কেবিনেট সচিবালয়
কেবিনেট সচিব শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবাৰ অধ্যক্ষতাত এনচিএমচিৰ বৈঠকত গ্ৰীষ্মপ্ৰবাহ আৰু বনজুইৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা সম্পন্ন
06 JUN 2024 6:20PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট সম্পাদক শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবাৰ অধ্যক্ষতাত ৰাষ্ট্ৰীয় জৰুৰীকালীন ব্যৱস্থাপনা সমিতিৰ এখন বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰি শেহতীয়া গ্ৰীষ্মপ্ৰবাহ আৰু বনজুইৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ প্ৰস্তুতি পৰ্বৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয়।
ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা কৰ্তৃপক্ষ (এনডিএমএ) আৰু পৰিৱেশ, বন, আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ে (এমঅ’ইএফচিচি) আজিৰ বৈঠকত দেশজুৰি গ্ৰীষ্মপ্ৰবাহ আৰু বনজুইৰ বৰ্তমানৰ অৱস্থাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি বিস্তৃত উপস্থাপন আগবঢ়ায়। এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহ ফলপ্ৰসূভাৱে মোকাবিলা কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে।
ভাৰতীয় বতৰ বিজ্ঞান বিভাগে প্ৰকাশ কৰা অনুসৰি ২০২৪ চনৰ এপ্ৰিলৰ পৰা জুন মাহৰ ভিতৰত সমগ্ৰ দেশৰ বিভিন্ন অঞ্চলত ১০-২২ দিন স্বাভাৱিকতকৈ অধিক গৰমৰ ঢৌৰ সৃষ্টি হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও আইএমডিয়ে জুন মাহৰ বাবে স্বাভাৱিকতকৈ অধিক গৰমৰ ঢৌৰ দিন পূৰ্বানুমান কৰিছে, বিশেষকৈ উত্তৰ-পশ্চিম ভাৰত আৰু উত্তৰ মধ্য ভাৰতৰ কাষৰীয়া অঞ্চলত। বাৰিষাৰ পূৰ্বাভাসত দেশৰ বেছিভাগ ঠাইতে এই বছৰ স্বাভাৱিকৰ পৰা স্বাভাৱিকতকৈ অধিক বৰষুণৰ ইংগিত পোৱা গৈছে। জনসাধাৰণক অৱগত কৰি ৰাখিবলৈ আইএমডিয়ে নিয়মীয়াকৈ গৰমৰ তৰংগ সতৰ্কবাণী জাৰি কৰি আহিছে।
এনডিএমএই প্ৰকাশ কৰা অনুসৰি ২০২৩ চনৰ অক্টোবৰৰ পৰা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে জড়িত ধাৰাবাহিক প্ৰস্তুতিমূলক বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে। ৰাজ্যসমূহলৈ পৰামৰ্শ প্ৰচাৰ কৰা হৈছে, নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ সক্ৰিয় কৰিবলৈ, গৰমৰ ঢৌৰ বাবে মানক পৰিচালনা পদ্ধতি (SoP) বলবৎ কৰিবলৈ, খোৱাপানীৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ, আৰু অত্যাৱশ্যকীয় ঔষধ আৰু ORS ৰে স্বাস্থ্য সুবিধা প্ৰস্তুত কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে, লগতে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে ৰখা হৈছে শক্তি যোগান। ৰাজ্যসমূহক বিদ্যালয়, চিকিৎসালয়, আৰু অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ নিয়মীয়াকৈ অগ্নি সুৰক্ষা অডিট কৰিবলৈও নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে অগ্নিকাণ্ডৰ সময়ত সঁহাৰিৰ সময় কম কৰা। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে সংশ্লিষ্ট বিভাগ আৰু জিলা উপায়ুক্তসকলৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে সহযোগিতা কৰি পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নিবিড় নিৰীক্ষণ আৰু পৰ্যালোচনাৰ আশ্বাস দিছে।
কেবিনেট সচিবে মুখ্য সচিবসকলক গৰমৰ ঢৌৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুতি বৃদ্ধিৰ বাবে হ্ৰস্বম্যাদী, মধ্যম্যাদী আৰু দীৰ্ঘম্যাদী ব্যৱস্থাসমূহৰ নিয়মীয়া পৰ্যালোচনা আৰু নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ পানী যোগানৰ উৎসসমূহ ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰচেষ্টা তীব্ৰতৰ কৰাৰ লগতে সকলো প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে নিয়মীয়াকৈ অগ্নি সুৰক্ষা অডিট নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
