ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ପାରା ଆର୍ଚର ଏବଂ ଅର୍ଜୁନ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ଶୀତଳ ଦେବୀ ଙ୍କୁ ଇସିଆଇ ଜାତୀୟ ପିଡବ୍ଲୁଡି ଆଇକନ୍ ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଇଛି
ଭାରତୀୟ ବଧିର କ୍ରିକେଟ ଆସୋସିଏସନ୍ (ଆଇଡିସିଏ) ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ଜିଲ୍ଲା କ୍ରିକେଟ୍ ଆସୋସିଏସନ୍ (ଡିଡିସିଏ) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ପହଞ୍ଚକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳୁଛନ୍ତି
ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଓ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ଭୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ ଭୋଟର ଗାଇଡ୍ ଉନ୍ମୋଚନ
17 MAR 2024 4:31PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ କ୍ରିକେଟ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ବୋର୍ଡ (ବିସିସିଆଇ) ସହଯୋଗରେ ଭାରତୀୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ (ଇସିଆଇ) ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ବଧିର କ୍ରିକେଟ୍ ସଂଘ (ଆଇଡିସିଏ) ଟିମ୍ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ଜିଲ୍ଲା କ୍ରିକେଟ୍ ସଂଘ (ଡିଡିସିଏ) ଟିମ୍ ମଧ୍ୟରେ ମତଦାତା ଶିକ୍ଷା ଓ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କ୍ରିକେଟ୍ ମ୍ୟାଚ୍ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ। ଏହି ମ୍ୟାଚ୍ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୬, ୨୦୨୪ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କରନେଲ ସିଂ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଅବସରରେ ବିଶିଷ୍ଟ ପାରା-ତୀରନ୍ଦାଜ ତଥା ଅର୍ଜୁନ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ଶୀତଳ ଦେବୀଙ୍କୁ ପିଡବ୍ଲୁଡି ବର୍ଗରେ ଜାତୀୟ ଆଇକନ୍ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ରାଜୀବ କୁମାର, ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ଓ ସୁଖବୀର ସିଂହ ସାନ୍ଧୁ ଯୋଗଦେଇ ବିଜେତା ଦଳକୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପୂର୍ବତନ ଭାରତୀୟ କ୍ରିକେଟର ନିଖିଲ ଚୋପ୍ରାଙ୍କ ସହ ଡିଡିସିଏ ଏବଂ ଆଇଡିସିଏର ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅତିଥି ଭାବେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।
୨୦୨୨ ରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଦିବସ ଅବସରରେ ୟୁଏଇରେ ଆୟୋଜିତ ଟି-୨୦ ଚାମ୍ପିୟନ୍ସ ଟ୍ରଫି ଜିତି ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିଥିବା ଭାରତୀୟ ବଧିର କ୍ରିକେଟ୍ ଦଳକୁ ସିଇସି ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାର ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଉଦାହରଣ ଏହି କ୍ରିକେଟ୍ ମ୍ୟାଚ୍। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟବଧିର କ୍ରିକେଟ୍ ଆସୋସିଏସନ୍ ଦଳର ମୁଖ୍ୟସ୍ରୋତର କ୍ରିକେଟ୍ ଦଳ ସହ ମ୍ୟାଚ୍ ଆୟୋଜନ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା କୁ ଇସିଆଇ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବ
ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଭିନ୍ନକ୍ଷମ (ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ) ଓ ଯୁବ ଭୋଟରଙ୍କ ସମେତ ୨୫୦୦ ଦର୍ଶକଙ୍କ ମନୋରଞ୍ଜନ ଓ ରୋମାଞ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଦଳ ନୀଳ ଆକାଶ ତଳେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ମ୍ୟାଚ୍ କୁ ଉପଭୋଗ କରିଥିଲେ। ଡିଡିସିଏ ଦଳ ୬୯ ରନ୍ ରେ ବିଜୟୀ ହୋଇଥିଲା (ସ୍କୋରକାର୍ଡ- ଡିଡିସିଏ ୧୯୦/୫; ସ୍କୋରକାର୍ଡ- ଡିଡିସିଏ ୧୯୦/୫) ଆଇଡିସିଏ - ୧୨୧/୮) ଏକ ମ୍ୟାଚରେ ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ଏକତ୍ରତାର ବାର୍ତ୍ତା ହିଁ ଚରମ ବିଜେତା ଥିଲା । 'ଭୋଟ୍ ଦେବା ନିହାତି ଜରୁରୀ, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଭୋଟ୍ ଦେଉଛି' ବାର୍ତ୍ତା ପୂରା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପ୍ରଚାରିତ ହୋଇଥିଲା।
ଏହା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଦିଗରେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୂଚାଇଥାଏ ଏବଂ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ।
ଦୃଷ୍ଟିହୀନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ବ୍ୟାଣ୍ଡ 'ଶାଇନିଂ ଷ୍ଟାର୍ ମ୍ୟୁଜିକ୍ ବ୍ୟାଣ୍ଡ୍'ର ଆକର୍ଷଣୀୟ ପରିବେଷଣ ସହ ମ୍ୟାଚ୍ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା।
ଏହି ଅବସରରେ ଆୟୋଗ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଓ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ଭୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମର୍ପିତ ଭୋଟର ଗାଇଡ୍ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଏହି ବିସ୍ତୃତ ପୁସ୍ତିକାରେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ରୂପରେଖ ଦିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକର ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସୂଚନାପ୍ରଦ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ବିବରଣୀ ସହିତ ପୋଷ୍ଟାଲ ବାଲାଟ୍ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀତା ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ସୁରୁଖୁରୁରେ ଏବଂ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ମତଦାନ ଅନୁଭୂତିକୁ ସୁଗମ ଏବଂ ଆନନ୍ଦଦାୟକ କରିବା ର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଏଥିରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟ ସହିତ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ଗୃହ ମତଦାନ ସୁବିଧା, ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ଅନୁଯାୟୀ ମ୍ୟାପିଂ, ନିର୍ବାଚନ ଦିନ ମାଗଣା ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସମସ୍ତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସୁବିଧା, ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଉପଲବ୍ଧତା