Election Commission
Peaceful polling across 11 States/UTs in Phase-III of General Elections
Voter Turnout - 61.45% as of 8PM
Polling over in 20 States/UTs and 283 PCs; crosses halfway mark
75 International delegates witness polling in phase 3; commend India’s electoral processes
07 MAY 2024 8:43PM by PIB Delhi
Polling in the third phase of General Elections 2024 which commenced at 7 am today simultaneously across 93 PCs recorded an approximate voter turnout of 61.45% as of 8 pm. Though polling was till 6 PM, but voters were seen in the queue at many polling stations. Voters from across 11 States/UTs participated enthusiastically to cast their vote at their polling stations, braving hot weather conditions in some areas. Starting with this phase, ECI has commenced a system of SMS alerts, WhatsApp messages, and voice calls from national and state icons, with support from major Telecom Service Providers to encourage voter participation. With the conclusion of Phase-3, polling is now over in 20 States/UTs and 283 PCs for General Elections 2024. A total of 1331 candidates were in the electoral fray in this Phase.
ImageImageImageImage
Women voters at the polling stations
Electors Data and Voter Turnout:
Approximate turnout data for each State / 93 PCs having gone to poll in third phase / each of the Assembly constituency falling in each of the PC, is already available on voter turnout App (VTR App) live. Commission has added a new feature in VTR App to show aggregated phase-wise turnout also in addition to State/PC /AC wise figures for the benefit of media and other stakeholders. The VTR App is available at the following link:
https://play.google.com/store/apps/details?id=in.gov.eci.pollturnout&hl=en_IN
https://apps.apple.com/in/app/voter-turnout-app/id1536366882
The voter turnout figures which are approximate as of 8 pm will continue to be further updated on VTR App on continuous basis as various polling parties formally close the poll and hand over Form 17 C to the polling agents of candidates at each of the polling station. As per statutory requirements, voter turnout is to be recorded at every polling station in absolute numbers in Form 17C, which prevails. As an embedded measure of transparency, the copies of Form 17C, duly signed by Presiding Officer and all present polling agents, are invariably shared with all present polling agents of contesting candidates. Thus, booth wise data of actual number of votes polled is always available with the candidates, which is a statutory requirement.
As a further measure of enhanced transparency and facilitation of all stakeholders including media, PC wise electors’ data for Phase 1, Phase 2 and Phase 3 is also being shared at Annexure A1, A2, and A3 respectively. This will facilitate calculation of number of voters at regular intervals, when aggregate PC wise turnout figures along with figures for respective assembly segments are updated on VTR App.
The state wise approximate voter turnout at 8pm is as below:
Sl. No.
State / UT
No. PCs
Approximate Voter Turnout %
1
Assam
4
75.26
2
Bihar
5
56.55
3
Chhattisgarh
7
66.99
4
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
2
65.23
5
Goa
2
74.27
6
Gujarat
25
56.76
7
Karnataka
14
67.76
8
Madhya Pradesh
9
63.09
9
Maharashtra
11
54.77
10
Uttar Pradesh
10
57.34
11
West Bengal
4
73.93
Above 11 States
(93 PCs)
93
61.45
Data displayed here are as per the information being filled in the systems by the field officer.
This is an approximate trend, as data from some polling stations (PS) takes time and this trend does not include Postal Ballot. Final actual account of votes recorded for each PS is shared in Form 17 C with all Polling agents at close of polls.
In order to further facilitate the stake holders, Commission has decided to update the above table and again release the approximate voter turnout close to 11.30 pm today. Needless to add that same shall continue to be updated by the field level officers as polling parties keep returning and be available PC wise (along with respective AC segments) live at VTR App.
As per the laid down procedure, scrutiny of election papers takes place one day after the polling day in the presence of Candidates or their authorised polling agents. The decision to conduct repoll, if any, is also taken thereafter. Some polling parties return after polling day depending on the geographical/ logistical conditions. Commission will also, after the scrutiny and depending on the number/ schedule of repoll, publish the updated voter turnout along with gender wise breakup by 11.5.2024. In any case VTR App will continue to display updated turn out figures as usual.
ImageImage
ImageImage
Voters at polling stations
High resolution poll day photos of the biggest election and related logistic exercise of movement of man and material on earth, transit of polling parties, polling stations, enthusiasm of voters can be accessed here: https://www.eci.gov.in/ge-2024-photogallery
Smooth and peaceful conduct of elections
The polling was held smoothly and peacefully in all States/UTs across the three phases which covered the entire North eastern part of the country, LWE affected and vulnerable areas in Chhattisgarh, Maharashtra and Madhya Pradesh. The Commission led by CEC Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu kept a regular close watch on each and every aspect of the poll process. Stringent security measures were in place creating a conducive environment for voters to cast their vote without fear or intimidation.
ImageImage
Showcasing India's Democracy to the world
In phase-3, 75 international delegates from 23 countries visited many polling stations in 6 states to witness the poll process. The delegates also witnessed the process of dispatch of polling materials and machines to the polling teams and were appreciative of the magnitude, transparency and most importantly the festive mood of voters.
Delegates from Philippines and Sri Lanka visiting polling station in Bhopal
Delegates from Bhutan, Mongolia and Israel at Goa
Special arrangements were made to mitigate the effects of hot weather conditions including the provision of shamiyana, drinking water, medical kits, fans for convenience of voters. The Commission had made special efforts to facilitate voting amongst the tribal groups with polling stations decorated in tribal culture and local themes. Women tribal voters came out along with children to cast their vote at polling stations. In Chhattisgarh, five generations of a family voted together at a polling station in Sarguja PC in Chhattisgarh.
Polling Booth in Shimoga, Karnataka and ecofriendly PS in Valsad, Gujarat
Pahadi Korwa PVTGs at polling station in Chhattisgarh
Shipping container PS container in Aliabet island, Gujarat 5 generations of voters vote together, Semli PS, Chhattisgarh
Gujarat, Madhya Pradesh, Maharashtra, Assam, West Bengal, Bihar, Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu, Karnataka, Uttar Pradesh, Goa and Chhattisgarh are the States/UTs where polling took place in this phase. Voting in the Anantnag-Rajouri PC in Jammu and Kashmir was rescheduled to Phase-6. Also, Surat PC in Gujarat did not go to polls as the candidate was elected unopposed.
The next phase (phase 4) polling is scheduled on May 13, 2024 in 96 PCs in 10 States/UTs.
