Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple developmental projects worth over Rs 1,06,000 crores in Ahmedabad, Gujarat
Dedicates to nation multiple key sections of Dedicated Freight Corridor project
Flags off 10 new Vande Bharat trains
Lays foundation Stone of Petrochemicals complex of Petronet LNG at Dahej
“In the 75 days of 2024, projects worth more than Rs 11 lakh crores have been inaugurated or foundation stones laid while projects worth Rs 7 lakh crores have been unveiled in the last 10-12 days”
“This 10 year’s work is just a trailer. I have a long way to go”
“Transformation of railway is the guarantee of Viksit Bharat”
“The manufacturing of these railway trains, tracks and stations is creating an ecosystem of Made in India”
“For us these development projects are not for forming a government but they are a mission of nation building”
“Government’s emphasis is to make Indian Railways a medium for aatmanirbhar Bharat and Vocal for Local”
“Indian Railways will continue to move ahead at the pace of modernity. This is Modi's guarantee”
12 MAR 2024 10:41AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation and laid the foundation stone of various developmental projects worth over Rs 1,06,000 crores at Dedicated Freight Corridor’s Operation Control Centre in Ahmedabad, Gujarat today. The development projects of today encompass multiple sectors including railway infrastructure, connectivity and petrochemicals. He also flagged off 10 new Vande Bharat trains.
Addressing the occasion, the Prime Minister acknowledged the lakhs of people connected to the event from more than 200 different places and said that the scale and size of today’s event cannot be matched with any other event in Railways’ history. He also congratulated Railways for today’s event. The Prime Minister underlined that development works for the creation of Viksit Bharat are continuously expanding with the inauguration and laying the foundation stone of multiple development projects across the country. “In the 75 days of 2024, projects worth more than Rs 11 lakh crores have been inaugurated or foundation stones laid while projects worth Rs 7 lakh crores have been unveiled in the last 10-12 days”, the Prime Minister remarked. Noting that today’s organization is a crucial step towards accomplishing the goal of Viksit Bharat, the Prime Minister said that projects worth about Rs 1 lakh crore have been inaugurated or foundation stones laid where projects worth around Rs 85,000 crores are dedicated to railways. He also touched upon laying the foundation Stone of Petrochemicals complex of Petronet LNG at Dahej worth more than Rs 20,000 crores and informed that it will help boost hydrogen production and demand for polypropylene in the country. Referring to the foundation stone laying of Ekta Malls in Maharashtra and Gujarat, PM Modi said that it will take India’s cottage industry and handicrafts to every corner of the country, thereby emboldening the government’s mission for Vocal for Local and strengthening the foundations of Viksit Bharat. Reiterating the young demographics of India, the Prime Minister told the nation's youth that today’s inaugurations are for their present and today’s foundation stones guarantee their bright future.
Referring to the incremental approach of the Railway Budgets before 2014, the Prime Minister talked about the inclusion of the Railway Budget in the General Budget that made it possible to provide railway expenditure from the General Budget. Apart from the issues of lack of punctuality, cleanliness and general amenities, the Prime Minister said that before 2014, 6 capitals of the Northeast did not have railway connectivity and there were more than 10,000 unmanned railway crossings, and only 35 percent of railway lines were electrified and railway reservations were marred by corruption and long queues.
The Prime Minister said, “Our government has displayed the willpower to bring the railways out of those hellish conditions. Now Railways development is among the top priorities of the government.” The Prime Minister listed initiatives like a six-fold budget increase from 2014 and assured the countrymen that in the next 5 years, the transformation of railways will exceed their imagination. “This 10 year’s work is just a trailer. I have a long way to go”, he added. He informed that not only most of the states have got Vande Bharat trains but the century of Vande Bharat Trains has already been hit. Vande Bharat Network is touching 250 districts of the country. In deference to people’s wishes, routes of Vande Bharat are being extended.
