প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ছত্তীশগড়ত মহতাৰী বন্দন যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰে
মহতাৰী বন্দনা যোজনাৰ অধীনত প্ৰথম কিস্তি বিতৰণ কৰে
ছত্তীশগড়ত ৰাজ্যখনৰ যোগ্য বিবাহিত মহিলাসকলক প্ৰতি মাহে ডিবিটি হিচাপে ১০০০টকা বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰাৰ আঁচনি
10 MAR 2024 2:55PM by PIB Guwahati
"আমাৰ চৰকাৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ সামগ্ৰিক কল্যাণ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, আৰু ইয়াৰ আৰম্ভণি মহিলাসকলৰ স্বাস্থ্য আৰু মৰ্যাদাৰ সৈতে হয়"
ছত্তীশগড়ত মহিলা সবলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত এক বিশেষ উৎসাহ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মহতাৰী বন্দনা যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰে আৰু আঁচনিখনৰ অধীনত প্ৰথম কিস্তি বিতৰণ কৰে। মাহিলী ডিবিটি হিচাপে ৰাজ্যখনৰ যোগ্য বিবাহিত মহিলাসকলক প্ৰতি মাহে ১০০০ টকাৰ বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰাৰ বাবে ছত্তীশগড়ত এই আঁচনিখন আৰম্ভ কৰা হৈছে। মহিলাসকলৰ অৰ্থনৈতিক সবলীকৰণ সুনিশ্চিত কৰা, তেওঁলোকক বিত্তীয় সুৰক্ষা প্ৰদান কৰা, লিংগ সমতা বৃদ্ধি কৰা আৰু পৰিয়ালত মহিলাৰ নিৰ্ণায়ক ভূমিকা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
এই আঁচনিখনে ১ জানুৱাৰী, ২০২৪ তাৰিখলৈকে ২১ বছৰৰ অধিক হোৱা ৰাজ্যখনৰ সকলো যোগ্য বিবাহিত মহিলাক সুফল প্ৰদান কৰিব। বিধৱা, বিবাহ বিচ্ছেদ হোৱা আৰু অকলশৰীয়া মহিলাসকলেও এই আঁচনিৰ বাবে যোগ্য হ'ব। আঁচনিখনৰ পৰা প্ৰায় ৭০ লাখ মহিলা উপকৃত হ'ব।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মা দন্তেশ্বৰী, মা বাম্বলেশ্বৰী আৰু মা মহামায়াক প্ৰণাম জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ শেহতীয়া ৰাজ্য ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰে য'ত তেওঁ ৩৫,০০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে আজি চৰকাৰে মহতাৰী বন্দনা যোজনাৰ প্ৰথম কিস্তি বিতৰণ কৰি নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিছে যাৰ পৰিমাণ হৈছে সামগ্ৰিকভাৱে ৬৫৫ কোটি টকা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন স্থানৰ পৰা সংযুক্ত নাৰী শক্তিৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে আৰু সোশৰীৰে উপস্থিত থাকিব নোৱৰাৰ বাবে ক্ষমা বিচাৰে। তেওঁ যোৱা নিশা কাশী বিশ্বনাথ ধামত দেশবাসীৰ কল্যাণৰ বাবে প্ৰাৰ্থনাও জনাইছিল। "পোনাসৱে প্ৰতি মাহে এই ১০০০ টকা লাভ কৰিব। এয়া মোদীৰ গেৰাণ্টী।
যেতিয়া মাতৃ আৰু কন্যা শক্তিশালী হয়, তেতিয়া পৰিয়াল শক্তিশালী হয় আৰু মাতৃ আৰু কন্যাৰ কল্যাণ আমাৰ চৰকাৰৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ হয়", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। মহিলাসকলে তেওঁলোকৰ নামত পকী ঘৰ আৰু উজ্জ্বলা গেছ চিলিণ্ডাৰ লাভ কৰিছে। ৫০ শতাংশ জন ধন একাউণ্ট মহিলাৰ নামত, ৬৫ শতাংশ মুদ্ৰা ঋণ মহিলাই লাভ কৰিছে, ১০ কোটিতকৈও অধিক আত্ম সহায়ক গোটৰ মহিলা উপকৃত হৈছে আৰু ১ কোটিৰো অধিক মহিলা লাখপতি বাইদেউ হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩ কোটি লাখপতি বাইদেউৰ লক্ষ্যৰ কথা দোহাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁলোকক কয় যে নমো দিদি কাৰ্যসূচীয়ে জীৱন সলনি কৰি পেলাইছে আৰু কাইলৈ তেওঁ এই ক্ষেত্ৰত এটা ডাঙৰ অনুষ্ঠান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পাৰিবাৰিক কল্যাণৰ গুৰুত্বৰ কথা দাঙি ধৰি কয়, মহিলাসকলৰ কল্যাণৰ পৰাই এক সুস্থ পৰিয়াল গঢ় লৈ উঠে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, আমাৰ চৰকাৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ সামগ্ৰিক কল্যাণ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ অংগীকাৰবদ্ধ, আৰু ই মহিলাসকলৰ স্বাস্থ্য আৰু মৰ্যাদাৰ পৰাই আৰম্ভ হয়। তেওঁ মাতৃ আৰু শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰ সহ গৰ্ভৱতী মহিলাসকলে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে।
এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ প্ৰতিক্ৰিয়াস্বৰূপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গৰ্ভৱতী মহিলাসকলৰ বাবে বিনামূলীয়া টিকাকৰণ আৰু গৰ্ভৱতী মাতৃসকলক সহায় কৰাৰ বাবে গৰ্ভধাৰণৰ সময়ত ৫,০০০ টকা বিত্তীয় সাহায্যকে ধৰি কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ ঘোষণা কৰে। তেওঁ আশা আৰু অংগনৱাড়ী কৰ্মীৰ দৰে আগশাৰীৰ কৰ্মীসকলৰ বাবে ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
উপযুক্ত অনাময় সুবিধাৰ অভাৱত মহিলাসকলে সন্মুখীন হোৱা অতীতৰ কষ্টৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে, "সেই দিনবোৰ পাৰ হ'ল যেতিয়া আমাৰ ভগ্নী আৰু কন্যাসকলে তেওঁলোকৰ ঘৰত শৌচালয়ৰ অভাৱৰ বাবে যন্ত্ৰণা আৰু অসন্মান সহ্য কৰিব লগীয়া হৈছিল।" তেওঁ প্ৰতিটো ঘৰত শৌচালয় প্ৰদান কৰি মহিলাৰ মৰ্যাদা সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নিৰ্বাচনৰ সময়ত দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা দোহাৰে আৰু কয়, "চৰকাৰে তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত অটল আছে আৰু সেইবোৰ পূৰণ কৰিব।" তেওঁ ছত্তীশগড়ৰ জনসাধাৰণক দিয়া আশ্বাস পূৰণ কৰি মহতাৰী বন্দনা যোজনাৰ সফল ৰূপায়ণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
একেদৰে, ১৮ লাখ পকী ঘৰৰ গেৰাণ্টি সম্পূৰ্ণ দৃঢ়তাৰ সৈতে কাম কৰা হৈছে।
কৃষি সংস্কাৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছত্তীশগড়ৰ ধান খেতিয়কসকলক দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতিক সন্মান জনাই কৃষকসকলক সময়মতে বকেয়া বোনাচ পৰিশোধ কৰাৰ আশ্বাস দিয়ে। তেওঁ কৃষকসকলক সহায় কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰশংসা কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে অটলজীৰ জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে ৩,৭০০ কোটি টকাৰ বোনাচ প্ৰদান।
চৰকাৰৰ ক্ৰয় পদক্ষেপৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আশ্বাস দিয়ে, "আমাৰ চৰকাৰে ছত্তীশগড়ত প্ৰতি কুইন্টল চাউল ৩,১০০টকা নিম্নতম সহায়ক মূল্যত ক্ৰয় কৰিব।" তেওঁ অভিলেখ ১৪৫ লাখ টন চাউলৰ সংগ্ৰহ, কৃষকসকলৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ আৰু এক নতুন মাইলৰ খুঁটি স্থাপনক লৈ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
শেষত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ কাৰ্যসূচীক আৰু আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সকলো অংশীদাৰ, বিশেষকৈ মহিলাসকলৰ সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আস্থা ব্যক্ত কৰে। তেওঁ ছত্তীশগড়ৰ জনসাধাৰণক বিজেপি চৰকাৰৰ পৰা নিৰন্তৰ নিষ্ঠা আৰু সেৱা, প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ আৰু সকলোৰে বাবে প্ৰগতি সুনিশ্চিত কৰাৰ আশ্বাস দিয়ে।
অনুষ্ঠানটোত ছত্তীশগড়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিষ্ণু দেও চাই, মন্ত্ৰী আৰু জনপ্ৰতিনিধিসকল উপস্থিত আছিল।

Prime Minister's Office
PM Modi launches Mahtari Vandan Yojana in Chhattisgarh
Disburses the first instalment under Mahatari Vandana Yojana
Scheme in Chhattisgarh to provide financial assistance of Rs 1000 per month to eligible married women of the state as monthly DBT
10 MAR 2024 2:55PM by PIB Delhi
"Our government is committed to ensuring the holistic well-being of every family, and this begins with the health and dignity of the women"
In a major boost to women empowerment in Chhattisgarh, The Prime Minister Shri Narendra Modi today launched the Mahatari Vandana Yojana and disbursed the first instalment under The Scheme. The scheme has been launched in Chhattisgarh to provide financial assistance of Rs 1000 per month to eligible married women of the state as monthly DBT. It has been envisioned to ensure economic empowerment of women, provide them financial security, promote gender equality and strengthen the decisive role of women in the family.