Annexures – PC wise electors’ data
Annexure-A1
Phase-1: Parliamentary Constituency wise number of Electors
State Name
PC Name
Electors *
Arunachal Pradesh
Arunachal West
517384
Arunachal Pradesh
Arunachal East
375310
Assam
Sonitpur
1633800
Assam
Lakhimpur
1577234
Assam
Dibrugarh
1659588
Assam
Jorhat
1727121
Assam
Kaziranga
2050126
Bihar
Aurangabad
1871564
Bihar
Gaya
1816815
Bihar
Nawada
2006124
Bihar
Jamui
1907126
Madhya Pradesh
Sidhi
2028451
Madhya Pradesh
Shahdol
1777185
Madhya Pradesh
Jabalpur
1896346
Madhya Pradesh
Balaghat
1873653
Madhya Pradesh
Mandla
2101811
Madhya Pradesh
Chhindwara
1632190
Maharashtra
Nagpur
2223281
Maharashtra
Ramtek
2049085
Maharashtra
Bhandara Gondiya
1827188
Maharashtra
Gadchiroli - Chimur
1617207
Maharashtra
Chandrapur
1837906
Manipur
Inner Manipur
991574
Manipur
Outer Manipur
553078
Meghalaya
Shillong
1400411
Meghalaya
Tura
826156
Mizoram
Mizoram
856364
Nagaland
Nagaland
1317536
Rajasthan
Ganganagar
2102002
Rajasthan
Bikaner
2048399
Rajasthan
Churu
2213187
Rajasthan
Jhunjhunu
2068540
Rajasthan
Sikar
2214900
Rajasthan
Jaipur
2287350
Rajasthan
Jaipur Rural
2184978
Rajasthan
Alwar
2059888
Rajasthan
Bharatpur
2114916
Rajasthan
Karauli-Dholpur
1975352
Rajasthan
Dausa
1899304
Rajasthan
Nagaur
2146725
Sikkim
Sikkim
464140
Tamil Nadu
Tiruvallur
2085991
Tamil Nadu
Chennai North
1496224
Tamil Nadu
Chennai Central
1350161
Tamil Nadu
Chennai South
2023133
Tamil Nadu
Sriperumbudur
2382119
Tamil Nadu
Kancheepuram
1748866
Tamil Nadu
Arakkonam
1562871
Tamil Nadu
Vellore
1528273
Tamil Nadu
Krishnagiri
1623179
Tamil Nadu
Tiruvannamalai
1533099
Tamil Nadu
Arani
1496118
Tamil Nadu
Viluppuram
1503115
Tamil Nadu
Kallakurichi
1568681
Tamil Nadu
Dharmapuri
1524896
Tamil Nadu
Salem
1658681
Tamil Nadu
Namakkal
1452562
Tamil Nadu
Erode
1538778
Tamil Nadu
Nilgiris
1428387
Tamil Nadu
Tiruppur
1608521
Tamil Nadu
Coimbatore
2106124
Tamil Nadu
Pollachi
1597467
Tamil Nadu
Dindigul
1607051
Tamil Nadu
Perambalur
1446352
Tamil Nadu
Cuddalore
1412746
Tamil Nadu
Chidambaram
1519847
Tamil Nadu
Nagapattinam
1345120
Tamil Nadu
Mayiladuthurai
1545568
Tamil Nadu
Thanjavur
1501226
Tamil Nadu
Karur
1429790
Tamil Nadu
Tiruchirappalli
1553985
Tamil Nadu
Sivaganga
1633857
Tamil Nadu
Madurai
1582271
Tamil Nadu
Theni
1622949
Tamil Nadu
Virudhunagar
1501942
Tamil Nadu
Ramanathapuram
1617688
Tamil Nadu
Thoothukkudi
1458430
Tamil Nadu
Tenkasi
1525439
Tamil Nadu
Tirunelveli
1654503
Tamil Nadu
Kanniyakumari
1557915
Tripura
Tripura West
1463526
Uttar Pradesh
Kairana
1722432
Uttar Pradesh
Saharanpur
1855310
Uttar Pradesh
Bijnor
1738307
Uttar Pradesh
Nagina
1644909
Uttar Pradesh
Moradabad
2059578
Uttar Pradesh
Rampur
1731836
Uttar Pradesh
Muzaffarnagar
1817472
Uttar Pradesh
Pilibhit
1831699
West Bengal
Coochbehar
1966893
West Bengal
Alipurduars
1773252
West Bengal
Jalpaiguri
1885963
Chhattisgarh
Bastar
1472207
Uttarakhand
Tehri Garhwal
1577664
Uttarakhand
Haridwar
2035726
Uttarakhand
Almora
1339327
Uttarakhand
Garhwal
1369388
Uttarakhand
Nainital-Udhamsingh Nagar
2015809
Andaman & Nicobar Islands
Andaman & Nicobar Islands
315148
Lakshadweep
Lakshadweep
57784
Puducherry
Puducherry
1023699
Jammu and Kashmir
Udhampur
1623195
* Number of Electors do not include count of Service Electors
Annexure-A2
Phase-2: Parliamentary Constituency wise number of Electors
State Name
PC Name
Electors *
Assam
Darrang-Udalguri
2209314
Assam
Nagaon
1817204
Assam
Diphu
901032
Assam
Silchar
1369578
Assam
Karimganj
1412148
Bihar
Kishanganj
1829994
Bihar
Katihar
1833009
Bihar
Purnia
1893698
Bihar
Bhagalpur
1983031
Bihar
Banka
1856566
Karnataka
Udupi Chikmagalur
1585162
Karnataka
Chitradurga
1856876
Karnataka
Tumkur
1661309
Karnataka
Kolar
1726914
Karnataka
Bangalore North