Noting Railways’ critical role in a nation becoming developed and economically competent, the Prime Minister said, “Transformation of railway is the guarantee of Viksit Bharat.” He threw light on the transforming landscape of railways and mentioned laying railway tracks at a fast pace, redevelopment of more than 1300 railway stations, flagging off next-generation trains like Vande Bharat, NaMo Bharat and Amrit Bharat, and unveiling of modernized railway engines and coach factories.
The Prime Minister said that under Gati Shakti Cargo Terminal Policy, construction of Cargo terminal has increased as land leasing policy has been simplified and has been made online leading to transparency. He also mentioned the establishment of Gati Shakti University. The Prime Minister continued with the modernization-related initiatives of railway and informed about the project of abolishing unmanned crossing and automatic signaling systems. He said that the country is moving towards 100 percent electrification. Solar-powered stations and Jan Aushadhi Kendras are coming up on stations.
“The manufacturing of these railway trains, tracks and stations is creating an ecosystem of Made in India”, the Prime Minister said. He informed that Made in India locomotives and coaches are being exported to countries like Sri Lanka, Mozambique, Senegal, Myanmar and Sudan. He said that demand for Made in India semi high-speed trains would lead to the emergence of many more such factories. “Rejuvenation of railway, new investments guarantees new employment opportunities”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister criticized those who link these initiatives with elections. “For us, these development projects are not for forming a government but they are a mission of nation building” Next generation will not face the problem of the previous generations and ‘this is Modi’s guarantee”, he said.
The Prime Minister presented Eastern and Western dedicated freight corridors as an example of development in the last 10 years. This separate track for goods trains improves speed and is important for agriculture, industry, export and business. In the last 10 years, this freight corridor, connecting the east and west coasts, has been almost completed. Today about 600 kilometers of freight corridor has been inaugurated, and the Operation Control Center has been inaugurated in Ahmedabad. Due to the efforts of the government, the speed of goods trains on this corridor has now more than doubled, he said. He further said that an industrial corridor is being developed in the entire corridor. Today, Railway Goods Shed, Gati Shakti Multimodal Cargo Terminal, Digital Control Station, Railway Workshop, Railway Loco Shed, and Railway Depot have also been inaugurated at many places. This will also have a very positive impact on freight transportation, he added.
“Government’s emphasis is to make Indian Railways a medium for aatmanirbhar Bharat and Vocal for Local”, the Prime Minister said, informing that the products manufactured by the nation’s Vishwakarmas, handicrafts men and women self-help groups would now be sold on Railway stations under One Station One Product scheme where 1500 stalls have already opened up.
Prime Minister Modi expressed delight that Indian Railway is promoting tourism related to regional culture and faith while realizing the mantra of heritage along with development. “Today, Bharat Gaurav trains are running on Ramayana Circuit, Guru-Kripa Circuit, and Jain Yatra while Aastha special train is taking Shri Ram devotees from every corner of the country to Ayodhya”, PM Modi said, informing that around 350 Aastha trains have already run taking more than 4.5 lakh devotees for Ramlalla’s darshan in Ayodhya.
Concluding the address, the Prime Minister said, “Indian Railways will continue to move ahead at the pace of modernity. This is Modi's guarantee.” He called upon the citizens for their cooperation to continue this celebration of development.
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel and Union Minister for Railways, Shri Ashwini Vaisnaw were present on the occasion among others.
Background
In a major boost to Railway infrastructure, connectivity and petrochemicals sector, the Prime Minister visited DFC’s Operation Control Centre in Ahmedabad to lay the foundation stone and dedicate a slew of railway and Petrochemicals projects worth over Rs. 1,06,000 crores.
The Prime Minister laid the foundation stone of Railway Workshops, Loco Sheds, Pit lines/ Coaching Depots; Phaltan – Baramati New line; Electric Traction System upgradation work and dedicate to the Nation two new sections of Dedicated Freight Corridor between New Khurja to Sahnewal (401 Rkm) section of Eastern DFC and New Makarpura to New Gholvad section (244 Rkm) of Western DFC; Western DFC’s Operation Control Center (OCC), Ahmedabad.
