ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ଷଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୮ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୫୮ଟି ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ମତଦାନ
ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟା ୪୫ ସୁଦ୍ଧା ଷଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମତଦାନ ୫୯.୦୬% ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟା ୪୫ ସୁଦ୍ଧା ଅନନ୍ତନାଗ-ରାଜୌରୀରେ ୫୨.୨୮% ମତଦାନ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି
ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ ନିମନ୍ତେ ୨୮ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ୪୮୬ଟି ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ତଥା ଓଡ଼ିଶାର ୧୦୫ଟି
ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ପାଇଁ ମତଦାନ ସମାପ୍ତ
25 MAY 2024 8:13PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନର ଷଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୫୮ଟି ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟା ୪୫ ସୁଦ୍ଧା ୫୯.୦୬ ପ୍ରତିଶତ ମତଦାନ ହୋଇଛି। ଦେଶର କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ଗରମ ପାଗ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭୋଟରମାନେ ଧୈର୍ଯ୍ୟର ସହ ଧାଡ଼ି ବାନ୍ଧି ଭୋଟ୍ ଦେଉଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ମତଦାନ ସରିବାର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ କେତେକ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭୋଟର ଧାଡ଼ିରେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ।
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଅନନ୍ତନାଗ-ରାଜୌରୀ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟା ୪୫ ସୁଦ୍ଧା ୫୨.୨୮% ମତଦାନ ସହ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ମତଦାନ ହୋଇଛି, ଯାହା କି ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ। ଏହା ସହ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ସଂସଦୀୟ ଆସନ ପାଇଁ ମତଦାନ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଚଳିତ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ ରେ ଉପତ୍ୟକାର ତିନୋଟି ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯଥା ଶ୍ରୀନଗର (୩୮.୪୯%), ବାରାମୁଲ୍ଲା (୫୯.୧%) ଏବଂ ଅନନ୍ତନାଗ-ରାଜୌରୀ (ସନ୍ଧ୍ୟା ୭:୪୫ ସୁଦ୍ଧା ୫୨.୨୮%) ମତଦାନ ରେକର୍ଡ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ।
ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବିହାର, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର, ହରିୟାଣା, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ଏନସିଟି ଦିଲ୍ଲୀ, ଓଡ଼ିଶା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମତଦାନ ହୋଇଛି। ମୋଟ ୮୮୯ ଜଣ ପ୍ରାର୍ଥୀ ନିର୍ବାଚନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିଲେ।
ସମସ୍ତ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ସୁରୁଖୁରୁରେ ଓ ଶାନ୍ତିଶୃଙ୍ଖଳାର ସହ ମତଦାନ ହୋଇଥିଲା। ସିଇସି ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାର ଏବଂ ଇସି ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସୁଖବୀର ସିଂ ସାନ୍ଧୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସହିତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭୋଟ୍ ଦେଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଦିନସାରା ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗ ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିଥିଲେ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରିଥିଲେ। କଠୋର ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇ ଭୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ ବିନା ଭୟରେ କିମ୍ବା ଧମକରେ ମତଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା।
ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟା ୪୫ ସୁଦ୍ଧା ଆନୁମାନିକ ୫୯.୦୬% ମତଦାନ ହାର ଇସିଆଇର ଭୋଟର ମତଦାନ ଆପରେ ରାଜ୍ୟ/ପିସି/ଏସି ଅନୁଯାୟୀ ଅପଡେଟ୍ ରହିବ। ଏଥିରେ ରାଜ୍ୟ/ପିସି/ଏସି ଭିତ୍ତିରେ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ବ୍ୟତୀତ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଆୟୋଗ ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରେସ୍ ନୋଟ୍ ଜାରି କରିବେ, ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୨୩୪୫ରେ ମତଦାନ ସଂଖ୍ୟା ସହିତ ଆଉ ଏକ ପ୍ରେସ୍ ନୋଟ୍ ଜାରି କରିବେ, ଯଦିଓ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଭୋଟର ମତଦାନ ଆପ୍ କୁ ସିଧାସଳଖ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଲାଇଭ୍ ଅପଡେଟ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି।
State-Wise Approximate Voter Turnout in Phase - 6 (7:45 PM)
Sl. No.