3214496
Karnataka
Bangalore Central
2433751
Karnataka
Bangalore South
2341759
Karnataka
Chikkballapur
1981347
Karnataka
Bangalore Rural
2802580
Karnataka
Hassan
1736610
Karnataka
Dakshina Kannada
1817603
Karnataka
Mandya
1779243
Karnataka
Mysore
2092222
Karnataka
Chamarajanagar
1778310
Kerala
Kasaragod
1452230
Kerala
Kannur
1358368
Kerala
Vadakara
1421883
Kerala
Kozhikode
1429631
Kerala
Wayanad
1462423
Kerala
Malappuram
1479921
Kerala
Ponnani
1470804
Kerala
Palakkad
1398143
Kerala
Alathur
1337496
Kerala
Thrissur
1483055
Kerala
Ernakulam
1324047
Kerala
Chalakudy
1310529
Kerala
Idukki
1250157
Kerala
Kottayam
1254823
Kerala
Pathanamthitta
1429700
Kerala
Alappuzha
1400083
Kerala
Mavelikkara
1331880
Kerala
Kollam
1326648
Kerala
Attingal
1396807
Kerala
Thiruvananthapuram
1430531
Madhya Pradesh
Tikamgarh
1826585
Madhya Pradesh
Damoh
1925314
Madhya Pradesh
Satna
1705260
Madhya Pradesh
Rewa
1852126
Madhya Pradesh
Khajuraho
1997483
Madhya Pradesh
Hoshangabad
1855692
Maharashtra
Buldhana
1782700
Maharashtra
Akola
1890814
Maharashtra
Amravati
1836078
Maharashtra
Wardha
1682771
Maharashtra
Yavatmal- Washim
1940916
Maharashtra
Nanded
1851843
Maharashtra
Hingoli
1817734
Maharashtra
Parbhani
2123056
Manipur
Outer Manipur
484949
Rajasthan
Tonk-Sawai Madhopur
2148128
Rajasthan
Ajmer
1995699
Rajasthan
Pali
2343232
Rajasthan
Jodhpur
2132713
Rajasthan
Barmer
2206237
Rajasthan
Jalore
2297328
Rajasthan
Udaipur
2230971
Rajasthan
Banswara
2200438
Rajasthan
Chittorgarh
2170167
Rajasthan
Rajsamand
2060942
Rajasthan
Bhilwara
2147159
Rajasthan
Kota
2088023
Rajasthan
Jhalawar-Baran
2030525
Tripura
Tripura East
1396761
Uttar Pradesh
Meerut
2000530
Uttar Pradesh
Baghpat
1653146
Uttar Pradesh
Ghaziabad
2945487
Uttar Pradesh
Amroha
1716641
Uttar Pradesh
Gautam Buddha Nagar
2675148
Uttar Pradesh
Bulandshahr
1859462
Uttar Pradesh
Aligarh
1997234
Uttar Pradesh
Mathura
1929550
West Bengal
Darjeeling
1765744
West Bengal
Raiganj
1790245
West Bengal
Balurghat
1561966
Chhattisgarh
Mahasamund
1762477
Chhattisgarh
Rajnandgaon
1868021
Chhattisgarh
Kanker
1654440
Jammu and Kashmir
Jammu
1781545
* Number of Electors do not include count of Service Electors
Annexure-A3
Phase-3: Parliamentary Constituency wise number of Electors
State Name
PC Name
Electors *
Assam
Kokrajhar
1484571
Assam
Dhubri
2660827
Assam
Barpeta
1966847
Assam
Guwahati
2036846
Bihar
Jhanjharpur
2003040
Bihar
Supaul
1927207
Bihar
Araria
2018767
Bihar
Madhepura
2071166
Bihar
Khagaria
1840217
Chhattisgarh
Surguja
1819347
Chhattisgarh
Raigarh
1838547
Chhattisgarh
Janjgir-Champa
2056047
Chhattisgarh
Korba
1618864
Chhattisgarh
Bilaspur
2102687
Chhattisgarh
Durg
2090414
Chhattisgarh
Raipur
2375379
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
Daman & Diu
134189
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
Dadar & Nagar Haveli
283024
Goa
North Goa
580577
Goa
South Goa
598767
Gujarat
Kachchh
1943136
Gujarat
Banaskantha
1961924
Gujarat
Patan
2019916
Gujarat
Mahesana
1770617
Gujarat
Sabarkantha
1976349
Gujarat
Gandhinagar
2182736
Gujarat
Ahmedabad East
2038162
Gujarat
Ahmedabad West
1726987
Gujarat
Surendranagar
2033419
Gujarat
Rajkot
2112273
Gujarat
Porbandar
1768212
Gujarat
Jamnagar
1817864
Gujarat
Junagadh
1795110
Gujarat
Amreli
1732810
Gujarat
Bhavnagar
1916900
Gujarat
Anand
1780182
Gujarat
Kheda
2007404
Gujarat
Panchmahal
1896743
Gujarat
Dahod
1875136
Gujarat
Vadodara
1949573
Gujarat
Chhota Udaipur
1821708
Gujarat
Bharuch
1723353
Gujarat
Bardoli
2048408
Gujarat
Navsari
2223550
Gujarat
Valsad
1859974
Karnataka
Chikkodi
1761694
Karnataka
Belgaum
1923788
Karnataka
Bagalkot
1806183
Karnataka
Bijapur
1946090
Karnataka
Gulbarga
2098202
Karnataka
Raichur
2010103
Karnataka
Bidar
1892962
Karnataka
Koppal
1866397
Karnataka
Bellary
1884040
Karnataka
Haveri
1792774
Karnataka
Dharwad
1831975
Karnataka
Uttara Kannada
1641156
Karnataka
Davanagere
1709244
Karnataka
Shimoga
1752885
Madhya Pradesh
Morena
2006730
Madhya Pradesh
Bhind
1900654
Madhya Pradesh
Gwalior
2154601
Madhya Pradesh
Guna
1889551
Madhya Pradesh
Sagar
1745690
Madhya Pradesh
Vidisha
1945404
Madhya Pradesh
Bhopal
2339411
Madhya Pradesh
Rajgarh
1875211
Madhya Pradesh
Betul
1895331
Maharashtra
Raigad
1668372
Maharashtra
Baramati
2372668
Maharashtra
Osmanabad
1992737
Maharashtra
Latur
1977042
Maharashtra
Solapur
2030119
Maharashtra
Madha
1991454
Maharashtra
Sangli
1868174
Maharashtra
Satara
1889740
Maharashtra
Ratnagiri- Sindhudurg
1451630
Maharashtra
Kolhapur
1936403
Maharashtra
Hatkanangale
1814277
Uttar Pradesh
Sambhal
1898202
Uttar Pradesh
Hathras
1938080
Uttar Pradesh
Agra
2072685
Uttar Pradesh
Fatehpur Sikri
1798823
Uttar Pradesh
Firozabad
1890772
Uttar Pradesh
Mainpuri
1790797
Uttar Pradesh
Etah
1700524
Uttar Pradesh
Badaun
2008758
Uttar Pradesh
Aonla
1891713
Uttar Pradesh
Bareilly
1924434
West Bengal
Maldaha Uttar
1862035
West Bengal
Maldaha Dakshin
1782159
West Bengal
Jangipur
1805360
West Bengal
Murshidabad
1888097
* Number of Electors do not include count of Service Electors

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ তৃতীয় পৰ্যায়ত ১১খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ভোটদান শান্তিপূৰ্ণ
নিশা ৮ বজালৈকে ভোটদানৰ হাৰ ৬১.৪৫%
২০খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু ২৮৩টা সংসদীয় সমষ্টিত ভোটদান সম্পন্ন; মুঠ আসনৰ আধা অতিক্ৰম
৭৫গৰাকী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিনিধি সাক্ষী হ’ল তৃতীয় পৰ্যায়ৰ ভোটদানৰ; ভাৰতৰ নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াক প্ৰশংসা
07 MAY 2024 8:43PM by PIB Guwahati
সাধাৰণ নিৰ্বাচন ২০২৪ৰ তৃতীয় পৰ্যায়ত আজি পুৱা ৭ বজাৰ পৰা নিশা ৮ বজালৈকে ভোটাৰৰ আনুমানিক ভোটদানৰ হাৰ ৬১.৪৫% হৈছে। যদিও ভোটগ্ৰহণ সন্ধিয়া ৬ বজালৈকে আছিল, কিন্তু বহু ভোটকেন্দ্ৰত ভোটাৰক শাৰী পাতি দেখা গৈছিল। ১১খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ভোটাৰসকলে কিছুমান অঞ্চলৰ গৰম বতৰকো আওকান কৰি সাহসেৰে নিজৰ ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত ভোটদানৰ বাবে উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই পৰ্যায়ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে ভোটাৰৰ অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰিবলৈ প্ৰধান টেলিকম সেৱা প্ৰদানকাৰীসকলৰ সমৰ্থনত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক আইকনৰ পৰা এছএমএছ সতৰ্কবাণী, হোৱাটছএপ বাৰ্তা আৰু ভইচ কলৰ ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰিছে। তৃতীয় পৰ্যায়ৰ সামৰণি পৰাৰ লগে লগে ২০২৪ চনৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ বাবে ২০খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু ২৮৩টা সংসদীয় সমষ্টিত ভোটগ্ৰহণ শেষ হৈছে।এই পৰ্যায়ত মুঠ ১,৩৩১ জন প্ৰাৰ্থীয়ে নিৰ্বাচনী যুঁজত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিছে৷
ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত মহিলা ভোটাৰ
ভোটাদাতাৰ তথ্য আৰু ভোটদানৰ হাৰঃ
প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ বাবে আনুমানিক ভোটদানৰ তথ্য/তৃতীয় পৰ্যায়ত ভোটদান কৰিবলৈ যোৱা ৯৩টা সংসদীয় সমষ্টি/প্ৰতিটো সংসদীয় সমষ্টিত পৰা বিধানসভা সমষ্টিৰ সকলো তথ্য, ইতিমধ্যে ভোটাৰ ভোটদান এপ (ভিটিআৰ এপ) লাইভত উপলব্ধ। সংবাদ মাধ্যম আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ সুবিধাৰ বাবে ৰাজ্য/সংসদীয় সমষ্টি/বিধানসভা সমষ্টিভিত্তিক পৰিসংখ্যাৰ উপৰি সমষ্টিগত পৰ্যায়ভিত্তিক ভোটদান দেখুৱাবলৈ আয়োগে ভিটিআৰ এপত এটা নতুন বৈশিষ্ট্য যোগ কৰিছে। ভিটিআৰ এপটো তলৰ লিংকত চাব পাৰিবঃ
https://play.google.com/store/apps/details?id=in.gov.eci.pollturnout&hl=en_IN
https://apps.apple.com/in/app/voter-turnout-app/id1536366882