The Prime Minister also flagged off ten new Vande Bharat trains between Ahmedabad - Mumbai Central, Secunderabad-Visakhapatnam, Mysuru- Dr. MGR Central (Chennai), Patna- Lucknow, New Jalpaiguri-Patna, Puri-Visakhapatnam, Lucknow - Dehradun, Kalaburagi – Sir M Visvesvaraya Terminal Bengaluru, Ranchi-Varanasi, Khajuraho- Delhi (Nizamuddin).
The Prime Minister also flagged off the extension of four Vande Bharat trains. Ahmedabad-Jamnagar Vande Bharat is being extended till Dwarka, Ajmer- Delhi Sarai Rohilla Vande Bharat is being extended till Chandigarh, Gorakhpur-Lucknow Vande Bharat is being extended till Prayagraj and Thiruvananthapuram- Kasargod Vande Bharat is being extended till Mangaluru; and two new passenger trains between Asansol and Hatia & Tirupati and Kollam stations.
The Prime Minister also flagged off freight trains on Dedicated Freight Corridor from various locations - New Khurja Jn., Sahnewal, New Rewari, New Kishangarh, New Gholvad, and New Makarpura.
The Prime Minister dedicated to the Nation 50 Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras at Railway Stations. These Jan Aushadi Kendras will offer affordable and quality generic medicines to the people.
The Prime Minister also dedicated 51 Gati Shakti Multi-Modal Cargo Terminals to the Nation. These terminals will promote seamless movement of goods between different modes of transportation.
The Prime Minister dedicated to the Nation 1045 Rkm of Automatic Signaling in 80 sections. This upgrade will enhance safety and efficiency of train operations. The Prime Minister also dedicated to the Nation Digital Controlling of Railway stations at 2646 stations. This will improve operational efficiency and safety of the trains.
The Prime Minister dedicated 35 Rail Coach Restaurants to the nation. The Rail coach restaurant aims to cater to the needs of passengers and the public apart from generating non-fare revenue for railways.
The Prime Minister dedicated more than 1500 One Station One Product Stalls to the nation spread across the country. These stalls will promote local products and generate income for local artisans and businesses.
The Prime Minister dedicated to the nation Solar Powered Stations/buildings at 975 locations. This initiative will contribute to India's renewable energy goals and reduce the railways' carbon footprint.
The Prime Minister laid the foundation stone of Petrochemicals complex of Petronet LNG including Ethane and Propane handling facilities worth over Rs. 20,600 crores at Dahej, Gujarat. Setting up of the Petrochemicals complex in the proximity to the existing LNG regasification terminal would result in significant savings in the capex and the opex cost of the project.
Implementation of the project is likely to create an opportunity of direct and indirect employment to the tune of 50,000 persons during execution phase and an opportunity of employment of over 20,000 persons during its operational phase ushering in huge socio-economic benefits in the region.
The Prime Minister also laid the foundation stone for Ekta Malls in two states; Gujarat and Maharashtra worth around Rs. 400 crores.
Ekta malls celebrate and support the rich and diverse heritage of Indian handlooms, handicrafts, traditional products and ODOP products. Ekta malls are a symbol of the unity and diversity of India, as well as a catalyst for the development and empowerment of our traditional skills and sectors.