The scheme will provide benefits to all eligible married women of the state who are above 21 years of age as of January 1, 2024. Widows, divorced, and deserted women will also be eligible for this scheme. Around 70 lakh women will benefit from the scheme.
Speaking on the occasion, the Prime Minister the Prime Minister bowed to the deities Maa Danteshwari, Maa Bambleshwari and Maa Mahamaya. PM Modi recalled his recent visit to the state where he dedicated and laid foundation stones of the projects worth Rs 35,000 crores. He said today the government has fulfilled its promise by disbursing the first instalment of Mahatari Vandana Yojana amounting to overall Rs 655 crore. The Prime Minister expressed gratitude towards the Nari Shakti connected from the various locations and apologized for not being physically present. He also conveyed his prayers for the welfare of the citizens that he offered at Kashi Vishwanath Dham last night. “You will get this 1000 rupees every month. This is Modi’s guarantee”, he said.
“When mothers and daughters get strong, the family gets strengthened and the welfare of the mothers and daughters is a priority for our government”, the Prime Minister said. Women are getting pucca houses and Ujjwala Gas Cylinders in their name. 50 percent Jan Dhan Accounts are in the name of women, 65 percent Mudra Loans have been availed by women, more than 10 crore SHG women have benefitted and more than 1 crore women have become lakhpati Didis. The Prime Minister reiterated the goal of 3 crore Lakhpati Didis. PM Modi told them that Namo Didi programme is changing lives and tomorrow he will hold a major event in this regard.
The Prime Minister highlighted the importance of family well-being, emphasizing that a healthy family stems from the well-being of its women. Prime Minister Modi stated, "Our government is committed to ensuring the holistic well-being of every family, and this begins with the health and dignity of the women." He underscored the need to address challenges faced by pregnant women, including maternal and infant mortality rates.
In response to these challenges, the Prime Minister announced several key measures, including free vaccinations for pregnant women and financial assistance of ₹5,000 during pregnancy to support expectant mothers. He also emphasized the provision of free healthcare services, up to ₹5 lakhs, for frontline workers such as Asha and Anganwadi workers.
Reflecting on past hardships faced by women due to lack of proper sanitation facilities, Prime Minister Modi remarked, "Gone are the days when our sisters and daughters had to endure pain and indignity due to the absence of toilets in their homes." He highlighted the government's efforts to ensure the dignity of women by providing toilets in every household.
Furthermore, Prime Minister Modi reiterated his government's commitment to fulfilling promises made during elections, stating, "The government stands by its commitments and ensures their fulfillment." He emphasized the successful implementation of the Mahatari Vandana Yojana, fulfilling assurances made to the people of Chhattisgarh.
Similarly, guarantee of 18 lakh pucca houses is being worked at with full determination, he said.
Regarding agricultural reforms, the Prime Minister assured farmers of timely payment of pending bonuses, honoring a pledge made to Chhattisgarh's paddy farmers. He lauded the government's efforts to support farmers, including the disbursal of bonuses amounting to ₹3,700 crores on the occasion of Atal Ji's birth anniversary.
Highlighting the government's procurement initiatives, Prime Minister Modi affirmed, "Our government will procure rice at a minimum support price of ₹3,100 per quintal in Chhattisgarh." He celebrated the record procurement of 145 lakh tonnes of rice, fulfilling commitments to farmers and setting a new milestone.
In conclusion, Prime Minister Modi expressed confidence in the collaborative efforts of all stakeholders, particularly women, in driving forward the agenda of inclusive development. He assured the people of Chhattisgarh of continued dedication and service from the BJP government, fulfilling its promises and ensuring progress for all.
Chief Minister of Chattisgarh, Shri Vishnu Deo Sai, Ministers and people’s representatives were among those present on the occasion.