State / UT
No. PCs
Approximate Voter Turnout %
1
Bihar
08
53.30
2
Haryana
10
58.37
3
Jammu and Kashmir
01
52.28
4
Jharkhand
04
62.74
5
NCT of Delhi
07
54.48
6
Odisha
06
60.07
7
Uttar Pradesh
14
54.03
8
West Bengal
08
78.19
Above 8 States/UTs
58
59.06
ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନୁଯାୟୀ ମତଦାନ ଦିନର ଗୋଟିଏ ଦିନ ପରେ ପ୍ରାର୍ଥୀ କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରପ୍ରାପ୍ତ ପୋଲିଂ ଏଜେଣ୍ଟଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ନିର୍ବାଚନ କାଗଜପତ୍ର ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥାଏ। ଯଦି ପୁନଃ ମତଦାନ ହୁଏ, ତେବେ ତାହା ମଧ୍ୟ ନିଆଯାଇଛି। ଭୌଗୋଳିକ/ ଲଜିଷ୍ଟିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି କିଛି ପୋଲିଂ ଦଳ ମତଦାନ ଦିନ ପରେ ଫେରିଯାଆନ୍ତି । ଯାଞ୍ଚ ପରେ ଏବଂ ପୁନଃମତଦାନ ସଂଖ୍ୟା/ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଆୟୋଗ ୩୦.୦୫.୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ଅପଡେଟ୍ ହୋଇଥିବା ମତଦାନ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରକାଶ କରିବେ
ଓଡ଼ିଶାର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭୋଟର
ଓଡ଼ିଶାର ୪୨ଟି ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ସହ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ମତଦାନ ହୋଇଥିଲା। ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟା ୪୫ ସୁଦ୍ଧା ୬୦.୦୭% ମତଦାନ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସାରା ରାଜ୍ୟରେ ନିଜର ପସନ୍ଦର ମତାଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ କରି ଆନନ୍ଦର ଦୃଶ୍ୟ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି। ପିଭିଟିଜି ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଗଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା।
ପିଭିଟିଜି ଭୋଟରମାନେ ଓଡ଼ିଶାର ଏକ ବୁଥ୍ ବାହାରେ ଭୋଟ୍ ଦେଇ ଆଙ୍ଗୁଳି ଦେଖାଉଛନ୍ତି
ଷଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଶେଷ ହେବା ପରେ ୨୮ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ୪୮୬ଟି ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ମତଦାନ ସରିଛି | ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ସିକ୍କିମ୍ , ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ବିଧାନସଭାର ୧୦୫ ଟି ବିଧାନସଭା ଆସନ ପାଇଁ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ମଧ୍ୟ ମତଦାନ ଶେଷ ହୋଇଛି | ହାଇ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ ପୋଲିଂ ଡେ'ର ଫଟୋ ଏଠାରେ ଦେଖିପାରିବେ: https://www.eci.gov.in/ge-2024-photogallery
ପରବର୍ତ୍ତୀ ତଥା ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟ (ସପ୍ତମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ) ମତଦାନ ଜୁନ୍ ୧, ୨୦୨୪ରେ ୮ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୫୭ଟି ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।

Election Commission
Peaceful polling across 58PCs in 8 States/UTs in Phase 6
Phase-6 Voter Turnout of 59.06% as of 7:45 PM
Anantnag-Rajouri records a turnout of 52.28 % as of 7:45 pm, highest in many decades
Polling complete in 28 States/UTs and 486 PCs for GE 2024; Also, for 105 Assembly Constituencies of Odisha
25 MAY 2024 8:13PM by PIB Delhi
Polling in the sixth phase of General Elections 2024 which commenced across 58 PCs recorded an approximate voter turnout of 59.06% as of 7:45 pm. In spite of hot weather in certain parts of the country, voters were undeterred in their enthusiasm as they were seen queuing up patiently to cast their votes across the country. A large number of voters were still in the queue at some polling stations at the prescribed time of closing of poll.