Various other projects like dedication of newly electrified sections, doubling/multi-tracking of tracks, developments of railways Goods sheds, Workshops, Loco Sheds, Pit lines/Coaching Depots, among others, was also done by the Prime Minister. These projects are a testament to the Government's dedication to building a modern and robust railway network. This investment will not only improve connectivity but also boost economic growth and create new employment opportunities.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ୧,୦୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ପ୍ରକଳ୍ପର ଏକାଧିକ ପ୍ରମୁଖ ବିଭାଗ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ
୧୦ ଟି ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ଦହେଜଠାରେ ପେଟ୍ରୋନେଟ୍ ଏଲଏନଜିର ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ
୨୦୨୪ ର ୭୫ ଦିନରେ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କିମ୍ବା ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଗତ ୧୦-୧୨ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି
ଏହି ୧୦ ବର୍ଷର କାମ କେବଳ ଏକ ଟ୍ରେଲର । ମୋତେ ବହୁତ ଦୂର ଯିବାକୁ ଅଛି।
"ରେଳସେବାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି"
ଏହି ରେଳ ଟ୍ରେନ୍, ଟ୍ରାକ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି
ଆମ ପାଇଁ ଏହି ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ସରକାର ଗଠନ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶ ଗଠନର ମିଶନ
"ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲର ମାଧ୍ୟମ କରିବା ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି"
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଆଧୁନିକତାର ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢିବ, ଏହା ହେଉଛି ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି
12 MAR 2024 10:41AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜୁରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦଠାରେ ଡେଡିକେଟେଡ୍ ଫ୍ରେଟ୍ କରିଡରର ଅପରେସନ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ସେଣ୍ଟରରେ ୧,୦୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଆଜିର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକରେ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ସମେତ ଏକାଧିକ କ୍ଷେତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏଥିସହ ସେ ୧୦ଟି ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଜଡ଼ିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆକାରକୁ ରେଳବାଇ ଇତିହାସରେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ତୁଳନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ସେ ରେଳବାଇକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ ସହିତ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ୨୦୨୪ର ୭୫ ଦିନରେ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କିମ୍ବା ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଗତ ୧୦-୧୨ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଆଜିର ସଂଗଠନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କିମ୍ବା ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାୟ ୮୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ରେଳବାଇକୁ ସମର୍ପିତ ହୋଇଛି । ୨୦,୦୦୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଦହେଜଠାରେ ପେଟ୍ରୋନେଟ୍ ଏଲଏନଜିର ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହ ଏହା ଦେଶରେ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପଲିପ୍ରପିଲିନର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଗୁଜରାଟରେ ଏକତା ମଲ୍ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତର କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚାଇବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଅଭିଯାନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଉଦଘାଟନ ସେମାନଙ୍କ ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଇଁ ଏବଂ ଆଜିର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସେମାନଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି ।