নিশা ৮ বজালৈকে আনুমানিক ভোটাৰৰ ভোটদানৰ পৰিসংখ্যা ভিটিআৰ এপত নিৰন্তৰভাৱে অধিক আপডেট কৰা হ’ব কাৰণ বিভিন্ন ভোটগ্ৰহণকাৰী দলে আনুষ্ঠানিকভাৱে ভোটগ্ৰহণ বন্ধ কৰি প্ৰতিটো ভোটকেন্দ্ৰত প্ৰাৰ্থীৰ ভোটগ্ৰহণ এজেণ্টক প্ৰপত্ৰ ১৭চি গতাই দিয়ে। বিধিগত প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি প্ৰতিটো ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত ভোটাৰৰ ভোটদানৰ হাৰ নিৰপেক্ষ সংখ্যাত ১৭চি প্ৰপত্ৰত লিপিবদ্ধ কৰিব লাগিব, যিটো আগৰে পৰা প্ৰচলিত। স্বচ্ছতাৰ পৰিমাপ হিচাপে প্ৰিজাইডিং বিষয়া আৰু বৰ্তমানৰ সকলো ভোটগ্ৰহণ এজেণ্টৰ দ্বাৰা যথাযথভাৱে স্বাক্ষৰিত প্ৰপত্ৰ ১৭চিৰ কপিসমূহ প্ৰতিদ্বন্দ্বী প্ৰাৰ্থীৰ সকলো বৰ্তমানৰ ভোটগ্ৰহণ এজেণ্টৰ সৈতে সবিশেষ শ্বেয়াৰ কৰা হয়। এইদৰে, ভোটদান কৰা প্ৰকৃত সংখ্যাৰ বুথভিত্তিক তথ্য সদায় প্ৰাৰ্থীসকলৰ ওচৰত উপলব্ধ, যিটোৰ বিধিগত প্ৰয়োজনীয়তা আছে।
সংবাদ মাধ্যমকে ধৰি সকলো অংশীদাৰৰ বৰ্ধিত স্বচ্ছতা আৰু সুবিধাৰ অধিক পৰিমাপ হিচাপে, প্ৰথম পৰ্যায়, দ্বিতীয় পৰ্যায় আৰু তৃতীয় পৰ্যায়ৰ বাবে সংসদীয় সমষ্টিভিত্তিক নিৰ্বাচকসকলৰ তথ্যও ক্ৰমে পৰিশিষ্ট A1, A2 আৰু A3ত ভাগ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত নিয়মীয়া ব্যৱধানত ভোটাৰৰ সংখ্যা গণনা কৰাত সহায়ক হ’ব, যেতিয়া ভিটিআৰ এপত নিজ নিজ বিধানসভা খণ্ডৰ পৰিসংখ্যাৰ সৈতে মুঠ সমষ্টিভিত্তিক ভোটদানৰ পৰিসংখ্যা আপডেট কৰা হ’ব।
নিশা ৮ বজাত ৰাজ্যভিত্তিক ভোটাৰৰ আনুমানিক ভোটদানৰ হাৰ তলত দিয়া ধৰণৰঃ
ক্ৰ.নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
সংসদীয় সমষ্টিৰ সংখ্যা
আনুমানিক
ভোটদানৰ হাৰ
অসম
৭৫.২৬
বিহাৰ
৫৬.৫৫
ছত্তীশগড়
৬৬.৯৯
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি আৰু দমন আৰু ডিউ
৬৫.২৩
গোৱা
৭৪.২৭
গুজৰাট
২৫
৫৬.৭৬
কৰ্ণাটক
১৪
৬৭.৭৬
মধ্যপ্ৰদেশ
৬৩.০৯
মহাৰাষ্ট্ৰ
১১
৫৪.৭৭
১০
উত্তৰপ্ৰদেশ
১০
৫৭.৩৪
১১
পশ্চিমবংগ
৭৩.৯৩
ওপৰৰ ১১খন ৰাজ্যত
(৯৩সংসদীয় সমষ্টি)
৯৩
৬১.৪৫
ইয়াত প্ৰদৰ্শিত তথ্যসমূহ ক্ষেত্ৰ বিষয়াই ব্যৱস্থাসমূহত পূৰণ কৰা তথ্য অনুসৰি দিয়া হৈছে৷
এইটো এটা আনুমানিক ধাৰা, কিয়নো কিছুমান ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ (পি এছ)ৰ তথ্যই সময় লয় আৰু এই ধাৰাত ডাক বেলট অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হোৱা নাই। প্ৰতিটো পি এছৰ বাবে ৰেকৰ্ড কৰা ভোটৰ চূড়ান্ত প্ৰকৃত হিচাপ নিৰ্বাচনৰ অন্তত সকলো ভোটগ্ৰহণ এজেণ্টৰ সৈতে প্ৰপত্ৰ ১৭চিত শ্বেয়াৰ কৰা হয়।
অংশীদাৰসকলক অধিক সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে আয়োগে ওপৰৰ তালিকাখন আপডেট কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে আৰু আজি নিশা ১১.৩০ বজাৰ ওচৰত পুনৰ আনুমানিক ভোটাৰৰ ভোটদানৰ হাৰ প্ৰকাশ কৰিছে। উল্লেখ কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই যে একেখিনি ক্ষেত্ৰ পৰ্যায়ৰ বিষয়াসকলে আপডেট কৰি থাকিব কাৰণ ভোটগ্ৰহণকাৰী দলসমূহ ঘূৰি আহি থাকিব আৰু ভিটিআৰ এপত সংসদীয় সমষ্টিভিত্তিত (নিজৰ বিধানসভা সমষ্টি খণ্ডৰ সৈতে) পোনপটীয়াকৈ উপলব্ধ হ'ব।
নিৰ্ধাৰিত পদ্ধতি অনুসৰি নিৰ্বাচনৰ দিনটোৰ এদিন পিছত প্ৰাৰ্থী বা তেওঁলোকৰ অনুমোদিত ভোটগ্ৰহণ এজেণ্টৰ উপস্থিতিত নিৰ্বাচনী কাগজৰ তদন্ত কৰা হয়। যদি আছে তেন্তে পুনৰ ভোটদানৰ সিদ্ধান্তও পিছত লোৱা হয়। ভৌগোলিক/লজিষ্টিক অৱস্থাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি কিছুমান ভোটগ্ৰহণকাৰী দলে ভোটগ্ৰহণৰ পিছদিনাহে উভতি আহে। আয়োগে তদন্তৰ পিছত আৰু পুনৰ ভোটদানৰ সংখ্যা/সময়সূচীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি ১১.৫.২০২৪ৰ ভিতৰত লিংগভিত্তিক বিভাজনৰ সৈতে নবীকৃত ভোটাৰৰ ভোটদান প্ৰকাশ কৰিব। যিকোনো ক্ষেত্ৰতে ভিটিআৰ এপে পূৰ্বৰ দৰেই আপডেট কৰা ভোটদানৰ সংখ্যা প্ৰদৰ্শন কৰি থাকিব।
ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ ভোটাৰ
পৃথিৱীৰ সৰ্ববৃহৎ নিৰ্বাচন আৰু আনুষংগিক লজিষ্টিক অনুশীলন, ভোটগ্ৰহণ দলৰ ৰাওনা, ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ, উৎসাহী ভোটাৰৰ ফটো এই লিংকত পোৱা যাব: https://www.eci.gov.in/ge-2024-photogallery
নিৰ্বাচন মসৃণ আৰু শান্তিপূৰ্ণভাৱে পৰিচালনা কৰা