ImageImage
Voters wait patiently for their turn at Polling Stations in Anantnag-Rajouri
Polling in Anantnag-Rajouri PC in Jammu and Kashmir was completely peaceful with a turnout of 52.28% as at 7.45 pm, which is highest in many decades. With this, the polling to the Parliamentary seats in the UT of Jammu and Kashmir has concluded. In the ongoing General Elections 2024, the three PCs in the valley namely Srinagar (38.49%), Baramulla (59.1%) and Anantnag-Rajouri (52.28% as of 7:45 PM) have recorded voter turnouts which is highest in many decades.
Bihar, Jammu and Kashmir, Haryana, Jharkhand, NCT Delhi, Odisha, Uttar Pradesh and West Bengal, are the States/UTs that went to polls in this phase. A total of 889 candidates were in the electoral fray.
Polling across all constituencies was held smoothly and peacefully. CEC Shri Rajiv Kumar and ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu also voted, along with their families in theirrespective polling stations. They kept a close watch on each and every aspect of the poll process and issued necessary directions, through the day.Stringent security measures were in place creating a conducive environment for voters to cast their vote without fear or intimidation.
CEC Sh. Rajiv Kumar (centre), ECs Sh. Gyanesh Kumar (left) and Dr. Sukhbir Singh Sandhu (right) with their families after voting in Delhi
The approximate voter turnout figures of 59.06% as of 7:45 PM will continue to be updated State/PC/AC wise on the Voter Turnout App of ECI. This will also give aggregate phase wise figures in addition to the State/PC/AC wise figures. Commission shall additionally for convenience of stakeholders, issue another press note with voter turnout figures at ~2345 hours though live updates are available for stakeholders to directly check on the voter turnout App.
State-Wise Approximate Voter Turnout in Phase - 6 (7:45 PM)
Sl. No.
State / UT
No. PCs
Approximate Voter Turnout %
1
Bihar
08
53.30
2
Haryana
10
58.37
3
Jammu and Kashmir
01
52.28
4
Jharkhand
04
62.74
5
NCT of Delhi
07
54.48
6
Odisha
06
60.07
7
Uttar Pradesh
14
54.03
8
West Bengal
08
78.19
Above 8 States/UTs
58
59.06
As per the laid down procedure, scrutiny of election papers takes place one day after the polling day in the presence of candidates or their authorised polling agents. The decision to conduct a repoll, if any, is also taken. Some polling parties return after polling day depending on the geographical/ logistical conditions. The Commission will also, after the scrutiny and depending on the number/ schedule of repoll, publish the updated voter turnout figures by 30.05.2024
Voters at Polling Stations in Odisha
In Odisha, 42 Assembly Constituencies went to polls simultaneously with the Parliamentary Constituencies. Scenes of colourful jubilation at having exercised their cherished franchise emerged from across the Statewhich recorded a voter turnout of 60.07% as on 7:45 PM. The Commission’s concerted efforts to enrol and motivate PVTG voters came to fruition as they also posed with their inked fingers after casting their votes at Polling Stations in the coastal State.
PVTGs voters displaying their inked fingers outside an ethnic booth in Odisha.
With the conclusion of phase 6, polling for General Elections 2024 is now completed in 28 States/UTs and 486 PCs. Polling is also complete in General Elections for State Legislative Assemblies of Arunachal Pradesh, Sikkim, Andhra Pradesh and 105 Assembly seats of Odisha State Assembly. High resolution poll day photos can be accessed here: https://www.eci.gov.in/ge-2024-photogallery
The next and last phase (phase 7) polling is scheduled on June 1, 2024 in 57 PCs in 8 States/UTs.