ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଶ୍ବ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ରେ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଭିଲିଅନ୍, ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ନ୍ୟାଶନାଲ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ
14 MAY 2024 10:23AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ରୋଟେର୍ଡ୍ୟାମ୍ଠାରେ ମେ ୧୩ରୁ ୧୫ ତାରିଖ ମଧ୍ଯରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ବ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ରେ ନିଜସ୍ବ ମଞ୍ଚ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନୂତନ ଓ ନବୀକରଣେଯାଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ମଞ୍ଚ ସମ୍ମିଳନୀର ଅନ୍ୟତମ ସର୍ବବୃହତ୍ ମଞ୍ଚ। ଏହାକୁ ନୂତନ ଏବଂ ନବୀକରଣେଯାଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଭୁପିନ୍ଦର ଏସ୍. ଭଲ୍ଲା ମେ ୧୨ ତାରିଖ ଦିନ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଥିଲେ।
ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ ଗ୍ରୀନ୍୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍୍ରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ। ବିଶ୍ବର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ପ୍ରାୟ ୧୫୦୦ ପ୍ରତିନିଧି ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ େଯାଗ ଦେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଭାରତୀୟ ମଞ୍ଚ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ, ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ଏକ ସୁେଯାଗ ଆଣି ଦେଇଛି।
ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳରେ ନୂତନ ଓ ନବୀକରଣେଯାଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବେସରକାରୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକରୁ ମନୋନୀତ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଅଛନ୍ତି। ବିଭିନ୍ନ ଜି୨ଜି ଭାବ ବିନିମୟ ସମେତ ଏପରି ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବିଶ୍ବର ବିଭିନ୍ନ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ହେବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଉତ୍ତମ ସୁେଯାଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
୨୦୨୩ ଜାନୁଆରୀରେ ମୋଟ୍ ୧୯,୭୪୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଟକଳରେ ଭାରତ ନିଜର ନ୍ୟାଶନାଲ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ତେବେ ୨୦୩୦ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ନିଜର ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୫ ଏମ୍ଏମ୍ଟି (ମିଲିୟନ୍ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହାସଲ କରିବାକୁ ଏକ ଉଚ୍ଚଅଭିଳାଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ବତ୍ର୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ନୂତନ ଓନବୀକରଣ େଯାଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୪୧୨,୦୦୦ ଟନ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାର ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଏବଂ ୧୫୦୦ ମେଗାଓ୍ବାଟ୍ ଉପôାଦନ କ୍ଷମତାର ଇଲେକ୍ଝ୍ରୋଲାଇଜର୍ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଟେଣ୍ଡର୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଇସ୍ପାତ, ପରିବହନ/ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଭାରତ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର େଯାଜନା ନିଦ୍ର୍ଧେଶାବଳୀ ମଧ୍ଯ ଜାରି କରିଛି। ଭାରତରେ ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଇକୋଷ୍ଟିଷ୍ଟସମ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିଭାଗ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଭ୍ୟାଲି ଇନୋଭେସନ୍ କ୍ଲଷ୍ଟର୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନ୍ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମଧ୍ଯ ନିକଟରେ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି। ଏହା ମିଶନ୍ ସମ୍ପର୍କିତ ସମସ୍ତ ସୂଚନା ଏବଂ ଭାରତରେ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍୍ର ବିକାଶ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସµର୍କରେ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ପୋର୍ଟାଲ୍କୁ ଏଠାରେ ଦେଖାଯାଇପାରିବ : https://nghm.mnre.gov.in/.

Ministry of New and Renewable Energy
Maiden India Pavilion at World Hydrogen Summit 2024, Netherlands showcases National Green Hydrogen Mission
14 MAY 2024 10:23AM by PIB Delhi
For the first time, India has set up its own pavilion, at the World Hydrogen Summit 2024, being held in Rotterdam, Netherlands, during May 13 – 15, 2024. The India Pavilion, set up by the Ministry of New & Renewable Energy, Government of India, is one of the largest pavilions at the Summit and has been inaugurated by Secretary, Ministry of New and Renewable Energy, Shri Bhupinder S. Bhalla on May 12, 2024.
The World Hydrogen Summit is a prestigious event in the global green hydrogen ecosystem. Around 15,000 delegates from around the world are expected to attend the Summit. The India Pavilion at the conference provides India an opportunity to showcase to the world the progress made by the country in the field of Green Hydrogen.
The Indian delegation comprises nominees from Ministry of New & Renewable Energy, Department of Science and Technology, Ministry of Railways, Ministry of Petroleum and Natural Gas and from private sector companies as well. In addition to various G2G interactions, the Summit provides a platform for Indian industry to engage with companies from around the globe.
India launched its National Green Hydrogen Mission in January 2023 with an overall outlay of Rs. 19,744 crores. India has set an ambitious target to achieve a green hydrogen production capacity of 5 MMT (Million Metric Tonnes) by end of the year 2030. As on date, the Ministry of New & Renewable Energy has awarded tenders for setting up of 412,000 tonnes of Green Hydrogen production capacity and 1,500 MW of electrolyzer manufacturing capacity.
India has also notified scheme guidelines for use of Green Hydrogen in steel, transport / mobility and shipping sectors. The Department of Science and Technology has initiated Hydrogen Valley Innovation Clusters to foster innovation and promote Green Hydrogen ecosystem in India.
A dedicated portal for the National Green Hydrogen Mission has been launched recently, to serve as a one-stop location for information on the Mission and steps taken for the development of the green hydrogen ecosystem in India. The portal can be accessed here: https://nghm.mnre.gov.in/.