দেশৰ সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল, চত্তিশগড়, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু মধ্যপ্ৰদেশৰ মাওবাদী অধ্যুষিত আৰু পিছপৰা অঞ্চল সামৰি লোৱা তিনিটা পৰ্যায়ৰ সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত সুকলমে আৰু শান্তিপূৰ্ণভাৱে ভোটগ্ৰহণ অনুষ্ঠিত হয়। মুখ্য নিৰ্বাচনী আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰৰ নেতৃত্বত আয়োগে নিৰ্বাচনী আয়ুক্ত শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰ আৰু শ্ৰী সুখবীৰ সিং সান্ধুৰ সৈতে নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ প্ৰতিটো দিশৰ ওপৰত নিয়মীয়াকৈ তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰাখিছিল। কঠোৰ নিৰাপত্তা ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি ভোটাৰসকলে ভয় বা ভয়-ভাবুকি নোহোৱাকৈ ভোটদানৰ অনুকূল পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছিল।
ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰক বিশ্বৰ আগত প্ৰদৰ্শন
তৃতীয় পৰ্যায়ত ২৩খন দেশৰ পৰা ৭৫গৰাকী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিনিধিয়ে ৬খন ৰাজ্যৰ বহু ভোট কেন্দ্ৰ পৰিদৰ্শন কৰি ভোটগ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াৰ সাক্ষী হয়৷ প্ৰতিনিধিসকলে ভোটগ্ৰহণকাৰী দলসমূহলৈ ভোটগ্ৰহণ সামগ্ৰী আৰু মেচিন প্ৰেৰণৰ প্ৰক্ৰিয়াও প্ৰত্যক্ষ কৰি ভোটাৰৰ পৰিসৰ, স্বচ্ছতা আৰু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল উৎসৱমুখৰ মনোভাৱৰ শলাগ লয়।
ফিলিপাইনছ আৰু শ্ৰীলংকাৰ প্ৰতিনিধি দলে ভুপালৰ এটা ভোটকেন্দ্ৰ পৰিদৰ্শন কৰে
ভুটান, মংগোলীয় আৰু ইজৰাইলৰ প্ৰতিনিধি দলে গোৱাৰ এটা ভোটকেন্দ্ৰ পৰিদৰ্শন কৰিছে
ভোটাৰৰ সুবিধাৰ্থে শ্বামিয়ানা, খোৱাপানী, মেডিকেল কিট, ফেনৰ ব্যৱস্থাকে ধৰি গৰম বতৰৰ প্ৰভাৱ কমোৱাৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল। জনজাতীয় সংস্কৃতি আৰু স্থানীয় বিষয়বস্তুৰে সজোৱা ভোটকেন্দ্ৰৰ সৈতে জনজাতীয় গোটসমূহৰ মাজত ভোটদানৰ সুবিধাৰ বাবে আয়োগে বিশেষ প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছিল। শিশুৰ সৈতে মহিলা জনজাতীয় ভোটাৰসকলে ভোটদান কেন্দ্ৰত ভোটদানৰ বাবে ওলাই আহিল। ছত্তীশগড়ৰ সৰগুজা সংসদীয় সমষ্টিৰ এটা ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত এটা পৰিয়ালৰ পাঁচটা প্ৰজন্মই একেলগে ভোটদান কৰিলে৷
কৰ্ণাটকৰ শ্বিমোগাত ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ আৰু গুজৰাটৰ ভালছাদত পৰিৱেশ অনুকূল ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ
ছত্তীশগড়ত ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত পাহাডী কৰৱা পিভিটিজি
আলিয়াবেট দ্বীপত শিপিং কণ্টেইনাৰ ভোটগ্ৰহণ কণ্টেইনাৰত পৰিণত, গুজৰাট, ছত্তীশগড়ৰ ছেমলি ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত ৫টা প্ৰজন্মই একেলগে ভোটদান কৰিছে
এই পৰ্যায়ত ভোটগ্ৰহণ অনুষ্ঠিত ৰাজ্যসমূহ হৈছে গুজৰাট, মধ্যপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, অসম, পশ্চিমবংগ, বিহাৰ, দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি, দমন আৰু দিউ, কৰ্ণাটক, উত্তৰপ্ৰদেশ, গোৱা আৰু ছত্তীশগড়৷ জম্মু-কাশ্মীৰৰ অনন্তনাগ-ৰাজৌৰী সংসদীয় সমষ্টিত ভোটদানৰ সময়সীমা পুনৰ ষষ্ঠ পৰ্যায়লৈ পিছুৱাই দিয়া হয়। লগতে গুজৰাটৰ ছুৰাট সমষ্টিত বিনা প্ৰতিদ্বন্দ্বিতাৰে নিৰ্বাচিক হোৱাৰ বাবে ভোটগ্ৰহণ অনুষ্ঠিত নহ’ল৷
১৩ মে’, ২০২৪ত পৰৱৰ্তী পৰ্যায়(চতুৰ্থ পৰ্যায়)ত ১০খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৯৬টা সংসদীয় সমষ্টিত ভোটগ্ৰহণ অনুষ্ঠিত হ’ব৷
পৰিশিষ্ট-সংসদীয় সমষ্টিভিত্তিক ভোটাৰৰ তথ্য
পৰিশিষ্ট- A1
প্ৰথম পৰ্যায়ঃ সংসদীয় সমষ্টিভিত্তিক ভোটাৰৰ সংখ্যা
ৰাজ্যৰ নাম
সংসদীয় সমষ্টিৰ নাম
ভোটাৰ *
অৰুণাচল প্ৰদেশ
অৰুণাচল পশ্চিম
517384
অৰুণাচল প্ৰদেশ
অৰুণাচল পূব
375310
অসম
শোণিতপুৰ
1633800
অসম
লখিমপুৰ
1577234
অসম
ডিব্ৰুগড়
1659588
অসম
যোৰহাট
1727121
অসম
কাজিৰঙা
2050126
বিহাৰ
ঔৰংগবাদ
1871564
বিহাৰ
গয়া
1816815
বিহাৰ
নাৱাডা
2006124
বিহাৰ
জামুই
1907126
মধ্যপ্ৰদেশ
সিদ্ধি
2028451
মধ্যপ্ৰদেশ
শ্বাহদল
1777185
মধ্যপ্ৰদেশ
জবলপুৰ
1896346
মধ্যপ্ৰদেশ
বালাঘাট
1873653
মধ্যপ্ৰদেশ
মান্দালা
2101811
মধ্যপ্ৰদেশ
চিন্দৱাৰা
1632190
মহাৰাষ্ট্ৰ
নাগপুৰ
2223281
মহাৰাষ্ট্ৰ
ৰামটেক
2049085
মহাৰাষ্ট্ৰ
ভাণ্ডাৰা গণ্ডিয়া
1827188
মহাৰাষ্ট্ৰ
গাডচিৰোলি-চিমুৰ
1617207
মহাৰাষ্ট্ৰ
চন্দ্ৰপুৰ
1837906
মনিপুৰ
ভিতৰ মনিপুৰ
991574
মনিপুৰ
বাহিৰ মনিপুৰ
553078
মেগালয়
শ্বিলং
1400411
মেগালয়
তুৰা
826156
মিজোৰাম
মিজোৰাম
856364
নাগালেণ্ড
নাগালেণ্ড
1317536
ৰাজস্থান
গংগানগৰ
2102002
ৰাজস্থান
বিকানেৰ
2048399
ৰাজস্থান
চুৰু