ଚେକ୍ଲିଷ୍ଟ, ରାଜ୍ୟ ଓ ଜିଲ୍ଲା ପିଡବ୍ଲ୍ୟୁଡି ଆଇକନ୍ ନିଯୁକ୍ତି, ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ, ସକ୍ଷମ ଇସିଆଇ ଆପ୍, ବ୍ରେଲ୍ ସକ୍ଷମ ଇପିଆଇସି ଏବଂ ଇଭିଏମ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଆଗାମୀ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ବିଶେଷ କରି ଯୁବକ ଓ ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭୋଟରଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଏବଂ ସମାବେଶୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଏକ ସୁଚିନ୍ତିତ ରୂପରେଖ ଢାଞ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ, ଆୟୋଗ ଏକ ପ୍ରକୃତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ଭାରତୀୟ ସଂକେତ ଭାଷା ଗବେଷଣା ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଆଇଏସଏଲଆରଟିସି)ର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସାଙ୍କେତିକ ଭାଷାରେ ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ ପରିବେଷଣ କରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷ କରିଥିଲେ।

Election Commission
Para Archer and Arjuna Awardee, Ms. Sheetal Devi, will be ECI National PwD Icon
Indian Deaf Cricket Association (IDCA) and the Delhi & District Cricket Association (DDCA) play match with inclusivity & accessibility as target
Voter’s Guide for PwDs and Senior Citizen Electors launched
17 MAR 2024 4:31PM by PIB Delhi
In a first of its kind initiative, the Election Commission of India (ECI) in association with the Board of Control for Cricket in India (BCCI) organised an Exhibition Cricket Match between the Indian Deaf Cricket Association (IDCA) Team and the Delhi & District Cricket Association (DDCA) team to foster voter education and inclusivity. The match was held on March 16, 2024 at Karnail Singh Stadium in New Delhi. On the occasion, Ms. Sheetal Devi, a distinguished Para-archer, and Arjuna Awardee, was announced as the National Icon in the PwD category.
The event was graced by Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar and Election Commissioner’s Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu who felicitated the winning team. Renowned former Indian Cricketer, Nikhil Chopra, was also invited as the special guest alongside officials from DDCA and IDCA.
This cricket match exemplified the commitment made by CEC Shri Rajiv Kumar to the Indian deaf Cricket team when he felicitated them for bringing laurels to the nation by winning the T20 Champions Trophy held in UAE, on the eve of International Day of PwDs in 2022. He had mentioned that “ECI will explore the possibility of sponsoring a match of the Indian Deaf Cricket Association team with mainstream cricket teams.
Both teams put up a spirited performance to entertain and thrill the crowd of 2500 spectators including Persons with Disabilities (PwDs) of various categories and young voters, gathered under a bright blue sky to enjoy the match. The DDCA team won by 69 runs (Scorecard- DDCA 190/5; IDCA - 121/8) in a match where the message of inclusivity and togetherness was the ultimate victor. The message of ‘Nothing like voting, I vote for sure’ rang loud and true throughout the event.
It underscores ECI's commitment towards inclusivity and empowerment and will inspire fellow voters with disabilities to enrol and participate in the electoral process.
The match concluded with a captivating performance by the ‘Shining Star Music Band’- a band featuring the visually impaired.
Over the course of the event, the Commission launched a dedicated Voter’s Guide for PwDs and Senior Citizen Electors. The comprehensive booklet outlines essential provisions available to PwDs and senior citizens, including infrastructural, informative, and procedural details at polling stations, as well as the applicability and procedure for Postal Ballots, facilitating a smooth and pleasurable voting experience.
The measures follow key initiatives undertaken by the Commission towards PwDs. These include inter alia, optional home voting facility for PwDs with benchmarked disabilities, mapping of Persons with Disabilities polling station-wise, provision of free transportation on poll day, disability-specific facilitations at all polling stations, accessibility checklist at polling stations, appointment of State and District PwD Icons, awareness campaigns, the Saksham ECI App, Braille enabled EPICs and EVMs.
The Election Commission of India remains confident that such initiatives will significantly enhance voter participation, particularly among youth and persons with disabilities, in the upcoming general elections. Through a meticulously designed framework of guidelines and inclusive measures, the Commission is committed to ensuring a truly representative and robust democracy.
The event was drawn to a close by a stirring rendition of the national anthem in sign language by students from the Indian Sign Language Research and Training Centre (ISLRTC).