Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre allows export of 99,150 MT onion to six countries Bangladesh, UAE, Bhutan, Bahrain, Mauritius and Sri Lanka
National Cooperative Exports Limited (NCEL) is the agency for export of onion to the countries
Government of India allows export of 2000 MT of white onion cultivated specially for export markets in Middle-East and some European countries
27 APR 2024 1:48PM by PIB Delhi
The Government has allowed export of 99,150 MT of onion to six neighbouring countries of Bangladesh, UAE, Bhutan, Bahrain, Mauritius and Sri Lanka. Onion export prohibition has been imposed to ensure adequate domestic availability against the backdrop of estimated lower Kharif and Rabi crops in 2023-24 as compared to previous year and increase demand in international market.
The National Cooperative Exports Limited (NCEL), the agency for export of onion to these countries, sourced the domestic onions to be exported through e-platform at L1 prices and supplied to the agency or agencies nominated by the government of the destination country at the negotiated rate on 100% advance payment basis. The offer rate of NCEL to the buyers takes into account the prevailing prices in the destination market and also international and domestic markets. The quota allocated for export to the six countries are being supplied as per requisition made by the destination country. As the largest producer of onion in the country, Maharashtra is the major supplier of onions sourced by NCEL for export.
The Government had also allowed export of 2000 MT of white onion cultivated specially for export markets in Middle-East and some European countries. Being purely export oriented, production cost of the white onion is higher than other onions due to higher seed cost, adoption of good agricultural practice (GAP) and compliance to strict maximum residue limits (MRL) requirements.
The procurement target for onion buffer out of Rabi-2024 under the Price Stabilisation Fund (PSF) of Department of Consumer Affairs has been fixed at 5 Lakh tons this year. The Central Agencies, viz., NCCF and NAFED are tying up local agencies such as FPOs/FPCs/PACs to support the procurement, storage and farmers registration to begin the procurement of any store-worthy onion. A high level team of DoCA, NCCF and NAFED had visited Nashik and Ahmednagar Districts of Maharashtra during 11-13 April, 2024 to create awareness among the farmers, FPOs/FPCs and PACs about the procurement of 5 LMT of onion for PSF buffer.
In order to reduce the storage loss of onions, the Department of Consumer Affairs decided to enhance the quantum of stocks to be irradiated and cold stored from 1200 MT last year to over 5000 MT this year, with technical support from BARC, Mumbai. The pilot of onion irradiation and cold storage taken up last year has been found to have resulted in the reduction of storage loss to less than 10 percent.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବାଂଲାଦେଶ, ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ, ଭୁଟାନ, ବାହାରିନ, ମରିସସ୍ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଭଳି ଛଅଟି ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ୯୯,୧୫୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପିଆଜ ରପ୍ତାନି ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ରର ଅନୁମତି
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସମବାୟ ରପ୍ତାନି ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନସିଇଏଲ) ଏଜେନ୍ସି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହିସବୁ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ଯୋଗାଯିବ ପିଆଜ
ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଚାଷ କରାଯାଇଥିବା ୨୦୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପିଆଜ ମଧ୍ୟ- ପ୍ରାଚ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ୟୁରୋପୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଯୋଗାଇବେ ଭାରତ ସରକାର
27 APR 2024 1:48PM by PIB Bhubaneswar