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ରେଳ ବଜେଟର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାଧାରଣ ବଜେଟରେ ରେଳ ବଜେଟକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯାହା ସାଧାରଣ ବଜେଟରୁ ରେଳ ଖର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସମ୍ଭବ କରିଥିଲା । ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସାଧାରଣ ସୁବିଧାର ଅଭାବ ପ୍ରସଙ୍ଗ ବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ୬ ଟି ରାଜଧାନୀରେ ରେଳ ସଂଯୋଗ ନଥିଲା ଏବଂ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମାନବବିହୀନ ରେଳ କ୍ରସିଂ ଥିଲା ଏବଂ ମାତ୍ର ୩୫ ପ୍ରତିଶତ ରେଳ ଲାଇନରେ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ରେଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ଦୁର୍ନୀତି ଦେଖା ଯାଉଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆମ ସରକାର ରେଳବାଇକୁ ସେହି ପରିସ୍ଥିତିରୁ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ରେଳବାଇର ବିକାଶ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୧୪ ରୁ ଛଅ ଗୁଣା ବଜେଟ୍ ବୃଦ୍ଧି ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରେଳବାଇର ପରିବର୍ତ୍ତନ ସେମାନଙ୍କ କଳ୍ପନାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବ । ଏହି ୧୦ ବର୍ଷର କାମ କେବଳ ଏକ ଟ୍ରେଲର । ମୋତେ ବହୁତ ଦୂର ଯିବାକୁ ଅଛି", ସେ କହିଛନ୍ତି। କେବଳ ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇ ନାହାନ୍ତି ବରଂ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ର ଶତାବ୍ଦୀ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ବନ୍ଦେ ଭାରତ ନେଟୱର୍କ ଦେଶର ୨୫୦ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଛି। ଲୋକଙ୍କ ଇଚ୍ଛାକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ବନ୍ଦେ ଭାରତର ମାର୍ଗ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି।
ବିକଶିତ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦକ୍ଷ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ରେଳବାଇର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ରେଳବାଇର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ସେ ରେଳବାଇର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ରେଳ ଧାରଣା ବିଛାଇବା, ୧୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ନମୋ ଭାରତ ଓ ଅମୃତ ଭାରତ ଭଳି ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ରେଳ ଇଞ୍ଜିନ ଏବଂ କୋଚ୍ କାରଖାନାର ଉନ୍ମୋଚନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତି ଶକ୍ତି କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ ନୀତି ଅଧୀନରେ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି କାରଣ ଜମି ଲିଜ୍ ନୀତିକୁ ସରଳୀକରଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଅନଲାଇନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆସିଛି । ସେ ଗତି ଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାରି ରଖିଥିଲେ ଏବଂ ମାନବବିହୀନ କ୍ରସିଂ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସିଗନାଲିଂ ସିଷ୍ଟମକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକରେ ସୌର ଚାଳିତ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି ।
ଏହି ରେଳ ଟ୍ରେନ୍, ଟ୍ରାକ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନ୍ ଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦନ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, ମୋଜାମ୍ବିକ୍, ସେନେଗାଲ, ମିଆଁମାର ଓ ସୁଦାନ ଭଳି ଦେଶକୁ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଏବଂ କୋଚ୍ ରପ୍ତାନି କରାଯାଉଛି। ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସେମି ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ୍ ର ଚାହିଦା ଯୋଗୁଁ ଏଭଳି ଆହୁରି ଅନେକ କାରଖାନା ଖୋଲିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। "ରେଳବାଇର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ନୂତନ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଏ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଯେଉଁମାନେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ନିର୍ବାଚନ ସହ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଆମ ପାଇଁ ଏହି ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ସରକାର ଗଠନ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଦେଶ ନିର୍ମାଣର ଏକ ମିଶନ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି, ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପୂର୍ବ ପିଢ଼ିର ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ ନାହିଁ ଏବଂ 'ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି'।