দেশৰ বিভিন্ন অঞ্চলত বনজুইৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে পৰিৱেশ, বন, আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ে এক কাৰ্য্য পৰিকল্পনা আৰু প্ৰস্তুতি কৌশল দাখিল কৰে। তেওঁলোকে মোবাইল এছএমএছ আৰু ইমেইলৰ জৰিয়তে নিয়মীয়াকৈ বনজুইৰ সতৰ্কবাণী প্ৰচাৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতীয় বন জৰীপে ৰাজ্য আৰু অন্যান্য সংশ্লিষ্ট সংস্থাসমূহক বনজুই ব্যৱস্থাপনাত সহায় কৰিবলৈ অগ্নিকাণ্ডৰ পূৰ্বে আৰু প্ৰায় বাস্তৱ সময়ৰ সতৰ্কবাণী প্ৰদান কৰা বন অগ্নি সতৰ্কতা ব্যৱস্থা VAN AGNI পৰ্টেল প্ৰস্তুত কৰিছে।
কেবিনেট সচিবে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে ২০২৪ চনৰ ২ জুনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত পৰ্যালোচনা বৈঠকৰ সময়ত বনজুইৰ বিষয়টোক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ ওপৰত তীব্ৰ গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল। বানপানীৰ বাবে কৰা ধৰণৰ প্ৰস্তুতিমূলক ব্যৱস্থা আৰু বাৰ্ষিক অনুশীলনৰ নিয়মীয়া ব্যৱস্থা স্থাপন কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছিল। বনজুইৰ প্ৰতিৰোধ আৰু তৎকালীন আৰু ফলপ্ৰসূ সঁহাৰি নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা এক ব্যাপক পদ্ধতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল।
কেবিনেট সচিবে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে গৰমৰ ঢৌ আৰু বনজুইৰ সৈতে জড়িত প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে নিজৰ প্ৰস্তুতি বৃদ্ধি কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয় বুলি উল্লেখ কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে জীৱনৰ ক্ষতি ৰোধ কৰা আৰু ক্ষতি কম কৰা। তেওঁ NDMA আৰু MoEFCC য়ে উল্লেখ কৰা প্ৰস্তুতিমূলক ব্যৱস্থাসমূহ কাৰ্যকৰী কৰাৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
কেবিনেট সচিবে ৰাজ্যসমূহক আশ্বস্ত কৰে যে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগসমূহে তেওঁলোকৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে সহযোগিতা কৰি অনুকূল প্ৰস্তুতি আৰু প্ৰশমন আৰু সঁহাৰিৰ ব্যৱস্থাসমূহৰ সময়মতে ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰিছে।
সভাত কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, ই এফ এণ্ড চি চি মন্ত্ৰালয়, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়, খোৱাপানী আৰু অনাময় বিভাগ, বিভাগৰ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ৰ সচিবকে ধৰি একাধিক উচ্চ পদস্থ বিষয়াই অংশগ্ৰহণ কৰে কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ, পশুপালন আৰু দুগ্ধ বিভাগ, জলসম্পদ বিভাগ, নদী উন্নয়ন আৰু গংগা সজীৱকৰণ বিভাগ, এনডিএমএৰ সদস্য আৰু হ’ড, চিআইএছচি এইচকিউ (আইডিএছ), এনডিআৰএফৰ ডিজি, আইএমডিৰ ডিজি, এফএছআইৰ ডিজি, বনৰ ডিজি , শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়ৰ অতিৰিক্ত সচিব আৰু এম এইচ এ, এন ডি এম এৰ উপদেষ্টা, এন আৰ এছ চিৰ সঞ্চালক, লগতে বিহাৰ, ছত্তীশগড়, গুজৰাট, হাৰিয়ানা, হিমাচল প্ৰদেশ, ঝাৰখণ্ড, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, ওড়িশা, দিল্লীৰ এন চি টি, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্য সচিব , ৰাজস্থান, আৰু উত্তৰাখণ্ড। ইয়াৰ উপৰিও অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, পঞ্জাব, মধ্যপ্ৰদেশ, তামিলনাডু, কৰ্ণাটক, আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে এই বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে।

Cabinet Secretariat
Cabinet Secretary Shri Rajiv Gauba chaired meeting of NCMC to review preparedness to deal with heat wave and forest fires
06 JUN 2024 6:20PM by PIB Delhi
Union Cabinet Secretary Shri Rajiv Gauba chaired a meeting of National Crisis Management Committee (NCMC) to review preparedness to deal with heat wave and forest fires.
