক-শেনগী লমদা ভারত মহাসাগর লমদমগী মরুওইবা অদু থম্লদুনা, শ্রী রাজনাথ সিংহনা মহাক্কী তার্ম অসিগী অহানবা খোঙচৎ বিশাখাপত্নমদা লৈবা ইস্তর্ন নেভেল কমান্দদা পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌখি, মফম অদুদা মহাক্না ওফিসারশিং অমসুং হিরোয়শিংগা উনগনি।
থংন-থংননা অহুমলকশুবা ওইনা উত্তর প্রদেসকী লাখনৌদগী লোক সভাদা কারক্লবা মতুংদা শ্রী রাজনাথ সিংহ জুন ৯,২০২৪ দা কেন্দ্রগী মন্ত্রী ওইনা ৱাশক লৌখি। ২০১৯-২০২৪ ফাওবগী তার্ম মাইপাক্না লোইশিনখ্রবা মতুংদা মহাক অনিশুবা তার্মগী ওইনা দিফেন্স মিনিস্তরগী ফম পায়খি। মহাক্কী লমজিং মখাদা, ২০১৪৭দা লৈবাক অসি বিকসিত ভারত ওইহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা অকনবা থৌনা অমগা লোয়ননা মিনিস্ত্রি অসি মাংলোমদা চঙশিনগনি। ঙাক-শেনগী লমদা মশা-মরোমদোম লেপচবা, আর্মদ ফোর্সশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপা, অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা, ঙমখৈগী মচাক-মথুমশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং থবক্তগী পোথারবশিং য়াইফনবা থবক পায়খৎপা অসিদা মীৎয়েং চঙগনি।

Ministry of Defence
Shri Rajnath Singh assumes charge as Raksha Mantri for the second consecutive term
“There will be renewed thrust to establish a more secure, self-reliant & prosperous nation”
“Target is to export over Rs 50,000 crore worth of defence equipment by 2028-2029”
RM chairs review meeting on first 100 days’ Action Plan with focus on ex-servicemen welfare; Instructs officers to strive hard & fulfill the plan
13 JUN 2024 2:39PM by PIB Delhi
Shri Rajnath Singh assumed charge as the Raksha Mantri for the second consecutive term on June 13, 2024. He was welcomed at South Block, New Delhi by Raksha Rajya Mantri Shri Sanjay Seth, who was accompanied by Chief of Defence Staff General Anil Chauhan; Chief of the Army Staff General Manoj Pande; Chief of the Air Staff Air Chief Marshal VR Chaudhari; Chief of the Naval Staff Admiral Dinesh Tripathi; Defence Secretary Shri Giridhar Aramane; Secretary (Ex-servicemen Welfare) Dr Niten Chandra; Secretary, Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr Samir V Kamat and other officials of Ministry of Defence (MoD).
Talking to reporters on the occasion, the Raksha Mantri outlined his vision for the next five years and stated that focus would be on carrying forward the priority areas with renewed thrust to establish a more secure, self-reliant and prosperous nation. “Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, our aim will be to further strengthen the security apparatus of the country, with focus on achieving self-reliance in defence manufacturing. Armed Forces modernisation and the welfare of the soldiers, both serving and retired, will continue to be our main focus,” he said.
Shri Rajnath Singh added that the objective will be to increase defence exports in the times to come. “Defence exports had touched a record Rs 21,083 crore in Financial Year 2023-24. It was historic. Our target will be to export over Rs 50,000 crore worth of defence equipment by 2028-2029,” he said.
The Raksha Mantri asserted that the Armed Forces are being equipped with state-of-the-art weapons/platforms and they are ready to face every challenge. He commended the military personnel for protecting the unity, integrity and sovereignty of the nation with valour & commitment.
Immediately after assumption of charge, Shri Rajnath Singh chaired a review meeting on the first 100 days’ Action Plan of MoD under the new government led by Prime Minister Shri Narendra Modi. The meeting focused on the welfare of veterans, wherein major issues pertaining to the Department of Ex-Servicemen Welfare were discussed. He instructed the officers to re-dedicate themselves to fulfill the agenda laid out in the 100 days’ Action Plan.
With a view to enhance defence preparedness and continued thrust on Aatmanirbharta in Defence, the Raksha Mantri stated that he will be conducting regular review meetings to fast-track the progress of the flagship schemes and the initiatives of MoD. Emphasising the growing salience of the Indian Ocean Region in the defence calculus, the Raksha Mantri has decided on his first visit in this tenure to the Eastern Naval Command, Visakhapatnam, wherein he will be interacting with the officers and sailors.
After being elected to the Lok Sabha from Lucknow, Uttar Pradesh for the third consecutive time, Shri Rajnath Singh took oath as a Union Cabinet Minister on June 09, 2024. He was allocated the portfolio of Ministry of Defence for the second consecutive term on the back of a successful tenure from 2019-2024. Under his leadership, the Ministry will march ahead with renewed vigour with the aim to realise the Prime Minister’s vision of making the country ‘Viksit Bharat’ by 2047. The focus will be on attaining self-reliance in defence, further modernising the Armed Forces, innovation in cutting-edge technology, strengthening border infrastructure, and ensuring ex-servicemen welfare, among others.