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶର ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ପୂର୍ବ ଏବଂ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ଏହି ପୃଥକ ଟ୍ରାକ୍ ଗତି ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥାଏ ଏବଂ କୃଷି, ଶିଳ୍ପ, ରପ୍ତାନି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ପୂର୍ବ ଓ ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏହି ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଆଜି ପ୍ରାୟ ୬୦୦ କିଲୋମିଟର ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଅପରେସନ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ସେଣ୍ଟର ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଏହି କରିଡରରେ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନର ବେଗ ଏବେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ସମଗ୍ର କରିଡରରେ ଏକ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଜି ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ରେଳ ସାମଗ୍ରୀ ସେଡ୍, ଗତି ଶକ୍ତି ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ, ଡିଜିଟାଲ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ଷ୍ଟେସନ, ରେଳ କର୍ମଶାଳା, ରେଳ ଲୋକୋ ସେଡ୍ ଏବଂ ରେଳ ଡିପୋ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ମାଲ ପରିବହନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
"ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ଭୋକାଲ୍‌ ଫର ଲୋକାଲର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ରେ ପରିଣତ କରିବା ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ବିଶ୍ୱକର୍ମା, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପୁରୁଷ ଏବଂ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ଉତ୍ପାଦ ଏବେ ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟେସନ ୱାନ ପ୍ରଡକ୍ଟ ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ବିକ୍ରି କରାଯିବ ଯେଉଁଠାରେ ୧୫୦୦ ଷ୍ଟଲ ଖୋଲାଯାଇଛି ।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ବିକାଶ ସହିତ ଐତିହ୍ୟର ମନ୍ତ୍ରକୁ ସାକାର କରିବା ସହିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ସହ ଜଡ଼ିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମଲଲାଙ୍କ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ସାଢ଼େ ୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କୁ ନେଇ ପ୍ରାୟ ୩୫୦ଟି ଆସ୍ଥା ଟ୍ରେନ୍ ଚାଲିଛି ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ରାମାୟଣ ସର୍କିଟ୍, ଗୁରୁ-କୃପା ସର୍କିଟ୍ ଏବଂ ଜୈନ ଯାତ୍ରାରେ ଭାରତ ଗୌରବ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଆଧୁନିକତାର ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ବିକାଶର ଏହି ଉତ୍ସବକୁ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ନାଗରିକମାନେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜୁରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ, ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଥିବା ଡିଏଫସିର ଅପରେସନ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ସେଣ୍ଟର ପରିଦର୍ଶନ କରି ୧,୦୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ରେଳ ଓ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଳ କର୍ମଶାଳା, ଲୋକୋ ସେଡ୍, ପିଟ୍ ଲାଇନ୍ / କୋଚିଂ ଡିପୋର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ଫାଲ୍ଟନ୍ - ବାରାମତୀ ନୂଆ ଲାଇନ୍; ପୂର୍ବ ଡିଏଫସିର ନ୍ୟୁ ଖୁର୍ଜାରୁ ସାହାନେୱାଲ (୪୦୧ ଆରକେଏମ) ସେକ୍ସନ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଡିଏଫସିର ନ୍ୟୁ ମକରପୁରାରୁ ନ୍ୟୁ ଘୋଲୱାଡ ସେକ୍ସନ (୨୪୪ ଆର କିଲୋମିଟର) ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରର ଦୁଇଟି ନୂତନ ବିଭାଗକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବା; ଅହମ୍ମଦାବାଦସ୍ଥିତ ପଶ୍ଚିମ ଡିଏଫସିର ଅପରେସନ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ସେଣ୍ଟର (ଓସିସି) ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି।
ଅହମ୍ମଦାବାଦ-ମୁମ୍ବାଇ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ, ସିକନ୍ଦରାବାଦ-ବିଶାଖାପାଟଣା, ମଇସୁର- ଡକ୍ଟର ଏମଜିଆର ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ (ଚେନ୍ନାଇ ), ପାଟନା-ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ନ୍ୟୁ ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି-ପାଟନା, ପୁରୀ-ବିଶାଖାପାଟଣା, ଲକ୍ଷ୍ନୌ-ଡେରାଡୁନ, କଲବୁର୍ଗି - ସାର୍ ଏମ୍ ବିଶ୍ୱେଶ୍ୱରୟା ଟର୍ମିନାଲ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ରାଞ୍ଚି-ବାରାଣସୀ, ଖଜୁରାହୋ- ଦିଲ୍ଲୀ (ନିଜାମୁଦ୍ଦିନ)କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୪ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ସଂପ୍ରସାରଣକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଅହମ୍ମଦାବାଦ-ଜାମନଗର ବନ୍ଦେ ଭାରତକୁ ଦ୍ୱାରକା, ଅଜମେର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି- ଦିଲ୍ଲୀ ସରାଇ ରୋହିଲ୍ଲା ବନ୍ଦେ ଭାରତକୁ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି, ଗୋରଖପୁର-ଲକ୍ଷ୍ନୌ ବନ୍ଦେ ଭାରତକୁ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଏବଂ ଥିରୁବନନ୍ତପୁରମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି- କାସରଗୋଡ ବନ୍ଦେ ଭାରତକୁ ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି; ଏବଂ ଆସାନସୋଲ ଏବଂ ହଟିଆ ଏବଂ ତିରୁପତି ଏବଂ କୋଲ୍ଲାମ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ସାମିଲ୍ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନ- ନ୍ୟୁ ଖୁର୍ଜା ଜନ୍, ସାହାନେୱାଲ, ନ୍ୟୁ ରେଓ୍ଵାରି, ନ୍ୟୁ କିଶନଗଡ଼, ନ୍ୟୁ ଘୋଲୱାଡ ଏବଂ ନ୍ୟୁ ମକରପୁରାରୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲବାହୀ କରିଡରରେ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ୫୦ଟି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଏହି ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁଲଭ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ଜେନେରିକ ଔଷଧ ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୫୧ଟି ଗତି ଶକ୍ତି ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଏହି ଟର୍ମିନାଲଗୁଡ଼ିକ ବିଭିନ୍ନ ପରିବହନ ମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରବ୍ୟର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୮୦ଟି ବିଭାଗରେ ୧୦୪୫ ଆର କିଲୋମିଟର ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସିଗନାଲିଂ କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଏହି ଉନ୍ନତିକରଣ ଦ୍ୱାରା ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳର ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୬୪୬ ଟି ଷ୍ଟେସନରେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଡିଜିଟାଲ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଟ୍ରେନର ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୫ଟି ରେଳ କୋଚ୍ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ରେଳ କୋଚ୍ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ଅଣ ଭଡ଼ା ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟେସନ ୱାନ୍ ପ୍ରଡକ୍ଟ ଷ୍ଟଲକୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଷ୍ଟଲଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ସ୍ଥାନୀୟ କାରିଗର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟପାଇଁ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୯୭୫ଟି ସ୍ଥାନରେ ସୌର ଶକ୍ତି ଚାଳିତ ଷ୍ଟେସନ/କୋଠାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ରେଳବାଇର କାର୍ବନ ଫୁଟପ୍ରିଣ୍ଟକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟର ଦହେଜଠାରେ ପେଟ୍ରୋନେଟ୍ ଏଲଏନଜିର ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ୨୦,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଇଥେନ୍ ଏବଂ ପ୍ରୋପେନ ପରିଚାଳନା ସୁବିଧା ରହିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନର ଏଲଏନଜି ରିଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ଟର୍ମିନାଲ ନିକଟରେ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ସ୍ଥାପନ ଫଳରେ ପ୍ରକଳ୍ପର କ୍ୟାପେକ୍ସ ଏବଂ ଓପେକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସଞ୍ଚୟ ହେବ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଲେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୫୦ ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ସହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୨୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ସହ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟାପକ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ଲାଭ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇ ରାଜ୍ୟରେ ଏକତା ମଲ୍ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଗୁଜରାଟ ଓ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସମ୍ପତ୍ତି ରହିଛି।
ଏକତା ମଲ୍ ଭାରତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ, ହସ୍ତତନ୍ତ, ପାରମ୍ପରିକ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଓଡିଓପି ଉତ୍ପାଦର ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ବିବିଧ ଐତିହ୍ୟକୁ ପାଳନ ଏବଂ ସମର୍ଥନ କରେ। ଏକତା ମଲ୍ ହେଉଛି ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ବିବିଧତାର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍‌ପ୍ରେରକ।
ନବନିର୍ମିତ ସେକ୍ସନର ଲୋକାର୍ପଣ, ଟ୍ରାକ୍ ର ଦୋହରୀକରଣ/ମଲ୍ଟି ଟ୍ରାକିଂ, ରେଳ ସାମଗ୍ରୀ ସେଡ୍, କର୍ମଶାଳା, ଲୋକୋ ସେଡ୍, ପିଟ୍ ଲାଇନ୍/କୋଚିଂ ଡିପୋ ଆଦି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ପାଦନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସମର୍ପଣର ପ୍ରମାଣ। ଏହି ନିବେଶ କେବଳ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ନାହିଁ ବରଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।