2213187
ৰাজস্থান
ঝুনঝুনু
2068540
ৰাজস্থান
ছিকাৰ
2214900
ৰাজস্থান
জয়পুৰ
2287350
ৰাজস্থান
জয়পুৰ গ্ৰাম্য
2184978
ৰাজস্থান
আলৱাৰ
2059888
ৰাজস্থান
ভৰতপুৰ
2114916
ৰাজস্থান
কাৰাউলী-ধলপুৰ
1975352
ৰাজস্থান
দৌছা
1899304
ৰাজস্থান
নগৌৰ
2146725
ছিকিম
ছিকিম
464140
তামিলনাডু
তিৰুভেল্লুৰ
2085991
তামিলনাডু
চেন্নাই উত্তৰ
1496224
তামিলনাডু
চেন্নাই মধ্য
1350161
তামিলনাডু
চেন্নাই দক্ষিণ
2023133
তামিলনাডু
শ্ৰীপেৰুম্বুদুৰ
2382119
তামিলনাডু
কাঞ্চিপুৰম
1748866
তামিলনাডু
আৰাক্কোনাম
1562871
তামিলনাডু
ভেলোৰ
1528273
তামিলনাডু
কৃষ্ণাগিৰি
1623179
তামিলনাডু
তিৰুৱন্নমলাই
1533099
তামিলনাডু
অৰানী
1496118
তামিলনাডু
ভিলুপ্পুৰম
1503115
তামিলনাডু
কল্লাকুৰিচি
1568681
তামিলনাডু
ধৰ্মপুৰী
1524896
তামিলনাডু
ছালেম
1658681
তামিলনাডু
নমক্কল
1452562
তামিলনাডু
ইৰোডে
1538778
তামিলনাডু
নীলগিৰি
1428387
তামিলনাডু
তিৰুপ্পুৰ
1608521
তামিলনাডু
কইম্বাটুৰ
2106124
তামিলনাডু
পলাচী
1597467
তামিলনাডু
দিন্দিগুল
1607051
তামিলনাডু
পেৰাম্বালুৰ
1446352
তামিলনাডু
কুড্ডালোৰ
1412746
তামিলনাডু
চিদাম্বৰম
1519847
তামিলনাডু
নাগাপট্টিনাম
1345120
তামিলনাডু
ময়ীলাদুথুৰাই
1545568
তামিলনাডু
থাঞ্জাভুৰ
1501226
তামিলনাডু
কৰুৰ
1429790
তামিলনাডু
তিৰুচিৰাপল্লী
1553985
তামিলনাডু
শিৱগংগা
1633857
তামিলনাডু
মাদুৰাই
1582271
তামিলনাডু
থেনি
1622949
তামিলনাডু
বিৰুধুনগৰ
1501942
তামিলনাডু
ৰামনাথপুৰম
1617688
তামিলনাডু
তুতুকোড়ি
1458430
তামিলনাডু
টেনকাছি
1525439
তামিলনাডু
তিৰুনেলভেলি
1654503
তামিলনাডু
কন্যাকুমাৰী
1557915
ত্ৰিপুৰা
ত্ৰিপুৰা পশ্চিম
1463526
উত্তৰপ্ৰদেশ
কৈৰানা
1722432
উত্তৰপ্ৰদেশ
চাহাৰানপুৰ
1855310
উত্তৰপ্ৰদেশ
বিজনোৰ
1738307
উত্তৰপ্ৰদেশ
নাগিনা
1644909
উত্তৰপ্ৰদেশ
মোৰাদাবাদ
2059578
উত্তৰপ্ৰদেশ
ৰামপুৰ
1731836
উত্তৰপ্ৰদেশ
মুজাফ্ফৰনগৰ
1817472
উত্তৰপ্ৰদেশ
পিলভিট
1831699
পশ্চিমবংগ
কোচবিহাৰ
1966893
পশ্চিমবংগ
আলিপুৰদুৱাৰ
1773252
পশ্চিমবংগ
জলপাইগুৰি
1885963
ছত্তীশগড়
বাষ্টাৰ
1472207
উত্তৰাখণ্ড
তেহৰি গৰৱাল
1577664
উত্তৰাখণ্ড
হৰিদ্বাৰ
2035726
উত্তৰাখণ্ড
আলমোৰা
1339327
উত্তৰাখণ্ড
গৰৱাল
1369388
উত্তৰাখণ্ড
নাইনিটাল-উধমসিং নগৰ
2015809
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
315148
লাক্ষাদ্বীপ
লাক্ষাদ্বীপ
57784
পুডুচেৰী
পুডুচেৰী
1023699
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
উধামপুৰ
1623195
* ভোটাৰ সংখ্যাত সেৱা ভোটাৰৰ গণনা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হোৱা নাই
পৰিশিষ্ট -A2
দ্বিতীয় পৰ্যায়: সংসদীয় সমষ্টিভিত্তিক ভোটাৰৰ সংখ্যা
ৰা্জ্যৰ নাম
সংসদীয় সমষ্টিৰ নাম
ভোটাৰ *
অসম
দৰং-ওডালগুৰি
2209314
অসম
নগাও
1817204
অসম
ডিফু
901032
অসম
শিলচৰ
1369578
অসম
কৰিমগঞ্জ
1412148
বিহাৰ
কিশানগঞ্জ
1829994
বিহাৰ
কাতিহাৰ
1833009
বিহাৰ
পূৰ্ণিয়া
1893698
বিহাৰ
ভগলপুৰ
1983031
বিহাৰ
বাংকা
1856566
কৰ্ণাটক
উডুপি চিকমাগেলোৰ
1585162
কৰ্ণাটক
চিত্ৰাদুৰ্গা
1856876
কৰ্ণাটক
তুমকুৰ
1661309
কৰ্ণাটক
কোলাৰ
1726914
কৰ্ণাটক
বেংগালুৰু উত্তৰ
3214496
কৰ্ণাটক
বেংগালুৰু মধ্য
2433751
কৰ্ণাটক
বেংগালুৰু দক্ষিণ
2341759
কৰ্ণাটক
চিকবল্লাপুৰ
1981347
কৰ্ণাটক
বেংগালুৰু গ্ৰাম্য
2802580
কৰ্ণাটক
হাছান
1736610
কৰ্ণাটক
দক্ষিণ কানাডা
1817603
কৰ্ণাটক
মান্দিয়া
1779243
কৰ্ণাটক
মহীশূৰ
2092222
কৰ্ণাটক
চামাৰাজানগৰ
1778310
কেৰালা
কেছাৰাগোড
1452230
কেৰালা
কান্নুৰ
1358368
কেৰালা
বড়াকাৰা
1421883
কেৰালা
কোজিকোড়
1429631
কেৰালা
ৱায়ানাড
1462423
কেৰালা
মালাপ্পুৰম
1479921
কেৰালা
পোন্নানী
1470804
কেৰালা
পালাক্কাড
1398143
কেৰালা
আলাথুৰ
1337496
কেৰালা
থ্ৰিছুৰ
1483055
কেৰালা
এৰ্নাকুলাম
1324047
কেৰালা
চালাকুডী
1310529
কেৰালা
ইদুক্কি
1250157
কেৰালা
কোট্টায়ম
1254823
কেৰালা
পাঠনামথিট্ট
1429700
কেৰালা
আলাপ্পুজা
1400083
কেৰালা
মাভেলিক্কাৰ
1331880
কেৰালা
কোল্লাম
1326648
কেৰালা
আটিংগল
1396807
কেৰালা
তিৰুৱনন্তপুৰম
1430531
মধ্যপ্ৰদেশ
টিকামগড়
1826585
মধ্যপ্ৰদেশ
দামোহ
1925314
মধ্যপ্ৰদেশ
ছাটনা
1705260
মধ্যপ্ৰদেশ
ৰেৱা
1852126
মধ্যপ্ৰদেশ
খাজুৰাহো
1997483
মধ্যপ্ৰদেশ
হোছাংগবাদ
1855692
মহাৰাষ্ট্ৰ
বুলধনা
1782700
মহাৰাষ্ট্ৰ
আকোলা
1890814
মহাৰাষ্ট্ৰ
অমৰাৱতী
1836078
মহাৰাষ্ট্ৰ
ৱৰ্ধা
1682771
মহাৰাষ্ট্ৰ
যৱতমল-ৱাছিম
1940916
মহাৰাষ্ট্ৰ
নন্দেদ
1851843
মহাৰাষ্ট্ৰ
হিংগোলী