National Disaster Management Authority (NDMA) and Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) made detailed presentations on current situation of heat wave and forest fires respectively including steps being taken to deal with them, across the country.
Indian Meteorological Department (IMD) informed that 10-22 above normal heat wave days were observed in different parts of the country between April to June 2024. It was also informed that as per forecast for the month of June, above-normal heatwave days are likely over most areas of Northwest India and neighboring areas from north Central India. This year, the monsoon is likely to be normal and above normal in most parts of the country. Regular alerts on heat waves are being sent by IMD.
NDMA also informed that a series of preparatory meetings have been conducted, starting from October 2023, by Central Ministries / Departments and State Governments. Advisories have been issued to states to activate Control Rooms, enforce SoPs for heat wave, ensure drinking water availability, preparedness of health facilities including availability of essential medicines and ORS and uninterrupted power supply. States have also been advised to conduct fire safety audits of schools, hospitals and other institutions regularly and reduce response time in incidents of fire. State governments informed that the situation is being reviewed and monitored closely with relevant departments and District Collectors.
Cabinet Secretary requested the Chief Secretaries to regularly review and monitor the short term, medium term and long-term measures to ramp up preparedness to deal with heat waves. He emphasized that efforts to maintain and augment sources of water supply should be stepped up and fire safety audit of all institutions be ensured regularly.
On forest fire management, Ministry of Environment, Forest and Climate Change made a presentation, outlining the action plan and preparedness to deal with the forest fires in various parts of the country. It was informed that regular forest fire alerts are being disseminated through mobile SMS and emails. A Forest Fire Alert System portal named VAN AGNI, which provides pre-fire and near real time forest fire alerts, has also been developed by Forest Survey of India (FSI) to assist the states and other agencies.
Cabinet Secretary reiterated that during the review meeting chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi on 02nd June, 2024, it was emphasized that the issue of forest fires should be given greater attention. A regular system of preparatory measures and annual drills to deal with forest fires, as done in case of floods etc. may be put in place. A comprehensive approach with a focus on prevention and quick and effective response should be adopted.
Cabinet Secretary observed that States & UTs need to be better prepared to meet the associated challenges related to heat wave and forest fires to ensure no loss of life and to minimize damage. He stressed the importance of preparatory measures as outlined by NDMA and MoEFCC.
Cabinet Secretary assured the States that Central Ministries/ Departments are closely engaging with them to ensure optimum preparedness and for implementing timely mitigation and response measures.
Union Home Secretary, Secretaries of Ministry of EF&CC, Ministry of Health & Family Welfare, Ministry of Information and Broadcasting, Department of Drinking Water and Sanitation, Department of Agriculture & Farmers Welfare, Department of Animal Husbandry & Dairying, Department of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation, Member & HoD, NDMA, CISC HQ (IDS), DG, NDRF, DG, IMD, DG, FSI, DG, Forest, Additional Secretaries of Ministry of Labour & Employment and MHA, Advisor NDMA, Director, NRSC attended the meeting. Chief Secretaries of Bihar, Chhattisgarh, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand, Jammu and Kashmir, Odisha, NCT of Delhi, Maharashtra, Rajasthan and Uttarakhand, and senior officials from Andhra Pradesh, Punjab, Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka and Uttar Pradesh, also attended the meeting through video conferencing.