ବାଂଲାଦେଶ, ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ, ଭୁଟାନ, ବାହାରିନ, ମରିସସ୍ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଭଳି ଛଅଟି ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ୯୯,୧୫୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପିଆଜ ରପ୍ତାନି ନିମନ୍ତେ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୩-୨୪ ମସିହାରେ ଖରିଫ ଏବଂ ରବି ଋତୁରେ ଦେଶରେ ଆନୁମାନିକ କମ୍ ପିଆଜ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଥିବାରୁ ଘରୋଇ ବଜାରରେ ଏହାର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ନିମନ୍ତେ ବିଦେଶକୁ ପିଆଜ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ସରକାର ନିଷେଧାଦେଶ ଜାରି କରିଥିଲେ । ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବଜାରରେ ପିଆଜର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ସତ୍ତ୍ୱେ ସରକାର ଏଭଳି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସମବାୟ ରପ୍ତାନି ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନସିଇଏଲ) ଏଜେନ୍ସି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହିସବୁ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ପିଆଜ ଯୋଗାଣ କରାଯିବ । ଘରୋଇ ଉତ୍ସରୁ ପିଆଜକୁ ଇ-ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଜରିଆରେ ଏଲ-୧ ମୂଲ୍ୟରେ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ଏଜେନ୍ସି ଅଥବା ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମନୋନୀତ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କ ଜରିଆରେ ୧୦୦% ଅଗ୍ରୀମ ମୂଲ ଦେୟ ଆଧାରରେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ ପିଆଜ ଯୋଗାଣ କରାଯିବ । ଏନସିଇଏଲର ପିଆଜ କ୍ରୟ ନିମନ୍ତେ କ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ତାହାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବଜାରରେ ପିଆଜର ବର୍ତ୍ତମାନର ମୂଲ୍ୟ ଆଧାରରେ ଏବଂ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଓ ଘରୋଇ ବଜାର ଆଧାରରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଥାଏ । ଏହି ଛଅଗୋଟି ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ଯେତିକି ମାତ୍ରାର ପିଆଜ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ କୋଟା ମଂଜୁର କରାଯାଇଛି ତାହା ସେହିସବୁ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଆଧାରରେ ଯୋଗାଯିବ । ଦେଶରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପିଆଜ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଏନସିଇଏଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହା ବିଦେଶକୁ ପିଆଜ ଯୋଗାଇଥାଏ ।
ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଚ୍ୟ ଏବଂ କେତେକ ୟୁରୋପୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ରପ୍ତାନି ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଚାଷ କରାଯାଇଥିବା ଧଳା ପିଆଜରୁ ୨୦୦୦ ମେଟିକ୍ ଟନ୍ ପିଆଜ ସରକାର ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ମଂଜୁର କରିଛନ୍ତି । ଏହି କିଷମର ପିଆଜ ସଂପୂର୍ଣର୍ ରୂପେ ରପ୍ତାନୀଧର୍ମୀ । ଧଳା ପିଆଜର ଉତ୍ପାଦନ ମୂଲ୍ୟ ଅନ୍ୟ ସାଧାରଣ ପିଆଜ ମୂଲ୍ୟ ଠାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ଏହାର ଚାରା ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଏବଂ ଏଭଳି ଧରଣର ପିଆଜକୁ ଅତି ଉନ୍ନତ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷ କରାଯାଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ବିଧିବଦ୍ଧ ଭାବରେ ସର୍ବାଧିକ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ସୀମା (ଏମଆରଏଲ) ଅବଲମ୍ବନ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଥାଏ ।
୨୦୨୪ ରବି ଋତୁରେ ପିଆଜ ଅମଳର ବଫର ଉତ୍ପାଦନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନସ୍ଥ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରତା ପାଣ୍ଠି (ପିଏସଏଫ) ଦ୍ୱାରା ଚଳିତ ବର୍ଷ ୫ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି, ଯଥା, ଏନସିସିଏଫ, ଏବଂ ନାଫେଡ୍ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ ଏଜେନ୍ସି ଯଥା ଏଫପିଓ / ଏଫପିସି /ପିଏସିମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ପିଆଜ ସଂଗ୍ରହ, ଭଣ୍ଡାରଣ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଂରକ୍ଷଣଯୋଗ୍ୟ ପିଆଜର ଭଣ୍ଡାରଣ ନିମନ୍ତେ ନାମ ପଂଜୀକରଣ କରିବା ସକାଶେ ସହଯୋଗ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସହଯୋଗ ସୂତ୍ରରେ ଆବଦ୍ଧ କରୁଛନ୍ତି । ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ, ଏନସିସିଏଫ ଏବଂ ନାଫେଡ୍ର ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଏପ୍ରିଲ ୧୧-୧୩, ୨୦୨୪ ତାରିଖରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାସିକ ଏବଂ ଅହମ୍ମଦନଗର ଜିଲ୍ଲା ପରିଦର୍ଶନ କରି କୃଷକ, ଏଫପିଓ /ଏଫପିସିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପିଏସଏଫ ବଫର ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନର ପିଆଜ ସଂଗ୍ରହ ସକାଶେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ।
ପିଆଜ ଭଣ୍ଡାରଣ ବେଳେ ଯେଭଳି ସ୍ୱଳ୍ପ ପରିମାଣର ପିଆଜ ନଷ୍ଟ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରରେ ପିଆଜ ଷ୍ଟକ୍ର ପରିମାଣକୁ ବିକିରୀତ ପଦ୍ଧତିରେ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବା ସକାଶେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପୂର୍ବବର୍ଷ ୧୨୦୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ପିଆଜ ଭଣ୍ଡାରଣ କରାଯାଇଥିବାବେଳେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହାକୁ ୫୦୦୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ କରିବାକୁ ସ୍ଥିରକ ରିଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ସେମାନେ ମୁମ୍ବାଇସ୍ଥିତ ଭାବା ଆଣବିକ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରଠାରୁ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ଲୋଡ଼ିଛନ୍ତି । ପିଆଜର ବିକୀରଣଶୋଧନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରଣକୁ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାବରେ ଗତବର୍ଷ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଫଳରେ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ପିଆଜ ଭଣ୍ଡାରଣ ନଷ୍ଟକୁ ରକ୍ଷା କରାଯାଇ ପାରିଥିଲା ।