1817734
মহাৰাষ্ট্ৰ
পাৰভানী
2123056
মনিপুৰ
বাহিৰ মনিপুৰ
484949
ৰাজস্থান
টংক-ছাৱাই মাধোপুৰ
2148128
ৰাজস্থান
আজমেৰ
1995699
ৰাজস্থান
পালি
2343232
ৰাজস্থান
যোধপুৰ
2132713
ৰাজস্থান
বাৰ্মেৰ
2206237
ৰাজস্থান
জেলোৰ
2297328
ৰাজস্থান
উদয়পুৰ
2230971
ৰাজস্থান
বানস্বাৰা
2200438
ৰাজস্থান
চিট্টোৰগড়
2170167
ৰাজস্থান
ৰাজছামাণ্ড
2060942
ৰাজস্থান
ভিলৱাৰা
2147159
ৰাজস্থান
কোটা
2088023
ৰাজস্থান
ঝালাৱাৰ-বৰন
2030525
ত্ৰিপুৰা
ত্ৰিপুৰা পূব
1396761
উত্তৰপ্ৰদেশ
মীৰাট
2000530
উত্তৰপ্ৰদেশ
বাঘপট
1653146
উত্তৰপ্ৰদেশ
গাজিয়াবাদ
2945487
উত্তৰপ্ৰদেশ
আমৰোহা
1716641
উত্তৰপ্ৰদেশ
গৌতম বুদ্ধ নগৰ
2675148
উত্তৰপ্ৰদেশ
বুলণ্ডচহৰ
1859462
উত্তৰপ্ৰদেশ
আলিগড়
1997234
উত্তৰপ্ৰদেশ
মথুৰা
1929550
পশ্চিমবংগ
দাৰ্জিলিং
1765744
পশ্চিমবংগ
ৰায়গঞ্জ
1790245
পশ্চিমবংগ
বালুৰঘাট
1561966
ছত্তীশগড়
মহাসমুন্দ
1762477
ছত্তীশগড়
ৰাজনন্দগাঁও
1868021
ছত্তীশগড়
কাংকেৰ
1654440
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
জম্মু
1781545
* ভোটাৰ সংখ্যাত সেৱা ভোটাৰৰ গণনা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হোৱা নাই
পৰিশিষ্ট-A3
তৃতীয় পৰ্যায়: সংসদীয় সমষ্টিভিত্তিক ভোটাৰৰ সংখ্যা
ৰাজ্যৰ নাম
সংসদীয় সমষ্টিৰ নাম
ভোটাৰ *
অসম
কোকৰাঝাৰ
1484571
অসম
ধুবুৰী
2660827
অসম
বৰপেটা
1966847
অসম
গুৱাহাটী
2036846
বিহাৰ
ঝাংঝাৰপুৰ
2003040
বিহাৰ
সুপৌল
1927207
বিহাৰ
আৰিয়াৰিয়া
2018767
বিহাৰ
মাধেপুৰা
2071166
বিহাৰ
খগৰীয়া
1840217
ছত্তীশগড়
সুৰগুজা
1819347
ছত্তীশগড়
ৰায়গড়
1838547
ছত্তীশগড়
জাঞ্জগিৰ-চম্পা
2056047
ছত্তীশগড়
কোৰবা
1618864
ছত্তীশগড়
বিলাসপুৰ
2102687
ছত্তীশগড়
দুৰ্গ
2090414
ছত্তীশগড়
ৰায়পুৰ
2375379
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি আৰু দমন আৰু ডিউ
দমন আৰু ডিউ
134189
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি আৰু দমন আৰু ডিউ
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি
283024
গোৱা
উত্তৰ গোৱা
580577
গোৱা
দক্ষিণ গোৱা
598767
গুজৰাট
কচ্চ
1943136
গুজৰাট
বানাস্কান্ত
1961924
গুজৰাট
পতন
2019916
গুজৰাট
মহেছানা
1770617
গুজৰাট
সাবৰকান্ত
1976349
গুজৰাট
গান্ধীনগৰ
2182736
গুজৰাট
আহমেদাবাদ পূব
2038162
গুজৰাট
আহমেদাবাদ পশ্চিম
1726987
গুজৰাট
সুৰেন্দ্ৰনগৰ
2033419
গুজৰাট
ৰাজকোট
2112273
গুজৰাট
পোৰবন্দৰ
1768212
গুজৰাট
জামনগৰ
1817864
গুজৰাট
জুনাগড়
1795110
গুজৰাট
আমৰেলি
1732810
গুজৰাট
ভাৱনগৰ
1916900
গুজৰাট
আনন্দ
1780182
গুজৰাট
খেদা
2007404
গুজৰাট
পঞ্চমহল
1896743
গুজৰাট
দাহোদ
1875136
গুজৰাট
বদোদৰা
1949573
গুজৰাট
ছোটা উদয়পুৰ
1821708
গুজৰাট
ভৰুচ
1723353
গুজৰাট
বাৰ্দোলি
2048408
গুজৰাট
নৱছাৰী
2223550
গুজৰাট
ভালছাদ
1859974
কৰ্ণাটক
চিক্কোডি
1761694
কৰ্ণাটক
বেলগাম
1923788
কৰ্ণাটক
বাগালকোট
1806183
কৰ্ণাটক
বিজাপুৰ
1946090
কৰ্ণাটক
গুলবৰ্গা
2098202
কৰ্ণাটক
ৰাইচুৰ
2010103
কৰ্ণাটক
বিদাৰ
1892962
কৰ্ণাটক
কোপ্পাল
1866397
কৰ্ণাটক
বেলাৰী
1884040
কৰ্ণাটক
হাবেৰী
1792774
কৰ্ণাটক
ধৰৱাদ
1831975
কৰ্ণাটক
উত্তৰ কানাড়া
1641156
কৰ্ণাটক
দেৱনাগিৰি
1709244
কৰ্ণাটক
শ্বিমোগা
1752885
মধ্যপ্ৰদেশ
মৰেনা
2006730
মধ্যপ্ৰদেশ
ভিন্দ
1900654
মধ্যপ্ৰদেশ
গোৱালিয়ৰ
2154601
মধ্যপ্ৰদেশ
গুনা
1889551
মধ্যপ্ৰদেশ
সাগৰ
1745690
মধ্যপ্ৰদেশ
বিদিশা
1945404
মধ্যপ্ৰদেশ
ভুপাল
2339411
মধ্যপ্ৰদেশ
ৰাজগড়
1875211
মধ্যপ্ৰদেশ
বেতুল
1895331
মহাৰাষ্ট্ৰ
ৰায়গড়
1668372
মহাৰাষ্ট্ৰ
বাৰামতী
2372668
মহাৰাষ্ট্ৰ
ওছমানবাদ
1992737
মহাৰাষ্ট্ৰ
লাটুৰ
1977042
মহাৰাষ্ট্ৰ
সোলাপুৰ
2030119
মহাৰাষ্ট্ৰ
মাধা
1991454
মহাৰাষ্ট্ৰ
ছাংলি
1868174
মহাৰাষ্ট্ৰ
সতৰা
1889740
মহাৰাষ্ট্ৰ
ৰত্নগিৰি- সিন্ধুদুৰ্গ
1451630
মহাৰাষ্ট্ৰ
কলহাপুৰ
1936403
মহাৰাষ্ট্ৰ
হাটকানাংগেল
1814277
উত্তৰপ্ৰদেশ
সম্বল
1898202
উত্তৰপ্ৰদেশ
হাথৰাছ
1938080
উত্তৰপ্ৰদেশ
আগ্ৰা
2072685
উত্তৰপ্ৰদেশ
ফতেহপুৰ চিক্ৰী
1798823
উত্তৰপ্ৰদেশ
ফিৰোজাবাদ
1890772
উত্তৰপ্ৰদেশ
মইনপুৰী
1790797
উত্তৰপ্ৰদেশ
ইটাহ
1700524
উত্তৰপ্ৰদেশ
বদৌন
2008758
উত্তৰপ্ৰদেশ
আওনলা
1891713
উত্তৰপ্ৰদেশ
বেৰেইলী
1924434
পশ্চিমবংগ
মালদাহ উত্তৰ
1862035
পশ্চিমবংগ
মালদাহ দক্ষিণ
1782159
পশ্চিমবংগ
জাংগীপুৰ
1805360
পশ্চিমবংগ
মুৰ্ছিদাবাদ
1888097
* ভোটাৰ সংখ্যাত সেৱা ভোটাৰৰ গণনা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হোৱা নাই